فهرست مطالب

فصلنامه نفس
سال هفتم شماره 4 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 7
|
  • پریسا فرنیا*، جعفر آقاجانی، پوپک فرنیا، سامان ایوبی، جلال الدین غنوی، سید علیرضا ناجی، سون هفنر، علی اکبر ولایتی صفحات 1-12

    ویروس های کرونا (CoV) باعث بیماری در طیف وسیعی از گونه های جانوری می شوند و یکی از علل مهم عفونت مشترک انسان و حیوان هستند . اخیرا CoV مشترک انسان و حیوان به نام سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا-2 (SARS-CoV-2) ظهور کرده است که منجر به همه گیری بیماری COVID-19شده است .علی رغم سطح بالای کنترل قرنطینه در بسیاری از کشورهای پیشرفته یک بیماری همه گیر جهانی ایجاد کرده است. این وضعیت نوظهور سوالات زیادی را ایجاد می کند. آیا عفونت فقط از طریق انسان به انسان منتقل شود یا منابع دیگری ، به عنوان مثال حیوان به انسان یا سایر منابع محیطی ، نیز درگیر هستند؟ ما مطالعات موجود را بررسی کردیم و خطر احتمالی انتقال ویروس کرونا از حیوانات خانگی به انسان را ارزیابی کردیم. حیوانات خانگی (سگ و گربه) ، به خصوص سگ ، عادت دارند خود یا دیگران را لیس بزنند. به این ترتیب ، آنها ممکن است ویروس را وارد دستگاه تنفسی یا گوارشی خود کنند. در عوض ، هنگامی که آنها صورت افراد را لیس می زنند ، ممکن است بیماری ها را منتقل کنند. در این مطالعه ، ما نه تنها مطالعات مربوط به حیوانات خانگی و ارتباط آنها با ویروس کرونا را مرور کردیم بلکه 22 نمونه از سگ و گربه ولگرد را نیز که در مجاور مناطق بیمارستانی بیماران بستری COVID-19 بودند ، آزمایش کردیم. اگرچه هیچ ارتباط مستقیمی بین این حیوانات و بیمارستان یافت نشد ، اما ما دریافتیم که 14 قلاده (6/63 درصد) از 22 حیوان خانگی با آزمایش مولکولی از نظر COVID-19 مثبت بودند. در این میان ، هفت قلاده (8/31 درصد) علایم سرفه و عطسه داشتند. موارد مورد مطالعه حیوانات ولگرد بودند ، اما سوالی که باید روشن شود این است که آیا حیوانات خانگی درگیر زنجیره انتقال هستند یا خیر؟ این نیاز به بررسی بیشتر دارد.

    کلیدواژگان: سندرم حاد تنفسی ویروس کرونا-2، COVID‐19، شیوع، انتقال از طریق حیوانات، منبع آلودگی
  • علی اکبر ولایتی، پریسا فرنیا *، سعید بشارتی، پوپک فرنیا، جلال الدین غنوی صفحات 13-21

    ویروس کرونا (COVID-19) یک ویروس RNA دار، تک رشته ای با سنس مثبت است. این ویروس هم بطور طبیعی و هم بعد از انتقال به افراد دچار جهش می شود، که انتقال آن از بیماران به سایر افراد موجب افزایش جهش در ژنوم آن شده است. جهش در این ویروس به سازگاری آن با شرایط مختلف کمک کرده و قدرت بیماری زایی در افراد جدید را افزایش داده است. بررسی نقاط جهش یافته میتواند در تشخیص و درمان کمک کننده باشد. تفاوت در نوکلیوتیدهای ویروس نه تنها در میزبان ها مختلف بلکه در سکانس های تهیه شده از نمونه های انسانی در کشورهای مختلف متفاوت است که این موضوع موجب شده تا سوال مهم در مورد ویروس که هر کشور در پی درمان، تشخیص و ساخت واکسن برای خود باشد، قوت بیشتری بگیرد.

    کلیدواژگان: کووید 19، سندرم حاد تنفسی حاد ویروس کرونا 2، جهش
  • فریبا قربانی، اسماعیل وزیری، شادی شفقی، نیلوفر بشرزاد، شراره سیفی، سید محمدرضا نجات الهی، منصوره فیض آبادی * صفحات 22-32
    مقدمه

    این مطالعه با هدف ارزیابی موضوعات داغ در زمینه پیوند ریه با استفاده از تجزیه و تحلیل علم سنجی و تحلیل هم وقوعی انجام شد.

