فهرست مطالب

تحقیقات جنگل و صنوبر ایران - سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1400)

فصلنامه تحقیقات جنگل و صنوبر ایران
سال بیست و نهم شماره 1 (پیاپی 83، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محسن فاضلی ورزنه*، طیبه شهمیرزادی، مریم معصوم تمیمی، فریبا عطار صفحات 1-12
    پژوهش پیش رو با هدف بررسی وضعیت استنادی نشریه علمی تحقیقات جنگل و صنوبر ایران انجام شد. داده های مربوط به مقاله های منتشرشده در بازه زمانی 1999 تا 2019 از پایگاه استنادی اسکوپوس استخراج شدند و در دو گروه مقاله های استنادشده و مقاله های استناددهنده تجزیه وتحلیل شدند. نتایج نشان داد که 188 مورد (23 درصد) از مقاله های این نشریه 345 بار توسط 237 مقاله بین المللی نمایه شده در اسکوپوس استناد شده اند. نزدیک به هشت درصد از این مقاله ها با یک نویسنده و 92 درصد به شکل گروهی منتشر شده بودند. بیشترین تعداد استنادهای دریافتی مربوط به سال 2008 بود. وحید اعتماد و منوچهر نمیرانیان از دانشگاه تهران و خسرو ثاقب طالبی از موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور به ترتیب بیشترین استناد را دریافت کرده بودند. بررسی واژه های کلیدی مقاله های منتشرشده نشان داد که اغلب این مقاله ها در رابطه با جنگل های هیرکانی و درختان راش، بلوط، صنوبر و پسته بودند. تحلیل مقاله های استناددهنده نشان داد که بیشتر مقاله های استناددهنده از سوی کشورهای ایران، آمریکا و آلمان منتشر شده بود. همچنین، نشریه "Journal of Forest Science" بیشترین تعداد مقاله های استناددهنده را منتشر کرده بود.
    کلیدواژگان: پژوهش های علمی، درجه همکاری، علم سنجی، هم نویسندگی
  • یوسف عرفانی فرد*، بارتومی کراشفسکی صفحات 13-26

    برآورد ویژگی های کمی و کیفی گیاهان روی تصاویر پهپاد، یکی از چالش های اخیر در سنجش ازدور است، بنابراین پژوهش پیش رو با هدف معرفی روشی برای برآورد مساحت تاج، ارتفاع و نوع گونه در یک توده آمیخته بنه (Pistacia atlantica Desf.) و بادام (Amygdalus spp.) روی ابر نقاط تصاویر پهپاد انجام شد. در یک محدوده 64 هکتاری از جنگل تحقیقاتی بنه استان فارس، 100 درخت بنه و 100 درختچه بادام به طور تصادفی انتخاب و ابر نقاط آن ها از تصاویر پهپاد با تراکم 50 نقطه در متر مربع تهیه شد. مساحت تاج (91/0R2=، 7/4 %=PRMSE) و ارتفاع بنه (83/0=R2، 2/3 %=PRMSE) و مساحت تاج (89/0R2=،  1/22 %=PRMSE) و ارتفاع بادام (47/0R2=، 5/21 %=PRMSE) از روی ابر نقاط برآورد شدند. همچنین، نوع گونه با استفاده از الگوریتم جنگل تصادفی و 37 مشخصه کمی از ابر نقاط، مدل ارتفاعی تاج و ارتوفتو پیش بینی شد. صحت و ضریب کاپا در تعیین نوع گونه به ترتیب 92/0 و 98/0 محاسبه شد. به طور کلی، نتایج نشان داد که ابر نقاط تصاویر هوایی پهپاد، کارایی مناسبی در برآورد ویژگی های کمی و کیفی بنه و بادام در منطقه مورد مطالعه داشتند، اگرچه دقت و صحت قابل قبولی در برآورد ارتفاع بادام به دست نیامد.

