فهرست مطالب

سنجش از دور و GIS ایران - سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

فصلنامه سنجش از دور و GIS ایران
سال سیزدهم شماره 1 (پیاپی 49، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/02
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم تیموری*، مهدی مختارزاده، محمدجواد ولدان زوج صفحات 1-16

    در این مقاله، به‌منظور رفع برخی محدودیت‌های شناسایی ساختمان در تصاویر چندطیفی، از داده SAR به‌منزله داده مکمل استفاده می‌شود. در روش پیشنهادی، برای استفاده هم‌زمان از اطلاعات مفید در تصاویر رادار و چندطیفی، استراتژی مبتنی‌بر تلفیق تصاویر، با هدف شناسایی ساختمان، مطرح می‌شود. همچنین، ازآن‌جاکه انتخاب ویژگی نقش بسزایی در شناسایی و طبقه‌بندی عوارض دارد، اغلب روش‌های مرسوم و رایج در این زمینه، مانند الگوریتم ژنتیک، نیازمند داده‌های آموزشی‌اند؛ اما دردسترس‌نبودن همیشگی این نوع داده‌های آموزشی یکی از دغدغه‌های مهم محققان به‌شمار می‌آید. پس در این تحقیق، دو روش انتخاب ویژگی فیلترمبنا بررسی می‌شود تا مشخص شود آیا روش‌های یادشده می‌توانند، در مواقع لازم (نبود داده آموزشی)، جایگزین الگوریتم ژنتیک شوند؟ بنابراین، در پژوهش حاضر، ابتدا بردار ویژگی‌ بهینه از تصویر چندطیفی و SAR، با سه روش MNF وPCA  و ژنتیک، تعیین و هریک جداگانه وارد هر دو طبقه‌بندی‌کننده شبکه عصبی و SVM می‌شود. سپس به‌منظور رفع مشکلاتی، همچون تشابه طیفی پشت‌بام‌ها با پوشش آسفالت خیابان‌ها، در تصاویر چندطیفی و بهبود نتایج، دو تصویر چندطیفی و SAR در سطح ویژگی تلفیق می‌شود. در نهایت و در مرحله بعدی، بهترین تصاویر طبقه‌بندی‌شده با شبکه عصبی و SVM، در تمامی بررسی‌های صورت‌گرفته تا به این مرحله، وارد تلفیق در سطح تصمیم‌گیری می‌شوند. نحوه تلفیق در سطح تصمیم‌گیری بدین‌صورت است که اطلاعات همسایگی هر پیکسل در قالب پنجره مکانی متحرک در ابعاد متفاوت، با هدف تصمیم‌گیری درمورد ماهیت هر پیکسل، استفاده می‌شود. بنابراین، نتایج حاصل‌شده در این تحقیق، با صحت کلی و دقت ‌شناسایی ساختمان، به‌ترتیب 92.82% و 80.14% بیانگر عملکرد مناسب این روش است.

