فهرست مطالب

مطالعات آموزشی و آموزشگاهی - پیاپی 26 (بهار 1400)

فصلنامه مطالعات آموزشی و آموزشگاهی
پیاپی 26 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/28
  • تعداد عناوین: 15
|
  • اسدالله امانیان*، نازیا سادات ناصری، الهام فریبرزی، احسان ارمز صفحات 7-32
    تحقیق حاضر برای طراحی مدل کیفی آینده پژوهی با رویکرد تفکر استراتژیک در دانشگاه فرهنگیان انجام گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، کیفی است که با استفاده از تکنیک دلفی انجام شده است؛ جامعه آماری پژوهش خبرگان، متخصصان و اعضای هییت علمی دانشگاه فرهنگیان استان های خراسان بودند که 25 نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. پرسشنامه پژوهش در چهار مرحله پاسخ داده و روایی صوری و محتوایی آن تایید شد. پایایی پرسشنامه نهایی نیز با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ 91/0 به دست آمد. ابعاد و مولفه ها با ضریب توافق کندال (برابر با 728/0) به اجماع خبرگان رسید، که نشان دهنده درصد توافق بالای خبرگان این پژوهش است. براساس نتایج اجرای تکنیک دلفی، برای متغیر آینده پژوهی 6 بعد (آینده نگری، هوشیاری محیطی، خلاقیت و نوآوری، محدودکننده ها، تنظیم شونده ها، رهبری) و 31 مولفه و برای متغیر تفکر استراتژیک 5 بعد (فردی، گروهی، سازمانی، شهودی و سیستمی) و 17 مولفه شناسایی شد. نتایج پژوهش نشان داد مدل پژوهش از سطح اعتبار قابل قبولی برخوردار است و نتایج با پیشینه پژوهش سازگاری داشت.
    کلیدواژگان: آینده پژوهی، آینده‎نگری، تفکر استراتژیک
  • وحید افشین مهر*، سیده مریم اکبری کیارود صفحات 33-52
    در پژوهش حاضر با بررسی و شناخت دقیق رفتارهای کودکان مبتلا به اوتیسم و واکنش های آنان به عناصر کالبدی آموزشی برای تعیین چارچوب های لازم مراکز آموزشی این کودکان، با تکیه بر نظر کارشناسی درمانگران فعال در این زمینه، به نحوی که بتوانند به اکثر موارد اختلال تعمیم داده شوند، الگویی برای پاسخگوبودن مدارس عادی برای کودکان اوتیستیک طراحی شد. نتایج پژوهش میدانی حداقل تغییرات لازم به منظور استفاده از مراکز آموزشی کودکان عادی برای کودکان دارای اختلالات اوتیسم را ارایه می دهد. روش پژوهش توصیفی - پیمایشی است. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه محقق ساخته با تکیه بر نظر کارشناسی درمانگران فعال در زمینه اوتیسم بود. جامعه آماری روان شناسان و درمانگران فعال کشور در رابطه با کودکان اوتیسم بودند که گروهی مجازی شامل 1064 نفر را تشکیل می دادند. بر اساس فرمول کوکران  حداقل 118 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد. برای تعیین پایایی، در ابتدا آلفای کرونباخ پرسشنامه بررسی شد؛ سپس، پاسخ های درمانگران با استفاده از آنالیز آماری کای اسکویر تحلیل شد. نتایج آزمون کای اسکویر همه گویه ها بنا بر نظر روان شناسان نشان دهنده این بود که عبارات بیان شده و مورد استفاده در طراحی بر بهبود آموزش و درمان کودکان اوتیسم تاثیرگذار است. در نهایت، با توجه به نتایج پژوهش الگویی مناسب برای کلاس های آموزشی کودکان دارای اختلالات اوتیسم ارایه شد.
    کلیدواژگان: اختلالات اوتیسم، آموزش و پرورش استثنائی، رفتارشناسی اوتیسم، کودکان اوتیستیک، مراکز آموزشی
  • سید محمد سید کلان، عادل زاهد بابلان*، ثریا جباری صفحات 53-79

    هدف پژوهش حاضر شناسایی ابعاد اقتدار معلم در کلاس درس دانشگاهی و ترسیم مدلی توسعه یافته از مفهوم اقتدار معلم در کلاس درس بود. روش پژوهش ترکیبی از نوع راهبرد اکتشافی متوالی است. در مرحله کیفی از روش تحلیل محتوا و در مرحله کمی از پژوهش «پیمایشی- توصیفی» استفاده شده است. مشارکت کنندگان پژوهش حاضر در مرحله کیفی 12 نفر از استادان باتجربه که بیش از 10 سال سابقه کار و از نظر دانشجومعلمان سرآمد تشخیص داده شدند، به صورت هدفمند برای مصاحبه عمیق انتخاب شدند. برای تحلیل داده ها از کدگذاری استفاده شد. در نتیجه، 72 مفهوم، 18 مقوله محوری و 6 مقوله اصلی را احصا شد که عبارت اند از قدرت نهادی، قدرت عاطفی، قدرت شناختی، پویایی محیط، شوق یادگیری و تاثیر مولد. بر اساس داده های به دست آمده از بخش کیفی، پرسشنامه ای ساخته شد و بین 285 نفر دانشجومعلم (215 مرد و 70 زن) که به روش تصادفی طبقه ای نسبتی انتخاب شده بودند، توزیع و جمع آوری شد، سپس، داده ها با نرم افزارهای SPSS22 و Lisrel8.54 تحلیل شدند. نتایج مرحله کمی نیز نشان داد اقتدار معلمان (نهادی، شناختی و عاطفی) در کلاس درس تاثیر مولد بر دانشجومعلمان دارد. همچنین، اقتدار معلمان در کلاس درس از طریق پویایی در موقعیت یادگیری و شوق و ذوق یادگیری تاثیر مولد بر دانشجومعلمان داشته است. در نتیجه، مدل ترسیم شده بر اساس شاخص های معادلات ساختاری از برازش نسبتا خوبی برخوردار بوده است.

