فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 23 (خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/26
  • تعداد عناوین: 8
|
  • الهه محمدزاده لطفی *، خاطره مرزبان، لیلا رنجبر صفحات 1-21

    امروزه رقابت برای بهبود کیفیت خدمات به عنوان یک مسئله راهبردی کلیدی برای سازمانهایی که در بخش خدمات فعالیت می کنند، شناخته شده است. سازمانهایی که به سطح بالاتری از کیفیت خدمات دست می یابند، سطوح بالاتری از رضایتمندی مشتریان را به عنوان مقدمه ای برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار خواهند داشت. در این راستا هدف مقاله حاضر تجزیه و تحلیل ابعاد کیفیت خدمات در صنعت هتل داری بوده است. روش تحقیق از نظر هدف از نوع تحقیقات کاربردی است. از نظر گردآوری اطلاعات از نوع ترکیبی بوده و در دو بخش کمی و کیفی انجام شد .جامعه آماری این پژوهش شامل خبرگان صنعت توریسم و هتل داری و خبرگان دانشگاهی می باشند که با رویکرد اشباع نظری تا 50 نفر مصاحبه صورت گرفت. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از دو روش تحلیل محتوای کیفی و شبکه عصبی و نرم افزار متلب استفاه شده است. نتایج نشان داد میانگین مربعات خطای این روش که برابر با0.871 و خطای نسبی آن برابر با .83/8 است که نشان میدهد روش ارایه شده می تواند نقش مهمی در تجزیه و تحلیل ابعاد کیفیت خدمات داشته باشند.

    کلیدواژگان: کیفیت، کیفیت خدمات، صنعت هتل داری، گردشگری
  • زهرا عبادی، محمد مهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 22-35

    ملت مسلمان ایران جنگ‌های بسیاری را تجربه و از سرگذرانده است؛ از جمله مهمترین عوامل تاثیرگذار در پیروزی جنگ حوزه‌ی قشر روحانیت و مراجع تقلید است. روحانیون در مناصب مختلفی در پیروزی کشور نقش متعالی داشتند. قشر روحانیت همان قشری است که فعالیت‌هایی را همچون سازماندهی نیروها، تقویت روحیه‌ی معنوی رزمندگان و نیز مبانی و زمینه و راه‌هایی را در بعد فرهنگی و معنوی انجام دادند چراکه همین قشر است که رزمندگان را هم از جنبه‌ی مادی و هم از جنبه‌ی معنوی رشد کردند و این خود باعث پیروزمند شدن کشور در آن دوران بحرانی بود و شایستگی حضور در جامعه‌ای سعادتمند را که خود آنان شکل دادند پیدا کنند. با توجه به مطالب گفته شده روحانیون و مراجع با حضور خود در هشت سال دفاع مقدس توانستند اقدامات لازم را جهت پیروزی انجام دهند. امروزه انتظار می‌رود که همچون کوهی استوار در برابر تهاجم دشمن قرار بگیریم و از این مکتب اسلامی دفاع کنیم. لازم به یادآوری است که روش جمع‌آوری اطلاعات در این پژوهش به شیوه‌ی مطالعه‌ی کتابخانه‌ای بوده است.

    کلیدواژگان: اقدامات، پیروزی، دفاع مقدس، رزمندگان، مراجع تقلید
  • طلیعه کفشدار طوسی، محمد کشتی دار *، احسان اسداللهی صفحات 36-53

    ورزش مدارس و فعالیت های فوق برنامه در مدارس یکی از راه های توسعه ورزش در بین دانش آموزان می باشد از این رو هدف تحقیق حاضر شناسایی و اولویت بندی عوامل پیش برنده در توسعه والیبال فوق برنامه مدارس متوسطه دختران مشهد بود. روش پژوهش حاضر کاربردی و از نوع اکتشافی و آمیخته محسوب می شد. جامعه آماری این تحقیق در بخش کیفی و کمی مجزا بود. در بخش کیفی، افراد مورد مطالعه شامل اساتید مدیریت ورزشی و خبرگان حوزه والیبال (مربیان، پیشکسوتان و فعالان والیبال در حوزه آموزش و پرورش و مدیران ورزشی آموزش و پرورش شهرستان مشهد) بود. روش نمونه گیری در مصاحبه به شیوه گلوله برفی بود (12 مصاحبه) تا داده ها به اشباع نظری رسید و در بخش پرسشنامه کیو به صورت هدفمند بود (26 نفر). در بخش کمی و پرسشنامه کیو تحقیق جامعه آماری شامل طیف بالا به همراه معلمان تربیت بدنی شهرستان مشهد، خبرگان والیبال (مربی، بازیکن، داور و...) بود. از روش شناسی کیو و چرخش عاملی ماتریس ها و چرخش واریماکس برای تحلیل داده های تحقیق در محیط نرم افزار SPSS انجام شد... یافته ها نشان داد 23 گویه به عنوان عوامل پیش برنده در توسعه والیبال فوق برنامه مدارس متوسطه دختران مشهد نقش دارد. نتایج چرخش عامل ماتریس ها در مورد عوامل پیش برنده توسعه والیبال فوق برنامه مدارس دختران مقطع متوسطه شهر مشهد نشان داد که با توجه به دیدگاه افراد 5 الگوی ذهنی در عوامل پیش برنده شناسایی شدند. بر اساس خروجی نرم افزار و مقایسه بارهای عاملی به ترتیب اولویت در عوامل پیش برنده ماهیت والیبال و ورزش دختران، عوامل فرهنگی، امکان پیشرفت، عوامل حمایتی-اجتماعی و امکان دسترسی بود.