    کلیدواژگان: آشکارسازی ساختمان، انتخاب ویژگی، SVM، شبکه عصبی
  • ناهید حق شناس، علی شمس الدینی*، حسین عقیقی صفحات 17-32
    آگاهی از میزان تاج پوشش درختان در مناطق شهری به واسطه ی تاثیراتی که در کاهش آلودگی های هوا، کاهش آلودگی صوتی، جلوگیری از باد، ذخیره نزولات آسمانی، کاهش و کنترل رواناب های شهری دارد، بسیار ضروری است. از آنجایی که استخراج تاج پوشش درختان با استفاده از روش های دستی بسیار وقت گیر و پرهزینه است، تکنیک های سنجش از دور می توانند ابزار مناسبی برای تامین این داده ها باشند. در طبقه بندی شی گرا انتخاب پارامترهای بهینه قطعه بندی خصوصا پارامتر مقیاس از اهمیت زیادی برخوردار است و معمولا این پارامتر با استفاده از روش آزمایش و خطا تعیین می گردد که کاملا تجربی می باشد. بنابراین یکی از اهداف این پژوهش انتخاب مقیاس بهینه قطعه بندی به صورت خودکار می باشد. همچنین پس از استخراج قطعات، لازم است تا با استفاده از یک روش طبقه بندی، قطعات استخراج شده، تعیین کاربری/پوشش زمین شوند و در این رابطه انتخاب نوع روش طبقه بندی در نتیجه نهایی طبقه بندی شی گراء بسیار اهمیت دارد. لذا، پس از انجام قطعه بندی با استفاده از داده های لیدار و تصاویر هوایی مربوط به شهر واهینگن در آلمان، و تعیین ویژگی های مهم مستخرج از قطعات با استفاده از روش انتخاب ویژگی بر مبنای جنگل تصادفی، با استفاده از روش های یادگیری ماشین شامل ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی، و درخت تصمیم گیری قطعات مربوط به تاج پوشش درختان از سایر قطعات تفکیک گردید. نتایج نشان دهنده ی برتری الگوریتم ماشین بردار پشتیبان به عنوان برترین الگوریتم طبقه بندی کننده و مقیاس 25 به عنوان بهترین مقیاس انتخابی بود. به طوریکه الگوریتم های ماشین بردار پشتیبان، جنگل تصادفی و درخت تصمیم گیری درمقیاس 25 به ترتیب با شاخص های کیفیت 90/79، 16/79و 90/ 76توانستند تاج پوشش درختان را استخراج کنند.
    کلیدواژگان: تاج پوشش درختان شهری، روش شی گرا، پارامترمقیاس، الگوریتم های یادگیری ماشین
  • مژده محمدی خشوئی*، محمدرضا اختصاصی، علی طالبی، سید زین العابدین حسینی صفحات 33-54

    اجرای موفقیت آمیز انواع مدل های در مقیاس منطقه ای به انتخاب نوع داده و الگوریتم مناسب بستگی دارد. این مسئله در کنار عدم امکان اندازه گیری تمام اجزا طبیعت، منجر به شکل گیری تحولی بزرگ در شیوه درک پدیده ها شد. در این شیوه، می توان هر جز از طبیعت را به صورت یک عدد کمی هندسه فراکتال در آورد. در پژوهش حاضر، به منظور بررسی بعد فراکتال شبکه زهکشی بر روی سازندهای زمین شناسی حوضه دشت یزد-اردکان، به طور همزمان بروی الگوریتم های جریان یک سویه و چندسویه و DEMهای SRTM و ASTER و نقشه های توپوگرافی 25000/1 تمرکز شده است تا در نهایت مقادیر بعد فراکتال از نقشه شبکه زهکشی نزدیک به واقعیت زمینی استخراج شود. با مقایسه نتایج، کمترین اختلاف در مقادیر طول و رتبه آبراهه متعلق به نقشه های توپوگرافی 25000/1 و بعد از آن، مدل رقومی ASTER و الگوریتم چندسویه است. هر چند الگوریتم چندسویه جزییات بیشتری از شبکه زهکشی نشان می دهد ولی از نظر تعداد رتبه های آبراهه به ویژه رتبه 1، با نقشه واقعیت زمینی تفاوت دارد. بنابراین با توجه به حساسیت بعد فراکتال به کوچکترین تغییر در شبکه زهکشی، شبکه زهکشی نقشه های توپوگرافی با بیشترین انطباق با واقعیت زمینی انتخاب شد. میانگین بعد فراکتال 149/1، 16/1 و 207/1 به ترتیب، نشان دهنده ی سازند آهک تفت، گرانیت و کهر می باشد. در واقع، بین بعد فراکتال و حساسیت سازندهای زمین شناسی ارتباط معنی داری وجود دارد (سطح 99/0). به نحوی که با افزایش حساسیت سنگ شناسی و به تبع آن تراکم زهکشی، عدد فراکتال افزایش می یابد. بنابراین می توان ادعا نمود که تحلیل ابعاد فراکتال شبکه زهکشی بر روی سازندهای زمین شناسی، بررسی سریع و با دقتی از فرسایش پذیری واحدها ارایه می کند.

