فهرست مطالب

زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان) - سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه زن در فرهنگ و هنر (پژوهش زنان)
سال سیزدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اعظم راودراد*، زهرا مجدی زاده صفحات 1-34

    نحوه بازنمایی زنان شاغل در رسانه‏ ها‏ از عوامل فرهنگی اجتماعی تاثیرگذار بر رد یا تایید کلیشه ‏های جنسیتی سنتی مربوط به زنان و اشتغال آن‏ها به شمار می‏رود و می‏تواند در تغییر باورهای فرهنگی مربوط به اشتغال زنان موثر واقع شود. هدف این مقاله، مطالعه بازنمایی زنان شاغل در سینمای ایران پس از انقلاب است. در بخش نظری تحقیق، از نظریه بازنمایی هال استفاده شده است. روش تحقیق نیز برمبنای الگوی نشانه ‏شناسی جان فیسک بوده است. نتایج حاصل از مطالعه بازنمایی زنان شاغل در سینمای ایران نشان می‏دهد که زنان شاغل مدرن، برخلاف کلیشه زن سنتی، دارای قدرت،‏ توانمندی و استقلال بیشتری در زندگی خود بوده و تابع مردان نیستند. در بیشتر آثار‏ ساخته‏ شده با محوریت زنان شاغل، سعی شده است ضمن نقد ایدیولوژی مردسالاری، از برابری طلبی و شایسته‏ سالاری در اشتغال دفاع شود. به رغم تلاش برای دوری از نگاه مردسالارانه،‏ شاهد طبیعی سازی نقش خانه ‏داری برای زنان هستیم.

    کلیدواژگان: اشتغال زنان، ایدئولوژی، بازنمایی، کلیشه ‏های جنسیتی، نشانه‏ شناسی
  • سیده راضیه یاسینی* صفحات 35-63

    رسانه ‏های مکتوب، از جمله نشریات تخصصی هنری یا هنری ادبی، می‏توانند از واقعیت‏ های اجتماعی تصویری برساخته را عرضه کنند که در فهم مخاطبان آن ها از جامعه بسیار تاثیرگذار است، پژوهش در این مقاله با پرسش از اینکه؛ چه برساختی از زنان در نشریات تخصصی هنری یا هنری ادبی در دوره اصلاحات (13761384) صورت گرفته است، بر آن است تا رویکرد هر یک از نشریات مورد مطالعه را در پرداختن به زنان و مسایل آنان دریابد. بدین منظور با بهره‏گیری از نظریه بازنمایی استوارت هال و با استفاده از تحلیل مضمون (تحلیل تماتیک)، 27 نشریه هنری یا هنری ادبی منتشره در دوره مزبور مطالعه شده است. نتایج پژوهش نشان می‏دهد که نشریات مورد نظر، در سه گروه، رویکردهای متفاوتی به موضوع داشته ‏اند؛ در یک دسته از نشریات، تصویر زن یا به غیبت رفته یا از آن احتراز شده است. در دسته دوم، تصویر زن در حاشیه قرار داده شده و در دسته سوم، به‏ طور برجسته‏ ای، برساخت گفتمانی از زن صورت گرفته است. تحلیل مضامین این نشریات نشان داد که تصویر بازنمایی‏شده از زنان، بسته به رویکردهای گاه تجاری برخی نشریات، به‏ ویژه نشریات سینمایی، الزاما با هدف تقویت گفتمان اصلاحات برساخته نشده، اما متاثر از نگاه مشارکت‏جوی زنان در گفتمان اصلاحات بوده است.

