فهرست مطالب

دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه - سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

مجله دانشگاه علوم پزشکی تربت حیدریه
سال نهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • پریناز توکلی، لیلا روحی*، سمیه رئیسی، خلیل خاشعی صفحات 1-10
    زمینه و هدف

    کارسینومای آناپلاستیک تیرویید (ATC)، یکی از انواع بدخیمی های تیروییدی است. پیش‏آگاهی ATC بد بوده و مبتلایان دارای بقاء 2- 6 ماهه هستند. در مطالعه ی حاضر اثر کورکومین بر توان‏زیستی و میزان بیان ژن های p21 و Bcl-2 در رده سلولی کارسینومای آناپلاستیک تیرویید انسان SW-1736)) مورد بررسی قرار گرفت.

    روش ها

    در این مطالعه رده سلولی کارسینومای آناپلاستیک تیرویید انسان SW-1736)) در محیط کشت RPMI-1640  با 10% سرم جنین گاوی کشت داده شد. با تیمار سلول ها در غلظت های 5/2، 5، 7/5 و10 میکرومولار کورکومین و انکوبه شدن در طی زمان 24 و 48 ساعت، توان زیستی با روش رنگ سنجی MTS تعیین گردید. میزان بیان ژن های p21 و Bcl-2  نیز به وسیله ی آنالیز Real Time- PCR  در رده سلولی کارسینومای آناپلاستیک تیرویید تیمار شده، مشخص گردید.

    نتایج

    بر طبق  یافته ها، توان زیستی سلول های آناپلاستیک تیرویید در هر دو زمان انکوباسیون 24 و 48 ساعت، در تیمار با غلظت 5/7 میکرومولار از کورکومین به طور چشم گیرتری نسبت به گروه کنترل و در مقایسه با گروه های آزمایشی دیگر کاهش یافت. همچنین تیمار سلول ها با غلظت های (2/5، 5، 7/5 و 10 میکرومولار) کورکومین به مدت 24، 48 و72 ساعت، سبب تغییر معنی داری در میزان بیان ژن Bcl-2 و p21 نسبت به گروه کنترل گردید.

    نتیجه گیری

    کورکومین اثر مهاری بر رشد و تکثیر سلول های سرطانی آناپلاستیک تیروییدی انسان دارد.

    کلیدواژگان: کورکومین، p21، Bcl-2، رده سلولی SW-1736، کارسینومای آناپلاستیک، تیروئید
  • ناهید محمودی، مهرداد فتحی*، سید رضا عطارزاده حسینی صفحات 11-22
    زمینه و هدف

    با توجه به بروز پاسخ فیزیولوژیک و ایمونولوژیک متعاقب فعالیت حاد وامانده ساز در بدن انسان و شواهد موجود در زمینه تقویت سیستم ایمنی به دنبال مصرف آلویه ورا، مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر مصرف کوتاه مدت عصاره گیاه آلویه ‎ورا بر استرس ایمونولوژیک دختران فعال جوان متعاقب فعالیت ورزشی وامانده ساز کراس فیت انجام گردید.

    روش ها

    در این مطالعه نیمه تجربی، 30 دختر جوان فعال سالم (سن 33/2 ± 03/23 سال؛ وزن 36/6 ± 55/65 کیلوگرم؛ شاخص توده بدن 2/47± 22/99کیلوگرم/مترمربع) به طور تصادفی در دو گروه تجربی (مصرف 300 میلی گرم عصاره آلویه ‎ورا و فعالیت وامانده ساز) و کنترل (مصرف 300 میلی گرم دارونما و فعالیت وامانده ساز) قرار گرفتند. دو گروه پس از مصرف دوهفته ای آلویه ورا و دارونما، فعالیت ورزشی منتخب کراس فیت را تا حد واماندگی اجرا کردند. نمونه های خونی جهت سنجش متغیر های ایمنی در شرایط مشابه در سه مرحله پیش آزمون، پس از دو هفته مصرف عصاره و پس از آزمون وامانده ساز اندازه گیری و با استفاده از آزمون های تی مستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آزمون تعقیبی بون فرونی در سطح0/05>P مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.

