فهرست مطالب

فصلنامه جامعه، فرهنگ، رسانه
پیاپی 36 (پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مسعود فرج الهی*، عباس اسدی صفحات 11-32

    مقاله حاضر، به نحوه بازتاب ملی شدن صنعت نفت در سرمقاله های روزنامه «باختر امروز» به قلم حسین فاطمی میپردازد. در این پژوهش محقق بر آن است با استفاده از روش گفتمان انتقادی و استخراج مفاهیم و مقولات مورد نظر در سه سطح توصیف، تفسیر و تبیین نشان دهد که مفهوم ملی شدن صنعت نفت در سرمقاله های باختر امروز چگونه مفهوم پردازی شده و گفتمان حاکم بر مفهوم پردازی را با گفتمان رقیب مورد ارزیابی قرار دهد. بر این اساس، سعی شده است تا سرمقاله هایی که به موضوع تحقیق نزدیک بوده و بیشترین نقش را را در باز نمود گفتمان حاکم داشته اند، به صورت هدفمند انتخاب شوند؛ برای اینکه روش نمونه گیری هدفمند است و بهتر می تواند پاسخگوی اهداف و سوالات تحقیق باشد. نتایج، حاکی از آن است راهی را که گفتمان روزنامه باختر امروز برای تحقق ملی شدن صنعت نفت ترسیم میکند، از خلال مبارزه جهادی و کودتای نفتی میگذرد. تا جایی که که ملی شدن صنعت نفت را ذیل واژه های مانند دموکراسی، عدالت، قانون و حق حاکمیت، تیوریزه می کند. ملی شدن صنعت نفت در گفتار روزنامه باختر امروز حول حق مردم، ثروت ملی، حقوق ملی، عدالت و استقلال آزادی می چرخد و در چارچوب قانون باید این حقوق، به رسمیت شناخته شود؛ لذا «دیگری» در روزنامه باختر امروز دشمنان و جاسوسان و خیانت کاران و استعمارگرانی هستند که ثروت ملی ایران را به غارت برده اند.

    کلیدواژگان: ملی شدن صنعت نفت، گفتمان، باختر امروز، حسین فاطمی، سرمقاله
  • لیلی گله داران* صفحات 33-54

    دهه ی پایانی قرن پیش، مقارن بود با انقلاب دیجیتال و شروع مباحثات پیرامون ارتباط دوطرفه میان هنرهای اجرایی و هنرهای رسانه ای. متعاقب ظهور پرفورمنس، تولیدات هنری خارج از حوزه ی تیاتر محبوبیت یافتند؛ از طرفی تخصصی بودن ژانر تیاتر کنار گذاشته شد و از طرفی ویژگی بارز این هنر یعنی زنده بودن و تاثیرات اجرایی آن در هنرهای دیگر نفوذ یافت. هدف این مقاله بررسی ارتباط دو طرفه میان هنرهای اجرایی و هنرهای بازتولیدی از طریق آنالیز و بررسی آثار گروه ایتالیایی استودیو اتزورو است که با تفحص بر رسانه های جدید، بر مبنای نگرش بینارشته ای (تیاتر، سینما، ویدیو، تولیدات تلویزیونی، اینستالیشن) با ایده ی همگن سازی تصاویر الکترونیک با محیط اجرا، ساخت صحنه های دوگانه و تربیت تماشاگر برای مشارکت در تولید، آثارشان را خلق می کنند. چه ارتباطی میان هنر اجرایی بی دوام و هنرهای رسانه ای که قابلیت بازتولیدی دارند وجود دارد، زنده بودن هنرهای اجرایی و غیر زنده بودن آثار رسانه ای چگونه و در چه ساختاری با هم تلفیق می شوند؟ این پژوهش به روش توصیفی تحلیلی و با جمع آوری اطلاعات اسنادی و مشاهده ی مستقیم صورت گرفته است. مشاهدات این پژوهش نشان می دهد که در ارتباط دو سویه ی تیاتر با سینما، تلویزیون و ویدیو، تیاتر از محدودیت های صحنه ای ژانر خود فرا می رود تا خود را احیا و باز ابداع نماید و هنرهای رسانه ای نیز با ورود به صحنه ی زنده تیاتر، زنده و غیر بازتولیدی می شوند.

