فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 198 (تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/29
  • تعداد عناوین: 19
|
  • تورج ضمیر نستا، سیران کاکه برایی، مونا پژوهی، سیروس جلیلی* صفحات 1-12
    سابقه و هدف

    مطالعات پیشین اثرات سوء آفلاتوکسین (AFB1) B1 را بر روی بافت بیضه و روند اسپرماتوژنز نشان داده اند. این مطالعه، با هدف بررسی تغییرات مربوط به بیان Cyclin D1، گیرنده استروژنی ERα و سطح نیتریک اکساید (NO) به همراه سوپراکسید دیسموتاز (SOD) و مالون دی آلدهید (MDA) در بافت بیضه متعاقب مواجهه با AFG1، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 24 سر موش سفید کوچک آزمایشگاهی در چهار گروه کنترل و آزمایش (6 سر در هر گروه) تقسیم بندی شدند. گروه کنترل سالین، گروه های آزمایشی AFG1 را به مدت 7، 15 و 28 روز داخل صفاقی دریافت کردند. تغییرات هیستوپاتولوژیک ناشی از این سم به همراه میزان بیان  Cyclin D1و Erα، همچنین سطح NO، SOD و MDA در بافت بیضه اندازه گیری گردید.

    یافته ها: 

    AFG1 بیان Cyclin D1 را در بافت بیضه به شکل وابسته به زمان افزایش، و بیان ERα در بافت بیضه را کاهش (05/0 P<) داد. AFG1 به شکل وابسته به زمان سطح SOD را در بافت بیضه کاهش، سطح MDA و NO را افزایش و همچنین آتروفی لوله های اسپرم ساز و ادم بین سلولی وسیع در بافت بیضه گروه های آزمایشی نسبت به گروه کنترل می شود.

    استنتاج

    AFG1 با آتروفی لوله های اسپرم ساز در بافت بیضه، همچنین با کاهش بیان گیرنده های ERα و افزایش بیان Cyclin D1 به همراه کاهش سطح سوپراکسید دیسموتاز (SOD) در بافت بیضه و افزایش سطح مالون دی آلدهید (MDA) و نیتریک اکساید (NO) تشدید آسیب ها را منجر شده که این عوامل می تواند سبب اختلال در روند اسپرماتوژنز گردد.

    کلیدواژگان: آفلاتوکسین G1، اسپرماتوژنز، Cyclin D1، ERα، استرس اکسیداتیو، موش
  • لیلا سلطانی*، مریم درب امامیه، محمدرضا ذکایی خسروشاهی صفحات 13-27
    سابقه و هدف

    نرخ مرگ ومیر ناشی از سرطان پستان در سراسر جهان به دلیل مقاومت به شیمی درمانی و اثرات جانبی آن در حال افزایش است. محصولات طبیعی بسیاری در گیاهان شناسایی شده که به طور طبیعی اثرات ضد سرطانی دارند. هدف از این مطالعه بررسی فعالیت ضد تکثیری و آپاپتوزی عصاره هیدروالکلی ارقام مختلف هسته زردآلو (جهانگیری، پالمیا، جعفری و N585) در غلظت های مختلف بر سلول های سرطان پستان (MCF-7) و سلول های اندوتلیال داخل رگ های بند ناف انسانی (HUVEC) به عنوان سلول سالم در دو زمان 24 و 72 ساعت پس از تیمار بود.

    مواد و روش ها: 

    برای این مطالعه تجربی، میوه چهار رقم متفاوت زردآلو از باغ میوه مرکز تحقیقات کشاورزی استان کرمانشاه جمع آوری شدند. غلظت های مختلف عصاره هیدروالکلی هسته های زردآلو (25، 100، 400 و 1200 میکروگرم در میلی لیتر) مورد استفاده قرار گرفتند. گروه شاهد هیچ مکملی دریافت نکرده بود. میزان سمیت سلولی غلظت های مختلف با کمک آزمون MTT، تعیین شد و برای بررسی میزان آپاپتوز از رنگ آمیزی آکریدین نارنجی- اتیدیوم بروماید استفاده شد. داده ها با آزمون ANOVA در نرم افزار SPSS آنالیز شدند. از آزمون دانکن برای بررسی معنی داری داده ها استفاده شد. اختلافات معنی دار در سطح 5 درصد بررسی شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج به دست آمده، پس از گذشت 24 و 72 ساعت بیش ترین کاهش تکثیر سلول های سرطانی و سالم مربوط به حداکثر غلظت رقم N585 بود که در مقایسه با سایر گروه های تیماری این اثر معنی دار بود (05/0< P).

    استنتاج

    به نظر می رسد که هسته ارقام مختلف زردآلو در مهار تکثیر سلول های سرطانی و سالم متفاوت عمل می کنند.

    کلیدواژگان: ارقام مختلف، سمیت سلولی، مرگ برنامه ریزی شده، هسته زردآلو
  • مریم میرزایی حتکنی، کلثوم اینانلو راحتلو، محمدرضا منظم اسماعیل پور، امیر عباسی گرمارودی، منیره خادم* صفحات 28-39
    سابقه و هدف

    آسیب غیرقابل برگشت در گوش داخلی به NIHL شناخته می شود. مواجهه با صدای بیش از حد، می تواند بیان ژن های ملکول های درگیر در پیشرفت NIHL را تحت تاثیر قرار دهد. ژن SLC26A4 یا همان PDS، مسیول ایجاد ناشنوایی سندرومیک و غیرسندرومیک است و بر روی جایگاه DFNB قرار دارد. هدف این مطالعه، بررسی میزان بیان ژن مورد نظر در اثر تماس با صدای سفید یکنواخت است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، 10 سر رت نر ویستار سالم به گروه مواجهه (6=n) و گروه کنترل (4=n) تقسیم شدند. گروه مواجهه در اتاقک های صوتی بازآوا در تماس با صدای سفید یکنواخت dB5±110 days, SPL=6hr/day, 8 قرار گرفتند. نمونه گیری از حلزون گوش یک ساعت (5=n)  و یک هفته (  5=n) پس از قطع مواجهه انجام شد و سپس استخراج RNA، سنتز cDNA و آنالیز Real-Time PCR صورت گرفتند. علاوه بر این آنالیزهای هیستولوژیک نیز انجام شد. نتایج با آزمون آماری One-Way ANOVA (فاصله اطمینان 95درصد) بررسی شدند.

    یافته ها: 

    در هر دو نقطه زمانی یک ساعت و یک هفته بعد از مواجهه، بیان ژن SLC26A4 به طور معناداری کاهش یافت (P-value به ترتیب 0005/0 و 0003/0). Fold change در مقایسه با گروه نرمال (=1) به ترتیب 0733/0 و 00712/0 محاسبه شد. تصاویر هیستولوژیک آسیب های جدی به حلزون گوش را نشان دادند.

    استنتاج

    انتظار می رود در صورت مداومت مواجهه با صدای عمدی و متعاقبا  کاهش بیان SLC26A4 در حلزون گوش در قطع تماس های طولانی تر و عدم بازگشت آن به سطح پایه خود، منجر به بروز ناشنوایی حسی-عصبی شود.

    کلیدواژگان: سر و صدا، بیان ژن، ژن SLC26A4، حلزون گوش، NIHL
  • طهورا موسوی، رضا ولدان، علیرضا رفیعی، محمدرضا حق شناس* صفحات 40-47
    سابقه و هدف

    پاپیلوما ویروس انسانی (HPV) از جمله عوامل عفونی است که در انسان منجر به زگیل و بدخیمی های پوستی ژنیتال و غیرژنیتالی می شود. پروتئین E7این ویروس، انکوپروتئین کوچکی است که هدف اصلی در واکسن های درمانی محسوب می شود. پروتئین E7 به همراه HIV-1 پپتید  Tat(49-59)نقش حفاظتی ایفا نموده که منجر به پاسخ ایمنی Th1 و CTLs ها می شود. هدف از این مطالعه طراحی پروتئین نوترکیب HIV-1 Tat 49-59/HPV16, 18, 6, 11 E7 در محیط آزمایشگاهی بود تا بتوان عملکرد این آنتی ژن را در بیان MHC1 مورد بررسی قرار داد.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه جهت بررسی بیان MHC1 و همچنین عملکرد پپتید Tat در عرضه پروتئین نوترکیب به سطح MHC1 از رده سلولی ماکروفاژ J774 استفاده شد. رده سلولی ماکروفاژ موشی J744 با غلظت های 10، 50 و 100 میکروگرم از هر یک از پروتئین های دارای پپتیدTat  و فاقد پپتیدTat  تیمار شدند. پس از 24 ساعت سلول ها جمع آوری و سپس توسط دستگاه فلوسایتومتری خوانش شد.

    یافته ها:

     در این بررسی سلول های J774 با پروتئین های E7-Tat و E7 در غلظت های مختلف تریت و مورد ارزیابی قرار گرفتند. این مطالعه نشان می دهد که غلظت 10 میکروگرم از پروتئین E7-Tat  منجر به افزایش بیان MHC1 شده است، در حالی که در غلظت های بالاتر از این پروتئین، بیان مولکول MHC1 نسبت به گروه فاقد Tat کاهش چشمگیری داشته است.

