فهرست مطالب

تاریخ - پیاپی 59 (زمستان 1399)

فصلنامه تاریخ
پیاپی 59 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/20
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محسن شاه بختی، مصطفی ناصری راد*، بشری دلریش، جواد سخا صفحات 7-21

    یکی از مباحثی که در کتب سده های نخستین و میانه اسلامی مطرح بوده هبوط آدم در هند می باشد. شاید بتوان گفت که داستان نخستین انسان ، یک داستان جهانی است . ادیان ابراهیمی به آن پرداخته اند و در کتب عهدین و قرآن آمده است. عد ه ای برآنند که ماجرا را غیر واقعی ، خیالی و بر گرفته از دیگر فرهنگ ها بدانند و برخی هم این اشتراک را دلیلی بر اصالت آن نزد فرهنگ ها می دانندکه هر قومی به آن شکل بومی داده است . گروه سومی هم وجود دارند و به آن به دیده تمثیل و اسطوره می نگرند . این تحقیق درنظر دارد با بهره گیری از روش توصیفی- تحلیلی ، جایگاه سرزمین هند را به عنوان سرزمین نخستین انسان ، در روایات مسلمانان، به ویژه نزد نویسندگان مسلمان ایرانی ، مشخص و بر جسته سازد و کنش و واکنش ادیان ابراهیمی و فرهنگ های ملل ، برسر موضوعات جهان شمولی همانند نخستین انسان را تحلیل نماید و بر این موضوع تاکیدکند که چنین داستانی ، تک ریشه ای و تک بعدی نیست و در شکل گیری آن عوامل گوناگونی ایفای نقش کرد ه اند .

    کلیدواژگان: انسان نخستین، هبوط آدم، هند، روایات مسلمانان
  • سمیه کسائیان، ستار عودی*، نصرالله پور محمدی املشی صفحات 23-57

    در اواخر قرن سوم هجری، در شرایطی که اوضاع نابسامان اندلس خبر از زوال حاکمیت اسلامی در این سرزمین می داد، با روی کارآمدن الناصر و حکم المستنصر فصلی جدید به نام عصر طلایی در تاریخ ثبت شد که پیامد آن بازگشت آرامش و وحدت به اندلس بود. وضعیت اقتصادی اندلس در این دوره ، مقوله مهمی است که در سایه تحولات سیاسی و نظامی کمتر مورد توجه پژوهشگران قرار گرفته است. در این پژوهش برآنیم به روش توصیفی-تحلیلی، از لابه لای منابع تاریخی حیات اقتصادی اندلس را ترسیم کرده و به این سوال پاسخ دهیم که مهمترین پیامدهای اقتصادی در عصر حاکمیت عبدالرحمن الناصر و حکم المستنصر چه بوده است؟ نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از این است که اقدامات و تدابیر اقتصادی الناصر و پسرش در راستای اعمال قوانین مالیاتی بر اساس عقاید دینی، اجرای شیوه های نوین در کشاورزی، رشد صنعت نساجی و پیوند بازار تجاری اندلس با بازارهای مدیترانه وشرق، تاثیر شگرفی در تحولات اقتصادی عصر طلایی داشته و تاییدی بر حاکمیتی باتدبیر، دراین برهه زمانی است که با توجه به آن می توان به الگویی مناسب برای پیشرفت جوامع اسلامی دست یافت.

    کلیدواژگان: اندلس، عصر طلایی، شکوفایی اقتصادی، عبدالرحمن الناصر، حکم المستنصر
  • امیراحمد مومنی ها، محمد سپهری*، هوشنگ خسروبیگی صفحات 59-80

    ورود اسلام به ایران، تاثیرات عمیق و بنیادینی بر پیکره این جامعه نهاد، به گونه ای که ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و معیشتی مردم دستخوش تغییرات بنیادین گردید. سوال اصلی پژوهش آن است که خوراک و پوشاک ایرانیان به عنوان عناصری از ساخت اجتماعی و فرهنگی و معیشتی مردم در دوره امویان چه ویژگی داشته است؟ فرضیه مطرح شده آن است که در دوره مورد بررسی یعنی با ورود اعراب ضمن تداوم بخشی از آیین ها و سنت های ملی و اجتماعی گذشته ، بخشی از آداب غذایی را از عرب ها گرفتند و تنوع غذایی ایرانیان نیز سبب تغییر عادات غذایی عرب ها شد. ، بنابراین در این بخش از سنن ما شاهد تاثیر وتاثر دو طرف بر یکدیگر هستیم. پژوهش حاضر با روش توصیفی و تحلیلی و با تکیه بر منابع تاریخی به این به این رهیافت رسیده است که در حوزه خوراک و پوشاک ما شاهد تاثیر وتاثر دو طرف بر یکدیگر هستیم.