    کلیدواژگان: ساختار حرکت مبنا، ضریب جینی، مدل ارتفاعی تاج، مدل رقومی سطح
  • پدرام غدیری پور، مسلم اکبری نیا*، فرهاد اسدی، امید اسماعیل زاده، عباس قمری زارع صفحات 27-40

    به منظور ارزیابی تفاوت های رویشی و ریخت شناختی سفیدپلت (Populus caspica Bornm.) در 15 توده شاخص در سراسر جنگل های هیرکانی، سه درخت از هر توده انتخاب شد. در اسفند ماه 1395، قلمه های یک ساله تهیه شده از این پایه ها در ایستگاه تحقیقات چمستان کاشته شدند. پس از یک سال، نهال ها کف بر شدند. در زمستان سال بعد، قلمه گیری از جست های یک ساله انجام گرفت. این قلمه ها در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار کاشته شدند. در ابتدای تیرماه، نمونه برداری از پنج برگ از هر نهال متعلق به درختان هر توده انجام گرفت و 17 صفت ریخت شناسی و رویشی برگ ها همراه با قطر و ارتفاع نهال ها ثبت شدند. به منظور آنالیز داده ها از تحلیل خوشه ای، تجزیه واریانس دوطرفه و آزمون مقایسه میانگین دانکن استفاده شد. براساس نتایج تحلیل خوشه ای، ویژگی های ریخت شناسی و رویشی به چهار گروه تفکیک شدند. یافته ها نشان داد که قلمه های استان گلستان، بیشترین تنوع ریخت شناسی را داشتند. بیشینه و کمینه رویش قطری و ارتفاعی به ترتیب متعلق به قلمه های رستم آباد گیلان و جنگل گلستان بود، اما به دلیل حضور توده های مادری آن ها در مرز اقلیم خزری و ایرانی- تورانی، از نظر ویژگی های ریخت شناسی تعداد رگ برگ، عرض در 10 درصد طول برگ، بیشینه عرض برگ و عمق لوب، کمترین مقدار را در بین چهار گروه داشتند، بنابراین این ویژگی ها را می توان مشخصه ریخت شناسی سفیدپلت در مناطق مرزبوم (Ecotone) دانست. به طور کلی، مناطق مذکور به ویژه رستم آباد گیلان به دلیل رویش زیاد و تفاوت با ژنوتیپ های دیگر واقع در گسترشگاه سفیدپلت، ارزش حفاظتی قابل ملاحظه ای دارند و می توانند در برنامه های اصلاحی آینده استفاده شوند.

    کلیدواژگان: ارتفاع نهال، جنگل هیرکانی، صنوبر، قطر یقه، ویژگی های برگ
  • علی اصغر واحدی* صفحات 41-52

    استقرار زادآوری درختان در ارتباط با انواع روشنه ها و عوامل مرتبط به آن ها مانند ویژگی های فیزیوگرافی و درختان حاشیه، تضمین کننده پویایی و چرخه جای گشت در جنگل های طبیعی است. هدف پژوهش پیش رو، تعیین سطح بهینه روشنه ها در ارتباط با تغییرات تنوع گونه ای درختان حاشیه و واحدهای فیزیوگرافی برای بررسی تراکم و ارتفاع زادآوری مستقر راش (Fagusorientalis Lipsky) در مراحل مختلف رویشی است. بدین منظور، زادآوری مستقر درون روشنه ها در قطعه شاهد سری سه در گلندرود نور، آماربرداری صددرصد شد و مساحت هر روشنه با استفاده از روش شعاعی اندازه گیری شد. پس از تفکیک طبقه های سطحی روشنه ها، زادآوری استقراریافته درختان راش برمبنای قطر آن ها به سه طبقه 3/1 تا 5/2 (نهال)، 5/2 تا پنج (خال) و بزرگ تر از پنج سانتی متر (پیش به جا) تقسیم بندی شدند. تجزیه وتحلیل اطلاعات نشان داد که تغییرات تراکم هیچ کدام از انواع زادآوری، رابطه معنی داری با تغییرات سطح روشنه ها و عوامل مرتبط با آن ها نداشتند، اما ارتفاع نهال ها در ارتباط با واحدهای فیزیوگرافی و غنای گونه ای درختان حاشیه بین طبقه های سطحی روشنه ها، تغییرات معنی دار نشان داد. همچنین، ارتفاع خال گروه ها تنها با متغیر سطح روشنه و ارتفاع پایه های پیش به جا فقط با فراوانی درختان حاشیه روشنه ها، همبستگی وارونه معنی دار داشتند (ضریب های همبستگی به ترتیب 34/0- و 7/0-). نتایج این پژوهش نشان داد که مساحت بهینه روشنه ها برای استقرار انواع مراحل زادآوری راش با احتساب ویژگی های فیزیوگرافی، غنای گونه ای و فراوانی درختان حاشیه، شامل طبقه های سطحی کمتر از دو آر تا حداکثر 10 آر است.

