فهرست مطالب

مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی
سال نوزدهم شماره 1 (پیاپی 73، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 8
|
  • علی محمد مصدق راد، مهدیه حیدری، محیا عباسی، مهدی عباسی* صفحات 1-20
    زمینه و هدف

    روش مرور واقع گرایانه (Realist Review)  برای مرور و ترکیب شواهد مرتبط با مداخلات پیچیده نظام سلامت معرفی شد. این روش با تبیین روابط علیتی بین مداخله و نتایج حاصله، به تفسیر نتایج مداخلات می پردازد. این مطالعه با هدف تبیین روش مرور واقع گرایانه در نظام سلامت انجام شد.

    روش کار

    این پژوهش به روش مرور حیطه ای انجام شد. مقالات مرتبط با روش شناسی مرور واقع گرایانه در حوزه سلامت در بازه زمانی سال های 1990 تا 2020 میلادی در پایگاه های داده الکترونیکی Pubmed، Scopus، Science Direct، Embase و موتورهای جستجوگر Google Scholar و Google جمع آوری شد. در نهایت، 49 مقاله انتخاب و با روش تحلیل روایتی بررسی شدند.

    نتایج

    مرور واقع گرایانه یک رویکرد تیوری محور برای ترکیب شواهد مرتبط با اجرای مداخلات پیچیده اجتماعی در قالب روابط علیتی بین برنامه مداخله، زمینه، مکانیسم و پیامد است که به تبیین و توضیح چگونگی و چرایی موفقیت یا شکست این مداخلات می پردازد. یک پروتکل اجرایی برای انجام مرور واقع گرایانه معرفی شد که شامل سه مرحله تبیین، توسعه و اصلاح تیوری برنامه مداخله و هفت گام تعیین سوالات پژوهش، تبیین تیوری اولیه برنامه مداخله، توسعه استراتژی های جستجو، جمع آوری، ارزشیابی و انتخاب شواهد، ترکیب شواهد، اصلاح تیوری برنامه مداخله و ارایه پیشنهاد است. همچنین، ساختار نگارش مقاله مرور واقع گرایانه و چک لیست ارزشیابی مطالعات مرور واقع گرایانه بیان شدند.

    نتیجه گیری: 

    مرور واقع گرایانه روش مناسبی برای ارزشیابی مداخلات پیچیده نظام سلامت است که توضیحی از نحوه ارتباط یک مداخله سلامت با نتایج بدست آمده ارایه می دهد. مرور واقع گرایانه توضیح می دهد که یک مداخله بهداشتی و درمانی برای چه کسانی، در چه شرایطی، چگونه و چرا کار می کند؟

    کلیدواژگان: پژوهش مرور واقع گرایانه، روش شناسی، نظام سلامت
  • سعید متصدی زرندی، رسول نصیری*، محمداسماعیل مطلق صفحات 21-34
    زمینه و هدف

    غلظت بالای PM2.5 مسبب اکثر روزهای ناسالم هوای تهران طی سال های اخیر بوده است؛ به همین منظور مطالعه حاضر با هدف تحلیل فضایی- زمانی حجم ترافیک و ارتباط آن با غلظت آلاینده ی PM2.5 در کلانشهر تهران طی سال های 1397-1394 با استفاده از سیستم اطلاعات جغرافیایی (GIS) انجام شد.

    روش کار

    در این مطالعه از مدل درون یابی معکوس فاصله وزنی (IDW) Inverse Distance Weighting برای پیش بینی و پهنه بندی غلظت آلاینده ی PM2.5 و حجم ترافیک استفاده شد. همچنین از مدل رگرسیون وزنی جغرافیایی Geographically Weighted Regression (GWR) برای میزان ارتباط غلظت آلاینده PM2.5 و حجم ترافیک در نواحی مختلف کلانشهر تهران طی چهار سال متوالی (1394-1397) استفاده شده است.