    کلیدواژگان: ایرانیان، امویان، خوراک، پوشاک
  • حجت عبادعسکری، اردشیر اسدبیگی*، محمدحسین رجبی دوانی صفحات 81-99

    گزارشات تاریخی و روایی از جمله منابع مهم برای فهم و درک سیره ی ایمه ی اطهار (علیم السلام) به شمار میرود. برخی از امامان شیعه به دلایلی بیشتر در منابع و برخی کمتر مطرح شده اند. گزارشات منابع در دو دسته ی شیعه و سنی قابل بررسی است. در این تقسیم بندی تواریخ عمومی با گرایشات سنی مشهود می باشد. منابع دیگری در این راستا وجود دارد که به مدد پژوهشگر می آید؛ مانند نگارش های وفیات، اعلام، رجال و فرهنگ نامه ها. تحقیق حاضر به شیوه ی توصیفی-تحلیلی به بررسی این نکته می پردازد که سیره ی امام نهم شیعه در دوران امامت ایشان تا چه اندازه در منابع اهل سنت گزارش شده است؟ در این پژوهش نشان داده می شود که تعدادی از منابع، حقیقت پوشی نکرده اند و برخی دیگر اشاره ی چندانی نداشته اند. شرح سیره ی امام هادی علیه السلام در گزارشات تاریخی در سایه ی گزارشات زندگانی خلفا و حاکمان وقت عباسی و حوادث تاریخ اسلام قرارگرفته است.

    کلیدواژگان: امام هادی (علیه السلام)، منابع اهل سنت، نگارش های تاریخی، تاریخ اسلام
  • معصومه رهنما هراتبر، محمدکریم یوسف جمالی*، فیض الله بوشاسب گوشه، احمد کامرانی فر صفحات 101-125

    در این تحقیق چگونگی تاثیرگذاری اسطوره خورشید بر جانوران مرتبط با این اسطوره در دوره ایران باستان مورد بررسی قرار می گیرد. سوال اساسی که در این خصوص مطرح و مورد بررسی قرار گرفته این است که تاثیر گذاری اسطوره خورشید بر جانوران مرتبط با این اسطوره چگونه بوده و چه عواملی در این امر دخیل بوده است ؟ این تحقیق تاریخی و روش گرد آوری مطالب کتابخانه ای بوده و شیوه ی تدوین و نگارش مقاله توصیفی - تحلیلی بوده است . نتایج تحقیق حاکی ست که اسطوره خورشید، نمادی از سلطنت بوده و جانوران مرتبط با این اسطوره نیز نشان دهنده همین امر بوده که قدرت و سلطنت و پیروزی روشنی بر تاریکی و نور و زندگی، بن مایه خورشیدی بودن جانوران را حکایت می کند که در کنار مذاهب مختلف ایران باستان در تعیین اثرگذاری اسطوره خورشید در قبال جانوران خورشیدی و سلطنتی نقش مهمی را ایفا می کند.

    کلیدواژگان: اسطوره، خورشید، تمدن، جانوران، سلطنت
  • رسول مظاهری، سهیلا ترابی فارسانی*، شکوه اعرابی هاشمی صفحات 127-145