    کلیدواژگان: استودیو اتزورو، رسانه، تئاتر، تلویزیون، صحنه های دوگانه
  • ارسلان خانزاده* صفحات 55-80

    هدف از انجام این پژوهش این است که ، امروزه ابزارها و رسانه های سنتی از جمله روزنامه ها ، مجلات ، رادیو ، تلویزیون و بیلبردها با روش های قدیمی به تنهایی جهت ارایه پیام های تبلیغاتی ، جذابیت زیادی برای مخاطبان ایجاد نمی کنند . لذا شناسایی مولفه ها و عوامل تاثیرگذار بر مدل همگرایی رسانه ها در شیوه ارایه پیام های تبلیغاتی ضرورتی دوچندان دارد . روش تحقیق این پژوهش از لحاظ هدف کاربردی و از نوع اکتشافی است، برای پاسخ به سوالات تحقیق از روش (آمیخته) کمی و کیفی استفاده شده است . روش جمع آوری داده های کیفی بصورت دلفی و با استفاده از مصاحبه عمقی ؛ روش جمع آوری داده های کمی با استفاده از ابزار پرسشنامه می باشد. برای تجزیه و تحلیل داده ها؛ از نظریه پردازی داده بنیاد با استفاده از کدگذاری باز ، کدگذاری محوری وکدگذاری گزینشی استفاده شده است. روایی پرسشنامه بوسیله خبرگان تایید و پایایی پرسشنامه با محاسبه آلفای کرونباخ مورد تایید قرار گرفت . نتایج کلی تحقیق حاکی از آن است که؛ روابط مثبت و معنادار بودن متغیرهای تحقیق، نشان می دهد که از میان چهار بعد مدل همگرایی رسانه ها یعنی ابزارهای رسانه ، بستر توزیع ، صنایع رسانه و اولویت رسانه ها ، بعد ابزارهای رسانه ها از اولویت بالایی در مدل همگرایی رسانه ها جهت ارایه پیام های تبلیغاتی با رویکرد جذب مخاطب را دارد.

    کلیدواژگان: همگرایی رسانه ها، تبلیغات، دیجیتالی شدن، محتوای پیام
  • معصومه کریمی* صفحات 81-107

    این مقاله به چگونگی بازنمایی آسیب های اجتماعی در صفحه حوادث دو روزنامه کیهان و ایران با تاکید بر روزنامه نگاری راه حل گرا می پردازد. در این مقاله صفحه حوادث روزنامه کیهان به عنوان روزنامه منتقد دولت و روزنامه ایران به عنوان روزنامه دولت مورد بررسی و تحلیل قرارگرفته است. این مقاله در پی پاسخگویی به این پرسش است که این دو روزنامه چگونه اخبار مربوط به آسیب های اجتماعی را در صفحات حوادث خود پوشش داده اند؟ آیا روزنامه نگاری راه حل گرا توانایی شناسایی و کاهش آسیب های اجتماعی در سطح جامعه را دارد؟ تمامی مطالب چاپ شده در صفحه حوادث دو روزنامه به عنوان واحد تحلیل و روش نمونه گیری، تحلیل محتوا و مصاحبه عمقی است. روش نمونه گیری در تحلیل محتوا روش طبقه بندی شده است. جامعه آماری پژوهش، 48 شماره از این دو روزنامه که از هر فصل 6 شماره به صورت تصادفی و در مصاحبه عمقی نیز از روش گلوله برفی استفاده شده است. براساس دستورالعمل کدگذاری، متغیرها کدگذاری و نتایج توسط نرم افزار spss نسخه 24، تجزیه و تحلیل و داده ها براساس آمار توصیفی و استنباطی تحلیل شده اند. یافته های تحقیق حاکی از آن است کار رسانه از جایی آغاز می شود که بتواند مسئله را درک، در هر حوزه ای که فعالیت دارند به رسالت خود عمل و برای جامعه، تدبیرسازی، چاره اندیشی و راه حل ارایه نمایند. باتوجه به اینکه رسانه ها حلقه اتصال مردم با مسیولین هستند لذا راه کارهایی که از سوی صاحبنظران مطرح می شود می تواند به مسیولین کمک تا با سرعت بیشتری در مسیر توسعه حرکت نمایند.

