فهرست مطالب

ناتوانی های یادگیری - سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، بهار 1400)

فصلنامه ناتوانی های یادگیری
سال دهم شماره 3 (پیاپی 38، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/03/30
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید آریاپوران*، محمد نریمانی صفحات 7-32

    هدف پژوهش حاضر بررسی میزان شیوع افسردگی در کودکان دارای اختلال یادگیری خاص و نقش ارتباط والد-کودک و کودک-معلم در پیش بینی علایم آن بود. روش پژوهش همبستگی بود. از میان دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص، در سه شهرستان بروجرد، نهاوند و ملایر 596 دانش آموز به صورت سرشماری انتخاب شدند. برای گردآوری داده ها از مقیاس های سطح 2 - افسردگی کودک نسخه ی والد/سرپرست، رابطه کودک-والد (نسخه ی والد) و رابطه دانش آموز-معلم (نسخه ی معلم) استفاده شد. برای تحلیل داده ها از همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیری هم زمان استفاده شد. نتایج نشان داد که میزان افسردگی شدید، متوسط و خفیف در کودکان مبتلا به اختلال یادگیری خاص به ترتیب 10/15، 17/25 و 90/9 درصد بوده است. نتایج نشان داد که نزدیکی کودک-والد (پدر و مادر) و کودک معلم با افسردگی رابطه ی منفی معنی دار داشت؛ تعارض و وابستگی کودک-والد (پدر و مادر) و کودک معلم با افسردگی رابطه ی مثبت معنی دار داشت؛ تمام ابعاد وابستگی کودک-والد و کودک-معلم به غیر از ارتباط نزیک کودک-پدر در پیش بینی افسردگی کودکان دارای اختلال یادگیری خاص نقش معنی دار داشتند. بر اساس نتایج، آموزش های مبتنی بر تعامل کودک-والد و کودک-معلم برای کاهش علایم افسردگی کودکان دارای اختلال یادگیری خاص پیشهاد می شود.

    کلیدواژگان: افسردگی، اختلال یادگیری خاص، ارتباط کودک-والد، ارتباط کودک-معلم
  • سمیرا چناری*، یوسف ادیب، زلیخا عابدینی صفحات 33-51

    پژوهش حاضر با هدف بررسی تجربه زیسته مربیانی که سال ها با کودکان دارای اختلالات یادگیری ویژه در ارتباط بوده اند با روش کیفی پدیدار شناسی انجام شد. اطلاعات با استفاده از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 9 نفر از مربیان شاغل در مراکز اختلالات یادگیری شهر بندرعباس که از معیارهای لازم برای ورود به مطالعه برخوردار بودند به روش نمونه گیری هدفمند و تا رسیدن به مرحله اشباع داده ها، گردآوری شد. داده ها با روش پیشنهادی اسمیت، طی چهار مرحله، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. یافته های حاصل شده مشتمل بر 6 مضمون اصلی (خصوصیات اخلاقی و رفتاری کودکان SLD، نقش خانواده، عملکرد مدرسه، بایسته های مربی گری، تاثیر شغل در زندگی مربیان، امکانات آموزشی و درمانی) و 19 مضمون فرعی بود. بررسی تجارب مربیان اطلاعات ارزشمندی را برای خانواده ها، معلمان و مربیان آموزش ویژه در جهت تشخیص و مداخله به هنگام، حمایت چندجانبه و کمک به بهبود وضعیت و شرایط کودکان دارای اختلال یادگیری ویژه فراهم می سازد.

