فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1399)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 21 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/01
  • تعداد عناوین: 12
|
  • علی آقایاری، مسعودرضا رنجبر*، مصطفی ماندگار، سید حکمت الله عسکری صفحات 1-24

    شیوه انتزاعی محاسبه خسارت یکی از روش های محاسبه خسارت قراردادی به پول است که در کنوانسیون بیع بین المللی کالا در کنار شیوه عینی شناسایی شده است. بر مبنای روش عینی که در ماده 75 کنوانسیون پیش بینی شده است، در پی نقض قرارداد از سوی متعهد، شخص زیان دیده می تواند اقدام به انعقاد قرارداد جایگزین نماید و تفاوت قیمت قرارداد اصلی و قرارداد جایگزین را از ناقض قرارداد مطالبه کند. این درحالی است که بر اساس روش انتزاعی که در ماده 76 کنوانسیون بیان شده، بعد از نقض قرارداد از سوی متعهد، تفاوت میان قیمت قرارداد اصلی و قیمت کالا در بازار از ناقض قرارداد مطالبه می شود. در راستای اجرای اصل جبران کامل خسارت این سوال مطرح است که در نحوه محاسبه خسارت، کدام یک از دو روش عینی و انتزاعی اولویت دارد؟ درصورتی که اعمال شیوه انتزاعی در مقابل قاعده کاهش خسارت قرار گیرد، آیا دادگاه در تعیین میزان خسارت ملزم به رعایت قاعده کاهش خسارت است؟ این تحقیق درنظر دارد با روش توصیفی- تحلیلی به بررسی روش انتزاعی محاسبه خسارت در کنوانسیون و حقوق ایران بپردازد. به اجمال می توان گفت اجرای شیوه انتزاعی حاصل اعمال اصل جبران کامل خسارت است و معمولا شیوه انتزاعی زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که شخص زیان دیده نتواند بر اساس روش عینی اقدام به انعقاد معامله جایگزین نماید. اعمال روش انتزاعی محاسبه خسارت همسو با قاعده کاهش خسارت است. با اینکه شیوه انتزاعی در قوانین و مقررات حقوق ایران پیش بینی نشده است، ولی مانعی وجود ندارد که دادگاه ها برای جبران خسارت به این روش متوسل شوند، زیرا روش انتزاعی از سوی دکترین پذیرفته شده و کاربرد آن منطبق با عقل سلیم است.

    کلیدواژگان: اصل جبران کامل خسارت و قاعده کاهش خسارت، بیع بینالملل، شیوه انتزاعی، شیوه عینی
  • حسین اقایی جنت مکان * صفحات 25-45

    رابطه حقوق و اقتصاد رابطه کهنه و نویی است. این رابطه با ظهور و بروز اندیشه نوینی در فلسفه حقوق با عنوان نظریه «تحلیل اقتصادی حقوق» در نیمه دوم قرن بیستم شکل دیگری به خود گرفت. تحلیل اقتصادی حقوق، یعنی تحلیل مفاهیم و نهادهای حقوقی بر اساس فرمول هزینه- فایده. به عبارت دیگر، «به کارگیری نظریه های علم اقتصاد، خاصه کارایی به عنوان مبنای قواعد حقوقی به منظور ارزیابی این قواعد و عنداللزوم اصلاح آن ها»؛ یعنی ارزیابی مفاهیم، نهادها و تاسیسات حقوقی بر اساس اندیشه های اقتصادی و به ویژه اقتصاد خرد. تحلیل اقتصادی حقوق موضوعات حقوقی را با ابزارهای اقتصادی بررسی می کند؛ با این توضیح که ابتدا مفاهیم و نهادهای حقوقی به زبان اقتصادی ترجمه شده، سپس در چارچوب منطق اقتصادی به نتیجه گیری می رسد. نوشتار حاضر قصد دارد دو نهاد پسادادرسی کیفری- یعنی تخفیف بخشی از مجازات (کیفر) محکوم علیه در قبال استرداد درخواست تجدیدنظرخواهی و اسقاط حق خود و معافیت از پرداخت بخشی از جزای نقدی در قبال پرداخت آن در فرصت قانونی- را از منظر و دیدگاه اقتصادی مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد. هدف سنجش کارایی این نهادها بر کارکرد سیستم عدالت کیفری از یک سو، و تشویق افراد و محکومان به استفاده از این سیستم است. روش تحقیق حاضر نیز توصیفی- تحلیلی با متدلوژی مستندسازی گفتمان و تحلیل اقتصادی حقوق می باشد.