    تاریخ نگاری محلی دوره قاجار، تحت تاثیر تحولات سیاسی-اجتماعی این دوره دگرگونی هایی یافت. علاوه بر طرح مباحث کلی تاریخ نگاری محلی دردوره ناصری در این راستا به شاخصه های کتب تاریخ محلی فارس در دوره ناصری پرداخته می شود و ضمن معرفی کتب تاریخ محلی دوره ناصری، شاخصه های سه اثر تاریخ محلی فارس (فارسنامه ناصری، نزهت الاخبار و آثار عجم) را با چهار عنوان پیوند تاریخ و جغرافیا، نگرش ملی در تاریخ نگاری محلی فارس، نگرش مورخان نسبت به حکومت و تنوع منابع و بهره گیری از آثار اروپاییان مورد بررسی قرار می گیرد. هدف این پژوهش آن است که تاریخ های محلی فارس در دوران ناصری به چه شاخصه هایی دست یافتند و نویسندگان آنها به چه موضوعاتی توجه کردند. این پژوهش با استفاده از روش کتابخانه ای و با شیوه توصیفی- تحلیلی به بررسی داده ها پرداخته است.دستاورد این پژوهش حاکی از آن است که تاریخهای محلی فارس در این دوره در بیشتر شاخصه ها اشتراکات فراوانی دارند و بعضی از آنها مانند آثار عجم در بعضی شاخصه ها همچون نگرش به مسایل سیاسی و حکومتی و تاریخ نگاری محلی با نگرش ملی متمایز به نظر می رسد

    کلیدواژگان: تاریخ محلی، فارس، دوره ناصری، تاریخنگاری
  • شعبانعلی بیدکی، محمد سپهری*، محمود سید صفحات 147-163
    مسلمانان پس از رحلت پیامبر (ص) دچار تشتت و افتراق شده و فرقه ها و نحله های مختلفی در حوزه اندیشه سیاسی اسلام پدیدار گردید که هر کدام از این گروه ها در خصوص مباحث کلامی صاحب آرای گوناگونی شدند. مرجیه اولیه که با پرهیز از قضاوت در مورد دو جبهه علوی و عثمانی، اعلام موجودیت کرده بودند، به مرور توجیه کلامی مناسبی در تایید سکوت خود به کار بستند که همانا به تعریف خاص ایشان از ایمان، یعنی نقطه ثقل مرجیی، منتهی شد. این برداشت که بر کنش سیاسی آن ها تاثیر مستقیم داشت، به جریانی اثر گذار در سیر تحولات سیاسی-فرهنگی در اسلام تبدیل گردید: تا جایی که همگرایی یا واگرایی آن ها با حاکمیت بنی امیه و سهم ایشان در میزان مشروعیت امویان، محل بحث جدی بوده است. بر اساس آنچه بیان گردید سوال محوری پژوهش حاضر این است که نوع مواجهه و واکنش فرق مرجیه در تعامل و تقابل با امویان چگونه بوده است؟ فرضیه طرح شده آن است که فرق مختلف مرجیه بر اساس نوع تفکر و جریان های سیاسی روز در برابر رویکردهای امویان واکنش نشان داده اند. نوشتار پیش روی بر اساس روش توصیفی -تحلیلی سامان یافته است.
    کلیدواژگان: مرجئه، امویان، ایمان، گناه کبیره
  • سید محسن شیخ الاسلامی، امیر تیمور رفیعی*، سید حسن قریشی کرین صفحات 165-192

    دیدگاه سیاسی واجتماعی مستشرقان نسبت به امام علی (علیه السلام) دارای نوسانات و چالش های فراوانی است. مشتشرقان آلمان و انگلیس به عنوان سردمداران اسلام شناسی به طور عام تلاش کرده اند شخصیت، وموقعیت امام علی (علیه السلام) را مادی گرایانه و فارغ از مذهب، مورد تحلیل و بررسی قرار دهند. با توجه به اینکه جهان اسلام و منابع موجود از ابتدا در سیطره جماعت اهل سنت بوده، و منابع شیعه تحریف یا کمتر بدان اعتماد شده، عمدتا شاهد نتایج مغرضانه و کمتر منصفانه بوده ایم. از یک سو مستشرقان به امام علی (ع) به عنوان یک اپوزیسیون حکومت مرکزی و دارای اندیشه ضد سکولار نظر دارند، و اندیشه های اعتقادی و دینی او را خلط در آراء سیاسی و اقتصادی می کنند؛ از طرفی تعداد اندکی از مستشرقین موفق شده اند که تحت تاثیر عواطف شخصی، ملی و مذهبی واقع نشوند و این نهضت را صرفا از نظر علمی مورد مطالعه و بررسی قرار دهند. هدف این پژوهش بررسی تطبیقی مواضع سیاسی مستشرقین درباره موقعیت اجتماعی وسیاسی حضرت علی (علیه السلام) و مطالعه بنیاد فکری و رویکرد عملی آن ها می باشد. در این تحقیق با رویکردی تحلیلی و تبیینی درصدد پاسخ به این سیوالات هستیم که: برداشت سیاسی مستشرقان از سیاست امام علی (علیه السلام) چگونه بود؟ مبانی فکری جایگاه اجتماعی امام علی (علیه السلام) از بعد سیاسی چگونه بوده است؟ فرض غالب بر این است که مستشرقین با توجه به وجود پژوهشگران برجسته و پژوهشکده های فراوان اسلامی- شیعی، سعی کرده اند

