فهرست مطالب

حیات - سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 89، بهار 1400)

فصلنامه حیات
سال بیست و هفتم شماره 1 (پیاپی 89، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • زینب جمشیدی، شهرام مولوی نژاد*، حشمت الله شهبازیان، الهام مراغی صفحات 1-13
    زمینه و هدف

    سردرد دیالیزی یکی از عوارض شایع همودیالیز است و اغلب چالشی برای نفرولوژیست ها، نرولوژیست ها و متخصصان سردرد می باشد. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر رایحه درمانی با اسطوخودوس بر شدت سردرد بیماران همودیالیزی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تصادفی شده، تعداد 82 بیمار از بخش های همودیالیز بیمارستان گلستان اهواز و بیمارستان شهیدزاده بهبهان در سال 1398، به روش بلوک های جایگشتی تصادفی شده طبقه ای به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص پیدا کردند. برای گروه مداخله پنبه آغشته به 3 قطره اسانس اسطوخودوس 20% به یقه لباس بیمار وصل شد و از بیمار خواسته شد به مدت 30 دقیقه آن را استنشاق کند. در گروه کنترل از آب مقطر به عنوان دارونما استفاده شد. مداخله به مدت 4 هفته و هر هفته سه روز تکرار شد. شدت سردرد دیالیزی با استفاده از مقیاس Numeric Rating Scale سنجیده شد.

    یافته ها

    در گروه مداخله طی 12 روز رایحه درمانی شدت سردرد دیالیزی و تعداد دفعات سردرد دیالیزی نسبت به گروه کنترل (دارونما) کاهش داشته و این کاهش از نظر آماری معنادار بوده است (001/0 >p).

    نتیجه گیری

    با توجه به این که طب مکمل به طور روزافزون قسمتی از مراقبت های پرستاری را به خود اختصاص داده است، رایحه درمانی با اسطوخودوس با کاهش شدت و تعداد دفعات سردرد دیالیزی می تواند به عنوان یک اقدام مکمل مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: اسطوخودوس، آروماتراپی، همودیالیز، سردرد
  • نسرین گله دار، مرضیه حسن پور*، اشرف کاظمی صفحات 14-27
    زمینه و هدف

    طراحی فضاهای درمانی و امکانات فیزیکی نیازمند شناسایی نیازهای خانواده بیمار و از مولفه های مهم در نظریه های پرستاری است. هدف از این مطالعه تبیین نیازهای مراقبان خانوادگی بیماران تحت عمل جراحی زنان به امکانات و تجهیزات فیزیکی در بیمارستان می باشد.

