فهرست مطالب

سیاستگذاری عمومی - سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

فصلنامه سیاستگذاری عمومی
سال هفتم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/31
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مجید قلی مطلق، حاکم قاسمی*، بابک محمدحسینی، رضا مسائلی، صفر فضلی صفحات 9-29
    تولید تجهیزات پزشکی، ضمن ایفای نقشی کلیدی در تامین نیازمندی های نظام سلامت، پتانسیل اقتصادی و فناورانه قابل ملاحظه ای برای رشد و توسعه دارد. تلاش برای رونق تولید داخلی تجهیزات پزشکی، به دلیل ویژگی های خاص این صنعت، نیازمند شناخت بیشتر عوامل موثر بر سیاستگذاری در این حوزه می باشد. بنابراین پرسش اساسی این است که چه عواملی، با چه میزان اهمیتی، بر سیاستگذاری تولید تجهیزات پزشکی موثرند؟. با محاسبه میانگین موزون فازی اهمیت هر عامل، رتبه بندی عوامل موثر بر سیاست های تولید تجهیزات پزشکی به عنوان نتایج اصلی پژوهش در دو دسته 32 عامل درونی و 41 عامل بیرونی صنعت بدست آمد. نتایج این پژوهش به عنوان بنیان های لازم در سیاستگذاری مشارکتی و ترسیم نقشه راه برای صنعت تجهیزات پزشکی (صتاپ) و نیز تدوین راهبرد برای تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی کشور قابل استفاده است.
    کلیدواژگان: سیاستگذاری، تولید داخلی تجهیزات پزشکی، فناوری سلامت، صنعت تجهیزات پزشکی
  • سید محمدحسین شجاعی*، جلیل غریبی، سید محمد صاحبکار خراسانی صفحات 31-58

    چرخه سیاست بدون ارزیابی سیاست ها کامل نمی شود. بیش از هشت سال (1391-1399) از اجرایی شدن سیاست ها و برنامه های حمایت از شرکت های دانش بنیان ذیل قانون «حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان و تجاری سازی نوآوری ها و اختراعات» می گذرد  و زمان آن رسیده است که خروجی ها و دستاوردهای این سیاست ها مورد ارزیابی قرار گیرد. از آنجا که در زمان تدوین و تصویب قانون به بیان دقیق و قابل سنجش اهداف و معیارهای دستیابی به آن ها کم توجهی شده است، شاخص های شفافی برای ارزیابی سیاست های ذیل این قانون وجود ندارد. در این مطالعه سعی شده است با مطالعه مبانی نظری، تجارب سایر کشورها و برگزاری جلسات هم اندیشی، مجموعه ای از شاخص های مربوط به برنامه های حمایت از شرکت ها و موسسات دانش بنیان تدوین شود. در گام بعد پس از جمع آوری و آماده سازی داده ها، برخی از مهم ترین این شاخص ها محاسبه و اثربخشی برنامه ها ارزیابی گردید. نتایج نشان می دهد ابزارهای سیاستی تسهیل امور گمرکی بیشترین اثر و ابزارهای معطوف به نیروهای انسانی، استقرار و بهبود رویه های حسابداری کمترین اثر را داشته اند. رصد اثر حمایت های مالیاتی در افزایش فعالیت های تحقیق و توسعه دشوار است اما در کاهش هزینه های شرکت ها، به نسبت سایر معافیت های مالیاتی قابل توجه بوده است.

    کلیدواژگان: ارزیابی سیاست، قانون حمایت از شرکت های دانش بنیان، شاخص، اثربخشی، ارزیابی پسینی
  • غلامرضا جندقی*، اعظم میرزمانی، هدی خان محمدی صفحات 59-78