    کلیدواژگان: امام علی (ع)، اجتماعی، سیاسی
  • علی اکبر زاور، علی بیگدلی*، نعمت احمدی نسب صفحات 193-215

    در پی کودتای 1952 افسران جوان در مصر دنیای اعراب درگیر یکسری بحران های متعدد شد که عراق نیز از این فضا متاثر گردید و درنهایت منجر به کودتای 14 ژوییه 1958 و اعلام جمهوری شد. باز شدن فضای سیاسی عراق موجب گردید که طیفی از احزاب و گروه های سیاسی اعم از کمونیست، ناسیونالیست، ناصریست و بعثی ها شروع به فعالیت و رقابت نمایند. پرسش اساسی این پژوهش عبارت است از اینکه؛ تغییر و تحولات ناشی از کنش ها و فعالیت های حکومت کودتا و همچنین احزاب و گروه های سیاسی چه تاثیری در فرازهای اصلی و رویکردهای راهبردی حوزه های علمیه و نهاد مرجعیت شیعه در فضای سیاسی عراق در فاصله دو کودتا (1963 - 1958) داشته است؟ بنا بر فرضیه این مقاله، رویکرد حوزه به رهبری آیت الله حکیم در این سال ها برمبنای عدم ورود به درگیری ها، جناح بندی ها و بازی های سیاسی بوده است ولی درعین حال در دفاع از حریم شریعت نیز حدومرزی نمی شناخته و از درگیر شدن با حاکمیت و احزابی که به دنبال اصلاحات غیردینی در جامعه عراق بودند ابایی نداشته است. تکفیر حزب کمونیست عراق و تقابل با دولت به خاطر تصویب قوانینی مخالف شریعت از آن جمله است این پژوهش با اتکای به اطلاعات موجود در منابع تاریخی و با رویکردی توصیفی - تحلیلی تلاش دارد به بررسی این موضوع بپردازد.

    کلیدواژگان: عراق، عبدالکریم قاسم، آیت الله حکیم. کودتا، احزاب
  • محمود الواری*، محبوبه شرفی صفحات 217-235
    تاریخ نامه هرات، تالیف سیفی هروی یکی از مهمترین کتب تاریخ محلی ایران در عصر ایلخانان است که به زبان فارسی نگارش یافته است.این پژوهش در صدد است ،با بررسی زندگی نامه، آثار ،منابع اطلاعاتی مورخ در نگارش اثر،گرایش های مذهبی وی،انگیزه های تالیف، محتوی آثار ،شاخصه های تاریخ نگاری وی را از خلال روایات ارایه نماید تا بتوان با شناخت منظومه فکری مورخ ،روش تاریخنگاری وی را در این خصوص نشان دهد. یافته های پژوهش حاضر، مبتنی بر روش تاریخی و بهره گیری از شیوه کتابخانه ای، نشانگر این موضوع است که هروی با نگارش مجموعه غیاثی و اختصاص بخش هایی از تاریخ هرات به اخلاق سیاسی، تاریخ را در زمره علوم نقلی ندانسته وآن را به حکمت عملی نزدیک کرده و عرصه ایی برای انعکاس حکمت عملی قرار داده است . او در روش تاریخ نگاری خود از رویکرد انتقادی و علی بهره برده اما نتوانسته آن را اساس کار خویش قرار داده و از آن به طور فراگیر استفاده نماید.بازتاب مسایل اجتماعی یکی از مهم ترین ویژگی های تاریخ نگارانه اثر مورخ و بیانگر رویکرد جدی وی به مسایل اجتماعی است .تاریخ نامه هرات به جهت اشتمال بر شرح برخی از شعرا و علما و بزرگان نیز در خور توجه است.
    کلیدواژگان: تاریخ نامه هرات، سام نامه، مجموعه غیاثی، سیفی هروی، خاندان کرت
  • سلطانمراد مهکی، محمدرضا شهیدی پاک*، محمد دشتی صفحات 237-255

