فهرست مطالب

مدیریت مخاطرات محیطی - سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)

مجله مدیریت مخاطرات محیطی
سال هشتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 6
|
  • علیرضا احمدی منش*، علی رضا سایبانی صفحات 1-18

    اصطلاح «مخاطره و خطر»، ابتدا در حقوق مدنی و در قلمرو صنعت بیمه پدیدار شد و منظور از آن حادثه زیانباری بود که تحقق و زمان آن قطعی و معلوم نیست؛ یعنی هر حادثه زیانباری که تحقق آن ممکن اما غیرقطعی باشد. در جرم شناسی بالینی، حالت خطرناک دارای شاخص های زیستی-روانی و اجتماعی و در واقع نوعی آسیب اجتماعی یا بیماری است و راهکارهای متناسب با این حالت تعریف و به منظور رفع آن نزد مجرم و محیط او اقدام می شود. به تدریج این مفهوم به قلمرو حقوق کیفری نیز وارد شد و مجموعه ای از رفتارهای ضد اجتماعی، مانند ترک کمک به اشخاص در مخاطره، وصف کیفری به خود گرفت و با ضمانت اجرا همراه شد. قانونگذاران برخی از کشورها مانند فرانسه در اصلاحیه قانون مجازات 1994، با دغدغه پایان دادن به رفتارهای خودخواهانه اشخاص، زرادخانه کیفری خود در این خصوص را تقویت کرده و عمل «در معرض خطر قرار دادن جان دیگری» را جرم انگاری کردند. بدین سان، به یک مفهوم، جدای از وجود و ورود زیان، توجه ویژه نشان داده شد و از بینش کلاسیک حقوق کیفری مبتنی بر مادی بودن صدمه فاصله گرفته شد. این رویکرد نوین در جرم انگاری رفتارهای مخاطره زا، با دانش مخاطرات همسوست و با هدف پیشگیری از وقوع برخی از رفتارهای خطرناک، در راستای تحقق نوعی ایمنی در جامعه است. از این رو می توان شاهد حضور نوعی دانش مخاطرات در مفهوم گسترده آن در ادبیات قانونی بود که بدون محدودیت ماندن در مخاطرات حوزه جغرافیایی، بلکه هر نوع به مخاطره انداختن حیات اجتماعی و در معرض خطر قرار دادن سلامت و ایمنی جامعه را شامل می شود. در ادبیات جرم شناختی و حقوقی نیز، به تدریج توجه از خطرناکی افراد به خطرناکی رفتار سوق پیدا کرد، درحالی که وجود دانش مخاطرات در مفهوم کلان، پیشتر به ضرورت چنین رویکردی توجه نشان داده است. از این رو این دو مفهوم خطر و خطرناکی و تعامل آن با دانش مخاطرات و جلوه های تقنینی آن در حقوق کیفری ایران و فرانسه، با روشی کتابخانه ای و ابزار توصیفی- تحلیلی بررسی خواهد شد. در نتیجه به نظر می رسد که رویکرد کلان دانش مخاطرات به دلیل اهمیت ایمنی و تلاش برای تحقق آن، رویکردی مغفول در قانونگذاری جامع در حوزه های مختلف سلامت مدار قلمداد می شود و از این رو، مقتضی است با عبور از تکیه تک بعدی بر حالت خطرناک، به رهنمودهای دانش مخاطرات توجه کرد و آنها را در راستای دقت قانونگذاری و پیش بینی جرم به خطر انداختن سلامت دیگری به کار بست.

    کلیدواژگان: جرم بدون نتیجه، جرم پیشگیری، حالت خطرناک و مخاطره آمیز، در معرض خطر و مخاطره قرار دادن دیگری
  • جواد وکیلی*، رامین امیرساسان، رعنا پورحسن صفحات 19-30