    کلیدواژگان: پسادادرسی، تحلیل اقتصادی حقوق، کیفری، نهادها
  • محمدباقر پارساپور * صفحات 47-66

    قانون مدنی معامله به مال غیر را جز به عنوان ولایت یا وصایت یا وکالت، فضولی و غیرنافذ می داند؛ هرچند صاحب مال باطنا راضی باشد. قانون گذار در این مورد از نظریه اکثریت فقیهان امامیه پیروی کرده است که معتقدند در معامله ای که موضوع آن مال دیگری است، رضایت باطنی مالک در هنگام عقد به تنهایی نمی تواند به نفوذ آن بینجامد، بلکه باید این رضایت به گونه ای اعلام شود. شیخ انصاری از معدود کسانی است که رضایت باطنی مالک را در چنین معاملاتی کافی می داند و بر این باور است که معاملات یادشده موضوعا از قلمرو عقود فضولی خارج است. این به آن معنی است که از دیدگاه وی با وجود رضایت باطنی مالک، اعلام آن به وسیله مبرز خارجی (اجازه) ضرورت ندارد. دیدگاه شیخ پس از وی مورد نقد جدی از سوی صاحب نظران قرار گرفت که در این مقاله نویسنده ضمن تبیین نظریه شیخ به نقدهای وارد بر آن پرداخته و در مقام دفاع از دیدگاه این فقیه به آنها پاسخ داده است. در یک جمع بندی از مطالب ارایه شده، این نتیجه به دست آمده است که برخلاف نظر مشهور، إذن و اجازه جنبه اخباری و اعلامی داشته، صرفا وسیله ای متعارف برای کشف رضایت باطنی شمرده می شود. بنابراین، چنانچه در هنگام انشای معامله ای که نسبت به مال دیگری انجام می گیرد رضای باطنی مالک وجود داشته باشد، باید حکم به نفوذ آن نمود، و بر مالک لازم است که به آثار آن ملتزم باشد.

    کلیدواژگان: اجازه، إذن، تنفیذ، رضایت باطنی، طیب نفس
  • خداداد خدادادی دشتکی*، رضا صفیان بلداجی صفحات 67-94

    مسئولیت کیفری شرکت بازرگانی از زمان تشخص به شخصیت حقوقی تا زمان مرگ قطعی آن، دارای فراز و فرود هایی است که توجه به آن امری بایسته است. یافته های این پژوهش نشان می دهد، مسئولیت کیفری برای شرکت در شرف تاسیس و قبل از ثبت آن در اداره ثبت شرکت ها مستقر نمی شود. همچنین مسئولیت کیفری شرکت ها در دوران حیات اقتصادی بسته به اینکه درگیر فرایند ادغام، تجزیه و تبدیل گردند، متفاوت خواهد بود. ادغام چندجانبه و تجزیه کلی، بسته به مورد، از اسباب انتفای مسئولیت کیفری هستند؛ با این حال، تبدیل یک شرکت به شرکت دیگر با وجود دگرگونی در کالبد، تاثیری بر مسئولیت کیفری نمی نهد. احیای شرکت نیز از موجبات زوال مسئولیت جزایی است.

    کلیدواژگان: تبدیل، تجزیه، جوینت ونچر، شرکتهای تجارتی، مسئولیت کیفری
  • علی دارایی، علی مشهدی*، صدیقه قارلقی صفحات 94-124

    در سال 1285 به هنگام تحقق انقلاب مشروطه در ایران، مجلس شورای ملی نخستین قوه قانون گذاری و در عین حال قوه موسس بود که در تاریخ این سرزمین تاسیس شد. با وقوع و تبلور انقلاب اسلامی، قوه مقننه در سال 1358 با صلاحیت تقنینی عادی و نظارتی خویش از سوی خبرگان قانون اساسی ابقا شد و پس از مدتی از طرف مجلس شورای ملی و سپس شورای بازنگری قانون اساسی 1368 به مجلس شورای اسلامی تغییر نام داد. بر پایه این مبانی، از نظر نویسندگان این مقاله، شناخت دیدگاه های خبرگان قانون اساسی 1358 از قوه مقننه، کارکردهای تقنینی و نظارتی آن و نیز نمایندگان مجلس بسیار مهم است. پرسش اساسی در این مقاله این است که خبرگان قانون اساسی 1358 چه برداشت ها و تلقی هایی از قوه قانون گذاری کشور که نهادی فروتر از نهاد تقنینی بود، داشته اند؟ در مقاله حاضر تلاش بر این است که با تکیه بر روش توصیفی- تحلیلی پس از تشریح مبانی تیوریک قوه مقننه، نگرش های گوناگون خبرگان قانون اساسی درباره ده موضوع و برداشت در بوته بررسی و ارزیابی قرار گیرد. نتیجه پژوهش حاضر این است که خبرگان قانون اساسی با وجود پذیرش قوه مقننه و تصویب اصول ساختاری و کارکردی آن به همراه تحدید قانون گذاری مجلس از سوی شورای نگهبان قانون اساسی، تلقی یکسانی از مفهوم و کارکردهای قوه مقننه نداشتند، لذا تعدد و تشتت از برداشت های یادشده در مجلس بررسی نهایی قانون اساسی مشهود است.