    تاریخ محلی حلوان. با آداب و رسوم و دست آورد های تمدنی بر اساس منابع مکتوب و شفاهی ، با روش توصیفی و تحلیلی و مطالعات میدانی مورد مطالعه قرار گرفت. و تحولات مزبور با استناد به منابع معتبر ترسیم شده است . ، حلوان یکی از هشت شهر باستانی جهان ، دروازه ورود اسلام به ایران، که مرکز تمدن اسلامی شد،وجود ذخایر فراوان طبیعی ،موقعیت استراتژیک و مسیرجاده ابریشم باعث توجه قدرت ها بود. حلوان در قرن چهارم هجری، شهری بزرگ بود این شهر پس از تصرفش توسط سلجوقیان و زلزله تاریخی (544 ق) تا مدتها متروک ماند . قرن هفتم با هجوم مغول ویرانی شهر تسریع وبه مجموعه ای از چندین ده درامد. قزوینی پایان قرن هفتم و حمدالله مستوفی میانه قرن هشتم آن را شهری متروک توصیف می کنند .بعدها حلوان حیات مجدد یافت وبه وسعت آن افزوده شد.

    کلیدواژگان: حلون، محلی، تمدن، اسلام
  • علیرضا قاسم پور نوبیجاری، محمود سید*، سید علیرضا واسعی صفحات 257-272

    در دوران فترت حکومت صفویه، تغییر و تحولات قدرت های منطقه تاثیر بسیاری در تعیین کم وکیف روابط دولت های شیعه مذهب جنوب با این حکومت داشت. شرایط آشفته داخلی ایران در این دوران و درگیری با ترکان عثمانی در غرب و گرفتاری وی با ازبکان در شرق که خراسان را مورد تهدید قرار داده بود، با یک سیاست هوشمندانه و صلح با دولت عباسی شاه عباس توانست بر مشکلات فایق آید و هم زمان رابطه مسالمت آمیزی با حکومت بابریان طرح ریزی نکرد. فتح قسطنطنیه در سال 857ق موجب تحول بزرگی در عرصه تجارت بین المللی شد و ترکان با در اختیار گرفتن کامل مسیرهای خشکی بر تجارت شرق دست یافتند و دولت پرتغال به اهمیت جزیره هرمز به عنوان منطقه ای سوق الجیشی برای سیطره بر کل خلیج فارس پی برد و به تسخیر جزیره هرمز برآمدند و توانستند متجاوز از یک قرن در متصرفات خود فرمانروای مطلق باشند تا در دوره شاه عباس در سال 1022ق موفق به بازپس گیری بندر گمبرون و سیطره بر سواحل دریا شد. شاه عباس با روی کار آمدن جهانگیر سعی در بازپس گیری مسالمت آمیز قندهار کرد اما جهانگیر پاسخ به درخواست شاه عباس را موکول به رفع دل مشغولی اش از دکن نمود که در همین احوال شاه عباس از این فرصت برای تسخیر قندهار استفاده نمود. مساله قندهار همواره بین ملوک دکن و دولت صفوی عامل مهم و موثری بود و ایرانیان به دنبال تحقق داعیه خود بر این منطقه بودند. 

