فهرست مطالب

تاریخ اسلام - پیاپی 85 (بهار 1400)

فصلنامه تاریخ اسلام
پیاپی 85 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/01
  • تعداد عناوین: 9
|
  • ایوب امرائی، احمد فلاح زاده، مریم نظربیگی صفحات 7-34
    ظهور پیامبران همواره با چالش ها و مخالفت هایی در قالب های گوناگونی از مواجهه نظامی تا جریان نفاق روبه رو بوده است. این موضوع در نخستین جامعه اسلامی به صورت آشکار وجود داشته است و بخشی از آیات قرآن کریم به ابعاد سخت و نرم آن اختصاص یافته است. جنگ نرم به معنای توانایی شکل دادن به باورها و کشش های دیگران و هدایت رفتار آنان، بدون بهره گیری از زور است. این پژوهش درصدد است پس از مفهوم شناسی جنگ نرم و تبین ابعاد و شاخص های آن، مصادیق جنگ نرم را در چهار زمینه فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و نظامی در جامعه مسلمانی صدر اسلام بر اساس شواهد قرآنی و مستندات تاریخی به شیوه وصفی تحلیلی تبیین کند.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، پیامبر اعظم(ص)، تاریخ صدر اسلام، جنگ سخت، جنگ نرم
  • علی اکبر ذاکری صفحات 35-66
    یکی از فضایل امام حسن مجتبی(ع)، انجام حج های پیاده از مدینه تا مکه است، ولی تعداد این حج ها به صورت های مختلف؛ یعنی پانزده، بیست و بیست و پنج حج گزارش شده است. با توجه به دوران محدود ده ساله امامت آن حضرت(ع)، این پرسش وجود دارد که ایشان در چه مقطعی این تعداد حج پیاده را انجام داده است؟ مقاله پیش رو که با هدف بررسی میزان درستی این آمار و چگونگی انجام آن با روش سندپژوهی تدوین یافته است به این نتیجه رسیده است که با توجه به دوران امامت آن حضرت(ع)، این آمار به عنوان حج پیاده از مدینه به مکه نادرست و ناهم گون با حقایق تاریخی است. به نظر می رسد پیاده روی های امام(ع) مربوط به رفتن از مکه به منا و از آن جا به عرفات و سپس به مشعر و گاه به منا بوده است و روایتی صحیح نیز به این نکته اشاره کرده است. بر اساس این برداشت، امکان انجام حج با چنین شرایطی قبل از امامت آن حضرت نیز متصور است.
    کلیدواژگان: امام حسن(ع)، حج پیاده، مکه، منا، عرفات، مشعر
  • حمید رضا مطهری، محمدباقر شاکری* صفحات 67-100
    امام سجاد(ع) (61-94ه.ق.) تاثیر فراوانی بر فقهای عصر خویش داشت و بسیاری از آنان را می توان از اصحاب آن حضرت برشمرد. اصحاب فقیه امام سجاد(ع) طیف گسترده ای از عالمان شیعه و سنی در مناطق مختلف و با گرایش های علمی متفاوت بودند. این مقاله با هدف نشان دادن گرایش علمی و تبین جایگاه علمی اصحاب فقیه امام سجاد(ع) به گونه شناسی دانشی آنان می پردازد و با توجه به داده های تاریخی به این نتیجه می رسد که اصحاب فقیه امام سجاد(ع) علاوه بر فقه، در دانش های دیگر هم جایگاهی ویژه داشتند و با توجه به روایات باقی مانده از آن ها، می توان آنان را در گروه های فقیه مفسر، فقیه متکلم، فقیه محدث و فقیه مورخ طبقه بندی کرد.
    کلیدواژگان: امام سجاد(ع)، دانش های اسلامی، علمای شیعه، فقها، عصر اموی
  • محمد شورمیج صفحات 101-130
    تاریخ نگاری محلی در گیلان عصر صفویه با وجود مورخانی، چون علی لاهیجی و عبدالفتاح فومنی پررونق بوده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که با وجود پاره ای مشابهت ها، الگوی لاهیجی، حاکمان کیایی و دربار آنان است، ولی الگوی فومنی، تحت تاثیر حوادث گیلان، اشخاصی مانند بهزاد بیگ وزیر شاه عباس اول در گیلان، امیره دباج و اسحاق فومنی هستند که توانسته اند گیلان را به رفاه و رونق قبلی برگردانند. هم چنین، فومنی برخلاف لاهیجی از نگرش تاویلی و آرمان شاهی برای مشروعیت حاکم خاصی بهره نمی برد.
