فهرست مطالب

مطالعات حقوق تطبیقی معاصر - پیاپی 22 (بهار 1400)

نشریه مطالعات حقوق تطبیقی معاصر
پیاپی 22 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/22
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فاطمه احدی*، پریوش کرمانیان صفحات 1-22

    معامله اتهام یکی از جلوه های قراردادی شدن حقوق کیفری است که بر پایه آن متهم و دادستان توافق می کنند که متهم اتهام وارده را پذیرفته، همکاری های سودمندی با نظام عدالت کیفری داشته باشد تا در مقابل، از مزایایی چون تغییر نوع اتهام برخوردار شود. این پژوهش که با روش توصیفی- تحلیلی نگاشته شده، به امکان سنجی پیاده سازی معامله اتهام در ایران می پردازد. معامله اتهام همانند هر نهاد کیفری دارای مولفه های ویژه ای همانند موافقت نامه، تعهدات متهم و مقام تعقیب است. وجود نهادهای عدالت ترمیمی، وجاهت بر پایه سنجه های عدالت و مصلحت، ارفاق گرایی کیفری در فرایند رسیدگی به اتهامات منجر به مجازات های تعزیری و...، نمونه هایی از بسترهای پذیرش این نهاد در قوانین کیفری است. دستورالعمل های رییس دستگاه قضا و انعطاف پذیری در سیاست های کیفری و قضایی، مشروعیت افزایی نظام دادرسی کیفری و استفاده از پیامدهای سازنده جرم شناختی، برخی از بسترهای پذیرش این نهاد در کشورمان است. نگارندگان این پژوهش دریافته اند که به دلیل وجود بسترهای هم پیوند با نهاد معامله اتهام در نظام عدالت کیفری کشورمان، امکان پیش بینی این نهاد کیفری در تحولات آتی آیین دادرسی کیفری ایران وجود دارد.

    کلیدواژگان: بزهدیده، دادستان، متهم، فرایند کیفری، معامله اتهام
  • فردین مرادخانی*، سمیه تکلو صفحات 25-67

    حاکمیت در هر نظام حقوقی به بخش های مجزا با کارکردهای مستقل تقسیم می شود. وظیفه قانون گذاری به صورت عام به قوه مقننه که اعضای آن منتخب مردم هستند واگذار می شود. در نظام جمهوری اسلامی ایران صلاحیت عامی که قانون اساسی مطابق اصل 71 به مجلس شورای اسلامی داده، به وسیله نهادهای خاص قانون گذاری تخصیص خورده است. وجود این نهادها برای سازماندهی امور جامعه امری لازم و مفید است. نهادهای خاص قانون گذار گاهی با خروج از صلاحیت و مداخله در امور نهادهای دیگر موجب نقض سلسله مراتبی قوانین و حاکمیت قانون، تورم قوانین، موازی کاری و عدم شناسایی حقوق و تکالیف از سوی تابعان شده است. شورای عالی فضای مجازی یکی از نهاد های خاص قاعده گذار در نظام حقوقی ایران است که از طریق حکم رهبری و بر مبنای پاسخگویی به نیاز های روز جامعه در خصوص تعامل صحیح با فضای مجازی تاسیس شده است. در تحقیق حاضر که به روش تحلیلی- توصیفی انجام شده، کوشش شده است به این پرسش پاسخ داده شود که جایگاه مصوبات شورای عالی فضای مجازی در نظام حقوقی ایران و سلسله مراتب هنجارها به عنوان یک اصل مهم در نظام حقوقی و حاکمیت قانون چگونه است؟ بررسی مصوبات آن نشان می دهد این شورا اقدام به وضع قواعد خارج از صلاحیت و مداخله در امور قوای دیگر نموده است. در این مقاله پیشنهاد شده است شورای عالی فضای مجازی با همکاری قوا و سازمان های دیگر امر سیاست گذاری را جایگزین وضع مصوبات لازم الاجرا نماید.