    کلیدواژگان: اقتدار معلم، پویایی محیط، تاثیر مولد، شوق یادگیری، کلاس درس
  • قدرت عبادی مناس*، فیروزه سپهریان آذر، رشید جامعی صفحات 81-103

    یکی از دلایل وجود استرس و عدم موفقیت دانش آموزان، خودکارآمدی پایین و نداشتن انگیزه پیشرفت است. بر این اساس، هدف مطالعه حاضر بررسی تاثیر آموزش زیست شناسی مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی برخودکارآمدی و انگیزه پیشرفت تحصیلی دانش آموزان بود. روش پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر سال دوم رشته تجربی دبیرستان شهرستان سلماس (432 نفر) در سال تحصیلی 9796 بود. نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انجام گرفت. به این ترتیب، از میان 10 دبیرستان شهرستان سلماس، ابتدا یک دبیرستان به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. سپس، از بین کلاس های دوم تجربی این دبیرستان، دو کلاس دوم تجربی (هرکلاس 26 نفر)، انتخاب و در مرحله بعدی به روش کاملا تصادفی درگروه های آزمایش و کنترل قرار گرفتند. هر دو کلاس به آزمون های خودکارآمدی شرر، و انگیزه پیشرفت تحصیلی هرمنس پاسخ دادند. گروه آزمایش تدریس مبتنی بر رویکرد سازنده گرایی و گروه کنترل تدریس سنتی را به مدت 16 جلسه 90 دقیقه ای تجربه کردند. پس از اتمام جلسات آموزش، آزمون ها مجددا برای هر دو گروه اجرا شد. داده های حاصل با آزمون آماری کوواریانس تحلیل شد. یافته ها نشان داد تدریس با رویکرد سازنده گرایی موجب افزایش معناداری در خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت تحصیلی گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل شده است (05/0>P). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که تدریس با رویکرد سازنده گرایی، خودکارآمدی و انگیزه پیشرفت دانش آموزان را افزایش می دهد. با توجه به نتیجه پژوهش، به دبیران زیست شناسی توصیه می شود از رویکرد سازنده گرایی در فرایند تدریس درس زیست شناسی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: انگیزه پیشرفت تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی، رویکرد سازنده گرایی، زیست شناسی
  • سید صادق نبوی*، علی فرهادیان صفحات 105-136
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی مشکلات فرایند مصاحبه تخصصی داوطلبان برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان به منظور ارایه الگوی مطلوب انجام گرفت. روش پژوهش کیفی از نوع نظریه داده بنیاد است. جامعه آماری پژوهش همه اعضای هییت علمی و مدرسان مدعو دانشگاه فرهنگیان استان های تهران و مرکزی بودند که از میان آن ها 18 عضو هییت علمی و 20 مدرس مدعو با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. از مصاحبه نیمه ساختاریافته برای جمع آوری داده های پژوهش استفاده شد و روایی محتوا پرسش های مصاحبه بررسی شد. برای تحلیل داده ها روش تحلیل تم به کا گرفته شد. نتایج پژوهش نشان داد از دیدگاه صاحب نظران، مشکلات فرایند مصاحبه تخصصی داوطلبان برای پذیرش در دانشگاه فرهنگیان از لحاظ محتوا و اجرا، به ترتیب در شش و هشت مقوله اصلی قرار دارد. برای فرایند مصاحبه تخصصی داوطلبان الگویی ارایه شد که بر اساس نظرات اعضای گروه کانونی بازبینی شد و پس از اصلاحات لازم، الگوی نهایی تدوین شد که شامل دو بخش اقدامات قبل از کنکور و مصاحبه تخصصی است. با توجه به یافته های پژوهش حاضر می توان نتیجه گرفت فرایند مصاحبه تخصصی داوطلبان، از لحاظ محتوا و اجرا مشکلات زیادی دارد که با رفع آن ها بر اساس مولفه های الگوی ارای شده، می توان به پذیرش داوطلبانی برخوردار از صلاحیت های حرفه ای، باانگیزه و علاقه مند به حرفه معلمی و دارای سلامت جسمانی و روانی مناسب، برای تحصیل در دانشگاه فرهنگیان اقدام کرد.
    کلیدواژگان: پذیرش دانشجو، تربیت معلم، مصاحبه تخصصی
  • رقیه رحیمی، داود قرونه*، محمدرضا اهنچیان صفحات 137-162

    هدف پژوهش حاضر مطالعه ابعاد و الزامات حرفه ای شدن مدیران مدارس بوده است که در دبیرستان های دخترانه شهر مشهد انجام گرفته است. رویکرد پژوهش کیفی بوده و به روش مطالعه موردی انجام گرفت. به منظور گردآوری داده های مورد نیاز از مصاحبه نیمه ساختاریافته و تحلیل اسناد بهره گرفته شد. مطلعان اصلی را مدیران نمونه، معاونان و معلمان منتخب تشکیل دادند و اسناد مورد بررسی شامل شیوه نامه انتخاب و انتصاب مدیران مدارس، سند تحول بنیادین آموزشی و پرورش و برنامه درسی ملی بوده است. روش نمونه گیری گلوله برفی بود که اشباع نظری داده ها با 25 مورد مصاحبه حاصل شد. داده ها در دو مرحله کدگذاری باز و محوری تحلیل شد. نتایج پژوهش نشان داد مهم ترین ابعاد حرفه ای شدن مدیران مدارس عبارت اند از ویژگی های روان شناختی مدیران، ویژگی های اخلاقی مدیران، شایستگی های فنی مدیران، شایستگی های مدیریتی، و مهارت در مدیریت محیط مدرسه. همچنین، اصلی ترین الزامات برای حرفه ای شدن مدیران مدارس عبارت اند از شایسته سالاری در انتخاب مدیران، بازتعریف وظایف و مسئولیت های مدیران مدارس، آموزش های ویژه برای بهبود اثربخشی مدیریت، و حرفه ای و علمی کردن فرایند انتخاب مدیران مدارس. به منظور اطمینان از اعتبار پژوهش، نتایج تحلیل های انجام گرفته به تایید متخصصان و نیز خود مصاحبه شوندگان رسید و همچنین فرایند پژوهش به منظور انتقال پذیری نتایج مورد مستندسازی قرار گرفت.