    کلیدواژگان: مدل رقومی ارتفاع، شبکه زهکشی، الگوریتم جریان، بعد فراکتال
  • مائده بهی فر، عطاالله عبدالهی*، مجید کیاورز، فرشاد امیراصلانی صفحات 55-74

    خشکسالی یکی از مهمترین بلایای طبیعی کشور محسوب می شود که اثرات مخرب زیست محیطی و اقتصادی فراوانی به دنبال دارد. اکثر مطالعات انجام گرفته در زمینه خشکسالی به شدت خشکسالی پرداخته اند و معمولا سایر ویژگی های خشکسالی نظیر بزرگی، تداوم، فراوانی و گستره بررسی نشده است. در این تحقیق، قابلیت شاخص های هواشناسی و داده های سنجش از دور با یکدیگر ترکیب شده است و از آن برای مطالعه کلیه مشخصه های خشکسالی نظیر شدت، تداوم، بزرگی و گستره خشکسالی در دو حوزه داخلی و ساحلی کشور استفاده شده است. به این منظور شاخص SPI با استفاده از تصاویر ماهواره ای بارش TRMM محاسبه و نتایج آن با مقادیر محاسبه شده از ایستگاه های سینوپتیک مقایسه شده است. نتایج تحقیق نشان دهنده همبستگی کلی 94/0 بین SPI محاسبه شده از تصویر و داده های ایستگاهی بوده است. همچنین، در هیچ یک از ایستگاه های منطقه مورد مطالعه مقدار همبستگی کمتر از 83/0 نبوده است و خطای MAE کل معادل 24/0 واحد بوده است. در ادامه، با استفاده از این داده ها، ویژگی های شدت، تداوم، بزرگی و فراوانی خشکسالی در  منطقه مطالعه محاسبه شده اند. نتایج تحقیق نشان داد با استفاده از تصاویر ماهواره ای به خوبی می توان به مشخصه گستره خشکسالی که توسط سایر روش ها قابل محاسبه نیست، دست یافت. این امر نشان می دهد، استفاده از تصاویر ماهواره ای توانسته است خلا جزییات مکانی موجود در داده های ایستگاهی را مرتفع نماید و دید کاملی از وضعیت خشکسالی در تمام سطح حوزه فراهم کند.

    کلیدواژگان: خشکسالی، سنجش از دور، شاخص بارش استاندارد شده، گستره خشکسالی
  • محمد مومنی اصفهانی*، امیرشاهرخ امینی صفحات 75-92

    ماده آلی محلول رنگی (CDOM) مقیاسی مهم در سنجش کیفیت آب می باشد. می توان گفت CDOM نور موجود در لایه های آب را کاهش داده، فعالیت های بیولوژیکی فتوسنتز را مختل نموده و مانع رشد جمعیت فیتوپلانگتون هایی می شود که برای زنجیره غذای آبزیان ضروری است. برخلاف اکثریت پژوهش های انجام گرفته تاکنون که از طول موج خاصی استفاده گردیده، در این مقاله ابتدا به بررسی امکان استفاده از باندهای طیف مریی برای تعیین ماده آلی محلول رنگی در طول موج های 253-443 (254، 260، 350، 375، 400، 412، 440، 443 نانومتر) نانومتر در ماهواره لندست 8 پرداخته شده است و پس ازآن، انتخاب مناسب ترین نسبت باند برای اندازه گیری ماده آلی محلول در طول موج های قابل اندازه گیری با استفاده از الگوریتم SVR (که با استفاده از الگوریتم ژنتیک پارامترهای آن بهینه سازی شده است) موردبررسی قرار گرفته است. قابل ذکر است در این پژوهش نسبت باندهای Coastal به قرمز ()، آبی به قرمز () و نسبت باندهای سبز به قرمز () برای بازیابی CDOM در نظر گرفته شد.. بر اساس نتایج حاصله، با توجه به ضریب همبستگی (81/0=) و میزان خطاها (8719/0MSE=، 9338/0RMSE= و 585/0MAE=) این نتیجه حاصل گردید که استفاده از نسبت باندهای سبز به قرمز در ماهواره لندست 8 مناسب ترین انتخاب برای تعیین ماده آلی محلول رنگی می باشد. همچنین اندازه گیری  CDOM در طول موج 440 نانومتر در این مطالعه بهترین انتخاب در منابع آبی دریاچه می باشد.