    کلیدواژگان: جزیره هرمز، قندهار، صفویه، جنوب هند، گمبرون
|
  • Mohsen Shahbakhti, Mostafa Naseri Rad *, Boshra Delrish, Javad Sakha Pages 7-21

    One of the topics posited in the early and middle Islamic centuries is the story of Adam’s descent in India. It can be possibly stated that the story of the first human being is a universal one. It has been dealt with by the Abrahamic religions ad it has also been presented in the testaments and the holy Quran. Some believe that this story is unreal, imaginary and drawn on the other cultures and some others realize this commonality as a proof of its originality in the various cultures each of which has given it a vernacular form. There is a third group that approaches it through the lens of allegory and myth. The present study uses a descriptive-analytical method to specify and highlight the position of the Indian territory as the first land of the human beings as narrated by Muslims, especially the Iranian Muslim authors and analyze the actions and reactions of the Abrahamic religions and nations’ cultures over such world-inclusive subjects as the first human being and underline that such a story is not single-rooted and unidimensional and that various factors have played roles in its formation

    Keywords: first human being, Adam’s descent, India, Muslims’ narrations
  • Somayeh Kasaeyan, Sattar Oudi *, Nasrollah Poor Mohammadi Amlashi Pages 23-57

    At the end of the third century AH, when the unhealthy situation in Andalusia signaled the decline of Islamic rule in this land, With the rise to power of Al-Nasser and Al-Mustansir, the golden age began and peace and unity returned to Andalusia. The economic situation of Andalusia during this period has received less attention from researchers. In this research, we want to draw the economic life of Andalusia in a descriptive-analytical way, with the help of historical sources And to examine the impact of the economic actions of Al-Nasser and his son on the economic developments of the Golden Age, The application of tax laws based on religious beliefs, new methods in agriculture, industrial growth, the connection of the Andalusian commercial market with the Mediterranean and Eastern markets, is the result of prudent governance according to which a suitable model for the development of Islamic societies can be achieved.

    Keywords: Andalusia, Golden Age, Economic Prosperity, Abd al-Rahman al-Nasser, Hakam al-Mustansir
  • Amirahmad Momeniha, Mohammad Sepehri *, Houshang Khosro Beigi Pages 59-80

    The arrival of Islam in Iran had profound and profound effects on the body of this institution, so that the political, social, cultural, economic, and livelihood structures of the people underwent fundamental changes. The main question of the research is what was the character of Iranian food and clothing as elements of social, cultural and livelihood structure of the Umayyads? It has been hypothesized that part of the ancient Persian text continued in the early Islamic centuries. During the period under review while maintaining some of the national and social traditions and traditions, Iranian society had the greatest influence on the Umayyad in the area of ​​Iranian food, while preserving ancient traditions and local foods, and part of the Arab diet. And Iranian food diversity also changed Arabs' eating habits, so in this part of the tradition we see the influence of both sides on each other. This research will explain the subject under the descriptive-analytical method.

    Keywords: Iranians, Umayyads, food, Clothing
  • Hojjat Ebad Askari, Ardeshir Asadbeigi *, MohammadHossein Rajabi Davani Pages 81-99

    The historical reports and narratives are important references to understand and perceive the lifestyle of the pure imams. Some Shia Imams have been less and some more introduced in references for some reasons. The reference reports can be studied in two Sunni and Shia classifications. In this classification, the general histories are observed according to the Sunnis trends. Other references can be used by researchers such as Vafayat reports, A’lam, Rejal, and encyclopedia. Imam Hadi, the Shia Imam, has been less talked about in the references of Sunnis but is completely explained in other Shia references such as the other Shia Imams. This research is descriptive-analytical and investigates how much the 9th Imam’s, Imam Hadi’s, lifestyle is explained in the references of Sunnis about his Imamate period. It is shown in this research that some references have not concealed the reality but some others haven’t mentioned it. Explaining Imam Hadi’s lifestyle has been placed under the light of reporting the lifestyles of other caliphs and rulers of Abbasid times and events of Islam history.

    Keywords: Imam Hadi (p.b.u.h), references of Sunnis, historical writings, Islam history
  • Masoomeh Rahnama Haratbar, MohammadKarim Yosef Jamali *, Feyzollah Boushasb Gousheh, Ahmad Kamranifar Pages 101-125

    In this research,how the myth of the sun affects the animals related to this myth in the period of ancient iran is investigated.The main question that has been raised and studied in this regard is how the myth of the sun has affected the animals related to this myth and what factors have been involved in this matter?This article is a historical research and the method of collecting data is library and the method of compiling and writing is a descriptive-analytical.The results show that the myth of the sun is a symbol of the sun is a symbol of kingship and the animals associated whit this myth also show that power and kingship and a clear victory over darkneaa and light and life is the basis of the sun,which along with different religions of ancient iran.It plays an important role in determining the effect of the myth of the sun on solar and royal animals.

