فهرست مطالب

فناوری آموزش - سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1395)

فصلنامه فناوری آموزش
سال دهم شماره 3 (پیاپی 39، تابستان 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/04/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • فهیمه گندمی حسنارودی، سید مهدی سجادی* صفحات 175-191
    در حال حاضر تکنولوژی دیجیتال، با تسهیل ارتباطات و تعاملات، به معلمان کمک کرده است تا از انزوای حرفه ای خلاصی یابند. در دنیای دانش محور کنونی، معلمان به عنوان یادگیرندگان، در جستجوی منابع فهم و دانش به منظور اثربخش تر نمودن تدریس خود و در نتیجه بهبود یادگیری دانش آموزان، در اجتماعات یادگیری حرفه ای، حضور می یابند. در حقیقت، اجتماعات یادگیری حرفه ای، به منزله ی بستری برای رشد و بالندگی حرفه ای معلمان، متجلی شده است. هدف پژوهش حاضر، کشف دستاوردهایی است که حضور در اجتماعات یادگیری برای معلمان به ارمغان می آورد. نگارندگان با استفاده از روش سنتزپژوهشی، به تلفیق پیشینه ی پژوهشی در این زمینه دست زده اند. یافته ها حکایت از آن دارد که شرکت در اجتماعات یادگیری پیامدهای ارزنده ای را برای معلمان به همراه داشته است.
    کلیدواژگان: اجتماعات یادگیری حرفه ای، گفت و شنود همکارانه، رشد و بالندگی حرفه ای، تکنولوژی دیجیتال
  • طالب زندی، یوسف مهدوی نسب، هاشم فردانش*، روشن احمدی صفحات 193-205
    در پژوهش حاضر به تحلیل پایان نامه های کارشناسی ارشد تکنولوژی آموزشی از منظر روش شناسی و زمینه ی اجرایی پژوهش پرداخته شد. روش پژوهش مورد استفاده روش تحلیل محتوا و جامعه پژوهش حاضر تمامی پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته تکنولوژی آموزشی دانشگاه های دولتی ایران شامل 279 پایان نامه کارشناسی ارشد دانشگاه های علامه طباطبایی، خوارزمی و اراک  می باشد. در این پژوهش کل جامعه مورد پژوهش به عنوان نمونه انتخاب گردید. نتایج نشان داد که پایان نامه های تکنولوژی آموزشی از لحاظ روش شناختی بیشتر متکی بر روش های کمی به خصوص روش های آزمایشی، پیمایشی، همبستگی و تحلیل محتوا بود. بنابراین بیشتر این پایان نامه ها در چهارچوب پارادایم اثبات گرایی انجام شده اند. تحلیل زمینه اجرایی پژوهش نیز بیان گر این بود که اکثر پژوهش ها در دانشگاه و مقاطع مختلف آموزش و پرورش به اجرا درآمده و زمینه هایی مانند صنعت و کسب و کار به ندرت مورد توجه بوده اند.