    یکی از مشکلات پیش روی صنعت بیمه ایران، ضعف در نوآوری بوده و یکی از راهکارهای حل این مشکل، ایجاد امکان مشارکت افراد برای خلق ایده و متعاقب آن، ایجاد نوآوری می باشد. رسانه های اجتماعی نمونه ای از ابزارهایی هستند که تحت مدل های مشارکت عمومی و جمع سپاری، می توانند امکان مشارکت و تعامل کاربران را در خلق ایده فراهم کنند. نظر به اینکه بقای صنعت بیمه های بازرگانی در ارایه خدمات بیمه ای مورد نیاز مردم است و این امر نیازمند نوآوری در کلیه فرایندهای جاری این صنعت هشتاد ساله است، هدف این مقاله شناسایی مولفه های نهادی، بازیگران و مولفه های کلیدی لازم برای ایجاد سیستم جمع سپاری ایده در صنعت بیمه است. در این پژوهش با به کارگیری روش مطالعه موردی در صنعت بیمه های بازرگانی ایران و تحلیل محتوای کیفی مشخص شد که برای ایجاد این سیستم وجود هشت نوع از نهادهای رسمی، شکل گیری پنج دسته جدید از بازیگران و همچنین وجود هشت مولفه کلیدی الزامی است.

    کلیدواژگان: جمع سپاری، ایده، نوآوری، بیمه، رسانه اجتماعی، ایران
  • احد احدزاده، سعید صیاد شیرکش*، مینا جمشیدی اوانکی صفحات 79-96

    خط ‏مشی ‏های آب و برق بعنوان محور توسعه از مهمترین خط ‏مشی‏‏ های‏ عمومی کشور محسوب می‏شوند و اجرای موفق آنها از اهمیت فراوانی برخوردار است. پژوهش حاضر، با هدف شناسایی عوامل موثر بر اجرای موفق این خط‏ مشی‏ ها‏ در وزارت نیرو صورت گرفته و جامعه آماری آن، خبرگان صنعت آب و برق و ابزار جمع ‏آوری اطلاعات، مصاحبه بوده است. نمونه‏ ها بصورت هدفمند انتخاب و حجم نمونه براساس «اشباع نظری» تعیین و تجزیه و تحلیل اطلاعات با استفاده از «روش تحلیل مضمون» انجام شده است. یافته‏ های این پژوهش، شناسایی 105 عامل موثر در قالب 6 مضمون فراگیر شامل خط مشی، جامعه هدف، ویژگی ‏های مجریان، بروکراسی و نظام اداری و عوامل محیطی و نظارت و ارزیابی و همچنین در چارچوب نظریه اقتضایی، کشف 17عامل موثر جدید بوده است که با کاربست آن ضریب موفقیت اجرا در وزارت نیرو افزایش می‏یابد.

    کلیدواژگان: وزارت نیرو، اجرای موثر، خط‏مشی‏گذاری عمومی، عوامل موثر بر اجرا
  • مهدی پاکزاد، سید سپهر قاضی نوری نائینی*، مهدی فاطمی صفحات 97-117

    استان آذربایجان شرقی علی رغم قابلیت های فناورانه مختلف، از منظر گونه شناسی نوآوری در شمار مناطق پژوهش گرای ناموفق قرار گرفته است. بر این اساس و به فراخور وابستگی نوآوری به ویژگی های مناطق، این مقاله به دنبال طراحی آمیزه سیاستی برای توسعه بوم سازگان نوآوری استان آذربایجان شرقی می باشد. بدین منظور ابتدا با تکیه بر راهبرد نظریه داده بنیاد و با بهره گیری از ابزار مصاحبه برای کسب تجربیات مدیران کلان استان، چارچوبی بومی برای طراحی آمیزه سیاستی به منظور توسعه بوم سازگان استان توسعه یافت و سپس چارچوب مذکور در صنعت قطعه سازی خودرو پیاده سازی شد. براساس یافته های پژوهش، جلب مشارکت طیف گسترده ذینفعان، همراستایی با سیاست های بالادستی و هم ارز، توجه به زیربنای نوآوری منطقه و تاکید بر هم افزایی فرامنطقه ای در الگوی کلان سیاستگذاری نوآوری مورد توجه قرار گرفت. همچنین  بر اهمیت گونه شناسی، بررسی اجزا، شناسایی عوامل موفقیت و تحلیل چرخه عمر در ارزیابی بوم سازگان نوآوری تاکید شد و در پایان ضرورت ارزیابی آثار اجرای ابزارهای سیاستی و برنامه ریزی برای پیاده سازی آمیزه سیاستی تبیین شد.

