فهرست مطالب

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال دهم شماره 2 (پیاپی 37، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/21
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مجتبی پورفرهمند، محبوبه طاهر* صفحات 7-24

    هدف این پژوهش تعیین تاثیر استفاده از بازی های رایانه ای مبتنی بر مهارت های دیداری بر ادراک دیداری- شنیداری - فضایی و سرعت ردیابی خواندن دانش آموزان دارای اختلال های یادگیری خاص بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پ آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری دانش آموزان دارای اختلال یادگیری شهر جغتای در سال تحصیلی 97-1396 بودند که 30 نفر از آنها با نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و کنترل جای دهی شدند. هر دو گروه، مقیاس ادراک دیداری فراستیگ، تشخیص شنیداری- وپمن و تشخیص سطح خواندن عابدی را تکمیل نموده و گروه آزمایش به مدت 8 جلسه 45 دقیقه ای تحت مداخله با بازی های رایانه ای قرار گرفتند. نتایج تحلیل کواریانس نشان داد، میانگین ادراک دیداری (01/0 <p)، تشخیص شنیداری (05/0 <p) و تشخیص سطح خواندن (05/0 <p) گروه آزمایش افزایش یافته است. با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت بازی های رایانه ای مبتنی بر مهارت های دیداری از طریق افزایش توجه و دقت دانش آموزان منجر به بهبود ادراک دیداری- شنیداری- فضایی و سرعت ردیابی خواندن آنها شد.

    کلیدواژگان: بازی های رایانه ای مبتنی بر مهارت های دیداری، ادراک دیداری- شنیداری- فضایی، سرعت ردیابی خواندن، اختلال های یادگیری خاص
  • علی رحمانی*، ذبیح پیرانی، حسین داوودی، حسن حیدری صفحات 25-39

    هدف از پژوهش حاضر بررسی اثربخشی توانبخشی شناختی بر پردازش اطلاعات و عملکرد تحصیلی دانش آموزان نارساخوان بود. روش پژوهش نیمه آزمایشی با کارآزمایی بالینی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه پژوهش شامل تمام دانش آموزان نارساخوان مراجعه کننده به مرکز آموزش و توانبخشی مشکلات ویژه یادگیری امید شهر اراک در سال 1396 بود. روش نمونه گیری در دسترس  بود و همه ی دانش آموزان مرکز در پژوهش شرکت کردند. 30  دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب و به صورت جایگزینی تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش شامل آزمون عملکرد تحصیلی فام و تیلور و آزمون گام به گام جمع بندی توالی شنیداری بود. گروه آزمایش در 12 جلسه تحت آموزش توانبخشی شناختی قرار گرفت. نتایج با استفاده ازآزمون کوواریانس چند متغیری تحلیل شد. نتایج مانکوا نشان داد که توانبخشی شناختی بر پردازش اطلاعات دانش آموزان نارساخوان موثر است (p≤0.05) اما تاثیر معنا داری بر عملکرد تحصیلی آنها نداشته است (P≥0.05). توجه به مسایل توانبخشی شناختی کودکان مذکور می تواند در تسریع یادگیری آنها اثر گذار باشد.

    کلیدواژگان: توانبخشی شناختی، پردازش اطلاعات، عملکرد تحصیلی، نارساخوانی
  • محمد شفائی*، منصور بیرامی، محمد نریمانی، وکیل نظری، تورج هاشمی صفحات 40-58

     هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی آموزش ریاضی بر عزت نفس و خودکارآمدی دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری ریاضی، نوشتن و بهنجار بر اساس مدل مک کارتی است، این تحقیق ازلحاظ روش، با توجه به ماهیت موضوع نیمه آزمایشی (پیش آزمون-پس آزمون چند گروهی) بود، جامعه آماری تحقیق شامل کلیه دانش آموزان پایه ششم مبتلا به اختلال یادگیری (ریاضی و نوشتن) و غیر مبتلا به اختلال یادگیری شهر اردبیل در سال تحصیلی 98-1397 بودند، نمونه گیری به صورت تصادفی ساده از بین دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص ریاضی و نوشتن (20 نفر از هر گروه) مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری شهر اردبیل و تصادفی خوشه ای از دانش آموزان بهنجار شهر اردبیل (40 نفر) انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مقیاس عزت نفس روزنبرگ و مقیاس خودکارآمدی عمومی شرر در مرحله پیش آزمون و پس آزمون در هر چهار گروه جمع آوری گردید. داده های به دست آمده با نرم افزار SPSS-24 و به روش آماری کوواریانس مورد تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحلیل کوواریانس نشان داد، بین عزت نفس و خودکارآمدی، گروه های آزمایش و کنترل تفاوت معنی داری وجود دارد (05/0>P). به عبارتی نتایج حاکی از آن است که میانگین نمره های عزت نفس و خودکارآمدی گروه آزمایشی به طور معنی دار بیشتر از گروه گواه بود. نتایج این تحقیق می تواند در محیط های آموزشی جهت بهبود وضعیت مولفه های خود (عزت نفس و خودکارآمدی) دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری و بهنجار مورد استفاده قرار گیرد. 