    مقدمه و هدف سلامت فردی و اجتماعی زنان معتاد با استفاده از ورزش و مکمل تا کنون بررسی نشده است، هدف این تحقیق کاهش مخاطرات اجتماعی زنان معتاد با استفاده از روش ترکیبی ورزش و مکمل است. در یک طرح تحقیقی نیمه تجربی از بین زنان معتاد به مت آمفتامین و هرویین با میانگین سن 7/6±34/28 سال، وزن 24/10±06/62 و شاخص توده بدنی 93/2±10/24 از کمپ ترک اعتیاد، 32 نفر به صورت داوطلبانه انتخاب و با تخصیص تصادفی به چهار گروه تمرین، تمرین+ مکمل (ویتامین D)، مکمل و  کنترل تقسیم شدند. گروه تمرینی، تمرین مقاومتی را با شدت 40 تا 70 درصد 1RM  به مدت 18 تا 28 دقیقه و تمرینات هوازی را با شدت 50-70% ضربان قلب ذخیره به مدت 12 تا 30/37 دقیقه و سه جلسه در هفته به مدت هشت هفته اجرا کردند. قبل و بعد از پروتکل تمرینی و مکمل دهی، نمونه خونی به منظور اندازه گیری نیمرخ لیپیدی و پرسشنامه ولع مصرف اندازه گیری شد. آزمون شاپیروویلک برای بررسی توزیع طبیعی داده ها و آزمون آنوا و آزمون تعقیبی بونفرونی برای مقایسه گروه ها در سطح معنا داری 05/0α< استفاده شد. نتایج تحقیق نشان داد که سطح کلسترول،LDL   و تری گلیسرید در گروه های تمرین + مکمل نسبت به گروه های دیگر کاهش معنا داری و سطح HDL افزایش معنا داری داشت (05/0>P). همچنین در ولع مصرف، بهبود معنا داری در گروه های تمرین و تمرین+مکمل نسبت به گروه کنترل مشاهده شد (05/0>P).  اما در گروه مکمل نسبت به گروه کنترل تفاوت معنا داری مشاهده نشد (05/0<P).  نتیجه این که ترکیب ورزش و مکمل می تواند به منظور بهبود سلامت فردی، بهبود نیمرخ لیپیدی و کاهش مخاطرات اجتماعی در زنان معتاد به کاربرده شود.

    کلیدواژگان: زنان معتاد، مخاطرات اجتماعی، مکمل، نیمرخ لیپیدی، ورزش
  • سیده آیسن مختاری موسوی، احمد اخلاصی*، محمود حسینی، علیرضا تقدیری صفحات 31-47

    شکل هندسی ساختمان، چه در پلان و چه در ارتفاع بر رفتار لرزه ای آن تاثیرگذار است. از سوی دیگر فرم بنا از منظر مسایل زیبایی شناختی و عملکرد ساختمان در معماری دارای اهمیت بسیار است. اگر بتوان فرم بنا را به گونه ای طراحی کرد که هم پاسخگوی ویژگی های معماری بنا باشد و هم از منظر رفتار لرزه ای عملکرد مطلوب تری را ارایه دهد، هر دو هدف یادشده همزمان تحقق خواهند یافت. تا کنون کمتر به تاثیر شکل هندسی ساختمان در پلان و بدنه بر رفتار لرزه ای آن پرداخته شده است. بنابراین در این مقاله سعی شد علاوه بر در نظر گرفتن محدودیت های معماری همچون مساحت هسته مرکزی و طبقات، ارتفاع بنا، پلان آزاد و عمق نور مناسب در طبقات، با در نظر گرفتن فرم های خاص در ارتفاع و پلان ساختمان، به بررسی رفتار لرزه ای آن پرداخته شود تا به فرم های مناسبی دست یافت که علاوه بر تامین نیازهای معماری و سازه ای بنا، موجب اقتصادی شدن طراحی شوند. برای این منظور ساختمان های 70 طبقه با سازه هگزاگرید با سه شکل دایره، پنج ضلعی و مثلث برای پلان و سه فرم استوانه ای، محدب و مقعر در ارتفاع، با سطح زبربنای کل یکسان بررسی شدند. پژوهش از نوع کمی است و مدل سازی فرم ها با استفاده از نرم افزار راینو و تحلیل مدل های سازه ای در نرم افزار سپ 2000 صورت گرفته است. براساس نتایج می توان گفت با کاهش تعداد اضلاع پلان در بدنه های محدب، وزن کل حدود 11 درصد و برش پایه حدود  10 درصد کاهش یافت، درحالی که با افزایش تعداد اضلاع پلان در بدنه های مقعر، از وزن کل حدود 5 درصد کاسته شد و مقدار برش پایه با افزایش یا کاهش تعداد اضلاع پلان، دچار تفاوت محسوسی نشد.