    کلیدواژگان: ماده آلی محلول رنگی، CDOM، SVR، لندست 8، منابع آبی
  • سعید مجرد* صفحات 93-116

    منطقه مورد مطالعه در نیمه شمال شرقی نیریز در استان فارس واقع شده است. از نظر زمین شناسی واحدهای منطقه مورد مطالعه در زون سنندج - سیرجان و با روند عمومی شمال غربی - جنوب شرقی قرار دارند. اغلب این واحدها را واحدهای آهکی، واحدهای سرسیت - کلریت شیست و واحدهای آمفیبولیتی تشکیل می دهند. در این پژوهش، از تصاویر سنجنده استر ASTER و داده های مغناطیس سنجی زمینی به منظور پتانسیل یابی و شناسایی نواحی امیدبخش دگرسانی و تحلیلی بر سیستم حاکم کانی زایی آهن دار در منطقه مورد مطالعه استفاده شده است.  علاوه بر این از روش های ترکیب رنگی کاذب، نسبت گیری باندی و تحلیل مولفه اصلی بر روی داده های ASTER استفاده شد و مناطق دارای کانی زایی آهندار و دگرسانی های مرتبط مشخص شدند و با استفاده از پردازش های کمی و کیفی داده های مغناطیس سنجی زمینی نقشه های باقیمانده مغناطیسی، نقشه برگردان به قطب، ادامه فراسو، مشتق قایم مرتبه اول، زاویه کجی (نقشه تیلت)، سیگنال تحلیلی در منطقه مورد مطالعه تهیه شد که در نهایت بعد از کلیه پردازش های دورسنجی و مغناطیس سنجی زمینی منجر به شناسایی چهار آنومالی کانی زایی آهن دار امیدبخش در منطقه مورد مطالعه شد. برای اعتبارسنجی این نتایج، حدود 52 نمونه از منطقه برداشت شد و نمونه ها به روش XRD تجزیه شده است و 5 گمانه حفاری تا عمق حدود 140 متری از سطح زمین انجام گرفته که با نتایج حاصل از پردازش های انجام گرفته شده مطابقت و همخوانی کامل دارند. به همین دلیل استفاده از روش های یاد شده برای دسترسی به نتایج مناسب تر، برای انطباق نتایج داده ها با هم ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: استر، دورسنجی، مغناطیس سنجی زمینی، آهندار، زاویه کجی
  • علی اکبر متکان، علیرضا وفائی نژاد، ایمان بهارلو*، احمد خادم الحسینی صفحات 117-132