    کلیدواژگان: سیاست گذاری، شورای عالی فضای مجازی، صلاحیت، قانون، قانون گذاری
  • حمید میری، ابراهیم جوانمرد فرخانی* صفحات 69-92

    بر اساس قاعده مایضمن، چنانچه پس از انعقاد قرارداد معلوم شود که قرارداد منعقده باطل بوده است، هریک از طرفین ملزم به رد عوض واقعی به طرف مقابل خواهد بود. در این میان، اعمال قاعده مایضمن بر قراردادهای با موضوع انتقال حق اختراع باید به گونه ای موشکافانه بررسی شود؛ چه اینکه به دلیل دشواری پذیرش مفهوم قبض درباره اموال فکری، اعمال قاعده بر آنها دشوار خواهد بود. به همین جهت، نگارندگان بر آن شدند تا مقاله پیش رو را با جمع‏آوری اطلاعات به شیوه کتابخانه‏ای و با روش تحلیلی- توصیفی به نگارش درآورند. یافته‏های این تحقیق نشان می‏دهد که با توجه به غیرمادی بودن حق اختراع، قبض آن به گونه ای دیگر و از طریق تحویل اسناد و مدارک مثبته صورت می‏گیرد. از این رو، قاعده مایضمن در فرض بطلان قرارداد انتقال حق اختراع، به طور کامل اعمال می شود و مخترع ملزم به رد عوض و انتقال‏گیرنده پایبند به بازگرداندن معوض است.

    کلیدواژگان: حق اختراع، حقوق مالکیت فکری، عوض قراردادی، عوض واقعی، قاعده مایضمن
  • امید رستمی غازانی * صفحات 93-116

    امروزه در پرتو تحولات حقوق کیفری، عنصر روانی به عنوان یکی از عناصر جرم در کنار عنصر مادی پذیرفته شده است. لیکن قانون گذار عموما در تبیین عناصر جرم اهتمام لازم را در بیان دقیق عنصر روانی جرایم ندارد و این امر گاه سبب بروز دیدگاه های متعارض در خصوص عنصر روانی جرایم می شود و این موضوع در خصوص بزه قاچاق کالا و ارز نیز صادق است. با توجه به تعریف قانونی این بزه و مصادیق متعدد مصرح آن در قوانین مختلف، در زمینه عنصر روانی موردنیاز برای تحقق این بزه در بین حقوق دانان و بعضا رویه قضایی، اختلاف نظرهای جدی ایجاد شده است. بر این اساس، برخی قایل به عمدی بودن و در مقابل برخی قایل به مادی صرف بودن این بزه هستند. در این مقاله ضمن تبیین دلایل دیدگاه های یادشده، در نهایت به نحو مستدل دیدگاه مختار نگارنده مبنی بر عمدی بودن بزه قاچاق کالا و ارز تشریح شده است. اصل عمدی بودن بزه، اصل استثنایی بودن بزه با مسئولیت مطلق، اصل برایت، اصل تفسیر به نفع متهم، اصل تناسب بین بزه و مجازات، و وحدت ملاک از موارد مصرح عنصر روانی در قانون و... همگی بر عمدی بودن بزه قاچاق کالا و ارز دلالت دارند، لیکن گاه رویکرد سیاست کیفری تقنینی و قضایی بر نوعی تسامح در احراز عناصر عمد دلالت دارد که این امر ریشه در صدق عنوان بزه اقتصادی بر جرایم و تخلفات قاچاق کالا و ارز دارد.

    کلیدواژگان: عمد، عنصر روانی، غیرعمد، قاچاق، مادی صرف
  • مهناز رشیدی*، آزاده رستگار، علی مشهدی صفحات 117-144