    کلیدواژگان: اختلالات یادگیری ویژه، تجربه زیسته، مربیان
  • داود چهاردولی، ناصر یوسفی*، شبروز قبادی زاده، سمیرا پشاآبادی صفحات 52-74

    پژوهش حاضر با هدف بررسی و مقایسه نشخوارهای فکری و مکانیسم های دفاعی در دانش آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص انجام شد. روش پژوهش علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر و پسر پایه های هفتم، هشتم و نهم شهرستان سنندج در سال تحصیلی 99-98 بود. نمونه پژوهش شامل 106 دانش آموز (53 دانش آموز با اختلال یادگیری خاص و 53 دانش آموز بدون اختلال یادگیری خاص) بود که به صورت نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب شدند. به منظور جمع آوری داده ها از پرسشنامه های؛ اختلال یادگیری کلورادو (CLDQ)، مکانیسم دفاعی، پاسخ نشخواری (RRS) و مصاحبه بالینی ساختاریافته استفاده شد. داده ها با نرم افزار SPSS و آزمون تحلیل واریانس چند متغیره (Manova) تحلیل شدند. نتایج نشان داد که بین دو گروه از دانش-آموزان با و بدون اختلال یادگیری خاص در نشخوارهای فکری و مکانیسم های دفاعی تفاوت معنادار وجود دارد (0/00>P). دانش-آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص، نشخوارهای فکری بیشتری داشته و از مکانیسم های دفاعی رشدنایافته و نوروتیک بیشتر استفاده می کنند.

    کلیدواژگان: اختلال یادگیری خاص، نشخوارهای فکری، مکانیسم های دفاعی
  • اکبر رضایی فرد، افسانه مومنی، آرش عقیقی*، سعیده دانشمندی صفحات 75-91

    چکیده با توجه به ضرورت شناسایی ویژگی های کودکان دارای اختلال یادگیری خاص برای ارایه ی آموزش های مناسب به آنان، هدف پژوهش حاضر بررسی خودتنظیمی انگیزشی، پردازش هیجانی و حسی بین دانش آموزان مبتلا به اختلال یادگیری خاص و دانش آموزان بهنجار بود. روش پژوهش حاضر، روش علی- مقایسه ای بود. جامعه پژوهش شامل کلیه دانش آموزان پسر عادی و مبتلا به اختلال یادگیری خاص شهر کازرون بود (سال تحصیلی 95 -96)، و 60 دانش آموز به عنوان نمونه انتخاب شدند (30 نفر عادی و 30 نفر مبتلا به اختلال یادگیری خاص). برای گردآوری داده ها از مقیاس خودتنظیمی انگیزشی ولترز (1998)، پرسشنامه پردازش هیجانی بارکر (2007) و پرسشنامه وضعیت حسی دان (1999) استفاده شد. داده ها با روش تحلیل واریانس چندمتغیری تجزیه و تحلیل شد. طبق نتایج، در دانش-آموزان دارای اختلال یادگیری خاص میانگین خودتنظیمی انگزشی و پردازش حسی پایین تر و میانگین مشکلات پردازش هیجانی بالا تر از دانش آموزان عادی بود (000/0>P). بنابراین می توان نتیجه گرفت که دانش آموزان دارای اختلال یادگیری خاص دارای ضعف در خودتنظیمی انگزشی و پردازش هیجانی و حسی هستند که نیاز به آموزش و تقویت شدن در این زمینه ها دارند. 

    کلیدواژگان: خودتنظیمی انگیزشی، پردازش هیجانی، پردازش حسی، اختلال یادگیری خاص، دانش آموزان
  • مریم عزتی بابی، قادر قاسمی* صفحات 92-104

    پژوهش حاضر با هدف مقایسه ی خودکنترلی با رفتار قلدری- قربانی در دانش آموزان با و بدون ناتوانی یادگیری انجام گرفته است. این پژوهش توصیفی از نوع علی- مقایسه ای بود و جامعه آماری آن، کلیه ی دانش-آموزان دختر و پسر دارای ناتوانی یادگیری مراجعه کننده به مراکز اختلالات یادگیری شهرستان گرمی بود که از بین آن ها 30 نفر با استفاده از روش نمونه گیری در دسترس و همچنین تعداد 30 نفر از دانش آموزان عادی به صورت خوشه ای چند مرحله ای از مدارس متوسطه اول شهرستان گرمی انتخاب شدند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه خودکنترلی تانجی و پرسشنامه قلدری- قربانی اولویوس استفاده شد. برای تحلیل داده ها از واریانس چند متغیره (مانوا) استفاده شد. نتایج نشان دهنده تفاوت معنی دار در خودکنترلی و رفتار قلدری- قربانی بین دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری و دانش آموزان عادی بود (001/0 <p)، بدین ترتیب که این دانش آموزان خودکنترلی کمتر و رفتار قلدری-قربانی بیشتری نسبت به دانش آموزان عادی دارند. همچنین، نتایج مطالعه نشان دادکه دانش آموزان با ناتوانی یادگیری خطرپذیری بیشتری برای ابتلا به مشکلات رفتاری (قلدری- قربانی) دارند. از این رو ارایه برنامه های آموزشی به والدین و مربیان به منظور پیشگیری از بروز اختلال های رفتاری و تشخیص و درمان به موقع آن ضروری است .

