فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش های مدیریت منابع سازمانی
سال یازدهم شماره 1 (پیاپی 41، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • هانی اربابی*، سیده فاطمه اظهری لمراسکی، مجتبی عزیزی، فرهاد نصراله پور صفحات 1-22
    هدف

    به زعم صاحب نظران، یکی از راهکارهای تحقق اهداف توسعه پایدار در طرح ها، بهبود قابلیت های سازمانی مرتبط با ابعاد سه گانه توسعه پایدار در سازمان های طرح محور است. از این رو هدف پژوهش حاضر شناسایی قابلیت های سازمانی توسعه پایدار در سازمان های طرح محور نفت و گاز در ایران است.

    روش

    به منظور بررسی عمیق قابلیت های توسعه پایدار در بستر سازمان های نفت و گاز ایران، استراتژی مطالعه موردی در هشت سازمان نفت و گاز ایران استفاده شد. برای گردآوری اطلاعات سازمان ها، 23 فرد مطلع انتخاب و مورد مصاحبه واقع شدند، به این ترتیب که باتوجه به فهرست قابلیت های استخراج شده از ادبیات و تهیه ماتریس تعریف قابلیت ها، از مصاحبه شوندگان خواسته شد تا قابلیت هایی که در سازمان های طرح محور نفت و گاز ایران درزمینه توسعه پایدار موجود است، تشریح کنند. داده های حاصل از مصاحبه با روش تحلیل محتوی کیفی قیاسی، حول مفاهیم شکل گرفته از ادبیات، کدگذاری شدند.

    یافته ها: 

    در پژوهش حاضر قابلیت های توسعه پایدار در سازمان های طرح محور حوزه نفت و گاز در هشت دسته عامل اصلی مشتمل بر فرایندی، ساختاری، فناورانه، فرهنگی، دانشی، انسانی، سیاسی و مالی شناسایی شدند و وضعیت نسبی این قابلیت ها در سازمان های نفت و گاز ایرانی بررسی شد. دانش افزایی پژوهش حاضر از این بعد موردتوجه است که قابلیت ها با توجه بستر خاص سازمان های نفت و گاز ایرانی شناسایی شدند، ازسوی دیگر قابلیت های سازمانی در هر سه حوزه زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی به صورت هم زمان بررسی قرار شده اند.

    کلیدواژگان: صنعت نفت و گاز، توسعه پایدار، قابلیت های سازمانی، سازمان های طرح محور
  • محمدصادق حسن زاده پسیخانی، میرهادی موذن جمشیدی*، راضیه باقرزاده خداشهری صفحات 23-58

    هدف پژوهش حاضر، طراحی الگوی رهبری پایدار در مواجهه با بحران حاصل از کووید 19 به جهت تاب آوری در مشاغل صنایع غذایی استان گیلان است. این پژوهش در حوزه پارادایم تفسیری، از نوع پژوهش های کیفی با رویکرد استقرایی و براساس نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش، مدیران بخش های صف و ستاد در شرکت ها و کارخانجات تولید مواد غذایی استان گیلان می باشد. برای انتخاب نمونه، از روش نمونه گیری هدف مند استفاده شد که براساس قاعده اشباع با استفاده از 15 مصاحبه این مهم حاصل شد و به جهت اطمینان بیشتر تا 20 امین مصاحبه نیز ادامه پیدا کرد. داده ها در سه مرحله کدگذاری باز، محوری و گزینشی تحلیل قرار داده شدند تا مفاهیم و مقوله ها طبقه بندی شوند. مقوله محوری، ظرفیت سازی برای رهبری پایدار در مواجهه با کووید 19 است که در سه بعد اقدام های بنیادی، اقدام های انگیزشی و ارزیابی و کنترل استخراج شد و با توجه به شرایط علی، شرایط مداخله گر، راهبردها و پیامدها در سه سطح مشتریان، کارفرمایان و سازمان تدوین و الگوی نهایی ارایه شد. اقدام های مدیران در شرایط بحران، نقش محوری در شناسایی فرصت ها، تهدید ها و نقاط قوت و ضعف داشته و مدیران باید پیوندی قوی بین اقدام های بنیادی، انگیزشی و ارزیابی و کنترل به جهت اجرایی کردن موثر راهبرد ها در بحران ها ارایه دهند. نتایج پژوهش در حوزه مواجهه با بحران حاصل از کووید 19 در مشاغل صنایع غذایی نوآوری های تیوریکی و نظری به همراه داشته است و به کارفرمایان و پژوهشگران در حوزه صنایع غذایی، در درک و شناخت بهینه از الگوی رهبری پایدار در مواجهه با بحران حاصل از کووید 19 کمک می کند.