    استنتاج

    بررسی این مطالعه نشان می دهد که پروتئین E7-Tat در غلظت های پایین تر می تواند به عنوان محرکی در جهت افزایش بیان MHC1 عمل کند و به نظر می رسد که می تواند در واکسن های تراپیوتیک مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: بیان MHC1، سلول های J774، پپتید HIV-1 Tat 49-59، پروتئین نوترکیب HPV16، 18، 6، 11 E7، واکسن درمانی
  • بهار نجاتی، سید جواد سیدی، طاهره شکوهی، محمدتقی هدایتی، مجتبی نبیلی، سید جابر موسوی، محمد اسماعیلی، مریم موذنی* صفحات 48-59
    سابقه و هدف

    کاندیدیازیس مهاجم در کودکان با میزان مرگ و میر بالایی همراه بوده واغلب اوقات با کلونیزاسیون بر روی دستگاه های پزشکی مانند کاتتر مرتبط است. به نظر می رسد کلونیزاسیون کاندیدا به عنوان یک پیش نیاز برای عفونت کاندیدایی مطرح است. هدف از مطالعه حاضر ارزیابی میزان آلودگی کاتترها توسط گونه های کاندیدا می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه توصیفی-مقطعی نمونه گیری در بازه زمانی خرداد لغایت آبان ماه 1397 از کاتترهای کودکان بستری (18-0 سال) در بخش مراقبت ویژه کودکان (PICU) بیمارستان دکتر شیخ شهر مشهد صورت پذیرفت. هر یک از کاتترها جهت تعیین میزان آلودگی ارزیابی شدند و شناسایی ایزوله ها توسط روش های مورفولوژیک و مولکولار انجام شد.

    یافته ها: 

    بر اساس نتایج حاصل از شمارش کلنی، نوع آلودگی کاتترها برای 114 نمونه به صورت زیر به دست آمد:25 نمونه با قابلیت ایجاد کلونیزاسیون و یا عفونت (92/21 درصد)، 4 نمونه آلوده (5/3 درصد) و 85 نمونه غیرآلوده (74/56 درصد). در بین استرین های رشد کرده، کاندیدا آلبیکنس با 18 ایزوله و بیش ترین فراوانی (39/13 درصد) و پس از آن به ترتیب 9 ایزوله کاندیدا گلابراتا (56/19 درصد)، کاندیدا کروزه ای و کاندیدا پاراپسیلوزیس هر کدام با 7 ایزوله شناسایی شده (21/15 درصد)، 3 ایزوله کاندیدا تروپیکالیس (25/6 درصد) و نهایتا کاندیدا لوزیتانیا و کاندیدا کفیر هر کدام با 1 ایزوله شناسایی شده (17/2 درصد)، بیش ترین فراوانی را داشتند.

    استنتاج

    مجموعا میزان آلودگی مخمری در 25 درصد کاتترها، احتمال ایجاد کلونیزاسیون را مطرح نمود، بنابراین کاتترها می توانند به عنوان یک منبع بالقوه اگزوژن در ایجاد کاندیدیازیس نقش داشته باشند. که این امر در بخش PICU بسیار حایز اهمیت است.

    کلیدواژگان: کاتتر، کودکان و نوزادان، کاندیدا
  • مرتضی مقدمی، ابوالفضل داودآبادی، ساناز مهربانی* صفحات 60-72
    سابقه و هدف

    یکی از دلایل اصلی مرگ و میر در کودکان کمتر از 5 سال، اسهال با آلودگی به گونه های سالمونلا و شیگلا می باشد. تعیین  مقاومت آنتی بیوتیکی این باکتری ها یکی از مهمترین روش ها در درمان اسهال است. این مطالعه با هدف تعیین  مقاومت آنتی بیوتیکی باکتری های بیماریزای سالمونلا وشیگلا در کودکان مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به بیمارستان کودکان امیرکلا انجام شد.

    روش پژوهش:

    این مطالعه  مقطعی بر روی 252 نمونه مدفوع جمع آوری شده از کودکان 6 ماه تا 5 سال مبتلا به اسهال حاد مراجعه کننده به بیمارستان امیرکلا در سال 1398انجام شد. نمونه ها کشت داده شدند و جداسازی باکتری ها با روش های معمول آزمایشگاهی انجام شد و سویه های شناسایی شده از نظر مقاومت آنتی بیوتیکی و فراوانی ژن های اینتگرون کلاس I، II و III مورد بررسی قرار گرفت.

    یافته ها

    از 252 نمونه گرفته شده،15سویه (9/5%) مربوط به شیگلا و 13سویه (1/5%)مربوط به سالمونلا بودند. مقاومت آنتی بیوتیکی مربوط به شیگلا وسالمونلا به ترتیب در برابر نالیدیکسیک اسید (%100)و(54%)، تریمتوپریم سولفامتوکسازول (%93)و (0%)، آزیترومایسین (%87)و (23%)، آمپی سیلین (%73) و (8%)، سفوتاکسیم (%60)و (1/46%) مشاهده گردید.از 15سویه شیگلا تمامی آنها ESBL مثبت (بتالاکتامازمثبت) بودند در مورد سالمونلا 7سویه (9/%53) ESBL مثبت بودند. نتایج PCR نشان داد که 11مورد (3/73%)، 14مورد (93%) و10مورد (7/66%) از سویه های شیگلا به ترتیب دارای ژن های اینتگرون کلاسI، II و هر دو کلاس اینتگرون بودند. اینتگرون کلاس III شناسایی نشد. سویه های سالمونلا نیز 3 مورد (23 %)دارای اینتگرون کلاس I بودند و اینتگرون کلاس II و III در این سویه ها شناسایی نشد.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه نشان داد که فراوانی آلودگی به شیگلا و همچنین مقاومت آنتی بیوتیکی آنها بیشتر از سالمونلا می باشد.

    کلیدواژگان: مقاومت آنتی بیوتیکی، اسهال، سالمونلا، شیگلا، اینتگرون، کودکان
  • مهسا طاهرگورابی*، محمد ملکوتیان، سمانه دهقان، علی اسرافیلی، مجید کرمانی، مجتبی یگانه بادی صفحات 73-86
    سابقه و هدف

    مهم ترین علت بررسی آلاینده های نوظهور از جمله آنتی بیوتیک ها در مطالعه حاضر به سبب مقاومت آن ها به تجزیه بیولوژیکی است. هدف از این تحقیق، تجزیه آنتی بیوتیک های سولفانامید از محیط های آبی با مقایسه نمودن کارایی دو فرایند فوتوکاتالیستی و فتولیز ازناسیون است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه آزمایشات در فاز ناپیوسته انجام شدند. اثر پارامترهای اجرایی شامل pH، غلظت اولیه آنتی بیوتیک، غلظت ازن، زمان تماس و غلظت کاتالیست TiO2 بر روی تجزیه آنتی بیوتیک های سولفانامید بررسی شد. مشخصات کاتالیست دی اکسید تیتانیوم با تکنیک های FTIR,XRD, SEM, EDX مورد آنالیز قرار گرفت. غلظت آنتی بیوتیک ها توسط دستگاه آنالیزور HPLC مجهز به دتکتور UV در طول موج 270 نانومتر اندازه گیری شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد بالاترین درصد حذف سولفانامیدها درشرایط بهینه، 5= pH، غلظت اولیه آنتی بیوتیک ها 10 میلی گرم بر لیتر، غلظت ازن 22/0 گرم بر ساعت، غلظت کاتالیست 1 گرم بر لیتر به ترتیب در فرایندهای فتوکاتالیستی و فتولیز ازناسیون 1/92 و 100 درص حاصل شد. محصولات واسطه تولیدی در این شرایط شامل اسیدهای استیک، بوتیریک و محصولاتی با وزن مولکولی پایین بوده است. راندمان حذف TOC سولفانامیدها 80 و 6/79 درصد به دست آمد.

    استنتاج

    نتایج نشان داد سرعت واکنش فتولیز ازناسیون در حذف سولفانامیدها، 6/2 برابر بیش تر از فرایند فوتوکاتالیستی است.

    کلیدواژگان: آنتی بیوتیک سولفانامید، فوتوکاتالیستی، فتولیز ازناسیون
  • سید حسن نیکوکار، علی جعفری، محمود فاضلی دینان، امید دهقان، جمشید یزدانی چراتی، احمدعلی عنایتی* صفحات 87-98
    سابقه و هدف

    کنترل ساس تختخواب (Cimex lectularius) به عنوان یک آفت مهم انسان در اماکن با جمعیت بالا بویژه زندان ها معمولا با شکست مواجهه می شود. هدف از این مطالعه مقایسه اثربخشی روش های مختلف کنترل ساس در زندان های استان مازندران است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی تحلیلی به ارزیابی و مقایسه روش های معمول کنترل ساس تختخواب شامل سم پاشی، مه پاشی، بهسازی محیط و حرارت شعله در زندان های استان، در سال 1397 به صورت تلفیقی از دو روش پرداخت. داده های به دست آمده از تاثیر هر یک از زوج روش های مبارزه در دو حالت آنالیز شد. در حالت اول بررسی تعداد گزش افراد توسط ساس قبل از مبارزه به همراه چهار مرحله پایش بعدی (با فاصله 15روز) بعد از مبارزه و با در نظر گرفتن جمعیت زندان و در حالت دوم، فقط نتایج گزش چهار مرحله پایش بعد از مبارزه بدون اعمال جمعیت زندان با آزمون های آماری انجام شد.