    کشور ترکیه به عنوان کشور بالادستی در حوضه رود دجله و فرات از سال 1936 طرحی به نام آناتولی جنوب شرقی (گاپ) را پایه ریزی کرد که در ضمن آن از سال 1977 احداث سد ها و نیروگاه های برق آبی متعددی را بر روی رودخانه دجله و فرات آغاز نمود. با توجه به اینکه اجرای این پروژه بر کشورهای اطراف یعنی عراق، سوریه و ایران آثار منفی زیست محیطی، اجتماعی و اقتصادی متعددی برجای گذاشته و خواهد گذاشت و به اعتقاد کارشناسان، کشور ترکیه فرایند ارزیابی آثار زیست محیطی این طرح را به درستی انجام نداده است، پرسش این است که آیا از دیدگاه حقوق بین الملل کشور ترکیه تعهدی الزام آور به ارزیابی آثار زیست محیطی دارد؟ نتایج حاصل از این نوشتار بر اساس تحلیل اسناد و رویه قضایی بین المللی موید آن است که امروزه تعهد به اجرای ارزیابی آثار زیست محیطی در پروژه هایی که پتانسیل ایجاد آسیب مهم فرامرزی دارند، به عنوان یک تعهد عرفی الزام آور شناخته شده و برای همه کشورها لازم الرعایه است. به این ترتیب، کشور ترکیه نیز در احداث پروژه گاپ موظف به اجرای این تعهد بوده است که عدم رعایت آن برای این کشور مسئولیت بین المللی به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: پروژه آناتولی جنوب شرقی، تعهد به ارزیابی آثار زیست محیطی فرامرزی، حقوق بینالملل عرفی، حقوق بینالملل محیط زیست
  • فرزاد کرمی کلمتی، محمدباقر صالحی مازندرانی* صفحات 145-177

    با انعقاد قرارداد پیش فروش، بخشی از عرصه یا زمین به نسبت سهم خریداری شده به پیش خریدار منتقل می شود.نظر به ماده 1 قانون پیش فروش ساختمان و دیگر مواد این قانون، قرارداد پیش فروش به عنوان عقدی معین در کنار سایر عقود، واجد اوصافی از قبیل تملیکی، رضایی، معوض، لازم و منجز است.قانون گذار در ماده 20 قانون پیش فروش ساختمان، ضمن تعیین مرجع صالح برای حل و فصل اختلافات ناشی از قرارداد پیش فروش و الزامی دانستن حل و فصل اختلافات این قرارداد از طریق داوری، محدوده صلاحیت آن مرجع را نیز صرفا تعبیر، تفسیر و اجرای مفاد قرارداد تعیین کرده است. از طرف دیگر، در همین قانون، الزاماتی برای طرفین قرارداد ازجمله تنظیم قرارداد به صورت رسمی، تعیین داوران و درج حکم ماده 20 قانون در قرارداد پیش بینی شده است که سکوت قانون گذار در خصوص ضمانت اجرای عدم رعایت موارد یادشده بر داوری موضوع قانون سبب ایجاد اختلاف در رویه قضایی گردیده است. همچنین نبود اراده طرفین در ارجاع اصل اختلاف به داوری موجب ایجاد شبهه مبنی بر عدم صدق عنوان حقیقی داوری بر مرجع حل اختلاف موضوع ماده 20 قانون می شود. نگارندگان مقاله حاضر در صدد پاسخگویی به ضمانت اجراهای اشکال اول در کنار توجیه و تبیین ماهیت مرجع حل اختلاف قراردادهای پیش فروش هستند.

    کلیدواژگان: اوصاف قرارداد پیش فروش، تملیک تدریجی، داوری، داوری اجباری، قرارداد پیشفروش
  • آیت مولائی * صفحات 173-203

    ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم فرصت خاصی را پیش روی نظام دادرسی مالیاتی ایران و بازیگران اقتصادی قرار داده است. از یک سو، نظام «دادرسی فوق العاده مالیاتی» را در کنار «دادرسی عادی مالیاتی» به وجود آورده و از سویی دیگر، مهم ترین ظرفیت های دادرسی فوق العاده مالیاتی در این ماده تجمیع گردیده و محدود به این ماده شده است. نوشتار حاضر با درک چنین اهمیتی به این پرسش پاسخ داده است: مهم ترین اصول پیشرفته حقوق اداری و اصول دادرسی منصفانه اداری در نظام دادرسی فوق العاده مالیاتی از چه جایگاهی برخوردار است؟ در این راستا با استفاده از روش تحقیق توصیفی- تحلیلی، چنین نتیجه گیری شده است: نخست، این تحقیق توانسته است اصول مربوط به دادرسی منصفانه اداری را در چارچوب دادرسی فوق العاده مالیاتی شناسایی کند. دوم، با وجود شناسایی برخی از اصول دادرسی منصفانه، باید گفت که دادرسی منصفانه به عنوان یک تاسیس حقوقی از ماده 251 مکرر قابل استخراج نیست. سوم، تحقیق حاضر توانسته است بخشی از خلاهای حقوقی دادرسی فوق العاده مالیاتی را در خصوص اصول پیشرفته حقوق اداری پر کند. چهارم، شایسته و بایسته است زمینه و فرایند مطلوبی برای امور مالیات ستانی اندیشیده شود تا از این طریق، امکان «اقتصادی سازی» امور مالیات ستانی افزایش یابد. در صورت تحمیل اصول پیش گفته در چارچوب ماده یادشده، زمینه برای اقتصادی سازی دادرسی فوق العاده مالیاتی فراهم خواهد شد.