    کلیدواژگان: نوآوری منطقه ای، بوم سازگان نوآوری، آمیزه سیاستی، آذربایجان شرقی، صنعت قطعه سازی خودرو
  • حمیدرضا ملک محمدی* صفحات 119-127

    حاصل سیاستگذاری عمومی، تدوین سیاست هایی در حوزه های مختلف سیاستی است که در نگاهی کلان با محور قرار دادن عامل انسانی، می تواند بازتابی از نگاه به انسان و رفتار او در عرصه های گوناگون باشد. اینکه رفتار انسان در عرصه های اجتماعی، سیاسی و اقتصادی از چه چیزی نشات می گیرد و آیا در پاسخ به این پرسش باید یه سوی نگاه سرشت گرا یا تربیت مدار متکی به رویکرد اجتماعی-فرهنگی حرکت کرد، پرسشی است که می تواند جهت سیاست ها را از تشویق تا ممنوعیت، تعیین کند. نوشته حاضر می کوشد تا از منظر این دو نگاه قدیمی، دلالت هایی برای سیاست ها در برخی عرصه ها به دایره توجه بکشاند.

    کلیدواژگان: سیاستگذاری عمومی، سرشت، پرورش، فرهنگ، اجتماع، ژنتیک، تکامل
  • محمدسعید ذکایی*، وحید شالچی، محمدجواد ایمانی صفحات 129-151

    در پژوهش حاضر برای رسیدن به نظریه ی زمینه ای فرایند شکل گیری صدای سیاسی، با فعالان پویش #مادرم_ایرانی_است_من_کجایی_ام مصاحبه کیفی صورت گرفت و پرانتشارترین پست های توییتری، تحلیل محتوای کیفی گردید. نتایج نشان داد که در این پویش، با تقدم سازماندهی بر اعتراض، تقسیم کار تدریجی میان مادران ایرانی فعال، مسیولان، سازمان های مردم نهاد و خبرنگاران شکل گرفت و استراتژی هایی نظیر جلوگیری از سیاسی شدن، گسترش صدا در فضای مجازی پس از شکل گیری تفاهم بین بازیگران سیاستی و بهره گیری از استدلال های بینامتنی در پیش گرفته شد. رسانه های اجتماعی به بستری برای انتشار محتوا و روایت گری، آشنایی، سازماندهی و اطلاع رسانی بین فعالان، کنشگری هشتگی، به رسمیت شناختن متقابل صدا و تلاش برای رساندن صدا به مردم و مسیولان خارج از پویش تبدیل گشت. مهمترین زمینه های این صدا عبارتند از: ضعف اعتماد، رویکرد فرهنگی منفی به مهاجران، فضای سیاسی تقابلی، محیط بین المللی (فضای ناامن خاورمیانه، حمایت بین المللی) و رسانه های اجتماعی (عدم امکان کتمان صدا و تسهیل روابط افقی و عمودی).