    کلیدواژگان: خبرگان قانون اساسی، قانون گذاری، قوه مقننه، مشروح مذاکرات قانون اساسی
  • محمد سلطانی رنانی * صفحات 125-149

    عدلیه؛ شیعه و معتزله، عدل الهی را از اصول اعتقادی خویش می شمارند و در بیان این اصل، عدل و ظلم را در چارچوب حسن و قبح عقلی، دو مفهوم خردمحور می‏دانند. بر این اساس، خداوند هیچ گاه کرداری را که عقل آن را ستم بداند انجام نمی‏دهد؛ همچنین هیچ گاه برخلاف دادگری و عدالت خردیاب حکم نخواهد کرد. جریان این اصل کلامی در فقه شیعی نتیجه مهمی را به همراه خواهد داشت؛ هر حکم فقهی که به ظلم بینجامد منتفی و ملغی است. فقیهان شیعه به این قاعده فقهی تصریح کرده اند و آن دسته از احکام یا نظریات فقهی را که خرد جمعی و مستقل بشری آن را مصداق ظلم دانسته، از شریعت اسلامی نفی کرده اند. این قاعده در ابواب فقه، قواعد فقهی و اصول فقه جریان می یابد؛ احکام تکلیفی و وضعی آن دسته از عبادات و معاملات را که مستلزم ظلم هستند سلب می کند. همچنین می تواند در برخی فروض پشتوانه قواعد فقهی همچون نفی ضرر، نفی حرج و قاعده عدل و انصاف باشد. توجه بیشتر به قاعده نفی ظلم می تواند راهگشای بسیاری از گره های موجود در ابواب و احکام فقهی، از جمله احکام جنگ، ربا، ازدواج و طلاق و حق تالیف و طبع باشد. پژوهش در این قاعده، پاسخ به این پرسش است که قاعده نفی ظلم چه آثاری در اصول فقه، قواعد فقهی و فروعات فقهی تاثیرگذار در حقوق اسلامی درپی دارد.

    کلیدواژگان: اصل عدل الهی، حسن و قبح عقلی، فقه دادگر، قاعده نفی ظلم، نفی ضرر و حرج
  • ابراهیم شعاریان*، ساناز نیکزمان اصل صفحات 155-188

    موافقت نامه داوری به عنوان توافق پایه برای حل و فصل خصوصی اختلاف درنظر گرفته می شود که بر مبنای آن مرجع داوری می تواند در خصوص اختلاف طرفین رسیدگی نموده، اتخاذ تصمیم کند. به علل مختلف این موافقت نامه مانند هر قرارداد دیگری ممکن است ناقص یا مبهم باشد. هر مرجعی که با تحلیل یک موافقت نامه داوری روبرو است، اعم از داور یا دادگاه، باید با تفسیر آن رفع ابهام نموده، قصد واقعی طرفین را دریابد. قلمرو دعاوی تحت شمول موافقت نامه داوری ازجمله شایع ترین ابهامات است. تفسیر موافقت نامه داوری حتی در توصیف و شناسایی ماهیت واقعی آن موثر است. پرسش اصلی که انگیزه طرح بحث بوده، این است که تفسیر موافقت نامه داوری با کدام معیارها و ضوابط بایستی انجام شود و مرجع صالح و قانون حاکم بر چنین تفسیری کدام است؟ آیا ضوابط کلی حاکم بر تفسیر قراردادها در خصوص موافقت نامه داوری نیز قابل اعمال است؟ ادبیات حقوق داوری ایران نسبت به این موضوع ساکت است، اما در برخی از آرای محاکم می توان نشانه هایی از تفسیر موافقت نامه داوری را جستجو کرد. مطالعه تطبیقی قواعد و دکترین داوری تجاری بین المللی تا حد زیادی می تواند خلاهای موجود را پر کرده، راهکارهای مناسبی را در خصوص پرسش های پیش گفته ارایه دهد.