    کلیدواژگان: خودکنترلی، رفتار قلدری- قربانی، ناتوانی یادگیری
  • عزت الله قدم پور، سارا قصیری گودرزی، روح الله درخشان فر، حافظ پادروند* صفحات 105-124

    هدف از این پژوهش اثربخشی آموزش مثبت اندیشی به شیوه گروهی بر بهبود همدلی و اضطراب اجتماعی دانش آموزان پسر دارای ناتوانی های یادگیری بود. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه ی دانش آموزان 15-13 سال مبتلا به اختلال یادگیری مراجعه کننده به مراکز آموزشی و بالینی شهر کرج در سال تحصیلی 98-1397 بود. از بین جامعه آماری 40 دانش آموز به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب، و در ادامه هر یک از آن ها به روش نمونه گیری تصادفی در دوگروه آزمایش (20 نفر) و کنترل (20 نفر) جایگزین شدند. ابزار پژوهش شامل پرسشنامه همدلی لامونیکا، پرسشنامه اضطراب اجتماعی لاجرسا و آموزش مثبت اندیشی بود. آموزش مثبت اندیشی به صورت 10 جلسه 75 دقیقه ای به گروه آزمایش ارایه شد اما گروه گواه آموزشی دریافت نکرد. داده های پژوهش با استفاده از روش تحلیل کوواریانس تک متغیره و چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تجزیه و تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که آموزش مثبت اندیشی در بهبود همدلی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری موثر است به گونه-ای که افراد مورد مطالعه در گروه آزمایش در مرحله پس آزمون به طور معناداری همدلی بهتر و اضطراب اجتماعی کمتری دارند (005/0 <p). با توجه به نتایج بدست آمده از این پژوهش پیشنهاد می شود که از مثبت اندیشی به عنوان یکی از درمان های موثر در بهبود همدلی و کاهش اضطراب اجتماعی دانش آموزان با ناتوانی یادگیری استفاده شود.

    کلیدواژگان: مثبت اندیشی، همدلی، اضطراب اجتماعی، اختلال یادگیری
  • زهره هاشمی*، ساناز عینی صفحات 125-142

    پژوهش حاضر با هدف اثربخشی درمان تعاملی والد- کودک بر تنیدگی والدگری و خودکارآمدی والدگری مادران کودکان مبتلا به ناتوانی یادگیری انجام شد. درمان تعاملی والد- کودک رویکردی جدید در کاهش مشکلات رفتاری کودک قلمداد می شود که بر بهتر شدن ارتباط والدین با فرزندان متکی است. در این پژوهش نیمه تجربی، 30 نفر از مادران دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری مرکز اختلالات یادگیری شهرستان مراغه در سال تحصیلی 99-1398 به صورت نمونه گیری دردسترس انتخاب و به صورت تصادفی در گروه آزمایش و کنترل جای گرفتند. گروه آزمایش در طی 13 جلسه تحت درمان تعاملی کودک- والد قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه ی تنیدگی والدگری و خود اثرمندی والدگری بود. داده ها با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس چندگانه در نرم افزار آماری SPSS 23 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. بعد از کنترل اثرات پیش آزمون، بین میانگین نمرات پس آزمون دو گروه در هر یک از متغیرهای تنیدگی والدگری و خودکارآمدی والدگری تفاوت معناداری وجود داشت (05/0>P). یافته ها حاکی از افزایش خودکارآمدی و کاهش تنیدگی والدگری در گروه آزمایش بود (01/0>p). آموزش تعامل کودک- والد بر خودکارآمدی و تنیدگی والدگری مادران دانش آموزان مبتلا به ناتوانی یادگیری تاثیرگذار است و طراحی و اجرای جلسات آموزش برای والدین پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: درمان تعاملی والد- کودک، ناتوانی یادگیری، تنیدگی والدگری، خودکارآمدی والدگری
|
  • S. Ariapooran *, M. Narimani Pages 7-32

