فهرست مطالب

زیست شناسی جانوری - سال سیزدهم شماره 4 (تابستان 1400)

مجله زیست شناسی جانوری
سال سیزدهم شماره 4 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سارا احمدی زاده، عبدالحسن دولاح*، مریم رفیعی راد صفحات 1-13

    با افزایش سن برخی عملکردهای سیستم عصبی از جمله حافظه اجتنابی تضعیف می‏شود. اثرات مفید ورزش بر نوروژنز، افزایش سیناپس های نورونی، درمان اختلالات روانی، کمک به بهبود جراحات مغزی و پیشگیری از بیماری های نورودژنراتیو به اثبات رسیده است. از گیاهانی که در طب سنتی به اثرات ضد دردی آن اشاره شده لیموترش است؛ بنابراین در تحقیق حاضر تاثیر چهار هفته مصرف اسانس لیمو و تمرین شنا بر میزان حافظه و درد در موش سوری نر بررسی گردید. بدین منظور 40 سر موش سوری نر با وزن 5 ± 40 گرم مورد مطالعه قرار گرفت. موش ها به طور تصادفی به 4 گروه شامل کنترل، گروه شنا، گروه دریافت کننده اسانس لیموترش و گروه تمرین شنا + مصرف اسانس لیموترش تقسیم شدند. تمرین شنا شامل چهار هفته شنا در آب به مدت 30 دقیقه در هر جلسه و پنج جلسه در هفته بود و اسانس لیمو 50 میلی گرم بر کیلوگرم به روش گاواژ تجویز گردید. جهت ارزیابی حافظه اجتنابی از دستگاه شاتل باکس و با استفاده از تست تیل فیلک، میزان آستانه درد مورد سنجش قرار گرفت. نتایج نشان داد اسانس لیموترش و تمرین شنا باعث کاهش معنادار احساس درد شده است (001/0 <p). همچنین مصرف توام اسانس لیمو و تمرین شنا سبب افزایش میزان حافظه در موش سوری نر می‏شود (001/0 <p). تمرین هوازی، به ویژه شنا، اثر مثبت بر تثبیت حافظه و کاهش آستانه درد داشته است. احتمالا مصرف اسانس لیمو به دلیل وجود آنتی اکسیدان‏های  ‏قوی می تواند احساس درد را کاهش دهد و حافظه اجتنابی را بهبود ببخشد.

    کلیدواژگان: اسانس لیمو، تمرین شنا، حافظه، درد، موش سوری نر بالغ
  • صادق بازوند، طاهره ناجی*، عبدالرضا محمد نیا صفحات 15-28

    سیکلوفسفوماید یک داروی الکیله کننده DNA با خواص آنتی نیوپلاستیک است .علیرغم کاربردهای کلینیکی فراوان در درمان سرطان، این دارو دارای اثرات سمی بر بافت های بدن به ویژه ارگان های جنسی می باشد. یکی از مهمترین عوارض جانبی آن، تغییر عملکرد سیستم تناسلی در جنس نر است که ممکن است منجر به ناباروری گردد. در این تحقیق تعداد 20 سر موش نر بالغ نژاد ویستار با وزن 30 ± 220 گرم انتخاب شدند و همه حیوانات  توسط رژیم پلت استاندارد تغذیه گردیدند گروه دریافت کننده سیکلوفسفامید: دریافت پلیت استاندارد + آب و سیکلوفسفامید با دوز 40 میلی گرم بر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی به مدت 30 روز تحت تیمار قرار گرفتند. بیان ژن های ODF1 وZPBP   با روش ریل تایم مورد بررسی قرار گرفت. نتایج به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS وآزمون آماری واریانس یک طرفه One way ANOVA  مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج حاصل نشان داد که در تیمارهای آزمایشی سطح بیان ژن های ODF1 و ZPBP میان گروه های کنترل و تیمارها دارای  اختلاف معناداری بود (05/0  ≤p). نتایج نشان داد که بیان ژن ZPBP و ODF1 در گروه مواجهه شده با داروی سیکلو فسفاماید نسبت به گروه کنترل به ترتیب 26/7 و 5/7 برابر کاهش داشته است و بیان ژن های فوق دستخوش تغییرات معناداری شده بود. همچنین مقایسه تعداد اسپرم ها در دو گروه کنترل و تیمار نشان داد  در گروه تیمار تعداد اسپرم ها، نسبت به گروه کنترل کاهش یافته است  که احتمالا کاهش تعداد اسپرم ها در میزان باروری رت های نر نژاد ویستار موثر می باشد.