    کلیدواژگان: مدل مک کارتی، آموزش ریاضی، عزت نفس، خودکارآمدی، اختلال یادگیری
  • فاطمه کارگر*، سهیلا طالبی صفحات 59-77

    پژوهش حاضر به منظور مقایسه زمان واکنش و حافظه ی بینایی در دانش آموزان با اختلال یادگیری خواندن و ریاضی و دانش آموزان عادی انجام شده است. این پژوهش با روش علی_مقایسه ای انجام گرفته است. نمونه پژوهش 15 دانش آموز با اختلال یادگیری خواندن، 15 دانش آموز با اختلال یادگیری ریاضی و 15 دانش آموز عادی بودند که با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای و اجرای آزمون های تشخیصی انتخاب شدند. ابزار مورداستفاده شامل آزمون حافظه ی بینایی کیم_کاراد، آزمون خواندن و دستگاه زمان واکنش سنج بود. داده های به دست آمده با روش آماری تحلیل چند متغیری مانوا مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین مشکلات یادگیری آزمودنی ها با میزان خطا در آزمون حافظه ی بینایی و مدت زمان واکنش نسبت به محرک ها، رابطه ی مستقیم و معناداری وجود دارد (0.05>P). همچنین در آزمون حافظه ی کیم_کاراد بین دو گروه با اختلال خواندن و عادی تفاوت معنادار است، اما بین گروه با اختلال ریاضی و خواندن و گروه عادی در این زمینه تفاوت معنادار وجود ندارد (0.05>P). نتایج به دست آمده بیان کننده ی آن است که بین سه گروه ازنظر حافظه ی بینایی و زمان واکنش تفاوت معنادار وجود دارد. نتایج پژوهش نشان داد که عملکرد کودکان با اختلال خواندن و ریاضی در حافظه ی بینایی در مقایسه با کودکان عادی پایین تر است و هم چنین در بخش مربوط به سنجش زمان واکنش کودکان با اختلال ریاضی و خواندن عملکرد ضعیف تری نسبت به کودکان عادی دارند.

    کلیدواژگان: زمان واکنش، حافظه بینایی، اختلال یادگیری، اختلال یادگیری خواندن، اختلال یادگیری ریاضی
  • حسین متین*، ناصر یوسفی، محیا سلگی، مژگان حیاتی صفحات 78-94

    این پژوهش باهدف بررسی تاثیر آموزش فرزندپروری هشیار مبتنی بر رویکرد ایماگوتراپی بر تعامل والد-کودک مادران فرزند مبتلابه ناتوانی یادگیری انجام شد. پژوهش حاضر نیمه آزمایشی و طرح مورداستفاده پیش آزمون پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه مادران فرزند مبتلابه ناتوانی یادگیری شهر همدان در سال 1398 بودند که از بین آن ها نمونه ای به حجم 30 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و به طور تصادفی در دو گروه 15 نفری آزمایش و کنترل قرار گرفتند. از هر دو گروه پیش آزمون به عمل آمد و گروه آزمایش آموزش فرزندپروری هشیار را در 4 بخش به تعداد 8 جلسه ی 90 دقیقه ای دریافت کردند، درحالی که به گروه کنترل این آموزش ارایه نشد و در پایان برای هر دو گروه پس آزمون اجرا شد. ابزار استفاده شده در این پژوهش، پرسشنامه ی تعامل والد_فرزند پیانتا (1994) بود. اطلاعات پژوهش با استفاده از روش کوواریانس چندمتغیری تحلیل شد. نتایج این پژوهش نشان داد که فرزندپروری هشیار تاثیر معناداری بر تعامل و همچنین خرده مقیاس های تعارض، نزدیکی و وابستگی مادران فرزند مبتلابه ناتوانی یادگیری داشت (001/0> p). پیشنهاد می شود از این روش برای آگاه کردن والدین درزمینه ی برقراری ارتباط هشیار با فرزندان خود استفاده شود.