    کلیدواژگان: صدای سیاسی، رسانه های اجتماعی، کودکان بی شناسنامه، سیاستگذاری
  • عباس مصلی نژاد* صفحات 153-174
    خلیج فارس از دیرباز به دلیل منابع هیدروکربنی، بازار فروش تسلیحات و رقابتهای منطقه ای قدرتهای اصلی، موضوعی جذاب برای مطالعه محسوب شده است. اما در زمینه اثرگذاری سیاستگذاری اقتصادی بر مولفه های اساسی کمتر مورد توجه واقع شده است. در چارچوب رهیافت مطالعاتی دولت توسعه گرا و با توجه به نقش حیاتی دولت در توسعه و عدم توسعه فضا در محیط خاورمیانه، این مقاله با روش توصیفی و تحلیلی در راستای تبیین اثرگذاری سیاستگذاری اقتصادی بر شاخص های کلان اقتصادی چون توسعه انسانی، رشد تولید ناخالص داخلی، بیکاری، تورم و ضریب جینی در کشورهای ایران، عربستان، امارات و قطر صورت گرفته و با استفاده از روش وزن دهی ساده (SAW)، کشورهای مورد مطالعه در مجموع شاخصها با هم مورد مقایسه قرار گرفتند. یافته ها نشان می دهد تفاوتهای ایدیولوژیک و نحوه تعامل و کارکرد دولت در جایگاه کشورهای مورد مطالعه در رده بندی های جهانی اثرگذار بوده است. به گونه ای که قطر در امر سیاستگذاری اقتصادی متاثر از متنوع سازی اقتصادی و سیاسی موفقیت بیشتری  در شاخصهای مد نظر بین کشورهای مورد مطالعه را کسب کرده است.
    کلیدواژگان: اقتصاد سیاسی، سیاستگذاری اقتصادی، دولت توسعه گرا، وزن دهی ساده
  • سمانه کشوردوست*، حسین احمدی صفحات 175-197
    هدف پژوهش حاضر سنجش موانع و چالش های پیش روی تحقق تمزکزدایی در ایران است. در این راستا این مطالعه به شیوه توصیفی - تحلیلی  متغیرهای موثر بر تحقق تمرکززدایی را  براساس مصاحبه نیمه ساختار مند و مطالعات پیشین پژوهی شناسایی و بر مبنای پرسشنامه محقق ساخته و نظر سنجی از 30  نفر متخصص در حوزه حکمرانی محلی، اطلاعات مورد نیاز را جمع آوری نموده است. شیوه تجزیه و تحلیل بر اساس روش تحلیل محتوای اسنادی و همچنین بهره گیری از روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره بوده است. نتایج پژوهش حاضر نشان داد که مهمترین موانع تمرکززدایی عبارتند از: نبود مدیریت یکپارچه شهری، اقتصاد رانتی کشور، فقدان اختیارات لازم شوراها و عدم مشارکت مردم در تصمیم گیری های شوراها، بهره گیری ناکافی از فناوری ها و عدم تعریف ضمانت برای اجرای مصوبات شوراها.
    کلیدواژگان: تمرکززدایی، دموکراسی محلی، روش های تحلیل تصمیم گیری چند معیاره، شورای شهر
  • زهرا شاکری*، زهرا بهادری جهرمی، حسین شاکری صفحات 199-213
    اختراعات براساس مولفه های سه گانه تازگی، ابتکاری بودن و کاربرد صنعتی، ثبت و حمایت می شوند. این مولفه ها دارای تعاریف و مفاهیم خاصی بوده که بعضا از تنوع در نظام های ملی برخوردار است. از سویی، به موجب مقررات مربوطه، می توان در برخی موارد خاص و ضروری به صدور مجوز اجباری بهره برداری از اختراعات اقدام نمود و در بعضی موارد تحت مقوله استثنایات وارد برحق اختراع، نیز بدون اجازه مخترع از اختراع وی استفاده کرد. با وجود این، مسئله تغییر اقلیم که اکنون از موضوعات مهم بین المللی است بسیاری از زیرساخت ها و اصول و ضوابط پذیرفته شده جهانی از جمله نظام حق اختراع را دستخوش تغییر کرده است. از این رو، با عنایت به اهمیت ثبت اختراعات در توسعه کشورها این پرسش مطرح است که آیا پدیده تغییر اقلیم می تواند در نظام حق اختراع نیز تغییراتی را ایجاد کند و منجر به افزایش یا کاهش صدور گواهینامه شود و از سویی موارد بهره برداری آزاد از اختراعات را گسترش دهد؟ مقاله حاضر با روش توصیفی تحلیلی و با رویکرد کتابخانه ای و بعضا میدانی سرانجام به این نتیجه می رسد که تغییر در مولفه های نظام حق اختراع و ارایه تفاسیر جدید از مقررات آن با ملاحظه مسئله تغییر اقلیم و مخاطرات زیست محیطی بعید نیست و می توان نشانه های این تغییر را دریافت.
    کلیدواژگان: آزمون سه گام، تغییر اقلیم، حق اختراع، حقوق مالکیت فکری، مجوز اجباری بهره برداری
  • سید احسان نجم الهدی*، محمدرضا یزدانی زازرانی صفحات 215-234