    نتایج

    مصرف دو هفته مکمل آلویه ورا مقادیر ایمونوگلوبولین ها A,G,M را به طور معنی دار افزایش داد (0/001=p) اما تمرین حاد وامانده ساز موجب کاهش معنی دار آن ها گردید (0/001=p). از طرف دیگر میزان کورتیزول پس از یک جلسه تمرین حاد وامانده ساز افزایش معنی داری یافت (0/001=p) که این افزایش در گروه مصرف کننده آلویه Bورا معنی دار نبود (0/62=p).

    نتیجه گیری

    به نظر می رسد مصرف دو هفته عصاره گیاه آلویه ورا با بهبود فاکتور های سیستم ایمنی بدن و ممانعت از افزایش غلظت کورتیزول می تواند تا حدی آثار سرکوبگر فعالیت حاد وامانده ساز بر سیستم ایمنی دختران جوان فعال را تعدیل کند.

    کلیدواژگان: آلوئه ‎ورا، فعالیت وامانده ساز، کراس فیت، ایمونوگلوبولین، کورتیزول
  • سارا اشکانی، وحید سعادتیان*، علیرضا رجایی صفحات 23-34
    زمینه و هدف

    چاقی یک بیماری مزمن و پیشرونده است که با کاهش کیفیت زندگی و نگرانی های بلندمدت در مورد سلامت جسمانی و روانی همراه است. هدف این پژوهش اثربخشی هم‏ افزایی روش های تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری بر طرح واره های ظاهر و سبک زندگی کارآمدی وزن افراد مبتلا به چاقی بود.

    روش‏ ها

    این پژوهش نیمه تجربی با طرح پیش آزمون و پس آزمون، بر روی افراد مبتلا به چاقی مراجعه کننده به مرکز مشاوره روان شناختی و کلینیک تحقیقات چاقی آرین پویا شهر مشهد در سال 1399 انجام شد. 40 نفر به روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و به صورت تصادفی به دو گروه تجربی (20 نفر) و کنترل (20 نفر) تخصیص داده شدند. گروه اول تحت درمان تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری قرار گرفت و گروه دوم فقط تحریک ساختگی را به همراه درمان شناختی رفتاری دریافت نمودند. ابزار پژوهش شامل، پرسشنامه های سبک زندگی کارآمدی وزن و طرح واره های ظاهر بود.

    نتایج

    میانگین نمرات طرحواره های ظاهر در دو گروه تجربی و کنترل متفاوت بود(0/05>p). همچنین بین دو گروه در نمرات سبک زندگی و کارآمدی وزن تفاوت معنی داری وجود داشت (0/05>p). به طوری که اثر هم افزایی تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری موجب بهبود نمرات سبک‎زندگی و کارآمدی وزن در بین واحدها گردید (0/05>p).

    نتیجه گیری

    هم‎افزایی روش ‏های تحریک الکتریکی مستقیم از روی جمجمه و درمان شناختی رفتاری می‎تواند جهت درمان نشانه‏ ها و علایم بالینی افراد مبتلا به چاقی استفاده شود.

    کلیدواژگان: تحریک الکتریکی مستقیم مغز، اختلالات روانشناختی، درمان شناختی رفتاری، چاقی
  • مهدی رضایی فرشه، محمد ضیاالدینی*، محمدرضا حسینی پور صفحات 35-44
    زمینه و هدف

    تامین منابع مالی نظام سلامت، یکی از دغدغه های عمده اغلب دولت ها است و خیرین سلامت نقش به سزایی در این زمینه دارند. این پژوهش با هدف طراحی الگوی تامین مالی نظام سلامت در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با رویکرد مشارکت اجتماعی خیرین انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه کیفی به روش نظریه پایه در سال 1399 در سطح دانشگاه های علوم پزشکی کشور انجام شد. مشارکت کنندگان را خبرگان، اساتید دانشگاهی و خیرین نظام سلامت تشکیل می ‏دادند. نمونه‏گیری به روش هدفمند انجام شد. داده ها از طریق مصاحبه عمیق و ساختارنیافته با مشارکت کنندگان جمع آوری شد و به روش استراوس و کوربین تحلیل گردید.