    یکی از مهمترین مدهای حمل و نقل عمومی،  شبکه حمل و نقل مترو می باشد که تاثیر بسزایی در کاهش ترافیک و آلودگی هوا دارد. از سوی دیگر با توجه به هزینه های سرسام آور راه اندازی شبکه مترو، توسعه مرحله به مرحله با بهره برداری از یک خط و اجرای خطوط دیگر توسط مدیران شهری مورد توجه می باشد. لذا هدف از این تحقیق بررسی میزان دسترسی به شبکه مترو اصفهان در افق 1410 با رویکرد عدالت مکانی از دو جنبه افقی و عمودی در 5 طبقه اجتماعی با استفاده از شاخص های ضریب جینی،  منحنی لورنز، شاخص سطح سرویس (عرضه) حمل و نقل همگانی و دسترسی می باشد. آنچه  این تحقیق را از سایر تحقیق های مشابه متمایز می نماید بررسی وضعیت دسترسی به شبکه هریک از خطوط مترو و در نهایت تمامی خطوط و برآورد رشد جمعیت تا افق 1410 می باشد، که نقش بسزایی در تصمیم گیری برنامه ریزان شهری جهت توسعه سایر مدهای حمل و نقل شهری ایفا می نماید. نتایج این تحقیق نشان داد که ضرایب جینی در دسترسی به شبکه مترو در شهر اصفهان در بررسی عدالت افقی از عدالت عمودی بیشتر بوده که نشان از بی عدالتی زیاد در توزیع دسترسی گروهای حساس و نیازمند اجتماعی  به شبکه مترو وجود دارد. به طوری که ضریب جینی در دسترسی شهروندان به کلیه خطوط در عدالت افقی برابر با 0.42 و در عدالت عمودی در 5 طبقه شامل افراد بالای 60 سال، زیر 15 سال، فاقد ماشین شخصی، مهاجرین، خانوارهای با مساحت سکونت کمتر از 50 متر مربع به ترتیب  0.45، 0.49، 0.5، 0.54 و 0.6  این می باشد. 

    کلیدواژگان: عدالت مکانی، مترو، ضریب جینی، منحنی لورنز، دسترسی
|
  • Maryam Teimouri *, Mehdi Mokhtarzade, MohammadJavad Valadan Zoej Pages 1-16

    In this study, the SAR data is used as a supplementary data to overcome the limitations of the multispectral (MS) image in building detection. Therefore, the proposed method utilizes a multisensor data fusion to take the advantages of both MS and SAR data together. In addition, two different filter-based feature selection methods, MNF and PCA, are investigated as an alternative scenario when the training data is not accessible. In this respect, the optimum feature vector is selected using MNF, PCA and Genetic methods from MS and SAR data, separately. Thereafter, each selected feature vector is used to classify the images by implementing the support vector machine (SVM) and the artificial neural network classification methods. The experimental result shows that the PCA is able to select the feature vector without the need of training data as well as genetic algorithm. However, the MS classification result is poor where both roofs and streets are covered with asphalt. In this framework, the fusion of SAR and MS images in feature level was utilized to improve the classification results. Finally, to assign a label at the sample, a majority voting is calculated between the used classification methods results. However, according to the noisy result, using the neighborhood information in the form of a moving spatial window in different sizes is examined to determine the label of the central pixel more accurately. According to the experimental results, the overall accuracy and building detection accuracy are obtained 92.82% and 80.14%, respectively, which represent the satisfying performance of the proposed method.

    Keywords: building detection, Feature selection, SVM, Neural Network
  • Nahid Haghshenas, Ali Shamsoddini *, Hossein Aghighi Pages 17-32
    It is necessary to know about the quantity of urban tree canopy cover due to its role in air and noise pollution reduction, wind prevention, saving rain water, and runoff control. Being expensive and time consuming, the manual extraction of tree canopy has been replaced by remote sensing techniques conducted on the images, digitally. There are several parameters which must be optimized prior to use of object-oriented classification. One of these parameters is Scale affecting the segmentation results, significantly. Scale is usually set by trial and error which is an experimental approach. One of the aims of this study is to optimize Scale parameter, automatically. In addition, after segmentation process based on a proper Scale, it is required to classify the identified segments based on the attributes which are extracted from these segments. In this stage, the selection of suitable classification method fed by the proper attributes is critical. In this research, LiDAR data and aerial image acquired on Vaihingen, Germany, were utilized for segmenting the urban area. In order to identify suitable attributes, random forest feature selection was applied on the attributes derived from the identified segments. Machine learning methods including support vector machine, random forest, and decision tree were compared for classifying the segments based on their suitable attributes into two classes including tree canopy cover and others. The results indicated that Scale of 25 is the best one to segment this area. Also, the tree canopy cover map derived from support vector machine with quality index of 79.90 showed the best performance among different classifiers used in this study.
    Keywords: Urban tree canopy cover, Object-oriented method, Scale parameter, Machine Learning Algorithms
  • Mojdeh Mohammadi Khashoui *, Mohammad Reza Ekhtesasi, Ali Talebi, Seyed Zeynalabedin Hosseini Pages 33-54