    کلیدواژگان: آسیب های اجتماعی، صفحه حوادث، روزنامه نگاری راه حل گرا، روزنامه کیهان و ایران
  • کریم رضادوست، حسین ملتفت، حمیدرضا نصراللهی قلعه عبدشاهی* صفحات 110-128

    جهانی سازی فرایندی تاریخی در ابعاد اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی است که منجر به ورود عوامل غیربومی در حوزه ها و قلمروهای بومی می گردد و بر دیگر جوامع در سطوح مختلف تاثیر می گذارد. این پژوهش در پی بررسی تاثیر برخی از ابزارهای موثر جهانی سازی (شامل: میزان استفاده از فناوری های ارتباطی، محصولات صنعتی، محصولات فرهنگی و تبلیغات تجاری) بر نگرش دانشجویان نسبت به آن است. مبنای نظری این پژوهش، نظریه گیدنز در باب جهانی شدن است و جامعه آماری آن نیز 16409 دانشجوی دانشگاه شهید چمران اهواز هستند که با روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم و با توجه به جدول کرجسی و مورگان، تعداد 377 نفر انتخاب گردید. روش پژوهشی در این تحقیق، روش پیمایشی است و از ابزار پرسشنامه در جمع آوری داده ها استفاده شده است. داده ها، پس از گردآوری با کمک نرم افزار spss تجزیه و تحلیل شدند. یافته های پژوهشی حاکی از آن هستند که بین ابزارهای جهانی سازی و نگرش دانشجویان نسبت به آن، یک رابطه همبستگی مستقیم و معنادار وجود دارد. نتایج تحلیل رگرسیونی نیز نشان داد که ابزارهای جهانی سازی، در مجموع 24 درصد از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند. با توجه به پیشینه نظری و تجربی و با توجه به نتایج حاصله، می توان گفت که جهانی سازی با کمک ابزارهای خود در حال تغییر و تاثیرگذاری بر نگرش دانشجویان در زمینه های اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و فرهنگی است؛ به نحوی که نگرش های یاد شده به سوی ارزش های جهانی سازی که از سوی غرب آموزش داده می شوند؛ تمایل نشان می دهند.

    کلیدواژگان: فناوری های ارتباطی، محصولات صنعتی، محصولات فرهنگی، تبلیغات تجاری، نگرش
  • ایوب نیکونهاد*، محمدجواد فتحی صفحات 129-156

    در عصر جدید سیاست ورزی، مولفه های فرهنگ و شهروندی متاثر از رسانه های نوین، نقش برجسته ای در ظهور رویدادها ایفا می کنند. .پارادایم های سنتی عمدتا دولت ها را کنشگران اصلی در عرصه روابط بین ملت ها قلمداد می کردند، ولی در دوران جدید و در پارادایم سیاست فرهنگی، به مدد ابزار رسانه، شهروندان خود به تنهایی به مثابه یک کنشگر فعال در تمامی مسایل روزمره در عرصه های ملی و جهانی عمل می کنند. مبانی نظری و عملی پارادایم فرهنگ باوری به گونه ای است که کارکرد رسانه های جمعی بیش از هر دوره ای در طول تاریخ پیدایش آن ها، متحول شده است. در این پارادایم، سیاست فرهنگی کردارهای دلالت گری است که از طریق آن ها هویت ها، روابط و قواعد اجتماعی، تقویت، دگردیستی و یا بازتعریف می شوند. پژوهش حاضر با استفاده از روش اسنادی کتابخانه ای درصدد پاسخ به این سوال است که تاثیرات فرهنگی رسانه های نوین بر معنا و کنش جنبش های اجتماعی جدید کدامند؟ یافته های پژوهش نشان می دهد که رسانه ها در عصر پارادایم سیاست فرهنگی، ضمن تغییر وایجاد چرخش در مبانی معرفتی شهروندان، موضوعات عام و جهان شمول را به عنوان اولویت های اصلی مطرح ساخته و با تمرکز زدایی از قدرت و تاثیرگذاری فزاینده بر نحوه عملکرد نظام سیاسی و نخبگان تصمیم ساز، نقش شهروندان را در صحنه های سیاسی واجتماعی برجسته ترنموده اند.

    کلیدواژگان: پارادایم سیاست فرهنگی، جنبش های اجتماعی، رسانه ها، افکار عمومی
  • نیما اسلامی الکامی، مریم مقیمی* صفحات 157-174

    سخنان تنفرآمیز اسلام هراسی در رسانه های اجتماعی دغدغه ای فزاینده در سیاست و جامعه غربی معاصر است. این امر می تواند آسیب های قابل توجهی بر تک تک قربانیان مورد هدف داشته باشد و احساس ترس و محرومیت را در بین جو.امع آنان ایجاد و گفتمان عمومی را زهر آلود کند و دیگر شکل های افراط گرایی و رفتارهای تنفرآمیز را موجب شود. براین اساس، نیاز مبرمی برای ایجاد ابزارهای قوی خودکار و در مقیاس بالا جهت شناسایی و طبقه بندی سخنان تنفر آمیز اسلام هراسی وجود دارد تا به وسیله آن تجزیه و تحلیل های کمی پایگاه های داده متنی بزرگ از جمله موارد گردآوری شده از رسانه های اجتماعی امکانپذیر باشد. تحقیق قبلی به میزان زیادی به شناسایی خودکار سخنان تنفرآمیز به عنوان یک کار باینری نزدیک شد. اما ماهیت گوناگون اسلام هراسی به این معنی است که این موضوع غالبا به لحاظ علوم اجتماعی نظری و نیز پایش موثر پلتفرم های رسانه های اجتماعی امری بیمورد و نابجاست. ما با ترسیم کار عمیق مفهومی، یک ابزار نرم افزاری خودکار ساخته ایم که بین محتوای غیر اسلام هراسی، اسلام هراسی ضعیف و اسلام هراسی قوی تمایز قایل می شود.