    یافته ها: 

    زوج روش بهسازی محیط+ شعله دارای بیش ترین اثر بر کنترل ساس در زندان ها بود. نتایج حالت اول مطالعه، اختلاف معناداری بین تعداد گزش افراد توسط ساس در بین روش های مختلف مبارزه در کلیه زندان ها داشت (05/0 > P)، اگرچه اختلاف معنی داری در تعداد گزش افراد توسط ساس بین مرحله قبل از مبارزه و بعد از مرحله چهارم در زندان ها مشاهده نشد (05/0 <P).

    استنتاج

    بهسازی محیط + شعله بیش ترین تاثیر را برکاهش جمعیت ساس در دوره یک ماهه دارد، اما در شرایط عدم امکان اجرای روش شعله، سمپاشی + بهسازی و یا مه پاشی + بهسازی متعاقبا بیش ترین تاثیر را در کاهش جمعیت ساس در زندان دارند.

    کلیدواژگان: کنترل، ساس، ساس تختخواب، زندان، مازندران
  • فاطمه رضایی چراتی، فریده توحیدی، مهدی فخار، رسول محمدی، میترا شربت خوری* صفحات 99-108
    سابقه و هدف

    توکسوپلاسما گوندی از شایع ترین انگل ها بین انسان و سایر مهره داران در سرتاسر دنیاست. هدف از مطالعه حاضر بررسی وضعیت شیوع سرمی عفونت توکسوپلاسما گوندی و عوامل خطر مرتبط با آن در افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع شهر گرگان و همچنین مروری بر مطالعات انجام شده درخصوص عفونت توکسوپلاسمایی در این استان بود.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه توصیفی مقطعی حاضر بر روی 551 نمونه خون افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع شهر گرگان از بهمن 95 تا تیر 96 انجام شد. آزمایش الایزا جهت بررسی وجود آنتی بادی IgG و IgM ضد توکسوپلاسما انجام گرفت. نتایج همراه  اطلاعات پرسشنامه ها، با استفاده از نرم افزار SPSS و آزمون آماری رگرسیون لجستیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها:

     شیوع کلی عفونت توکسوپلاسما 5/63 درصد (350 از 551 نفر) به دست آمد. به صورتی که 306 نفر (5/55 درصد) IgG و 12 نفر (17/2 درصد) IgM و 32 نفر (8/5 درصد) هر دو آنتی بادی ضدتوکسوپلاسما را داشتند. ارتباط معنی داری بین عفونت توکسوپلاسما با سن و سابقه تماس با خاک مشاهده شد (05/0<p). اما بین شیوع عفونت با فاکتورهایی چون جنس، محل سکونت، تحصیلات، شغل،...ارتباط معنی داری به دست نیامد (05/0>p).

    استنتاج

    نتایج این مطالعه نشان دهنده آلودگی حدود دو سوم افراد مراجعه کننده به آزمایشگاه مرجع شهر گرگان به عفونت توکسوپلاسما بود. به عبارتی درصد فراوانی از افراد مراجعه کننده با انگل توکسوپلاسما مواجه داشتند که با افزایش سن به عنوان یک عامل خطر، میزان سرم مثبت بودن آن ها، افزایش می یابد. شیوع سرمی بالای این عفونت، حاکی از مناسب بودن شرایط برقراری چرخه زندگی انگل در این استان می باشد. لذا اقدامات پیشگیرانه در سطح جامعه به ویژه گروه های پرخطر بسیار ضروری است.

    کلیدواژگان: توکسوپلاسما گوندی، شیوع، الایزا، عوامل خطر، گرگان
  • محمدرضا فیاضی بردبار، نسرین چالاکی نیا، فرح علیزاده جویمندی*، علی دلشاد نوقابی، سیده طیبه حسینی، فاطمه محرری، آزیتا کشاورز، مهدی ابراهیمی صفحات 109-118
    سابقه و هدف

    بیماری کروناویروس 2019 (COVID-19) یک بیماری عفونی است که در آن، 5-1درصد موارد ابتلا منجر به مرگ می شود. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین سلامت معنوی و اثرات سوگ در خانواده متوفیان ناشی از کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی بر روی 312 نفر از اعضای خانواده متوفیان به علت کووید-19 در فاصله فروردین تا شهریور ماه سال 1399 در شهر مشهد انجام شد. نمونه گیری به صورت غیرتصادفی بود. اطلاعات با استفاده از پرسشنامه تجربه سوگ (GEQ-34) بارت و اسکات و پرسشنامه سلامت معنوی پولوتزین و الیسون به صورت آنلاین جمع آوری شد. داده ها با آزمون توصیفی و ضریب همبستگی پیرسون تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها:

     از 7 بعد تجربه سوگ، براساس نمره استاندارد شده، بیش ترین نمره مربوط به بعد بدنامی یا استیگما (54/0±89/3)، سپس بعد تلاش برای توجیه و کنار آمدن با فقدان متوفی (43/0±49/3) و بعد از آن بعد قضاوت شخص یا دیگران در مورد دلیل فوت (37/0±23/3) بود. بیش ترین ارتباط سلامت معنوی بر کاهش آثار سوگ به ترتیب در ابعاد خجالت و شرمندگی (593/0- =r)، احساس گناه (566/0- =r) و احساس ترک شدن (535/0- =r) بود.

    استنتاج

    تجربه سوگ نابهنجار در خانواده متوفیان ناشی از کووید-19 شایع بود و این اختلال می تواند بر سلامت جسمی، اجتماعی و عملکرد فرد تاثیر منفی داشته باشد، بایستی از طریق حمایت اجتماعی و تقویت سلامت معنوی در کاهش آثار سوگ بازماندگان تلاش نمود.

    کلیدواژگان: ویروس کرونا، سلامت معنوی، واکنش سوگ
  • رویا قاسمیان، رضا علیزاده نوایی، جواد بسکابادی، کیارش رضایی کلانتری* صفحات 119-132
    سابقه و هدف

    بیماری کووید-19 اولین بار در دسامبر سال 2019 ظاهر و باعث همه گیری جهانی گردید. هدف از این مطالعه بررسی خصوصیات بالینی و پاراکلینیک متوفیان مبتلا به کووید- 19 در بیمارستان امام خمینی شهر ساری از اول اسفند سال 1398 تا پایان اردیبهشت سال 1399 بود.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش، مطالعه ای توصیفی گذشته نگر، با بررسی پرونده درمانی 149 بیمار به روش سرشماری که ابتلای آن ها به کووید-19 توسط یک پزشک متخصص به وسیله CT اسکن و یا PCR-RT تایید شده و در نهایت فوت شده بودند با چک لیست تدوین شده، انجام گرفت. برای گزارش داده ها از میانگین، انحراف معیار و درصد فراوانی استفاده شد.برای مقایسه متغیرهای کمی از تست independent sample t test و برای متغیرهای کیفی از آزمون Chi-square استفاده شد.

    یافته ها: 

    1/58 درصد افراد فوت شده مرد و با میانگین سنی 15/26 ± 63/36 سال بودند. شایع ترین شکایات بالینی به ترتیب شامل سرفه، تب و تنگی نفس بود. بیش ترین تظاهر CT scan، bilateral involvement بود. میوکاردیت در 13/5 درصد و عوارض تنفسی (نظیر پنوموتوراکس) در 4/7 درصد بیماران مشاهده شد. سرانجام 54/1 درصد بیماران بر اثر ایست قلبی و 44/6درصد بر اثر ایست تنفسی فوت کرده بودند.

    استنتاج

    همچنان ابهامات فراوانی از ویروس کووید-19 باقی مانده و نیازمند مطالعات گسترده ای در جنبه های مختلف این بیماری است. ارزیابی ویژگی های دموگرافیک، تصویربرداری، بالینی و آزمایشگاهی متوفیان این بیماری می تواند به پزشکان کمک کند تا روش هایی را برای کاهش مرگ و میر، درمان های موثرتر و حتی ابزار پیش بینی پیدا کنند.