    کلیدواژگان: اصول تضمینی دادرسی، اصول دادرسی منصفانه اداری، اصول ساختاری دادرسی، اقتصادی سازی دادرسی، ماده 251 مکرر قانون مالیات های مستقیم
  • مصطفی هراتی*، عباس میرشکاری صفحات 205-228
    اقتضای روابط قراردادی بر اجرای تعهدات هریک از طرفین مبتنی شده است. با وجود این، گاهی متعهد بر حسب شرایطی از انجام این مهم امتناع می ورزد. سیاست قانون گذار در این وضعیت بر حفظ استحکام قرارداد استوار بوده، تاآنجا که مقدور است در بقای رابطه حقوقی می کوشد و راهکارهای متعددی را به این منظور پیش بینی کرده است. فقها عنوان حق حبس را در متون فقهی یکی از شیوه های الزام متعهد به تعهد به طور مبسوط تشریح کرده اند و قانون مدنی ایران احکام آن را بدون تصریح عنوان در موضوعات مختلف وضع کرده است. در مقابل، اصطلاح حق تعلیق اجرای تعهدات بر پایه ایراد بر عدم اجرای تعهد در حقوق کشورهای اروپایی به کار رفته و تاکید قانون گذار فرانسوی بر آن بوده که عدم اجرای تعهد باید اساسی باشد، اما در حقوق ایران مفهوم اساسی بودن عدم اجرای تعهدات تعریف نشده است. حق حبس، نهاد حقوقی خاص برگرفته از فقه امامیه است و تفاوت بنیادین با حق تعلیق دارد. نگارندگان این مقاله با روش تحلیلی- توصیفی و با استفاده از منابع معتبر فقهی، کتب حقوقی در قانون ایران و با توجه به اصلاحات اخیر حقوق فرانسه سعی بر تجزیه و تحلیل مفهوم حق تعلیق و ایراد عدم اجرای تعهدات و نیز ایجاد تمایز آن با حق حبس دارند.
    کلیدواژگان: ایراد بر عدم اجرا، حق تعلیق، حق حبس، عدالت معاوضی، عدم اجرای اساسی
|
  • Fatemeh Ahadi *, Parivash Kermanian Pages 1-22

    Accusation is one of the manifestations of criminal law contracting, on the basis of which the accused and the prosecutor agree that the accused should accept the accusation and cooperate with the criminal justice system in exchange for benefits such as change of type. This research, which follows a descriptive-analytical method, examines the feasibility of implementing a charge transaction in Iran. Existence of restorative justice institutions, justification based on measures of justice and expediency, possibility of criminal deviation in the process of handling charges leading to ta'zir punishments, etc. are examples of the grounds for accepting this institution in criminal law. The instructions of the head of the judiciary and flexibility in criminal and judicial policies, legitimacy and enhancement of the criminal justice system and the use of constructive criminological consequences are some of the grounds for accepting this institution in our country. This study has found that due to the existence of links with the prosecution institution in our country's criminal justice system, it is possible to predict this criminal institution in the future developments of Iran's criminal procedure.