    کلیدواژگان: عوامل پیش برنده، والیبال، فوق برنامه مدارس، دختران مقطع متوسطه، مشهد
  • عباس اکوانی * صفحات 54-71

    از آغاز ورود اسلام، طراحی مساجد برای معماران اسلامی نه تنها اهمیت ویژه ای داشته، بلکه اهمیت آن در طراحی تمام عناصر آن به چشم می خورد و مسجد را به عنوان شاخص ترین بنای معماری اسلامی معرفی کرده است. مسجد را می توان به عنوان نمادی از وحدت مسلمانان و یکی از عناصر مهم و تاثیرگذار در معماری ایرانی اسلامی دانست که از زمان شکل گیری در زندگی مردم نقشی اساسی داشته است. جهان بینی اسلامی سراسر گستره زمین را مسجد می داند که پشتوانه این باور، منت خدای تعالی بر حضرت محمد (ص) و امتش می باشد که زمین را مسجد آنان قرار داده است طبق گفته قرآن خداوند در سوره بقره آیه ی 115 می فرماید: \"و لله المشرق و المغرب فاینما تولوا فثم وجه الله ان الله واسع علیم .مشرق و مغرب هر دو ملک خداست، پس به هر طرف روی کنید به سوی خدا روی آورده اید، که خدا (به همه جا) محیط و (به هر چیز) دانا است.\" قرار گرفتن در راستای قبله نه تنها باعث می شود، از انحراف های سلیقه ای جلوگیری شود. بلکه همه افراد با توجه به یک جهت (قبله) با آرامش و طمانینه و حضور قلب در پیشگاه حق تعالی قرار می گیرند، که نتیجه آن معرفت، شناخت الهی، حضور عرفانی، روحانی و یادآور مفاهیم والا و سیر از ظاهر زندگی به باطن اخروی و عروج ملکوتی است. جهت قبله جهتی است معنوی که بر معماری و آرایش هندسی فرم ها تاثیرگذار است و باعث می شود هندسه ی فضا، جهتی واحد به خود بگیرد، تمام عناصر داخلی و فضا ها را بر اساس نظمی که بر قداست و معنویت استوار است بر حول محور خود که همان قبله است استوار می سازد اهمیت قبله به قدری است که اصولا پذیرش هر قبله ای برابر است با پذیرش دین آن قبله. پیامبر گرامی اسلام فردی امی بودند که اولین مسجد در مدینه النبی توسط ایشان بنا گردید مسجد النبی سرپناهی برای نمازگزاران و الگویی برای معماران و مکاتب معماری در جهان اسلام قرار گرفت سرمشقی برای معماران و مکاتب معماری در جهان اسلام سرمشق شد. از دیرباز معماران و طراحان مساجد، از حفظ جهت گیری الهی تا سیر حرکت انسان از بدو ورود تا قرارگیری در راستای محور قبله، حفظ سلسله مراتب حرکتی، اصولی را ارزشمند دانسته اند. معماران سنتی، جهت تسهیل محرمیت در بدو ورود انسان به مسجد، سلسله مراتبی را برای حضور در حرم مقدس الهی، در آثار خود به کارگرفته اند. تغییر سبک معماری بناهای چهار طاقی به علت توجه به جهت قبله بوده است فضا های داخلی مسجد بر حسب ارزش و جایگاه شان در محور قرار می گیرند. عناصر تشکیل دهنده محور در مساجد اسلامی را می توان محراب، منبر، مقصوره، ایوان و صحن، ورودی، سر در و پیشخان دانست که اهمیت هر عنصر در دوره های زمانی و مکانی با توجه به شرایط سیاسی، اجتماعی، اقتصادی، اقلیمی و الگوی حاکم بر منطقه متفاوت بوده است. محراب، فضا های عبادی و ایوان های اصلی در کانون محور قبله و محل تقاطع آن با محور های فرعی قرار دارند. لذا مهمترین مسئله این پژوهش چیستی نقش قبله در سازماندهی فضایی مساجد است. بنابر این مهم، به بررسی این اصل در معماری مساجد سنتی شهر اهواز از لحاظ توجه به محور فضایی و سلسله مراتب حرکتی پرداخته شده است تا زمینه ای برای طراحی و ساخت مساجد معاصر باشد.