    کلیدواژگان: حرفه ای شدن مدیران، حرفه ای شدن، مدیران مدارس
  • حسین خنیفر، صلاح الدین ابراهیمی*، سارا سعادت، ناهید نادری بنی، علی سیفی صفحات 163-193
    هدف پژوهش حاضر طراحی مدل شایستگی مدیران میانی آموزش و پرورش برای استفاده در کانون ارزیابی بود. این پژوهش از نوع آمیخته (کیفی- کمی) بود. ابتدا در مرحله کیفی مطالعه اکتشافی انجام گرفت و رویکرد پژوهش قیاسی- استقرایی بوده است. روش پژوهش در بخش کمی توصیفی و طرح پژوهش همبستگی از نوع مدل ساری معادلات ساختاری است. جامعه پژوهش در بخش کیفی، همه صاحب نظران، استادان و مدیران ارشد حوزه منابع انسانی در آموزش و پرورش بود که با روش نمونه گیری گلوله برفی با 22 نفر از صاحب نظران مصاحبه شد و در قسمت دلفی 25 نفر انتخاب شدند. جامعه آماری در مرحله کمی همه مدیران ارشد و میانی اداره آموزش و پرورش شهر تهران بودند که با روش نمونه گیری خوشه ای 462 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار پژوهش در مرحله کیفی مصاحبه نیمه ساختار و در مرحله کمی پرسشنامه محقق ساخته بود. برای تحلیل اطلاعات در قسمت کیفی از روش کدگذاری باز و محوری و تحلیل دلفی و در قسمت کمی از روش‏های تحلیل توصیفی، تحلیل همبستگی و تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم استفاده شد. نتایج نشان داد موولفه های مدل شایستگی مدیران میانی آموزش و پرورش برای استفاده در کانون ارزیابی عبارت اند از شایستگی دانشی، شایستگی حرفه ای، ویژگی های شخصیتی، شایستگی اجرایی، شایستگی رهبری و هدایت، شایستگی ارتباطات و شایستگی ادراکی. در بخش کمی نیز برای برآورد نتایج تحلیل عاملی تاییدی مرتبه دوم با رویکرد ماتریس کوواریانس اعتبار مدل را تایید کرد.
    کلیدواژگان: شایستگی مدیران، شایستگی، کانون ارزیابی، منابع انسانی
  • مهدی حسنی*، رضا دستجردی، محمدرضا اسدی یونسی، مجید پاکدامن صفحات 195-214

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش مبتنی بر استانداردهای فرایندی NCTM بر نگرش و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم در درس ریاضی اجرا شد. پژوهش حاضر مطالعه ای نیمه تجربی است. جامعه آماری پژوهش همه دانش آموزان پایه پنجم ابتدایی شهرستان بیرجند در سال تحصیلی 98-97 بود. از این جامعه، 100 نفر از چهار مدرسه هییت امنایی (دو مدرسه پسرانه و دو مدرسه دخترانه) با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند. در ادامه، دانش آموزان به روش تصادفی ساده به دو گروه مساوی آزمایش و کنترل تخصیص یافتند (50=n). مباحث منتخب به گروه آزمایش به مدت 8 هفته و در قالب 10 جلسه، با روش مبتنی بر استانداردهای فرآیندی توسط پژوهشگر آموزش داده شد. آموزش به گروه کنترل نیز به شیوه سنتی در مدت زمان مشابه توسط آموزگاران خودشان انجام گرفت. جمع آوری داده ها با استفاده از فرم اطلاعات جمعیت شناختی، پرسشنامه استاندارد نگرش به ریاضی آیکن و آزمون پیشرفت تحصیلی پژوهشگرساخته، انجام گرفت. روایی و پایایی پرسشنامه با مطالعه مقدماتی تایید شد. روایی آزمون پیشرفت تحصیلی قبل و بعد از مداخله توسط تیم کارشناسان تایید شد. نتایج نشان داد بعد از مداخله، روش مبتنی بر استانداردهای فرایندی به بهبود نگرش نسبت به ریاضی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان گروه آزمایش نسبت به گروه کنترل منجر می شود (001/0 <p). این مطالعه اهمیت استفاده از استانداردهای فرایندی NCTM را در بهبود نگرش به درس ریاضی و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان پایه پنجم آشکار کرد. بر این اساس، پیشنهاد می شود، استانداردهای فرایندی NCTM در برنامه های آموزشی مدارس مورد توجه مدیران، معلمان و سایر برنامه ریزان آموزشی مدارس ابتدایی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: استانداردهای فرایندی NCTM، استانداردهای فرایندی، پیشرفت تحصیلی، نگرش به ریاضی
  • عنایت سهرابی، حسین حافظی*، کبری مرادی صفحات 215-243
    پژوهش حاضر با هدف مقایسه سرمایه روان شناختی، شادکامی و ذهن آگاهی دانش آموزان تیزهوش و عادی دبیرستان های پسرانه شهر نورآباد انجام گرفت. پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و به لحاظ روش گردآوری داده ها، کمی و مبتنی بر روش علی- مقایسه ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل همه دانش آموزان تیزهوش و عادی دبیرستان های شهر نورآباد نفر بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده 25 نفر برای هر یک از گروه های پژوهش (دانش آموزان تیزهوش و عادی) انتخاب شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های سرمایه روان شناختی، شادکامی و پنج عاملی ذهن آگاهی بود که خصوصیات روان سجی (روایی و پایایی) آن ها همگی مناسب گزارش شد. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها، شاخص های توصیفی (میانگین، انحراف استاندارد، حداقل و جداکثر نمره) و استنباطی (مانوا) انجام گرفت. یافته ها نشان داد بین دانش آموزان تیزهوش و عادی دبیرستان های پسرانه شهر نورآباد در سه متغیر سرمایه روان شناختی، شادکامی و ذهن آگاهی تفاوت معنا داری وجود دارد. بنابراین، دانش آموزان تیزهوش با توجه به شرایط خاص خود و شرایط تحصیلی ویژه آنان، عملکرد بهتری در سازه های روان شناختی مثبت گرا از جمله سرمایه روان شناختی، شادکامی و ذهن آگاهی دارند.
    کلیدواژگان: دانش آموزان تیزهوش، دانش آموزان عادی، ذهن آگاهی، سرمایه روان شناختی، شادکامی
  • صفی الله رمضانخانی، عباس خورشیدی*، فاطمه حمیدی فر صفحات 245-264