    کلیدواژگان: آشفتگی های طبیعی، تنوع گونه ای، درختان حاشیه روشنه ها، زادآوری راش، واحدهای فیزیوگرافی
  • فاطمه بدرود*، هدایت غضنفری، احمد ولی پور صفحات 53-64
    گستره زیادی از جنگل های زاگرس در دهه اخیر به پدیده زوال بلوط دچار شده اند. به دلیل نرخ انتشار سریع در بیماری زغالی بلوط و پیامدهای مخرب آن بر بوم سازگان های طبیعی باید طرح های جنگل داری ارایه شوند که در آن ها، فعالیت ها و فنون مدیریت جنگل های آلوده به این بیماری پیش بینی شده باشند. در پژوهش پیش رو از فراکافت چهارچوب منطقی (LFA) برای ارزیابی زوال بلوط در جنگل های ایلام و شناسایی مرتبط ترین معیارها برای برنامه ریزی و مدیریت در طرح های جنگل داری استفاده شد. برمبنای شیوه نامه LFA، شرایط محیطی طرح به منظور شناسایی مشکلات و درنتیجه، تهیه درخت مشکل واکاوی شد. عوامل مرتبط با زوال بلوط با مقایسه های جفتی طی فرایند تحلیل سلسله مراتبی ارزیابی شدند و برمبنای آن ها، درخت هدف و ماتریس برنامه ریزی و نظارت ایجاد شدند. این ماتریس شامل هدف های کلی و عینی در سطح های راهبردی و راهکاری و نیز فعالیت ها و شاخص های کنترل بود. نتایج نشان داد که عوامل برونی شامل تغییر اقلیم و ضعف خاک و عوامل درونی شامل کهن سالی درختان، ناسازگاری با تغییر اقلیم و کمبود زادآوری به ترتیب بیشترین اهمیت را در زوال بلوط جنگل های ایلام دارند، بنابراین توصیه می شود که بیشترین توجه و تلاش مدیریت جنگل معطوف به ساماندهی این عوامل و به ویژه عامل های درونی شود. نتایج این پژوهش، الگویی را برای مدیران جنگل فراهم می کند تا با استفاده از آن برای طرح‏های جنگل‏داری، ماتریس برنامه ریزی و نظارت تهیه کنند.
    کلیدواژگان: ایلام، برنامه ریزی هدفمند، درخت هدف، کنترل اجرایی فعالیت‏ها، کنترل موفقیت
  • سید صفدر حسینی*، نرگس شاه نباتی، حبیب الله سلامی، سعید یزدانی، محسن کلاگری صفحات 65-76

    منابع تامین چوب خام در صنایع کشور شامل عرصه های جنگلی، واردات، زراعت چوب و ضایعات باغی هستند. محدودیت های واردات و ممنوعیت برداشت چوب از عرصه های جنگلی طی سال های اخیر سبب توجه بیشتر به زراعت چوب به ویژه کشت صنوبر شده است. به رغم اهمیت چوب این درختان در صنایع چوب و کاغذ و لزوم بررسی تقاضای آن در برنامه ریزی های کلان کشور، تاکنون پژوهشی در این مورد انجام نشده است. ازاین رو، پژوهش پیش رو با هدف برآورد تابع تقاضای چوب صنوبر در صنایع چوب و کاغذ کشور انجام شد. با توجه به اینکه چوب صنوبر، یکی از نهاده های تولیدی این صنایع است، از رهیافت تابع هزینه ترانسلوگ و لم شفارد به منظور برآورد تابع تقاضای این نهاده استفاده شد. در این برآورد از اطلاعات ارزش افزوده صنایع چوب و کاغذ به قیمت ثابت سال 1390 و قیمت و مقدار مصرف چوب صنوبر و نهاده های تولیدی دیگر طی سال های 1371 تا 1396 استفاده شد. طبق این رهیافت، تابع تقاضای چوب صنوبر، تابعی از قیمت نسبی خود ، قیمت نسبی نهاده های تولید دیگر و سطح تولید است. همچنین، قیمت های چوب صنوبر، چوب وارداتی و انرژی برق، دستمزد نیروی کار و نیز میزان تولید بر تقاضای چوب صنوبر موثر هستند. علامت کشش های متقاطع قیمتی نشان داد که چوب وارداتی، جانشین چوب صنوبر و نهاده های دیگر، مکمل آن در تولید هستند. همچنین، تقاضای چوب صنوبر نسبت به قیمت خود و قیمت نهاده های دیگر، بی کشش بود.