    کلیدواژگان: مسجد، اهواز، جهت قبله، مسجد امام، مسجد وکیل.محور قبله، سازماندهی فضایی
  • محمد مهدی کریمی نیا *، آصف صابری، مجتبی انصاری مقدم صفحات 72-91

    یکی از اصول بنیادین حاکم بر قراردادها، اصل نسبی بودن قرارداد است. مفاد اصل مزبور این است که قرارداد صرفا نسبت به طرفین و قایم مقام آنها موثر است و اصولا نسبت به اشخاص ثالث اثری نخواهد داشت. قانون‌گذار افغانستان و ایران، به‌طور استثناء اصل نسبی بودن قرارداد را در مورد قرارداد افاقی نقض کرده‌اند. قرارداد ارفاقی، قراردادی است که بین تاجر ورشکسته و تمام یا اکثریت طلبکاران منعقد می‌گردد، به موجب این قرارداد تاجر متعهد می‌شود که مبالغ معینی را در سررسیدهای مشخص به طلبکاران خود بپردازد تا در عوض بتواند دوباره به زندگی عادی تجاری خود بازگردد. قرارداد افاقی بر مبنای اصول حقوقی افغانستان و ایران با توافق طرفینی صورت می‌گیرد. این نوع قرارداد، به عنوان استثنای بر اصل نسبی بودن قرارداد، نسبت به اشخاص ثالث یا همان طلبکاران مخالف نیز دارای اثر می‌باشد؛ بدین توضیح که قرارداد مزبور، نه تنها نسبت به طرفین، بلکه نسبت به اشخاص ثالث نیز ایجاد حق و تکلیف می‌کند. تکلیف ناشی از قرارداد ارفاقی نسبت به طلبکاران مخالف این است که قرارداد مذکور نسبت به آنها واجب‌الاحترام می‌گردد؛ بدین بیان که آنها نمی‌توانند با قراردادی که بین اکثریت طلبکاران و تاجر منعقد شده است، مخالفت نمایند. بنابراین، قانون‌گذار افغانستان و ایران در چهار چوب قانون، اقلیت را تابع اراده اکثریت اعلان کرده‌اند؛ بدین ترتیب که اولا: تاجر را، بدون رضایت اقلیت، از قید توقف رها و به زندگی عادی تجاری برمی‌گرداند؛ ثانیا: امضاء کنندگان قرارداد افاقی را در استیفای مابقی طلب‌شان از دارایی تاجر بر دیگران مقدم می‌دارد. اما حقی‌که، به نظر می‌رسد، قرارداد ارفاقی برای طلبکاران مخالف ایجاد می‌کند این است که اگر تاجر از اجرای شرایط قرارداد ارفاقی خودداری نماید یا مرتکب تقلب منجر به ورشکستگی شده باشد و یا اینکه معلوم شود که قبل از قرارداد ارفاقی میزان حقیقی دارایی و قروض خود را اعلام نکرده است، طلبکاران مخالف، به عنوان اشخاص ثالث، حق اقامه دعوا علیه او مبنی بر اعلام فسخ یا ابطال قرارداد ارفاقی را خواهند داشت، چرا که آنها در این دعوا ذی‌نفع هستند و نفع آنان در لغو آثار قرارداد مزبور است؛ بدین معنا که با فسخ یا ابطال قرارداد مذکور همه آثار آن از جمله حق تقدم طلبکاران موافق از بین می‌رود و در نتیجه کلیه طلبکاران؛ اعم از موافق و مخالف در استیفای مابقی طلب‌شان از دارایی تاجر، که ممکن است در آینده نصیب وی شود، در یک سطح و یک مقام قرار می‌گیرند. به علاوه، منطق حقوق حکم می‌کند که در مقابل وجوب احترام به قرارداد ارفاقی، در موارد فوق، حق درخواست فسخ یا ابطال آن نیز برای طلبکاران مخالف که اشخاص ثالث به شمار می‌روند، منظور گردد.