    مواد و روش ها

    برای شناسایی کلمات کلیدی پرتکرار و شبکه همکاری نویسندگان ، پایگاه web of Science مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج جستجو با استفاده از Bibexcel مدیریت شد و وازه ها ویرایش شدند. ، نقشه های همرخدادی کلمات و شبکه نویسندگان با استفاده از نرم افزار viewer VOS و NetDraw به تصویر کشیده شد. علاوه بر این ، پرکارترین نویسندگان تعیین و روابط آنها مشخص شد. در مورد تجزیه و تحلیل هم وقوعی از وقوع 40 بار استفاده شد و در فواصل زمانی 4 سال نقاط داغ مورد بررسی قرار گرفت.

    نتایج

    3438 مقاله علمی از WoS استخراج شد که نشان داد از سال 1996 به طور تدریجی کلمات کلیدی خاصی مانند برونشیولیت اوبلیترانس ، آسپرژیلوز و سیکلوسپورین در کلید واژه ها به تکرار بالا دیده شده است. سپس نگهداری از ارگان ریه و دهنده ریه، به موضوعات داغ تبدیل شد و در سال 2010 اکسیژن رسانی ریه خارج از بدن مورد بررسی قرار گرفت. در دوره ی سال 2014 تا 2018 ، برونشیولیت اوبلیترانس هنوز در منطقه داغ قرار دارد.

    نتیجه گیری

    این یافته ها اطلاعات مبتنی بر شواهد در مورد وضعیت و روند موضوعات تحقیقاتی پیوند ریه را در طول زمان ارایه می دهد که می تواند برای مطالعات آینده و آینده پژوهی به کار رود.

    کلیدواژگان: ریه، سنجش سنجی، پیوند، لیست انتظار، رد، روندها
  • زینب السادات موسوی، فرشاد غزالیان *، ماندانا غلامی، عابد نطنزی، خسرو ابراهیم صفحات 33-42
    زمینه

    محدودیت های قرنطینه در دوران کرونا ریسک ابتلا به بی تحرکی و عوارض آن را بالا برده است و در عین حال استفاده از بازی های کامپیوتری و ویدیویی همراه با حرکت را افزایش داده است. هدف از مطالعه بررسی تغییرات حاد لاکتات (یکی از شاخص های استرس متابولیک) در فعالیت هوازی با دستگاه کینکت ایکس باکس با و بدون محدودیت جریان خون در جوانان غیر ورزشکار است.

    روش

    14 جوان سالم غیر ورزشکار با محدوده سنی 30±10سال به طور تصادفی انتخاب شدند. و در دو روز مختلف با و بدون محدودیت جریان خون عروق دست به مدت 20 دقیقه به بازی بوکس با ایکس باکس 360 پرداختند. قبل و بلافاصله بعد نمونه های خونی از آنها گرفته شد.

    یافته ها

    افزایش معنی دار میزان سرمی لاکتات نسبت به پیش از آزمون در دو گروه تمرینی بود، اما تغییرات لاکتات بین دو گروه با و بدون محدودیت جریان خون معنی دار نبود (05/0 ≤p).

    نتیجه گیری

    انجام بازی های ویدیویی همراه با حرکت محرک لازم را برای متابولیت های موثر در استرس متابولیک و نهایتا بهره مندی بیشتر از مزایای فعالیت بدنی فراهم می کند و انجام آنها با محدودیت جریان خون به عنوان یکی از عوامل ایجاد کننده استرس متابولیک برای افراد ارزش افزوده دارد. مطالعات بیشتر در زمینه اثر محدودیت جریان خون به عنوان روش تمرینی نوین بر بازی ویدیویی همراه با حرکت و سایر متابولیت های موثر بر استرس متابولیک لازم است.

    کلیدواژگان: کووید-19، محدودیت جریان خون، لاکتات، بازی ویدوئویی همراه با حرکت
  • رحمان سوری*، آرزو اسکندری، اعظم رمضان خانی صفحات 43-51
    زمینه

    با افزایش سن، اختلال عملکرد اندوتلیال که کلیدی برای به وجود آمدن آتروسکلروز و آغاز نارسایی قلبی- تنفسی در سالمندان است، افزایش می یابد. افزایش سن موجب افزایش کار تنفسی، تغییر حجم های عملکردی ریه و تنگی نفس می گردد. مطالعه حاضر به منظور تعیین تاثیر تمرین تناوبی بر آدروپین و فاکتور رشد اندوتلیال عروقی (VEGF) بافت ریه رت های نر مسن انجام شد.