    Digital elevation models and its derivatives are important factors for watershed modeling. It is obvious that DEM errors adversely affect the accuracy and thereby modeling of natural processes. This problem along with the impossibility of measuring all elements of nature, has led to a major evolution in the way of understanding and explaining phenomena. In this way, we can use the fractal geometry as a quantitative tool for modeling many complex natural phenomena. In fact, geophysical phenomena such as drainage networks are fractal phenomena with fractal behavior. The purpose of this paper is to evaluate sensitivity of the drainage networks based on DEMs (ASTER & SRTM), flow direction algorithms (Single Flow Direction (D8) and Multiple Flow Direction (MD8)) and topographic maps of 1:25000 in order to study the fractal dimension of drainage network on geological formations of Yazd-Ardakan basin. The results showed that the least difference in the length and the rank of the stream belonged to the drainage network obtained from the topographic maps of 1:25000. After the topographic maps, ASTER and the multi-flow direction algorithm are close to real ground map. Even though the multi-flow direction algorithm shows more detail on the drainage network. But it is not close to real ground map. The difference is particularly noticeable in the first rank of streams. Due to the very high sensitivity of the fractal dimension to the smallest change in drainage network conditions, the drainage network obtained from topographic maps were used to calculate the fractal dimension. The mean fractal dimension of 1.149, 1.16 and 1.207, respectively, represents Taft, Granite and Kahar formations. There is a significant correlation between fractal dimension and sensitivity to erosion of geological formations (level 0.99). In fact, the fractal dimension increases with increasing the sensitivity to erosion along with the drainage density in geological formations. The results showed that fractal dimension allows for a quick and accurate analysis of sensitivity to erosion of the formations of this area.

    Keywords: Digital elevation model, drainage network, flow direction algorithm, Fractal dimension
  • Maedeh Behifar, A.A Kakroodi *, Majid Kiavarz, Farshad Amiraslani Pages 55-74

    Drought is one of the most important natural disasters in the country, with devastating environmental and economic effects. Most drought studies have focused on drought severity, and other drought characteristics such as magnitude, duration, frequency and extent have not been studied.In this research, the capability of meteorological indices and remote sensing data are combined and used to study all drought characteristics such as severity, duration, magnitude and extent of drought in inland and coastal areas. For this purpose, the SPI index was calculated using TRMM satellite precipitation products and the results were compared with synoptic stations. The results showed that the correlation coefficient between the SPI calculated from the image and the station data was 0.94. Also, the correlation coefficient was more than 0.83 in all of the stations in the study area and the total MAE was 0.24. Then, using these data, the characteristics of intensity, duration, magnitude and frequency of drought in the study area were calculated. The results showed that it is possible to obtain the drought extent characteristic using satellite imagery that cannot be calculated by other methods. This shows that satellite imagery has been able to eliminate the lack of spatial details of the station data and provide a comprehensive view of the drought situation at the area.