    روش بررسی

    این مطالعه برگرفته از نتایج بخش کیفی مطالعه بزرگ ترکیبی در خصوص تدوین و اجرای برنامه ارایه خدمت مبتنی بر نیاز به مراقبان بیماران تحت عمل جراحی زنان در سال 1396 می باشد. انتخاب مشارکت کنندگان به صورت هدفمند و با حداکثر تنوع انجام یافت. داده های مطالعه با استفاده از 31 (16 مراقب، 6 پرستار، 4 پزشک، 3 بیمار و 2 نیروی خدماتی) مصاحبه عمیق و مشاهده، جمع آوری و به روش تحلیل محتوای کیفی متعارف با رویکرد Zhang و Wildemuth مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    تحلیل داده ها منجر به توسعه درون مایه «نیاز به امکانات فیزیکی» شد که از دو طبقه «نیاز به ساختار فیزیکی مناسب در بیمارستان» با زیرطبقات «نیاز مراقب به امکانات استراحتی در پشت درب اتاق عمل»، «نیاز به تامین امکانات رفاهی در بیمارستان برای مراقب»، «نیاز به امکانات رفاهی در بخش جراحی»، «ضرورت تخصیص اتاق به بیماران مشابه» و طبقه «نیاز به امکانات و تجهیزات بیمارستانی مناسب» با زیرطبقات «نیاز مراقب به امکانات و وسایل رفاهی مراقب»، «نیاز مراقب به امکانات و وسایل رفاهی برای راحتی بیمار خود» شکل گرفت.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان دهنده اهمیت وجود ساختار فیزیکی متناسب با نیازهای مراقبان خانوادگی به همراه وجود امکانات و تجهیزات مناسب در بیمارستان زنان است. از محدودیت های مطالعه منع ملاقات مردان در بیمارستان زنان بود. توصیه می شود مطالعه ای در خصوص نیازهای همراهان مرد و ضرورت حضور آنان با توجه به بافت فرهنگی انجام گیرد. همچنین طراحی معماری جدید جهت ایجاد محیط درمانی مناسب و تاثیر مثبت آن بر بهبود بیماران و افزایش رضایتمندی بیمار و خانواده پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: مراقبان خانوادگی بیمار، نیاز، عمل جراحی زنان، امکانات و تجهیزات فیزیکی، بیمارستان، مطالعه کیفی
  • ایما دربندی، شهلا محمدزاده زرنکش، محمدرضا کردباقری، میترا ذوالفقاری* صفحات 28-44
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت ارتباط در پرستاری، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر حمایت آنلاین پس از ارایه محتوای الکترونیکی بر مهارت های ارتباطی پرستاران با بیماران انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه نیمه تجربی، با طراحی قبل و بعد تعداد 100 نفر از پرستاران شاغل در بخش های ارتوپدی بیمارستان شهید دکتر چمران، وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شیراز در سال 1397 به صورت تصادفی در دو گروه 50 نفری قرار گرفتند و محتوای الکترونیکی آموزش مهارت های ارتباطی را دریافت کردند. در گروه مداخله علاوه بر دریافت محتوای آموزشی، حمایت آنلاین از طریق رسانه اجتماعی به مدت چهار هفته با حضور روان شناس انجام یافت، به طوری که با طرح سوالات و مشکلات واقعی و یا سناریوهای شبیه سازی شده، به بحث و بررسی پیرامون رفتار مناسب در آن موقعیت می پرداختند. قبل و بعد از هشت هفته، مهارت های ارتباطی در هر دو گروه توسط پرسشنامه Burton J.E بررسی و داده ها با آزمون های آماری تی مستقل و آنالیز کوواریانس چندمتغیری با نمرات افتراقی مورد مقایسه قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان داد که قبل از انجام مداخله تفاوت معناداری بین دو گروه در نمره مهارت های ارتباطی وجود نداشته و هشت هفته پس از دریافت محتوای الکترونیکی نمره شرکت کنندگان در هر دو گروه افزایش یافته است. این افزایش در گروه تحت حمایت آنلاین میزان بیش تری را نشان داد (001/0p<)، در واقع حمایت آنلاین سبب تفاوت (637/0) در نمره مهارت های ارتباطی بین دو گروه شد.

    نتیجه گیری

    نتایج این پژوهش نشان داد که ارایه محتوای الکترونیکی به همراه حمایت آنلاین منجر به بهبود دانش مهارت های ارتباطی نمونه های مورد مطالعه شده است. پیشنهاد می شود علاوه بر آموزش از طریق ارایه محتوای الکترونیکی، استفاده از رسانه های اجتماعی با توجه به مزایای آن ها از جمله سهولت استفاده، در دسترس بودن و نسبتا کم هزینه بودن، در برنامه های توانمندسازی تیم درمان از جمله ارتقای مهارت های ارتباطی مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: مهارت های ارتباطی، پرستاران، یادگیری الکترونیکی، حمایت آنلاین
  • فاطمه لطفی، فاطمه زهرا کریمی*، سید رضا مظلوم، مهدی یوسفی، حسن رخشنده صفحات 45-58
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین مشکلات روان شناختی دوران یایسگی بروز اضطراب است. اضطراب می تواند سلامت و کیفیت زندگی زنان یایسه را تحت تاثیر قرار دهد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر شربت گل بنفشه بر اضطراب در زنان یایسه انجام یافته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر یک کارآزمایی بالینی سه سوکور است که در سال 1398 در مورد 84 زن یایسه مراجعه کننده به مراکز بهداشتی شهر مشهد انجام یافت. زنان یایسه در دو گروه به مدت یک ماه روزی دو نوبت و در هر نوبت 5 میلی لیتر شربت گل بنفشه یا دارونما دریافت می کردند. بررسی اضطراب قبل و بعد مداخله با استفاده از مقیاس افسردگی، اضطراب و استرس-21 انجام یافت. جهت تحلیل داده ها از نرم افزار SPSS نسخه 25 و آزمون من ویتنی، مجذور کای و دقیق فیشر استفاده شد.

