فهرست مطالب

نشریه تربیت اسلامی
پیاپی 36 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا صادقزاده قمصری، سارا حنیفه زاده* صفحات 7-37

    هدف از این تحقیق، تبیین و ارزیابی روش‎شناختی فرایند تحلیل مفهومی «تربیت» در پژوهش «درآمدی بر فلسفه تعلیم و تربیت جمهوری اسلامی ایران» (باقری، 1389) است. تبیین این فرایند به روش تحلیل پس‎رونده و ارزیابی آن نیز به شیوه نقد بیرونی و درونی انجام شده است. در این راستا ابتدا تحلیل مفهومی مورد استفاده برای تعریف تربیت در این پژوهش، به لحاظ روش‎شناختی تبیین شده که به شناسایی هفت مفروض انجامیده است. سپس این فرایند و مفروضات و نتایج آن، از وجوه متعددی و  با تکیه بر پنج ملاک مورد نقد و ارزیابی واقع  شده‎اند.  اهم مواردنقد  عبارتند از: 1. بی توجهی به جنبه ابداعی فلسفه تربیت و وجه اعتباری مفهوم تربیت؛ 2. عدم استفاده از استدلال جدلی در پردازش مفهوم تربیت؛ 3. عدم اشاره به مبانی ناظر به بیان واقعیات و حقایق فطری زندگی انسان در تعریف تربیت؛ 4. ملاحظه نکردن نیازها و جنبه های اجتماعی زندگی انسان در تعریف تربیت؛ 5. ملتزم نبودن به ملاک‎های اعتباربخشی به مفاهیم تربیتی؛ 6. بی توجهی به بسیاری از مفاهیم تربیتی قابل درج در شبکه معنایی تربیت اسلامی؛ 7. در نظر نگرفتن جنبه‎های ثابت و متغیر برای مفهوم تربیت؛ و 8. فراگیرنبودن تعریف پیشنهادی تربیت نسبت به ابعاد مختلف تحول آدمی.

    کلیدواژگان: فلسفه تربیت اسلامی، روش شناسی، تحلیل مفهومی تربیت: رویکرد لفظی و متن محور، تبیین و نقد روش شناختی، خسرو باقری
  • طاهره عبداللهی*، حسین علوی مهر، محمد داودی صفحات 39-59
    هدایتگری و تربیت انسان به عنوان کارکرد اصلی قرآن در تمامی آیات نمود دارد. در این میان فرایند نسخ و مجموعه آیات ناسخ و منسوخ به عنوان بخشی از آیات قرآن، دربردارنده دلالت های تربیتی قابل توجهی است که غفلت از این نقش، سبب تصور بیهودگی، لغویت و عدم کارایی این دسته از آیات و به دنبال آن منشا نظریه انکار آیات منسوخ از جانب برخی قرآن پژوهان گردیده است؛ این نوشتار با روش اکتشافی به استخراج دلالت های تربیتی فرایند نسخ پرداخته است. مبنای ضعف نفس و تطور وسع انسان، اهداف تثبیت ایمان، رسیدن به خودآگاهی و پرورش روحیه التزام به اوامر الهی، اصل مدارا، فضل، تکلیف به قدر وسع، ایجاد انگیزه و روش تربیتی ترغیب و ابتلاء از مهم ترین دلالت های تربیتی فرایند نسخ می باشد.
    کلیدواژگان: دلالت های تربیتی، فرایند نسخ، نسخ در قرآن، آیات ناسخ و منسوخ
  • محسن معارفی* صفحات 61-92
    بازگشت قوی دین به عرصه های اجتماعی طی سال های اخیر، آینده دولت های سکولار را به «میزان توانایی مدیریت آنها در مواجه با دینداران» گره زده است؛ برخی دولت های سکولار ارایه ی هدفمند «آموزش های دینی» را بهترین مسیر برای همزیستی مسالمت آمیز دینداران می دانند و برخی دیگر این آموزش ها را مانعی  در مسیر مدرنیته معرفی می کنند که باعث بروز اختلافات و تکه تکه شدن جامعه می شود. قضاوت کلی درباره وضعیت آموزش های دینی در کشورهای سکولار  نادرست است و گریزی از «مطالعه موردی کشورها» در این خصوص نیست. سوال اصلی این نوشتار این است که «آموزه های دینی، به ویژه آموزش های اسلامی» در کشور غنا به عنوان یکی از کشورهای پیشگام در ارایه آموزش های دینی توسط دولت سکولار چگونه است؟ روش تحقیق در این پژوهش تحلیلی−توصیفی است و اطلاعات مورد نیاز عمدتا با روش کتابخانه ای و نیز بررسی های میدانی جمع آوری شده است. براساس یافته های تحقیق دولت غنا راهی بین دو رویکرد «تعلیم درباره تعهد» و «تعلیم از روی تعهد» را برای ارایه آموزش های دینی برگزیده است. ضمن اینکه دولت سعی می کند فعالیت مدارس و مراکز دینی را در چارچوب و ساختارهای مشخصی آزاد بگذارند. آشنایی با رویکردها و سیاست های آموزشی این کشور، باعث ایفای نقش فعال تری در حوزه آموزش دینی برای تحقق اهداف بین المللی جمهوری اسلامی ایران می شود.