    کلیدواژگان: فرزندپروری هشیار، ایماگوتراپی، تعامل والد-کودک، ناتوانی های یادگیری
  • ولی محمدی* صفحات 95-112
    پژوهش حاضر با هدف روش آوایی و واژگانی بر بهبود مهارت خواندن انگلیسی زبان آموزان نارساخوان انجام گرفت. روش پژوهش این مطالعه، از نوع پیش آزمون-پس آزمون با دو گروه آزمایش به منظور انجام مقایسه بود. جامعه آماری کلیه زبان آموزان مبتدی دارای اختلال نارساخوانی در شهر اردبیل بوده که از بین آنان 30 نفر با روش نمونه گیری هدفمند و در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آموزش واژگان از طریق روش آوایی (آوا-محور) و روش واژگانی (واژه-محور) گمارده شدند. از طریق آزمون سطوح واژگانی، نمونه انتخابی یکدست شدند. با استفاده از روش آوایی (آوا-محور) و روش واژگانی (واژه-محور)، آزمودنی های هر دو گروه به مدت 12 جلسه 60 دقیقه ای تحت آموزش از طریق دو روش مذکور قرار گرفتند. پس از اجرای مداخله، پس آزمون و آزمون خواندن اجرا شد. برای تحلیل نتایج بدست آمده روش تحلیل کوواریانس و آزمون تی مستقل مورد استفاده قرار گرفت. یافته ها نشان داد که هر دو گروه پیشرفت قابل توجهی در فرآیند یادگیری واژگان و بهبود مهارت خواندن داشتند. با این وجود، بین عملکرد درک مطلب آزمودنی های دو گروه تفاوت معناداری مشاهده شد به این معنی که زبان آموزان گروه واژه-محور عملکرد بهتری نسبت به زبان آموزان گروه آوا-محور از خود نشان دادند (p < 0.05). بنابراین، می توان نتیجه گرفت که روش های تدریس واژگانی (واژه-محور) و آوایی (آوا-محور) تاثیر بسزایی در بهبود مهارت خواندن زبان آموزان نارساخوان دارند و اندازه این تاثیر برای روش واژگانی چشمگیرتر است.
    کلیدواژگان: روش آوایی، روش واژگانی، مهارت خواندن، نارساخوانی
  • وحید نوروززاده، اسماعیل سلیمانی* صفحات 113-136

    هدف این پژوهش بررسی مدل معادلات ساختاری آگاهی فراشناختی، خودکارآمدی و انگیزه تحصیلی با نگرش به درس ریاضی: با آزمون نقش واسطه ایی اضطراب ریاضی در مبتلایان به LD بود. روش پژوهش مطالعه همبستگی از نوع مدل معادلات ساختاری بود. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص پایه های چهارم تا ششم ابتدایی استان آذربایجان شرقی بود که در نیم سال اول سال تحصیلی 97-1396 مشغول تحصیل بودند. نمونه آماری مطالعه حاضر شامل 213 دانش آموز دارای اختلال یادگیری خاص از بین جامعه آماری بود که با استفاده از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شدند و به پرسش نامه های اضطراب ریاضی، نگرش به ریاضی، انگیزش تحصیلی، خودکارآمدی تحصیلی و پرسشنامه آگاهی فراشناختی از راهبردهای مطالعه پاسخ دادند. نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد بین نگرش به ریاضی با آگاهی فراشناختی؛ بین خودکارآمدی تحصیلی با نگرش به ریاضی؛ بین نگرش به ریاضی با انگیزش تحصیلی رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و همچنین بین اضطراب ریاضی با آگاهی فراشناختی، خودکارآمدی تحصیلی، انگیزش تحصیلی درونی و بیرونی، ادراک از نگرش معلم و نگرش به ریاضی رابطه منفی معناداری وجود دارد. همچنین آزمون بوت استراپ نرم افزار AMOS نشان داد مسیرهای غیرمستقیم راهبردهای فراشناختی به نگرش به درس ریاضی از طریق اضطراب ریاضی؛ انگیزه تحصیلی به نگرش به درس ریاضی از طریق اضطراب ریاضی و خودکارآمدی تحصیلی به نگرش به درس ریاضی از طریق اضطراب ریاضی دارای برازش می باشد.