    کلیدواژگان: بحران سازمانی، پاندمی کووید 19، تاب آوری، رهبری پایدار، صنایع غذایی استان گیلان، نظریه داده بنیاد
  • سجاد رمضانی*، علی اکبر امیری، منصور مومنی صفحات 59-84

    ازآنجاکه اکثر صاحب نظران منابع انسانی را مهم ترین و ارزشمندترین سرمایه هر شرکتی معرفی می کنند، بنابراین روشی که بتوان بر اساس آن برنامه ریزی دقیق برای این سرمایه ارزشمند شرکت ها انجام داد، بسیار ارزشمند و کاربردی خواهد بود. دراین پژوهش سعی شده است مشکلات و شکاف های برنامه ریزی منابع انسانی به روش زنجیره مارکوف را با ارایه الگویی بهبود داده شود.  دو مشکل اساسی روش زنجیره مارکوف در پیش بینی برنامه ریزی منابع انسانی به ترتیب در نظر نگرفتن نبود اطمینان های آتی و تعمیم اطلاعات یک دوره پایه در پیش بینی نیازهای آتی است که این مشکلات از ویژگی های زنجیره مارکوف است. در پژوهش حاضر برای این مشکل استفاده از الگوی زنجیره مارکوف فازی (دوره ای یا زمانی) پیشنهادشده است. بنابراین دراین پژوهش روش مارکوف فازی برای پیش بینی منابع انسانی ارایه می شود. ازلحاظ روش، این پژوهش توصیفی است و مقطعی است و داده های پژوهش به صورت کمی مورد تحلیل قرارگرفته اند و کاربرد روش مارکوف فازی در برنامه ریزی منابع انسانی در پنج گام  متوالی ارایه شده است. همچنین از کاربرد مارکوف سنتی در برنامه ریزی منابع انسانی برای مقایسه با مدل پیشنهادی استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد پیش بینی منابع انسانی با مارکوف فازی دوره ای ابزار قدرتمند است که شکاف های حاصل از برنامه ریزی مارکوف سنتی را پوشش می دهد که در تعیین کمبود و مازاد نیروی انسانی آتی سه حالت خوش بینانه، ثبات گرایانه و بدبینانه را در نظر می گیرد و اطلاعات یک دوره را به دوره های آتی تعمیم نمی دهد.

    کلیدواژگان: برنامه ریزی منابع انسانی، زنجیره مارکوف فازی، زنجیره مارکوف، کمبود و مازاد عرضه نیروی انسانی
  • محمدحسین رونقی* صفحات 85-104