    کلیدواژگان: اصلاحات، بازنمایی، برساخت، زن، نشریات تخصصی هنری
  • زهرا اردکانی فرد*، سید نورالدین رضوی زاده صفحات 65-90

    اینفلوینسرها از طریق پست های خود در شبکه‏ های اجتماعی رهبران افکار آنلاینی هستند که بر رفتار و روند تصمیم‏گیری توده ‏ها تاثیر می‏گذارند. در حال حاضر، بسیاری از اینفلوینسرهای اینستاگرامی را زنان تشکیل می‏دهند. تصویری که آن ها از زندگی‏شان به عنوان زن ارایه می‏کنند تصویری تاثیرگذار درباره زن بودگی و زنانگی است. این تحقیق به دنبال بررسی و تحلیل زنانگی نمایش داده شده در اینستاگرام است. برای این منظور، صفحات چهار نفر از زنان اینفلوینسر ایرانی به عنوان نمونه انتخاب شده و پست‏های این صفحات با استفاده نشانه شناسی اجتماعی تصویر کرس و ون لیوون تحلیل شده است. نتایج تحقیق نشان می‏دهد که چهار نوع بازنمایی زنانگی در این صفحات دیده می‏شود که «زنانگی بدنمند مدرن»، «زنانگی سنتی با فرمی نو»، «ضد زنانگی مسلط» و «زنانگی در خدمت فضای عمومی» نام گذاری شده است. این انواع در عین تفاوت‏های روشنی که با یکدیگر دارند دارای اشتراکاتی نیز هستند. آن ها به دو مقوله «بدن زنانه» و «نقش‏های زنانه» توجه دارند. بدن زنانه و نقش‏های زنانه تحت تاثیر دو فرایند تجاری‏شدن و اجتماعی‏شدن قرار می‏گیرند که یکی تحت تاثیر گفتمان سرمایه‏داری حاکم بر شبکه اینستاگرام و دیگری متاثر از گفتمان فمنیستی است. همچنین، در همه انواع زنانگی‏های نمایش داده شده، گفتمان دینی یا کاملا طرد می‏شود یا نادیده گرفته می‏شود.

    کلیدواژگان: اینستاگرام، اینفلوئنسر، زنان اینفلوئنسر، زنانگی، نشانه شناسی اجتماعی
  • محمدرضا مریدی، سهیلا عبادی فر* صفحات 91-113

    هنرمندان زن برخاسته از جوامع مسلمان و جغرافیای خاورمیانه با کلیشه‏ های بصری از «زن‏بودن»، «مسلمان‏بودن» و «خاورمیانه ‏ای ‏بودن» مواجه اند. نمایشگاه ‏ها و رویدادهای هنری از آثاری استقبال می‏کنند که به بازتولید کلیشه‏های بازشرقی‏سازی و نوشرقی‏گرایی تصویری می‏پردازند. پس از حادثه یازده سپتامبر 2001، تعداد نمایشگاه ‏های هنری با محوریت زنان خاورمیانه افزایش یافت. این فرصتی برای زنان هنرمند بود تا مسایل شان را در کانون توجه رسانه‏ های جهان قرار دهند؛ اما از سوی دیگر آن‏ها با انتظارات و کلیشه‏ های پنهانی مواجه شدند که رویدادهای هنری غرب تمایل دارند تجربه‏ های هنری آن‏ها را جهت ‏دهند و با کلیشه‏ های غرب همسو کنند. در مقاله حاضر با درپیش‏گرفتن رویکرد و روش‏ شناسی «مطالعات رویداد» به مرور برخی از رویدادهای مهم هنر خاورمیانه می‏پردازیم و بر دو نمایشگاه «شکستن حجاب» (2002، یونان) و «زنان روایت‏گر» (2013، امریکا) تمرکز خواهیم کرد که با هدف بازاندیشی در کلیشه‏ های فرهنگی و رد مفهوم ناتوانی زنان خاورمیانه برپا شدند. نتایج پژوهش نشان داد آثار زنان هنرمند خاورمیانه در طیفی دو قطبی قرار می‏گیرند؛ تصویر زنان رنجور از جنگ و زیبایی پس‏رانده‏شده سرزمین‏‏های شرق و مظلومیتی ترح م‏برانگیز از زنان تا تصویر زنان مقاوم و قدرتمند. در این دو سر طیف از زنان منفعل و قربانی تا آشوب گران و ستیزه‏ جویان در برابر سنت‏ها، آثار متنوعی قرار دارند که مضامین زیادی را دربرمی‏گیرند. هنرمندان زن در جست وجوی راهی هستند که هم محدودیت‏ های فرهنگ ‏مردسالار را نقد کنند و هم بر انتظارات تقلیل ‏گرایانه و اگزوتیک از هنر زنان غلبه یابند. این راه دشوار باید در برابر انتظارات بازار هنر و انتظارات سیاسی از نمایشگاه ‏های هنری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: خاورمیانه، زنان مسلمان، زنان هنرمند، مطالعات رویداد، نمایشگاه‏ های هنری، هنرمندان عرب
  • عفت السادات افضل طوسی*، مهدیس مهاجری صفحات 115-138