    یافته‏ ها

    از مجموع یافته ها، 13 طبقه اصلی شامل انگیزه کمک مالی به نظام سلامت در جامعه ، اعتمادسازی در میان خیرین، توجیه و تشریح  طرح های توسعه ای نظام سلامت برای خیرین، ایجاد امکان بازدید از طرح ها و پروژه های نظام سلامت برای خیرین، آگاهی رسانی در جامعه در خصوص اثرات مثبت مشارکت اجتماعی در نظام سلامت، تقویت مثبت اقدامات خیرین، ترویج فرهنگ مشارکت در جامعه، توصیه های دینی در خصوص وقف، محدودیت های قانونی حاکم بر مشارکت های اجتماعی خیرین، وضعیت اقتصادی حاکم بر جامعه، جذب نظام مند منابع مالی از خیرین نظام سلامت، مصرف صحیح منابع مالی جذب شده از خیرین نظام سلامت، بهبود نظام سلامت کشور، بدست آمد. 

    نتیجه گیری

    برطبق یافته‏ ها، ارتقاء انگیزه کمک مالی به نظام سلامت در جامعه با رویکرد مشارکت اجتماعی خیرین نهایتا منجر به بهبود وضعیت نظام سلامت می‏‏ گردد. گرچه در این خصوص باید راهبردها، شرایط و بسترهای مختلف مرتبط با موضوع مد نظر قرار گیرد.

    کلیدواژگان: نظام سلامت، مشارکت اجتماعی، خیرین، نظریه پایه
  • علی اکبر دلاور حاجی یار، شاهرخ مقصودی*، حمید چمنزاری صفحات 45-55
    زمینه و هدف

    ارتقاء رضایت شغلی پرستاران نقش بسزایی در بهبود کیفیت خدمات پرستاری دارد. سبک رهبری سرپرستاران یکی از مهمترین عوامل موثر بر رضایت شغلی پرستاران می باشد. مطالعه حاضر با هدف بررسی مقایسه‏ای تاثیر آموزش سبک رهبری تحول گرا و تبادل‏گرا به سرپرستاران بر رضایت شغلی پرستاران انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه نیمه تجربی دو گروهی(رهبری تحول گرا و رهبری تبادل گرا) با مشارکت 11 سرپرستار و 216 پرستار از بیمارستان های امام رضا (ع) و قایم (عج) شهر مشهد انجام شد. سبک رهبری تحول گرا و تبادل گرا طی شش جلسه دو ساعته به مدت یک ماه به دو گروه از سرپرستاران آموزش داده شد. پرسشنامه رضایت شغلی قبل و یک ماه پس از اجرای مداخله توسط پرستاران (در دو گروه) تکمیل گردید. نتایج در دو گروه، قبل و بعد از  مداخله مقایسه گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 21 تجزیه و تحلیل شد.

    نتایج

    رضایت شغلی در گروه تحول گرا (0/001>p) و تبادل گرا (0/033=p) پس از اجرای مداخله افزایش داشت. گرچه، رضایت شغلی در گروه تحول گرا نسبت به گروه تبادل گرا بیشتری بود.

    نتیجه گیری

    آموزش سبک رهبری تمام عیار مرکب از سبک تحول گرا ، تبادل گرا و عدم مداخله منجر به افزایش بیشتر رضایت شغلی پرستاران می گردد.