    کلیدواژگان: فراشناخت، خودکارآمدی، انگیزه تحصیلی، نگرش به درس ریاضی، اضطراب ریاضی، اختلال یادگیری خاص
|
  • M. Pourfaramand, M. Taher * Pages 7-24

    The aim of this study was to determine the effect of using computer games based on visual skills on visual-auditory-spatial perception and reading speed of reading students with special learning disabilities. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design withexperimental and control group. The statistical population was students with learning disabilities in Joghatai city in 2017- 2018 the academic year, 30 of whom were selected by purposive sampling and randomly assigned to experimental and control groups. Both groups completed the Frostig Visual Perception Scale, the Hopman Audit Diagnosis, and the Abedi Reading Level Recognition Scale. The experimental group was intervened with computer games for 8 sessions of 45 minutes. The results of analysis of covariance showed that the mean of visual perception (P <0.01), auditory diagnosis (P <0.05) and reading level detection (P <0.05) of the experimental group increased.  According to the obtained results, it can be said that computer games based on visual skills improved the visual-auditory-spatial perception and reading speed by increasing students' attention and accuracy.

    Keywords: Computer games based on visual skills, visual-auditory-spatial perception, reading tracking speed, special learning disabilities
  • A. Rahmani *, Z .Pirani, H. Davoodi, H .Heydari Pages 25-39

    The purpose of this study was to determine the effectiveness of cognitive rehabilitation on information processing and academic performance of dyslexic students. The research design was a quasi experimental design with a clinical trial with pretest-posttest design with control group. The research population consisted of all dyslexic students referred to the Arak Educational and Rehabilitation Center of Omid in 2017. Sampling method was available and all students at the center participated in the research. 30 students were selected as samples and replaced by random sampling in two experimental and control groups. The research tools were Pham and Taylor's educational performance test (1999) and Paced Auditory Serial Addition Test (1997). The experimental group was trained in 12 sessions of cognitive rehabilitation. The results were analyzed using multivariate covariance test. Results of Mancova showed that cognitive rehabilitation was effective on dyslexic students' data processing (p≤0.05) but had no significant effect on their academic performance (P≥0.05). Considering the cognitive rehabilitation problems of these children can be effective in expediting their learning.

    Keywords: cognitive rehabilitation, information processing, academic performance, Students, dyslexia
  • M. Shafaei *, M. Bayrami, M. Narimani, V. Nazari, T. Hashemi Pages 40-58

    The aim of this study is to compare the effectiveness of math education on self-esteem and self-efficacy of students with math learning disabilities, writing and normal students based on the McCarthy model. Because of the nature of this study, the mothed was quasi-experimental (pre-test-post-group test).   The statistical population of the study included all sixth grade students with learning disabilities (math and writing) and non-learning disabilities in Ardabil in the academic year 1397-98. Sampling of this study indluded simple random sampling for Students with special math and writing learning disabilities (20 people from each group) Refering to the centers for learning disabilities in Ardabil and randomized cluster sampling from normal students in Ardabil (40 people).  Data were collected using the Rosenberg Self-Esteem Scale and the Scherer General Self-Efficacy Scale in the pre-test and post-test stages in all four groups.  The obtained data were analyzed by SPSS-24 software and covariance statistical method.  The results of analysis of covariance showed that there was a difference between self-esteem and self-efficacy of experimental and control groups (P <0.05).  In other words, the results showed that their mean scores were significantly higher in the experimental group than the self-esteem and self-efficacy of the experimental group.  The results of this study can be used in educational settings to improve the status of its components (self-esteem and self-efficacy) of students with learning disabilities and normal.