    کلیدواژگان: بی کشش، ترانسلوگ، جانشین، قیمت، مکمل
  • علی امیدی، ایرج حسن زاد*، رسول یوسف پور صفحات 77-90

    برای مدیریت جنگل های هیرکانی لازم است که مهم ترین راهبرد های مبتنی بر عوامل درونی و بیرونی موثر شناسایی شوند و در برنامه ریزی طرح های جایگزین استفاده شوند. در پژوهش پیش رو، مهم ترین عوامل و راهبرد های مدیریت پایدار جنگل های سیاهکل در استان گیلان بررسی شد. برای انجام این پژوهش، مجموعه ای از عوامل قوت، ضعف، فرصت و تهدید موثر توسط گروه دلفی متشکل از 15 نفر از خبرگان جنگل داری و محلی با استفاده از مقیاس لیکرت پنج درجه اهمیت سنجی شدند و پس از فازی زدایی با استفاده از روش SWOT تحلیل شدند. سپس براساس شبکه تعریف شده، پرسش نامه مقایسه های زوجی توسط یک گروه 15 نفره از خبرگان جنگل داری مورد قضاوت قرار گرفت و اطلاعات با استفاده از فرایند تحلیل شبکه ای پردازش شدند. نتایج نشان داد که جنگل ها بیشتر تحت تاثیر محیط بیرونی هستند. باقی ماندن تعداد بیشتر عوامل ضعف و تهدید پس از غربالگری نشان دهنده نگرانی عمومی نسبت به اداره جنگل است. نتایج نهایی فرایند تحلیل شبکه ای نشان داد که از بین چهار گروه راهبردی SWOT، راهبرد های تنوعی رقابتی (ST) و بازنگری (WO) در رتبه های اول و دوم اهمیت قرار داشتند. از بین 19 عامل SWOT منتخب نیز پنج عامل شامل دامداری سنتی در جنگل (T1)، ظرفیت های اکوتوریسم حوزه آبخیز (O2)، جاذبه های گردشگری در جنگل در صورت مدیریت اصولی (S2)، گازرسانی به روستاهای متصل به جنگل (O3) و طرح های جنگل داری (S5)، رتبه های اول تا پنجم را به خود اختصاص دادند. انتخاب دو گروه راهبردی حدواسط (ST و WO) و پنج عامل برتر در فرایند تحلیل شبکه ای به عنوان تصمیم های استوار و امیدوارکننده تر در مدیریت پایدار جنگل های هیرکانی (جنگل داری آینده) قابل توصیه هستند که می توانند در طرح های جنگل داری جایگزین استفاده شوند.

    کلیدواژگان: پرسش نامه مقایسه های زوجی، خبرگان، طرح جایگزین، گروه دلفی، مدیریت پایدار جنگل
  • زهرا سعیدی ابواسحقی، بابک پیله ور*، سید وحید سیدنا صفحات 91-100