    نتایج

    نتایج حاصل از پهنه بندی غلظت آلاینده PM2.5 و حجم ترافیک نشان داد که نواحی جنوب و جنوب غرب بیشترین غلظت آلاینده PM2.5 (میانگین سالانه بیش از μg/m3 40) و نواحی شرقی و شمالی بیشترین حجم ترافیک را داشته اند؛ همچنین بیشترین مقادیر R2 محلی از مدل GWR  برای نواحی شرقی (بین 36/0 تا 70/0) به دست آمد.

    نتیجه گیری

    در بیشتر مناطق تهران نمی توان ارتباط قوی بین غلظت بالای آلاینده PM2.5 و ترافیک یافت. با این وجود، مطالعه حاضر ارتباط ترافیک و غلظت آلاینده PM2.5 را رد نمی کند بلکه علت اصلی غلظت بالای PM2.5 را منابع دیگری می داند که در گام اول، باید شناسایی شوند؛ در گام بعدی برای رسیدن به هوایی پاک تر، به استراتژی های کنترل و کاهش حجم ترافیک پرداخته شود.

    کلیدواژگان: آلاینده PM2.5، سیستم اطلاعات جغرافیایی، مدل سازی فضایی- زمانی، ترافیک، درون یابی معکوس فاصله وزنی، رگرسیون وزنی جغرافیایی، تهران
  • زهرا جمشیدی، بهرام محبی، الهام شکیبازاده*، آذر طل، مهدی یاسری صفحات 35-52
    زمینه و هدف

    مبتلایان به دیابت برای پایداری رفتارهای خود مراقبتی نیازمند حمایت مداوم هستند. استفاده از نیروهای حمایتی برای بهبود سطح خود مدیریتی دیابت احساس می شود. این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی مداخله آموزشی مجازی مستقیم و غیرمستقیم بر ارتقای رفتارهای خود مدیریتی و کنترل دیابت در زنان مبتلا به دیابت نوع دو طراحی و در سال 1399 اجرا شد.

    روش کار

    مطالعه کارآزمایی بالینی حاضر بر روی 100 زن مبتلا به دیابت نوع دو تحت پوشش سه مرکز بهداشتی دانشگاه علوم پزشکی تهران که با تخصیص تصادفی به دو گروه آموزش مستقیم و غیرمستقیم (هر گروه 50 نفر) تقسیم شدند، اجرا شد. پرسشنامه، ابزار استاندارد خودمدیریتی دیابت بود. کلیه آموزش ها براساس آخرین نسخه (DSME) Diabetes Self-Management Education ارایه شد. جلسات براساس مدل خودمدیریتی دانشگاه استنفورد شامل شش جلسه 90 دقیقه ای در طول سه هفته تشکیل گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS 16 و آزمون هایی نظیر آنالیز کوواریانس تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    نمره خودمدیریتی در گروه آموزش مستقیم و غیرمستقیم به ترتیب در پیگیری سه و شش ماه بعد و نمره HbA1c دو گروه سه و شش ماه بعد محاسبه شد که این اختلافهای آماری معنی داری بود  (05/0 >p) این درحالی است که بین دوگروه در نمره خودمدیریتی وHbA1c درپیش آزمون اول و دوم اختلاف آماری معنی داری یافت نشد (05/0 <p).

    نتیجه گیری

    آموزش خودمدیریتی دیابت (DSME) به عنوان مداخله آموزشی در زمینه ارتقای رفتارهای خودمدیریتی و کنترل دیابت می تواند هم در گروه آموزش مستقیم که توسط محقق و هم در گروه آموزش غیرمستقیم که توسط رابطین آموزش دیده اجرا شد، اثربخش بوده و منجر به تحقق هدف نهایی یعنی کنترل دیابت گردد. پیشنهاد می گردد مسیولان و سیاستگزاران حوزه سلامت به استفاده از نیروهای داوطلب آموزش دیده توجه ویژه مبذول دارند.