    کلیدواژگان: پرستاران، سبک رهبری تحول گرا، سبک رهبری تبادل گرا، رضایت شغلی، سبک رهبری تمام عیار
  • غلامحسن وحیدی رودی، حسین کریمی مونقی*، حسین رنجبر، محبوبه عبدالهی صفحات 56-64
    زمینه و هدف

    دیابت یک مشکل عمده سلامتی در سراسر جهان است. آموزش رفتارهای خودمراقبتی یکی از عوامل مهم در مهار این بیماری تلقی می گردد. این مطالعه با هدف مقایسه دو روش آموزشی مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ و پمفلت به همراه سی‎دی آموزشی بر رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت نوع 2 انجام شد.

    روش‎ ها

    این پژوهش به روش نیمه تجربی انجام شد. جامعه آماری را تمامی مبتلایان (بالای 30 سال)  به دیابت نوع 2 مراجعه‏ کننده به مراکز خدمات جامع سلامت روستایی بالا خواف در سال 1399 تشکیل می دادند. تعداد 50 نفر از مبتلایان به دیابت نوع 2 به روش تصادفی انتخاب و به دو گروه مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ و سی دی آموزشی به همراه پمفلت اختصاص داده شدند. جمع آوری داده ها در بدو ورود به مطالعه و دو ماه پس از اتمام آموزش از طریق پرسشنامه روا و پایا انجام شد. تحلیل داده ها با نرم افزار آماری SPSS نسخه 21 انجام شد.

    نتایج

    60 % واحدهای مورد مطالعه خانم بودند. میانگین سنی در گروه پمفلت به همراه سی دی آموزشی و مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ به ترتیب  9/38 ± 61/76 و 6/80 ± 58/64  سال بود. رفتارهای خودمراقبتی بین دو گروه تفاوت معناداری داشت، بطوری که میانگین نمرات گروه مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ بیشتر از گروه پمفلت به همراه سی دی آموزشی بود (0/001 >p). همچنین این تفاوت در هر یک از زیر مقیاس های رفتار خودمراقبتی بیماران مشاهده گردید (0/05> p).   

    نتیجه گیری

    آموزش مشاوره تلفنی به همراه پرسش و پاسخ بر رفتارهای خودمراقبتی مبتلایان به دیابت نوع دو موثرتر بود. پیشنهاد می گردد از این روش آموزشی به منظور تغییر رفتارهای خودمراقبتی این بیماران استفاده شود.

    کلیدواژگان: دیابت، خودمراقبتی، آموزش از راه دور، فناوری آموزشی، مشاوره تلفنی، پمفلت
  • سپیده حسینی، سید مهدی برقعی*، رکسانا موگویی، زهرا عابدی، مهدی رمضانی صفحات 65-76
    زمینه و هدف

    نیاز روزافزون به استفاده از منابع آب شیرین دانشمندان را به استفاده از آب و پساب های شور سوق داده است. یکی از روش‎ های موثر و کم هزینه استفاده از گیاهان مقاوم به شوری جهت تصفیه پساب‎ های شور می باشد. مطالعه حاضر باهدف بررسی تصفیه زیستی پساب شور با استفاده از گیاه کینوا و تاثیر تنش شوری بر آن در شرایط کشت هیدروپونیک انجام شد.

    روش ‎ها

    در این مطالعه در محیط هیدروپونیک، آزمایشات برروی گیاه با 3 تکرار در 4 مداخله با سطوح شوری شاهد (آب شهر)، 5، 10 و 15 ds/m و به مدت 28 روز در pH 5/5 - 6 انجام شد. در نهایت مشخصات مهم مورفولوژیکی و میزان جذب عناصر مهم در بخشهای مختلف گیاه و رفتار گیاهان در برابر شوری اندازه گیری گردید.