    کلیدواژگان: ابهام، رویکرد له و علیه داوری، قانون حاکم، قلمرو دعاوی، مرجع صالح
  • سیامک کریمی * صفحات 189-216

    رویه قضایی بین المللی و دکترین به خوبی نشان می دهد که نماینده دولت نزد دیوان بین المللی دادگستری در قضیه ای خاص، ورای دفاع از مواضع و دیدگاه های دولت متبوع خود، صلاحیت پذیرش تعهد از سوی چنین دولتی را به هنگام رسیدگی های دیوان دارد. بنابراین، نماینده را باید در ردیف اشخاص و مقامات صالح برای اعلام تعهد از جانب دولت ها قرار داد. نماینده دولت نزد دیوان، همانند هر شخص یا مقام صالح برای اعلام تعهد، ممکن است از صلاحیت های خود خارج شده، یا برخلاف مقررات داخلی دولت انتخاب کننده، تعهدی را پذیرا شود. هیچ رویه قضایی و حتی دکترین مشخصی درباره آثار حقوقی چنین تعهدی وجود ندارد. اما از یک طرف با توجه به نقش مهمی که نماینده در راهبری حقوقی یک دولت نزد دیوان ایفا می کند و از طرف دیگر با توجه به صلاحیت ایجاد تعهد برای دولت مربوطه، لازم است که آثار حقوقی اظهارات خارج از اختیار نماینده مشخص شود. این مقاله ضمن مرور رویه قضایی و دکترین موید صلاحیت نماینده یک دولت نزد دیوان برای پذیرش تعهد جدید، تلاش می کند تا به این پرسش پاسخ دهد که دولت ها چگونه و تحت چه سازوکاری می توانند به بی اعتباری اظهارات تعهدآور نماینده خود نزد دیوان استناد نمایند. نتایج پژوهش در این مقاله بیانگر آن است که در برخی موارد، اعلام بی اعتباری اظهارات نماینده فوریت دارد و در موارد دیگر می توان زمان مشخصی را برای این کار لحاظ کرد.

    کلیدواژگان: دولت انتخابکننده، رویه قضایی، صلاحیت دیوان، کنوانسیون حقوق معاهدات
  • راضیه محب پور حقیقی، سید محمد هاشم پورمولا* صفحات 217-245
    توقیف و حبس ناحق بر دو گونه غیرقانونی و اشتباهی تقسیم پذیر است. بیشتر زندانیان ناشی از تمام موارد توقیف و حبس ناحق، از نظر مالی یا غیرمالی (بدنی و معنوی) در هر صورت متحمل خسارت هایی می شوند. اصلی ترین خسارت مالی، خسارت ناشی از محرومیت از کار کردن و کسب درآمد افراد اهل کسب و کار است. با تمام این احوال، مشهور فقیهان با استناد به عدم کاربرد قاعده ضمان ید در مورد انسان، عدم مالیت منافع انسان پیش از عقد و اجماع، این خسارت مالی را مضمون ندانسته اند. در این مقاله به روش توصیفی- تحلیلی دلایل یادشده مورد بررسی و مداقه قرار گرفته و با بازخوانی و ارایه تفسیری نو از قاعده ضمان ید و اثبات امکان مالیت منافع انسان پیش از عقد و عدم تحقق اجماع صحیح، رد شده است. افزون بر این، با تکیه مستدل بر قواعد لاضرر، اتلاف و تسبیب، نفی عسر و حرج و سیره عقلا، لزوم جبران پذیری خسارت محرومیت از کار کردن افراد کاسب اثبات گردیده است. همچنین این خسارت با توجه به اصول 22 و 171 قانون اساسی و تعدادی از مواد ازجمله ماده 14 قانون آیین دادرسی کیفری (1392) جبران پذیر است.
    کلیدواژگان: حبس، ضمان، محرومیت از کار کردن
  • سید حسن موسوی اصل*، سید احمد طباطبایی صفحات 247-271

    امروزه بسیاری از سازمان های بین المللی و نهادهای منطقه ای در همراهی با مکانیسم های حقوق بشری ملل متحد در توسعه حقوق بشر ایفای نقش می نمایند. سازمان همکاری اسلامی نیز به عنوان یک نهاد فرامنطقه ای در سال های اخیر در سایه توجه به حقوق بشر به تلاش هایی قابل تحسین برای ارتقای حقوق بشر در دولت های اسلامی مبادرت نموده است. پرسش اساسی پژوهش این است که سازمان در زمینه حقوق بشر چه رویکردی اتخاذ نموده است؟ مقاله پیش رو ضمن پرداختن به وضعیت حقوق بشر در سازمان همکاری اسلامی، رویکرد این سازمان را در سه مرحله جداگانه روی گردانی از حقوق بشر، مواجهه با حقوق بشر بین المللی و توجه به حقوق بشر، مورد مطالعه قرار می دهد. به نظر می رسد این سازمان پس از سال های نخست روی گردانی از حقوق بشر، از طریق نگارش اسناد حقوق بشری مانند اعلامیه قاهره و معاهده کودک در اسلام به حقوق بشر توجه کرده که تا حدودی بیانگر نوعی تقابل با حقوق بشر بین المللی بوده و درنهایت از طریق برنامه ده ساله اقدام سازمان، اصلاح اساسنامه سازمان، اعلامیه قاهره، تاسیس کمیسیون دایمی مستقل حقوق بشر و استفاده از برخی ابتکارات برای حمایت از حقوق بشر، نشانه های امیدوارکننده ای از توجه به حقوق بشر را جلوه گر ساخته است.