    کلیدواژگان: سیکلوفسفامید، ژن ODF1، ژنZPBP، عامل آلکیله، ریل تایم
  • سمیه بهلولی*، گلاویژ محمودی صفحات 29-36
    صرع یک ​​اختلال عصبی است که در هر دو جنس زن و مرد رخ می دهد ولی احتمال وقوع در مردان بیشتر از زنان است. صرع و بسیاری از داروهای ضد صرع موجب اختلالات تولیدمثلی و کاهش کیفیت منی در مردان شده و احتمال ناباروری در مردان  مبتلا به صرع را افزایش می دهد. برخی از گیاهان دارویی از پیشرفت بیماری و بروز حملات صرعی جلوگیری می کند. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی تاثیر مرزه پرویی بر میزان هورمون های هیپوفیزی- گنادی در موش های سالم و صرعی شده توسط پنتیلن تترازول بود. در این مطالعه از 48 راس موش صحرایی یا رت نژاد ویستار استفاده شد. موش ها به دو گروه سالم و کیندلیگ با پنتیلن تترازول و هر گروه به سه زیر گروه، کنترل و تحت درمان با دوزهای 150 و 300 ppm اسانس مرزه پرویی تقسیم گشتند. بعد از چهار هفته موش ها جهت بررسی میزان هورمون های هیپوفیزی-گنادی مورد بررسی قرار گرفتند. آنالیز داده ها با روش One‐way ANOVA  و تست تعقیبی توکی انجام شد. بر اساس نتایج به دست آمده در این مطالعه هورمون های هیپوفیزی- گنادی در موش های مبتلا به صرع تغییر کرده و به طور معنی داری نسبت به موش های سالم کاهش یافت (001/0 ≥ p). هورمون های تستوسترون و هورمون لوتیینی با افزایش دوز اسانس مرزه پرویی در گروه های مورد مطالعه افزایش می یابند و این افزایش در دوز بالا معنی دار بود (001/0≥ p). هورمون محرک فولیکولی با افزایش دوز اسانس در گروه های موش های سالم و مبتلا به صرع افزایش ناچیزی یافت. مرزه پروییبه عنوان یک آنتی اکسیدان طبیعی رادیکال های آزاد حاصل از بیماری صرع را از بین برده و تاثیر مخرب ناشی از صرع را در فرآیند باروری و پتانسیل تولیدمثلی را کاهش می دهد.
    کلیدواژگان: مرزه پروئی، هورمون های هیپوفیزی- گنادی، پنتیلن تترازول، رت
  • آزیتا تیشه یار، رحیم احمدی*، مینو محمودی، عبدالرضا محمدی نیا صفحات 37-45
    هورمون های استروییدی جنسی می توانند بر تکثیر سلول های سرطانی در سطح سلولی و مولکولی اثرگذار باشند. در این مطالعه به بررسی اثرات آپوپتوزی تستوسترون بر سلول های سرطانی ریوی (A549) در محیط کشت سلولی  پرداخته شد. این مطالعه تجربی- آزمایشگاهی، اثر سیتوتوکسیک هورمون تستوسترون بر سلول های غیرسرطانی Hek293 و سلول های سرطانی A549 با استفاده از تست MTT سنجیده شد. با استفاده از Real Time PCR بیان نسبی ژن های آپوپتوزی Bax و ضدآپوپتوزی Bcl2 در سلول های A549 در مواجهه با دوز IC50 تستوسترون ارزیابی شد. داده ها با استفاده از روش آماری آزمون واریانس یکطرفه بین گروه ها مقایسه شدند.مواجهه سلول هایA549    و Hek293 با دوز بالای تستوسترون (1000 میکروگرم/میلی لیتر) سبب کاهش معنادار زنده مانی سلول ها شد (01/0 > p). دوز IC50 تستوسترون سبب کاهش معنادار سطح  بیان ژن ضدآپوپتوزی  Bcl2 در سلول های A549  شد (01/0 > p)، اما تغییر معناداری در سطح نسبی بیان ژن آپوپتوزی Bax ایجاد نکرد. غلظت سیتوتوکسیک تستوسترون با مهار سطح بیان ژن ضد آپوپتوزی Bcl2 سبب القای مرگ سلولی در سلول های سرطانی ریه می گردد. بر این اساس، تستوسترون در دوز مناسب دارای اثرات ضد سرطانی  بر علیه سلول های سرطانی ریه است.
    کلیدواژگان: تستوسترون، آپوپتوز، سرطان ریه، BAX، BCL2
  • سید ابراهیم حسینی*، علی اکبرنژاد، فاطمه شب خیز، رحمان سوری صفحات 47-56

    هدف از پژوهش حاضر بررسی تاثیر تمرین هوازی و مصرف خوراکی سرگل زعفران ایرانی بر نسفاتین-1 و امنتین-1 در زنان چاق دیابتی نوع 2 بود. تعداد 44 نفر از جامعه پژوهش به شیوه تصادفی ساده انتخاب و به چهار گروه (هر گروه 11 نفر) 1. مکمل + ورزش، 2. ورزش + دارونما، 3. دارونما و 4. مکمل تقسیم شدند. پروتکل تمرین، در جلسه اول شامل 20 دقیقه فعالیت با شدت 40 تا  45 درصد حداکثر ضربان قلب بود که هر هفته 5 دقیقه به مدت زمان و هر دو هفته 5 درصد به شدت فعالیت اضافه شد. تمرینات هوازی با توجه به عدم فعالیت ورزشی منظم این افراد و آمادگی جسمانی پایین با ضربان قلب 40-45 درصد ضربان قلب حداکثر شروع شد و شدت و مدت تمرین هر هفته به صورت تدریجی و پیوسته افزایش یافت. از گروه دارونما و مکمل زعفران در این مدت خواسته شد که فعالیت ورزشی نداشته باشند. مطابق با برخی تحقیقات انسانی، دوز روزانه 200 میلی گرم پودر سرگل زعفران (یک بار در روز) استفاده شد. کپسول های دارونما، محتوی 200 میلی‎گرم آرد گندم به صورت همشکل مکمل اصلی برای گروه دارونما تهیه شد. نتایج درون گروهی حاکی از آن است که بین پیش آزمون و پس آزمون امنتین-1 و نسفاتین-1 همه گروه ها به جز گروه دارونما اختلاف معناداری وجود دارد (05/.0 ≤p). همچنین مقایسه نتایج بین گروهی در متغیر امنتین-1 و و نسفاتین-1  حاکی از آن بود که بین تمام گروه های دریافت کننده مداخله در مرحله پس آزمون با گروه دارونما اختلاف معنی دار بود (0001/0 =p). اگرچه تمرین ورزشی فوایدی در بهبود افراد دیابتی دارد، اما با توجه به نتایج پژوهش حاضر، مکمل دهی عصاره سرگل زعفران می تواند منجر به افزایش بیشتر امنتین-1 و نسفاتین-1 شود.