    هدف پژوهش حاضر ارایه الگوی جذب دانشجو معلم در دانشگاه فرهنگیان است. روش پژوهش از نظر هدف، کاربردی و از نظر نوع داده کیفی و از نظر ماهیت و نوع مطالعه داده بنیاد نوظهور است. جامعه مورد نظر پژوهش شامل کلیه خبرگان حوزه تخصصی جذب دانشجویان در دانشگاه فرهنگیان تشکیل می دهد که بر اساس روش نمونه‎ گیری نظری از نوع گلوله برفی و بر اساس اشباع نظری داده ها، 15 نفر خبره برای مصاحبه انتخاب شدند. ابزار پژوهش مصاحبه نیمه ساختاریافته بود که در آن، ابعاد، مولفه ها و شاخص های الگوی جذب دانشجو معلم تنظیم شد. برای فرم مصاحبه یادشده ابتدا همه الگوها، یافته ها، مطالعات و نظریه های ملی و جهانی بررسی شده، سپس، با کدگذاری باز، شاخص ها احصا شدند و از طریق کدگذاری محوری، در قالب ابعاد، مولفه ها و شاخص ها مقوله بندی شد، و برای 15 نفر از خبرگان ارسال و به کمک کدگذاری انتخابی از طریق مصاحبه، فن دلفی و بارش فکری ابعاد و مولفه ها شناسایی شد. در نتیجه، 6 بعد، 14 مولفه و 90 شاخص برای الگوی جذب دانشجومعلم در دانشگاه فرهنگیان نهایی شد. پس از تایید نهایی و اولویت بندی خبرگان، ابعاد، مولفه ها و شاخص های سازنده الگو ترسیم شده، و مجددا الگوی یادشده توسط خبرگان اعتباریابی شد.

    کلیدواژگان: جذب دانشجومعلم، دانشجومعلم، دانشگاه فرهنگیان
  • سید امین الله دادگر*، سید محمدرضا امام، سید علی پورمنوچهری صفحات 265-291

    حکومت الهی در زمین مجری احکام تشریعی است. از این رو، استقرار آن لازم است. ایفای مسئولیت تربیتی و هدایتی حکومت ها قبض و بسط دارد. گاهی در سطح کلان به سیاست گذاری و برنامه ریزی اکتفا شده، مسئولیت اجرایی را به افراد، نهادی رسمی یا غیر رسمی واگذار می شود. بنابراین، نوشتار حاضر به دنبال پاسخ به این پرسش هاست که حکومت اسلامی در قبال تربیت و هدایت متربیان چه وظیفه ای دارد؟ تبارشناسی ادله فقهی آن ارزیابی و نقد ادله، نقد آرای فقهی و واکاوای نقش حکومت در هدایت و تربیت کدام است؟ نوشتار حاضر با گردآوری ادله اعم از قواعد فقهی و روایات، از مفاد دلالی آن ها، حکم یا احکام فقهی خاصی در حوزه مسئولیت حکومت اسلامی را به روش توصیفی و تحلیلی استنباط کرده است. با توجه به اینکه اهتمام به تربیت و هدایت به منظور کمال و سعادت آدمی، از اهداف بنیادین حکومت اسلامی قلمداد شده؛ در هدایت و تربیت متربیان نیز وظیفه و مسئولیتی برای حکومت اسلامی اثبات می شود: مسئولیت حکومت نسبت به هدایت متربیان، به عنوان اولی، استحباب و رجحان دارد؛ اما بنا به جایگاه حکومت و برخورداری از عامل اقتدار و نفوذ، توانایی تامین منابع و امکانات و نیز تشخیص مصالح کلی جامعه و درک اوضاع سیاسی و اجتماعی به دلیل تامین عزت نظام اسلامی، ممانعت از تسلط کفار و حفظ نظام و کیان اسلامی، وظیفه تربیتی و هدایتی بر حکومت واجب می شود.

    کلیدواژگان: استصلاح اهل، تربیت، تسبیب و تفویض، عدالت اجتماعی، متربی
  • پری موسی پور میاندهی*، سید ولی الله موسوی، مجید یاسوری، سجاد رضایی صفحات 293-324