    ارغوان (Cercis siliquastrum L.) به عنوان یکی از گونه های مهم در ایجاد فضای سبز و جنگل کاری محسوب می شود. باتوجه به ارزش بوم شناختی و اقتصادی این گونه، آگاهی از نیاز آبی و مقاومت آن در برابر خشکی، ضروری است. پژوهش پیش رو با هدف بررسی تاثیر تنش خشکی بر ویژگی های مورفوفیزیولوژیکی و بیوشیمیایی نهال ارغوان در قالب طرح کامل تصادفی با چهار سطح تنش خشکی شامل ظرفیت زراعی 100 (شاهد)، 75 (تنش ملایم)، 50 (تنش متوسط) و 25 درصد (تنش شدید) در شرایط گلخانه ای در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان انجام شد. براساس نتایج به دست آمده، تنش خشکی شدید به طور معنی داری سبب کاهش در ویژگی های ارتفاع نهال، سطح برگ و محتوای نسبی آب برگ به ترتیب به مقدار 3/63، 7/77 و 6/62 درصد و افزایش در طول ریشه، نشت الکترولیت و غلظت مالون دی آلدیید به ترتیب به مقدار 1/42، 6/63 و 5/334 درصد در مقایسه با گیاهان شاهد شد. با تشدید تنش خشکی تا 25 درصد ظرفیت زراعی، فعالیت آنزیم های کاتالاز، پراکسیداز و آسکوربات پراکسیداز به ترتیب 862، 9/553 و 6/349 درصد افزایش یافت. این سطح از تنش سبب کاهش 55 درصدی در زنده مانی نهال ها شد. باتوجه به ارزیابی ویژگی های مورد بررسی می توان گفت که ارغوان، تنش خشکی تا 75 درصد ظرفیت زراعی را بدون آسیب تحمل می کند، اما کاهش آب تا حدآستانه 25 درصد ظرفیت زراعی سبب اختلال شدید در رشد و عملکرد آن می شود.

    کلیدواژگان: ارتفاع نهال، پراکسیداز، کاتالاز، محتوای نسبی آب برگ، نشت الکترولیت
|
  • M. Fazeli-Varzaneh *, T. Shahmirzadi, M. Masoum Tamimi, F. Attar Pages 1-12
    The aim of this study was to investigate the status of the Iranian Journal of Forest and Poplar Research in the Scopus database. The citation analysis method was used for this scientometric study. The data were extracted from the Scopus citation database during 1999-2019. The research results were analyzed in two groups of cited and citing articles. The findings showed that 188 of the journal articles (23% of total journal articles) were cited 345 times by 237 international articles in Scopus. Furthermore, about 8% of these articles were published as single-authored and the rest as multi-authored papers. The highest number of citations received was in 2008. Vahid Etemad and Manouchehr Namiranian from the University of Tehran, and Khosro Sagheb-Talebi from the Research Institute of Forests and Rangelands (RIFR) received the highest amount of citations, respectively. Most of those articles were geographically focused in the Hyrcanian forests, as well as beech, oak, poplar, and pistachio tree species. The analysis of citing articles showed that most of these articles were published in Iran, the United States, and Germany. In addition, most of the citing articles were published by the “Journal of Forest Science”.
    Keywords: Co-authorship, degree of cooperation, Scientific research, Scientometrics
  • Y. Erfanifard *, B. Kraszewski Pages 13-26

    Estimation of qualitative and quantitative characteristics of plants on UAV images is considered a challenge in remote sensing. Therefore, this study aimed to present a method to estimate crown area, height, and species in a mixed Pistacia-Amygdalus stand in UAV-derived point clouds. To this aim, 100 Pistacia atlantica Desf. trees and 100 Amygdalus spp < em>. shrubs were randomly selected. Point cloud was obtained by UAV-derived imagery with 50 points per m2 in a 64-ha study area in Baneh Research Forest, Fars province. The quantitative characteristics were then estimated on the point cloud. Additionally, species type was classified using random forest and 37 quantitative attributes measured on point cloud, canopy height model, and orthomosaic. Crown area and height of Pistacia (R2= 0.91 and 0.83, PRMSE=4.7% and 3.2%, respectively) and Amygdalus (R2= 0.89 and 0.47, PRMSE=22.1% and 21.5%, respectively) were also estimated. By application of quantitative attributes and random forest, species type was classified with an accuracy of 0.92 and κ of 0.98. All in all, results indicated that UAV point clouds can be efficiently applied to estimate a set of qualitative and quantitative attributes of Pistacia and Amygdalus within the study area. However, inaccurate and imprecise results were observed for estimated heights of Amygdalus.