    مهاجرت مسیله‏ای فرهنگی است که تداعی‏گر مفاهیمی مانند هویت، از خودبیگانگی، غربت و نوستالژی است. مهاجرت بر اندیشه و آثار هنرمندان تاثیر مستقیم می‏گذارد. آثار هنرمندان مهاجر به واسطه بیان مضامین ویژه در سال‏های اخیر مورد توجه قرار گرفته است. در این میان، هنرمندان مهاجر کشورهای اسلامی نیز توانسته‏ اند با نمایش آثار خود ابعاد گوناگون هنر مهاجران را به تصویر بکشند. یکی از جنبه‏ های فرهنگ که در جریان مهاجرت دچار تحول می‏شود، زبان و به دنبال آن خط است. خط بخشی مهم از آثار هنرمندان کشورهای اسلامی است و وابستگی آن به زبان کارکردهای مختلفی را برای آن به وجود آورده است. در میان هنرمندان مهاجر، زنان هنرمند نیز خط را به عنوان عنصر مهم کار خود برگزیده‏اند. پرسش اصلی تحقیق این است که نقش خط در آثار هنرمندان زن مهاجر چیست و به چه دلیل از خط و نوشتار در آثار خود بهره برده ‏اند؟ این نوشتار که با روش توصیفی تحلیلی و اطلاعات گردآوری شده کتابخانه‏ای انجام شده است، بر اساس دیدگاه باختین به تحلیل آثار مورد نظر می‏پردازد. میخاییل باختین از اندیشمندان قرن بیستم است که در حوزه انسان شناسی نظریه «دیگری» و «دیگربودگی» را مطرح کرده است. او باور دارد انسان همواره به انسان دیگر نیازمند است و از دریچه انسان دیگر به خود نگاه می‏کند و یکی از عومل تاثیرگذار در شکل‏گیری و شناخت موقعیت انسان، دیگری است. با مطالعه آثار هنرمندان زن مهاجر از کشورهای ایران، عراق، فلسطین، الجزایر، مراکش و مصر آثاری از لالا الصعیدی از مراکش، شیرین نشاط از ایران و هیف کهرمان از عراق انتخاب شده است. نتایج بررسی نشان می‏دهد این زنان مهاجر خط را برای بیان هویت و دیگربودگی‏ شان به کار برده و در موقعیت دیگری دست به خلق اثر زده‏ اند و برآن‏ اند تا هویت و دیگربودگی‏شان را نمایش دهند.

    کلیدواژگان: خط، کشورهای اسلامی، میخاییل باختین، مهاجرت، هنرمندان زن
  • مینا بیگوند*، عباس کاظمی، حسین بصیریان جهرمی صفحات 139-163