    کلیدواژگان: آسمان خراش، فرم یابی، هگزاگرید، تحلیل سازه، مخاطرات طبیعی
  • عبدالرضا گرزین*، فتح الله شمسایی، حمیدرضا سوری صفحات 49-61

    ایران به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و سیاسی همواره در معرض انواع مخاطرات طبیعی و غیرطبیعی قرار داشته است. ارتقای کارامدی ارگان های مهمی مانند سازمان های آتش نشانی می تواند در کاهش اثر مخاطرات بسیار موثر باشد. این پژوهش با توجه به اهمیت مخاطرات انسان ساخت انجام گرفت. این تحقیق از نوع کاربردی بوده و به شیوه توصیفی- تحلیلی انجام گرفته است. جامعه تحقیق کارکنان شاغل در سازمان آتش نشانی شاهرود و ستاد مدیریت بحران شهرداری شاهرود (80 نفر) در سال 1398 بودند و حجم نمونه با توجه به محدودیت جامعه آماری حداقل 50 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. اطلاعات مورد نظر از راه تکمیل پرسشنامه طراحی شده به دست آمد. در این پژوهش از آمار توصیفی برای نمایش اطلاعات جمعیت شناختی گروه نمونه و آمار استنباطی با کمک نرم افزارهای آماری SPSS 22، Amos 20وLisrel 8.8استفاده شد. نتایج این تحقیق نشان داد که ساز وکارهای ارتقای کارامدی سازمان های آتش نشانی در بحران های انسان ساخت شامل 1. سازماندهی، 2. فرایند و 3. فناوری است. در ضمن یافته ها حاکی از آن است که شاخص های فرعی شامل ساختار سازمانی، بودجه و اعتبار، فرهنگ، اهداف، محیط و کارکنان بر شاخص اصلی سازماندهی؛ شاخص های فرعی فرایندهای عملیاتی و فرایندهای مدیریتی بر شاخص اصلی فرایند و شاخص های فرعی سخت افزار و نرم افزار بر شاخص اصلی فناوری تاثیرگذارند.

    کلیدواژگان: آتش نشانی، انسان ساخت، کارامدی، مخاطرات
  • خلیل الله بیات*، فخرالدین احمدی دانش آشتیانی، عبدالرسول عمادی صفحات 63-79

    گمان غالب بر آن است که مسلمانان نظریه «بخار تر و خشک» یا «ابخره و ادخنه» را به عنوان عامل وقوع زلزله از ارسطو اخذ کرده اند. این نظر خالی از حقیقت نیست، اما آشکارا تلاش های دانشمندان دوره اسلامی در تبیین زلزله را از طریق ارایه نظریه های جدید نادیده می گیرد. پژوهش پیش رو درصدد یافتن پاسخ این پرسش است که متقدمان دوره اسلامی در تبیین عوامل طبیعی وقوع زلزله به مثابه مخاطره طبیعی چه نوآوری هایی داشته اند؟ این تحقیق با روش پژوهش تاریخی به جست وجوی در آثار دانشمندان اواخر قرن دوم تا قرن یازدهم هجری می پردازد و با گردآوری و توصیف داده های مکتوب آنها را طبقه بندی و تجزیه و تحلیل می کند. یافته های تحقیق حاکی از آن است که مسلمانان با شرح و بسط، استدلال، تبیین و پذیرش بخار تر و خشک و با آگاهی از ضعف این نظریه در پاسخ دهی به پرسش های مقدر خود درباره زلزله، شش نظریه دیگر را هم در کنار آن عرضه داشته اند. این نظریه ها شامل «آب باران و بی بارانی»،«ریزش غارها و گودال های بزرگ زیر زمین»،«افتادن کوه ها، ریزش قلل و دماغه ارتفاعات»، «باد روی زمین یا فشار هوا»، «نور (حرارت یا آتش)» و «سقوط شهاب سنگ» می شود. طرح این نظریه های نوآورانه، از استقلال فکری و فلسفی دانشمندان مسلمان در تبیین پدیده زلزله حکایت دارد.