    نتایج

    از بین صفات مورفولوژیک اندازه گیری شده برای گیاه کینوا، شاخص های وزن خشک برگ، وزن خشک ساقه و وزن خشک پانیکول در سطوح مختلف شوری آب تفاوت معنی داری داشتند (0/05p<). همچنین تفاوت معنی داری بین میزان عناصر مورد مطالعه (کلسیم، سدیم، پتاسیم، کلر و منیزیم) موجود در برگ، ساقه، ریشه، پانیکول و کل گیاه کینوا با سطوح شوری وجود داشت (0/05p<)، به گونه ای که با افزایش سطح شوری آب میزان عناصر کلسیم و پتاسیم جذب شده در اندام های مختلف گیاه کینوا در بیشتر موارد به طور معنی داری کاهش و در عین حال میزان جذب عناصر سدیم، کلر و منیزیم افزایش یافت.

    نتیجه گیری

    بر طبق نتایج بدست آمده می توان نتیجه گرفت که گیاه کینوا یک گیاه مقاوم در برابر شوری می باشد که می توان از آن جهت تصفیه آب ها و پساب های حاوی مقادیر بالای شوری استفاده نمود.

    کلیدواژگان: تصفیه زیستی، تنش شوری، کینوا، کشت هیدروپونیک، پساب شور
  • معصومه سعیدی، حسین اشراقی، ابوالفضل طاهری، ژاله یوسفی، علی باقری حق، مهدیه حسنعلی فرد* صفحات 77-85
    زمینه و هدف

    ترومای حاد آکوستیک از علل مهم کاهش شنوایی حسی عصبی است. این مطالعه با هدف تعیین عوامل مرتبط با اختلالات وستیبولار در مبتلایان به کم شنوایی حسی عصبی ناشی از ترومای حاد آکوستیک انجام شد.

    روش ها

    این مطالعه با مشارکت 31 نفر از بیماران مذکر مبتلا به کم شنوایی حسی عصبی ناشی از ترومای حاد آکوستیک مراجعه کننده به درمانگاه گوش و حلق و بینی یکی از بیمارستانهای تهران طی سالهای 1398-1396 انجام شد. تعداد و یافته های بالینی و دموگرافیک مختلف بین افراد با و بدون اختلالات وستیبولار مقایسه گردیدند.

    نتایج

    میانگین سن مبتلایان با و بدون اختلالات وستیبولار به ترتیب 4/94 ± 36/1  و5/20 ±31 سال بود. در بین شاخص های مختلف (از جمله آزمون های پارامتریک برای بررسی آستانه و نهفتگی آزمونVEMP) تنها یافته مرتبط با اختلال وستیبولار نهفتگی P13 در سمت چپ بود که در افرادی که اختلالات وستیبولار داشتند میزان آن بالاتر بود. تعداد و زمان گذشت از حوادث تروماتیک تاثیری بر ایجاد اختلالات وستیبولار نداشت.

    نتیجه گیری

    در مجموع از بین عوامل موثر بر اختلالات وستیبولار بیماران با اختلال شنوایی حسی عصبی ناشی از ترومای حاد آکوستیک، بجز سن بالاتر و فاز طولانی تر نهفتگی P13 در گوش سمت چپ ، در مورد سایر شاخص‏ ها ارتباطی یافت نشد.

    کلیدواژگان: اختلالات وستیبولار، کم شنوایی حسی عصبی، ترومای حاد آکوستیک
|
  • Tavakoli P, Rouhi L*, Raisi S, Khashei KH Pages 1-10
    Background &ذAim

    Anaplastic thyroid carcinoma (ATC) is an uncommon malignancy of the thyroid .with poor prognosis and 2 to 6 month of survival time. The aim of this study was to explore the effect of curcumin on bioavailability and expression of p21 and Bcl-2 genes in human anaplastic thyroid carcinoma cell line (SW-1736).