    کلیدواژگان: آموزش مستقیم، آموزش غیر مستقیم، زنان، دیابت نوع دو، رفتارهای خودمدیریتی، کنترل دیابت
  • مهدی شهرکی، سیمین قادری* صفحات 53-68
    زمینه و هدف

    مخارج سلامت عمومی و کیفیت حکمرانی ازجمله عوامل موثر بر وضعیت سلامت جامعه است؛ از این رو هدف این مطالعه بررسی اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی بر وضعیت سلامت کودکان در کشورهای با درامد متوسط به بالا است.

    روش کار

    مطالعه توصیفی- تحلیلی و کاربردی حاضر با روش رگرسیون پانل دیتا با اثرات ثابت و رگرسیون کوانتایل پانل دیتا برای سال های 2017-2000 در سال 1399 انجام شد. جامعه آماری کشورهای با درآمد متوسط به بالابود و داده های سری زمانی سالانه مطالعه از پایگاه داده ای بانک جهانی استخراج شدند. مدل و آزمون های موردنیاز تحقیق در نرم افزار Stata 16  برآورد شدند.

    نتایج

    ضریب متغیر حکمرانی خوب و شاخص اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی برای متغیر وابسته مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال به ترتیب برابر با 002/0- و 003/0- و برای متغیر وابسته مرگ ومیر نوزادان به ترتیب برابر با 002/0- و 002/0- بود همچنین ضریب شاخص اثرات متقابل حکمرانی خوب و مخارج سلامت عمومی در کوانتایل های 25/0، 50/0 و 75/0 برای متغیر وابسته مرگ ومیر کودکان زیر پنج سال به ترتیب برابر با 033/0، 047/0- و 048/0- بود و برای متغیر وابسته مرگ ومیر نوزادان به ترتیب برابر با 044/0، 048/0- و 049/0- بود.

    نتیجه گیری: 

    بهبود شاخص های حکمرانی موجب افزایش کارایی مخارج سلامت عمومی و بهبود وضعیت سلامت کودکان می شود بنابراین بهبود شاخص های حکمرانی خوب، افزایش مخارج سلامت عمومی و سرمایه گذاری دولت ها در بخش های زیرساخت سلامت، افزایش تولید ناخالص داخلی و نرخ اشتغال زنان جهت بهبود وضعیت سلامت به خصوص در کشورهای با مرگ ومیر کودکان بیشتر پیشنهاد می گردد.

    کلیدواژگان: سلامت کودکان، مخارج سلامت عمومی، حکمرانی خوب، رگرسیون کوانتایل پانل دیتا، چابهار
  • معصومه پروانه*، سولماز بابایی بناب صفحات 69-84
    زمینه و هدف

    در خانه ماندن در شرایط قرنطینه بهترین روش برای کاهش شیوع ویروس کووید 19 می باشد، این عدم تحرک دارای عوارض جسمانی و روانی بر روی افراد دارای اختلال سندرم تخمدان پلی کیستیک می باشد. این سندرم یکی از شایع ترین اختلالات غدد درون ریز در زنان است که علاوه بر مشکلات جسمی متعدد، دارای تظاهرات روان شناختی بسیاری است؛ بنابراین، پژوهش حاضر با هدف تعیین تاثیر فعالیت هوازی خانگی بر وضعیت روان شناختی دختران نوجوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک در شرایط قرنطینه در منزل می باشد.

    روش کار

    این مطالعه بر روی 40 دختر نوجوان مبتلا به سندرم تخمدان پلی کیستیک انجام شد افراد تحت مطالعه به دو گروه 20 نفری در گروه های مداخله و شاهد تقسیم شدند.. سپس گروه مداخله به مدت 12 هفته تمرین هوازی در منزل را انجام دادند. سطح اضطراب و افسردگی با استفاده از پرسشنامه اضطراب و افسردگی بیمارستانی، ترس از تصویر بدنی با استفاده از پرسشنامه ترس از تصویر بدنی لیتلتون و ترکیب بدنی با اندازه گیری قد و وزن قبل و بعد از مداخله ورزشی اندازه گیری شد. تجزیه تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 22 و آزمون های شاپیروویلک و تحلیل کواریانس انجام شد.