    کلیدواژگان: سخنان تنفرآمیز، اسلام هراسی، تعصب
|
  • Masoud Farajolahi *, Abbas Assadi Pages 11-32

     The present study seeks to revise the nationalization of the oil industry in Bakhtare Emrooz newspaper editorials written by Dr. Hosein Fatemi. In this research, the researcher aims to evaluate the discourse used in conceptualization with rival discourse by using the method of critical discourse, extracting concepts and intended categories in three levels of description, interpretation, and explanation to show concept of the nationalization of the oil industry in Bakhtare Emrooz editorial conceptualized. For this purpose, it has been tried to select editorials that are close to the subject of research and have played the most role in the discovery of discourse because the sampling method is purposeful and can meet the goals and research questions. The results indicate that the current Bakhtare Emrooz newspaper's discourse for the nationalization of the oil industry is drawing through the Jihad struggle and the oil coup. The nationalization of the oil industry theorizes the words such as democracy, justice, law and sovereignty. The nationalization of the oil industry in the Bakhtare Emrooz newspaper speech revolves around people's rights, national wealth, national rights, justice and independence freedom in framework of the law these rights must be recognized. Therefore, «the other» in the Bakhtare Emrooz newspaper is the enemies and spies and betrayers and colonialists who looted the national wealth of Iran.

    Keywords: The nationalization of the oil industry, Discourse, Bakhtare Emrooz, Hosein Fatemi, Editorial
  • Leila Galehdaran * Pages 33-54

    The last decade of the previous century was coinciding with the digital revolution and the start of debates about the two-way relationship between the performance arts and the media arts. Following the emergence of performance, artistic productions became popular outside the theater; on the other hand, the specialization of theater genre was abandoned and, on the other hand, the distinctive feature of this art, namely, its liveness and performing influences had influenced in other arts. This article is intended to examine the two-way relationship between the performance and reproductive arts through the analysis and study of the works of the Italian group Studio Azzurro which can create their works through researching new media based on an interdisciplinary approach to (theater, cinema, video, television productions, installation) with the idea of homogenizing electronic images with performing environment, creating dual scenes, and training the audience to participate in production. What is the relationship between non-viable performing arts and reproducible media arts and how are the liveness of performing arts and non-liveness of media can be integrated and in what structure? This research is a descriptive-analytical one and has been conducted with gathering documentary data and direct observation and in direct observation, performances, films, interviews and lectures are cited. This study show that in the two-way relationship of theater-cinema, television and video, theater goes beyond the scenic restrictions of its genre to reinvent and revive itself and the media arts as they enter the live theater scene, they also become live and non-reproducible.

    Keywords: Studio Azzurro, Media, Theater, Television, double scenes
  • Arsalan Khanzadeh * Pages 55-80

    The purpose of this study is that, today, traditional tools and media such as newspapers, magazines, radio, television and billboards with the old methods alone to deliver advertising messages, do not create much appeal to the audience. Therefore, identifying the components and factors affecting the media convergence model in the way of presenting advertising messages is doubly necessary. The research method of this research is applied and exploratory in terms of purpose. To answer the research questions, both quantitative and qualitative methods have been used. Delphi qualitative data collection method using in-depth interviews; The method of collecting quantitative data is using a questionnaire. The validity of the questionnaire was confirmed by experts and the reliability of the questionnaire was confirmed by calculating Cronbach's alpha. In order to understand the underlying variables of the research model, the "factor analysis" method has been used. To analyze the data and answer the research questions, SPSS and Smart PLS2 exploratory factor analysis (EFA) software have been used. The general results of the research indicate that; The positive relationships and significance of the research variables show that among the four dimensions of the media convergence model, namely media tools, distribution platform, media industries and media priority, the media tools dimension is a high priority in the media convergence model to deliver messages. It has advertisements with the approach of attracting the audience