    یافته ها

    قبل از مداخله، بین میزان اضطراب زنان در گروه گل بنفشه و گروه دارونما تفاوت آماری معناداری وجود نداشت و دو گروه همگن بودند (084/0=p). بعد از مداخله، بین دو گروه تفاوت آماری معناداری مشاهده شد (004/0=p). میانگین اصلاح شده در گروه گل بنفشه 02/3±61/3 (2/4-9/2، CI95%) و در گروه دارونما 60/3±63/7 (3/8-9/6، CI95%) بود. همچنین نمره اضطراب بعد نسبت به قبل مداخله در گروه گل بنفشه کاهش و در گروه دارونما افزایش داشت. آزمون من ویتنی این تفاوت را معنادار نشان داد (001/0>p).

    نتیجه گیری

    با توجه به نتایج پژوهش حاضر، شربت گل بنفشه سبب کاهش اضطراب زنان یایسه شد، بنابراین می تواند به عنوان درمان مکمل همراه با درمان های شیمیایی به منظور کاهش اضطراب در زنان یایسه مورد استفاده قرار بگیرد.

    کلیدواژگان: زنان، اضطراب، گل بنفشه، یائسگی، ایران
  • زینب رئیسی فر، شهرام مولوی نژاد*، افسانه رئیسی فر، الهام مراغی، مجتبی ویس مرادی، علیرضا هلالات صفحات 59-71
    زمینه و هدف

    خستگی و اختلالات خواب از شایع ترین شکایات جسمی در بیماران همودیالیزی است. یافتن درمانی موثر، کم عارضه و مقرون به صرفه جهت تسکین این مشکلات ضروری به نظر می رسد. لذا این پژوهش با هدف تعیین تاثیر ماساژ استروک سطحی پشت بر میزان خستگی و کیفیت خواب بیماران همودیالیزی انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این مطالعه کارآزمایی بالینی تعداد 82 بیمار همودیالیزی در بیمارستان شهید بهشتی آبادان در سال 1397 براساس معیارهای ورود انتخاب و سپس به روش بلوک های جایگشتی تصادفی شده با سایز بلوک 4، به دو گروه مداخله و کنترل تخصیص یافتند. گروه مداخله به مدت 12 جلسه تحت ماساژ قرار گرفتند. مقیاس عددی سنجش خستگی 14 نوبت و پرسشنامه کیفیت خواب پیتزبورگ نیز 3 نوبت توسط هر دو گروه تکمیل گردید. جهت تحلیل داده ها از SPSS ویرایش 22 و روش های آمار توصیفی و تحلیلی (آنالیز واریانس با اندازه گیری های مکرر) استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که قبل از مداخله همه متغیرهای جمعیت شناختی، در دو گروه آزمون و کنترل تفاوت معناداری از نظر آماری نداشتند (05/0<p). معناداری اثر متقابل گروه و زمان در مقایسه نمره خستگی بین دو گروه در طول مطالعه، نشان می دهد که روند تغییرات میانگین نمرات خستگی در دو گروه و در طول زمان مطالعه، متفاوت بوده است (001/0>p). همچنین بین دو گروه، نمره کل کیفیت خواب و دیگر ابعاد کیفیت خواب، به جز دو بعد کیفیت ذهنی خواب و اختلالات خواب، تفاوت آماری معناداری داشتند (05/0>p).