    کلیدواژگان: تکنولوژی آموزشی، روش شناسی پژوهش، رویکرد پژوهشی، پارادایم پژوهش
  • احمدرضا قاسمی*، آذین شهریاری فرد صفحات 207-218
    کسب و کار و به تبع آن آموزش الکترونیکی ازجمله الزامات جوامع امروزی تلقی می شود. توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات، ارتباطات فرهنگی، توسعه شتابان علمی و فناوری، گستردگی جامعه هدف خواهان خدمات با کیفیت آموزشی از جمله این اقتضایات محسوب می شوند. هدف از پژوهش حاضر رتبه بندی شاخص های موثر بر کیفیت آموزش های الکترونیکی، از منظر دانشجویان مجازی است. به این منظور ابتدا با بررسی مطالعات پیشین، شاخص های دخیل در کیفیت آموزش الکترونیک استخراج شده است. سپس پرسش نامه محقق ساخته الکترونیکی میان دانشجویان مجازی دانشگاه تهران در دروس محاسباتی علوم انسانی توزیع شد و 112 نفر به آن پاسخ گفتند. برای ارزیابی شاخص ها در این نظرسنجی از طیف لیکرت استفاده شده است. در ادامه داده های جمع آوری شده در نرم افزار SPSS مورد تحلیل قرار گرفت. پایایی پرسشنامه با ضریب آلفای کرونباخ و اعتبار با میانگین واریانس تبیین شده مورد تایید قرار گرفت. در ادامه با بهره گیری ازآزمون های آماری ناپارامتری کولموگروف-اسمیرونوف، نسبت (بینم)، میانگین رتبه ها  و آزمون من-ویتنی به بررسی پرسشهای پژوهش پرداخته شده است. نتایج گویای آن است که شاخص های «زیرساخت و کیفیت»، «مدرس» و «عوامل فناوری» از منظر دانشجویان دانشگاه تهران به ترتیب واجد بالاترین اولویت هستند. همچنین میان نگرش دانشجویان پردیس فارابی و دانشکده مدیریت دانشگاه تهران تفاوت معناداری وجود ندارد. ارایه مدل جدید در ارزیابی کیفیت آموزش الکترونیکی از جمله نوآوری های پژوهش محسوب می شود. همچنین عدم نگاه عمیق به پدیده مورد بررسی به واسطه رویکرد پژوهش کمی از جمله محدودیت های پژوهش قلمداد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش الکترونیک، رتبه بندی و اولویت بندی، شاخص های کیفیت آموزش الکترونیک
  • فریده حمیدی*، محمدباقر ببرازی صفحات 219-233
    هدف این پژوهش بررسی رابطه ویژگی های شخصیتی و اهداف پیشرفت با اضطراب امتحان و همچنین پیش بینی اضطراب امتحان، بر اساس ویژگی های شخصیتی و اهداف پیشرفت دانش آموزان بود. روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه ی آماری این پژوهش شامل همه ی دانش آموزان سوم و چهارم دبیرستان های شهر محمدیه واقع در استان قزوین بود که در سال تحصیلی 93-1392 مشغول به تحصیل بودند و تعداد آن ها 1738 نفر بود. نمونه ی مورد مطالعه شامل 400 نفر (200 دانش آموز دختر و200 دانش آموز پسر) بود که از بین جامعه ی آماری انتخاب شد. روش نمونه گیری به صورت تصادفی خوشه ای انجام شد. ابزار این پژوهش پرسشنامه های اضطراب امتحان اسپیل برگر، ویژگی های شخصیتی نیو و اهداف پیشرفت مید گلی و همکاران، بود. برای تجزیه و تحلیل داده ها، از ضریب همبستگی تفکیکی و رگرسیون همزمان استفاده شد. نتایج نشان داد که بین متغیرهای مستقل روان رنجوری (316/0=r) و اهداف عملکردگریز (224/0=r) با اضطراب امتحان همبستگی مثبت و معنادار وجود دارد. بین متغیرهای مستقل مسئولیت پذیری (133/0-=r) و اهداف تبحری (157/0-=r) با اضطراب امتحان رابطه ی منفی و معنادار وجود دارد و بر اساس ویژگی های شخصیتی و اهداف پیشرفت می توان 8/28 درصد نمره ی اضطراب امتحان را پیش بینی کرد.