    The purpose of the present study was to investigate the prevalence of depression in children with Specific Learning Disorders (SLD): the role of Child-Parent (C-P) and Child-Teacher (C-T) relationships. The research design was correlation. From the total number of children with SLD, 596 students were selected by census method in Brujerd, Nahavand, and Malayer cities. The LEVEL 2—Depression—Parent/Guardian of Child scale, C-P (parent version) and C-T (teacher version) Relationships Scales were used to collect the data. Person correlation coefficient and multivariate regression were used for analyzing the data. The results showed that the rates of severe, moderate, and mild depression in children with SLD were 15.10%, 25.17%, and 9.90%, respectively. There was a negative significant correlation between closeness C-P (mother and father) and C-T relationship with depression; There was a significant positive correlation between conflict and dependency C-P and C-T relationships with depression; all dimensions of C-P and C-T relationships except the closeness child-father relationship had a significant role in predicting depression in children with SLD. Based on the results, C-P and C-T interactions are used to reduce depressive symptoms in children with SLD. Based on the results, C-P and C-T interactions training are suggested to reduce the symptoms of depression in children with SLD.

    Keywords: Child-Parent Relationship, Child-Teacher Relationship, depression, SLD
  • S .Chenari *, Y .Adib, Z .Abedini Pages 33-51

    This present study is aimed to investigate the lived experiences of the teachers who have been dealing with students with special learning disorders for years, on a phenomenological qualitative approach. The data is collected using semi-structural interviews with 9 teachers who had the required criterion and were working at learning disorder centers in Bandar Abbas through purposeful sampling until it reached the data saturation stage. Then, the data was analyzed through four stages employing the method proposed by Smith. The findings implied six main categories: Moral and behavioral characteristics of SLD Children, Family Role, School Performance, Teaching Requirements, the Effect of Job on the Teacher’s Life, Remedial and Educational Facilities and nineteen sub-categories. The investigation of teachers’ experiences gives valuable information to families, teachers and special teaching educators to recognize and intervene on time, multilateral support and to help improve the status and conditions of children with special learning disabilities.

    Keywords: special learning disability, Lived Experience, teachers
  • D. Chahardoli, N. Yoosefi *, Sh .Ghobadizadeh, S. Pashaabadi Pages 52-74

    The aim of this study was to investigate and compare rumination and defense mechanisms in students with and without specific learning disorder. The research method was causal-comparative. The statistical population included all of boy and girl students of seventh, eighth and ninth grade in Sanandaj city in the year 2018-2019. The study sample included of 106 students (53 students with special learning disorder and 53 students without special learning disorder) who were selected by multistage cluster random sampling. The data was collected using the Chronic Liver Disease Questionnaire (CLDQ), Defense Style Questionnaire, Ruminative Response Scale (RRS) and structured clinical interview. The data was analyzed by SPSS software and Multivariate test. The results showed that there was a significant difference between the two groups of students with and without specific learning disorder in rumination and defense mechanisms (p < 0.00). Students with specific learning disabilities have more rumination and use more immature and neurotic defense mechanisms.