    کلیدواژگان: علی لاهیجی، عبدالفتاح فومنی، تاریخ خانی، تاریخ گیلان، تاریخ محلی
  • وحید سعیدی، مصطفی پیرمرادیان، اصغر منتظرالقائم صفحات 131-164
    فرقه نگاری یکی از انواع تاریخ نگاری اسلامی و پی آمد پرداختن متکلمان به تاریخ تطور اندیشه ها و سیر تحول عقاید مذاهب و جریان های فکری و فرهنگی در جهان اسلام است. پژوهش پیش رو با استناد به منابع اصلی و با شیوه وصفی تحلیلی درصدد است، زمینه ها و عوامل موثر در شکل گیری فرقه نگاری و ارتباط آن را با تاریخ نگاری بررسی کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد، فضای سیاسی اجتماعی جامعه اسلامی در دوره خلافت عباسی (656-132ه.ق.)، ترجمه متون غیر اسلامی در کنار اندیشه های مذهبی، شرایط فرقه ای فرقه نگاران و بهره گیری از شیوه های تاریخ نگاری، تاثیری چشمگیر بر شکل گیری و تحول منابع فرقه نگاری داشته است
    کلیدواژگان: فرقه نگاری، تاریخ نگاری اسلامی، متکلمان، فرق و مذاهب اسلامی، عصر عباسی
  • جهانبخش ثواقب*، پروین رستمی صفحات 165-204
    ماه کوفه عنوانی بود که در دوره حکومت معاویه بر منطقه ای در غرب ایالت جبال به مرکزیت دینور گفته می شد. این منطقه به عنوان مسیر ارتباطی بغداد به مشرق ایران از نظر ویژگی های طبیعی و اقتصادی، زیست گاهی مناسب برای حیات شهری، روستایی و عشایری طوایف کرد در قلمرو شرقی خلافت اسلامی به شمار می رفت. هدف این مقاله تعیین موقعیت جغرافیایی ماه کوفه و بررسی اهمیت و جایگاه آن در خلافت اسلامی در سده های سوم و چهارم هجری، به شیوه وصفی تحلیلی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که محدوده جغرافیایی ماه کوفه از جانب غرب به شهرزور و از جانب شرق به قصر لصوص منتهی می شد و به عبارتی، قسمت غرب منطقه جبال را در بر می گرفت. این گستردگی و موقعیت جغرافیایی راهبردی، موجب اهمیت یافتن منطقه ماه کوفه در ابعاد نظامی، اقتصادی، مواصلاتی و حفظ قلمرو شرقی برای نظام خلافت اسلامی شده بود.