    Keywords: Drought, Drought extent, remote sensing, Standardized precipitation index
  • Mohammad Momeni Esfahani *, Amir Shahrokh Amini Pages 75-92

    Colored dissolved organic matter (CDOM) is an important measure of water quality. CDOM can reduce the amount of light in water layers, disrupt the biological activity of photosynthesis, and inhibit the growth of phytoplankton populations that are essential for the aquatic food chain. Contrary to conducted research to date, which uses a specific wavelength, in this paper, we first examined the possibility of using visible portion of the spectrum to determine CDOM at 254-443 nm (254, 260, 350, 375, 400, 412, 440, 443 nm) in Landsat 8 . we then selected the most appropriate band ratios to measure CDOM at measurable wavelengths using the SVR algorithm (the parameters of which have been optimized using the genetic algorithm). It is noteworthy that in this study, the ratio of Coastal to red bands (R/R), blue to red (R/R), and the ratio of green to red bands (R/R) were considered for CDOM retrieval. Based on the results, considering the coefficient of determination (R = 0.71) and the amount of errors (MSE = 1.161 m, RMSE = 1.077 m and MAE = 0.946 m), it was concluded that the ratio of green to red bands in Landsat 8 is the most suitable choice for determining the colored dissolved organic matter. Moreover, according to the results from this study, the measurement of CDOM (440) is the most appropriate index for evaluating the quality of lake water resources in terms of their concentrations.

    Keywords: Colored dissolved organic matter, CDOM, SVR, LANDSAT 8, Water Resources
  • Saeed Mojarad * Pages 93-116

    The study area is located in the northeast of neyriz and near the village of Ghori in Fars province. Geologically, the units of the study area are located in the zone-Sanandaj-Sirjan and with the general northwest-southeastern trend. Most of these Units calcareous units, units sericitic - chlorite schist and amphibolite units up. In this research, ASTER sensor images and ground magnetometric data were used to explore and identify iron-rich regions in the study area. In this investigation, we applied methods of False Color Composite (FCC), Band Ratio (BR), Principle Component Analysis (PCA) using ASTER images and areas with severe alterations propellitic, phyllic and sericite. Using methods of ground magnetometric processing, many methods containes reduce to pole (RTP), upward continuation, Analytic Signal, Tilt Angle, Vertical Derivative were used to identify the sources and we were able to identify the edges of these anomalies. In the study area, we were able to identify four anomalies under the ground that it is very important. The results of both methods explored four anomalies. Aster imager process and magnetometric data led to primary potential mineral map of the area. For credibility of results, 52 samples were taken and analyzed by XRD methods. Five boreholes have been drilled to a depth of 140 meters and all results are consistent with each other. The methods used are important and valuable.

    Keywords: ASTER, Magnetometric, Iron ore, Tilt Angle, remote sensing
  • Aliakbar Matkan, Aliraze Vafaeinezhad, Iman Baharloo *, Ahmad Khademolhoseini Pages 117-132

    One of the most important modes of public transport is the metro transport network, which has a significant impact on reducing traffic and air pollution. On the other hand, due to the exorbitant costs of setting up the metro network, step-by-step development with the operation of one line and the implementation of other lines is of interest by urban managers. Therefore, the aim of this study is to investigate the extent of access to Isfahan metro network in the horizon of 1410 with the spatial equity approach from both horizontal and vertical aspects in 5 social classes using Gini coefficient indicators, Lorenz curve, service (supply) level index of public transportation and access. What distinguishes this research from the other similar studies is the investigation of access to the network of each metro line and finally all the lines and the estimation of population growth up to the horizon of 1410, which plays a significant role in the decisions of urban planners to develop other modes of urban transportation. The results of this study showed that Gini coefficients in access to the metro network in Isfahan in the study of horizontal equity are higher than the vertical equity, which shows a great injustice in the distribution of access of sensitive and needy groups to the metro network. So that the Gini coefficient in citizen's access to all lines in horizontal equity is 0.42 and in vertical equity in 5 classes including people over 60 years, under 15 years, without private cars, immigrants and households with an area of less than 50 square meters are 0.45, 0.49, 0.5, 0.54 and 0.6, respectively.

    Keywords: spatial equity, metro, Gini coefficient, Lorenz curve, access