    کلیدواژگان: تمرین هوازی، نسفاتین-1، امنتین-1، سرگل زعفران
  • سوران حیدری، کمال عزیزبیگی*، کاوه بهمن پور صفحات 57-66
    امروزه چاقی به یک معضل جهانی تبدیل شده و از عوامل ایجاد کننده آن، کم تحرکی و رژیم غذایی سرشار از کلسترول است. این وضعیت باعث افزایش استرس اکسیداتیو و کاهش فعالیت آنزیم های اکسیداتیو و در نتیجه عوارضی مانند بیماری های قلبی عروقی می شود. فعالیت ورزش هوازی و رعایت رژیم غذایی پرچرب به عنوان یک مداخله غیردارویی موثر بر افزایش ظرفیت آنتی اکسیدانی مورد استفاده قرار می گیرد. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر 12 هفته تمرین هوازی بر آنزیم های آنتی اکسیدانی قلبی در  موش های تغذیه شده با غذای کلسترول بالا بود. 32 سر موش آزمایشگاهی نژاد ویستار مورد آزمایش قرار گرفتند. در نیمی از موش ها با اضافه کردن یک درصد کلسترول به غذا طی 6 تا 8 هفته، هایپرکلسترولمی القا شد. موش ها به 4 گروه هشت تایی شامل تغذیه نرمال، گروه هایپرکلسترولمیک، تمرین هوازی- هایپرکلسترولمیک و تمرین هوازی- تغذیه نرمال تقسیم شدند. تمرین هوازی پنج روز در هفته و به مدت 12 هفته اجرا شد. 24 ساعت پس از آخرین جلسه تمرینی، موش ها کشته و سلول های قلبی خارج شدند. میزان فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز، کاتالاز و گلوتاتیون پراکسیداز قلبی توسط کیت های مخصوص ارزیابی شد. نتایج نشان داد که افزایش میزان کلسترول خون تاثیر آماری معنی دار در کاهش آنزیم ها در بافت قلب داشت. همچنین مشخص شد که تمرین هوازی باعث افزایش معنی داری در میزان فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدانی در بافت قلب می شود. بیشترین میزان کاهش در سطح آنزیم های آنتی اکسیدانی مربوط به گروه هایپرکلسترولمی شده و ببیشترین میزان افزایش مربوط به گروه تمرینات هوازی - تغذیه نرمال بود. تغذیه سرشار از کلسترول ظرفیت آنتی اکسیدانی قلب را کاهش می دهد. هرچند که تمرینات هوازی باعث افزایش فعالیت آنتی اکسیدانی قلب می شود اما ظاهرا پرهیز از تغذیه سرشار از کلسترول می تواند نقش موثرتری ایفا کند.
    کلیدواژگان: Cat، GPX، تمرین هوازی، رژیم غذایی پرچرب، موش صحرایی ویستار
  • فاطمه رحیمی اصل، مریم خسروی*، رامین حاجی خانی، جلال صولتی، حسین فهیمی صفحات 67-77

    اضطراب و افسردگی از شایعترین بیماری های روانی هستند. استرس اکسیداتیو از جمله  عوامل ایجاد اضطراب و افسردگی است. دانه شاهی دارای خواص ضد التهابی، آنتی اکسیدانی می باشد. هدف از این تحقیق بررسی اثر عصاره آبی گیاه شاهی بر رفتارهای شبه اضطرابی و شبه افسردگی در موش های سوری نر بالغ است. در این تحقیق از موش های کوچک نر با محدوده وزنی 35-30 گرم استفاده شد. ابتدا حیوانات مورد آزمایش به مدت 2 هفته تحت تیمار با عصاره آبی دانه شاهی با دوز های   200 ،400 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم قرار گرفتند. پس از پایان دوره تیمار، سطوح اضطراب و افسردگی به ترتیب به وسیله دستگاه ماز بعلاوه مرتفع (EPM) و تست شنای اجباری ارزیابی شد. در هیچ یک از گروه های دریافت کننده عصاره شاهی تغییرات معنی داری در زمان سپری شده در بازوی باز ، تعداد ورود به بازوی باز و فعالیت حرکتی مشاهده نشد. نتایج حاصل از تست شنای اجباری نشان داد که  در حیوانات دریافت کننده عصاره شاهی با  دوزهای 400 و 600 میلی گرم بر کیلوگرم  زمان شنا و زمان بی حرکتی نسبت به گروه کنترل به ترتیب افزایش  و کاهش معنی داری  داشته است (01/0  <p). یافته های حاصل از این مطالعه اثرات تعدیل کنندگی عصاره دانه شاهی بر رفتارهای شبه افسردگی را نشان داد، اما  این عصاره بر رفتارهای شبه اضطرابی اثرات معنی داری  نداشت.