    هدف از انجام این پژوهش دست یابی به چهره ی ترسیم شده از مادری،  بواسطه نقشی است که توسط سوپرمام ها در اینستاگرام اجرا شده و همچنین مطالعه سبک و ابعاد زندگی آنها از دیگر اهداف این پژوهش بوده است. برای رسیدن به این اهداف از روش مردم نگاری شبکه ‎ایی (نتنوگرافی) استفاده کرده ایم.نتایج بدست ‎آمده از تحلیل تماتیک، شامل 6 تم اصلی «نمایش مادرانگی کامل»، «زیبایی‎شناختی کردن مادری»، «بازتولید الگوهای سنتی مادرانگی »، «نمایش من ایده ‎آل»، «سبک مند کردن زندگی روزمره»، «نمایش خانواده خوشبخت و برخورداری از روابط مطلوب» است. سوپرمام ها از طریق زیبایی شناختی کردن مادری سعی در بازشکل دادن به مادری به عنوان الگویی مطلوب را دارند. تصویر ایده آل و دل‎فریب مادرانگی که با ظرافت تمام توسط سوپرمام ها در اینستاگرام به نمایش گذاشته می شود اگرچه ممکن است برای دیگر مادران دست نیافتنی باشد، با این‎ حال چهره تازه ای از مادرانگی را ایجاد کرده است. درصورتی که ضرورتا مادرانگی سنتی را به چالش نمی کشند بلکه این تصویر تداوم الگوی مادرانگی سنتی اما در لباس جدید است. اگرچه مادرانگی همچنان با فداکاری و مهر منسوب به آن معنا می شود و به لحاظ معنایی تفاوت چندانی با دهه های پیش از خود نمی‎کند، با این حال مادران اینستاگرامی در تعریف هویت مادری و فردی خود و همچنین راه و روش والدگری و فرزندپروری به شیوه ‎ی متفاوت ایفای نقش کرده اند.

    کلیدواژگان: مادرانگی، هویت مادری، سوپرمام، اینستاگرام، نتنوگرافی
  • مریم السادات سیاهپوش، طاهره حاج ابرهیمی*، لیلا هوشنگی صفحات 165-181

    در مطالعات معاصر، در بحث از نقش زنان در جوامع دینی و تاثیر دین بر چگونگی حضور اجتماعی زنان، دیدگاه‏ های مختلفی را می‏توان سراغ گرفت. برخی پژوهش ‏گران دین را به منزله ابزاری جهت سرکوبی زنان دانسته‏اند و در مقابل برخی دیگر با لحاظ جمعیت درخور توجه زنان مومن، دین را به نوعی عامل احیای جایگاه زنان به شمار آورده ‏اند. در رویکرد فمنیستی، با به کارگیری روش ‏های مطالعاتی نوین به بازخوانی، فهم و تحلیل متون مقدس دینی، به ویژه متون مسیحی، پرداخته شده تا تاثیر دین بر جایگاه زنان در پرتو نگاهی نو واکاوی شود. در این پژوهش، کوشش شده نخست به بحث درباره نقش رسولانه‏ای پرداخته شود که زنان همراه با عیسی مسیح در عهد جدید برعهده داشته ‏اند. سپس بر آنیم با بررسی گزارش اناجیل چهارگانه درباره مریم اهل بیت‏عنیا و مریم مجدلیه، که در سفرها با عیسی همراهی می‏کردند و در عرصه ‏های دینی مختلف، چه عملی و چه نظری، در فعالیت‏ های گوناگون اجتماعی نقش پویایی برعهده داشته ‏اند، در مقام الگویی برای حضور زنان مومن به یافته‏ های مبتنی بر رویکرد زنانه ‏نگر دست یابیم. همچنین، در این پژوهش کوشش می‏شود که به شیوه توصیفی تحلیلی به بررسی مولفه‏ های ایمان زنانه پرداخته شود.

    کلیدواژگان: اناجیل، فمنیسم، ایمان زنانه، مریم اهل بیت‏عنیا، مریم مجدلیه
|
  • Azam Ravadrad *, Zahra Majdizade Pages 1-34

    The way of representation of employed women in Iranian media, is one of the social and cultural factors affecting the traditional gender stereotypes about women and their employment. This, can be effective in changing the cultural beliefs about women's employment. The main purpose of this Research is to study the representation of employed women, in the cinema of Iran after the revolution (in 1979) and presenting a comparison in different political periods of post-revolution, respectively. To achieve this goal, prominent films produced in each course (focused on women's employment), had been selected and analyzed. The theoretical section of this study, utilizes the representation theory of Stuart Hall. The research methodology is based on the semiotics of John Fiske. The results of the study represented that the modern employed women, unlike traditional female stereotypes, have the power and are more independent from their husbands. In most films that focus on employed women, the director have tried to criticize the patriarchal ideology, alongside defending the ideology of egalitarianism and meritocracy in employment. Although social conditions of each political period, had been effective in the way of representation of employed women and the ideology of the film. Nevertheless, despite trying to avoid patriarchal ideology, in these works, the naturalization of housework for women can be seen as well.