    Methods

    In this study, human anaplastic thyroid carcinoma (SW-1736) cell line were cultured in RPMI-1640 medium with 10% bovine serum.
    The cells were treated with different concentration (2.5, 5, 7.5, 10 μM) of curcumin and incubated for 24 and 48 hours. Bioavailability was analyzed by MTS kit. The expression of p21 and Bcl-2 genes were investigated after 24, 48 and 72 hours by Real Time- PCR analysis in treated anaplastic thyroid carcinoma cell line.

    Results

    The results of the MTS assay indicate that the treatment with concentration of 7.5 mM of curcumin at both incubation times significantly reduced the bioavailability of the anaplastic thyroid cells compared to the control and other experimental groups. Furthermore, the P21 and Bcl-2 genes  expression were significantly changed in treatment with 2.5, 5, 7.5 and 10 μM concentrations of curcumin for 24, 48 and 72 hours, compared to control group.

    Conclusion

    Curcumin has an inhibitory effect on the growth and proliferation of anaplastic thyroid cancer cells.

    Keywords: Curcumin, p21, Bcl-2, SW-1736 cell line, Anaplastic carcinoma, Thyroid
  • Mahmoudi N, Fathi M*, Attarzade Hosseini S Pages 11-22
    Background & Aim

    Acute exhaustive activities result in the physiological and immunological changes of the human body. The aim of this study was to evaluate the effect of short-term consumption of Aloe Vera extract on immunoglobulin M, G, A responses and cortisol concentrations in active girls following exhaustive CrossFit exercise.

    Methods

    In this study, 30 healthy young girls (age 23.03 ± 2.33 years, weight 65.55 ± 6.36 kg, BMI 22.99 ± 2.47 kg/m2) were randomly divided into two experimental group (consumption of 300 mg Aloe Vera extract and exhausting activity) and control group (consumption of 300 mg placebo and exhausting activity). After the two-week supplementation, both groups performed CrossFit workout until exhaustion. Blood samples were taken to measure the humoral immune variables in similar conditions in three stages of pre-test, after two weeks of Aloe Vera consumption and after the exhaustive activity. The data were analyzed using independent T-test, repeated measures analysis of variance (ANOVA) and Bonferroni’s post-hoc test in SPSS software (P-value≤ 0.05).

    Results

    The results demonstrated that the levels of immunoglobulins A, G, and M (p = 0.001) were significantly increased after two weeks of Aloe Vera consumption, however, the acute exhaustive exercise significantly reduced these factors. On the other hand, cortisol levels increased significantly after one session of acute exhaustive exercise (p = 0.001), which was not significant in the Aloe Vera consumer group (p = 0.621).

    Conclusion

    It seems that the consumption of Aloe Vera extract for two weeks can moderate the suppressive effects of acute exhaustive exercise on the immune system of active young girls through improving the immune system factors and preventing the increase of cortisol concentration.

    Keywords: Aloe Vera, Immunoglobulin, Exhausting activities, CrossFit, Cortisol
  • Ashkani S, Saadatian V*, Rajaei A Pages 23-34
    Background & Aim

    Obesity is a chronic and progressive disease that is associated with decreased quality of life and long-term concerns about physical and mental health. The aim of this study was to investigate the effectiveness of transcranial direct current stimulation with cognitive behavior therapy on appearance schemas and weight self-efficacy lifestyle in obese people.

    Methods

    This quasi-experimental study with pre-test and post-test design was performed on obese people referring to psychological counseling centers and Arian Pouya Obesity Research Clinic in Mashhad in 2020. A total number of 40 subjects were selected by purposive sampling and randomly divided into two experimental (n = 20) and control groups (n = 20). The experimental group received transcranial direct current stimulation and cognitive behavior therapy, and the control group received only fictitious stimulation with cognitive behavior therapy. Data were collected using a weight efficiency lifestyle questionnaire and an appearance schema questionnaire.

    Results

    The results showed that there was significant difference between the mean scores of appearance schemas in the two experimental and control groups (p <0.05). Furthermore, a significant difference was found between two groups in terms of the mean scores of lifestyle and weight efficiency (p <0.05).