    فراموشی سازمانی مفهومی بسیار مهم و مکمل مفهوم یادگیری سازمانی در مدیریت دانش محسوب می شود. یادگیری زدایی اغلب به عنوان مترادف فراموشی سازمانی به کار می رود. یادگیری زدایی به مفهوم کنارگذاشتن رویه های گذشته و استفاده از منبع دانشی جدید است. در یادگیری زدایی، سازمان دانش نهفته منسوخ را به طور هدفمند حذف می کند. مجموعه های فازی نوع دو در حالت مدل سازی عدم قطعیت و ابهام به دلیل استفاده از تابع عضویت فازی راهکار مناسبی است. از همین رو، هدف این پژوهش ارایه الگویی برای ارزیابی یادگیری زدایی سازمانی با استفاده از وزن دهی مجموعه فازی نوع دو است. این پژوهش از نوع کاربردی و با رویکرد آمیخته در سه مرحله انجام شده است. در مرحله اول با استفاده از تحلیل مطالعه های پیشین، ابعاد یادگیری زدایی شناسایی شد. در مرحله دوم با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی فازی ابعاد براساس نظر خبرگان وزن دهی و سپس مدل ارزیابی یادگیری زدایی سازمانی تدوین شد. در مرحله آخر مدل در یک شرکت فعال حوزه فناوری اطلاعات به عنوان نمونه مطالعاتی تست شد. جامعه آماری مرحله آخر، شامل تمام 45 نفر مدیران و کارکنان آن شرکت بود. ارایه الگو ارزیابی یادگیری زدایی سازمانی و اهمیت بالای یادگیری زدایی تعدیل شونده و یادگیری زدایی عاملی از مهم ترین یافته های پژوهش محسوب می شود.

    کلیدواژگان: یادگیری زدایی، فراموشی سازمانی، مدل بلوغ، مجموعه فازی نوع دو، مدیریت دانش
  • احمد قربانخانی*، علی مروتی شریف آبادی، سید حبیب الله میرغفوری، سید حیدر میرفخر الدینی صفحات 105-128

    افزایش انتشار گازهای گلخانه ای، گرمایش زمین و حمایت دولت ها از منابع تجدید پذیر از یک سو و پیشرفت های اخیر در تولید برق و فناوری های مرتبط با آن ازسوی دیگر باعث نفوذ تولیدات مبتنی بر انرژی های تجدیدپذیر در زنجیره تامین شبکه برق شده است. نفوذ این منابع باوجود قطعیت نداشتن در توان خروجی آنها، برنامه ریزی زنجیره تامین شبکه برق را با چالش های جدی مواجه کرده است. در این پژوهش یک روش موثر و کارآمد برای برنامه ریزی امنیتی و احتمالاتی توسعه زنجیره تامین شبکه برق با در نظر گرفتن عدم قطعیت تولید منابع تجدیدپذیر و عدم قطعیت پیک بار مصرفی ارایه شده است. در روش پیشنهادی حد بالایی برای میزان قطع بار مجاز در نظر گرفته شده است و اثر عدم قطعیت های موجود و تغییرات حد بالای قطع بار بر هزینه سرمایه گذاری زنجیره تامین ارزیابی شده است. روش پیشنهادی به وسیله نرم افزار MATLAB روی شبکه پیاده سازی و به وسیله الگوریتم ژنتیک حل شده است. مدل نهایی این روش را می توان به طور موثر برای برنامه ریزی زنجیره تامین شبکه برق با نفوذ تولیدات مبتنی بر انرژی های تجدیدپذیر به کار گرفت.

    کلیدواژگان: صنعت برق، زنجیره تامین پایدار، الگوریتم ژنتیک، عدم قطعیت، قابلیت اطمینان
  • محمدسعید الماس پور*، حمزه خواستار، سعید جعفری نیا، بیژن عبدالهی صفحات 129-167