    کلیدواژگان: ماه کوفه، ایالت جبال، قلمرو شرقی خلافت اسلامی، شهرزور، دینور
  • محمد حسین کاظمی*، سید حسین فلاح زاده صفحات 205-235
    ابن طباطبا و ابوالسرایا با همکاری یکدیگر، قیامی را در سال 199ه.ق. در کوفه پی ریزی کردند که به سرعت در بخش مهمی از جهان اسلام گسترش یافت، اما این حرکت پس از اندک زمانی رو به شکست نهاد و به دست عباسیان سرکوب شد. فراز و فرود این قیام یکی از موضوعات شایسته پژوهش است. پژوهش حاضر با بهره گیری از منابع کهن و پژوهش های جدید، تاثیر عوامل مختلف را در اوج گیری و شکست این قیام بررسی می کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد جایگاه اجتماعی ابن طباطبا، ابتکار نظامی و شجاعت ابوالسرایا، ایجاد پوشش دینی مانند مشروعیت دینی و هم گرایی علویان و تقویت بعد سیاسی قیام با روش هایی مانند انتخاب والی برای مناطق مختلف و ضرب سکه، نقش موثری در اوج گیری این قیام داشته است. هم چنین از عواملی، مانند مرگ زود هنگام ابن طباطبا و خلا رهبری پس از او، خودمحوری ابوالسرایا، سخت گیری بیش از حد در مورد عباسیان و هواداران ایشان، میل به غارت گری و فراهم نکردن پایگاه کمکی می توان به عنوان مهم ترین عوامل شکست این قیام نام برد
    کلیدواژگان: ابن طباطبا، ابوالسرایا، عباسیان، قیام های علویان، کوفه
  • حمید اسدپور، مسعود ولی عرب صفحات 235-264
    شوشتر، یکی از مهم ترین شهرهای خوزستان در عصر صفوی بود که به سبب موقعیت جغرافیایی، نظامی و راهبردی آن به عنوان حاکم نشین خوزستان انتخاب شد. احداث روستاهای جدید در شوشتر و پیرامون آن به دست حاکمان محلی صفوی موجب رونق بیشتر این شهر گردید. ورود اقوام و طایفه های مختلف ترکان قزلباش (شاملوها، روملوها، افشارها، استاجلوها، ترکمان، ذوالقدر)، خاندان جغتایی، چرکس ها، گرجی ها، مشایخ بزرگی از منطقه جبل عامل، سادات جزایری و سادات کلانتر به شوشتر در آن روزگار، تنش های قومی و جمعیتی فراوانی در این شهر به وجود آورد و در پایان این دوره، بلایای طبیعی هم چون سیل، تاثیری منفی بر اوضاع سیاسی و اجتماعی شوشتر گذاشت. این پژوهش سعی دارد تصویری از موقعیت سیاسی و اجتماعی شوشتر ارایه کند و نشان دهد خاندان های پرنفوذ چگونه در این شهر به عنوان مرکز سیاسی خوزستان آن دوره، نقش ایفا می کردند؟ یافته های این پژوهش نشان گر آن است که خاندان های متنفذ سادات، ترک تباران و گرجی تباران با توجه به مقوله هایی مانند خاستگاه قومی، منافع طایفه ای، جایگاه شغلی و ارزش های مذهبی و اجتماعی، نقشی تعیین کننده در تحولات سیاسی و توسعه این شهر داشته اند
    کلیدواژگان: شوشتر، صفویه، خاندان های پرنفوذ، خوزستان، توسعه شهری
  • محمود مهمان نواز*، سید محمد موسوی خو صفحات 265-296
    افغان های ابدالی که در ایالت مرزی هرات ساکن بودند به تبعیت ازهم تباران غلجزایی خود در قندهار علیه صفویان شورش کردند. صفی قلی خان ترکستان اغلی (د. 1129ه.ق.) مشهور به دیوانه بنا بر اصرار بیش از حد درباریان و شاه صفوی با منصب سپه سالاری به جنگ با ابدالیان رفت. شورش ابدالی ها در مقایسه با خطرات بزرگ تری که حکومت صفویان پشت سر گذاشته بود، شورشی قابل اعتنا محسوب نمی شد، اما این شورش به دلایلی که موضوع بررسی این مقاله است، تبدیل به چالشی خطرناک برای حکومت صفویان گردید.هدف این پژوهش، بررسی تحلیلی عملکرد و اقدامات صفی قلیخان، سپه سالار صفویان برای مقابله با شورش ابدالی ها با رویکردی آسیب شناختی و با واکاوی منابع اصلی آن دوره است. یافته های این پژوهش نشان می دهد عدم آشنایی کافی صفی قلی خان با اصول جنگی، اتخاذ سیاست های نادرست نظامی، بی توجهی به اعتقادات مذهبی و فرهنگی سربازان و عدم استفاده درست از ظرفیت های منطقه خراسان سبب شکست و ناکارآمدی ارتش صفویان در برابر شورش ابدالی ها گردید.