    Keywords: Media Convergence, Advertising, Digitization, Advertising Message Content
  • Masoumeh Karimi * Pages 81-107

    This article discusses how to represent social harms on the events page of the two newspapers; Keyhan and Iran, with an emphasis on solution-oriented journalism. In this article, the events page of Keyhan as a critical newspaper of the government and Iran as a government newspaper have been examined and analyzed. This article seeks to answer the question of "how these two newspapers covered the news of social harms in the pages of their events". Is it possible for journalism to identify and reduce social harms at the community level? All content published on the events page of the two newspapers is a unit of analysis and sampling method, content analysis and in-depth interview. Sampling method in content analysis is classified method. The statistical population of the study, 48 issues of these two newspapers, 6 issues of each was used randomly and in an in-depth interview, the snowball method was used. According to the coding instructions, the coding variables and the results were analyzed by SPSS software version 24, analysis and data based on descriptive and inferential statistics. The research findings suggest that media work begins where one can understand the problem, fulfill one's mission in each area in which it operates, and provide the community with Prudence, looking for solution and remedy for. Whereas the media is the link between the people and the authorities, the solutions proposed by the experts can help the authorities to move faster on the path of development.

    Keywords: social injuries, event Page, solution-oriented journalism, keyhan & Iran newspaper
  • Karim Reza Dost, Hossein Mulatft, Hamidreza Nasrollahi * Pages 110-128

    Globalization is a historical process in social, political, cultural and economic dimensions that leads to the introduction of non-indigenous factors into indigenous domains and territories and affects other societies at different levels. This study seeks to investigate the impact of some of the most effective globalization tools (including: the use of ICTs, industrial products, cultural products, and commercial advertising) on students' attitudes toward it. The theoretical base of this research is Giddens's theory on globalization and its statistical population is 16409 students of Shahid Chamran University of Ahwaz. Was done. The research method in this study is survey method and questionnaire was used for data collection. The data were analyzed by SPSS software. Research findings indicate that there is a direct and significant correlation between globalization tools and students' attitude toward it. The results of regression analysis also showed that globalization tools account for 24% of the variance of the dependent variable. Given the theoretical and empirical background and the results, it can be said that with the help of its tools, globalization is changing and influencing students' attitudes in social, political, economic and cultural fields. These tend to the values of globalization taught by the West.

    Keywords: Communication Technologies, Industrial Products, Cultural Products, Commercial advertising, attitud
  • Ayub Nikunahad *, MohammadJavad Fathi Pages 129-156

    In the new age of politics, culture and citizenship influenced by new media play a prominent role in the emergence of events.Traditional paradigms have generally been regarded by governments as major actors in the field of inter-nation relations, but in the modern era and in the cultural policy paradigm,by means of the media, the citizens theirelves act as an active participant in all everyday issues in the national and global arenas.The theoretical and practical foundations of the cultural belief paradigm are such that the functioning of the mass media has evolved more than any period in the history of their emersion.In this paradigm,cultural politics is signifying practices through which identities,relationships,and social rules are reinforced,transformed,or redefined. The present study,using the documentary-library method,seeks to answer the question of what are the cultural effects of modern media on the meaning and practice of new social movements? The research findings show that the media,in the age of the cultural policy paradigm,while changing and revolving around the citizens'cognitive foundations,has made public and universal issues a top priority and with decentralization of power and an increasing influence on the functioning of the political system and decision-makers,Citizens are more prominent in the political and social scene.

    Keywords: Cultural Policy, New Social Movements, Media, public opinion
  • Nima Eslami Aklami, Maryam Moghimi * Pages 157-174

    Islamophobic hate speech on social media is a growing concern in contemporary Western politics and society. It can inflict considerable harm on any victims who are targeted, create a sense of fear and exclusion amongst their communities, toxify public discourse and motivate other forms of extremist and hateful behavior. Accordingly, there is a pressing need for automated tools to detect and classify Islamophobic hate speech robustly and at scale, thereby enabling quantitative analyses of large textual datasets, such as those collected from social media. Previous research has mostly approached the automated detection of hate speech as a binary task. However, the varied nature of Islamophobia means that this is often inappropriate for both theoretically informed social science and effective monitoring of social media platforms. Drawing on in-depth conceptual work we build an automated software tool which distinguishes between non-Islamophobic, weak Islamophobic and strong Islamophobic content. Accuracy is 77.6% and balanced accuracy is 83%. Our tool enables future quantitative research into the drivers, spread, prevalence and effects of Islamophobic hate speech on social media.

    Keywords: Hate speech, Islamophobia, prejudice