    کلیدواژگان: کووید-19، پاندمی چهانی، یافته های بالینی، مرگ و میر
  • حمید زمانی مقدم، معصومه اعلمی، مرتضی سعیدی، فرناز زاهدی اول، منور افضل آقایی، مهدی فروغیان*، نوید کلانی صفحات 133-143
    سابقه و هدف

    سکته مغزی مهم ترین و شایع ترین بیماری نورولوژیک است. این مطالعه با هدف بررسی ارتباط CRP به عنوان عامل پروگنوستیک با CVA (cerebrovascular accident) ایسکمیک و هموراژیک، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع کوهورت بوده و بیماران با سن بیشتر از 18 سال که با علایم CVA ایسکمیک و هموراژیک که طی 6 ساعت اول شروع علایم به اورژانس بیمارستان قایم (عج) شهر مشهد مراجعه کرده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. سطح CRP و همچنین تعیین پیش آگهی سطح سرمی CRP در تشخیص شدت آسیب های ایسکمیک و هموراژیک در بیماران CVA انجام شد. شدت بیماری CVA براساس مقیاس های MRS و NIHSS تعیین گردید. فالوآپ بیماران، 6 ماه بعد در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     جنسیت و سن در گروه های مطالعه تفاوتی نداشت (05/0>p). میانه نمره MRS و NIHSS بیماران هموراژیک به شکل معنی داری از بیماران ایسکمیک بیش تر بود. آنالیز سطح CRP در مدل رگرسیون تک متغیره نشان داد سطح CRP یک پیش آگهی بد در زمینه بروز سکته مغزی می باشد (149/0 Beta=، 027/0= P). میانگین سنی، توزیع جنسیتی، نوع سکته، علایم و بیماری های زمینه ای در بین گروه مبتلا به سکته مجدد و بدون سکته مجدد تفاوت معنی داری نداشت (05/0 >p). از نظر آماری، اختلاف آماری از نظر بروز مجدد سکته مغزی بعد از 6 ماه و وضعیت CRP وجود داشت (009/0= P).

    استنتاج

    پایش سطح CRP می تواند در تشخیص به موقع و کنترل سکته مغزی مجدد موثر باشد.

    کلیدواژگان: سکته ایسکمیک، سکته هموراژیک، CRP
  • سعیده بهارلو، محمود موسی زاده، جواد ستاره* صفحات 144-158
    سابقه و هدف

    کیفیت پایین خواب و خواب آلودگی بیش ازحد روزانه از عوامل مهمی هستند که سلامت و کیفیت زندگی را مختل می کنند. ازلحاظ نظری عوامل شخصیتی، زمینه ای زیست شناختی و رفتاری را فراهم می کنند که می تواند روند خواب و کیفیت زندگی را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این مطالعه ارایه وضعیت کیفیت خواب، خواب آلودگی بیش ازحد روزانه و کیفیت زندگی دانشجویان و نیز تعیین رابطه بین این عوامل و عوامل شخصیتی است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه مقطعی و توصیفی-تحلیلی، در میان دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی مازندران به صورت نمونه گیری در دسترس در سال تحصیلی 1399-1398 انجام شد. اطلاعات با استفاده از یک پرسشنامه دموگرافیک و پرسشنامه های خواب آلودگی اپورث، کیفیت خواب PSQI، کیفیت زندگی SF-12، ویژگی های شخصیت NEO-FFI جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزار 24 SPSS تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     تعداد 403 دانشجو با میانگین سنی 83/22 سال (انحراف معیار 81/2)، شامل 97/70درصد مونث در مطالعه شرکت کردند. 120 نفر(77/29 درصد) خواب آلودگی روزانه، 52/64درصد کیفیت خواب ضعیف و 33/56درصد کیفیت زندگی ضعیف و متوسط داشتند. کیفیت زندگی خوب وکیفیت خواب بهتر با عوامل شخصیتی برونگرایی، موافق بودن و مسئولیت پذیری ارتباط داشت (05/0< P). عامل روان رنجوری نیز با کیفیت خواب ضعیف و کیفیت زندگی پایین رابطه معنی داری داشت (05/0< P). افزایش سن، کاهش کیفیت زندگی و برونگرایی با احتمال کاهش کیفیت خواب همراه بود (05/0< P). ویژگی مسئولیت پذیری و روان رنجوری با خواب آلودگی روزانه در ارتباط بود (05/0< P).

    استنتاج

    کیفیت خواب ضعیف و خواب آلودگی روزانه با ویژگی روان رنجوری همراه هستند. با توجه به ارتباط بین ویژگی های شخصیتی با کیفیت خواب و تاثیر روی کیفیت زندگی، غربالگری مشکلات خواب در دانشجویان ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: کیفیت خواب، کیفیت زندگی، ویژگی های شخصیتی، خواب آلودگی روزانه
  • علی شجاع، فروزان صادقی محلی، آرش اخلاقی، سیاوش مرادی* صفحات 159-168
    سابقه و هدف

    آموزش بالینی فرصت مناسبی است تا دانشجو بتواند خود را در زمینه های دانش، مهارت بالینی، اخلاق، ارتباط با بیمار، حل مشکل و تصمیم گیری محک بزند و بدین صورت خود را برای حرفه ای که در آینده انتظارش را می کشد، آماده کند. مطالعه حاضر با هدف "ارزیابی کیفیت آموزش دستیاری در گروه های آموزشی بالینی دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی مازندران در سال 1398" صورت گرفت.

    مواد و روش ها:

     پژوهش حاضر نوعی مطالعه ترکیبی است که در فاز اول، مطالعه کیفی و از نوع تحلیل محتوایی و در فاز دوم، مطالعه کمی پیمایشی مبتنی بر پرسشنامه بود. در فاز کمی تعداد 140 دستیار از 15 گروه آموزشی به شیوه غیر احتمالی انتخاب شد. بارم دهی گویه های پرسشنامه تکمیل شده با الگوی لیکرت 5 نقطه ای صورت گرفت. در نهایت داده ها جمع آوری و مورد تحلیل آماری قرار گرفت. جهت تحلیل محتوا از رویکرد کیفی گرانهیم و لوندمن استفاده شد و جهت صحت و استحکام مطالعه از معیارهای پیشنهادی گوبا و لینکلن استفاده شد.

    یافته ها:

     نتایج مطالعه نشان داد که درصد رضایت مندی دستیاران در قسمت های امکانات رفاهی 6/19، زمان استراحت در کشیک 7/24، رعایت عدالت آموزشی 36، لاگ بوک 3/39،اسکیل لب 8/55 و واسپاری مسئولیت 5/54 درصد بود. برگزاری گزارش صبحگاهی، راند بالینی صبحگاهی و عصر/ شب، گرند راند و آزمون OSCE با برخورداری از تواتر بیش از 75 درصد در گروه های آموزشی از وضعیت مناسب برخوردار بودند.

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد، بسیاری از برنامه های آموزشی در وضعیت نسبتا مطلوب و یا نامطلوب قرار دارند و در اولویت های مداخله ای ما قرار می گیرند.

    کلیدواژگان: آموزش بالینی، آموزش دستیاری، ارزیابی آموزش، آموزش پزشکی
  • مه گل درویش ملا، نگین سعیدی، سمیه حیثیت طلب، نرگس حسین مردی*، مهیار جان احمدی صفحات 169-179
    سابقه و هدف

    کانکسین های آستروسیتی در انتشار یون ها از آستروسیت ها به فضای خارج، رهایش ATP و گلیوترانسمیتر ها از جمله گلوتامات نقش دارند. کانکسین آستروسیتی 43 (Cx43) فراوان ترین کانکسین در بافت مغز، به خصوص هیپوکمپ است. این مطالعه با هدف بررسی نقش کانکسین آستروسیتی 43 (Cx43) در پاسخ سیناپسی پایه و شکل پذیری سیناپسی کوتاه مدت ناحیه CA1 هیپوکمپ، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی، جهت مهار Cx43 هیپوکمپ، TAT-Gap19، بلاکرهای کانال Cx43، (μl1nmol/1) به صورت دو طرفه در داخل هیپوکمپ پشتی تزریق شد. پاسخ سیناپسی پایه و شکل پذیری سیناپسی کوتاه مدت با تکنیک ثبت پتانسیل میدانی بررسی گردید.

    یافته ها: 

    بلاک Cx43 هیپوکمپ، پاسخ سیناپسی پایه را متاثر نکرد (05/0 P>، Two Way ANOVA). مهار این کانکسین سبب کاهش معنی دار شاخص زوج پالس در فواصل بین پالسی 20 و 80 میلی ثانیه شد (05/0 P<، Unpaired t-test)، اما بر این شاخص در فاصله بین پالسی 200 میلی ثانیه تاثیری نداشت (05/0 P>، Unpaired t-test).

    استنتاج

    نتایج حاکی از آن است که عملکرد کانکسین آستروسیتی 43 هیپوکمپ بر پاسخ سیناپسی پایه اثری ندارد اما شکل پذیری سیناپسی کوتاه مدت در ناحیه CA1 هیپوکمپ را متاثر می کند.

    کلیدواژگان: هیپوکمپ، آستروسیت، کانکسین 43، شکل پذیری سیناپسی کوتاه مدت، ثبت پتانسیل میدانی
  • مائده صالحی، اعظم حدادی، حمید بدلی، محمود موسی زاده، زهره ایزدی، مهدی آریانا، طاهره ملانیا* صفحات 175-181
    سابقه و هدف

    کاندیدیازیس عفونت فرصت طلب ناشی از گونه های کاندیداست که با ضعف ایمونولوژیک میزبان رخ می دهد. محدودیت های موجود در درمان بیماری های قارچی مانند عوارض جانبی داروها و مقاومت دارویی باعث توجه محققان به داروهای گیاهی در درمان این بیماری ها شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر ضدقارچی عصاره سماق بر روی کاندیدا آلبیکانس در محیط آزمایشگاهی بود.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه تجربی-آزمایشگاهی، اثر ضد قارچی عصاره متانولی سماق بر روی سویه های کاندیدا آلیکانس با تست MIC (minimum inhibitory concentration) و با روش broth microdilution صورت پذیرفت. همچنین MIC با استفاده از داروی نیستاتین نیز بر روی این سویه ها انجام شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد که عصاره متانولی سماق در غلظت های پایین توان مهار نمونه های کاندیدا آلبیکانس را ندارد و در حداقل غلظت 512 میلی گرم بر لیتر می تواند اثر بازدارندگی خود را اعمال کند. در حالی که محدوده تاثیرگذاری داروی نیستاتین 016/0 تا 125/0 میلی گرم بر لیتر بود و همچنین نتایج MIC، MIC50، MIC90 و G mean در مورد داروی نیستاتین مقادیر کم تری را نشان داد که بیان کننده قدرت مهارکنندگی بالاتر این دارو می باشد.