    کلیدواژگان: افغان های ابدالی، صفویه، خراسان، صفی قلیخان، هرات
|
  • Ayub Amraee, Ahmad Fallahzadeh, Maryam Nazarbeigi Pages 7-34
    The presence of Prophets has been constantly along with the diverse challenges and oppositions from military conflict to disunion. This issue has been explicitly considered in the earliest Islamic community so that part of verses of holy Quran has been devoted to its hard and soft dimensions. Soft war is the ability of forming the others’ beliefs, actions and regulating their behaviors with no taking advantage of dictatorship. After the identification of the concept of soft war and the clarification of its dimensions and indexes, this research is to clarify the instances of soft war into the four cultural, social, political and military grounds in the Muslim community of early Islam based on Quranic evidences and historical documents through the descriptive-analytical method.
    Keywords: The Holy Quran, Prophet Mohammad (PBUH), history of early Islam, hard war, soft war
  • Ali Akbar Zakeri Pages 35-66
    One of the virtues of Imam Hassan Mojtaba (PBUH) is performing hajj by traveling on foot from Medina to Mecca. The number of these on foot pilgrimages has been variously reported, from 15, 20, to 25 times. Considering the limited 10-year-old imamate of that holiness, this question is raised that in which time he has performed this virtue. The present article has been written with the purpose of investigating the amount of reliability of this record through the study of documents and according to the findings, it has been concluded that considering the amount of Imam’s imamate, this record is not correct and it is in contrast with the historical facts. It seems that Imam’s on foot traveling has been related to leaving Mecca to Mena, Arafat and Masha’r and sometimes to Mena. Moreover, a reliable narration has pointed to this matter. Based on this interpretation, the possibility of performing hajj in these conditions is also imaginable before imamate of that holiness.
    Keywords: Imam Hassan (PBUH), on foot pilgrimages, Mecca, Mena, Arafat, Mash’ar
  • Hamidreza Motahhari, Mohammad Baqer Shakeri * Pages 67-100
    Imam Sajad (PBUH) had considerably affected on the jurisprudents of his era and many of them are considered as his followers. Jurisprudent followers of Imam Sajad (PBUH) were an extensive group of Shiite and Sunnite scholars in various areas with different scientific tendencies. This article investigates the scientific typology of these followers with the purpose of clarifying their scientific tendency and position. Considering the historical data, it is concluded that Imam Sajad’s followers were of position in other sciences in addition to jurisprudence and regarding the remained narrations of them, they can be classified into the groups of interpreter jurisprudent, theologian jurisprudent, traditionist jurisprudent and historian jurisprudent.
    Keywords: Imam Sajad (PBUH), Islamic science, Shiite Scholars, jurisprudents, Omayyad Era
  • Mohammad Shoormeij Pages 101-130
    In Safavid era, the local historiography in Gilan highly succeeded due to the existence of historians, Ali Lahiji and Abd al- Fattah Foomani. The findings of this research clarify that, despite some similarities, Lahiji was under the influence of Kiya governors and their courtiers while Foomani was affected by the events of Gilan and consequently was influenced by the individuals such as Behzadbeig, the secretary of the first king of Abbasids, Amireh Dabaj and Ishaq Foomani in order to restore the welfare and richness of Gilan. Moreover, Foomani unlike Lahiji does not take advantage of royal viewpoints for the legitimacy of any special governor.
    Keywords: Ali Lahiji, Abd al- Fattah Foomani, Tarikhkhani, Gilan history, local history
  • Vahid Saeidi, Mostafa Pirmoradian, Asqar Montazer Ol- Qaem Pages 131-164
    Sectarian historiography is considered as a kind of Islamic historiography and the consequence of theologians’ considering the history of evolution of thoughts and the development regarding the religious beliefs as well as the intellectual and cultural currents in the world of Islam.
    The present research, taking advantage of the main sources as well as the analytical-descriptive method, is to investigate the grounds and elements effective on the development of sectarian historiography and its relationship to the historiography.The findings of this research indicate that the social-political atmosphere of Islamic community in Abbasid era (132-656 A.H), the translation of non-Islamic texts along with the religious thoughts, the sectary conditions of Sectarian historiographers and the reliance on the historiography methods considerably affected the development of the sources related to the sectarian historiography.