    کلیدواژگان: اضطراب امتحان، ویژگی های شخصیتی، اهداف پیشرفت
  • حمیدرضا آراسته*، یاسین سعیدی صفحات 235-246
    تدوین پایان نامه یکی از مهم ترین بخش های آموزش در مقطع تحصیلات تکمیلی در دانشگاه ها است. پژوهش حاضر با هدف تعیین میزان رضایت دانشجویان کارشناسی ارشد از سبک های نظارتی و تعاملی استادان راهنما انجام شد. روش پژوهش از نوع تحقیقات توصیفی- پیمایشی بود. جامعه ی آماری را کلیه دانشجویان دکتری ورودی سال تحصیلی 92-91 و 93-92 دختر و پسر رشته های علوم انسانی، علوم پایه و فنی و مهندسی دانشگاه های دولتی شهر تهران که در دو سال اخیر از پایان نامه کارشناسی ارشد خود دفاع نموده بودند تشکیل داد (3092N=). با استفاده از فرمول نمونه گیری کوکران 342 نفر به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده شد. روایی پرسشنامه از طریق متخصصان به دست آمد و پایایی آن از طریق آزمون آلفای کرونباخ سنجیده شد که ضریب 872/0 نشان از سطح قابل قبول ابزار تحقیق بود. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون t تک نمونه ای استفاده شد. بر اساس نتایج به دست آمده، دانشجویان از هیچ یک از سبک های نظارتی استادان راهنما رضایت نداشتند. در رابطه با سبک های تعاملی نیز، دانشجویان سبک تعاملی افقی را به عنوان مهم ترین سبک تعاملی برگزیدند. در خصوص سبک های نظارتی، استفاده از سبک های تلفیقی و در خصوص سبک های تعاملی، استفاده از سبک افقی و سبک مثبت و پویا به استادان راهنما پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، رضایت دانشجویان کارشناسی ارشد، سبک های نظارتی و تعاملی استادان راهنما، دانشگاه
  • صادق نصری*، عبدالحسین کرم پور، مهرداد پیروزنیا صفحات 247-261
    هدف این پژوهش شناسایی راه های کیفیت بخشی به آموزش های ضمن خدمت در دانشگاه شهید رجایی بوده است. این تحقیق یک تحقیق پیمایشی و از نوع توصیفی است و چون در نهایت پیشنهادهای کاربردی ارایه خواهد نمود در دسته ی تحقیقات کاربردی قرار دارد. برای این منظور 5 شاخص نیازسنجی آموزشی، تدوین اهداف و محتوای آموزشی، راهبردهای یاددهی - یادگیری، شرایط و امکانات آموزشی، و ارزشیابی، و مولفه های آن ها مورد بررسی قرار گرفت. جامعه ی آماری این تحقیق، کلیه کارکنان دانشگاه شهید رجایی که آموزش های ضمن خدمت برای آن ها به اجرا درآمده (حدود 223 نفر)، بوده است. نمونه گیری براساس جدول مورگان و به صورت طبقه ای تصادفی انجام شده است و در نهایت تعداد 150 نفر به عنوان نمونه ی آماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه ی محقق ساخته استفاده و روایی محتوایی آن با نظر متخصصان تایید شده است. پایایی ابزار در اجرای مقدماتی آن با آلفای کرونباخ 93/0 در حد مطلوب بوده است. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از آزمون مجذور کای استفاده شد. یافته ها حاکی است که مهم ترین عامل برای کیفیت بخشی به دوره های ضمن خدمت در دانشگاه به مدرسان دوره و کم اهمیت ترین عامل به استفاده از آموزش از راه دور و مجازی اختصاص یافت. اولویت های شاخص ها نیز به ترتیب: نیازسنجی آموزشی، رویکردهای یاددهی - یادگیری، شرایط و امکانات آموزشی رفاهی، هدف گذاری و تعیین محتوای مناسب و در نهایت ارزشیابی از دوره ها تعیین شد. در پایان الگوی نظری آموزش های ضمن خدمت در دانشگاه شهید رجایی براساس یافته های پژوهش پیشنهاد گردید.