    روش

    این مطالعه به روش تجربی و بر روی 16 سر رت پیر (22 تا 24 ماه) انجام شد. رت ها به صورت تصادفی به گروه تمرین تناوبی شدید (HIIT) و گروه کنترل تقسیم شدند. برنامه تمرین تناوبی شدید دویدن بر روی تردمیل با شدت 100-80 درصد حداکثر اکسیژن مصرفی بود. 48 ساعت پس از آخرین جلسه تمرین، حیوانات با ترکیبی از کتامین و زایلازین بیهوش شدند. بافت ریه بر روی یخ جدا و در 80- درجه سانتیگراد تا زمان آزمایش نگهداری گردید. قسمت رویی بدست آمده حاصل از هموژنیزاسیون بافت ریه برای تعیین آدروپین و VEGF مورد استفاده قرار گرفت. از آزمون تی مستقل برای تعیین تفاوت بین گروه ها استفاده شد (05/0<p).

    یافته ها

    فاکتور رشد اندوتلیال عروقی و آدروپین در گروه تمرین تناوبی شدید نسبت به گروه کنترل (001/0=P) افزایش معناداری یافت.

    بحث و نتیجه گیری

    به طور کلی، تمرین تناوبی شدید باعث افزایش میزان فاکتور آنژیوژنز VEGF و آدروپین در رت های نر مسن می گردد.

    کلیدواژگان: آدروپین، فاکتور رشد اندوتلیال عروقی، تمرین تناوبی با شدت بالا، پیری ریه
  • بهشته جبلی، محمد ورهرام، مریم تاج بخش، شیرین اسماعیلی، الهام قازانچایی * صفحات 52-59
    مقدمه

    میل به ترک خدمت در افراد می تواند علل مختلفی داشته باشد و تحت تاثیر عوامل شخصی، محیطی و غیره باشد. از جمله عوامل محیطی می توان وجود اپیدمی ها و بحرانهای متعدد را نام برد که مهمترین بحران اخیر در جهان، بحران اپیدمی کرونا می باشد. در اپیدمی بیماری کرونا ویروس در پایان ماه دسامبر 2019 که در ووهان چین گزارش شد، موارد ابتلا بطور گسترده ای افزایش یافت. اپیدمی بیماری کووید 19یا کرونا، کارکنان بهداشت و درمان را تحت فشارهای روحی و روانی قرار داده و این امر منجر به غیبت از کار آنان و ترک از خدمت می شود. با توجه به اینکه در حالت غیربحرانی کمبود پرستار در ایران یکی از چالش های اساسی نظام سلامت محسوب می شود این امر در شرایط بحرانی نظیر بیماریهای همه گیری از اهمیت بیشتری برخوردار است. لذا هدف از انجام این مطالعه بررسی میزان غیبت از کار در زمان بحران کرونا و علل آن در بیمارستان دکتر مسیح داشنوری به عنوان خط مقدم مقابله با این بحران می باشد.

    روش کار

    پژوهش حاضر یک مطالعه توصیفی و از نظر زمانی مقطعی می باشد. اطلاعات به وسیله پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گشته و اعتبار آن با استفاده از روش اعتبار محتوا و پایایی ابزار از طریق همسانی درونی تایید شد. . پس از گردآوری اطلاعات، داده ها با استفاده از نرم افزارهای آماری همچون SPSS نسخه 22 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

    نتایج

    میانگین روزهای غیبت از کار در طول 3 ماه گذشته افراد شرکت کننده درمطالعه 6 روز بوده است. شرکت کنندگان در این مطالعه شامل پرستار و کمک پرستار شاغل با حجم 567 نفر بوده است که 19 نفر از آنان در طول اپیدمی ویروس کرونا غیبت از کار داشتند. 52.6% از این افراد ذکر کرده اند که به دلیل ترس و احتمال انتقال بیماری به خانواده غیبت از کار داشته اند. همچنین 36.9% از افراد اعلام کرده اند که به دلیل عدم حمایت مسیولین غیبت از کار داشته اند.