    نتیجه گیری

    مطالعه حاضر نشان داد ماساژ استروک سطحی پشت، سبب بهبود خستگی و کیفیت خواب بیماران همودیالیزی می شود. لذا به عنوان یک روش ارزان، موثر و بدون عارضه در بیماران همودیالیزی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: ماساژ استروک سطحی پشت، خستگی، کیفیت خواب، همودیالیز
  • ویدا رحیمی، مریم حیدری*، سمانه نعیمی، خدیجه مرادبیگی صفحات 72-83
    زمینه و هدف

    سطح ناکافی دانش دارویی دانشجویان پرستاری، خطر بروز اشتباهات دارویی را به دنبال دارد و این امر یکی از بزرگ ترین نگرانی های مربیان بالینی است. لذا مطالعه حاضر در جهت تدوین برنامه آموزشی مناسب با هدف تعیین اثربخشی آموزش داروشناسی به صورت هدف دار و مبتنی بر بازی بر نمرات داروشناسی دانشجویان پرستاری انجام گرفته است.

    روش بررسی

    این مطالعه مداخله ای نیمه تجربی در سال 98-1397 به صورت سرشماری، در دانشجویان پرستاری ترم 3 دانشگاه علوم پزشکی آبادان انجام گرفت. مداخله شامل آموزش داروشناسی بالینی در قالب بازی طی یک دوره کارآموزی (شامل 10جلسه) بود. جلسه اول تا سوم شامل برگزاری کلاس نظری داروشناسی، جلسه چهارم تا نهم شامل اجرای بازی، کلاس نظری و کار بالینی، جلسه دهم شامل برنامه مرور ایستگاهی و برنامه رقابتی استخر اطلاعات دارویی بود. «آزمون داروشناسی» قبل و بعد از مداخله انجام گرفت. داده ها از طریق آزمون تی زوجی در نرم افزار SPSS نسخه 18 تحلیل شد.

    یافته ها

    77 دانشجو تا پایان مطالعه حضور داشتند که 42 نفر زن و 35 نفر مرد بودند. میانگین سنی آنان 2±21 سال، معدل کل دانشجویان 81/3±57/15 و میانگین نمره داروشناسی آنان 42/3±74/14 بود. براساس نتایج آزمون، میانگین نمره پیش آزمون 83/5±06/26 و پس آزمون 02/4±58/31 بود که بیانگر اختلاف معنادار بین قبل و بعد از مداخله است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    این برنامه آموزشی هدفمند منجر به افزایش سطح نمرات داروشناسی دانشجویان پرستاری شد و می تواند به عنوان روشی مناسب جهت ارتقای دانش و درک داروشناسی دانشجویان استفاده گردد.

    کلیدواژگان: آموزش، داروشناسی، بازی، پرستاری، یادگیری
  • مرضیه ضیایی راد، نصرالله علیمحمدی*، علیرضا ایرج پور، بهرام امین منصور صفحات 84-103
    زمینه و هدف

    مدیریت آسیب تروماتیک مغزی بر پیش گیری و درمان آسیب های ثانویه مغزی متمرکز است. پژوهش حاضر با هدف بومی سازی راهنمای بالینی مراقبت پرستاری از آسیب های ثانویه مغزی در بزرگ سالان انجام گرفته است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر به روش مطالعه تکاملی چند مرحله ای در سال 1396 در دانشگاه علوم پزشکی اصفهان انجام گرفت. از تعداد 13 مورد راهنمای بالینی درمان و مراقبت از آسیب به سر، براساس نظر متخصصان و با استفاده از ابزار AGREE، کیفیت 8 مورد، مطلوب ارزیابی گردید و به عنوان راهنماهای مبنا در تهیه پیش نویس راهنمای بالینی بومی انتخاب شدند. همچنین، 12 راهنمای بالینی، 13 مقاله و 5 کتاب، در تکمیل توصیه های راهنمای بالینی بومی مورد استفاده قرار گرفتند. پیش نویس راهنما با استفاده از روش دلفی و پنل حضوری متخصصان بررسی و در نهایت به صورت یک راهنمای بالینی بومی سازی شده ارایه گردید.