    Keywords: McCarthy model, math education, Self-esteem, self-efficacy, learning disability
  • Fatemeh Kargar *, Soheyla Talebi Pages 59-77

    This study aimed to compare the reaction time and visual memory in students with SLD and normal students. This research was conducted using a causal-comparative method. Using causal-comparative method, the samples were selected through cluster sampling i.e. 15 students with reading learning disability, and 15 students with learning disability in mathematics and 15 normal students. The instruments were Kim-Carrad visual memory test and reaction time tester system. The obtained data were analyzed using MANOVA and SPSS software. Results showed that there was a significant relationship between SLD students with the rate of error in visual memory test and duration of reaction to stimuli (p < 0.05); the results of this study showed that the performance of SLD students’ memory is lower than that of normal children. Also, there was a significant difference between the reading of students with reading learning disability, and students with learning disability in mathematics and normal students (p < 0.05).

    Keywords: Reaction Time, visual memory, Specific Learning Disability (SLD), reading learning disability, Mathematics learning disability
  • Hossein Matin *, Naser Yoosefi, Mahya Solgi, Mozhgan Hayati Pages 78-94

    This research aimed to investigate the effect of Conscious Parenting Training Based on the Imago therapy approach on the interaction of mother-child mothers of children with learning disabilities. The present research was a quasi-experimental study with pre-test, post-test design, and control group. The statistical population included all mothers that have learning disabilities children of Hamedan city in the year of 2019 from which a sample of 30 people was chosen through available sampling and were randomly divided into two 15-member control and experimental groups. Both groups sat for the pretest and the experimental group received Conscious Parenting in 4 sections with 8 sessions of 90 minutes, while the control group did not receive this treatment. In the end, for both groups, the post-test was performed. The research tool included Pianta Child-Parent Relationship Scale (1994). Multivariate analysis of covariance was used for analyzing the data. The results showed that Conscious Parenting had a significant effect on the interaction and also conflict, closeness, and dependency subscale in mothers of children with learning disabilities (p < 0/001). It is recommended that this method be used to inform parents about conscious communication with their children.

    Keywords: Conscious Parenting, Imago therapy, Mother-child Interaction, learning disabilities
  • Vali Mohammadi * Pages 95-112
    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of phonics and whole-word techniques on improving English reading skills of dyslexic students. The research method was a pretest-posttest comparison group design. The population consisted of all elementary dyslexic students in Ardabil city among whom 30 participants were selected by availability sampling and randomly assigned into two experimental conditions. To better understand both teaching techniques and to have accurate understanding of the quality and how to improve the comprehension and learning of words and its impact on reading skill, the sample was homogenized through a pretest using Vocabulary Levels Test. Then, they participated in 12 sessions each 60 minutes receiving instruction and practice on learning vocabulary through phonics and whole-word methods to see its influence on their reading skill. After performing the treatment, the results were compared through covariance analysis and independent samples t-test. The findings showed an average amount of progress in terms of vocabulary in both groups. However, those language learners in the whole-word group outperformed those in the phonics group when it came to reading skill.
    Keywords: Phonics technique, whole-word technique, reading skill, dyslexia
  • V .Nourozzade, E. Soleimani * Pages 113-136

    The purpose of this study was to examine the structural equation model of met cognitive awareness, self-efficacy and academic motivation with an attitude toward mathematics: by mediating the role of math anxiety in patients with LD. The method of this study was correlation of structural equation model. The statistical population of the present study included all students with special learning disorder were selected from the 4th to 6th grades of East Azarbaijan province who were studying in the first half of the academic year of 2017-18. The statistical sample included 213 students there was a specific learning disorder among the statistical community which were selected using simple random sampling method and responded to math anxiety questionnaires, attitude toward math, academic motivation, academic self-efficacy and meta-cognitive awareness questionnaire. The results of Pearson correlation coefficient showed there is a positive and significant relationship between the attitudes toward mathematics and met cognitive awareness; between academic self-efficacy and attitude towards math; there is a positive and significant relationship between attitudes toward math with academic motivation. Also there is a significant negative relationship between mathematical anxiety with met cognitive awareness, academic self-efficacy, internal and external educational motivation, perception of teacher's attitude and attitude toward mathematics. Also, the AMOS software bootstrap test was shown It is fitted Indirect directions of meta-cognitive strategies to attitude; academic motivation toward attitude toward mathematical lesson and academic self-efficacy toward attitude toward mathematics through math anxiety.

    Keywords: metacognition, self-efficacy, Academic motivation, Attitude towards mathematics, Mathematical anxiety, special learning disorder