    کلیدواژگان: افسردگی، اضطراب، شاهی، موش سوری
  • طیبه زارع زاده، نعمت الله نعمتی*، حسام رمضان زاده، طاهره باقرپور صفحات 79-88
    اثرات فعالیت فیزیکی مادران در دوران بارداری بر پیامدهای نوزادی اخیرا موضوع تحقیقات بسیاری بوده است. ارزیابی معیارهای رشد یکی از عوامل اصلی تعیین کننده رشد جسمانی و مغزی کودک در آینده و نشانه معتبری از رشد داخل رحمی می باشد بنابراین هر نوع مداخله ای در بارداری که بر رشد جنین تاثیر گذار باشد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر ورزش های مدیریت شده در بارداری بر معیارهای رشد نوزادان در زنان نخست زا میباشد. مطالعه حاضر یک کار آزمایی بالینی تصادفی کنترل شده میباشد که بر روی 80 زن باردار نخست زای سالم شهرستان دامغان انجام شده است. زنان باردار دارای شرایط ورود به مطالعه انتخاب و به روش تصادفی به دو گروه مقایسه و مداخله تقسیم شدند. گروه مداخله از هفته 18-20 حاملگی تا هفته 37-39 بارداری در برنامه مداخله ورزشی مدیریت شده به تعداد تقریبی 60 جلسه تمرینی قرار گرفتند و گروه مقایسه مراقبت های استاندارد دوران بارداری را داشتند. نتایج آزمون های تی مستقل نشان داد که در متغیرهای وزن نوزاد (342/0 = p و 957/0 = t)، دور سر نوزاد  (342/0 = p و 921/0 = t)، قد نوزاد (492/0 = p و 739/0 = t) و سن بارداری (277/0 = p و 218/1 = t) بین دو گروه تفاوت معناداری وجود ندارد. یک برنامه ورزشی مدیریت شده با شدت متوسط در طول دوران بارداری، وضعیت سلامتی و رشد جنین را به خطر نمی اندازد و موجب کاهش رشد جنین نمی شود.
    کلیدواژگان: ورزش در بارداری، زنان نخست زا، وزن نوزاد، قد نوزاد، دور سر نوزاد
  • اسدالله شهرانی، مریم بنانج*، پروین منصوری، هنگامه علی بیک، ناهید نیکخواه صفحات 89-99

    پوست در معرض جراحات و صدمات مکانیکی است و با افزایش سن، کلاژن پوست دچار تغییرات می گردد. در ترمیم و جوان سازی پوست، از گیاهان دارویی و ژل آلویه ورا به صورت تجربی و سنتی، استفاده می شود. در این مطالعه به تاثیر نانوالیاف ژلاتین آلویه ورا بر بیان ژن کلاژن І پس از میکرونیدلینگ در پوست موش نر آزمایشگاهی پرداخته شد. این مطالعه، در شرایط آزمایشگاهی استاندارد انجام گرفت، موش های تحت آزمایش، میکرونیدلینگ شدند. گروه ها به مدت 48 ساعت، تحت تاثیر تیمارهای، سالین، ژل آلویه ورا و نانوالیاف ژلاتین- آلویه ورا  قرار گرفتند. پس از نمونه برداری و تخلیص RNA بافتی، میزان بیان ژن کلاژن  Іبه روش Real time PCR  مورد ارزیابی قرار گرفت.نتایج بدست آمده نشان داد: به علت  جراحت پوستی،  بیان ژن کلاژن І در گرو ه های تحت آزمایش نسبت به گروه شاهد، کاهش معنا دار داشت. اما تیمار با ژل آلویه ورا و نانوالیاف ژلاتین آلویه ورا،  باعث افزایش معنا دار بیان ژن کلاژن І، نسبت به گروه مدل  شد. میکرونیدلینگ باعث تحریک پوست شد. گلومانان موجود در نانو الیاف به صورت تدریجی آزاد شده و با  عبور از منافذ ریز پوست، با تاثیر بر مسیر MAP/ERK باعث کاهش التهاب و افزایش بیان ژن کلاژنІ در محل جراحت شد.این روش افزایش کلاژن پوست،  باعث ترمیم و فرآیند جوان سازی  پوست می گردد..

    کلیدواژگان: پوست، میکرونیدلینگ، نانوالیاف، ژلاتین، آلوئه ورا، PCR، کلاژن І
  • زهرا عرفا، شیوا ایرانی*، علی زمانیان، هادی بخشی، حبیب نیکوکار، به آفرید قلندری صفحات 101-117

    مهندسی بافت استخوان رویکردی امیدوارانه جهت توسعه درمان های مناسب جدید برای رفع آسیب های بافت استخوانی است. یکی از اهداف مهم در این رشته، ساخت داربست هایی با تقلید از ماتریکس خارج سلولی است. هدف از این مطالعه تولید داربست پلی لاکتیک اسید/لاپونیت (PLA/LAP) و بررسی رفتار سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان انسانی (hBMSCs) بر روی آن بود. ابتدا داربست PLA به روش الکتروریسی ساخته شد و سپس LAP با غلظت 8/0 درصد وزنی (LAP0.8%) بر روی آن پوشش داده شد. مورفولوژی داربست توسط میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM) و طیف سنجی پراش انرژی پرتو ایکس (EDX)، ساختار شیمیایی آن توسط طیف سنجی ATR-FTIR و میزان آبدوستی داربست با آزمون زاویه تماس آب بررسی شد. نهایتا زیست سازگاری داربست و بقای سلولی توسط تست MTT، بر روی سلول های hBMSC انجام شد. نتایج حاصل از مورفولوژی داربست نشان دهنده پوشش دهی موفق LAP0.8% بر روی داربست PLA بود. همچنین، سطح آبدوستی داربست PLA پس از پوشش دهی با LAP بهبود یافت. زیست سازگاری داربست تا 24 ساعت بعد از کشت سلولی و بقای سلول های hBMSC تا 72 ساعت پس از کشت (001/0 ≥ p) تایید شد. از نتایج بدست آمده در این تحقیق به نظر می رسد که داربست  PLA/LAP0.8% بدلیل حفظ زیست سازگاری و بقای سلولی که بواسطه حضور یون های موجود در نانوذره LAP است، می تواند کاندیدای مناسبی برای برنامه های مهندسی بافت استخوان باشد.