    نتایج

    قبل از مداخله، دو گروه تجربی و کنترل در متغیرهای اضطراب، افسردگی، ترس از تصویر بدن و ترکیب بدن تفاوت معناداری نداشتند (05/0 >p). پس از 12 هفته ورزش هوازی در منزل تفاوت معناداری در متغیرهای اضطراب، افسردگی، ترس از تصویر بدن و ترکیب بدن بین گروهای پژوهش بدست آمد (001/0=p).

    نتیجه گیری

    ورزش هوازی تحت نظارت در منزل تاثیر مطلوبی بر وضعیت روان شناختی دختران نوجوان مبتلا به سندرم پلی کیستیک دارد و می تواند به عنوان یک روش ارتقای وضعیت روان شناختی برای این بیماران در شرایط قرنطینه در دوران کرونا توصیه شود.

    کلیدواژگان: سندرم تخمدان پلی کیستیک، ارزیابی روان شناختی، ورزش هوازی در منزل، دختران نوجوان
  • جواد عینی پور*، مریم بیات، سارا پاشنگ صفحات 85-98
    زمینه و هدف

    اعتیاد به اینترنت به معنای استفاده بیش از حد و غیرضروری از اینترنت است. هدف از این پژوهش بررسی نقش سیستم های مغزی-رفتاری در اعتیاد به اینترنت در دانشجویان بود.

    روش کار

    روش پژوهش توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری در این پژوهش کلیه دانشجویان دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج در سال تحصیلی 1398-1397 بودند که 162 نفر از این‏ افراد بر اساس فرمول Tabachnick و Fidell و به شیوه نمونه‏گیری خوشه ای مرحله ای انتخاب و به پرسشنامه های استفاده آسیب زا از اینترنت و سیستم های مغزی و رفتاری پاسخ دادند.

    نتایج

    یافته های ناشی از تحلیل رگرسیون چندمتغیره نشان داد که 7/66% اعتیاد به اینترنت در دانشجویان به وسیله سیستم های مغزی- رفتاری تبیین می‏شود؛ روی آوری و اجتناب فعال از مولفه های سیستم فعال ساز رفتاری به صورت منفی، اجتناب منفعل و خاموشی از مولفه های سیستم بازداری رفتاری و ستیز و گریز از مولفه های سیستم ستیز-گریز به طور مثبت اعتیاد به اینترنت را پیش بینی می کنند.

    نتیجه گیری:

     ارتباط هدفمند و جستجوی اطلاعات (محرک های غیرشرطی خوشایند)، یکنواختی و منطق ثابت حاکم بر محیط اینترنت (محرک های غیرشرطی ناخوشایند) دارای نشانه های شرطی ویژه خود در اینترنت هستند که میزان حساسیت سیستم های مغزی-رفتاری به آن ها تبیین کننده میزان اعتیاد به اینترنت است.

    کلیدواژگان: اعتیاد به اینترنت، سیستمهای مغزی- رفتاری، سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، سیستم ستیز-گریز
  • سید صمد بهشتی*، محمد نوریان نجف آبادی صفحات 99-112
    زمینه و هدف

    پدیده سلامت روانی انسان ها موضوع چند بعدی و پیچیده ای است و طیف وسیعی از عوامل زیست شناختی، روان شناختی، جامعه شناختی، اقتصادی و فرهنگی بر آن اثر می گذارند. با توجه به ماهیت اجتماعی زندگی انسان ها هدف از انجام این تحقیق بررسی رابطه بین برخی متغیرهای اجتماعی نظیر حمایت اجتماعی، پیوند اجتماعی، اعتماد اجتماعی و منزلت اجتماعی با سلامت روان معلمان هست.