    Keywords: specific learning disorder, rumination, defense mechanisms
  • A .Rezaeefard, A. Momeni, A. Aghighi *, S .Daneshmandi Pages 75-91

    Abstract Considering the need to identify the characteristics of children with special learning disabilities to educate them more effectively, the purpose of this study was to Comparison of self motivational self-regulation, emotional and sensory processing in students with specific learning disorder and normal students. The research method was causal-comparative. The research population included all normal male students with specific learning disorder in Kazeroon (Academic year 95 -96), that which 60 people (30 normal and 30 SLD) were selected as examples. To collect data, we used Walters Self-Regulatory Scale (1998), Barker Emotional Processing Inventory (2007) and Status Questionnaire sensory Wayne Dunn (1999). The data were analyzed using multivariate analysis of variance. According to the results, in students with learning disorder, the mean of motivational self-regulation and sensory processing was lower, and the mean of difficulties in emotional processing was higher than of normal students (p < 0/000). Therefore, it can be concluded that students with specific learning disorder becouse of weakness in their self-regulating, emotional and sensory processing needs to be training and strengthened in these areas. 

    Keywords: motivational self-regulation, emotional processing, sensory processing, specific learning disorder, Students
  • M. Ezzatibabi, Gh. Ghasemi * Pages 92-104

    The present study aimed to compare the self-control with bullying–victim behavior in students with and without learning disability. This research is a causal– comparative study. And the statistical population of this study was all female and men students with learning disorders first high school who referred to Germi learning disability centers. Among them, 30 students were selected through available sampling method, and 30 normal students were randomly selected in a multi-stage cluster of primary school girls and boys in Germi. . For collecting data were used from Tangney self-control questionnaire and Olivious bullying–victim questionnaire and analyzed by multivariate analysis of variance (MANOVA). The results showed that students with learning disabilities in self-control and bullying- victim behavior were significantly different from normal students (p < 0/001), thus, these students have less self-control and more bulling- victim behavior than normal students. The results of studies showed that students with learning disabilities have a higher risk of developing behavioral problems (bullying–victimization). Therefore, production programs academic to parents and educators intention prevention of explosion behavior disorders and diagnosis and treatment timely it is necessary.

    Keywords: self-control, bullying– victim behavior, learning disability
  • E. Ghadampour, S. Gheisari Ghodarzi, R. Darakhshan Far, H. Padervand * Pages 105-124

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of positive group thinking training on empathy and social anxiety in male students with learning disabilities. The present study was a semi-experimental design with pretest-posttest design with control group. The statistical sample consists of students with learning disabilities referring to clinical and clinical centers of Karaj, among whom 40 students were selected by available sampling method, and then each of them was randomly selected in two groups of experimental (20 students) and witness (20 students). The research instrument was Lamunica empathy questionnaire, Latter-type social anxiety questionnaire, and positive thinking education. Positive thinking education was presented to the experimental group in 10 sessions of 75 minutes, but the control group did not receive. Data were analyzed using covariance analysis method. The results of the analysis showed that positive thinking was effective in improving empathy and reducing the social anxiety of students with learning disabilities, so that the subjects in the experimental group in the post-test stage had significantly better empathy and lower social anxiety have. According to the results of this study, it is suggested that positive thinking be used as one of the effective therapies for improving empathy and reducing social anxiety in students with learning disabilities.

    Keywords: positive thinking, Empathy, social anxiety, learning disabilities
  • Z. Hashemi *, S. Einy Pages 125-142

    The purpose of this study was to investigate the effectiveness of parent-child interactive therapy on parenting stress and parenting self-efficacy in mothers of children with learning disabilities. Interactive Parent-Child Therapy A new approach to reducing child behavioral problems that relies on improving parent-child relationships. In this quasi-experimental study, 5 mothers of malestudents with learning disabilities at Maragheh Learning Disabilities Center in the academic year of 2019 were selected by convenience sampling and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group received two parent-child interactive treatments during two two-hour sessions. Data collection tools included parenting stress questionnaire and parenting self-efficacy questionnaire. Data were analyzed using multiple analysis of covariance in SPSS 23 software. After controlling for pre-test effects, there was a significant difference between the mean of post-test scores in each of the parenting stress and parenting self-efficacy variables (P <0.05). The results showed an increase in self-efficacy and a decrease in parenting stress in the experimental group (p <0.01). Parent-child interaction training is effective on mothers' self-efficacy and parenting stress in students with learning disabilities, and it is recommended that parents design educational sessions.

    Keywords: Parent-Child Interactive Therapy, learning disability, parenting stress, Parenting Self-efficacy