    Keywords: Representation, Women's employment, Cinema, gender stereotypes, Ideology
  • Seyedeh Razieh Yasini * Pages 35-63

    Women have been focused in different discourses after 1979 Islamic revolution in Iran. The media have played a pivotal role in discourse construction on the women. Written media including artistic-literary magazines can construct social realities which are influencing on the society. This paper by asking on the way of constructing women by these magazines at reform era (1997-2005) is to find how these magazines have represented the women and which discourse field they refer to. Thus Stuart Hall theory on the media representation by focusing on construction approach applied to study on selected 27 artistic-literary or artistic magazines were published at reform era. The selected artistic magazines have been analyzed through thematic analysis. The findings show that studied magazines which have represented the women are categorized in 3 categories; 1. The magazines which have ignored the women; they did not play a discursive constructing role on the women at the reform era 2. The magazines which have low representation of women; they put the women in side lines 3. The magazines which have constructed the women in a certain discourse. The constructed depiction of women in the 3rd category of studied artistic magazines have appealed to reform and popular-commercial discourses.

    Keywords: Reform Era, woman, construction, Representation, Artistic Magazines
  • Zahra Ardekani Fard *, Seyed Noorodin Razavi Zadeh Pages 65-90

    Influencers, through their posts on social media, are the online thoughts leader that influences the behavior and decision-making process of the masses. Many Instagram influencers are now women. The image that they present as women is an influential image of femininity. This research seeks to analyze the femininity displayed on Instagram. For this purpose, the pages of four Iranian women influencers were selected as a sample and the posts of these pages were analyzed using the social semiotics of the image of Cress and Van Livon. The research results show that four different types of representation of femininity can be seen in these pages: "modern bodily femininity", "traditional femininity with a new form", "anti dominant femininity " and "femininity in public space". These types have commonalities as well as obvious differences with each other. They pay attention to the two categories of "female body" and "traditional female roles" and their representations form around these two categories. The female body and female roles are influenced by two processes of commercialization and socialization, one influenced by the capitalist discourse and the other by the feminist discourse. Also, in all the types of femininity displayed, religious discourse is either completely rejected or ignored.

    Keywords: Influencer, Women Influencer, Femininity, Social semiotics, Instagram
  • Mohammadreza Moridi, Soheila Ebadifar * Pages 91-113

    Women artists from Muslim societies and Middle East are confronted with visual clichés of "being a woman", "being a Muslim" and "being a Middle Easterner". Art exhibitions and events welcome those art works that reproduce the stereotypes of re-Orientalism and Neo-Orientalism. After the September 11 attacks, the number of art exhibitions focusing on Middle Eastern women increased. This was an opportunity for women artists to bring their issues into the spotlight of the public attention and world's media; on the other hand, women were dealt with some hidden expectations and stereotypes which held by Western art events, that this events tending to direct artistic experiences towards the Western stereotypes. In this article, by methodological approach of "event studies", we review some of the most important art events for the Middle East; also we focus on two exhibitions "Breaking the Veils" (2002, Greece), and "She who tells a story" (2013, USA) which were held with the aim of rethinking stereotypes. The results showed that the works of women artists from Middle East can be categorized into a bipolar spectrum: from the image of women suffering from war, the repressed beauty of the Orient lands, the pitiful oppression of women, to the image of resilient and powerful women. At both ends of this spectrum, from passive victimized women to rioters and anti-tradition activists, there are diverse works that cover a wide range of themes. Women artists are looking for a way to both criticize the limitations of patriarchal culture and overcome the reductionistic and exotic expectations from women's art. This difficult path must be taken against the expectations held by the art market and political expectations from art exhibitions.