    کلیدواژگان: تاریخ زلزله شناسی، زلزله، زمین لرزه، عوامل وقوع زلزله، مخاطرات طبیعی زلزله، نظریه های دوره اسلامی
  • وحید عیسی زاده، میثم ارگانی*، ابوالفضل قنبری، حسین محمدی صفحات 81-98

    ویروس کرونا عامل یکی از بیماری های واگیردار و عفونی سده بیست ویکم است که از اواخر دسامبر 2019 از ووهان چین به سراسر جهان گسترش یافت. در پژوهش حاضر، مدل سازی پراکندگی زمانی و مکانی ویروس کرونا با استفاده از مدل رگرسیون وزن دار مکانی انجام گرفت و نتایج با مدل حداقل مربعات، برای سه شاخص (مبتلایان، فوت شدگان و بهبودیافتگان) برای استان های قم و مازندران در طی دوره زمانی 3 اسفند 1398 تا اواخر مهر 1399 مقایسه شد. همچنین برای تحلیل سه شاخص ویروس کرونا از الگوی خودهمبستگی مکانی موران استفاده شد. علت انتخاب استان مازندران و قم به عنوان مناطق مطالعه در پژوهش حاضر، مسافرت های زیارتی و سیاحتی بود. همچنین این دو استان از اولین استان های درگیر با ویروس کرونا در کشور بودند. نتایج پژوهش نشان می دهد که پراکندگی مبتلایان در استان قم در طی دوره زمانی ذکرشده، 25/44 درصد و پراکندگی فوت شدگان 34/4 درصد بود. پراکندگی مکانی این شاخص ها بیشتر در قسمت های شمال غربی و جنوبی شهرهای استان قم بود. اما پراکندگی بهبودیافتگان برای این استان 07/61 درصد بود که بیشتر در قسمت های مرکزی استان دیده شد. پراکندگی زمانی و مکانی مبتلایان ویروس کرونا در استان مازندران در طی دوره زمانی ذکرشده 57/35 درصد و پراکندگی فوت شدگان 61/2 درصد بود. بیشتر مبتلایان و فوت شدگان از نظر مکانی در قسمت شمالی این استان دیده شدند. بهبودیافتگان براساس مدل حداقل مربعات در طی دوره زمانی 3 اسفند 1398 تا اواخر مهر 1399، بیشتر در قسمت های مرکزی و بخشی های کوچکی از قسمت های جنوبی این استان پراکنده بودند. بنابر نتایج پژوهش حاضر، براساس مدل های رگرسیون وزن دار مکانی و حداقل مربعات، مهم ترین عامل پراکندگی زمانی و مکانی ویروس کرونا در استان های قم و مازندران، سفرهای گردشگری و زیارتی است. از این رو ممنوعیت سفر به این استان ها و ارایه خدمات سازمان ها و ادارات به صورت الکترونیکی و غیرحضوری با هدف کاهش حضور مردم در جامعه و قرنطینه خانگی، پیشنهاد پژوهش حاضر به منظور کاهش پراکندگی مکانی ویروس کرونا در استان های قم و مازندران است.

    کلیدواژگان: استان های قم و مازندران، خودهمبستگی مکانی موران، مدل رگرسیون وزن دار مکانی و حداقل مربعات، ویروس کرونا
|
  • Alireza Ahmadimanesh *, Alireza Sayebani Pages 1-18

    The term "risk" first appeared in civil law and in the realm of insurance, and meant a harmful event whose occurrence and timing were not definitive. That is, any incident that was possible but uncertain. In clinical criminology, a dangerous condition has bio-psychological and social indicators and in fact is a kind of social harm or disease, and solutions appropriate to this condition are defined and in order to eliminate it. The perpetrator and his environment are taken action. Gradually, this concept entered the realm of criminal law, and a series of anti-social behaviors, such as refusing to help people at risk, became criminal and were accompanied by a guarantee of execution. Legislators in some countries, such as France, in the 1994 amendment to the Penal Code, concerned about ending the selfish behavior of individuals, strengthened their criminal arsenal in this regard and criminalized the act of "endangering the life of another." Thus, special attention was paid to a concept, apart from the existence and occurrence of damages, and the classical view of criminal law based on the materiality of the damage was removed. These two concepts of danger and dangerousness and its different effects are examined in this article. Is located.