    کلیدواژگان: آموزش ضمن خدمت، کیفیت بخشی، فرایند آموزش، فرآیند یاددهی-یادگیری
  • بهروز نظری، جواد پورکریمی* صفحات 263-270
    با توجه به توسعه ی روزافزون فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی (فاوا) در جامعه و مدارس، پژوهش حاضر به منظور مقایسه ی پیشرفت تحصیلی و بهره گیری از این فناوری ها (ICT) در دانش آموزان دختر و پسر مدارس هوشمند و عادی و تعیین رابطه ی این دو متغیر انجام شده است. جامعه ی آماری این پژوهش کلیه ی دانش آموزان پایه ی پنجم دوره ابتدایی شهر تهران بود که با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای نمونه ای تعداد 662 دانش آموز از مدارس هوشمند و عادی و به صورت تصادفی انتخاب شدند. روش تحقیق به جهت هدف کاربردی و به جهت نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی بوده که به صورت پیمایش به گردآوری داده های اقدام شده است. ابزار مورد استفاده در این پژوهش پرسشنامه ی محقق ساخته با بهره گیری از فاوا بود که روایی آن از نوع روایی محتوایی و پایایی آن توسط ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی قرار گرفت. ضریب آلفای محاسبه شده برای ابزار پژوهش 92/0 به دست آمد که نشان دهنده ی پایایی بالای ابزار می باشد. یافته های پژوهش نشان داد که رابطه ای بین پیشرفت تحصیلی(سال قبل و ترم قبل) و استفاده از فاوا وجود ندارد(p=0.251؛ r =0.088؛r =0.048,p=0.534)، همچنین میزان استفاده از فاوا در پسران به طور معنی داری بالاتر از دختران است(p=0.003؛t=-2.98) و میزان استفاده از فاوا در مدارس هوشمند به طور معنی داری بالاتر از مدارس عادی است(p=0.001؛t=3.68).
    کلیدواژگان: فاوا، پیشرفت تحصیلی، مدارس هوشمند
|
  • F. Gandomi, S.M. Sajjadi * Pages 175-191
    Nowadays, digital technology has reduced teachers’ professional isolation by facilitating communications and interactions. In the modern knowledge-based world, teachers as learners participate in professional learning communities to seek knowledge resources for more effective teaching and consequently the improvement of their students’ learning. In fact, professional learning communities are as context for teachers’ professional development. The goal of this research is discovering achievements that teachers achieve by participating in learning communities. Method of Research is the literature review.  Results show that teachers’ participation in learning communities leads to valuable achievements for them.
    Keywords: Professional learning communities, collegial dialogue, professional development, digital technology
  • T. Zandi, Y Mahdavi Nasab, H. Fardanesh *, R. Ahmadi Pages 193-205
    This study, master's dissertation of instructional technology were analyzed in point of methodological and executive context. Research methodology was content analysis and all master's dissertations of the public universities of Iran were selected. The total study population was selected as a sample (279dissertations were selected from Alameh Tabtabaei, Kharazmi and Arak University). Results indicate that master's dissertations of instructional technology has been conducted with positivist paradigm and relayed on quantitative approach, and the most methods that were used include experimental, survey, correlation and content analysis. Executive context analysis indicated that the most of researches have been carried out at the universities and schools, and other contexts such as industries and business have rarely been considered.
    Keywords: Instructional technology, research methodology, research approach, research paradigm
  • A. Ghasemi *, A. Shahriarifard Pages 207-218
    Electronic Commerce and E learning is one of the requirements of today’s business.  Information communication technology development, cultural communication development, rapid scientific-technological development, target population extension that needs high quality education services are some of these requirements. The aim of this study is to identify the affecting factors on E-learning, quality, in aspect of virtual students’ perspective. For this purpose by literature review, we extracted the affecting factors on E-learning quality. Then Researcher made questionnaire distributed among 112 University students of Tehran University virtual students at computational courses. The criteria’s assessment was used by Likert continuum. Then collected data were analyzed by SPSS software. Questionaries’ reliability (by Cronbach Alpha) and validity (by average variance explained) were confirmed. Then the research questions were analyzed by using Non Parametric Kolmogrov-Smironov, Binomial, mean of the ranks and Mann-Whitney test. The results reveal that Tehran University students believed that "quality infrastructure", "teacher" & "technological factors" have been identified in the first phase of this study.  In addition, there aren’t any significant attitudes between Farabi & Faculty of management of the University of Tehran.  Developing a new E-learning quality assessment model is one of the researchers’ initiations. Also lack of deep view to observed phenomena because of quantity approaches is one of the researchers’ limitations.