    اگر چه فناوری اطلاعات و ارتباطات (ICT)، در حوزه های مختلف زندگی انسان نقش اساسی داد، بی شک یکی از بیشترین تاثیرگذاری این فناوری ها بر محیط های آموزشی بوده است. بر این اساس، هدف پژوهش حاضر، تعیین اثربخشی راهبردهای یادگیری- یاددهی با تاکید بر ICT بر عملکرد آموزشی دانشجویان رشته جغرافیای دانشگاه فرهنگیان گیلان بود. این پژوهش شیوه شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون و پیگیری با گروه کنترل اجرا شد. جامعه پژوهش دانشجویان رشته جغرافیا بودند که در سال تحصیلی 97-96 در دانشگاه فرهنگیان گیلان مشغول به تحصیل بودند. برای اجرای پژوهش تعداد 20 نفر از آزمودنی ها به روش تمام شمار از میان جامعه پژوهش انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه آزمایش و گروه کنترل قرار گرفتند. گروه آزمایش طی 12 جلسه 90 دقیقه ای با استفاده از ابزارهای ICT در جلسات آموزشی دو درس (دانش جغرافیای جهان و ژیوتوریسم با تاکید بر ایران) شرکت کردند؛ اما آزمودنی های گروه کنترل آموزش خود را به روال گذشته (روش سنتی کتابخوانی و سخنرانی) دریافت کردند. برای تحلیل داده ها از روش آماری تحلیل واریانس اندازه گیری های مکرر استفاده شد. نتایج نشان داد راهبردهای یادگیری - یاددهی مبتنی بر ICT بر نمرات درس جغرافیای جهان و ژیوتوریسم و به طورکلی بر عملکرد آموزشی دانشجویان تاثیر معنا داری داشته است و آثار آن در طول زمان ماندگار باقیمانده است (0001/0 <p). بنابراین، پیشنهاد می شود فناوری اطلاعات و ارتباطات به عنوان ابزاری نیرومند برای ارتقای کیفیت و کارایی آموزش در دانشگاه ها به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: راهبردهای یادگیری- یاددهی، عملکرد آموزشی، فناوری اطلاعات و ارتباطات
  • زهرا پیروزیان، احمد اکبری*، مسلم چرابین، مرتضی بینش صفحات 325-354
    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی اعتبارسنجی استانداردهای بین المللی نظام ارزشیابی دانشگاه فرهنگیان است که با رویکرد آمیخته (کیفی، کمی) و طرح اکتشافی انجام گرفت. جامعه آماری در بخش کیفی، استادان و خبرگان حوزه اعتبارسنجی نظام ارزشیابی و در بخش کمی همه اعضای هییت علمی و استادان مدعو، دانشگاه فرهنگیان خراسان رضوی، شمالی و جنوبی به تعداد 741 نفر بودند. در بخش کیفی 18 نفر از خبرگان علمی با روش نمونه گیری هدفمند و بر اساس معیار اشباع نظری داده ها، و در بخش کمی تعداد 256 نفر نمونه، بر اساس جدول مورگان به صورت تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. به منظور گردآوری داده در بخش کیفی مصاحبه ساختاریافته و نیمه‏ساختاریافته و در بخش کمی پرسشنامه محقق‏ساخته به کار گرفته شد. برای تحلیل داده های کیفی از نظریه داده بنیاد و برای تحلیل در بخش کمی از تحلیل واریانس و کوواریانس و برای آزمون کفایت نمونه و همبسته بودن از آزمون KMO و بارتلت، همچنین، طراحی الگو با روش تحلیل عاملی تاییدی انجام شد. نتایج بخش کمی نشان داد همه شاخص های برازش بسیار مطلوب و در حد مورد قبول هستند. «تعیین اهداف در قیاس با الگوی بهینه در جهت دستیابی به مجموعه ی مطلوبی از نتایج»، «کسب اطمینان از برخورداری کارکنان از محیط کار سالم و متعالی و هم راستا با مسئولیت های اجتماعی» و «میزان تصریح رسالت و اهداف در دانشگاه» از مهم ترین عوامل در اعتبارسنجی استانداردهای بین المللی نظام ارزشیابی دانشگاه فرهنگیان مشخص شدند.
    کلیدواژگان: ارزشیابی، استانداردهای بین المللی، اعتبارسنجی، نظام ارزشیابی
  • فاطمه دریکوند، اکرم گلشنی* صفحات 355-380

    هدف مقاله حاضر پاسخ به این پرسش است که شیوه مقابله با فشارهای روانی و مشکلات در ادب تعلیمی فارسی با تکیه بر حکایت «شیر و نخجیران» در مثنوی تا چه حد با شیوه های مقابله فولکمن و لازاروس قابل انطباق است؟ روش پژوهش توصیفی- تحلیلی است. داده ها با مطالعه منابع کتابخانه ای و همچنین، داده های مبتنی شیوه تودورف در سلسله بندی داستان و پرسشنامه سبک های مقابله ای  (WCQ) لازاروس و فولکمن برای دریافت راهبرد مقابله استفاده شد. نتایج تحلیل داده های حاصل از پرسشنامه و مطالعات کتابخانه ای نشان داد راهکار مولوی برای مقابله با فشارهای روانی مطابق با سبک مقابله ای مساله مدار لازاروس و فولکمن است که با حل مدبرانه مساله و مسئولیت پذیری و جست وجوی حمایت اجتماعی، فشار روانی موجود در حکایت از بین می رود و مساله واهمه از مرگ به شکل مدبرانه حل می شود. همچنین، نتایج نشان داد در این داستان از شیوه مساله مدار مثبت و از سبک مقابله ای هیجان مدار به شکل کم رنگ بهره گرفته شده است.

    کلیدواژگان: تنش، سبک مقابله ای مساله مدار، سبک مقابله ای هیجان مدار، نظریه فولکمن و لازاروس
  • علیرضا داودی* صفحات 381-402

    هدف پژوهش حاضر، شناسایی و تعیین درجه اهمیت عوامل موثر بر تحول در حوزه فرهنگ سازمانی در سطح آموزش و پرورش شهر تهران است. پژوهش حاضر مطالعه ای کاربردی و به روش پیمایشی اجرا شده است. قلمرو زمانی این پژوهش نیمه دوم سال 1398 بود. جامعه آماری پژوهش، پرسنل شاغل در آموزش و پرورش شهر تهران بوده اند که با استفاده از فرمول کوکران و روش تصادفی طبقه ای، 235 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته بوده که روایی آن با نظرات خبرگان، و پایایی آن با آلفای کرونباخ (برابر با 89/0) تایید شد. برای تحلیل داده ها، نرم افزار SPSS  و آزمون های تی و فریدمن به کار گرفته شد. نتایج نشان داد عامل حمایت مدیریت با رتبه 77/3، در آموزش و پرورش تهران می تواند با حمایت و پشتیبانی از اهداف تحول فرهنگ سازمانی به موفقیت یا عدم موفقیت سازمان دامن بزند و مشارکت کارکنان با رتبه 82/2، باعث می شود پرسنل آموزش و پرورش تهران با ایجاد و تقویت روحیه جمع گرایی، موجبات تحقق تحول فرهنگ سازمانی را فراهم کنند و هبری سازمان نیز با رتبه 80/2، باعث می شود با ایجاد و ارتقای اتحاد و یکپارچگی میان پرسنل، هم سویی ایشان را با تحول در حوزه فرهنگ سازمانی را فراهم کند.