    Keywords: Myth, sun, Civilization, animals, Kingdom
  • Rasol Mazaheri, Soheila Torabi *, Shokuh Arabi Pages 127-145

    Local historiography of the Qajar period underwent changes under the influence of socio-political developments of this period. In addition to outlining the general topics of local historiography in the Nasserite period, in this regard, the characteristics of Persian local history books in the Nasserite period are discussed and while introducing the local history books of the Nasserite period, the characteristics of three works of Persian local history The four topics of the connection between history and geography, the national attitude in local Persian historiography, the attitude of historians towards the government and the diversity of sources and the use of European works are examined. The purpose of this study is to find out what characteristics of the local histories of Persia during the Nasserite period and what topics their authors paid attention to. This research has examined the data using a library method and a descriptive-analytical method.The results of this study indicate that the local histories of Persia in this period have many commonalities in most features and some of them, like Ajam works in some features such as attitudes to political and governmental issues and local historiography with a national perspective seem different.

    Keywords: local history, Fars, Nasiri period, Historiography
  • Shabanali Bidaki, Mohammad Sepehri *, Mahmood Seyyed Pages 147-163
    After the death of the Prophet (PBUH), Muslims became divided and different sects and sects emerged in the field of Islamic political thought, each of which had different views on theological issues. The initial authority, which had declared its existence by avoiding judging the Alawite and Ottoman fronts, gradually used a proper theological justification to confirm their silence, which led to their specific definition of faith, ie the reference point of gravity. This perception, which had a direct impact on their political action, became an influential current in the course of political and cultural developments in Islam: to the extent that their convergence or divergence with the rule of the Umayyads and their share in the legitimacy of the Umayyads is a matter of serious debate. have been. Based on what has been stated, the central question of the present study is what was the type of confrontation and reaction of the reference difference in interaction and confrontation with the Umayyads? The hypothesis is that different reference differences based on the type of thinking and political currents of the day have reacted to the approaches of the Umayyads. The present article is based on a descriptive-analytical method.
    Keywords: morje. Umayyads, Faith, great sin
  • Seyed Mohsen Sheykholeslami, Amirteymour Rafiei *, Seyed Hasan Quorishi Pages 165-192

    the political and social viewpoints of orientalists over imam ali have many fluctuations and challenges . german and english composers as the pioneers of islam in general tried to analyze the character and position of imam ali material and free from religion . according to the fact that the world of islam and the existing resources are first dominated by jamaat - e - islami , and the shiite sources of distortion or trust have been trusted , mainly we have witnessed biased and biased results . orientalists , on one hand , consider imam ali as an opposition of the central government and has anti - secular thought .on the other hand , few of the orientalists have succeeded in avoiding the influence of personal , national and religious emotions and also study and study the movement . the purpose of this research is comparative study of political positions on social and political situation of hazrat ali ( peace be upon him ) and study of intellectual foundation and practical approach of them . in this research , we try to answer these questions by an analytical and explanatory approach : how was orientalists " s political perception of imam ali 's policy ? how has the intellectual foundations of imam ali ( peace be upon him ) have been ? the prevailing assumption is that , according to the existence of prominent scholars and the great islamic - shiite institute , they have tried

    Keywords: imam ali ( peace be upon him ), Social, Political
  • AliAkbar Zavar, Ali Begdeli *, Nemat Ahmadi Nasab Pages 193-215