    روش کار

    پژوهش حاضر به شیوه پیمایشی مقطعی انجام شده است. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه است که در بین      نمونه ای 373 نفری از معلمان مقطع (متوسطه اول و دوم) شهر نجف آباد اصفهان در سال 1399 به شیوه نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده اند انجام شده است. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 25 و  نسخه نرم افزار23  Amos و با به کارگیری تکنیک مدل سازی معادلات ساختاری انجام شده است.

    نتایج

    تحلیل عاملی تاییدی گویه های نشان داد این گویه ها قادرند 25/63% واریانس متغیر سلامت روان معلمان را تبیین کنند و متغیرهای حمایت اجتماعی، منزلت اجتماعی و اعتماد اجتماعی به ترتیب با اثر استانداردی برابر با 65/0 ، 45/0 و 18/0  با فاصله اطمینان 99% و احتمال خطای (001/0>p) بر سلامت روان معلمان اثر می گذارند. در مجموع متغیرهای مستقل 76% از واریانس میزان سلامت روان معلمان را تبیین می کنند. تحلیل تعدیلگری داد ه ها نیز نشان داد به طور کلی جنسیت، اثر متغیرهای اجتماعی بر سلامت روان معلمان را تعدیل می کند بعلاوه اینکه اثر تعدیل گری جنسیت زن در این روابط قوی تر هست.  

    نتیجه گیری

    یافته های این پژوهش نشان داد سلامت روانی معلمان که مقوله ای فردی است تا حد زیادی متاثر از کیفیت زندگی اجتماعی آنهاست و عواملی چون حمایت اجتماعی، منزلت اجتماعی و اعتماد اجتماعی می توانند بر آن اثر گذار باشند. ضمن اینکه این اثر گذاری در مقایسه با مردان در بین زنان شدت بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: سلامت روان، اعتماد اجتماعی، حمایت اجتماعی، منزلت اجتماعی، پیوند اجتماعی
  • فاطمه معارفی*، عبدالنبی شریفی صفحات 113-122
    زمینه و هدف

    این پژوهش با هدف بررسی تاثیر بهزیستی ذهنی بر اشتیاق در کار با نقش متغیر میانجی حمایت سازمانی درک شده در دانشگاه پیام نور استان خوزستان انجام شد.

    روش کار

    جامعه آماری این پژوهش کاربردی کارکنان دانشگاه پیام نور استان خوزستان می باشند. نمونه گیری این تحقیق به شیوه تصادفی طبقه ای انجام شد و حجم نمونه با توجه به فرمول کوکران 228 نفر بود. برای جمع آوری اطلاعات از پرسشنامه استاندارد استفاده شد. نمره گذاری پرسشنامه ها بر اساس طیف5 گزینه ای لیکرت و تحلیل داده ها با کمک نرم افزارهای SPSS 21  و  Amos انجام شد. روایی پرسشنامه ها با تایید خبرگان و تحلیل عاملی تاییدی تعیین و پایایی سازه ها با محاسبه آلفای کرونباخ به دست آمد که در همه موارد بالاتر از 7/0 بود.

    نتایج

    در این پژوهش تاثیر بهزیستی ذهنی بر اشتیاق در کار و حمایت سازمانی درک شده و نیز تاثیر حمایت سازمانی درک شده بر اشتیاق در کار به ترتیب با ضرایب 76/0 و 48/0 و 23/0 تایید شدند.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش بیانگر تاثیر مثبت و معنادار بهزیستی ذهنی بر اشتیاق در کار و حمایت سازمانی درک شده است همچنین اثر میانجی حمایت سازمانی درک شده تایید شد.

    کلیدواژگان: بهزیستی ذهنی، اشتیاق در کار، حمایت سازمانی درک شده، استان خوزستان
|
  • Ali Mohammad Mosadeghrad, Mahdiyeh Heydari, Mahya Abbasi, Mehdi Abbasi* Pages 1-20
    Background and Aim

    The realist review has been introduced to review and synthesize the evidence related to the implementation of complex healthcare interventions. This method interprets the results of an intervention by explaining the causal relationships between the intervention and the results. This study aimed to explain the methodology of realist review in the health system.