    استنتاج

    عصاره متانولی گیاه سماق در غلظت های بالا، تاثیر بازدارندگی بر رشد کاندیدا آلبیکانس دارد و می تواند در طب سنتی علیه مخمر کاندیدا آلبیکانس کاربرد داشته باشد، ولی این اثر بازدارندگی در مقایسه با داروی نیستاتین ضعیف تر است.

    کلیدواژگان: کاندیدا آلبیکانس، عصاره متانولی، نیستاتین، سماق
  • امیرحسین پاکروان، نادیا الیاسی گرجی، پریا وزیری، امیرحسین مودبی، محمد ابراهیمی ساروی، تهمینه بامدادیان* صفحات 182-187
    سابقه و هدف

    حفره خشک (dry socket)، یک عارضه محدود شونده با اتیولوژی نامشخص و التهاب حاد استخوان آلویولار در ساکت(socket) دندان کشیده شده می باشد که از یک الی سه روز پس از کشیدن دندان با بروز درد شدید ناشی از تخریب کامل یا ناکامل لخته خون درون ساکت، بروز می یابد. هدف از این مطالعه بررسی میزان شیوع حفره خشک متعاقب کشیدن دندان و عوامل مرتبط با آن در بیماران مراجعه کننده به مراکزدرمانی شهرستان ساری در سال 1397 می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه مقطعی از نوع توصیفی تحلیلی بر روی 1199 بیمار 60-18 سال که از آذر تا اسفند 1397 به واحد دندانپزشکی مراکز درمانی شهرستان ساری مراجعه کرده بودند، انجام شد. پس از توجیه و اخذ رضایت از بیماران، پرسشنامه ای جهت ثبت اطلاعات دموگرافیک و دندانپزشکی بیمار تکمیل شد و طی مدت 48 الی 72 ساعت پس از خارج سازی دندان توسط دانشجویان سال چهارم و پنجم و دندانپزشکان ارشد، جهت پیگیری با بیماران تماس گرفته شد. سپس تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ورژن 24 صورت گرفت.

    یافته ها:

     میزان شیوع حفره خشک در این مطالعه، 1/1 درصد بود. شایع ترین دلیل کشیدن دندان، پوسیدگی های وسیع دندانی بود و دندان مولر سوم با فراوانی 4/45 درصد بیش ترین دندان کشیده شده بود. بر اساس ارزیابی های آماری، افرادی که به هیچ وجه مسواک نمی زدند، بیش تر در معرض حفره خشک قرار داشتند.

    استنتاج

    در این مطالعه تکنیک فلپ با خروج استخوان، بالاترین شیوع ایجاد حفره خشک را داشت، در حالی که روش خارج سازی ساده از کم ترین شیوع ایجاد حفره خشک برخوردار بود.

    کلیدواژگان: حفره خشک، درد، جراحی
  • مجید حسینی ابریشمی، پگاه مسنن مظفری، مجید میرهاشمی، رامین غیاثی، حمید عباس زاده* صفحات 188-193

    آملوبلاستوما یک تومور ادنتوژنیک با رفتار بالینی و تظاهرات هیستوپاتولوژیک متنوع است. آملوبلاستومای سلول بازال یک نوع بسیار نادر از آملوبلاستوما است. کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور یک شکل متمایز از کیست ادنتوژنیک است که به عنوان یک نیوپلاسم کیستیک خوش خیم و نه کیست در نظر گرفته می شود. وقوع همزمان این تومورهای ادنتوژنیک به ندرت گزارش شده است. گزارش زیر مبتنی بر یک بیمار خانم 34 ساله است که دارای رادیولوسنسی تک حفره ای در اطراف تاج دندان مولر سوم فک پایین بود که به طور اتفاقی در یک معاینه رادیوگرافی معمول تشخیص داده شد. وی با تشخیص بالینی کیست دنتی جروس تحت بیوپسی قرار گرفت. در بررسی هیستوپاتولوژیک ضایعه کیستیک با معیارهای کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور همراه با جزایری که یادآور آملوبلاستوما بود، در استروما وجود داشت و برخی از جزایر دارای خصوصیات بازالویید بودند. پیگیری نشان دهنده عدم عود ضایعه تاکنون است. به دلیل نادر بودن ضایعه، تشخیص چالش برانگیز بود اما در مجموع تومور ترکیبی کراتوسیستیک ادنتوژنیک تومور وبازال سل آملوبلاستوما را تشخیص دادیم.

    کلیدواژگان: آملوبلاستوما، کیست ادنتوژنیک، تومور ادنتوژنیک
  • سایه پرخیده، روناک نعلینی، محمدحسین کاظمی، زینب کابلی، الهام روشندل* صفحات 194-212

    پیوند اتولوگ سلول های بنیادی خون ساز (AHSCT) Autologous Hematopoietic Stem Cell Transplantation یک راهکار موفق در درمان سرطان های خون است. با این حال، عود بیماری پس از پیوند، مهم ترین چالش این درمان می باشد. عود پس از پیوند، عمدتا به دلیل وجود سلول های سرطانی باقی مانده در مغز استخوان بیمار می باشد که به طور کامل پاکسازی نشده اند. استراتژی های مختلفی برای پاکسازی سلول های سرطانی موجود در بافت پیوندی به کار گرفته شده است که از جمله آن ها می توان به استفاده از شیمی درمانی، انتخاب مثبت سلول های بنیادی خون ساز دارای مارکر CD34 و استفاده از سلول های T آلوری اکتیو علیه سلول های سرطانی اشاره کرد. علی رغم موفقیت های نسبی، هیچ یک از روش های فوق از اختصاصیت کافی برخوردار نیستند و غالبا با آسیب به سلول های بنیادی خون ساز منجر به سیتوپنی طولانی مدت و در نهایت شکست پیوند می شوند. یکی از راهکارهای نوین و امیدبخش برای پاکسازی سلول های سرطانی، استفاده از ویروس های انکولیتیک (OV) می باشد. این ویروس ها قابلیت تکثیر انتخابی در سلول های بدخیم را دارند و بدین ترتیب نه تنها سلول های بدخیم را مورد هدف قرار می دهند، بلکه به سلول های بنیادی خون ساز طبیعی نیز آسیبی نمی رسانند. اگرچه استفاده از OVها در زمینه AHSCT در ابتدای راه است، اما نتایج امیدبخش ex vivo نشان می دهد که می توان از این ویروس ها به عنوان عوامل پاکساز سلول های توموری موجود در پیوند استفاده کرد و بدین ترتیب از بروز عود جلوگیری نمود. در این مقاله، تازه ترین یافته های حوزه OV درمانی در AHSCT و نقش آن در جلوگیری از بروز عود پس از پیوند مورد بحث قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ویروس های انکولیتیک، عود، پیوند اتولوگ سلول های بنیادی خون ساز
|
  • Toraj Zamir Nasta, Seyran Kakebaraei, Mona Pazhouhi, Cyrus Jalili* Pages 1-12
    Background and purpose

    Previous studies have shown the adverse effects of aflatoxin G1 on testicular tissue and the process of spermatogenesis. The aim of this study was to investigate changes in the expression of Cyclin D1, the estrogen receptor ERα and the levels of nitric oxide (NO), superoxide dismutase (SOD), and malondialdehyde (MDA) in testicular tissue following exposure to AFG1.

    Materials and methods

    Twenty four mice were divided into four groups (n=6 per group); a control group (saline) and three treatment groups to receive AFG1 for 7, 15, and 28 days intraperitoneally. Histopathological changes caused by this toxin along with the expression of Cyclin D1 and Erα, as well as Nitric oxid (NO), superoxide dismutase (SOD), and malondialdehyde (MDA) levels in testicular tissue were measured.

    Results

    The expression of Cyclin D1 in testicular tissue in AFG1 receiving groups increased in a time-dependent manner and the expression of ERα decreased in testicular tissue in AFG1 receiving groups (P<0.05). Also, AFG1 decreased the level of SOD in testicular tissue in a time-dependent manner and increased the levels of MDA and NO. Atrophy of the seminiferous tubules and extensive intercellular edema were seen in treatment groups compared to the control group.

    Conclusion

    AFG1 disrupts the process of cell division by atrophy of spermatozoa tubules in testicular tissue. It also reduced the expression of ERα receptors and increased the expression of Cyclin D1 along with decreasing the level of SOD in testicular tissue and increased MDA and NO levels. These factors can cause disorders in the process of spermatogenesis.