    Conclusion

    The transcranial direct current stimulation with cognitive behavior therapy can be used to treat the clinical signs and symptoms in obese people.

    Keywords: Transcranial Direct Current Stimulation (TDCS), Psychological disorders, Cognitive Behavioral Therapy, Obesity
  • Rezaei Forsheh M, Ziaaddini M*, Hosseinipour M Pages 35-44
    Background & Aim

    The health care financing is one of the most important concerns of most governments and the health donors funding play an important role in this field. The purpose of this study is to design a health financing model in the Ministry of Health and Medical Education with the approach of health donors social participation.

    Methods

    This qualitative study was conducted using the basic theory method during 2019 and 2020 at the level of medical universities in the country. Participants in the current study were experts, including university professors and health donors. Sampling was performed by purposive method. Data were collected through unstructured in-depth interviews with experts and continued until the theoretical saturation stage was reached. The data were analyzed based on the paradigm model of Strauss and Corbin.

    Results

    After analyzing the data, 123 primary codes, 27 sub-categories and 13 main categories were determined in order to be account in designing the health financing model including, motivation for financial assistance to the health system in the community, building trust among health donors, justifying and explaining health system development plans for donors, enabling the visit of health system plans and projects for charities, informing the community about the positive effects of social participation in the health system, positive strengthening of charitable actions, promoting a culture of community participation, religious advice on endowments, legal restrictions on health donors social participation, the economic situation of the society, systematic collection  and appropriate using of financial resources from the health donors , and  improvement of the countrychr('39')s health system.

    Conclusion

    It can be concluded that improving the motivation of financial assistance to the health system in society with the approach of social participation of health donors will ultimately lead to improving the health system. However, in this regard, sufficient attention should be paid to different strategies, conditions and related contexts according to the findings of this study.

    Keywords: Health System Financing, Donors Social Participation, Grounded Theory
  • Delavar Hajiyar A, Maghsoodi SH*, Chamanzari H Pages 45-55
    Background & Aim

    Improving nurseschr('39') job satisfaction plays an important role in improving the quality of nursing care services. Nurseschr('39') leadership style is one of the most important factors affecting nurseschr('39') job satisfaction. The aim of this study was to compare the effect of transformational and transactional leadership training to head nurses on nurseschr('39') job satisfaction.

    Methods

    This quasi-experimental study of two training styles (transformational leadership and transactional leadership styles) was conducted with the participation of 11 head nurses and 216 staff nurses from Imam Reza (AS) and Ghaem (AS) hospitals in Mashhad. The transformational and transactional leadership styles were taught to two groups of head nurses within six two-hour training and practical sessions in one month. The job satisfaction questionnaire was completed by staff nurses before the intervention and one month later. The results of the questionnaires were compared between groups, before and after the intervention. Data were analyzed using SPSS software version 21.

    Results

    Nurses’ Job satisfaction increased in the both transformational (p <0.001) and transactional (p = 0.033) groups after the intervention However, it was higher in the transformational management group compared to the transactional management group.

    Conclusion

    Full-range leadership styles training including transformational- transactional and Laissez-faire leads to a further increase in job satisfaction of staff nurses.

    Keywords: Nurses, Transformational leadership style, Transactional style, Job satisfaction, Full-range leadership
  • Vahidi-Roudi GH, Karimi-Moonaghi H*, Ranjbar H, Abdollahi M Pages 56-64
    Background & Aim

    Diabetes is a major public health problem. The self-care behaviorschr('39') training is one of the important factors in the control of this disease. Therefore, this study was conducted to compare the efficacy of two educational methods including telephone counseling with questions and answers and educational CD and pamphlets on self-care behaviors in patients with type 2 diabetes.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 50 type 2 diabetes patients randomly assigned to two groups that were trained by telephone counseling with questions and answers and pamphlets with CDs. The statistical population included patients over 30 years’ old who referred to Bala Khaf Comprehensive Rural Health Service Centers in 2020. Data were collected at the beginning of the study and two months after the training through valid and reliable questionnaires. Data analysis was performed using SPSS 21.