    Keywords: Dangerous state, crime of prevention, crime without result, endangered by another
  • Javad Vakili *, Raminn Amirsasan, Rana Pourhasan Pages 19-30
    Introduction

    individual and social health of addicted women with training and supplement haven't been studied, therefore aim of this study is to lower social dangers of addicted women by using training and supplement.

    Methods

    In a semi-experimental study design, 32 subjects among women addicted to Methamphetamine and Heroin from de-addiction camp, with average age of 28.34±6.7 years, weight of 62.06±10.34 kilograms, and BMI of 24.10±2.93, were voluntarily chosen and randomly divided into four groups of training, training + supplement (Vitamin D), supplement, and control. Training group did resistance training with intensity of 40 – 70% of one-repetition maximum for 18 to 28 minutes and aerobic training with intensity of 50 – 70% of heart rate reserve for 12 to 37.5 minutes for 8 weeks with 3 sessions each week. Before and after training protocol and supplementation, blood samples were taken in order to measure lipid profile, and drug voracity questionnaire was given. To check the normality of distribution of data, Shapiro-Wilk test was used. For comparing groups ANOVA and post-hoc Bonferroni test at significance level of 0.05 were used.

    Results

    this study showed that cholesterol level, LDL, and triglyceride in training + supplement in comparison to other groups had significant decrease and HDL had significant increase (p < 0.05). Voracity of the consumption had significant improvement in training and training + supplement groups in comparison to control group (p < 0.05). But there was no significant difference in supplement group in comparison with control group (p>0.05).

    Conclusion

    Combination of training and supplement can be used in order to improve individual health, lipid profile and decrease social dangers in addicted women.

    Keywords: social audience, addicted women, exercise, Complement
  • Aysan Mokhtarimoosavi, Ahmad Ekhlasi *, Mahmoud Hosseini, Alireza Taghdiri Pages 31-47

    The geometric shape of the building, both in plan and in height, influences seismic behavior. Furthermore, the form of the building is very important in terms of aesthetic issues and the function of the building in architecture. so, if the form of the building can be designed in such a way that not only responds to the architectural features of the building, but also performs better in terms of structure (seismic behavior), it will be possible to achieve these two goals simultaneously. Also, less attention has been given to the geometry and plan capabilities of the building for seismic stability. Therefore, in this article, in addition to considering architectural constraints such as the area of the central core and floors, building height, free plan and appropriate light depth in the floors, by making changes in the shape of the building body in height and plan, to compare its seismic behavior. Furthermore, by creating appropriate forms, which could achieve the needs of architecture and building structures and make the design economical. For this purpose, 70-storey hexagrid buildings structure with three shapes of circle, pentagon and triangle in plan and three different forms in in height cylindrical forms, convex and concave, with the same total area, have been studied. The research is quantitative and the modeling of forms has been done by the Rhino software through the analysis of structural models in the SAP 2000 software. Based on the obtained results, it can be stated that, by reducing the number of sides of the plan in convex sections, the total weight is reduced by 11.4% and the base shear is reduced by 10%, while with increasing the number of sides of the plan in concave sections, the total weight is reduced by 5% and the amount of base shear There is no significant difference with increasing or decreasing the number of sides of the plan

    Keywords: Skyscraper, Form finding, Hexagrid, Structural analysis, Natural hazards
  • Abdol Reza Gorzin *, Fathollah Shamsaei, Hamid Reza Soori Pages 49-61