    از زمان تشخیص تمایزات ماهوی میان پدیدارهای طبیعی و انسانی، شناخت و بکارگیری روش های علمی متناسب با پرسش های حوزه علوم اجتماعی، همواره از جمله زمینه های حساس و پویای روش شناسی این علوم بوده است. این موضوع در خصوص مطالعات سیاست عمومی نیز صادق است. در ذیل این تلاش ها برخی پژوهشگران با مدنظر قراردادن اختلافات میان عقاید اثبات گرا و پسااثبات گرا، ایده «چارچوب تحلیل روایی سیاست» را معرفی نموده اند. باور مشترک این جریان تاکید بر برتری روایت ها در برساختن جهان اجتماعی انسان ها است. مقاله حاضر تلاش دارد با معرفی «چارچوب تحلیل روایی سیاست» که کم تر از ده سال از عمر آن می گذرد راهگشای پژوهشگران در درک ابعاد نظری و عملی این چارچوب باشد. بر این اساس تلاش شده است علاوه بر ارایه مبانی نظری چارچوب تحلیل روایت، نحوه پیاده سازی آن در پژوهش نیز به صورت گام به گام تشریح شود.

    کلیدواژگان: روش پژوهش، چارچوب تحلیل روایی سیاست، کدگذاری، سیاستگذاری
|
  • Majid Gholi Motlagh, Hakem Ghasemi *, Babak Mohammad Hosseini, Reza Masaeli, Safar Fazli Pages 9-29
    Medical device manufacturing, both plays a key role in providing requirements of health care system and has economic and technological potential of development. This strategic industry can be an effective driver for industrial development and supporting health system of Iran. Efforts for development of domestic production of medical devices, assuming the especial characters of the industry, require more understanding of the factors affecting supporting policies. Here the main question is that, what are the factors and their importances, affecting medical device manufacturing policy-making? Then this research with the aim of identifying and ranking the factors affecting medical device manufacturing policies in Iran was done. This is a mixed research, which is made by a 2-round Delphi method. Also, as an innovation of this research, the specific matrixes of the relations between factors and knowledge of experts were determined. Then, by calculating the fuzzy weighted means of each factor, ranking the factors affecting medical device manufacturing policies as the main result of this paper was presented in two categories: 32 internal and 41 external factors. Finally, the research results are proposed to be used as a base in public policy making and road mapping of medical device industry (MDI) and developing strategies for producers of medical devices in Iran.
    Keywords: Public policy making, Medical Device Domestic Production, Healthcare Technology, Medical Device Industry, Mixed method research
  • MohammadHosain Shojaei *, Jalil Gharibi, Seyed Mohammad Sahebkar Khorasani Pages 31-58

    The policy cycle is not complete without policy evaluation. It has been more than eight years since the implementation of “knowledge-based companies supporting law”, and it is time to evaluate the outcomes and achievements of these policies. Due to the lack of clear indicators for this evaluation, this study tries to develop a set of related indicators by studying the theoretical foundations, experiences of other countries and holding some expert panels. Then, after collecting and preparing data, some of the most important indicators were calculated and the effectiveness of the programs was evaluated. In other words, this study is an ex-post effectiveness assessment based on the collection and analysis of objective data from sources such as corporate tax returns, knowledge-based companies database, evaluation reports of agents of the Vice-Presidency for Science and Technology and the Real Estate Registration Organization of Iran database; So has avoided subjective judgments. Most of the data used in this paper were related to the years 1393 to 1396. The indicators have been calculated in different ways for consecutive years as much as possible to provide more comparability. The results show that policy tools to facilitate customs affairs have the most effect, and tools aimed at human resources and establishing accounting procedures have the least effect. It is difficult to monitor the effect of tax policies on increasing R&D activities, but they had a significant effect on reducing corporate costs compared to other tax exemptions.