    کلیدواژگان: غنا، آفریقا، آموزش های دینی، مسیحیان، مسلمانان
  • ناهید حیدری*، سعید بهشتی، علی دلاور، محسن ایمانی صفحات 93-111
    هدف این پژوهش تبیین تربیت عبادی کودک براساس اندیشه تربیتی ابن سینا می باشد. روش تحقیق نیزتوصیفی تحلیلی از نوع تحلیل محتوا می‎باشد. تربیت عبادی در نگاه ابن سینا، تجلی حکمت، رحمت و نعمت عظیم خداوندی است. حکمت، از آن جهت که نظام زندگی بشر را استوار می‎سازد. رحمت، از آن رو که خداوند به دین داران پاداش جزیل اخروی عطا می کند. نعمت از آن جهت که انسان مقید به اوامر شرع، به معرفت عالی از جهان آفرین نایل می‎گردد. «هدف اولیه» تربیت عبادی، آشناکردن متربی  با اعمال عبادی است. مقصد نهایی آن از نظر ابن‎سینا، رسیدن به قرب حق اول،ذات احدیت، معرفی گردید. زمینه‎های تربیت عبادی ازدواج و محیط هستند. اصول تربیت عبادی نیز شامل آشنایی متربی با اعمال عبادی و اصل اعتدال است. در رابطه با روش‎ها می‎توان از روش آماده‎سازی، الگوپذیری و آشنایی با اماکن مذهبی نام برد. محتوای تربیت عبادی نیز از دید ابن سینا کلیه شعایردینی است. براساس  بیانات بوعلی عوامل تربیت عبادی شامل خانواده، مدرسه و دوستان است. روش تحقیق نیز تحلیل محتوای قیاسی می‎باشد.
    کلیدواژگان: ابن سینا، تربیت عبادی، کودک
  • حسین کارآمد*، محمدعلی عباسی صفحات 113-135
    این پژوهش با استفاده از روش تحلیلی و توصیفی و به منظور بررسی مولفه‎های شناختی و فراشناختی سبک زندگی عفیفانه با نگرش به منابع اسلامی انجام شده است. یافته‎ها حاکی از آن است که آگاهی به ارزش عفاف، پاداش الهی عفیفان، آثار فردی و اجتماعی عفیف بودن، آسیب‎های دوری از عفاف، نگرش صحیح به عفاف و مسایل مرتبط به آن، موانع درونی عفاف، موانع بیرونی عفاف، احکام شرعی مربوط به عفاف، عوامل و موقعیت‎های بازدارنده از عفاف و روش صحیح ارضای نیازها و کنترل هیجانات از جمله مهم‎ترین مولفه‎های شناختی سبک زندگی عفیفانه در منابع اسلامی است. همچنین، با بررسی و پایش نگرش و میزان باور به عفاف، بررسی دلایل نگرش به عفاف، تصحیح و تعمیق شناخت‎های مربوط به معنا و ارزش عفاف، اعتبارسنجی نگرش و باورها در مورد مسایل مرتبط با نگرش به عفاف، پایش و اصلاح ارزش‎ها، الگوها و اهداف، پالایش پیوسته ورودی‎های ذهنی و اندیشه‎ها و دست‎یابی به هویت عفیف بودن، می‎توان به فراشناخت سبک زندگی عفیفانه دست یافت.