    یافته ها

    راهنمای بالینی بومی سازی شده مراقبت پرستاری از آسیب های ثانویه مغزی شامل 158 توصیه و در 5 بخش تدوین گردید؛ «مراقبت پرستاری در زمینه پیش گیری و مدیریت افزایش فشار داخل جمجمه، مراقبت پرستاری در زمینه حفظ و افزایش فشار جریان خون مغزی، مراقبت پرستاری در زمینه پیش گیری و کنترل حملات تشنجی، مراقبت پرستاری در زمینه پیش گیری و کنترل عفونت های مغزی و مراقبت پرستاری در زمینه پیش گیری و کنترل آسیب های ثانویه خارج جمجمه».

    نتیجه گیری

    کارکنان پرستاری بخش های اورژانس، اعصاب و مراقبت های ویژه می توانند با استفاده از توصیه های این راهنما، بخشی از نیازهای مراقبتی مصدومان سر را مرتفع نموده و از این طریق به ارتقای وضعیت سلامت آنان کمک کنند.

    کلیدواژگان: آسیب تروماتیک مغزی، مراقبت، پرستار، راهنمای بالینی
  • سعید شفیعی*، مهرداد عبدالله زاده، رضا دریابیگی صفحات 104-116
    زمینه و هدف

    سوختگی ها آسیب های شدیدی هستند که سبب ناتوانی، میرایی، مشکلات روانی و در کنار آن هزینه های بالای درمانی می شوند. این مطالعه با هدف مقایسه اثر پماد سنجد تلخ و پماد سولفادیازین نقره 1% بر مدت زمان ترمیم زخم های سوختگی درجه دو انجام گرفته است.

    روش بررسی

    در این کارآزمایی بالینی سه سوکور که در درمانگاه سوانح سوختگی امام موسی کاظم(ع) اصفهان در سال 1395 انجام گرفته است، 55 نفر تعداد از بیمارانی که دارای زخم های سوختگی درجه دو با وسعت 1 تا10% بودند، به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و با تخصیص تصادفی بلوکه بندی شده چهارتایی در دو گروه سنجد تلخ و سولفادیازین نقره قرار گرفتند. گروه سنجد تلخ با پماد سنجد تلخ و گروه سولفادیازین نقره با پماد سولفادیازین نقره 1% به طور روزانه و تا زمان ترمیم کامل زخم سوختگی پانسمان شدند. مدت زمان ترمیم زخم در هر دو گروه به وسیله چک لیست استاندارد ترمیم زخم سوختگی مورد ارزیابی قرار گرفت. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 انجام شد.

    یافته ها

    بررسی داده ها نشان داد که میانگین مدت زمان ترمیم زخم سوختگی درجه دو در گروه تحت درمان با پماد سنجد تلخ 11/2±71/6 روز و در گروه تحت درمان با پماد سولفادیازین نقره 31/2±22/11 روز بوده است و بین میانگین مدت زمان ترمیم زخم در دو گروه اختلاف معنادار وجود داشته است (001/0>p).

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد که پماد سنجد تلخ با افزایش سرعت ترمیم زخم سوختگی درجه دو نسبت به پماد سولفادیازین نقره 1% مدت زمان ترمیم زخم را کاهش می دهد و استفاده جایگزین از آن توسط تیم مراقبت می تواند بار مراقبت از بیماران با سوختگی درجه دو را کاهش دهد.

    کلیدواژگان: پانسمان، ترمیم زخم، سنجد تلخ، سوختگی، سولفادیازین نقره
|
  • Zeinab Jamshidi, Shahram Molavynejad*, Heshmatollah Shahbazian, Elham Maraghi Pages 1-13
    Background & Aim

    Dialysis headache is one of the most common complications of hemodialysis and is often a challenge for nephrologists, neurologists and headache specialists. Therefore, this study was conducted to investigate the effect of inhalation aromatherapy using lavender on the severity of headache in hemodialysis patients.

    Methods & Materials

    In this randomized clinical trial, 82 patients from hemodialysis wards of Golestan Hospital in Ahvaz and Shahidzadeh Hospital in Behbahan in 2019 were selected and randomly assigned to either intervention or control groups using the stratified permuted block randomization. For the intervention group, cotton soaked in three drops of lavender essential oil 20% was attached to the collar of the patient and he/she was asked to inhale it for 30 minutes. For the control group, distilled water was used. The intervention was repeated for four weeks (three days per week). The severity of dialysis headache was measured using the Numeric Rating Scale.