    کلیدواژگان: اعلامیه قاهره، حقوق بشر، سازمان همکاری اسلامی، کمیسیون دائمی مستقل
  • سید مهدی میرداداشی کاری، علیرضا عسگری*، علی کشاورز صفحات 273-297

    یکی از شرایط فقهی پذیرش شهادت بر شهادت،وجودتعذروتعسرشاهد اصلاست کهدرمواد 1320 ق.م و 231 ق.آ.د.م، با تمثیل تعذر و تعسر ذکر شده است. اما شرط مهم تر که مقدمه شرط پیشین است، تحمل به وجه صحیح و در زمره اقسام آن مورد اتفاق فقها است؛ ولی در نظام تقنینی جای هر دو عنصر پیش گفته خالی است. از این رو، با مجوز اصل 167 ق.ا و ماده 3 ق.آ.د.م، جستار در فقه شیعه به عنوان خاستگاه اصلی قوانین ماهوی برای جبران خلا یادشده ضروری است. با این وصف، اهمیت بررسی فقهی مسئله روشن می شود. باتتبعی کهدر اینمسئله صورت گرفت، سه قسم استرعاء (استدعاء)، شهادت استماعی (شنیدن ادای شهادت نزد حاکم) و شهادت سببی (ذکر شهادت مشهود به همراه سبب) به عنوان مبدا تحمل شهادتاستظهارگردید. با بررسی صورت گرفته بهروشتوصیفی-تحلیلی،اعتبارقسماولدرفقهناشیازروایتصحیح محمدبن مسلم و اتفاق فقها است که مبنای ماده 232 ق.آ.د.م موید آن است. در قسم دوم، اختلاف فقها در اعتبار بیشتر قایل شدن برای آن از قسم اول در اقل مراتب، اعتباریمساویقسمپیشینرامی رساند کهملاک ماده 290 ق.آ.د.مدرزمینهاستماعشهادتاز سوی قاضیغیر رسیدگی کننده به دعوا نیز می تواند راهگشا باشد. در قسم سوم به جهت عدم شناسایی قانونی آن و تشکیک در تحقق صحیح تحمل در آن، مقتضی اصل، عدم حجیت آن است. به نظرمی رسد با فرض تطبیق ماده 290 با قسمدوم یادشده، قید پایانی ماده مبنی بر وثوق دادگاه نیابت دهنده، قیدی اضافی و نتیجه اشتباه در دریافت منظور فقهی است که می گوید:«تصدیق قاضیاولشرطاست»؛ درحالی که مطلوب فقهی، تصدیق قاضیشنونده است نه نیابت دهنده. اگر این حمل پذیرفته نشود، به طریق اولی بیانمراتب صحیح تحملشهادت بر شهادت در زمره اقسام آن، که از نوآوری های این پژوهشاست، ضرورت می یابد.

    کلیدواژگان: استرعاء، تحمل شهادت، تعذر و تعسر، شهادت استماعی، شهادت بر شهادت
  • سید احد یوزباشی، یوسف مولایی*، عادل عباسی صفحات 299-325

    امروزه یکی از مشکلاتی که در رسیدگی به اختلافات راجع به مصرف کنندگان و تامین کنندگان وجود دارد، شکایات و درخواست هایی است که از سوی اشخاصی به غیر از مصرف کننده اصلی مطرح می شود و ایراد طرف مقابل شکایت (تامین کننده) مبنی بر این است که شاکی یا مدعی خصوصی سمتی در دعوی مطروحه نداشته، بر این اساس تامین کننده هیچ مسیولیتی در مقابل وی ندارد. در قانون حمایت ترکیه، حمایت از مشتری عمدتا بر اساس قانون حمایت از مصرف کنندگان صورت می گیرد و در حقوق ایران نیز باید به همین نحو عمل شود. هدف قانون حمایت از مصرف کننده حمایت از مشتریانی است که در مرتبه اول با فروشنده یا عرضه کننده سروکار دارند. در این نوشته هدف، بررسی امکان حمایت از مصرف کننده بعدی است، یعنی مصرف کننده ای که کالا یا خدمت را نه از تامین کننده اصلی، بلکه از خریداری که قبلا طی فرایند مصرف از فروشنده اصلی خریده است، تهیه می کند. موضوع این مقاله به روش تحلیلی- توصیفی در حقوق ایران و ترکیه مورد مطالعه قرار گرفته است. بررسی رویه قضایی ترکیه نشان می دهد قانون حمایت از مصرف کنندگان منبع اصلی حمایت از مصرف کننده در کشور ترکیه است و قوانین این کشور راهکارهای بهتری برای حمایت از مصرف کننده بعدی ارایه می کند. در نظام حقوقی ایران، حقوق مدنی امکان حمایت مناسب از مصرف کننده بعدی را ندارد و این موضوع باید در قانون حمایت از مصرف کننده پیش بینی شود و تا تصویب قوانین حمایتی جدید بررسی ظرفیت قوانین موجود برای حمایت از مصرف کننده بعدی ضرورت دارد.