    کلیدواژگان: پلی لاکتیک اسید، لاپونیت، الکتروریسی، مهندسی بافت، استخوان
  • سمانه مقدم زادگان، مژگان امتیازجو*، مهنازالسادات صادقی، محمد ربانی صفحات 119-132
    بیماری التهابی روده، بیماری مزمن دستگاه گوارش است و درمان قطعی دارویی برای این بیماری وجود ندارد. اگر از پیشرفت این بیماری جلوگیری نشود موجب بروز بیماری های خطرناکی از جمله سرطان روده بزرگ می شود. سیانوباکتری اسپیرولینا یک منبع منحصر به فرد از مواد زیست فعال طبیعی با خواص بالقوه در سلامت زایی می باشد. هدف مطالعه حاضر، تهیه آنزیم سیستیین پروتیاز میوه کیوی و بهینه سازی استخراج پپتید زیست فعال اسپیرولینا پلاتنسیس توسط آنزیم سیستیین پروتیاز و بررسی خاصیت ضدالتهابی پپتیدهای استخراج شده اسپیرولینا در موش های مبتلا به التهاب روده می باشد. بدین منظور از روش سطح پاسخ RSM عملکرد بهینه آنزیم مشخص شد و پپتیدهای استخراج شده در خشک کن انجمادی خشک و برای تعیین وزن مولکولی پپتید، الکتروفورز SDS page space گردید. پپتیدهای حاصل در دمای 20- درجه نگهداری شد. جهت بررسی اثرات ضدالتهابی در 28 سر موش Balb/C با اسیداستیک چهار درصد  التهاب القا گردید. پس از اطمینان از التهاب پپتید با غلظت (8/3  میلی گرم بر کیلوگرم) و داروی امپرازول به عنوان کنترل مثبت و آب به عنوان کنترل منفی به موش های Balb/C مبتلا به زخم روده، گاواژ انجام شد. نتایج نشان داد وزن مولکولی آنزیم سیستیین پروتیاز 24 کیلودالتون است و بهینه شرایط هیدرولیز آنزیمی سیستیین پروتیاز در دمای 60 درجه سانتی گراد، زمان 210دقیقه و pH 5/7 بدست آمد. نتایج بافت شناسی وجود التهاب در گروه شاهد و در موش هایی که پپتید با غلظت 8/3 میلی گرم بر کیلوگرم بافت روده ترمیم، کریپت و مخاط روده در طول درمان کاملا بازسازی شده بود را نشان داد. آنزیم آلکالین فسفاتاز در موش هایی که پپتید دریافت کردند پایین آمده که نشانه بهبود التهاب در موش ها است. در نتیجه پپتیدهای زیست فعال اسپیرولینا توانسته التهاب موجود در روده موش ها را درمان کند.
    کلیدواژگان: پپتیدهای زیست فعال، التهاب، اسپیرولینا، آنزیم سیستئین پروتئاز، موش Balb، c
  • علی مندالی*، سهراب رسولی صفحات 133-140

    سارکوسیستیس یک تک یاخته انگلی درون سلولی اجباریست که می تواند موجب اختلالات گوارشی در بزها و خسارات هنگفت مالی در صنعت دامداری گردد. این مطالعه با هدف تعیین میزان شیوع عفونت سارکوسیستیس در بزهای کشتاری در کشتارگاه خوی، ایران با استفاده از روش میکروسکوپی و مقایسه آن با روش ماکروسکوپی به مرحله اجرا درآمد. بدین منظور لاشه202 راس از بزهای کشتاری از نظر وجود ماکروکیست با مشاهده چشمی و سپس به روش میکروسکوپی مورد بررسی قرار گرفت. طبق نتایج به دست آمده 96/1 درصد بزهای مورد مطالعه آلوده به ماکروکیست تشخیص داده شدند. در بررسی میکروسکوپی 55/22 درصد بزهای موردمطالعه ازلحاظ آلودگی مثبت تشخیص داده شدند. تحلیل داده ها نشان دهنده وجود اختلاف معنی دار آماری بین میزان آلودگی در رده های سنی مختلف بود و میزان عفونت با افزایش سن بیشتر می شد (05/0  <p)، در حالیکه میزان آلودگی مستقل از جنس بود و اختلاف معنی داری بین میزان آلودگی جنس های مختلف وجود نداشت.  همچنین اختلاف آماری معنی داری بین میزان آلودگی در عضلات مختلف وجود داشت (05/0 <p) و بیشترین میکروکیست در عضلات اسکلتی با  78/84 درصد و کمترین میکروسیست در عضلات قلب با 26/28 درصد مشاهده شد.این مطالعه نشان داد با توجه به اینکه روش میکروسکوپی در تعیین میزان آلودگی به سارکوسیست در قیاس با روش چشمی ارجحیت فاحشی دارد لذا لازم است در مورد تعیین آلودگی های سارکوسیستی در لاشه های بزهای کشتاری دقت بیشتری اعمال شود.

    کلیدواژگان: سارکوسیستیس، روش میکروسکوپی، میکروکیست، بز
|
  • Sara Ahmadizadeh, Abdolhassan Doulah *, Maryam Rafieirad Pages 1-13

    With age, some functions of the nervous system, including avoidance memory, are impaired. The beneficial effects of exercise on neurogenesis, increasing neuronal synapses, the treatment of mental disorders, helping improve brain injuries, and prevention of neurodegenerative diseases have been proven. Citrus limon is one of the plants mentioned in traditional medicine for its analgesic effects. Therefore, in the present study, the effect of four weeks of lemon essential oil consumption and swimming training on memory and pain in male mice was investigated. To this end, 40 male mice with a weight of 40±  5 g were studied. The mice were randomly divided into 4 groups including control, swimming group, group receiving lemon essential oil, and group of swimming training + consuming lemon essential oil. Swimming practice consisted of four weeks of swimming in water for 30 minutes per session and five sessions per week, and 50 mg/kg lemon essential oil was administered by gavage. The pain threshold was measured to evaluate the avoidance memory of the shuttle box using the tail flick test. The results showed that the essential oil of lemon and swimming training has significantly reduced pain (p < 0.001). Moreover, the combined consumption of lemon essential oil and swimming training increased memory in male mice (p < 0.001). Aerobic exercise, especially swimming, has had a positive effect on memory consolidation and reduction of pain threshold. Probably, consuming lemon essential oil due to the presence of strong antioxidants can reduce the feeling of pain and improve avoidance memory.