    Keywords: Accused Trading, prosecutor, Defendant, Victim, criminal process
  • Fardin Moradkhani *, Somayeh Takaloo Pages 25-67

    The sovereignty in any legal system is divided into separate sections with independent functions. The legislative task is generally delegated to the legislature, whose members are elected by people. In the system of the Islamic Republic of Iran, the general authority conferred by the Constitution in accordance with Article 71 of the Constitution has been assigned by specific legislative bodies. The existence of these institutions is necessary and useful for organizing minor affairs and community events. Certain legislators sometimes violate the hierarchy of laws and the rule of law, inflate laws, function in parallelism, and fail to recognize rights and duties by departing from the jurisdiction of other entities. The Supreme Council of Cyberspace is one of the special regulatory bodies in Iranian legal system whose review shows that the Council has set out rules beyond its jurisdiction and intervened in other matters. In this paper, which has been formulated through a library approach, it has been suggested that the High Council of Cyberspace, in cooperation with other authorities and organizations, should replace the enactment of necessary approvals.

    Keywords: Supreme Council of Cyberspace, Jurisdiction, Law, legislative, policy making
  • Hamid Miri, Ebrahim Javanmard Farkhani * Pages 69-92

    According to the Maa Yodhman rule, if after concluding the contract, it becomes clear that the contract was void, each party will be required to reject the other party in return. In the meantime, the application of the rules on patent transfer contracts should be carefully scrutinized, as it would be difficult to enforce the concept of a bill on such property and it would be difficult to enforce them. Therefore, the authors were encouraged to write the forthcoming article by gathering information in a library-based manner and using a descriptive-analytic method. The findings of this study show that due to the immaterial nature of the patent, it is collected differently and through the delivery of positive documents. Therefore, the Maa Yodhman rule in case of invalidity of the patent transfer contract is fully applied and the inventor is obliged to reject the exchange and the transferee is bound to return the exchange.

    Keywords: Ma Yodhman Rule, Intellectual property law, Patent law, Real exchange, Contractual exchange
  • Omid Rostamighazani * Pages 93-116

    Today, in light of the developments in criminal law, the mens rea has been accepted as one of the elements of crime. However, the legislator generally does not pay adequate attention to explaining the elements of the crime in the exact explanation of the mens rea, which sometimes causes conflicting views about the mens rea of crimes, and the same is true of the crime of smuggling goods and currency. Due to the legal definition of this crime and numerous examples of this crime in different laws, there has been a serious disagreement among jurists in relation with the mens rea required to commit this crime. Accordingly, some believe that this crime is intentional and some believe that it is a no mens rea offence. This article explains the reasons behind these views, and finally reasonably describes the author's view that the crime of smuggling of goods and currency is intentional. The principle of intentionality of the crimes, the principle of exceptionality of the strict liability crimes, the principle of innocence, the principle of interpretation in favor of the accused, the principle of proportionality between the crime and punishment etc. indicate that this crime is intentional, but sometimes the approach of legislative and judicial penal policy implies a kind of tolerance in obtaining intentional elements, which is rooted in the fact that smuggling of goods and currency is an economic crime.

    Keywords: Smuggling, mens rea, Intentional, Unintentional, strict Liability
  • Mahnaz Rashidi *, Azadeh Rastegar, Ali Mashhadi Pages 117-144

    Turkey, as an upstream state in the Tigris and Euphrates Basin, has initiated a project called Southeast Anatolia Project (GAP) since 1936. It has begun to build numerous dams and hydroelectric power plants on the Tigris and the Euphrates River since 1977. Considering that the implementation of this project has had and will have numerous environmental, social and economic impacts on the surrounding countries i.e., Iraq, Syria and Iran and according to experts, Turkey has not performed the environmental impact assessment process of this project correctly, the question is whether Turkey has a binding international obligation from the international law perspective to implement its commitment to environmental impact assessment. The results of this article show that, given to the international documents and procedures, today's commitment to conduct environmental impact assessment in projects that have the potential to create significant transboundary damage has been known as a mandatory customary commitment and it is necessary for all countries. Thus, Turkey was also obliged to carry out this task in the implementation of the Gap project, which by failing to comply, it has international responsibility.