    کلیدواژگان: سبک زندگی، عفاف، مولفه‎های شناختی، مولفه‎های فراشناختی، سبک زندگی عفیفانه
  • علی ستاری* صفحات 137-162
    هدف از انجام این پژوهش، بررسی میزان تاثیر داستان‎های فکری برگرفته از سیره‎ حضرت فاطمه (س) بر رشد اخلاقی دانش‎آموزان بوده است. پژوهش از نظر هدف کاربردی و از لحاظ روش شبه آزمایشی بوده و در انجام آن از طرح پیش‎آزمون−پس‎آزمون با دو گروه گواه و آزمایش استفاده شد. جامعه آماریشامل تمامی دانش‎آموزان دختر پایه ششم دبستان شهرستان شهربابکبوده کهبا استفاده از نمونه‎گیری در دسترس در دو گروه آزمایش و گواه قرار گرفتند. ابزار گردآوری اطلاعات، پرسش نامه محقق‎ساخته با طیف پنج درجه‎ای لیکرت بود. روایی پرسش نامه با استفاده از روش دلفی به دست آمد. پایایی پرسش نامه با استفاده از آزمون آلفای کرونباخ حاصل شد که بیانگر پایایی قابل قبول (بیش از 8/0) بود. مولفه‎های رشد اخلاقی عبارت بودند از: حق مداری، پذیرش مسئولیت، کمک به دیگران، راستگویی، وفای به عهد و بخشش اشتباهات دیگران. داده‎های حاصل با استفاده از شاخص‎های آمار توصیفی و استنباطی در محیط نرم‎افزار spss تحلیل شدند. در تجزیه و تحلیل اطلاعات، در سطح آمار توصیفی از فراوانی درصدی تراکمی، شاخص مرکزی و پراکندگی و در سطح آمار استنباطی از آزمون t مستقل و آزمون مقایسه میانگین t مستقل و t تک متغیره استفاده شد. با استفاده از این آزمون‎ها رتبه‎بندی میانگین‎ها به تفکیک گویه‎های هر یک از مولفه‎های اخلاقی صورت گرفت. نتایج نشان داد که استفاده از داستان‎های برگرفته از سیره‎ حضرت فاطمه (س) در برنامه فلسفه برای کودکان و با بهره‎گیری از حلقه موسوم به اجتماع پژوهشی بر رشد اخلاقی دانش آموزان تاثیر مثبت داشته است. پیشنهاد پژوهشگر استفاده از داستان‎های بومی و برگرفته از فرهنگ اسلامی همراه با شخصیت‎های الگو برای تربیت اخلاقی کودکان است.
    کلیدواژگان: سیره حضرت فاطمه (س)، ‎ داستان فکری، رشد اخلاقی، فلسفه برای کودکان، اجتماع پژوهشی
|
  • Alireza Sadeqzadeh Qamsari, Sara Hanifhzadeh * Pages 7-37

    The purpose of this research is methodologically explain and evaluate the conceptual analysis process of "education" in the research entitled as:"Introduction to the philosophy of education of the Islamic Republic of Iran" (Bagheri 2010) and to identify the strengths and weaknesses of this process and its results. This process has been explained by retrospective analysis and external and internal critique. To achieve the objectives of the study, the conceptual analysis process used to define “education” in the “research” is methodologically explained, leading to the identification of seven methodological assumptions for this process. Then, its methodological assumptions are evaluated on the basis of a set of criteria that explain the methodology of processing educational concepts in the philosophy of education with an Islamic approach. These criteria are: 1-. Attitude to the philosophy of education as a product of human productive reason which can only be attributed to religion if it is inspired by religious texts and the educational practices of religion 2. The concept of education as a normative matter of credit and the product of human invention (albeit according to the needs and realities of human life).3- Using controversial reasoning in definition the concept of education 4-Considering educational concepts as a product of human creativity ( with meeting efficiency and indigenous and social needs and being proportionaal to worldview and accepted value system as a criterion for validating educational concepts. (not conforming to the objecive facts or content of religious texts)

    Keywords: Educational philosophy with Islamic approach, methodology, Conceptual analysis process of education
  • Taherh Abdolahee *, Hoseen Alavimehr, Mohamad Davoudi Pages 39-59
    Human guidance as the main function of the Quran in all the verses. In the meantime, the process of prescription and collection of unconscious and obsolete verses as part of the Qur'anic verses contains significant educational implications that the neglect of this role leads to the notion of futility, denial and ineffectiveness of these verses and, consequently, the origin of the theory of denial of obsolete verses On the part of some Qur'anic scholars, while in these attitudes, the implications of the process of Nazis remain neglected. The author believes that obsolete verses, as part of the process of manuscripts, contain important educational implications that it would be impossible to extract these concepts by prescribing the abolition and ineffectiveness of obsolete verses.