    Keywords: Crown height model, digital surface model, Gini coefficient, structure from motion
  • P. Ghadiripour, M. Akbarinia *, F. Asadi, O. Esmailzadeh, A. Ghamari Zare Pages 27-40

    In a study of growth and morphological differences among Populus caspica Bornm., trees within Hyrcanian biogeographical region, 15 stands were selected from which one-year cuttings were cut from three plus-trees in each stand. The cuttings were planted in March 2017 at Chamestan Research Station, and the rooted cuttings were cut from the collar base after one year. Cuttings were separated from the one-year sprouts in the next winter and planted based on Randomized Complete Block Design with three replications. We sampled five leaves of each stand-tree seedling on late June and 17 leaf morphological and growth traits as well as collar diameter and height of the rooted cuttings. Data were analysed by hierarchical cluster analysis, two-way ANOVA and Duncan comparison of means test. Four groups were separated according to cluster analysis, among which rooted cuttings from Golestan province showed the highest morphological diversity. The maximum and minimum collar diameters and height growth were observed in seedlings originated from Rostam-Abad (Guilan province) and Golestan National Park (Golestan province) respectively, yet they were similar in some of their morphological traits like their minimum leaf width at 10% of the total length, maximum leaf width, lobe depth and number of veins, which id presumably due to the location of their mother stands at the border of Hyrcanian and Irano-Turanian regions. Thus, they can be considered as morphological traits of P. caspica in the ecotone regions. However, the two regions had a high value for conservation, especially in Rostam-Abad due to high growth rate as well as prominent morphological differences in comparison with the other genotypes. Therefore, they are suggested for being integrated in tree improvement programs in the future.

    Keywords: Collar diameter, Hyrcanian Forest, leaf traits, Poplar, seedling height
  • A.A. Vahedi * Pages 41-52

    Establishment and growth of tree regeneration in association with the canopy gap (CG) and its related parameters such as topography and surrounding tree diversity guarantee turnover and dynamics of forest ecosystems. This research was conducted in the control parcel within the third district of Glandroud forests in Mazandaran province and aimed to clarify influences of gap area with respect to the species diversity of surrounding trees and physiography on the density and height responses for established regeneration of oriental beech (Fagusorientalis Lipsky) in various growth stages, in order to suggest an optimum gap size for the mentioned regenerations. After measuring and calculating area of each CG using radial method, the gap sizes were classified based on full census. The established regeneration was divided into three classes of 1.3–2.5 cm (saplings), 2.5–5 cm (thickets), and > 5 cm (pole- or advanced regenerations). Following statistical tests, results generally showed that the variation of density of saplings, thickets and poles was not significantly correlated with the CG size and other associated parameters. However, significant difference among the CG size classes was observed for height of saplings in relation with physiographic units and frequency of marginally surrounding trees. In addition, height of thickets and pole individuals were significantly affected by gap size and frequency of surrounding trees. The findings indicated that all CG size classes consisting of an area less than 200 m2 and the maximum area of 1000 m2 are the environmentally and ecologically optimum areas for beech regeneration based on establishment proportion of growth stages recruitment in the forest ecosystem, taking account of frequency of surrounding trees and physiographic units.

    Keywords: Beech regenerations, gap surrounding trees, natural disturbances, physiographic units, species diversity
  • F. Bedrood *, Hedayat Gh., A. Valipour Pages 53-64
    Vast areas of Zagros forests of Iran have been affected by oak decline in the last decade. Due to the rapid outbreak caused by charcoal disease and its destructive consequences on the natural ecosystems, it is essential to develop forest management plans that address innovative and appropriate practices and control techniques. This study used logical framework analysis (LFA) to assess oak decline in Ilam province and thereby determined the most related criteria for planning and control in forest management plans. Following LFA procedure, the surrounding circumstances were analyzed to recognize the problems and consequently develop the problem tree. Corresponding factors of oak decline were evaluated by pairwise comparisons using the analytic hierarchy process, which resulted in objective tree and planning matrix. The planning matrix consisted of goals and objectives at strategic and operational levels of planning as well as activities and indicators. Results showed that external factors including climate change and soil weakness, and internal factors like aging of trees, inconsistency with climate change and lack of regeneration are the most importance factors for oak decline in Ilam forests. We suggested that management should pay particular attention and attempt to cope with internal factors. The outcome of this study could be used as a guide to develop planning and control matrix in forest management plans.
    Keywords: Executive control of activities, Ilam, objective tree, target-oriented planning, success control
  • S.S. Hosseini *, N. Shahnabati, H. Salami, S. Yazdani, M. Calagari Pages 65-76