    بحث و نتیجه گیری

    در این مطالعه بین میزان غیبت از کار و ترس از انتقال بیماری به خانواده در سنین 20-30 سال رابطه معناداری وجود داشت که می تواند ناشی از عوامل مختلف باشد. همچنین غیبت از کار در بین افراد با سابقه 10 تا 20 سال بدلیل عدم حمایت مسولین رابطه معنادار وجود دارد که این مساله نیز می تواند ناشی از بی اعتمادی کارکنان به روسای سازمان و مسولین باشد. همچنین حجم کاری بالا و فشار ناشی از کار در شرایط بحران، می تواند در کنار عدم حمایت از جانب مسولین، تشدید کننده کاهش انگیزه و ترک خدمت باشد

    کلیدواژگان: غیبت از کار، پرستاری، کووید19، بحران
  • علی اصغر بابایی کیکانلو، علی یعقوبی * صفحات 60-69

    بیماری انسداد مزمن ریوی (COPD) و آسم از اصلی ترین عوارض جانبی قرار گیری در معرض گاز خردل می باشند. بنابراین هدف از تحقیق حاضر بررسی تاثیر تمرینات ترکیبی مقاومتی و هوازی در آب بر سطح اینترلوکین 6 (IL-6) سرم و برخی پارامترهای ریوی (FVC، FEV1 و FEV1/FVC) در جانبازان شیمیایی آلوده گاز خردل بود. بدین منظور 24 جانباز شیمیایی غیر فعال به طور تصادفی در دو گروه تجربی (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار داده شدند. گروه تجربی، تمرینات مقاومتی 3 جلسه در هفته با شدت 70 درصد ضربان قلب ذخیره و تمرینات هوازی در آب نیز 2 جلسه در هفته با شدت 70 درصد ضربان قلب ذخیره، به مدت 10 هفته را اجرا کردند. نمونه خون و آزمون اسپیرومتری قبل و بعد از دوره تمرین گرفته شد. داده های حاصل با استفاده از آزمون آماری تی وابسته و مستقل در سطح معناداری 05/0>p تحلیل شد. تحلیل داده ها نشان داد که سطح IL-6 سرم در گروه تجربی به طور معناداری پایین تر از گروه کنترل بود (020/0=P). همچنین سطح FVC، FEV1 و FEV1/FVC در گروه تجربی به طور معناداری بالاتر از گروه کنترل بود (مقادیر p به ترتیب 035/0، 021/0 و 003/0). بین میانگین سطح IL-6 با FVC (01/0=P)، FEV1 (001/0=P) و FEV1/FVC (008/0=P) ارتباط معکوس و معناداری مشاهد شد. احتمالا تمرینات ورزشی ترکیبی مقاومتی و هوازی در آب از طریق کاهش عامل التهابی IL-6 می تواند تاثیر مثبتی بر شاخص های تنفسی از جمله FVC، FEV1 وFEV1/FVC را در پی داشته باشد. بنابراین این تمرینات می تواند به عنوان یک درمان مکمل در بیماری های آسم ناشی از آلودگی به گاز خردل در جانبازان مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تمرینات ترکیبی، اینترلوکین 6 (IL-6)، جریان بازدمی اجباری دریک ثانیه اول (FEV1)، تهویه ارادی اجباری (FVC)، FEV1، FVC، جانبازان شیمیایی
|
  • Parissa Farnia*, Jafar Aghajani, Poopak Farnia, Saman Ayoubi, Jalaledin Ghanavi, Seyed Alireza Nadji, Sven Hoffner, AliAkbar Velayati Pages 1-12

    Coronaviruses (CoV) cause disease in a wide range of animal species and are a major cause of zoonotic infections. Recently, a common human-animal CoV called severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) has emerged, leading to a pandemic of COVID-19. Despite its high level of quarantine control, it has created a global epidemic in many developed countries. This emerging situation raises many questions. Is the infection only transmitted through humans to humans, or are other cases, such as animal-to-human or other environmental sources, also involved? We reviewed existing studies and assessed the potential risk of transmitting the coronavirus from pets to humans. Pets (dogs and cats), especially dogs are accustomed to licking themselves or others. In this way, they may introduce the virus into their respiratory or gastrointestinal tract. Instead, they can transmit diseases when they lick people's faces. In this study, we reviewed not only pet studies and their association with the coronavirus we also tested 22 samples of stray dogs and cats near COVID-19 patients hospital areas. Although no direct relationship was found between these animals and the hospital, we found that 14 (63.6%) of the 22 pets tested positive for COVID-19. Among them, 7 (31.8%) had cough and sneezing symptoms. The cases were stray animals, but the question that should be clarified is whether or not pets are involved in the transport chain? This needs further investigation.