    کلیدواژگان: تامین کننده، حمایت از مصرف کننده، قانون حمایت، مصرف کننده، مصرف کننده بعدی
|
  • Ali Aghayari, Masoud Reza Ranjbar *, Mostafa Mandegar, Seyyed Hekmatullah Asgari Pages 1-24

    Abstract calculation method of damages as one of the damages assessment methods which is based on payment of money has been identified alongside the concrete methods in Convention of Contracts for the International Sale of Goods. The concrete method as specified in Article 75 of the Convention is where the injured party requests the difference between the contract price and the price in the substitute transaction from the breaching party. According to the abstract method as predicted in Article 76 of the Convention, after a breach of contract by the obligor, the difference between the contract price and the market price of the goods is demanded from the breaching party. In order to implement the principle of full compensation, the question arises as to which of the two methods takes precedence over the other in how to calculate the damage? If the application of the abstract method is opposed to the duty to mitigation, is the court obliged to observe the duty to mitigation of damage in determining the amount of damages? This research intends to study the abstract method in the convention and law of Iran with a descriptive and analytical method. In short, the implementation of the abstract method is the result of applying the principle of full compensation. Abstract method is usually used when the injured party is unable to enter into a substitute transaction based on the concrete method. The implementation of the abstract method is in accordance with the duty to mitigation of damage. Although this method is not specified in Iranian law, there is no impediment for the courts to apply this method of compensation because the abstract method has gained legal acceptance in legal doctrines and generally is consistent with common sense principles.

    Keywords: International Sale of Goods, Abstract Method, Concrete Method, Principle of Full Compensation for Damages, Duty to Mitigation of Damage
  • Hussein Aghaei Janatmakan * Pages 25-45

    The relationship between law and economics is an old-fashioned one. During the second half of the twentieth century and with the emergence of a new idea in the philosophy of law under the theory of economic analysis of law, this relationship took another form. Economic analysis of law means the analysis of legal concepts and institutions based on the cost-benefit formula, i.e. applying theories of economics, especially efficiency, as the basis of legal rules in order to evaluate these rules and, if necessary, correct them.  This also means the evaluation of concepts, institutions, and legal institutions based on economic ideas, and especially microeconomics. Economic analysis examines the rights of legal issues with economic instruments, explaining that first legal concepts and institutions are translated into economic language and then concluded within the framework of economic logic. The present article intends to examine the two post-criminal trial institutions -  namely, the mitigation of a part of the convict's sentence (penalty) for refunding the appeal and revoking his right and exemption from paying part of the fine for paying it at the legal opportunity -  from an economic point of view. The purpose of measuring the effectiveness of these institutions relates to the functioning of the criminal justice system and to encouraging individuals and convicts to use this system. The present research uses a descriptive-analytical method based on documenting discourse and economic analysis of law.

    Keywords: Economics, analysis, Law, Post-Criminal Trial Institutes
  • Mohammad Bagher Parsapour * Pages 47-66

    The Civil Code considers the transaction of another person’s property to be unauthorized and ineffective except as guardianship or administration or representation, even if the owner of the property is satisfied voluntarily. In this regard, the authors of the Civil Code have followed the view of the majority of Imamiyeh jurists who believe that the inner satisfaction of the owner during the contract is not enough to influence it. Sheikh Ansari is one of the few jurists who believes that the inner satisfaction of the owner during the contract is enough to influence it, and such a contract is out of the realm of unauthorized transactions. This means that from their point of view, it’s enough to have the inner satisfaction of the owner during the contract to influence it, and it is not necessary to announce the consent by external indication (permission). Sheikh Ansari's theory was severely criticized by the jurists after him. In this article, the author, while explaining them, has responded to them in order to confirm the mentioned theory. In a summary of the presented contents, it’s concluded that contrary to the opinion of the majority of jurists who believe enforcement or authorization has a written nature which cannot be realized except through the expression of inner consent, enforcement has a declarative aspect, and is the only conventional means of discovering one's inner consent. Therefore, in a transaction that a person makes in relation to another's property, if in any way the existence of the owner's consent during the contract is found out, it must be said that it is authentic contract and its effects must be recognized.