    Keywords: aflatoxin G1, spermatogenesis, ERα, Cyclin D1, oxidative stress, mice
  • Leila Soltani*, Maryam Darbemamieh, Mohamadreza Zokaee Khosroshahi Pages 13-27
    Background and purpose

    Breast cancer mortality is growing around the world due to chemotherapy resistance and chemo-related side effects. Many natural products from plants are recognized to exert anticancer activity. This study aimed at investigating anti-proliferative and apoptotic activity of hydro-alcoholic extract of different varieties of apricot kernels (Jahangiri, Palmia, Jafari, and N585) at different concentrations on breast cancer cells (MCF-7) and human umbilical vein endothelial cells (Huvec), as normal cells, at 24 and 72h after treatment.

    Materials and methods

    In this experimental study, fruits of four different apricot cultivars were collected from the orchard of Kermanshah Agricultural Research Center, Iran. Hydro-ethanolic extract of apricot kernels were used at different concentrations (25, 100, 400, and 1200 μg/ml). The control group did not receive any supplement. The cytotoxicity of different concentrations was determined by MTT assay and acridine orange-ethidium bromide staining was performed to evaluate the extent of apoptosis. Data were analyzed using ANOVA in SPSS. Duncan’s test was used to test the differences between treatments.

    Results

    After 24 and 72 hours, the highest reduction in proliferation of cancer and normal cells occurred at highest concentration of N585 cultivar (P<0.05).

    Conclusion

    It seems that different apricot kernel cultivars act differently in inhibiting the proliferation of cancer and normal cells.

    Keywords: different cultivars, cytotoxicity, apoptosis, apricot kernels
  • Maryam Mirzaei Hotkani, Kolsoum Inanloorahatloo, MohammadReza Monazzamesmaeilpoor, Amir Abbasi Garmaroudi, Monireh Khadem* Pages 28-39
    Background and purpose

    Irreversible damage to the inner ear is known as noise-induced hearing loss (NIHL). Exposure to excessive noise can affect the expression of genes in molecules involved in development of NIHL. SLC26A4 gene or PDS is responsible for causing both syndromic and non-syndromic deafness and is located at DFNB site. The aim of this study was to investigate the expression level of this gene due to continuous white noise exposure.

    Materials and methods

    In this experimental study, 10 healthy male Wistar rats were divided into exposure group (n=6) and control group (n=4). Exposur group was exposed to continuous white noise (8hr/day, 6days, SPL=110±5dB) in noise chambers. Cochlear biopsy was done 1 hour (n=5) and 1 week (n=5) after exposure and then, RNA extraction, cDNA synthesis and Real-Time PCR analysis were done. In addition, histological analyzes were performed. Data analysis was done using One-Way ANOVA (95% CI diff.).

    Results

    At both 1 hour and 1 week after exposure, the expression of SLC26A4 gene decreased significantly (P= 0.0005 and P= 0.0003, respectively). The fold changes compared to the control group (=1) were 0.0733 and 0.00712, respectively. Histological images illustrated serious damage to the cochlea.

    Conclusion

    Sensorineural deafness will happen if exposure to intense noise continues and subsequently down-regulation of SLC26A4 in the cochlea occur during longer discontinuation and in case of expression level failure to return to its basal level.

    Keywords: noise, gene expression, SLC26A4 gene, cochlea, noise-induced hearing loss
  • Tahoora Mousavi, Reza Valadan, Alireza Rafiei, Mohammadreza Haghshenas* Pages 40-47
    Background and purpose

    Human papillomavirus (HPV) is one of the infectious agents that causes genital and non-genital warts and skin cancers in humans. The E7 protein of this virus is one of the small oncoproteins that may be the main target in therapeutic vaccines. E7 protein with HIV-1 Tat peptide (49-59), plays a protective role that cause immune Th1 and CTLs response. The aim of this study was to design a recombinant HIV-1 Tat 49-59 / HPV16, 18, 6, 11 E7 protein in vitro and the function of this antigen for MHC-1 expression.

    Materials and methods

    In this study, macrophage cell line J774 was used to evaluate the expression of MHC-1 and the function of Tat peptide in delivery of recombinant protein to the surface of MHC-1. J744 mouse macrophage cell line was treated by10, 50, and 100 μg of each of the proteins with and without Tat peptide. After 24 hours, the cells were collected and then analyzed by flow cytometry.

    Results

    In this study, J774 cells were treated and analyzed by E7-Tat and E7 proteins at different concentrations. The study showed that 10 μg of E7-Tat protein increased the expression of MHC-1, while at higher concentrations of this protein, the expression of MHC-1 molecule decreased considerably compared to the group without Tat peptide.

    Conclusion

    E7-Tat protein at lower concentrations can act as a stimulant for increasing the MHC-1 expression and could be used in therapeutic vaccines.

    Keywords: MHC1 expression, J774 cells, HIV-1 Tat 49-59 peptide, HPV16, 18, 6, 11 E7 recombinant protein, therapeutic vaccine
  • Bahar Nejati, Seyed Javad Sayedi, Tahereh Shokohi, MohammadTaghi Hedayati, Mojtaba Nabili, Seyed Jaber Mousavi, Mohamad Esmaeeli, Maryam Moazeni* Pages 48-59
    Background and purpose

    Invasive candidiasis in infants has high mortality rate and is often associated with colonization on medical devices such as catheters. Candida colonization is considered as a predisposing factor for Candida related infection. The aim of this study was to evaluate the rate of catheters infectivity by Candida species.

    Materials and methods

    In this descriptive cross-sectional study, sampling was done from catheters of hospitalized children (0-18 years old) in pediatric intensive care unit (PICU) in Mashhad Dr. Sheikh Hospital, June-November 2018. All catheters were evaluated to determine the extent of contamination and early identification of isolates was done by morphological and molecular methods.

    Results

    The types of catheter infectivity for 114 samples included colonization or infective (n=25 isolates, 21.92%), contamination (n=4, 3.5%), and no growth (n=85 isolates, 56.74%). The most isolated species was C. albicans (n=18, 13.39%), followed by C. glabrata (n=9, 19.56%), C. krusei and C. parapsilosis (n=7, 15.21%, each isolate), C. tropicalis (n=3, 6.25%), and C. lusitaniae and C. kefyr (n=1, 2.17% each isolate).

    Conclusion

    Isolation of Candida species in 25% of catheters raised the possibility of colonization, considering the catheters as an exogenous potential source of candidiasis which is very important in PICU.

    Keywords: catheters, pediatrics, neonates, Candida
  • Morteza Moghaddami, Abolfazl Davoodabadi, Sanaz Mehrabani* Pages 60-72
    Background

    Diarrhea with salmonella and shigella infections is one of the main causes of mortality in children less than 5 years. Determining the antibiotic resistance of these bacteria is one of the most important methods in the treatment of diarrhea. This study was performed to evaluate antibiotic resistance of Salmonella and Shigella pathogenic bacteria in children with acute diarrhea referred to Amirkola Children  Hospital.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on 252 stool samples collected from children aged 6 months to 5 years with acute diarrhea referred to Amirkola Hospital in 2018. Samples were cultured and the bacteria were isolated by routine methods and the identified strains were evaluated for antibiotic resistance and abundance of class I, II and III integron genes.

    Results

    Out of 252 samples, 15(5.9%) were positive for Shigella spp and 13 (5.1%) were positive for Salmonella. Antibiotic resistance of Shigella and Salmonella for nalidixic acid(100%) and(54%),trimethoprim sulfamethoxazole(93%) and (0%), azithromycin (87%) and (23%), ampicillin, respectively. Ampicillin(73%) and (8%), cefotaxime (60%) and (46.1%) were observed. Of the 15 Shigella strains, all were ESBL positive (beta-lactamase positive). In Salmonella, 7 strains (53.9%) were ESBL positive. PCR results showed that 11 (73.3%), 14 (93%) and 10 (66.7%) of Shigella isolates carried intl I,II and both intlI/intlII genes. Class III integron not detected. PCR results revealed that 23% (3/13) of Salmonella isolates carried intl I, no class II,III integrons were detected.

    Conclusion

    The results showed that the frequency of Shigella infection and also their antibiotic resistance is higher than Salmonella.

    Keywords: Antibiotic resistance, Diarrhea, Salmonella, Shigella, Integron, Chil
  • Mahsa Tahergorabi*, Mohammad Malakootian, Samaneh Dehghan, Ali Esrafili, Majid Kermani, Mojtaba Yegane Badi Pages 73-86
    Background and purpose

    Emerging pollutants such as antibiotics are resistant to biodegradation. The aim of this study was to compare the effect of photocatalytic and Ozonation photolysis on decomposition of Sulfonamide antibiotics (Sulfacetamide, Sulfathiazole, Sulfamethoxazole, and Sulfadiazine) in aquatic environments.

    Materials and methods

    In this study, experiments were conducted discontinuously. The effect of some parameters, including pH, initial antibiotic concentration, ozone concentration, contact time, and concentration of TiO2 on degradation of Sulfonamide antibiotic was investigated. Characteristics of this catalyst were analyzed using FTIR, XRD, SEM, and EDX techniques. The concentrations of antibiotics were measured by an HPLC analyzer equipped with a UV detector at a wavelength of 270 nm.