    Keywords: Lemon essential oil, swimming training, Memory, pain, Adult male mice
  • Sadegh Bazvand, Tahereh Naji *, Abdolreza Mohammadnia Pages 15-28

    Cyclophosphoma iodine is a DNA-inducing drug with anti-neoplastic properties. One of its most important side effects is changing the function of the reproductive system in males, which may lead to infertility. The ODF gene significantly reduced in infertile men. In spite of the effect of this drug on testicular tissue, there was no work on the expression of ODF1 and ZPBP genes in testicular tissue; this was done for the first time. In this study, 20 adult male Wistar rats weighing 220±30 g were selected and all were fed by standard pellet diet in the group receiving cyclophosphamide: receiving standard pellet with water and cyclophosphamide at a dose of 40 mg/kg. The groups were treated intraperitoneally for 30 days. The expression of ODF1 and ZPBP genes was investigated by Real Time method. The results showed that the expression level of ODF1 and ZPBP genes was significantly different between the control and treatment groups, and according to the calculations performed by the software the statistical data (P≤0.05), SPSS, and one-way ANOVA test, it was concluded that ZPBP and ODF1 gene expression decreased 7.26 and 7.5 times in the group exposed to cyclophosphamide compared to the control group, respectively. Moreover, comparing the number of sperm in the control and treatment groups showed that the number of sperms in the treatment group decreased compared to the control group. Reduced number of sperm may affect the fertility rate of male Wistar rats.

    Keywords: Cyclophosphamide, ODF1 Gene, ZPBP Gene, Alkylated Agent, Real Time
  • Somayeh Bohlouli *, Gelavij Mahmoodi Pages 29-36
    Epilepsy is a neurological disorder that occurs in both men and women, but is more likely to occur in men than women. Epilepsy and many antiepileptic drugs cause reproductive disorders and reduce the quality of semen in men and increase the risk of infertility in men with epilepsy. some medicinal plants prevents the progression of the disease and the occurrence of epileptic seizures. The aim of this study was to evaluate the effect of Satureja edmondi on the level of pituitary-gonadal hormones in normal and epileptic rats with pentylenetetrazole. In this study, 48 Wistar rats were used. Rats were divided into two groups: normal and kindling with pentylenetetrazole, and each group was divided into three subgroups, control and treated with doses of 150 and 300 ppm Satureja edmondi essential oil. After 4 weeks, rats were examined for pituitary-gonadal hormone levels. Data analysis was performed by one-way ANOVA method and Tukey post hoc test and P
    Keywords: Satureja Edmondi, Pituitary-gonadal hormones, Pentylenetetrazole, Rat
  • Azita Tishehyar, Rahim Ahmadi *, Minoo Mahmoudi, Abdolreza Mohamadnia Pages 37-45
    Studies have shown that sex steroids affect the proliferation of cancer cells at cellular and molecular levels. The present study investigated the apoptotic effects of testosterone on lung cancer (A549) cells in cell culture medium. In this experimental-laboratory study, the cytotoxic effects of testosterone on Hek293 and A549 cells were assayed using MTT method. Real time PCR was used to evaluate the expression levels of Bax and Bcl2 genes in A549 cells exposed to IC50 dose of testosterone. The data were statistically analyzed between groups using one-way ANOVA. Exposure of Hek293 and A549 cells to higher dose of testosterone (1000 microg/ml) of testosterone resulted in significant decrease in cell viability (P<0.001). IC50 dose of testosterone significantly decreased the anti-apoptotic Bcl-2 gene expression level (P<0.001) in A549 cells, however, did not significantly change the expression level of apoptotic Bax gene. The cytotoxic concentration of testosterone induces apoptosis in lung cancer cells by its inhibitory effect on anti-apoptotic Bcl-2 gene expression level. Accordingly, appropriate dose of testosterone has anti-cancer effects against lung cancer cells.
    Keywords: Lung Cancer, Testosterone, Apoptosis, BAX, BCL2
  • Seyed Ebrahim Hosseini *, AliAkbar Nezhad, Fatemeh Shabkhiz, Rahman Soori Pages 47-56

    The aim of this study was to investigate the effect of aerobic exercise and oral consumption of Iranian saffron flower on Nesfatin-1 and Omentin-1 in obese women with type 2 diabetes. Forty-four people from the research community were randomly selected and divided into four groups (11 people in each group) 1. supplement + exercise, 2. exercise + placebo, 3. placebo and 4. supplement. The training protocol in the first session included 20 minutes of activity with an intensity of 40 to 45% of the maximum heart rate, increased by 5 minutes every week for 9 weeks and 5% of the intensity of activity every two weeks. Due to the lack of regular physical activity and low physical fitness of these people, aerobic exercise started with a heart rate of 40-45% of the maximum heart rate and the intensity and duration of exercise increased gradually and continuously every week. The placebo and saffron supplement groups were asked not to exercise during this period. The amount of 200 mg of powdered saffron flower in capsules of the same color and shape with placebo capsules containing 200 mg of wheat flour was prepared. The results within the group indicated a significant difference between the pre-test and post-test of omentin-1 and nesfatin-1 in all groups except the placebo group (P≤0.05). Besides, the comparison of the results between groups in the variables of omentin-1 and nesfatin-1 showed a significant difference between all groups receiving the intervention in the post-test phase with the placebo group (P=0.0001). Although exercise has benefits in improving diabetics, but according to the results of the present study, supplementation with saffron extract can lead to a further increase in omentin-1 and nesfatin-1.