    با توجه به رشد و توسعه کسب و کارهای پلتفرمی در سال های اخیر و اهمیت روزافزون منابع انسانی، نیاز است چگونگی مدیریت منابع انسانی کارکنان به اصطلاح «گیگ» در این شکل جدید از کسب و کار، مورد بررسی و پژوهش قرار گیرد. هدف این مقاله ارایه چارچوبی برای مدیریت منابع انسانی گیگ در کسب و کارهای پلتفرمی و در راستای ارزش آفرینی برای ذینفعان است. روش پژوهش کیفی و در قالب روش مطالعه چندموردی است. برای این منظور پنج پلتفرم ایرانی مورد مطالعه قرار گرفتند. روش اصلی گردآوری داده، استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با برخی مدیران و انجام دهندگان کار در کسب و کار های پلتفرمی است که برای انتخاب آنها از نمونه گیری نظری استفاده شد. از روش تحلیل تم برای تحلیل داده ها استفاده شد. در نتیجه تحلیل داده ها، 13 عامل محیطی، 7 کارکرد اصلی مدیریت منابع انسانی و چگونگی انجام آنها و 8 شیوه ایجاد ارزش شناسایی شد. یافته ها چارچوبی را برای مدیریت منابع انسانی گیگ در پلتفرم ها از راه شناسایی نیروها و عوامل اقتضایی موثر بر منابع انسانی، کارکردهای اصلی مدیریت منابع انسانی در پلتفرم ها و نحوه ارزش آفرینی کارکردها برای ذینفعان ارایه می کنند.

    کلیدواژگان: کسب و کار پلتفرمی، مدیریت منابع انسانی، ارزش آفرینی، کارگران گیگ، مطالعه چند موردی
  • سارا نظیفی فرد، حسن زارعی متین*، حمیدرضا یزدانی، سید محمدباقر جعفری صفحات 169-192

    امروزه با ورود نسل جدید نیروی کار به سازمان ها یکی از مهم ترین دغدغه هایی که هر سازمانی با آن روبه رو می شود، سطح پایین انگیزش و کاهش مشارکت کارکنان در دوره های آموزشی است. به منظور حل این مسیله، یکی از فنون بهبود تعامل کارکنان با دوره آموزشی بهره گیری از رویکرد نوین بازی پردازی است تا از این راه انگیزش فراگیران برای شرکت در دوره ها و در پی آن اثربخشی دوره آموزشی افزایش پیدا کند. پژوهش حاضر با هدف شناسایی چالش های طراحی بازی پردازی در دوره های آموزشی منابع انسانی با استناد به تجربه های فعالان حوزه آموزش و بازی پردازی استخراج شده اند. در راستای این هدف، از طرح پژوهش کیفی از نوع تحلیل تم استقرایی استفاده شد و داده های جمع آوری شده از مصاحبه ها در فرآیند شش مرحله ای کلارک و براون (2006) تحلیل و کدگذاری شدند. در یافته ها حدود 190 کد باز شناسایی شدند و در 23 تم فرعی و 5 تم اصلی ابعاد رفتاری طراحی بازی پردازی، ابعاد سازمانی طراحی بازی پردازی، ابعاد فنی طراحی بازی پردازی، جنبه های مختلف طراحی بازی واره، الزام های اجرایی طراحی بازی پردازی قرار گرفتند. از این رو انتظار می رود با بهره گیری از این الگو به توان دوره های آموزشی بازی پردازی شده اثربخشی را در سازمان طراحی کرد که در امر آموزش نیروی انسانی نسل هزاره سودمند واقع شود.

    کلیدواژگان: آموزش سازمانی، بازی پردازی، دوره آموزشی، آموزش الکترونیک
|
  • Hani Arbabi*, Seyedeh Fatemeh Azhari Lamraski, Mojtaba Azizi, Farhad Nasrolah Pour Pages 1-22
    Aim

    According to experts, one of the ways to improve sustainable development in projects is to improve organizational capabilities related to the three dimensions of sustainable development in project-based organizations. The purpose of this study is to identify and assess the status of organizational capabilities for sustainable development in oil and gas project-based organizations in Iran.

    Method

    In order to in-depth study of sustainable development capabilities in context of Iranian oil and gas organizations, the case study strategy was used in eight Iranian oil and gas organizations. In order to collect information, 23 informants were selected and interviewed. According to the list of capabilities extracted from the literature and the preparation of a capability definition matrix, the interviewees were asked to describe the capabilities that exist in Iranian oil and gas project-based organizations in the field of sustainable development. The data obtained from the interview were coded by deductive qualitative content analysis.