    Results

    The highest percentage of sulfonamide removal under optimal conditions (pH 5, initial concentration of antibiotics= 10 mg/l, ozone concentration= 0.22 g/h, and catalyst concentration= 1 g/l) were obtained by photocatalytic and photolysis processes (92.1% and 100%, respectively). Intermediate products produced under these conditions included acetic acid, butyric acid, and low molecular weight products. TOC removal efficiencies of sulfonamides by photocatalytic and ozonation photolys were 80% and 79.6%, respectively.

    Conclusion

    The study showed that the rate of ozonation photolysis reaction in the removal of sulfonamides was 2.6 times faster than the photocatalytic process.

    Keywords: Antibiotics sulfonamides, Photocatalytic, Ozonation photolysis
  • Seyed Hassan Nikookar, Ali Jafari, Mahmoud Fazeli Dinan, Omid Dehghan, Jamshid Yazdani Cherati, Ahmadali Enayati* Pages 87-98
    Background and purpose

    Control of bedbugs (Cimex lectularius) as important human pests often fails in places where people live in aggregation such as prisons. The aim of this study was to compare the effectiveness of various methods of bedbug control in prisons in Mazandaran province, Iran.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study performed in 2018, routine control methods of bedbugs including spraying, environmental management, fogging, and flame and combinations of two methods were compared. Data analyses were carried out using two methods. In first method, the number of bites before the control program along with that of four monitoring periods (15 days interval) after the interventions normalized with the population of the prison was analyzed. In second method, we analyzed the data from four monitoring phases after the control operation without considering the population of prisons.

    Results

    Environmental management plus flame were the pair of control intervention with highest impact on bedbug population in prisons. Based on first method of analysis, there was a significant difference in number of individuals bitten between various control methods in all prisons (P<0.05). However, no significant difference was observed in number of individuals bitten by bedbugs between pre-control stage and post-control stage in all prisons studied (P>0.05).

    Conclusion

    Environmental sanitation of prison wards plus flame was found to have the greatest impact on bedbug population over a period of one month. Where it is not possible to use flame, combined methods, including spraying-environmental sanitation or fogging-environmental sanitation can be used as effective alternatives in reducing bedbug population in prisons.

    Keywords: control, bedbugs, Cimex lectularius, prison, Mazandaran
  • Fatemeh Rezayi Cherati, Farideh Tohidi, Mahdi Fakhar, Rasool Mohammadi, Mitra Sharbatkhori* Pages 99-108
    Background and purpose

    Toxoplasma gondii is one of the most common parasitic infections in humans and other vertebrates worldwide. This study aimed at determining the seroprevalence of Toxoplasma infection and associated risk factors in individuals attending a Reference Laboratory in Gorgan, Iran. Moreover, recent studies in Golestan province were reviewed.

    Materials and methods

    A descriptive cross-sectional survey was conducted in 551 blood samples obtained from February-June 2017. Serum samples were isolated and examined for IgG and IgM antibodies against T. gondii using ELISA. Data were analyzed in SPSS applying logistic regression.

    Results

    Total prevalence of T. gondii was 63.5% (350 out of 551). Among the samples, 306 (55.5%), 12 (2.17%), and 32 (5.8%) were found to be positive for IgG, IgM and both IgG and IgM against T. gondii, respectively. There were significant associations between T. gondii infection and age and soil contact (P< 0.05). However, no significant correlation was observed between T. gondii infection and sex, living area, level of education, occupation, etc (P>0.05).

    Conclusion

    About two thirds of individuals were infected with T. gondii. Accordingly, a high number of subjects have been exposed to T. gondii in this area, which their seropositivity was seen to increase by age as a risk factor. High seropositivity indicates appropriate conditions for the life cycle of the parasite in this province. Therefore, preventive measurements at the community level, particularly in high-risk groups, are warranted.

    Keywords: Toxoplasma gondii, prevalence, ELISA, risk factors, Gorgan
  • MohammadReza Fayyazi Bordbar, Nasrin Chalaki Nia, Farah Alizadeh Jouimandi*, Delshad Noghabi, Seyedeh Tayebeh Hoseini, Fatemeh Moharari, Azita Keshavarz, Mahdi Ebrahimi Pages 109-118
    Background and purpose

    Coronavirus 2019 (COVID-19) is an infectious disease with a death rate of 1-5%. The aim of this study was to determine the relationship between spiritual health and the effects of grief from the loss of loved one due to COVID-19.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 312 family members of the deceased COVID-19 patients in Mashhad, Iran, April-September 2020. Non-randomized sampling was performed and data were collected online using the Grief Experience Questionnaire (GEQ-34) and the Spiritual Well Being Scale. Data were analyzed using descriptive tests and Pearson correlation coefficient.

    Results

    According to findings, the highest score in dimensions of grief experience was found for the dimension of stigma (3.89±0.54), followed by the attempt to justify and cope with the absence of the deceased person (3.49±0.43), and judgment of the person or others about the cause of death (3.23±0.37). The highest relationship between spiritual health and reducing the effects of grief was seen in the dimensions of embarrassment and shame (r= -0.593), guilt (r= -0.566), and abandonment (r= -0.535).

    Conclusion

    Abnormal grief in the family of deceased COVID-19 patients is common which could have a negative impact on physical, mental, social, and functional health. So, social support and strengthening spiritual health are needed to reduce the effects of grief in bereaved survivors.

    Keywords: Coronavirus, spiritual health, grief reaction
  • Roya Ghasemian, Reza Alizadeh Navaei, Javad Boskabadi, Kiarash Rezaei Kalantari* Pages 119-132
    Background and purpose

    The Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) was first observed in December 2019 and caused a global pandemic. The aim of this study was to evaluate the clinical features and paraclinical findings in patients who died of COVID-19 in Sari Imam Khomeini Hospital, February 2020- May 2020.

    Materials and methods

    A cross-sectional descriptive and retrospective study was done by reviewing the medical records of 149 patients who died of Covid-19 whose diagnosis was confirmed by chest CT scan or PCR-RT. Independent sample t test was used to compare quantitative variables and Chi-square test was used for analyzing qualitative variables.

    Results

    The mean age of death from Covid-19 was 63.36±15.26 years and 58.1% were male. The most common clinical complaints were cough, fever, and dyspnea. The most common manifestation of chest CT scan was bilateral involvement. Among the dead cases of COVID-19, 13.5% had myocarditis and 4.7% developed respiratory complications (such as pneumothorax). According to findings, 54.1% died of cardiac arrest and 44.6% died due to respiratory arrest.

    Conclusion

    Many ambiguities of SARS-CoV-2 still remain that require extensive studies and research in various aspects. Evaluation of demographic, radiological, clinical complications, and laboratory features can help physicians in finding ways to reduce mortality, perform more effective treatments, and use predictive tools.

    Keywords: COVID-19, global pandemic, clinical characteristics, mortality
  • Hamid Zamani Moghaddam, Masomeh Alami, Morteza Saeidi, Farnaz Zahedi Avval, Monavvar Afzal Aghaee, Mahdi Foroughian*, Navid Kalani Pages 133-143
    Background and purpose

    Stroke is the most common neurological disease. This study aimed to investigate the relationship between serum C-reactive protein (CRP) as a prognostic factor and ischemic and hemorrhagic cerebrovascular accident (CVA).

    Materials and methods

    This cohort study was performed in patients over 18 years of age with symptoms of ischemic and hemorrhagic CVA attending the emergency department in Mashhad Ghaem Hospital during the first 6 hours of the onset of symptoms. CRP levels and prognosis of serum CRP levels were determined in diagnosing the severity of ischemic and hemorrhagic lesions in CVA patients. The severity of CVA was determined based on MRS and NIHSS scales. Patientschr('39') follow-up was considered 6 months later.

    Results

    There were no significant differences between gender and age in study groups (P> 0.05). The median scores for MRS and NIHSS were significantly higher in hemorrhagic patients than ischemic patients. Analysis of CRP level in univariate regression model showed that CRP level is a bad prognosis for stroke (β = 0.149, P= 0.027). Mean age, gender distribution, type of stroke, symptoms, and underlying diseases were not significantly different between the group with and without stroke (P> 0.05). There were significant differences in CRP level and recurrence of stroke after 6 months between the groups studied (P= 0.009).

    Conclusion

    Monitoring of CRP levels can be effective in early diagnosis and control of recurrent stroke.

    Keywords: ischemic stroke, hemorrhagic stroke, C-reactive protein
  • Saeideh Baharloo, Mahmood Moosazadeh, Javad Setareh* Pages 144-158
    Background and purpose

    Poor quality of sleep and excessive daytime sleepinessare major factors that impair health and quality of life. Theoretically, personality factors provide the biological and behavioral context that can affect sleep patterns and quality of life. The aim of this study was to present the status of sleep quality, excessive daytime sleepinessand quality of life in university students and also to determine the relationship between these factors and personality factors.

    Materials and methods

    In this cross-sectional study, the students in Mazandaran University of Medical Sciences were selected by convenience sampling. Data were collected using a demographic questionnaire and Epworth Sleepiness Scale, Pittsburgh Sleep Quality Index, SF-12 quality of life, and NEO Five-Factor Inventory. Data analysis was performed in SPSS V24.