    Keywords: Sectarian historiography, Islamic historiography, theologians, Islamic sects, religions, Abbasid era
  • Jahanbakhsh Savagheb *, Parvin Rostami Pages 165-204
    The Mahe-Kufa was a title selected for an area located in the western part of Jebal region centered by Dinvar in time of Muawiyah. This area was considered as the communicative path between Bagdad and East of Iran due to its natural and economic properties and the appropriate environment for the urban and rural and nomadic life of Kurdish tribes in the western territory of Islamic caliphate. The purpose of this article is to specify the geographical position of this region and to study its significance and position in the Islamic caliphate during the third and fourth centuries by taking advantage of the analytical- descriptive method. The findings of research clarify that the Moon of Kufa was related to Zoor city from the West and to the Lausos palace from the East and it included the west part of Jebal area. This extension and the strategic geographical status led to the prominence of this region in terms of military, economical, communicative dimensions as well as the preservation of eastern territory for the organization of Islamic caliphate.
    Keywords: Mahe-Kufa, Jebal state, eastern territory of Islamic caliphate, Zoor city, Dinvar
  • Mohamadhosein Kazemi *, Seyed Hussein Falahzadeh Pages 205-235
    In 199 (After Hijrah), Ibn e- Tabataba and Abu al- Saraya planned for an uprising which was developed in a main part of the world of Islam. This action led to the failure and it was suppressed by Abbasids. The present research investigates the ups and downs of this uprising as well as the different elements of its ascension and failure by taking advantage of ancient sources and new researches. The findings of research indicate that the social position of Ibn e- Tabataba, the military innovation and courage of Abu al- Saraya, the development of a religious coverage such as religious legitimacy, the convergence of Alawites and strength of the political dimension of uprising through the strategies such as the election of governor for the diverse areas and coin mintage were highly effective in the development of this uprising. Moreover, the elements such as the early and untimely demise of Ibn e- Tabataba and no leadership after him, the self-centeredness of Abu al- Saraya, the excessive sensitivity toward Abbasids and their followers, the tendency toward plundering and no provision of a supportive base are considered the main reasons of the failure of this uprising.
    Keywords: Ibn e- Tabataba, Abu al- Saraya, Abbasids, Alawites’ uprising, Kufa
  • Hamid Assadpour, Masoud Valiarab Pages 235-264
    Shooshtar considered as one of the most significant cities of Khuzestan in Safavid era was selected by the governors due to its geographical, military and strategic position. The development of new towns in Shooshtar and around it by the Safavid local rulers led to its more prosperity. However, the entrance of various tribes including Qezelbash Turks (Shamloo, Roomloo, Afshar, Stajloo, Turkman, Zulqadr), Joqtay, Charkes, Gorji, Sheikhs from Jebal e- Amel region, Jazayeri and Kalantar nobles led to too much tribal and population tensions in this city and at the end of this era, the happening of natural disasters such as flood left some negative effects on the political and social status of Shooshtar. This research is to illustrate the political and social status of Shooshtar and to indicate how the influential dynasties took role in this city as the political center of Khuzestan at that time. The findings of research demonstrate that the influential families of nobles, Turkish and Gorji tribes were of determinative role in relation to the political development of this city considering the tribal origin, ethnical benefits, professional position, as well as social- religious values.
    Keywords: Shooshtar, Safavid, influential dynasties, Khuzestan, urban development
  • Mahmood Mehmannavaz *, Seyyed Mohammad Musavikhu Pages 265-296
    Abdali Afghans, the habitants of the border states of Herat affected by their Qezelja consanguineous in Qandahar revolted against Safavids. Safiqoli Khan e-Turkestan Oqli (1129 A.H) famous for lunatic fought against Abdali due to the insistence of courtiers and Safavid king. Abdali’s revolt compared with the greater dangers passed by Safavid government was not regarded a considerable riot. However, this revolt changed into a dangerous challenge against the Safavid government. The purpose of this research is to analytically investigate the actions of Safiqoli Khan, Safavids’ commander-in-chief, in dealing with Abdali’ revolt through a pathological approach and the investigation of sources of that era. The findings of this research clarify that not enough familiarity of Safiqoli Khan with the principles of war, wrong military policies, ignorance of religious and cultural beliefs of soldiers and inappropriate usage of potentiality in Khorasan district led to the failure and inefficiency of Safavid army against Abdali’ revolt.
    Keywords: Abdali Afghans, Safavid, Khorasan, Safiqoli Khan, Herat