    Since the beginning of 1955, the Arab world has been embroiled in a series of crises, with Iraq also affected by this atmosphere, leading to the bloody coup d'état of July 14, 1958, the fall of the Hashemi family from the monarchy and the announcement of the republican system headed by General Abdul Karim Qassem. The new rulers immediately made some changes to the structure of the government. The main question of this research is: What was the relationship between changes and changes with the principles of Islam? What was najaf's reaction to these movements? And finally, what results did it lead to on the Iraqi Shiite community? According to this article, since the changes and changes made with the beliefs of Islam and Shi'a religion were in fundamental contradictions, it led to confrontation and confrontation between najaf seminary and the government of Qasim and his supporters [until the bloody coup d'état of February 8, 1963]. On the other hand, the July 14 coup d'état marks a turning point in the history of the Seminary of Najaf because it ended years [since the suppression of the 1920 uprising and the exile of scholars to Iran] the inaction and remoteness of the Shiite marja'iyya institution from the Iraqi political space. This research tries to investigate the issue by relying on information in historical sources and with a descriptive-analytical approach.

    Keywords: Iraq, Abdul Karim Qasim, Ayatollah Hakim. Coup, parties
  • Mahmoud Alvari *, Mahboobeh Sharafi Pages 217-235
    The Tarighname- Harat‚The compiled by Seifi Heravi is one of the most important local historical books of Iran in Ilkhanian era thate has been written in Persian. This research aims to provide biography‚ works‚the sources of information of historiographer in writing of the work‚his religious tendencies‚ the compilation motives‚the content of works‚his historiographical chracterstics shows through the narration. In order to understand the historiographers intellectual system‚ he can show his method of historiography in this regard. The findings of the present study‚ based on historical method and use of the library method‚ indicate that Heravi by writing Gheyasis collection and dedicates parts of Haratś history to political ethics‚dose not regard history as atransmitted science and brings it closer to practical wisdom‚ and it has set the stage for reflection of practical wisdom. He has used the critical and casual approach to his histography‚but has not been able to base it on his work and use it extensively.the reflecting on social issus is the one of the most important features of the historiographerś work and expressivs the serious approach to sociological issues. Tarighname- Harat is also worthy of menton for some poets‚scholars‚andelders.
    Keywords: Tarighname-Harat‚Samname, Magmoe-I-Kiaci, SeifiHeravi, kanedanekaret
  • Soltanmorad Mahaki, Mohammadreza Shahidi Pak *, Mohammad Dardashti Pages 237-255

    Local history of Halvan. The customs and achievements of civilization based on written and oral sources were studied by descriptive and analytical methods and field studies. And these developments have been depicted with reference to reliable sources. Helwan, one of the eight ancient cities of the world, the gateway to Islam in Iran, which became the center of Islamic civilization, the existence of abundant natural resources, strategic location and the Silk Road route attracted the attention of the powers. Halwan was a large city in the fourth century AH. This city was abandoned for a long time after its conquest by the Seljuks and the historic earthquake (544 AH). The seventh century with the Mongol invasion accelerated the destruction of the city and a collection of several tens of incomes. Qazvini at the end of the seventh century and Hamdollah Mostofi in the middle of the eighth century describe it as an abandoned city.

    Keywords: Halon, local, Civilization, Islam
  • Alireza Ghasempoor Nobijari, Mahmood Seyyed *, Seyyed Alireza Vasei Pages 257-272

    During the Safavieh period, the changes and developments of the regional powers had a great impact on determining the extent of the relations between the Shiite governments of the south and the government. with a clever policy and peace with the Ottoman government of Shah Abbas was able to overcome problems and at the same time peaceful relations with The Babrian government did not plan. The conquest of Constantinople in 857 AH brought about a great change in the field of international trade and the Turks gained full control over the eastern trade and the western states sought to find new ways and the Portuguese government considered the importance of the island of Hormuz as a strategic region for domination. They conquered the whole Persian Gulf and conquered the island of Hormuz and were able to be the absolute ruler of their possessions for more than a century, until during the reign of Shah Abbas in 1022, they succeeded in reclaiming the port of Gambron and dominating the coast. Shah Abbas tried to retake Kandahar peacefully, but Jahangir postponed the response to Shah Abbas's request to remove his preoccupation with Deccan, in which case Shah Abbas seized the opportunity to conquer Kandahar. The issue of Kandahar has always been an important and influential factor between the Deccan monarchs and the Safavieh government, and the Iranians sought to fulfill their claim to the region. 

    Keywords: Hormoz island, Kandahar, Safavieh, South India, Gambron