    Results

    A total of 403 students (mean age= 22.83 ± 2.81 years), including 70.97% females participated in the study. Among the participants, 120 (29.77%) reported excessive daytime sleepiness, 64.52% had poor sleep quality, and 56.33% had poor or average quality of life. Good quality of life and good quality of sleep were found to be significantly associated with extraversion, agreeableness, and conscientiousness (P<0.05). There was a significant relationship between neuroticism and poor sleep quality and poor quality of life (P<0.05). Increase in age, decreased quality of life, and extraversion were observed to be associated with probability of decreased sleep quality (P<0.05). Conscientiousness and neuroticism were associated with excessive daytime sleepiness (P<0.05).

    Conclusion

    Daytime sleepiness and poor sleep quality are both linked to neuroticism. Screening for sleep problems in students is necessary due to the relationship between personality traits and sleep quality that influence the quality of life.

    Keywords: Sleep quality, Quality of life, Personality traits, Excessive daytime sleepiness
  • Ali Shoja, Forouzan Sadeghimahalli, Arash Akhlaghi, Siavash Moradi* Pages 159-168
    Background and purpose

    Clinical education is a good opportunity for students to test themselves in different areas, including knowledge, clinical skills, ethics, communication with patients, problem solving, and decision making. This will help them in getting prepared for future position. The present investigation aimed at studying the quality of different residency programs in Mazandaran University of Medical Sciences, 2019.

    Materials and methods

    We conducted a combined study. In first phase a qualitative study using content analysis was performed and in second phase, a quantitative survey was carried out using a questionnaire. In quantitative phase, 140 assistants were selected from 15 educational groups via nonprobability sampling. The participants were asked to complete survey items with a five-point Likert scale. Graneheim and Lundman qualitative approach was used for content analysis and Goba and Lincoln criteria were used to assess the accuracy and robustness of the study.

    Results

    According to findings, residentschr('39') satisfaction with welfare facilities, rest time on duty, educational justice, log book, skill lab, and responsibility assignment were 19.6%, 24.7%, 36%, 39.3%, 55.8%, and 54.5%, respectively. The respondents were satisfied with morning reports, morning and evening clinical rounds, evening grand rounds, and OSCE test (more than 75%).

    Conclusion

    This study showed that many educational programs are in a relatively unfavorable situation that should be among our intervention priorities.

    Keywords: clinical education, assistant training, training evaluation, medical education
  • Mahgol Darvishmolla, Negin Saeedi, Soomaayeh Heysieattalab, Narges Hosseinmardi*, Mahyar Janahmadi Pages 169-179
    Background and purpose

    Astrocytic connexins (Cxs) play roles in ion diffusion to the extracellular milieu and in release of ATP and gliotransmitters including glutamate. Connexin 43 (Cx43) is one of the most abundant Cxs in brain tissue, especially in the hippocampus, so, we investigated its role on CA1 baseline synaptic response and short term synaptic plasticity.

    Materials and methods

    In this experimental study, bilateral intrahippocampal microinjection of TAT-Gap19, Cx43 blocker (1nmol/1μl) was performed for inhibition of hippocampal astrocytic connexin 43. Baseline synaptic response and short term synaptic plasticity were evaluated by field potential recording.

    Results

     According to two-way ANOVA, inhibition of hippocampal Cx43 did not have any effect on baseline synaptic response (P>0.05). TAT-Gap19 decreased paired pulse index (PPI) at 20 and 80 ms inter pulse intervals (IPI, Unpaired t-test, P<0.05), but it did not affect PPI at 200 ms IPI (P>0.05).

    Conclusion

    The results suggest that the function of hippocampal astrocytic Cx43 does not affect baseline synaptic response but affects short term synaptic plasticity in CA1 area of the hippocampus.

    Keywords: hippocampus, astrocyte, connexin 43, short term synaptic plasticity, field potential recording
  • Maedeh Salehi, Azam Hadadi, Hamid Badali, Mahmood Moosazadeh, Zohreh Ezadi, Mehdi Aryana, Tahereh Molania* Pages 175-181
    Background and purpose

    Candidiasis is an opportunistic infection caused by Candida species which occurs following the host´s immunological weakness. Restrictions in treatment of fungal diseases such as drug resistance and side-effects increased interest towards exploring new drugs, especially herbal medicines. The objective of this study was to compare the antifungal effects of methanolic extract of Rhus Coriaria and nystatin on Candida albicans strains.

    Materials and methods

    In this experimental-in vitro study, the antifungal effect of Sumac methanolic extract on Candida alicens strains was assessed by minimum inhibitory concentration (MIC) test and broth microdilution method. In addition, MIC was performed on these strains using nystatin.

    Results

    The methanolic extract of Rhus Coriaria did not show the ability to inhibit Candida albicans strains at5 low concentrations.  It exerted its inhibitory effect at least at 512 mg/L, while the effective range of nystatin was 0.016-0.125 mg/L. In addition, results of MIC, MIC50, MIC90, and G mean revealed lower values which indicated the higher inhibitory potency of this drug.

    Conclusion

    Methanolic extract of sumac exhibited inhibitory effect on Candida albicans at high concentrations and could be used in traditional medicine more broadly against Candida albicans yeast. However, the effect is weaker than that of nystatin.

    Keywords: Candida albicans, methanolic extract, nystatin, Sumac
  • Amirhossein Pakravan, Nadia Elyassi Gorji, Paria Vaziri, Amirhossein Moaddabi, Mohammad Ebrahimi Saravi, Tahmineh Bamdadian* Pages 182-187
    Background and purpose

    Dry socket is a limiting complication with unknown etiology and acute inflammation of the alveolar bone in the extracted tooth socket that occurs one to three days after tooth extraction with severe pain due to complete or incomplete destruction of the blood clot. The present study aimed at evaluating the prevalence of dry socket following tooth extraction and its related factors.

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional study was performed in 1199 patients aged 18-60 years in patients attending dental clinics in Sari, Iran, 2018. Patients’ satisfaction were obtained and their demographic and dental information were recorded. Within 48-72 hours after tooth extraction, telephone follow-up was done by 4th and 5th year dental students and senior dentists. Data analysis was conducted using SPSS V24.

    Results

    In this study, the prevalence of dry socket was 1.1%. The most common reason for tooth extraction was extensive tooth decay and third molar was the most frequent tooth extracted (45.4%). According to the analyses, those who did not brush their teeth at all were more likely to experience dry socket.

    Conclusion

    In this study, flap technique with bone extraction and simple method resulted in highest and lowest prevalence of dry socket, respectively.

    Keywords: dry socket, pain, surgery
  • Majid Hosseini Abrishami, Pegah Mosannen Mozafari, Majid Mirhashemi, Ramin Ghiyasi Moghaddam, Hamid Abbaszadeh* Pages 188-193

    Ameloblastoma is an odontogenic tumor with diverse clinical behavior and histomorphologic presentations. Basal cell ameloblastoma are extremely rare variants of ameloblastoma. Keratocystic odontogenic tumor (KCOT) is a distinct form of odontogenic cyst that is considered a benign cystic neoplasm and not a cyst. Co-occurrence of these odontogenic tumors has been rarely reported.This paper reports a 34-year old female patient with a unilocular radiolucency around the crown of a partially erupted third molar that was detected accidentally on a routine radiographic examination. She underwent excisional biopsy with a clinical diagnosis of dentigerous cyst. Histopathologic examination revealed a cystic lesion with criteria of OKC and islands and nests reminiscent of basal cell ameloblastoma and acanthomatous ameloblastoma in the stroma. Follow-up showed no recurrence of lesion to date. Due to the rarity of the lesion, the diagnosis was challenging but altogether we made a diagnosis of keratoameloblastoma with basaloid features.

    Keywords: ameloblastoma, odontogenic cyst, odontogenic tumor
  • Sayeh Parkhideh, Ronak Nalini, MohammadHossein Kazemi, Zeinab Kaboli, Elham Roshandel* Pages 194-212

    Autologous hematopoietic stem cell transplantation (AHSCT) is widely used as a successful treatment in many hematopoietic cancers. However, one of the main challenges of AHSCT is the relapse of the disease which occurs mainly due to tumor contamination of autologous grafts or remaining cancer cells in bone marrow niches. So far, several strategies are suggested to purge tumor contamination in autografts, including chemotherapy, positive selection of hematopoietic stem cells via CD34, removal of cancer cells in graft with cytotoxic agents or monoclonal antibodies, and using allreoactive T cells. Nevertheless, these methods are not sufficiently specific and are associated with long-term cytopenia and damage the hematopoietic progenitors and ultimately cause transplant failure. One recent promising solution in this field is using oncolytic viruses (OV) which can target malignant cells without any harmful effect on normal hematopoietic stem cells. Although the OV therapy has been receetly emerged in AHSCT, the promising ex vivo results and the capacity of OVs in discrimination between malignant and healthy cells provides an opportunity to use OVs as tumor purging agents in AHSCT. In this review, we focused on the role of OV therapy as a purging agent in decreasing post-AHSCT relapses.

    Keywords: oncolytic viruses, relapse, hematopoietic stem cell transplantation