    Results

    In the present study, the capabilities of sustainable development in oil and gas project-oriented organizations were identified in seven main categories of factors including process, structural, technological, cultural, knowledge, human, political and financial, and the relative status of these capabilities in Iranian oil and gas organizations was examined. The contribution of the present study is due to the fact that the capabilities were identified according to the specific context of Iranian oil and gas organizations, on the other hand, organizational capabilities in all three areas of environmental, social and economic at the same time have been examined.

    Keywords: Oil, gas industry, sustainable development, organizational capabilities, project-oriented organizations
  • Mohammadsadegh Hassanzadeh Pasikhani, MirHadi Moazen Jamshidi*, Razieh Bagherzadeh Khodashahri Pages 23-58

    The purpose of the paper was to design a sustainable leadership model in crisis response from COVID-19 for resilience in food industry jobs of Guilan Province. This research in the field of interpretive paradigm is a qualitative research of an inductive approach, and it is based on Grounded Theory.The statistical population is the managers of line and staff departments in companies and food production factories of Guilan province. In this study, purposeful sampling was used to select the sample. According to the saturation rule, this was achieved by using 15 interviews, and for more confidence, the interview was continued until the 20th. Data were analyzed in three stages of open, axial and selective coding to classify concepts and categories. Core category was capacity building for sustainable leadership in the crisis response from COVID-19 and in three foundational, motivational measures and evaluation and control and causal conditions, context, intervening conditions, strategies and consequences at three levels of customers, employers and organizations were and the final model was presented. Managerschr('39') practices in crisis situations play a pivotal role in identifying opportunities, threats, and strengths and weaknesses, and managers must have a strong link between fundamental, motivational measures, and evaluation and control in order to effectively implement strategies in crisis. The results of research in the field of crisis response from COVID-19 in food industry jobs will present theoretical innovations and help employers, researchers in the field of food industry to better understand the pattern of sustainable leadership in the coping of the crisis.

    Keywords: Organizational Crisis, COVID-19 pandemic, Resilience, Sustainable Leadership, Food Industry of Guilan Province, Grounded Theory
  • Sajad Ramezani*, AliAkbar Amiri, Mansour Momeni Pages 59-84

    Most experts see human resources as the most important and most valuable asset of any company. As a result, a method that would help create an accurate plan for this asset is highly valued and functional. This study aimed to improve challenges and gaps in human resource planning using a Markov chain model.  There are two fundamental problems with Markov chain model in predicting human resources, which are respectively failing to account for future uncertainties and generalization of the data from one basic period in the prediction of the future needs. These problems are embedded in the Markov chain model. In order to deal with these problems, a fuzzy Markov chain model (periodic or temporal) was proposed in this study. This study presented a fuzzy Markov model for predicting human resources. This was a descriptive, sectional study and the data were analyzed through a quantitative method. The application of the fuzzy Markov model in human resource planning was presented in five consecutive steps. The application of the traditional Markov model in human resource planning was also examined for comparison with the proposed model. The study findings suggest that the prediction of human resources using the periodic fuzzy Markov model offers a powerful tool that bridges the gaps in the traditional Markov planning. It considers three states, namely optimistic, positivist, and pessimistic, for determining human resources surplus and shortage, and does not generalize data pertaining to one period to future periods.

    Keywords: human resource planning, fuzzy Markov(periodic), traditional Markov, shortages, surpluses of human resources
  • MohammadHossein Ronaghi* Pages 85-104

    Organizational forgetting is a very important concept and a complementary concept to organizational learning in knowledge management. Unlearning is often used as a synonym for organizational forgetting. Unlearning means discarding of old routines to make way for new ones. In unlearning, organizations remove their embedded knowledge intentionally. Type-2 fuzzy sets are used for modeling uncertainty and imprecision in a better way because of fuzzy membership function. Therefore, the aim of this study is to present a model for the assessment of organizational unlearning using interval type-2 fuzzy (IT2F) weights. This research is an applied one, and has been carried out according to mixed method in three phases. Based on the previous studies, in the first phase the dimensions of organizational unlearning were recognized. In the second phase the extracted components are prioritized using type-2 Fuzzy Analytic Hierarchical Process (FAHP) based on the opinion of experts, then the organizational unlearning model was designed. In the last phase to clarify the suggested model, an IT company is taken as a case. The survey population consisted of 45 employees and managers of the case. An important part of the results revealed how to use suggested model for unlearning evaluating. in addition, adjusted unlearning and operative unlearning have the best rank among organizational unlearning.