    The sources of raw wood for industries in Iran are forest, imports, wood cultivation and garden waste. However, Restrictions on imports and bans on logging in forest areas in recent years have caused greater attention to wood cultivation and in particular to poplar cultivation. Despite the importance of poplar in wood and paper industries, no study has been conducted so far to explore country´s demand for poplar wood. Therefore, the main purpose of this study is to estimate the demand function of poplar wood of industries, for which poplar wood is one of the production inputs. The Translog and Sheffard Lemma cost function approach was used to estimate the demand function. The added value of wood and paper industries at a fixed price (production), price and amount of poplar wood consumption and other production inputs during 1992-2017 were used for estimation. The results showed that the demand for poplar wood is a function of its relative price, the relative price of other production inputs and the level of production. The results also showed that the price of poplar wood, imported wood, electricity, labor and production are influential on the demand. Moreover, cross-price elasticity sign showed that imported wood is alternative for poplar wood, while other inputs serve as supplements. Also, the demand for poplar wood is inelastic to its price as well as to price of other inputs.

    Keywords: Inelastic, Price, substitute, supplement, Translog
  • A. Omidi, I. Hassanzad Navroodi *, R. Yousefpour Pages 77-90

    To manage Hyrcanian forests, it is necessary to identify the most important strategies based on effective internal and external factors and use them in alternative planning. Here, the most important factors and strategies for sustainable management of Siahkal forests in Guilan province were investigated. Therefore, a set of effective strengths, weaknesses, opportunities, and threats were assessed by the Delphi group consisting of 15 forestry and local experts using the 5-point Likert scale, and were analyzed following de-fuzzyfication using the SWOT method. Then, the pairwise comparison questionnaire was judged based on the defined network by a group of 15 forestry experts, and the information was processed using an analysis network process. The results showed that forests were more affected by the external environment. Remaining further weaknesses and threats after screening showed public concerns about forest management. The final results of the network analysis process showed that competitive diversity strategies (ST) and conservative review (WO) were ranked first and second ranks among the four SWOT strategic groups. Among the 19 selected SWOT factors, factors including traditional livestock in the forest (T1), watershed ecotourism capacities (O2), forest tourist attractions if properly managed (S2), and gas supply to the villages connected to the forest (O3) and forestry projects (S5) ranked first to fifth. The selection of two intermediate strategic groups (ST and WO) and the top five factors in the network analysis process can be recommended as more robust and promising decisions in the sustainable management of Hyrcanian forests (future forestry), which can be applied in alternative forestry plans.

    Keywords: Alternative plan, Delphi, experts, pairwise comparison questionnaire, sustainable forest management
  • Z. Saeidi Abueshaghi, B. Pilehvar *, S.V. Sayedena Pages 91-100

    Purple (Cercis siliquastrum L.) is one of the most important species in landscaping and afforestation. Due to both ecological and economical values, knowledge on the water needs and resistance of purple to different levels of drought stress is essential. Therefore, an experiment in a completely randomized design with four levels of drought stress including field capacity 100% (control), 75% (mild stress), 50% (medium stress) and 25% (severe stress) was performed in greenhouse conditions to study the effect of drought stress on morpho-physiological and biochemical traits of purple seedlings. Results showed that severe drought stress decreased seedling height, leaf area, relative leaf water content (63.3, 77.7 and 62.6%, respectively) and increased electrolyte leakage and malondialdehyde concentration (63.6 and 334.5%, respectively) compared with plants in the control treatment. Drought stress level of 25% of field capacity increased root length by 42.1%. In addition, activity of catalase, peroxidase and ascorbate peroxidase enzymes (862, 553.9 and 349.6%, respectively) increased with increasing drought. The results also showed that only the level of drought stress of 25% of field capacity reduced the survival of seedlings by 55%. Therefore, this species was concluded to be able to withstand water stress up to 75% of field capacity without causing damage, while its growth and yield will be severely affected if the amount of water is reduced to the threshold of 25% of field capacity.

    Keywords: catalase, electrolyte leakage, peroxidase, relative leaf water content, seedling height