    کلیدواژگان: آموزش و پرورش، تحول، فرهنگ سازمانی، فرهنگ
|
  • Asadalah Amanian *, Naziasadat Nasseri, Elham Fariborzi, Ehsan Ormoz Pages 7-32
    The aim of this study was to design future studies model based on strategic thinking approach in Farhangian University. This research is an applied research in terms of purpose and a qualitative research in terms of method, done by Delphi technique. The statistical population was consisted of experts, professionals and faculty members of North, South and Razavi provinces of Farhangian University. 25 of who were selected by purpose-based. They have responded to questionnaires in four stages, confirmed face, and content validity. Cronbach's alpha coefficient as reliability estimate of final questionnaire was calculated 0.91. Kendal coefficient of concordance in four stages has been 0.728. Considering that the agreement, it can be said that the experts have reached a high consensus on the dimensions of the components. Results of Delphi's technique showed 6 dimensions in future research (foresight, environmental awareness, creativity and innovation, limiters, regulators, leadership) and 31 components and 5 dimensions in strategic thinking (individual, group, organizational, Intuitive and systematic) and 17 components.Findings showed that the research model has an acceptable level and is consistent with the research background.
    Keywords: Foresight, Future study, Strategic thinking
  • Vahid Afshinmehr *, Seyedeh Maryam Akbari Kiarood Pages 33-52
    The purpose of this study is to examine and accurately identify the behaviors of children with autism and their reactions to physical elements of education to determine the necessary framework for educational centers for these children, relying on the expert opinion of therapists active in this field, so that the majority can Generalized disorder cases are done. The results of this field study provide the minimum necessary changes in order to use normal children's educational centers for children with autism. The research method is descriptive survey. The data collection tool is a questionnaire of a construction researcher based on the expert opinion of active therapists in this field. This questionnaire was raised in the statistical community including active psychologists and therapists in the country in relation to children with autism, which were collected in a virtual group of 1064 people. To achieve the desired result of this questionnaire according to Cochran's formula requires at least 118 (sample size) answers. To determine the reliability, Cronbach's alpha of the questionnaire was first examined by SPSS 16 software. Then, the results of the therapists' responses were analyzed using Chi-square statistical analysis. The results of the Chi-square test of all the questions, according to psychologists, indicated that the expressions used and used in the design are effective in improving the education and treatment of children with autism. Finally, according to the results of the research, a suitable model for educational classes for children with autism was presented.
    Keywords: Autism disorders, Autistic children, Behavior of autism, Educational Centers, Exceptional education
  • Seyyed Mohammad Seyyed kalan, Adel Zahed *, Soraya Jabbari Pages 53-79

    The purpose of this research was to identify the dimensions of teacher's Authority in the university classroom and to draw a developed model of the concept of teacher authority in the classroom. This study includes a mixed methods of sequential exploratory strategy. In the qualitative stage, the conventional content analysis method has been used and in the quantitative stage, "survey-descriptive" research has been used. The participants in the present study, in a qualitative phase, was the selected 12 experienced professors who had been recognized for more than 10 years of work experience and excelled in terms of students and teachers, and were purposefully selected for in-depth interviews. The Coding method was used to analyze the data. The results of 72 concepts included 18 pivotal categories and 6 main themes: institutional power, emotional power, cognitive power, environmental dynamics, learning enthusiasm, and productive impact. Based on the data obtained from the qualitative section, a questionnaire was developed and distributed and collected among 285 students (215 men and 70 women) who were randomly assigned to a relative class, then the data using Software Spss22 and Lisrel8.54 were analyzed... The findings of the qualitative section of the research showed that the dimensions of teachers' power in the classroom are three institutional, emotional and cognitive dimensions, which together with two variables of the dynamics of the environment and the enthusiasm and taste of learning in the student of science have led to productive effect. Also, in a quantitative study, the findings showed that teachers' power (institutional, cognitive, and emotional) in the classroom has a productive effect on student teachers. Also, Also, teachers 'authority in the classroom has had a productive effect on teachers' students through dynamism in learning situations and learning enthusiasm. Consequently, the structural equation model has a relatively been fitted based on the indices.

    Keywords: classroom, Environmental dynamics, Learning enthusiasm, Productive impact, Teacher authority
  • Ghodrat Ebadimanas *, Firouze Sepehrianazar, Rashid Jamei Pages 81-103

    Low self-efficacy and not having enough academic achievement motivation could be one of the factors of stress in the students. For this reason the aim of the present study was to investigate the effect of constructivism training method on self-efficacy and academic achievement motivation of students in biology course. Research design was semi experimental study with pre and post-test with control group. The statistical population consisted of all male second grade high school students in Salmas (N=432) in the academic year 2017-18. To achieve our aim, from 10 high schools in Salmas, first one high school was selected at random. Then, two classes from this school with 26 students were selected and randomly assigned to control and experimental groups. Before traning both groups responded to Shere's self-efficacy tests and Hermans' academic achievement motivation. Then students in experimental group, taught biology in constructivism training method and the control group, taught by lecture method for 90 minute in each sessions. Then, Sherer Self-efficacy and Hermans Achievement Motivation tests was administrated to the groups after training. Fainally, Analysis of the data involved both descriptive and inferential statistics including means, standard deviations and co-variance analyses. Results showed that teaching by constructivist method significantly increased the self-efficacy and academic achievement motivation in the experimental group compared to the control group (P < 0.05). Therefore, it can be concluded that teaching by constructivist method increases students’self-efficacy and academic achievement motivation. Based on the results of this study, biology teachers are advised to use the constructivist method in the biology teaching process.