    Results

    In the intervention group, both the severity and the frequency of dialysis headache decreased during 12 sessions of aromatherapy, compared to the control group (placebo), and the decrease was statistically significant (P˂0.001).

    Conclusion

    Due to the fact that complementary medicine has increasingly become a part of nursing care, aromatherapy with lavender can be used as a complementary measure reducing the severity and frequency of dialysis headaches.

    Keywords: lavender, aromatherapy, hemodialysis, headache
  • Nasrin Galehdar, Marzieh Hasanpour*, Ashraf Kazemi Pages 14-27
    Background & Aim

    Designing healthcare spaces and physical facilities requires the identification of the patientchr('39')s family needs, and it is considered an important component of nursing theories. The aim of this study was to explain the needs of family caregivers of patients undergoing gynecological surgery for physical facilities and equipment in hospital.

    Methods & Materials

    This study is based on the results of the qualitative part of a large hybrid study on the development and implementation of a need-based service delivery program for the caregivers of patients undergoing gynecological surgery in 2017. The selection of participants was purposefully done with maximum variation. The study data were collected using 31 (16 caregivers, 6 nurses, 4 doctors, 3 patients and 2 service workers) in-depth interviews and observations and analyzed by the conventional qualitative content analysis using the Zhang and Wildemuth approach.

    Results

    Data analysis led to the development of the theme "need for physical facilities", which fell into two categories "need for proper physical structure in the hospital" with the following subcategories: "need for care facilities behind the operating room door", "need to provide welfare facilities in the hospital for caregivers", "need for welfare facilities in the surgical ward", "necessity of allocating rooms to the similar patients", and category "need for appropriate hospital facilities and equipment" with subcategories "caregiver’s need for facilities and amenities", and "caregiver’s need for facilities and amenities for the comfort of the patient".

    Conclusion

    The results show the importance of having a physical structure tailored to the needs of family caregivers as well as the availability of appropriate facilities and equipment in hospital. One of the limitations of the study was preventing men from visiting patients in the women’s hospital. It is recommended that the needs of male companions and the necessity of their presence according to the cultural context be studied. Also, a new architectural design is suggested to create a suitable therapeutic environment and positive effect on patients’ improvement and increase patient and family satisfaction.

    Keywords: family caregivers, need, gynecological surgery, facilities, equipment, hospital, qualitative study
  • Ima Darbandi, Shahla Mohamadzadeh Zarankesh, Mohammadreza Kordbagheri, Mitra Zolfaghari* Pages 28-44
    Background & Aim

    Considering the importance of communication skills in nursing, we aimed to study the impact of online support and e-content on communication skills of nurses with patients.

    Methods & Materials

    In this quasi-experimental study with pre- and post-design, 100 nurses employed in the orthopedic wards of Chamran hospital affiliated to Shiraz University of Medical Sciences in 2018 were selected randomly and assigned into two groups of 50. Both groups received the electronic content of communication skills. In the intervention group, in addition to receiving educational content, online support was provided through social media for four weeks with the presence of a psychologist, so that by asking real questions and problems or simulated scenarios, appropriate behavior in that situation was discussed. Before and eight weeks after the intervention, communication skills in the both groups were assessed by the Burton Jaychr('39')s Communication Skills questionnaire, and data was compared using independent t-test and analysis of covariance.

    Results

    The results showed that there was no significant difference between the two groups in the communication skills score before the intervention, but eight weeks after receiving the e-content, the participantschr('39') scores increased in the both groups. This increase was greater in the online support group (P<0.001). In fact, online support caused a difference (0.637) in the communication skills score between the two groups.

    Conclusion

    The results of this study showed the provision of e-content along with online support has led to the improvement of communication skills. It is recommended that in addition to education through e-content, social media be used in the empowerment programs of the treatment team including communication skills improvement, due to their advantages such as ease of use, availability and relatively low cost.