    Keywords: Aerobic exercise, Nesfatin-1, Amentin-1, saffron
  • Soran Heidari, Kamal Azizbeigi *, Kaveh Bahman Pour Pages 57-66
    Obesity has become a global problem today. Obesity can be caused by sedentary lifestyle and a high-cholesterol diet. This condition increases oxidative stress and decreases the activity of oxidative enzymes, resulting in many complications, including cardiovascular disorders. Aerobic exercise and avoidance of high-fat diets are used as a non-pharmacological intervention to increase antioxidant capacity; however, the exact mechanisms of this on the cardiovascular system have not yet been fully identified. The aim of this study was to evaluate the effect of 12 weeks of aerobic exercise on cardiac antioxidant enzymes in mice fed high cholesterol diet. Thirty-two laboratory Wistar rats (191.2 ± 19 g), age 6-8 weeks were randomly assigned to four groups after the hypercholesterolemia induction of half of the rats (adding 1% cholesterol to the food of the rats and sampling the tails of the rats). These four groups comprised of the aerobic exercise-normal nutrition group (n=8), hypercholesterolemic group (n=8), aerobic exercise- hypercholesterolemic group (n=8) and normal nutrition group (n=8). Each endurance exercise training session was held five days a week for 12 weeks. Twenty-four hours after the last training session, the rats were killed and the cardiomyocytes were removed. Moreover, the activity of superoxide dismutase (SOD), catalase (CAT) and glutathione peroxidase (GPX) enzymes was evaluated by specific kits. The results showed that increasing blood cholesterol had a statistically significant effect on reducing SOD, CAT, and GPX in heart tissue (p=0.001). Furthermore, it was found that aerobic exercise significantly increases the activity of antioxidant enzymes in cardiomyocytes (p=0.001). The highest decrease in the level of antioxidant enzymes was related to the hypercholesterolemic group and the highest increase was related to the aerobic exercise-normal nutrition group. Cholesterol-rich diets reduce the activity of antioxidants in the heart. Although aerobic exercise increases the heart’s antioxidant activity, it seems that avoiding a high-cholesterol diet can play a more effective role.
    Keywords: SOD, Cat, GPX, Aerobic exercise, High fat diet, Wistar Rat
  • Fatemeh Rahimiasl, Maryam Khosravi *, Ramin Hajikhani, Jalal Solati, Hossien Fahimi Pages 67-77

    Anxiety and depression are the most common mental illnesses. Oxidative stress is one of the causes of anxiety and depression. Lepidium sativum has anti-inflammatory and antioxidant properties. The aim of this study was to investigate the effect of aqueous extract of Lepidium sativum on anxiety-like and depression-like behaviors in adult male mice. In this study, male mice weighing 30-35 g were used. First, the tested animals were treated with aqueous extract of Lepidium sativum at doses of 200, 400 and 600 mg/kg for 2 weeks. At the end of the treatment period, the levels of anxiety and depression were assessed by an elevated plus maze (EPM) and forced swimming test, respectively. No significant changes were observed in any of the groups receiving Lepidium sativum extract in the time spent in the open arm, the number of entrances to the open arm and motor activity. The results of forced swimming test showed that in animals receiving Lepidium sativum extract at doses of 400 and 600 mg/kg, swimming time and immobility time were significantly increased and decreased compared to the control group, respectively (p < 0.01). The results of this study showed the modulatory effects of Lepidium sativum extract on depressive-like behaviors, but this extract had no significant effects on anxiety-like behaviors.

    Keywords: Depression, anxiety, Lepidium sativum, Mice
  • Tayebeh Zare Zadeh, Nematollah Nemati *, Hesam Ramazanzade, Tahereh Bagherpour Pages 79-88
    Recently, mothers’ physical activity during pregnancy has been the subject of many studies and no human studies have reported negative effects of prenatal exercise on fetus. This study aimed to determine the effect of managed exercise during pregnancy on fetal growth. This randomized controlled clinical trial enrolled 80 pregnant women in Damghan meeting the inclusion criteria. Samples were randomly selected using randomization website and divided into control and intervention groups. The intervention consisted of a structured individual and group aerobic exercises including individual walking, aerobic exercise, sitting Pilates exercise, and moderate to intense gestational aerobic exercise three times a week from gestational age of 18-20 weeks to 37-39 weeks. There were approximately 60 training sessions. The control group received standard care and had routine activities. The independent t-test revealed an insignificant difference between the control and intervention groups in infant weight (t = 0.957, p = 0.342), head circumference (t = 0.921, p = 0.342), and height (t = 0.739, p = 0.492) and gestational age t=1.218, p=0.277. A moderate intensity managed exercise during pregnancy does not pose a risk to maternal and fetal well-being and it does not endanger the health and growth of the fetus.
    Keywords: Exercise in pregnancy, Nulliparous, Birth weight, Height of infants, Head circumference of infants
  • Asadolah Shahrani, Maryam Bananej *, Parvin Mansouri, Henghameh Alibeik, Nahid Nickhah Pages 89-99

    The skin is prone to mechanical injuries and damage and the skin collagen changes with age. Herbs and aloe vera gel are used experimentally and traditionally in the skin repair and rejuvenation. In this study, the effect of gelatin-aloe vera nanofibers on the expression of collagen I gene after skin microneedling was investigated in male mice under standard laboratory conditions. Skin microneedling was performed on the backs of the tested mice. Groups were subjected to treatments with saline, aloe vera gel, and gelatin-aloe vera nanofibers for 48 h. The expression of collagen I gene was evaluated through sampling and purification of tissue RNA by Real time PCR method. According to the results, skin injury resulted in a significant reduction in the expression of the collagen I gene in the treatment groups compared to the control group. In comparison, treatment with aloe vera gel and aloe vera/gelatin nanofibers significantly increased gene expression compared to the model group. Furthermore, the existing Glucomannan increased gene expression at the site of injury by passing through pores.