    Materials and Methods

    This study was conducted using the scoping review. The following databases were used to find articles using appropriate search strategies and relevant key words: Pubmed, Scopus, Science Direct, and Embase electronic databases, as well as Google Scholar and Google search engines. Finally 49 articles were selected (in the period between January 1990 and December 2020) for review.

    Results

    The realist review is a theory-based approach to synthesize evidence related to the complex interventions, explaining the reasons for the successes or failures of interventions based on the causal relationships between the interventions, contexts, mechanisms and outcomes. A protocol was introduced to conduct a realist review composed of three phases ─ explaining, development and correcting the intervention program theory ─ and including seven steps of determining research questions; explaining the initial program theory; developing search strategies; collecting, evaluating and selecting evidence; synthesizing evidence; modifying the initial theory; and making suggestions. In addition, the structure of a realist review article was described and a checklist for evaluation of a realist review study was introduced.

    Conclusion

    The realist review is a suitable method for reviewing the complex health system interventions, explaining how an intervention relates to the results obtained. A realist review explains how, under what conditions and for whom a health and therapeutic intervention works.

    Keywords: Realist Review, Methodology, Health System
  • Saeed Motesadi Zarandi, Rasul Nasiri*, MohammadEsmaeil Motlagh Pages 21-34
    Background and Aim

    High concentrations of particulate matter-25 (PM2.5) have been the cause of the unhealthiest days in Tehran, Iran in recent years. This study was conducted with the aim of the spatio-temporal analysis of traffic volume and its relationship with PM2.5 pollutant concentrations in Tehran metropolis, Tehran during 2015-2018, using the Geographic Information System (GIS).

    Materials and Methods

    In this study in different regions of Tehran, the Inverse Distance Weighting (IDW) model was used for prediction and zoning of the PM2.5 concentrations and traffic volume during the period 2015-2018. In addition, the association between the PM2.5 concentrations and traffic volume was determined based on the Geographically Weighted Regression (GWR) model.

    Results

    The findings showed that the southern and southwestern regions of Tehran had the highest PM2.5 pollutant concentration (annual average more than 40 μg/m3), while the eastern and northern regions had the highest traffic volume. In addition, based on the GWR model, the eastern regions were found to have the highest local R2 values (between 0.36 and 0.70).

    Conclusion

    In most regions of Tehran, no strong association can be found between high concentrations of PM2.5 and traffic volume. However, based on the findings of this study we cannot reject the relationship between traffic volume and PM2.5 pollutant but postulate other sources to be the main reason for the high concentrations of PM2.5. Thus, in the first step, these sources should be identified, followed by adopting strategies for traffic volume control and reduction aiming at having a cleaner air in Tehran.

    Keywords: PM2.5 Pollutant, GIS, Spatio-Temporal Modeling, Traffic, Inverse Distance Weighting (IDW), Geographically Weighted Regression (GWR), Tehran, Iran
  • Zahra Jamshidi, Bahram Mohebbi, Elham Shakibazadeh*, Azar Tol, Mehdi Yaseri Pages 35-52
    Background and Aim

    Patients with diabetes need continous support for sustainable self-care behaviors. The use of supportive forces to improve the level of self-management of diabetes is felt. The aim of this study was to compare the effectiveness of direct and indirect virtual educational interventions on the promotion of self-management behaviors and diabetes control in women with type 2 diabetes. The study was conducted in 2019.

    Materials and Methods

    This clinical trial study included 100 females with type 2 diabetes under the coverage of three health centers affiliated to Tehran University of Medical Sciences, randomly divided into two groups of direct and indirect education (50 subjects in either group). A questionnaire was used as the standard tool of diabetes self-management. The education imparted to the subjects was based on the latest version of Diabetes Self-Management Education (DSME), and the educational sessions were based on the Stanford Universitychr('39')s self-management model, including six 90-minute sessions during three weeks. Data were analyzed using SPSS-16 statistical software, the statistical tests being covariance analysis, etc.        