    Keywords: COVID‑19, SARS‑CoV‑2, Outbreak, Transmission Through Animals, Infection Source
  • AliAkbar Velayati, Parissa Farnia *, Saeid Besharati, Poopak Farnia, Jalaledin Ghanavi Pages 13-21

    The corona virus (COVID-19) is a positive, single-stranded RNA virus. The virus mutates both naturally and after transmission to humans, transmitting it from patients to others, causing an increase in the mutation in its genome. Mutations in the virus have helped it adapt to different conditions and increase the pathogenicity of new individuals. Examination of mutated sites can be helpful in diagnosis and treatment. Differences in virus nucleotides vary not only in different hosts but also in sequences prepared from human samples in different countries, which raises the important question of which virus each country seeks to treat, diagnose, and develop its own vaccine. , Get more strength.

    Keywords: COVID‑19, severe acute respiratory syndrome coronavirus‑2, mutations
  • Fariba Ghorbani, Esmaeil Vaziri, Shadi Shafaghi, Niloofar Basharzad, Sharareh Seifi, Seyed MohammadReza Nejatollahi, Mansoureh Feizabadi Pages 22-32

    This study aimed to evaluate hot topics in the field of lung transplantation using scientometricsand co-occurrence analysis. To assess keywords and authors' network and collaborations, Web of Science (WoS) was evaluated. Search results were prepared andcleaned by employing Bibexcel. Finally, the scientific mapsof co-occurrence, authors’ networkand country contributions were depicted;using VOSviewer and NetDraw. Furthermore, the most productive authors were determined and their relationships were identified. Regarding the trend analysis, 10 co-occurrence terms out of high-frequency words were examined by 4 years intervals.The study of 3438 extracted scientific papers from WOS showed that special keywords of bronchiolitisobliterans, aspergillosis and cyclosporine have been presented progressively since 1996. After them, the lung preservation and donation were thehot topics. In 2010 the ex-vivo lung oxygenation was the under considerationtopic. From 2014 to 2018, bronchiolitis obliterans had beenin the hot zone yet.These findings will offer evidence-based information on the status and trends of the lung transplantation research topics over the time, hence,could be used for future studies and foresight in this field.

    Keywords: Lung, Scientometrics, Lung Transplantation, Waiting List, Rejection, Co-occurrence Analysis
  • Zeinab Sadat Mousavi, Farshad Ghazalian *, Mandana Gholami, Abed Natanzi, Khosrow Ebrahim Pages 33-42
    Background

    Quarantine restrictions during the corona have increased the risk of immobility and its complications, while increasing the use of computer and video games with movement. The aim of this study was to evaluate the acute changes in lactate (one of the indicators of metabolic stress) in aerobic activity with Kinect Xbox with and without restriction of blood flow in non-athlete youth.

    Methods

    14 healthy non-athlete youth with an age range of 30±10 years were randomly selected. And on two different days with and without restriction of arterial blood flow, they played boxing with Xbox 360 for 20 minutes. Blood samples were taken before and immediately after.

    Results

    There was a significant increase in serum lactate level compared to before the test in both training groups, but changes in lactate between the two groups with and without blood flow restriction were not significant (p ≤ 0 \05).

    Conclusion

    Playing video games with movement stimulates the necessary metabolites for effective metabolic stress and ultimately provides more benefits of physical activity and doing them with limited blood flow as one of the causes of metabolic stress for individuals. It has added value. Further studies are needed on the effect of restricting blood flow as a new training method on video games with movement and other metabolites affecting metabolic stress.

    Keywords: Covid-19, Restriction of blood flow, Lactate, Exergame
  • RahmanSoori *, Arezo Eskandari, Azam Ramezankhani Pages 43-51

    As the age increases (during aging process), endothelial dysfunction which is a key to atherosclerosis and the onset of cardio-respiratory failure in the elderly increases. Aging increases respiratory function, changes in lung function and shortness of breath. The present study was performed to determine the effect of high intensity interval training on vascular endothelial growth factor (VEGF) and adropin in lung tissue in old rats.This experimental study was performed on 16 old rats (22-24 months). The rats were randomly divided into high intensity interval training (HIIT) and control groups. A routine interval training program was conducted on a treadmill with an intensity of 100-80% of maximum oxygen consumption, 5 sessions per week for6 weeks. 48 hours after the last exercise session, animals were anesthetized with a combination of ketamine and Xylacin. The lung tissue was isolated on ice and kept at -80 °C until the test. The supernatant was used to determine the levels of VEGF and adropin. Independent T-Test was used to determine the difference between groups (P <0.05).