    Keywords: Inner Satisfaction, Self-Sufficiency, permission, Enforcement
  • Khodadad Khodadadiv Dashtaki *, Reza Safian Beldaji Pages 67-94

    The criminal liability of a trading company has its ups and downs from the time it is recognized as a legal entity until its death and final dissolution, which must be considered; The findings of this study show that criminal liability for participation is about to be established and will not be established in the Companies Registration Office before its registration. Also, the criminal liability of companies during their economic life will vary depending on whether they are involved in the process of merger, dissolution and transformation. Multilateral mergers and general disintegrations, depending on the case, are among the reasons for the termination of criminal liability. However, the transformation of one company into another, despite the transformation in the body, does not affect criminal liability. The revival of the company is also one of the causes of the decline of criminal responsibility. Criminal liability of legal persons is the intersection of the foundations of civil law, administrative law, criminal law and corporate law. In fact, the concept of criminal liability of a legal person is at the crossroads of legal sciences, and neglecting any of them can have harmful effects and mislead the judiciary through justice.

    Keywords: Criminal Liability, Commercial companies, Joint venture, Division, Conversion
  • Ali Daraee, Ali Mashhadi *, Sedigheh Gharloghi Pages 94-124

    The National Assembly was the first legislative and at the same time the founding power in 1285, when the Constitutional Revolution took place, which was established in the history of this land. With the occurrence and crystallization of the Islamic Revolution in 1979, the legislature was retained by its constitutional and supervisory powers by constitutional experts, and after some time was renamed the Islamic Consultative Assembly by the National Assembly and then the Constitutional Review Council in 1989. Based on these principles, it is very important for the authors to know the views of the experts of the 1979 Constitution on the legislature, its legislative and supervisory functions, as well as members of parliament. The main question of the authors is what are the perceptions and perceptions of the experts of the 1979 constitution of the legislature of the country, which was an institution inferior to its legislative institution? Attempts have been made to rely on the descriptive-analytical method after explaining the theoretical foundations of the legislature to examine and evaluate the various views of constitutional experts on ten issues and perceptions in the plant. The result of the present study is that the constitutional legislators, despite accepting the legislature and approving its structural and functional principles along with the restriction of parliamentary legislation by the Guardian Council of the Constitution, did not have the same understanding of the concept and functions of the legislature. This was evident in the final review of the constitution.

    Keywords: legislation, legislature, constitutional experts, detailed constitutional negotiations, oversight
  • Mohammad Soltani Renani Pages 125-149

    Shiā jurisprudence is secured upon the text of Quran, prophetic tradition and the ideas of the jurists. In fact, Shiâ theology insists on the principle of divine justice. According to this principle, God would not do what is considered to be ugly and oppressive by reason. This basis is the very foundation of the Shiā, but it is lesser recognized in jurisprudential judgements. Justice, Shi'a and Mu'tazilites regard God as righteous. Justice and oppression are defined on the basis of rational wisdom; so God does not do anything that wisdom considers ugly and will never command contrary to  wisdom. This principle of belief in jurisprudence has a wide impact: Any sentence or jurisprudential theory whose result goes against Islamic jurisprudence does not have credibility. This rule is influential in the principles of jurisprudence, jurisprudential rules and jurisprudence and in many jurisprudential issues such as war, marriage and divorce laws, copyright laws, gavel and financial inflation. The implementation of this rule supports just the jurisprudence that denies every tyrannical judgment in any situation.

    Keywords: The Principle of Divine Justice, The Good, the Bad of Reason, The Rule of Negation of Oppression, The Negation of Harm
  • Ebrahim Shoarian *, Sanaz Nikzaman Asl Pages 155-188

    The arbitration agreement is regarded as a method for the settlement of dispute in domestic and international context, according to which the parties leave the dispute to be resolved by private judge. For various reasons, this agreement, like other contracts, might be incomplete or ambiguous. Each authority dealing with the arbitration agreement, including the parties, counsels, arbitrators and courts, may represent different interpretations. The scope of arbitration agreement is one of the most common ambiguities in practice. This interpretation is even essential for qualification and identifying the real nature of the agreement. The main questions that motivate this research are which criteria could be used to construe the arbitration agreement and what is the competent authority as well as governing law for such an interpretation. Is it feasible to employ general rules governing the interpretation of contracts to the arbitration agreements? Unlike Iranian case law that addresses some of the criteria in this respect, our commentators are silent on the issue. Since these ambiguities arise in both domestic and international arbitrations, the present comparative study attempts to answer the questions under rules and doctrines of both jurisdictions.