    Results

    There were no statistically significant differences between the direct and indirect educational groups as regards the self-management scores and HbA1c levels in the first and second pre-tests (p<0.05). However, both the self-management scores and HbA1c levels of the two groups, determined at 3- and 6-month follow-ups, were found to be statistically significantly different (p<0.05).               

    Conclusion

    The findings of this study indicate the feasibility of using volunteers, after empowering them properly, to implement diabetes self-management educational interventions.

    Keywords: Direct Education, Indirect Education, Women, Type 2 diabetes, Self-Management Behaviors, Diabetes Control
  • Mahdi Shahraki, Simin Ghaderi* Pages 53-68
    Background and Aim

    Public health expenditures and the quality of governance are among factors affecting the health status of a population. Therefore, the purpose of this study was to investigate the interaction effects of good governance and public health expenditures on the health status of children in upper-middle income countries.

    Materials and Methods

    This descriptive-analytical applied study was performed using the panel data regression with the fixed effects method and quantile regression for panel data for the years 2000-2017 in 2020. The statistical population was upper-middle income countries, and annual time series data were extracted from the World Bank databases. The models and required tests were determined using the Stata-16 software.

    Results

    The coefficient of good governance variable and the index of interaction effects of good governance and the public health expenditures for the under-five child mortality as the dependent variable were -0.002 and -0.003, and for the infant mortality as dependent variable -0.002 and -0.002, respectively. Also, the coefficient of the index of the interaction effects of good governance and public health expenditures in the quantiles of 0.25, 0.50 and 0.75 for the under-five child mortality as the dependent variable were -0.0333, -0.0447 and 0.048, and for the infant mortality as the dependent variable were was -0.044, -0.048 and -0.049, respectively.

    Conclusion

    Improvement of governance indicators will increase the efficiency of public health expenditures and improve the children’s health status. Therefore, in order to improve health status, especially in countries with higher child mortalities, it is recommended to improve good governance, increase public health expenditures and government investment in health infrastructure, as well as increase gross domestic product and womenchr('39')s employment.

    Keywords: Child Health, Public Health Expenditures, Good Governance, Panel Data Quantile Regression
  • Masoomeh Parvaneh*, Solmaz Babaei Bonab Pages 69-84
    Background and Aim

    Although staying at home seems to be the best way to reduce the risk of Covid 19 virus and stay safe from it, the home has physical and psychological effects on people, especially vulnerable populations. Polycystic Ovary Syndrome (PCOS) is one of the most common endocrine disorders in women which, in addition to many physical problems, it has many psychological manifestations. Thus, the present research was conducted to determine the effect of home-made aerobic activity on the psychological state of adolescent girls with PCOS in home quarantine conditions.

    Materials and Methods

    In this 12-week study a sample of 40 adolescent girls with PCOS participated ─ 20 in the intervention, and 20 in the control, group, the intervention group performing home-based aerobic training for the whole period. In both groups anxiety and depression, as well as body image concern were determined at the beginning and at the end of the period, using the Hospital Anxiety and Depression and Littleton Body Image Concern questionnaires, respectively; so was body composition by weight and height. The data were analyzed using the SPSS-22 software, the statistical tests being the Kolmogorov-Smirnov test and Analysis of covariance.

    Results

    Before the intervention, the experimental and control groups did not differ significantly as regards anxiety, depression, body image concern and body composition (p> 0.05). Further analysis of the data revealed significant differences between the two groups regarding these variables (p = 0.001) at the end of the period.

    Conclusion

    Supervised aerobic exercise in the home has a favorable effect on the psychological state of adolescent girls with PCOS and can be recommended as a safe therapy for these patients in corona conditions.

    Keywords: Polycyclic Ovarian Syndrome, Psychological Assessment, Home-Based Aerobic Exercise, Adolescent Girls
  • Javad Eynypour*, Maryam Bayat, Sara Pashang Pages 85-98
    Background and Aim

    Internet addiction means excessive and unnecessary use of the Internet. The aim of this study was to investigate the role of brain-behavioral systems in Internet addiction among university students.