    Keywords: Skin, Microneedling, Nanofibers, Gelatin-alo vera, PCR, Collagen І
  • Zahra Orafa, Shiva Irani *, Ali Zamanian, Hadi Bakhshi, Habib Nikukar, Behafarid Ghalandari Pages 101-117

    Bone tissue engineering is a promising approach to develop new appropriate treatments for bone tissue damage. One of the important goals in this field is to fabricate the scaffolds by mimicking the extracellular matrix. The aim of this study was to study the fabrication of polylactic acid/Laponite (PLA/LAP) scaffold and to investigate the behavior of human bone marrow mesenchymal stem cells (hBMSCs) on it. First, PLA scaffold was fabricated by electrospinning technique, and then LAP (0.8 wt%) was coated on it. The morphology of the scaffold was examined by scanning electron microscopy (SEM) and Energy-dispersive X-ray (EDX) spectroscopy. The chemical structure of the scaffold was evaluated by ATR-FTIR spectroscopy and its hydrophilicity was tested by measuring the water contact angle. Finally, the biocompatibility of the scaffold and cell viability tested with MTT assay was performed on hBMSCs. The results of scaffold morphology showed a successful coat of LAP 0.8% on the surface of PLA scaffold. Furthermore, the hydrophilicity of PLA scaffold improved after coating with LAP 0.8%. The Biocompatibility of scaffold up to 24 hours and hMSCs viability up to 72 hours after cell culture were confirmed (p≤0.001). Based on the results of this study, it seems that PLA/LAP of 0.8% scaffold can be a promising candidate for bone tissue engineering applications by maintaining biocompatibility and cell viability due to the presence of ions in LAP nanoparticles.

    Keywords: Polylactic Acid, Laponite, Electrospinning, Bone tissue engineering
  • Samaneh Moghadamzadegan, Mozhgan Emtyazjoo *, Mahnazsadat Sadeghi, Mohammad Rabbani Pages 119-132
    Inflammatory bowel disease is a chronic disease of the gastrointestinal tract with no definitive drug treatment. If the disease is not prevented, it may lead to dangerous diseases such as colon cancer; thus, it is important to treat or provide medication for this disease. Extensive tests performed on Spirulina show that this cyanobacterium is a unique source of natural bioactive substances with potential healing properties. The aim of this study was to prepare kiwifruit cysteine ​​protease enzyme and optimize the extraction of the bioactive peptide Spirulina platensis by cysteine ​​protease as well as evaluating the anti-inflammatory properties of spirulina-extracted peptides in mice with intestinal inflammation. To this end, the optimal performance of the enzyme was determined by the RSM response surface methodology and the peptides extracted in the freeze dryer were SDS page space to determine the molecular weight of the peptide by electrophoresis. The resulting peptides were stored at -20°C. To evaluate the anti-inflammatory effects in 28Balb/C mice, inflammation was induced with 4% acetic acid. After confirming the inflammation of the peptide with a concentration of 3.8 mg/kg and omeprazole as positive control and water as negative control, Balb/C mice with intestinal ulcers were gavaged. The results showed that the molecular weight of cysteine ​​protease enzyme is 24 kDa and the optimal enzyme hydrolysis conditions of cysteine ​​protease were obtained at 60 °C, 210 min, and pH 7.5. Histological results showed the presence of inflammation in the control group and in mice whose peptide at a concentration of 3.8 (mg/kg) had completely regenerated intestinal tissue, crypt, and intestinal mucosa during treatment. The enzyme alkaline phosphatase is low in mice receiving the peptide, indicating improved inflammation in mice. As a result, the bioactive spirulina peptides were able to treat inflammation in the intestines of mice.
    Keywords: Bioactive peptides, Inflammation, Spirulina, Cysteine protease, BALB, c mice
  • Ali Mandaalee *, Sohrab Rasouli Pages 133-140

    Sarcocystis is a mandatory intracellular parasitic protozoan that may cause digestive disorders in goats and huge financial losses in the livestock industry. The aim of this study was to determine the prevalence of sarcocystis infection in slaughtered goats in Khoy slaughterhouse, Iran using microscopic method and compare it with macroscopic method. To this end, the carcasses of 202 slaughtered goats was examined ocularly and then microscopically for the presence of macrocysts. According to the results, 1.96% of the studied goats were found to be infected with macrocysts. In microscopic examination, 22.55% of the studied goats were found to be positive for infection. Data analysis showed a statistically significant difference between the rate of infection in different age groups and the rate of infection increased with age (P <0.05);while the rate of infection was gender independent and there was no significant difference between the rates of infection of different sexes (P> 0.05). Moreover, there was a statistically significant difference between the amount of infection in different muscles (p <0.05). The highest microcysts were observed in skeletal muscles with 84.78% and the lowest microcysts in heart muscles with 28.26%. This study showed that the microscopic method has a great advantage in determining the rate of sarcocyst infection compared to the ocular method. Therefore, it is necessary to be more careful in determining sarcocyst infections in carcasses of slaughtered goats.

    Keywords: sarcocystosis, Microscopic Method, Microcyst, Goat