    Keywords: Unlearning, Organizational Forgetting, Maturity Model, Type-2 fuzzy set, Knowledge Management
  • Ahmad Ghorbankhani*, Ali Morovati Sharifabadi, Sayed Habibullah Mirghafouri, Sayed Haidar Mir Fakhreddini Pages 105-128

    Increasing greenhouse gas emissions and global warming and government support for renewable sources, as well as recent advances in electricity generation and related technologies, have led to the penetration of renewable energy products in the electricity supply chain. The infiltration of these resources, despite the uncertainty in their output power, has faced serious challenges in power supply chain planning. In this research, an effective and efficient method for security and probabilistic planning of power supply chain development is presented, taking into account the uncertainty of renewable energy production and the uncertainty of peak consumption. In the proposed method, a high limit for the allowable load cut is considered and the effect of existing uncertainties and changes in the high load cut limit on the investment cost of the supply chain is evaluated. The proposed method is implemented on the network by MATLAB software and solved by genetic algorithm. The final model of this method can be used effectively to plan the supply chain of the electricity network with the influence of renewable energy products.

    Keywords: Electricity industry, Sustainable supply chain, Genetic algorithm, Uncertainty, Reliability
  • MohammadSaeid Almaspour*, Hamza Khastar, Saeed Jafarinia, Bijan Abdollahi Pages 129-167

    Due to growth and development of platform businesses and the growing importance of human resources in recent years, it is necessary to study how to manage the so-called "Gig workers" in this new form of business. The purpose of this paper is to provide a framework for Gig human resource management through creating value for stakeholders in platform businesses. Using multiple case study research method, five Iranian platforms were studied. The main data collection tool was semi-structured interviews with managers and Gig workers of platform businesses, which were selected by theoretical sampling. Thematic analysis method was used for data analysis. As a result of data analysis, 13 environmental factors, 7 main functions of HRM and the ways they perform and 8 ways of value creation through HRM functions, were identified and categorized. The findings provide a framework for HRM in platforms by identifying contingency forces and factors affecting HRM, main functions of HRM and the way they create value for stakeholders.

    Keywords: Platform Business, Human Resource Management, Value Creation, Gig Workers, Multiple Case Study
  • Sara Nazififard, Hasan Zarei Matin*, HamidReza Yazdani, SM Jafari Pages 169-192

    Today, with the arrival of the new generation of workforce in organizations, one of the most important concerns that any organization faces is low level of motivation and reduced employee participation in training courses. In order to solve this problem, one of the techniques to improve employee interaction with the training course is to use a new approach called gamification. In this way, learnerschr('39') motivation to participate in training courses and, consequently, the effectiveness of the training course will be increased. The present study aims to identify the challenges of gamification design in human resource training courses based on the experiences of gamification and game experts. In accordance with this goal, a qualitative research project of the inductive theme analysis type has been adopted. Data collected from face-to-face interviews were analyzed and coded according to Clark and Brownchr('39')s six-step procedure (2006). A total of 190 open codes were identified in the findings, in 23 sub-themes and 5 main themes behavioral dimensions of gamification design, organizational dimensions of gamification design, technical dimensions of gamification design, various aspects of gamification design, executive requirements of gamification design. Therefore, it is expected that by using this model, effective gamified training courses can be designed in the organization that will be useful in training the human resources of the millennial generation.

    Keywords: Organizational training, Gamification, Training course, E-learning