    Materials and Methods

    This was a descriptive and correlational research. The statistical population was all the students of Islamic Azad University, Karaj Branch in the academic year 1397-98. A sample of 162 students were selected, based on the Tabachnick & Fidell formula, using the multi-phase cluster sampling technic. The tools used to collect data were the harmful Internet use and the brain and behavioral system questionnaires.

    Results

    Based on the multivariate regression analysis, 66.7% of Internet addiction among the students could be explained by brain-behavioral systems.  Active avoidance and approach, as components of the behavioral activation system, could predict Internet addiction negatively, while passive avoidance and extinction, as components of the behavioral inhibition system, and fight and flight from the components of the fight/flight system, could predict Internet addiction positively.

    Conclusion

    Purposeful communication and information search (pleasant unconditional stimuli), tedium and constant logic dominating the internet environment (unpleasant unconditional stimuli) have their own conditional cues on the Internet that indicate the degree of susceptibility of brain-behavioral systems to internet addiction.

    Keywords: Internet Addiction, Brain-Behavioral System, Behavioral Activation System, Behavioral Inhibition System, Fight-Flight System
  • Samad Beheshti*, Mohammad Norian Najafabadi Pages 99-112
    Background and Aim

    The human mental health is a multidimensional and complex issue affected by a wide range of biological, psychological, sociological, economic and cultural factors. Considering the social nature of human life, the purpose of this study was to investigate the relationship between some social variables, e.g., social support, social bond, social trust and social status, and teachers’ mental health.

    Materials and Methods

    This study was a cross-sectional quantitative survey using a questionnaire to collect. The sample included 373 primary school teachers (first and second grades) in Najafabad, Isfahan, Iran selected in 2020 by multi-stage random sampling.  Data were analyzed using the structural equation modelling technic, with the SPSS-25 and Amos-23 software.

    Results

    The confirmatory factor analysis of the items showed that they could explain 63.25% of the variance of the teacherschr('39') mental health variable, the social support, social status and social trust variables affecting it (0.65, 0.45 and 0.18, respectively), with a confidence interval of 99% and p<0.001. On the whole, the independent variables could explain 76% of the variance of the teachers’ mental health. In addition, moderation analysis showed that in general gender moderates the effects of social variables on the teachers’ mental health, the female gender having stronger effects in these relationships.

    Conclusion

    The results of this study show that primary school teacherschr('39') mental health, which is an individual/private phenomenon, is greatly affected by their quality of social life, some factors such as social support, social status and social trust potentially influencing it. Moreover, this effect is much more pronounced among women than men.

    Keywords: Mental Health, Social Trust, Social Support, Social Status, Social Bond
  • Fatemeh Maarefi*, Abdolnabi Sharifi Pages 113-122
    Background and Aim

    This study was performed to investigate the effect of mental wellbeing on flow at work with the mediator variable of perceived organizational support in Payam Noor University in Khuzestan Province, Iran.
    Matrials and

    Methods

    This was an applied research project. The research population was the personnel of Payam Noor University in Khuzestan Province, Iran. The sample size was, based on the Cochran formula, 228 subjects selected by stratified random sampling. Data were collected using a standard questionnaire (on a 5-point Likert scale), the validity of which was determined based on experts’ confirmation and confirmatory factorial analysis and the reliability by Cronbach alpha (in both cases over 0.7). Data analysis was done using the SPSS-21 and Amos software.

    Results

    The effects of mental wellbeing on flow at work and perceived organizational support were found to be 0.76, 0.48, respectively, the effect of perceived organizational support on flow at work being 0.23.

    Conclusion

    Based on the findings, it is concluded that mental wellbeing has a significant positive impact on flow at work and perceived organizational support. In addition, the mediating effect of perceived organizational support is confirmed.

    Keywords: Mental Wellbeing, Flow at Work, Perceived Organizational Support, Khuzestan Province, Iran