    Keywords: communication skills, nurses, e-learning, online support
  • Fatemeh Lotfi, Fatemeh Zahra Karimi*, Seyed Reza Mazloum, Mahdi Yousefi, Hasan Rakhshande Pages 45-58
    Background & Aim

    Anxiety is one of the most important psychological problems during the menopausal period. Anxiety can affect the health and quality of life of postmenopausal women. The purpose of this study was to investigate the effect of viola odorata syrup on anxiety among postmenopausal women.

    Methods & Materials

    This study is a triple blind clinical trial that was performed on 84 postmenopausal women referred to health centers in Mashhad in 2019. In both groups, postmenopausal women received 5 ml of viola odorata or placebo syrup twice a day for one month. Before and after the intervention, anxiety was assessed using the Depression, Anxiety and Stress scale-21. Data was analyzed using the SPSS software version 25 and Mann-Whitney, Chi-square and Fisherchr('39')s exact tests.

    Results

    Before the intervention, there was no significant difference in women’s anxiety levels between viola odorata group and placebo group, and the two groups were homogeneous (P=0.084). After the intervention, there was a significant difference between the two groups (P=0.004). The corrected average was 3.61±3.02 (2.9-4.2, CI95%) for the violet group and 7.63±3.60 (6.9-8.3, CI95%) for the placebo group. Also, after the intervention the anxiety score decreased in the viola odorata group, and increased in the placebo group. The Mann-Whitney U test showed a significant difference (P<0.001).

    Conclusion

    According to the results of the present study, viola odorata syrup decreased anxiety in postmenopausal women. Therefore, it can be used as a complementary treatment along with chemical therapies to reduce anxiety in postmenopausal women.

    Keywords: women, anxiety, viola odorata, menopause, Iran
  • Zeinab Raiesifar, Shahram Molavynejad*, Afsaneh Raiesifar, Elham Maraghi, Mojtaba Vaismoradi, Aliraeza Helalat Pages 59-71
    Background & Aim

    Fatigue and sleep disorders are the most common physical complaints in hemodialysis patients. It seems necessary to find effective, low-complication and cost-effective treatments to alleviate these problems. The aim of this study was to examine the effect of slow-stroke back massage on the level of fatigue and sleep quality in hemodialysis patients.

    Methods & Materials

    In this randomized controlled trial, 82 hemodialysis patients hospitalized in Shahid Beheshti hospital in Abadan in 2018, were selected based on the inclusion criteria and were allocated to either the intervention or control group using permuted block randomization (4 blocks). The intervention group underwent massage therapy for 12 sessions. The numerical rating scale for measuring fatigue and the Pittsburgh Sleep Quality Questionnaire were completed 14 times and three times respectively, by both groups. Data were analyzed through the SPSS software version 22 using descriptive statistical tests, independent t-test and repeated measures analysis of variance.

    Results

    The results showed that before the intervention, there was no statistically significant difference in demographic variables between the intervention and control groups (P>0.05). Significance of group and time interactions for fatigue score showed that the trend of changes in mean fatigue scores was different in the two groups and over the study time period (P<0.001). Also, there was a statistically significant difference between the two groups in the total score of sleep quality and all sleep components except two components (mental quality of sleep and sleep disorders) (P<0.05).

    Conclusion

    This study showed that slow-stroke back massage improves fatigue and sleep quality in hemodialysis patients. Therefore, it is recommended as an inexpensive, effective and uncomplicated method in hemodialysis patients.

    Keywords: massage therapy, fatigue, sleep quality, hemodialysis
  • Vida Rahimi, Maryam Heidari*, Samaneh Naeimi, Khadijeh Moradbeigi Pages 72-83
    Background & Aim

    The inadequate level of pharmaceutical knowledge of nursing students carries the risk of medication errors, and this is one of the main concerns of clinical educators. Therefore, the aim of the study was to determine the effect of targeted and game-based pharmacology education on pharmacology scores of nursing students.