    Keywords: educational implications, process of manuscripts, manuscripts in the Qur'an, unconscious, obsolete verses
  • Mohsen Maarefi * Pages 61-92
    The strong return of religion to the social arena in recent years has tied the future of secular states to their "ability to manage how they should face the religious"; some secular states have considered teaching the "religious education" as a best path to peaceful coexistence.Ghana in West Africa is one of the pioneers in providing "religious education" by the secular state. Desk research and field research on the situation of religious education centers in Ghana show that, despite the overwhelming hemming and hawing, it has been nearly 60 years since the Ghanaian government adopted a "religion and moral studies" course in public education with an Approximate Approach between the three religions: Islam, Christianity, and African indigenous religions. According to research findings, the Ghanaian government has chosen a path between "education about commitment" and "education from commitment" to provide religious education. In addition, the government is trying to free religious schools and centers within certain frameworks and structures. knowing the approaches and educational policies of this country will play an active role in the field of religious education to achieve the international goals of the Islamic Republic of Iran.
    Keywords: Ghana, Africa, Religious education, Christians, Muslims
  • Nahid Heidari *, Saeed Beheshti, Ali Delavar, Mohsen Imani Pages 93-111
    AbstractThe main purpose of this research is to Analytical explanation of religious education of child’e based on Ibn Sina's educational thinkin. From Ibn Sina's point of view, religious education is the manifestation of wisdom, the great mercy of God. In other words, legal r From Ibn Sina's point of view eligious education is the cultivation of the spiritual dimension and the establishment of a relationship with God. Ibn sina discusses the goals of religious education in tow parts: the ulitimate goals and the intermediate goals. According to Ibn sina,its ulitimate goal is to The get closer to the first right. Intermediate goals also include:getting acquainted with the acts of worship and teaching the Quran. according to Ibn sina, the stages of religious education: education at hom and the stage of educatin in school. of Avicenna was to get to the forefront of the first right. religious Education Areas: Marriage and the Environment. Principles of religious education include: familiarity with worship and the principle of moderation. Regarding methods, method of preparation, modeling and familiarity with religious sites is debatable. Ibn Sina's content of legal education includes: worshiping content and familiarity with prayer and prayer. Based on Bouali's statements, the factors of religious education include: family, school and friends.
    Keywords: Ibn Sia, child, Religious education
  • Hossein Karamad *, Mohammad Ali Abbasi Pages 113-135
    Chastely lifestyle is one of the different types of lifestyle that covers a wide domain and features the domain of interpersonal relationships. in this type of lifestyle, there is a commitment to chastity in the field of interpersonal communications. Cognitive, metacognitive, behavioral and emotional components play a role in the formation of lifestyle. This research has been done using descriptive and analytical method and in order to study the cognitive and metacognitive components of their lifestyle with attitude toward islamic sources. Tthe findings indicate that the awareness of the value of chastity, divine reward of chastity, personal and social works of chastity, personal and social effects of chastity, the wrong attitude of chastity, external barriers of chastity, religious regulations pertaining to chastity, factors and positions of chastity are among the most important cognitive components of lifestyle in islamic sources. Also, by studying and monitoring the attitudes and belief in chastity, studying the reasons of attitudes to chastity, correction and deepening of knowledge regarding chastity, validity of attitude and beliefs about issues related to attitude of chastity, monitoring and improving values, patterns and goals, continuous refining of mental input and thought and achieving the identity of chastity can lead to metacognition .
    Keywords: life style, chastity, cognitive components, metacognitive components, chastely lifestyle
  • Ali Sattari * Pages 137-162
    The purpose of this study was to investigate the effect of the stories from the Fatima,s style life on the moral development of students using the philosophy for children program. The study was applied in terms of purpose and in terms of quasi-experimental method. In this study, a pre-test-post-test design was used with two groups of control and experience. The statistical population of the study consisted of all sixth grade female students in Shahrbabak primary schools. They were selected using random sampling and randomly assigned to two groups of 112 subjects. In the first stage, both groups responded to the pre-test questionnaire. In the next stage, the stories taken from the biography of Hazrat Fatemeh were told to the experimental group in 10 sessions of 45 minutes. But the stories were not presented to the control group and the students in this group did not have any conversations or questions or answers. At the end of the sessions, the questionnaire was presented again in the experimental and control groups. The data gathering tool was a researcher-made questionnaire with a five-point Likert scale. Validity of the questionnaire was based on the Delphi method and using the views of the education specialists. Reliability of the questionnaire was obtained using Cronbach's alpha test, which indicates a high or acceptable reliability (more than 0.8). At this reasearch the components of moral development were: righteousness, acceptance of responsibility, helping others, honesty, keeping one's promise and forgiving the mistakes of others. ...
    Keywords: Hazrat Fatima, s style life, thoughtful story, moral growth, Philosophy for Children, community of inquiry