    Keywords: Women, middle, study
  • Effatolsadat Afzaltousi *, Mahdis Mohajeri Pages 115-138

    Today migration is not only described as geographical phenomenon but also as a cultural one which encompasses themes like identity, language, alienation, nostalgia and roving. These experiences can effect on the process of creating an artwork. The art of immigrants due to displaying important themes and issues is well known worldwide. In this context migrant artists of Islamic countries could demonstrate their artwork in many aspects. One aspect of culture that evolves during migration is language, followed by script. The script is an important part of artworks created by Islamic countries artist’s. In fact, its relevance to the language has made various functions. Among immigrant artists, women artists have also chosen calligraphy as an important element of their work. The main question of this article is that what is the reason of using script by women migrant artists. By surveying artworks, it is clear that women artists of Islamic countries use the scripts to display their identity and their otherness. Mikhail Bakhtin is one the most important philosophers of the twentieth century. One of his theories encompasses Otherness. He believes human being has always needed another human, in other words human looks to herself/himself in the eyes of the other. This research which has been prepared by descriptive analytical method and by using library sources considers Bakhtin point of view to analyze artworks. Between many works by migrant women artists from Islamic countries: Iran, Iraq, morocco, Egypt, Palestine and Algeria, then 3 artworks by Moroccan, Iranian and Iraqi artists have been selected to be surveyed specifically. Selected artists are Lala Esayyadi, Shirin Neshat, Havy Kahraman. These artists create their artworks in the position of otherness and they want to highlight their otherness also their identity.

    Keywords: Migration, Script, women artists, Islamic Countries, Mikhail Bakhtin
  • Mina Beigvand *, Abbas Kazemi, Hossein Basirian Jahromi Pages 139-163

    This study tries to investigate the features of motherhood, according to the role presented by mothers on Instagram. It also studies the lifestyle and other aspects of the lives of supermoms and their followers. Reaching these objectives, we have used Netnography and direct observation. The results from thematic analysis involves six main theme as below: “the presentation of perfect motherhood”, “the aestheticization of motherhood”, “Reproduction of traditional patterns of motherhood”, “the presentation of ideal me”, “stylizing of everyday life” and “the presentation of happy family with desired relationship”. Supermoms try to reshape the image of motherhood as a desirable role through aestheticization of it. The ideal and deceptive image of motherhood presented by Supermoms on Instagram, although it may be unattainable for other mothers, has created a new image of motherhood. As well as they provide a new image of motherhood, yet they don’t necessarily challenge the traditional motherhood. In fact, this image is a continuance of the traditional motherhood pattern but in a new appearance. Although motherhood still means sacrifice and love, and is not semantically different from decades ago, Instagram mothers acted differently in maternal and personal identities, as well as in parenting.

    Keywords: motherhood, Maternal identity, Instagram influencer moms, Instagram, Netnography
  • Maryam Ui Sadat Siahpoosh, Tahereh Haj Ebrahimi *, Leila Hooshangi Pages 165-181

    In contemporary studies, different perspectives can be found in discussing the role of women in religious communities and the impact of religion on how women are socially represented. Some scholars have considered religion as a tool to suppress women and for this reason, they tried to reduce its value in the eyes of faithful women. While others, duo to the significant population of faithful women, have considered religion as a kind of factor in reviving the status of women. In the feminist approach, by using modern study methods, the sacred religious texts, especially Christian texts, are read, understood and analyzed in order to explore the impact of religion on the position of women in the light of a new perspective. In this study, an attempt has been made to first discuss the apostolic role that women have played with Jesus Christ in the New Testament. Then we are going to examine the report of the four Gospels about Mary of Bethany and Mary Magdalene, who accompanied Jesus on his travels and find a model based on a feminist approach for the presence of faithful women. both women played a dynamic role in various social activities and in various religious fields, both practical and theoretical. Hence, they have attracted the attention of feminist scholars. Also, in this research, an attempt is made to study the components of female faith in a descriptive-analytical method.

    Keywords: Gospels, feminism, feminine faith, Mary of Bethany, Mary Magdalene