    Methods & Materials

    This quasi-experimental interventional study was conducted through the census method on third-semester nursing students of Abadan University of Medical Sciences in 2018-2019. The intervention included teaching clinical pharmacology in the form of game during an internship course (including 10 sessions). The first to third sessions included holding the pharmacology theoretical class, the fourth to ninth sessions included playing game, theoretical classes, and clinical practice, and the tenth session included a station review program and a competitive pharmaceutical data pool program. The pharmacology exam was given before and after the intervention. The data was analyzed by paired t-test using the SPSS software version 18.

    Results

    There were 77 students until the end of the study, of whom 42 were female and 35 were male. Their mean age was 21±2 years, the total average of students was 15.57±3.81 with a mean pharmacology score of 14.74±3.42. According to the test results, the pre-test mean score was 26.06±5.83 and the post-test mean score was 31.58±4.02, which indicated a significant difference between before and after the intervention (P<0.001).

    Conclusion

    This purposeful educational program increased the level of pharmacology scores of nursing students and can be used as a suitable method to improve studentschr('39') knowledge and understanding of pharmacology.

    Keywords: education, pharmacology, game, nursing, learning
  • Marzieh Ziaeirad, Nasrollah Alimohammadi*, Alireza Irajpour, Bahram Aminmansour Pages 84-103
    Background & Aim

    Traumatic brain injury management focuses on the prevention and treatment of secondary brain injuries. The aim of this study was to adapt a clinical guideline (CG) for nursing care of secondary brain injuries in adults.

    Methods & Materials

    This study was carried out through a multi-stage evolutionary study at Isfahan University of Medical Sciences in 2017. Based on the opinions of experts using AGREE tool, the quality of 8 out of 13 CGs for the treatment and care of head injuries was assessed as optimal. These were used in drafting the adaptive CG. In addition, 12 CGs, 13 articles and 5 books were used to complete the recommendations of the mentioned guideline. The CG draft was evaluated using the Delphi method and the panel of experts. Finally, it was presented as an adaptive CG.

    Results

    The adaptive CG for nursing care of secondary brain injuries was developed in 158 recommendations and five sections; nursing care to prevent and manage the increased intracranial pressure, nursing care to maintain and increase cerebral blood pressure, nursing care to prevent and control seizures, nursing care to prevent and control brain infections, and nursing care to prevent and control secondary extracranial injuries.

    Conclusion

    The nursing staff of emergency and neurological wards and intensive care units can apply the recommendations of this clinical guideline to address some of the care needs of the injured patients and improve their health conditions.

    Keywords: traumatic brain injury, care, nurse, clinical guideline
  • Saeed Shafiee*, Mehrdad Abdullahzadeh, Reza Daryabeigi Pages 104-116
    Background & Aim

    Burns are amongst severe traumas that cause disability, death, and mental illness, as well as high medical costs. The aim of this study was to compare the effect of Hippophae-rhamnoides ointment and silver-sulfadiazine ointment 1% on the healing period of second-degree burns.

    Methods & Materials

    In this triple-blind clinical trial, which was performed in 2016 in Imam Musa Kazem Burn and Accidents Clinic in Isfahan, fifty-five patients with one to ten percent second-degree burns, were selected using the convenience sampling method and were randomly divided into Hippophae-rhamnoides and silver sulfadiazine groups using blocked randomization with blocks of size 4. Hippophae-rhamnoides group were treated with Hippophae-rhamnoides ointment and silver sulfadiazine group with silver sulfadiazine ointment 1% daily until their burns healed completely. The wound healing period was measured in both groups using the standard burn healing checklist. Data was analyzed using the SPSS software version 20.

    Results

    Data analysis showed that the healing period of second-degree burn wound in the group treated with Hippophae-rhamnoides ointment was 6.71±2.11 days and in the group treated with silver sulfadiazine ointment was 11.22±2.31 days and there was a significant difference in wound healing period between the two groups (P<0.001).

    Conclusion

    The results showed that Hippophae-rhamnoides ointment reduces the healing period of second-degree burns compared to silver sulfadiazine 1% by accelerating the healing process. Therefore, alternatively using Hippophae-rhamnoides ointment by care providers can reduce the burden of caring for patients with second-degree burns.

    Keywords: dressings, wound healing, Hippophae rhamnoides, burns, silver sulfadiazine