    Results

    VEGF and adropin were increased significantly in high intensity interval training group compared to control group. In general, high intensity interval training increases VEGF and adropin in old male rats.

    Keywords: Adropin, vascular endothelial growth factor, high intensity interval training, elderly, lung
  • Beheshteh Jebelli, Mohammad Varahram, Maryam Tajbakhsh, Shirin Esmaeeli, Elham Ghazanchaei* Pages 52-59

    The desire to leave the service in people can have different causes and be influenced by personal, environmental and other factors. Among the environmental factors are the existence of numerous epidemics and crises, the most important recent crisis in the world is the Corona epidemic crisis. In the coronavirus epidemic reported at the end of December 2019 in Wuhan, China, the incidence of the disease increased widely. An epidemic of Covid 19 or Corona disease puts health care workers under stress, leading to absenteeism and dismissal. Given that in non-crisis situations, the shortage of nurses in Iran is one of the main challenges of the health system, this is more important in critical situations such as epidemics. Therefore, the purpose of this study was to investigate the rate of absenteeism during the corona crisis and its causes in Dr. Masih Dashnouri Hospital as a front line to deal with this crisis. The present study is a descriptive and cross-sectional study. Data were collected by a researcher-made questionnaire and its validity was confirmed by content validity and instrument reliability through internal consistency. . After collecting data, the data were statistically analyzed using statistical software such as SPSS version 22. The average number ofabsenteeism days during the last 3 months was 6 days. Participants in the study included 567 nurses and assistant nurses, 19 of whom were absent from work during the coronavirus epidemic. 52.6% of these people mentioned that they were absent from work dueto fear and the possibility of transmitting the disease to their families. Also, 36.9% of people reported that they were absent from work due to lack of support from the authorities. In this study, there was a significant relationship between absenteeism and fear of transmitting the disease to the family at the age of 20-30 years, which can be due to various factors. There is also a significant relationship between absenteeism among people with a history of 10 to 20 years due to lack of support from officials, which can also be due to employees' distrust of the heads of the organization and officials. Also, high workload and work-related stress in crisis situations, in addition to lack of support from the authorities, can exacerbate the reduction of motivation and leaving the service.

    Keywords: Absence from work, Nursing, Covid 19, Crisis
  • AliAsghar Babaei Keykanloo, Ali Yaghoubi* Pages 60-69

    Chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and asthma are one of the main side effects of mustard gas exposure. So the propose of present study was survey the effect of combined training of resistance and aerobic training in water on serum level of interleukin 6 (IL-6) and some pulmonary parameters(FVC, FEV1 and FEV1/FVC) in Chemical veterans caused by mustard gas.For this propose, 24 inactive Chemical veterans were selected and randomly divided into experimental (n=12) and control group (n=12). Experimental group did resistance training (3 session per week with 70% heart rate reserve) and aerobic training in water (2 session per week with 70% heart rate reserve) for 10 weeks. Blood sample and spirometry test was done before and after training period. Data was analyses with paired and independent ttest at significant level of p<0.05.Data analyzing showed that IL-6 level in experimental group was significantly lower than control group (p=0.020). Also FVC, FEV1 and FEV1/FVC levels n experimental group were significantly higher than control group (p value respectively 0.035, 0.021 and 0.003). reverse and significant relationship were found between IL-6 with FVC (p=0.01), FEV1 (0.001) and FEV1/FVC (0.008).Probably combined training of resistance and aerobic training in water trough reducing inflammatory factor of IL-6 can have beneficial effect on pulmonary index such as FVC, FEV1 and FEV1/FVC levels. Thus this training can be used as complementary therapy in Chemical veterans caused by mustard gas

    Keywords: Combined training, Interleukin 6 (IL-6), Forced expiratory volume in 1 (FEV1), Forced vital capacity (FVC), FEV1, FVC, Chemical veterans