    Keywords: Academic Achievement Motivation, Academic self-efficacy, biology, Constructivism approach
  • Seyed Sadegh Nabavi *, Ali Farhadian Pages 105-136
    The aim of this study was to identify the problems of the specialized interview process of candidates for admission to Farhangian University in order to provide a favorable model. The research method used is qualitative Grounded theory. The statistical population of the study included all faculty members and lecturers of Farhangian University of Tehran and Markazi provinces, from which 18 faculty members and 20 lecturers were selected as a statistical sample using purposive sampling method. Semi-structured interviews were used to collect the required data and content validity was used to determine the validity of the interview questions. For data analysis was used to thematic analysis method. The results show that from the experts' point of view, the issues and problems of the specialized interview process of candidates for admission to Farhangian University in terms of content and performance are in ordering six and eight main categories. For the specialized interview process of the candidates, a model was presented which was reviewed based on the opinions of the members of the focus group, and after making the necessary corrections, the final model was developed, which includes two parts: pre-entrance exam measures and specialized interview. According to the findings of the study, it can be concluded that the process of specialized interviews of candidates, in terms of content and implementation has many problems that by solving them based on the components of the model, can be accepted candidates with professional competencies, motivated and interested in the teaching profession and with appropriate physical and mental health, to training at Farhangian University.
    Keywords: Specialized interview, student admission, teacher education
  • Roghaye Rahimi, Davood Ghorooneh *, MohammadReza Ahanchian Pages 137-162

    The purpose of this study was to study the dimensions and implications of the professionalization of school principals in Mashhad girls' high schools. The research method is qualitative and a case study has been done. A semi-structured interview and document analysis were used to collect the required data. The key informants formed top principals and teachers. Sampling method was purposeful and snowball, with theoretical saturation (with 25 interviews). The data were analyzed in two stages of open and axial coding. The results of this research showed that the most important dimensions of the professionalism of principals are: psychological characteristics, ethical characteristics, technical competencies, managerial competencies and skills in school environment management. Also, the main implications for the professionalization of school administrators are: Meritocracy in the selection of principals, redefinition of the duties and responsibilities of school administrators, special training to improve the effective management and the scientific process of choosing school administrators.

    Keywords: Professionalization of school principals, Professionalization, School Principals
  • Hossain Khanifar, Salahedin Ebrahimi *, Sara Saadat, Nahid Naderibeni, Ali Sayfi Pages 163-193
    The purpose of this study was to design a competency model for middle managers in education for use in the assessment center. This research was of mixed type (qualitative-quantitative). First, in the qualitative stage, exploratory study was performed and the research approach was deductive-inductive. The research method is descriptive in the quantitative part and the correlation research design is structural equation modeling. The research community in the qualitative section was all experts, professors, and senior managers in the field of human resources in education and training. 22 experts were interviewed by snowball sampling method and 25 of them were selected in the Delphi section. The statistical population in the quantitative stage were all senior and middle managers of the Department of Education in Tehran who were selected as a sample by cluster sampling method of 462 people. The research instrument was a semi-structured interview in the qualitative stage and a researcher-made questionnaire in the quantitative stage. For data analysis in qualitative part, open and axial coding and Delphi analysis methods were used, and in quantitative part, descriptive analysis, correlation analysis and second-order confirmatory factor analysis were used. The results showed that the components of the competency model of middle managers in education and training for use in the assessment center are knowledge competence, professional competence, personality traits, executive competence, leadership competence, communication competence and perceptual competence. In the quantitative part, the results of the second-order confirmatory factor analysis with the covariance matrix approach confirmed the validity of the model.
    Keywords: Competency of managers, Competency, Evaluation center, Human resources
  • Mahdi Hasani *, Reza Dastjerdi, MohammadReza Asadi Yoonesi, Majid Pakdaman Pages 195-214

    The purpose of this study was to determine the effect of NCTM standards-based education on the attitude and academic achievement of fifth grade students in mathematics. This research was a quasi-experimental study which was done on 100 elementary fifth grade students in Birjand in the 2018-2019 semester. Research samples were collected by convenience sampling method. Then, Students were randomly assigned to two groups of experiment and control (n = 50). The selected topics were taught to the experimental group for 8 weeks in 10 sessions using a process-based approach by the researcher. The control group was also taught the traditional method. Data were collected using demographic information form, mathematics attitude questionnaire and academic achievement test. Finally, data analysis was performed using descriptive and analytical statistics in SPSS software version 18 at the significant level p

    Keywords: academic achievement, Math Attitude, NCTM Process Standards, Process Standards
  • Enayat Sohrabi, Hossein Hafezi *, Kobra Moradi Pages 215-243
    This research with purpose of the comparison the psychological capital, happiness and mindfulness of boys' high schools gifted and normal students in norabad city. This research in terms of purpose was applied and in terms of data collection method, it was quantitative and based on a causal-comparative approach. The statistical population of the study consisted of all gifted and normal high school students in norabad city who were selected by simple random sampling method of 25 subjects for each of the research groups (gifted and normal students). Data were collected using a questionnaire of psychological capital (SISRI), a Happiness Questionnaire (CD-RIS), and a Five-factor Mindfulness Questionnaire (FFMQ), which Psychometric properties (validity and reliability) were well documented. In order to analyze the data, descriptive indices (mean, standard deviation, minimum and maximum score) and inferential (MANOVA) were used in. Findings showed that there is a significant difference between the gifted and normal students of boys' high schools in norabad city in three variables of psychological capital, happiness and mindfulness. So, gifted students, given their specific circumstances and their special educational conditions, have a better performance in positive psychological constructs, including psychological capital, happiness, and Mindfulness.
    Keywords: Gifted students, Happiness, Mindfulness, Normal students, Psychological Capital
  • Safiollah Ramezankhani, Abbas Khorshidi *, Fatemeh Hamidifar Pages 245-264

    The purpose of this study is to provide a model for student-teacher recruitment in Farhangian University. The research method is applied in terms of purpose, qualitative in terms of data type and emerging data in terms of nature and type of data study. The study population consists of all experts in the field of absorption. Based on the theoretical method of snowball sampling and based on the theoretical saturation of the data, 15 experts were selected for interview. The research tool was a semi-structured interview in which the dimensions, components and indicators of the student-teacher recruitment model were adjusted. For the interview form, first all national and global models, findings, studies and theories were reviewed, then, by open coding, the indicators were counted and categorized in the form of dimensions, components and indicators through axial coding, and for 15 experts. Dimensions and components were identified and identified through interviews, Delphi technique, and brainstorming. As a result, 6 dimensions, 14 components and 90 indicators for the student-teacher recruitment model in Farhangian University were finalized. After final approval and prioritization of experts, the dimensions, components and indicators of the model were drawn, and the model was re-validated by experts.