    Results

    The mean age of the patients receiving telephone counseling and the educational pamphlet were 61.76 ± 9.38 and 58.64 ± 6.80, respectively. Women comprised 60% of the study population. There was a statistically significant difference between the two groups in self-care behaviors. The mean score of the self-care behaviors were higher in one of the groups receiving telephone counseling with questions and answers (p <0.001). This difference was also observed in the patients’ self-care subscales (p <0.05).

    Conclusion

    Telephone counseling training with questions and answers was more effective on self-care behaviors of patients with type 2 diabetes. It is suggested that this educational method can be used to change the self-care behaviors of these patients.

    Keywords: Diabetes, Self-care, Education, Distance, Educational technology, Telephone counseling
  • Hosseini S, Borghei S*, Moogouei R, Abedi Z, Ramezani M Pages 65-76
    Background & Aim

    The demand for freshwater resources has led scientists to use saline water and effluents. One of the cost-effective methods is the use of salinity-resistant plants to bioremediate saline effluents. Quinoa is a medicinal plant with high nutritional value that can control salinity stress in various ways. The present study was conducted with the aim of examining bioremediation of saline effluent using quinoa and the effect of salinity stress on this plant under hydroponic cultivation.

    Methods

    The experiments were performed in triplicate under hydroponic environment in four salinity levels including 5 (drinking water, control), 10 and 15 ds/m and pH of 5.5-6. Finally, some important morphological characteristics as well as the amount of absorption of important elements in different parts of the plant were measured in order to analyze the behavior of plants against salinity.

    Results

    The results showed that among the morphological characteristics  measured for quinoa leaf dry weight, stem dry weight and panicle dry weight have significant differences in different levels of water salinity (P<0.05). There were also a significant differences between the amount of studied elements (calcium, sodium, potassium, chlorine and magnesium) in leaves, stems, roots, panicles and the whole quinoa plant with salinity levels (P<0.05). The amount of calcium and potassium absorbed in different organs of quinoa in most cases were significantly decreased with increasing water salinity, while the absorption of sodium, chlorine and magnesium were increased.

    Conclusion

    According to the results, it can be concluded that quinoa is a salinity resistant plant that can be used to remediate effluents containing high amounts of salinity.

    Keywords: Salinity stress, Bioremediation, Quinoa, Hydroponic culture, Saline effluent
  • Saeedi M, Eshraghi H, Taheri A, Yousefi J, Bagheri Hagh A, Hasanalifard M* Pages 77-85
    Background & Aim

    Acute acoustic trauma is an important cause of sensorineural hearing loss (SNHL). Determination of the frequency and contributing factors for vestibular disorders is important, therefore, the current study was performed to assess these factors in patients referred to the ears, nose, and throat (ENT) clinic of one of the hospitals in Tehran, Iran, during the years 2017 to 2019.

    Methods

    This cross-sectional descriptive comparative study was conducted with participation of 31 patients with SNHL due to acute acoustic trauma referred to the ENT clinic of one of the Tehran hospitals during the years 2017 to 2019.  All patients were analyzed for demographic and clinical characteristics.

    Results

    The vestibular disorder was seen in 14 cases (45.16%). The mean age was 36.1 and 31 years in participants with and without vestibular disorder (P=0.013). The increase in P13 latency in the left ears of patients (P=0.021) was the only audiological related parameter to vestibular disorders. The number of traumatic events and the time has passed since the traumatic experience had no effect on vestibular disorders. (P > 0.05).

    Conclusion

    The results of this study showed that older age and longer latency of P13 in the left ear could be considered as related factors affecting the development of vestibular disorders in patients with sensorineural hearing loss due to the acute acoustic trauma.  No correlation was found with other indicators.

    Keywords: Vestibular disorder, SNHL, Acute acoustic trauma