    Keywords: Arbitration Agreement, Ambiguity, Pro, Anti- arbitration Approaches, Scope of Disputes, Competent Authority, Governing Law
  • Siamak Karimi * Pages 189-216

    The international case law and doctrine clearly show that the Agent of State before the ICJ in specific case, beyond the defending of positions and views of the respective State, has authority to accept an obligation on behalf of such State during the ICJ’s proceedings.  Therefore, the Agent must be placed in the ranks of the competent persons and authorities to declare the commitment on the behalf of the States. The Agent like any competent authority to declare an obligation may commit Ultra Virus acts or accepting any obligation contrary to internal law of appointing State. There is no case law or even a specific doctrine on the legal effects of such an obligation but on the one hand, given the important role that the Agent plays in the legal management of a State before the Court and on the other hand, given the authority to make a commitment to the relevant State, it is necessary to determine the legal implications of the statements beyond the authority of the Agent. This article reviews the jurisprudence and the doctrine which confirm the competence of Agent to accept a new commitment, and seeks to answer the question of how and under what mechanism States can invoke for invalidating the statements of their Agents before the Court. This article concludes that in some cases, declaring the invalidity of agent’s statements is urgent, and in other cases a specific time can be set.

    Keywords: Agent, Convention on Law of Treaties, Appointing State, Case Law, ICJ’s Jurisdiction
  • Razieh Mohebpour Haghighi, Seyyed Mohammad Hashem Pourmola * Pages 217-245
    Unjustifiable arrest and imprisonment includes illegal and false arrest. Most prisoners sustain financial losses because of prevention of working. But most Jurists do not guarantee financial losses because of  lack of usurpation, lack of financial value before contract and consensus. In this article, these reasons have been discussed and rejected with a new interpretation of “Zeman-e-Yad” rule. This has been achieved by proving the possibility of cost of human actions before the contract and lack of true consensus. In addition, necessity of compensation of mentioned loss has been proven with strong reasons, La-Zarar, Etlaf-va-Tasbib and Nafy-e-Osr-va-Haraj rules and the wise person’s procedure.  Furthermore, this loss is compensable according to articles 22 and 171 of the Constitution and some articles specially article 14 of criminal procedure law(1392).
  • Seyyed Hassan Mousavi Asl *, Seyyed Ahmad Tabatabai Pages 247-271

    Nowadays, a lot of international organizations and regional institutions have considerable contributions in the human rights mechanisms of the United Nations for the development of human rights. In recent years, the Islamic Cooperation Organization, as a regional entity, has gone through changes in concern with human rights, which can be described in terms of attempts for broadening human rights in the Islamic countries. In addition to focusing on the issues important for Islamic Cooperation Organization, the current paper analyzes its approach for human rights in three separate stages including ignoring human rights, encountering international human rights, and paying attention to human rights. Furthermore, the most recent human rights developments in the organization have been investigated. After the early years of ignoring the human rights, it seems that the Islamic Cooperation Organization has paid attention to human rights through Cairo Declaration and Covenant on the Rights of Child in Islam which did not comply thoroughly with the international human rights; finally it has resulted in promising proofs of caring for international human rights through founding Permanent Independent Commission of Human Rights, utilizing some creativities for supporting human rights, the ten-year program of organization, and revising the statute of the organization.

    Keywords: Islamic Cooperation Organization, Cairo Declaration, Permanent Independent Commission, Human Rights
  • Sayed Ahad Youzbashi, Yousef Molaei *, Adel Abbasi Pages 299-325

    Today, one of the problems in resolving disputes regarding consumers and suppliers is complaints and requests made by persons other than the main consumer, and the objection of the other party to the complaint (supplier) is that plaintiff has no position in the lawsuit and therefore has no responsibility against him. In Turkish Protection Law, customer protection is mainly based on consumer protection Law, and the same should be done in Iranian Law. The purpose of the consumer protection Act is to protect of consumers who are primarily dealing with the seller or supplier. The purpose of this paper, is to examine the possibility of the subsequent consumer, i.e. a consumer who procures a good or service not from the original supplier but from a buyer who has already purchased from the original seller during the consumption process. Analytical and descriptive studies in Iranian and Turkish law have been conducted. A review of Turkish jurisprudence shows that consumer protection Act is the main source of consumer protection in this country, and that Turkish law provides better solutions for the protection of the subsequent consumer. In the Iranian legal system, civil law does not provide adequate protection for the subsequent consumer, and this issue should be provided in the consumer protection Law. Until new protection laws are passed, it is necessary to examine the capacity of existing laws to protect the subsequent consumer.

    Keywords: consumer, Supplier, Protect of Consumer, Subsequent Consumer, The Law of Protection