    Keywords: Policy evaluation, Knowledge-based companies supporting law, indicator, Effectiveness, Ex-post evaluation
  • Gholamreza Jandaghi *, Azam Mirzamani, Hoda Khanmohammadi Pages 59-78

    English One of the problems the insurance industry faces is a failure in innovation. An approach to solve this problem is to allow individuals to participate and create ideas, and consequently innovation. Social media is an example of tools that, under the crowdsourcing models can enable individuals to participate and interact in creating ideas. moreover, this issue demands innovation in the entire current processes of this eighty-year-old industry. Hence, the purpose of this paper is to identify institutional components, the players and the key components that are necessary for stablishing a system of idea crowdsourcing in this industry. This paper applied a case study in the commercial insurance industry and analyzed its content qualitatively. The results revealed that, eight kinds of formal institutions should be established and the formation of a new five teams of players is necessary, furthermore the need for the presence of eight key components is identified.

    Keywords: Crowdsourcing, Idea, Innovation, Insurance, Social media, Iran
  • Ahad Ahadzadeh, Saeed Sayyad Shirkosh *, Mina Jamshidi Evanaki Pages 79-96

    Water and electricity policies as the axis of development are considered as the most important public policies of the country and their successful implementation is of great importance. The aim of this study was to identify the factors affecting the successful implementation of these policies in the Ministry of Energy and its statistical population, experts in the water and electricity industry and data collection tools were interviewed. Samples were purposefully selected and the sample size was determined based on "Theoretical saturation" and information analysis was performed using "Thematic Analysis Method". The findings of this study identify 105 effective factors in the form of 6 comprehensive themes including policy, Beneficiaries, characteristics of implementers, bureaucracy and administrative system and environmental factors and monitoring and evaluation. Also, in the framework of contingency theory, 17 new effective factors have been discovered, which will increase the success rate of implementation in the Ministry of Energy.

    Keywords: Ministry of energy, Effective Implementation, Public Policy, Factors Affecting Implementation
  • Mahdi Pakzad, Sepehr Ghazinoory *, Mehdi Fatemy Pages 97-117

    Despite its various technological capabilities, East Azerbaijan Province is one of the most unsuccessful research regions in terms of innovation typology. Therefore, in accordance with the dependence of innovation on the characteristics of regions, this article seeks to design a policy mix for the development of regional innovation ecosystem in East Azerbaijan Province. For this purpose, first, based on the grounded theory strategy and via interview, the experiences of senior managers of the province are extracted and translated to a local framework for designing a policy mix for the development of regional innovation ecosystem in the province was developed. Then the framework is implemented in the auto parts manufacturing industry. Based on the research findings, attracting the participation of a wide range of stakeholders, aligning with horizontal and vertical policies, paying attention to the regional innovation infrastructure and emphasizing on trans-regional integration are highlighted in the macro model of innovation policy. Also the importance of typology, ecosystem components' exploration, CSF identification and life cycle analysis in the evaluation of innovation ecosystems was also emphasized, and finally the necessity of the evaluation of the probable effects of the policy tools and the further planning for the implemention of the policy mix was explained.

    Keywords: Regional Innovation, Innovation Ecosystem, Policy Mix, East Azarbayjan Province, Auto Parts Manufacturing Industry
  • HamidReza Malekmohammadi * Pages 119-127

    The Policies normally reflect and flow from views about human behavior held by those charged with setting these policies because the measures proposed to deal with different problems are embedded in the conception of human nature or nurture and a set of assumptions about the consequences of government efforts from encouraging to prohibiting a given type of human behavior. This is what we are trying to deal with in these pages.

    Keywords: nature, Nurture, Public Policy, genetics, evolution
  • MohammadSaeed Zokaei *, Vahid Shalchi, MohammadJavad Imani Khoshkhoo Pages 129-151

    For the purpose of studying the development process of political voice, the campaign activists (#مادرم_ایرانی_است_من_کجایی_ام) were interviewed and the content of the most retweeted messages were qualitatively analyzed. Findings depict that “organize first, protest later” prepared a division of work between activist mothers, officials, NGO’s, and Journalists and some strategies like: preventing politicization, distribution in the virtual space after consensus between policy actors and intertextual reasoning were implemented. The social media became a ground for parts of the campaign to share contents and narrate, familiarize, organize and notify, do hashtag activism, recognize each other’s voice and try to make the voice heard by people and officials out of the campaign. The most important contexts are: the shortage of trust, negative cultural attitude to immigrants, antagonistic political environment, international (the insecure Middle East, international support), and social media (impossibility of incarceration of voice and facilitation of horizontal and vertical relations)