    Keywords: Obligation to Transboundary Environmental Impact Assessment, Southeast Anatolia Project, International Customary Law, International Environmental Law
  • Farzad Karamikolmoti, Mohammad Salehi Mazandarani * Pages 145-177

    By concluding a pre-sale contract, a part of the estates or land will be transferred to the pre-buyer for the purchased share. Pursuant to Article 1 of the Building Pre-Sale Code and other articles of this Code, the pre-sale contract, as a specific contract, along with other contracts, has the following characteristics: ownership, consent, exchange, necessary and exclusive. In Article 20 of the Building Pre-Sale Code, the legislator, while determining the competent authority for resolving disputes arising from the pre-sale contract and deeming it necessary to resolve the disputes of this contract through arbitration, also limits the authority of that authority for interpretation, interpretation and execution. The provisions of the contract have been determined. On the other hand, the same Code stipulates requirements for the parties to the contract, such as formally concluding the contract, appointing arbitrators and including the provision of Article 20 of the Code in the contract. That legislator's silence regarding the guarantee of non-compliance with the above-mentioned cases in arbitrating the subject matter of the Code has caused a dispute in the judicial procedure. Also, the lack of will of the parties in referring the principle of dispute to arbitration, raises suspicion that the true title of arbitration does not apply to the dispute resolution authority subject to Article 20 of the Code. The present article seeks to deal with the guarantee of the performance of the first forms along with justifying and explaining the nature of the dispute resolution authority of pre-sale contracts.

    Keywords: Pre-sale contract, Arbitration, Compulsory arbitration, Pre-sale contract descriptions, Gradual acquisition
  • Ayat Mulaei * Pages 173-203

    The repeated article 251 of the Direct Tax Act has brought a special opportunity to Iran's tax system. On the one hand, it has created an “extraordinary tax system” alongside “ordinary taxation”. On the other hand, the most important capacities of extraordinary tax proceedings are summarized in this article, which is limited to this article. Understanding the importance of this, the present paper answers the following question: What is the position of the most important advanced principles of administrative law and principles of fair administrative trial in the super-tax system of proceedings? In this regard, using a descriptive-analytical research method, the following conclusions are drawn: First, this investigation has been able to identify the principles of fair administrative litigation in the context of extraordinary tax proceedings. Second, despite identifying some of the principles of fair trial, it should be said that the fair hearing as a legal establishment cannot be extracted from repeated Article 251. Third, the present investigation was able to fill some of advanced principles of administrative law on the legal vacancies of the extraordinary tax proceeding. Fourth, it is appropriate and necessary to think of a favorable context and process for tax affairs; in this way, the possibility of "economizing" on tax matters is increased. If the principles of fair trial are imposed in the context of the mentioned article, the space will be provided to economize the extra-tax proceeding.

    Keywords: Structural Principles of Procedure, Guaranteed Principles of Hearing, Fair Administrative Trial, the Repeated Article 251 of the Direct Tax Act, Economization of Hearing
  • Mostafa Harati *, Abbas Mirshekari Pages 205-228
    The requirement of contractual relations is based on the fulfillment of the obligations of each party. However, sometimes the obligor refuses to do so, on condition of anonymity. The policy of the legislator in this situation is based on maintaining the solidity of the contract, trying as much as possible to maintain the legal relationship, and it has considered several solutions to this end. Iranian religious jurists have explained in detail the title of the right to withhold performance in case law in one of the methods of obliging the obligor to coerce and Iranian civil law has stated in its provisions without specifying the title in various topics. On the other hand, the term of the right of suspension is based on the objection of non-performance in European law, and the French legislator emphasizes that the non-performance should be essential, but in Iranian law, the concept of essential non-performance is not defined. The right to withhold performance is a concept which derives particularly from Imamiah Jurisprudence and is fundamentally different from the right to suspension. The authors of this article attempt to analyze the concept of the right of suspension and objection to non-performance of obligations and to distinguish it from the right to withhold performance by an analytical-descriptive method and by using valid case law sources, legal works in Iranian law and taking into account recent reform of French law.
    Keywords: Objections to non-enforcement, Right of suspension, Right to withhold performance, Commutative justice, Essential non-performance