    Islamic republic of Iran has always been located to a variety of natural and unnatural crises due to its specific geographical and political situation. To this end, Improve the Efficiency of crisis-management organizations such as fire service can be very effective in mitigating the effects of the crisis. Therefore, given the importance of man-made crises, a research was conducted entitled "Mechanisms to Improve the Efficiency of Fire services in manmade Crises". This research is an applied one and is descriptive-analytical. The study population consisted of employees of Shahrood Fire Department and Shahrood Municipality Crisis Management Staff (80 persons) on the year 1398 and the sample size was determined by random sampling. The information was obtained by completing the designed questionnaire. In this study, descriptive statistics were used to represent demographic data and inferential statistics using SPSS 22, Amos 20 and Lisrel 8.8 statistical software. The results of this study showed that the mechanisms for enhancing the efficiency of firefighting organizations in humanitarian crises include: 1. organization, 2. process and 3. Technology. The findings also show that the sub-indicators include: organizational structure, budget and credit, culture, goals, environment and staff on the main organizational index; operational and managerial process on the process index and hardware and Software on the core index of technology affects.

    Keywords: Efficiency, Hazards, man-made, fire service
  • Khalilollah Bayat *, Fakhreddin Ahmadi Danesh Ashtiyani, Abdorasool Emadi Pages 63-79

    Natural Causes of Earthquake from the Perspective of Precursors of Islamic Era (Late 2nd Century AH to 11th Century AH) and the Quality of Their Attention to Its Hazards Khalilolah Bayat1,*, Fakhredin Ahmadi Danesh Ashtiyani2, Abdorasool Emadi3 1 Ph.D. Candidate, Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran (*Corresponding Author. Email: khalilbayat18@gmail.com) 2 Associate Professor, Civil Engineering Department, K. N. Toosi University, Tehran, Iran. 3 Associate Professor, Institute for Humanities and Cultural Studies, Tehran, Iran Abstract It is broadly asserted that Muslims adopted the "Hot-Wet Air & Dry-Hot Air" [Arabic 'adkhaneh': plural of 'dokhān', lit., 'smoke' in Arabic and the 'wet-hot air' 'abkhareh': plural of 'bokhār'], theory based on Aristotle's view to explain earthquakes. Although his view carries some glimmers of truth, highlighting this theory underestimates the efforts made by Islamic scholars to explain earthquakes. This study seeks to find an answer to this question: what innovative theories did the early scientists of the Islamic era employ to explain the natural causes of earthquakes? The historical research methodology is applied to explore the views held by Islamic scientists of the late second century AH to the eleventh century AH. It further analyzes those perspectives through the relevant academic literature. The findings indicate that while developing, discussing, explaining, and acknowledging the theory of "Hot-Wet Air & Dry-Hot Air" and finding out that the aforementioned theory failed to answer their primary questions on earthquakes, Muslims introduced six other theories in addition to Aristotle's.

    Keywords: Earthquake, History of Seismology, Theories of Islamic Era, Causes of Earthquake, Natural Earthquake Hazards
  • Vahid Isazadeh, Meysam Argany *, Abolfazl Ghanbari, Hossein Mohammadi Pages 81-98

    Corona virus is one of the most contagious and infectious diseases of the 21st century, which has spread worldwide since late 2019 in the form of Wuhan pneumonia.The aim of the present study was to model the spatial and temporal dispersion of the corona using the weighted spatial regression model and compare it with the least squares model during the period from March 24, 2020 to late October 2020 using three corona indices including (patients, deceased and Improved) for Qom and Mazandaran provinces. The results showed that the rate of patients for Qom province during the period showed 44.025 percent. While the death toll reached 4.34 percent, which is more scattered in the northwestern and southern parts of Qom cities, but the rate of improvements for this province showed 61.7 percent, which is mostly the spatial distribution of this improvement. Findings can be seen in the central parts of the province. However, the results obtained from the spatial and temporal distribution of corona for Mazandaran province in the present study were different according to the mentioned models, so that the number of patients for this province during the mentioned period The number reached 35.57 percent, but the death toll showed 2.61 percent, most of which were spatially located in the northwestern and southern parts, including (Ramsar, Tonekabon, Kelardasht, Chalous, Noor and Amol). Mazandaran province is the ruler. While the amount of improvements in Mazandaran province using the least squares during the period from March 24, 2017 to late October 2016, is mostly seen in the central parts and small parts of the southern parts of the province.

    Keywords: Corona virus, spatial, least squared weighted regression model, Moran coefficient, determination coefficient, Qom, Mazandaran provinces