    Keywords: Political Voice, Social media, Children without Birth Certificates, Policy-making
  • Abbas Mossalanejad * Pages 153-174
    Owing to its hydrocarbon resources, arms trade market and regional rivalries of major powers, the Persian Gulf has always served as an attractive issue for research. However, it has attracted lesser attention with regard to the effectiveness of economic policy on major components. Nowadays, political economy, combined with the process of public policy and the mechanism of the political power’s confrontation with challenge, is thought to affect economic policies and formation and shaping of geographical spaces. Within the framework of the developmental state research approach and considering the crucial role of states in the development and non-development of spaces in the Middle East region, the present study aims to investigate the effect of economic policy on macroeconomic indices such as human development, GDP growth, unemployment, inflation and Gini coefficient in Iran, Saudi Arabia, UAE and Qatar based on the descriptive-analytical method. To this end, the indices of the countries being studied were compared by means of the simple additive weighting (SAW) method. The results showed that ideological differences and the manner of interaction and function of governments in the countries being studied affected global classifications whereby Qatar has achieved greater success in the intended indices among the other countries based on the economic policy influenced by economic and political diversification.
    Keywords: political economy, Economic policy, developmental state, simple additive weighting
  • Samaneh Keshvardoost *, Hosein Ahmadi Pages 175-197
    The purpose of this study is to assess the obstacles facing desalination in Iran. In this regard, this descriptive-analytical study identified the variables affecting decentralization based on semi-structured interviews and previous studies and based on a questionnaire and a survey of 30 experts in the field of local governance, collected the required information. The method of analysis was based on the method of documentary analysis and also using multi-criteria decision analysis methods. The results of the present study showed that the most important obstacles to decentralization in the institutional political component are the lack of integrated urban management; In the economic component, the country's rent economy; In the sociology-administrative component, the lack of necessary powers of the councils and the lack of participation of the people in the decisions of the councils; In the technological and environmental component, (insufficient use of technologies) and in the legal component, (failure to define an executive guarantee for the implementation of council approvals).
    Keywords: Decentralization, Multi Criteria Decision Analysis Method, Islamic council
  • Zahra Shakeri *, Zahra Bahadori Jahromi, Hossein Shakeri Pages 199-213
    Inventions are registered and supported based on the three requirements of novelty, inventive step and industrial applicability. These requirements have specific definitions and concepts which may be different from country to country. On the other hand, according to patent regulations, in certain cases, it is necessary to issue Compulsory licenses for the exploitation of patents, and in some cases, under the category of exceptions to patents, the invention can also be used without the permission of the inventor. However, the issue of climate change, which is now an important international issue, has changed many of the globally accepted infrastructure and principles and regulations. Therefore, considering the importance of patents in the development of countries, the question is whether the phenomenon of climate change can also make changes in the patent system and lead to an increase or decrease in patent issuance? And or in some way, expand the cases of free exploitation of patents? The present paper concludes with a descriptive-analytical method with a library and sometimes field research that changes in the components of the patent system and new interpretations of its regulations are not unlikely considering climate change and environmental hazards and signs of this change can be found.
    Keywords: Three steps, climate change, Patent, Intellectual Property, compulsory license
  • Seyed Ehssan Najmolhoda *, Mohammad Reza Yazdani Zazerani Pages 215-234

    Ever since the characteristic difference between natural and social science was distinguished, the understanding and usage of research methods which suits the research question best, became a major topic in Methodology. The field of Public Policy Studies witnessed the same encounter. Some researcher influenced by the ongoing debate between positivism and post-positivism ideas, introduced the “Narrative policy framework”. The NPF relies mainly on the assumption that the social reality is constructed by Narratives. The NPF which less than 10 years have passed since its publication will be discussed in this paper so the researchers will find his way with the theoretical and scientific dimension of the framework. In this regard following the theoretical explanation, the necessarily steps for operating a research with NPF will also be demonstrated.

    Keywords: Research method, Narrative policy framework, Coding, Public Policy