    Keywords: Farhangian University, Student-Teacher recruitment, student-teacher
  • Seyed Aminollah Dadgar *, Seyed MohamadReza Emam, Seyed Ali Poormanouchehri Pages 265-291

    Islamic Government is the means of applying the Shari'a law on earth. Hence, its establishment is necessary. However, the way by which governments carry their educational and guiding responsibility varies as in some cases, the role of the government is policy making and planning and the administrative responsibility is left to individuals, official or unofficial organizations. This essay attempts to answer questions such as: What are the duties of the Islamic government regarding education and guidance of the educands? What are the jurisprudential arguments and counter-arguments for these duties as well as the jurisprudential opinions in this regard?  In This essay, the arguments -including jurisprudential rules and narrations from the infallibles (Ahadith)- have been collected and certain jurisprudential rulings regarding the responsibility of the Islamic government have been deduced from them through a descriptive-analytical method. Since concerning about man's education and guiding him towards perfection and felicity is among the basic goals of the Islamic government, it carries a responsibility in this regard. The Islamic Government's responsibility in the guidance of the educands is recommended per se, but it becomes obligatory due to the power of the government in providing the resources and facilities, recognizing the general expediency of the society, ensuring the sovereignty of Islamic state, preventing the hegemony of infidels over Islamic society and protecting the Islamic entity.

    Keywords: Educand (Mutarabbi), Indirect causation & duty assignment (Tasbeeb & Tafweed), Islamic education (Tarbiya), Seeking one's expediency (Istislah-ul-Ahl), Social justice
  • Pari Mosapour Miyandehi *, Seyyed Valiollah Mousavi, Majid Yasouri, Sajjad Rezaei Pages 293-324

    This study the effectiveness of learning-teaching strategies (with an emphasis on ICT) on the educational performance of students in the field of geography of Farhangian University of Guilan. This study was administered based on the quasi-experimental method with pre-test post-test, follow-up and control group design. The study population consisted of all students of geography who studied at the Farhangian University of Guilan in the academic year of 2017-2018. To conduct the research, 20 subjects were selected through a census sampling from the research population and randomly divided into two experimental and control groups. The experimental group participated in 12 sessions of 90 minutes using ICT tools for two lessons (world geography and geotourism with emphasis on Iran); But the control group received their training in the past procedure (the traditional method of reading and speaking). Data were analyzed by repeated measures analysis of variance. The results showed that ICT-based learning-teaching strategies had a significant effect on the world geography and geotourism in general on the educational performance of students and its effects persist over time (P <0.0001). Therefore, it is recommended that ICT be used as a powerful tool for improving the quality and efficiency of education at universities.

    Keywords: educational performance, Information, communication technology, Learning-teaching strategies
  • Zahra Piroziyan, Ahmad Akbari *, Moslem Chrabein, Morteza Binesh Pages 325-354
    The purpose of this study was to design a model for accrediting the international standards of the Farhangian University evaluation system accomplished through the mixed-methods procedure (qualitative and quantitative) and exploratory design. The statistical population of the study consisted of two groups. In the qualitative phase of the study, professors and experts familiar with the field of accreditation of the validation system, and in the quantitative phase, all faculty members and adjunct professors in the Farhangian Universtity of Razavi, North, and South Khorasan Provinces participated including 741 participants. In the qualitative phase, 18 scientific experts were selected through judgmental purposive sampling and based on the saturation principle. In the quantitative phase, 256 participants (based on the Morgan table) were selected by stratified random sampling to answer the questionnaire. To collect the data in the qualitative phase, this study used the structured and semi-structured interview and in the quantitative phase, a researcher-made questionnaire was used. The present study used the grounded theory methodology to analyze the qualitative data, and the analysis of variance and covariance to analyze the quantitative phase. KMO and Bartlett’s test was used for sample adequacy test and correlation. Furthermore, the model was designed using structural equation modeling. The result of the quantitative phase showed that all fit indices used in this model have a very convenient fit. The most significant factors in accrediting the international standards of the evaluation system in Farhangian University were identified as “setting goals in comparison with the optimal patterns in order to achieve the desired set of results”, making sure employees have a healthy and transcendent work environment align with the social responsibilities”, and “the extent to which the mission and goals are specified”
    Keywords: accreditation, evaluation system, evaluation, International Standards
  • Fatemeh Derikvand, Akram Golshani * Pages 355-380

    The purpose of this study is to answer the question, to what extent the coping methods concerning psychological tensions in Persian didactic literature are adaptable to problem-focused and emotion-focused stress management skills of Lazarus and Folkman, based on the story of “The Lion and the Prey” in Masnavi. The research method employed in this study is analytical-descriptive, similarly applying Todorf's method in the hierarchy of the story and Lazarus and Folkman's coping skills questionnaire to determine the coping strategies. The results confirm that the coping skills stated in this story are consistent with Lazarus and Folkman's problem-focused method, and the psychological tensions in the story are eliminated by deliberately resolving the problem, taking responsibility, and seeking social support. Furthermore, the emotion-focused coping methods are likewise, yet moderately used.

    Keywords: Emotion-focused coping methods, Folkman, Lazarus theory, Problem-focused coping methods, Stress
  • Alireza Dawodi * Pages 381-402

    The purpose of this study is to identify and determine the degree of importance of the effective factors of transformation in the field of organizational culture at the level of education in Tehran. The present study is an applied study that has been conducted in the form of a survey. The time domain of this research is the second half of 1398. The statistical population of the study was the personnel working in education in Tehran that using Cochran's formula and stratified random method, 235 people were selected as the sample size. The data collection tool was a researcher-made questionnaire whose validity was equal to the opinions of experts and its reliability was equal to 0.89 with Cronbach's alpha, which indicates the appropriate reliability of the tool. For data analysis, software (SPSS) and t-test and Friedman tests were used. The results showed that the management support factor with a rank of 3.77 in Tehran education can contribute to the success or failure of the organization by supporting the goals of organizational culture transformation And the participation of employees with a rank of 2.82, will cause the education staff of Tehran to create and strengthen the spirit of collectivism, to achieve the transformation of organizational culture And the organization's Heberi, with a rank of 2.80, will create and promote unity and integration among staff, to provide them with alignment with of transformation in the field of organizational culture.

    Keywords: Education, Factors influencing, Organizational culture, Transformation