    Keywords: ELearning, Assessment & ranking, ELearning Quality Criteria
  • F. Hamidi *, M. Babrazi Pages 219-233
    The purpose of this research was to investigate the relationship between personality traits and achievement goals with test anxiety and also prediction of test anxiety, based on the personality traits and achievement goals of students. The research method was descriptive and correlational. The population of this research was all students in the third and fourth grade in Mohammadiyeh high schools in Qazvin Province, that were enrolled in the academic year 1392-93. The population number was 1738 students. The studied sample was 400 students (200 girls and 200 boys) who were selected from the population. Sampling was to form of clustered random. Research tools were Spielberger Test Anxiety Inventory, NEO personality traits and achievement goals from Midgley et al. For data analysis the partial correlation coefficient and regression, were used. The results showed that  there is a positive and meaningful relation between the independent variables neuroticism (r=0.316) and performance avoiding goals (r=0.224). There is a negative and significant relation between the independent variables Conscientiousness (r=-0.133) and mastery goals (r=-0.157) with test anxiety, based on the personality traits and achievement goals can be predicted 28.8% of test anxiety scores.
    Keywords: test anxiety, personality traits, achievement goals
  • H. Arasteh *, Y. Saeedi Pages 235-246
    Preparing the thesis is one of the most important parts of education in higher education level.The current study aimed to determine the level of master student satisfaction of interactive and supervisory styles of supervisors. This research was descriptive survey. The population of the study was all entering male and female doctoral students in 2013-14 academic-year majoring in humanities, science and engineering in Tehran's public universities who defended their master's thesis in the past two years (N=3092). Using Cochran sampling formula, 342 individuals were selected as research sample. A researcher made questionnaire was used for data collection. The validity of the questionnaire was determined by experts and its reliability was measured by Cronbach's alpha (α=.87.2), showing an acceptable level of research tool. One sample t test was used for data analysis. Based on the obtained results, the students were not satisfied with any of the supervisory styles of supervisors. In connection to the interactive styles, students adopted horizontal interactive style as the most interactive style. In supervisory styles, using a combination of styles; and in interactive styles, using a positive and dynamic horizontal style is suggested to the supervisors.
    Keywords: Educational, Master students' satisfaction, Supervisory, interactive styles Supervisors, University
  • S. Nasri *, A. Karampoor, M. Pirooznia Pages 247-261
    The purpose of this study was to identify the factors affecting the quality of the in-service trainings in Shahid Rajaee Teacher Training University. This study is a descriptive, survey research. Five indicators, including educational needs assessment, goal development, educational contents, learning-teaching strategies, educational conditions and facilities and evaluation and its components were studied. The population of this study included all the university employees (223 people). 150 people were selected using Morgan’s table and stratified random sampling method.  The data were gathered through a researcher made questionnaire, the validity of the tool was verified by experts and the reliability was satisfactory with Cornbrash’s alpha 0.93. The data were analyzed by the Chi-square test. The findings showed the most important qualifying factor was the courses’ trainers and the least important was the virtual and distant education. The properties of the factors are respectively as educational needs assessment, learning-teaching strategies, educational conditions and facilities, goal development, educational contents, and evaluation and its components. At the end, a theoretical model for in-service training was offered.
    Keywords: : In-service training, qualification, educational process, learning- teaching process
  • B. Nazari, J. Poorkarimi * Pages 263-270
    Due to the increasing development of information and communication technologies (ICT) in the community and schools, this study aimed to identify the relationship between the use of information and communication technologies (ICT), and students’ academic achievement in smart and regular schools. The population was primary school students in the fifth grade and the sample included 662 students, which determined through cluster sampling was. The Survey was done through the use of questionnaires. The method for how to collect data for the purpose and descriptive survey that collects data for action. The instrument used in this study was a questionnaire made by utilizing ICT validity of its content validity and reliability was assessed by Cronbach's alpha coefficient. Alpha coefficient was calculated to 0.92, indicating a high reliability of research tool is the tool. The results showed that the relationship between academic achievement (previous year and the previous term) and there is no use of ICT (p = 0.251; r = 0.088; r = 0.048, p = 0.534), as well as the use of ICT in the boys significantly higher than girls is the (p = 0.003; t = -2.98) and the use of ICT in schools was significantly higher than conventional schools is the (p = 0.001; t = 3.68).
    Keywords: ICT, educational attainment, Smart Schools