    کلیدواژگان: قرارداد، اصل نسبی بودن، قرارداد ارفاقی، استثناء، اشخاص ثالث
  • مهدی حسین پور، مریم امینی * صفحات 92-101

    در این تحقیق رضایت مشتری و پیشینه ها و پیامدهای آن در زمینه صنعت هواپیمایی مورد بررسی قرار گرفت. تحقیق حاضر از نظر هدف، کاربردی بوده و از نظر شیوه جمع آوری داده ها از نوع پژوهش های کمی می باشد. همچنین طرح پژوهش از نوع همبستگی– توصیفی خواهد بود. جامعه مورد بررسی در این پژوهش شامل کلیه شرکتهای هواپیمایی استان کرمانشاه که نمونه مورد بررسی در این پژوهش به شیوه نمونه گیری تصادفی انتخاب می شود به این ترتیب که از بین کلیه شرکتهای هواپیمایی 257نفر ازمسافران انتخاب شده به سوالات پرسشنامه پاسخ داده اند. در نهایت برای تجزیه و تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون وآزمون کلموکروف- اسمیرنوف گرفته است. یافته های حاصل از نرم افزار اس پی اس و ازسه پرسشنامه تعهدسازمانی، حمایت سازمانی و رضایت شغلی استفاده شده است. همچنین اثر معنادار رضایت شغلی برکیفیت خدمات کارکنان مورد تایید قرار گرفت. نتایج این پژوهش نشان داده است که آموزش و حمایت سازمانی ادراک شده اثر معناداری روی تعهد مستمر و هنجاری مشتریان رضایت شغلی آنان داشته است. همچنین اثر معنادار رضایت شغلی بر تعهد سازمانی پرسنل و تعهد مستمر و هنجاری، مورد تایید قرار گرفت.علاوه برآن حمایت ادراک شده تاثیر معناداری روی تعهد سازمانی پرسنل و رضایت شغلی آنان داشته است.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، کیفیت پرسنل، رضایت شغلی، حمایت ادراک شده
  • محمد مهدی کریمی نیا *، فاطمه بکایی جزی، مجتبی انصاری مقدم صفحات 110-119

    مسئله انتخاب همسر ایده آل که مورد پذیرش خداوند متعال و مطلوب انسان باشد، از مسایل مهم دنیای امروز است. ازدواج، دغدغه تمام انسان هاست؛ چون این فرایند تقریبا همه انسان‌ها را تحت ‌الشعاع خود قرار می‌دهد و همسر نیز رکن اصلی ازدواج است که به زندگی انسان جهت می دهد، و انسان را می‌تواند هم به راه خوب و هم به راه بد بکشاند. بر این اساس، در این مقاله به بیان ویژگی های همسر خوب با استناد بر آیات قرآن کریم پرداخته شده است. از نظر مسلمانان رهنمودهای این کتاب برترین رهنمودها و موجب سعادت آنهاست. بنابراین در این مقاله با بررسی آیات مربوطه، تلاش شده تا کمکی به مخاطب گرامی برای درست انتخاب کردن همسر خوب خود بشود و انسان را به آرامش خاطری نسبی در این امر برساند، چرا که او معتقد است که آنچه را خداوند تعیین کرده و بدان سفارش نموده اگر آگاهانه انتخاب شود، موجب رشد معنوی و سعادت اوست و با آرامش خیال از اینکه همسر،خود فرد مطلوب است، به سازش با مشکلات و حل موانع زندگی برمی آید.

    کلیدواژگان: همسر خوب، همسرداری، زوج، همسر شایسته، زوجیت
  • محمد مهدی کریمی نیا *، محمدعلی ابراهیمی، مجتبی انصاری مقدم صفحات 120-137

    مصونیت سازمان‌های بین‌المللی یکی از موضوعات مهم حقوق بین‌الملل است. در بحث آثار ‏شخصیت حقوقی بین‌المللی این سازمان‌ها جای تحلیل عنوان فوق می‌باشد. سوال اصلی این است که ‏برای پاسداری از صلح و امنیت جهانی در روابط بین‌المللی این سازمان‌ها از چه مصونیت‌های ‏برخوردار می‌باشند؟ به‌عبارت دیگر مبانی مصونیت سازما‌‌ن‌های بین‌المللی چیست؟ و بدنبال آن ‏پرسش‌های فرعی زیر مطرح است که جای پیش بینی یا طرح این مصونیت‌ها کجاست؟ تنوع حقوقی ‏این مصونیت‌ها شامل چه موضوعاتی می‌گردد؟ تفاوت و محدویت مصونیت نمایندگان سازمان‌های ‏بین‌المللی با دیپلمات (نمایندگی سیاسی دولت‌ها) در چیست؟ یافتن پاسخ پرسش‌های فوق می‌طلبد ‏که تحقیق کتابخانه‌ای پیرامون عنوان انجام شود تا دلایل مستدل و دیدگاه‌های موجود به‌دست آید.

    کلیدواژگان: سازمان های بین المللی، مصونیت، حقوق بین الملل، کنوانسیون و دکترین حقوقی