فهرست مطالب

مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران
سال هفتاد و نهم شماره 4 (پیاپی 244، تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/10
  • تعداد عناوین: 11
|
  • امین بهداروندان*، حسین نگهبان صفحات 250-259

    دسته بندی انواع کمردرد در دسته های تشخیصی همگن روندهای تشخیصی و درمان فیزیوتراپی این عارضه را تسهیل و بهینه سازی می نماید. هدف از ارایه این نوشتار مرور روند چندمرحله ای معرفی شده برای بررسی روایی دسته بندی های پنجگانه پیشنهادی کمردرد در مدل بالینی نقص های سامانه حرکت می باشد. مطالعه حاضر از گونه مطالعات مرور نقلی است که با جستجو در پایگاه های اطلاعاتی شاملGoogle Scholar ، PubMed، MEDLINE، CINAHL، Science Direct وEMBASE  و در مقالات انگلیسی از ابتدای 1995 تا انتهای 2018 صورت پذیرفته است. واژگان کلیدی شاملLow Back Pain ، Human Movement System، Reliability، Validity وClassification بودند. در این جستجو با توجه به معیارهای ورود، تعداد 14 مقاله ی پژوهشی که روایی دسته بندی های کمردرد را در سه حوزه ی تشخیص بالینی، آزمایشگاهی و درمانی بررسی کردند انتخاب شدند و مورد بررسی قرار گرفتند. پنج مورد از این مطالعات مربوط به حوزه روایی بالینی، پنج مورد مربوط به حوزه روایی آزمایشگاهی و چهار مورد مربوط به حوزه روایی اثرات درمان بودند. نتیجه مرور این مطالعات نشان می دهد که روش معاینه و تشخیص نوع کمردرد در مدل بالینی نقص های سامانه حرکت قابل فراگیری برای متخصصین است و با تمرین و تجربه، پایایی این روش برای متخصص زبده بیشتر می گردد، مطالعات دقیق آزمایشگاهی با سامانه ثبت سه بعدی حرکات، ویژگی های قابل تمایز در الگوی حرکات کمری دسته های کمردرد را نشان می دهند و نتایج اولیه درمان های اختصاصی این دسته بندی ها اثرات مثبت این درمان ها را تایید می نمایند. این نتایج تا حد زیادی تایید کننده روایی دسته بندی های ارایه شده برای کمردرد در مدل بالینی نقص های سامانه حرکت است.

    کلیدواژگان: تشخیص، کمردرد، حرکت، مروری
  • بنفشه صفایی فرد، مهری قاسمی*، خسرو خادمی کلانتری، علیرضا اکبرزاده باغبان، یعقوب شاوه ئی صفحات 260-266
    زمینه و هدف

    پوسچروگرافی روشی است که در آن با اندازه گیری نوسان مرکز فشار، ثبات وضعیتی افراد ارزیابی می شود. هدف مطالعه حاضر بررسی تکرارپذیری اندازه گیری نوسان مرکز فشار در حالت ایستاده با نوسان داخلی در خانم های جوان سالم و مبتلا به افزایش انحنای پشتی می باشد.

    روش بررسی

    10خانم مبتلا به افزایش انحنای پشتی با 65/2±5/23 سال و 10 خانم سالم با 3/1±9/21 سال از مهر تا بهمن 1397 وارد مطالعه شدند. از افراد خواسته شد بالا بردن سریع اندام های فوقانی را در حالت ایستاده روی صفحه نیرو انجام دهند. انحراف معیار آمپلی تود و سرعت نوسان مرکز فشار در محورهای قدامی-خلفی و طرفی و سطح نوسان مرکز فشار برای تحلیل آماری استفاده شدند. اندازه گیری ها توسط یک آزمونگر با فاصله یک روز در آزمایشگاه بیومکانیک دانشکده توانبخشی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی انجام شد. تکرارپذیری اندازه گیری ها با استفاده از ضریب همبستگی (ICC)، خطای معیار اندازه گیری (SEM) و حداقل تغییر قابل اندازه گیری (MDC) محاسبه گردید.

    یافته ها:

    تکرارپذیری اندازه گیری انحراف معیار سرعت و آمپلی تود مرکز فشار در دو محور در دو گروه بیش از 75/0 بود. تکرارپذیری اندازه گیری سطح نوسان مرکز فشار در گروه سالم و مبتلا به ترتیب 42/0 و 38/0 بود.

    نتیجه گیری:

    در مطالعات آینده می توان از متغیرهای انحراف معیار آمپلی تود و سرعت مرکز فشار به عنوان متغیرهای پایا برای ارزیابی تعادل ایستا در زنان جوان با و بدون ابتلا به افزایش انحنای پشتی استفاده کرد. هر چند بی ثباتی سطح جابجایی مرکز فشار نشان می دهد که استفاده از آن برای تمایز بین افراد و ارزیابی نتایج مداخلات بر ثبات وضعیتی بایستی با احتیاط صورت گیرد.

    کلیدواژگان: افزایش انحنای پشتی، تعادل پوسچر، تکرارپذیری آزمون بازآزمون
  • پویا ایرانپور، آزاده شریف زاده یزدی، رضوان روانفر حقیقی، مهدی سعیدی مقدم * صفحات 267-273
    زمینه و هدف

    یکی از ساده ترین دلایل افزایش غیرضروری مقدار پرتوگیری بیماران، تکرار تصویربرداری به دلیل کیفیت نامناسب تصویر می باشد. در این مطالعه دلایل کاهش کیفیت تصاویر سی تی آنژیوگرافی ریه بررسی شد.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت مقطعی طی یک دوره شش ماهه، از خرداد 1397 تا آذر 1397 در بیمارستان نمازی دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شد. اطلاعات 75 بیمار مشکوک به آمبولی ریه که برای تصویربرداری سی تی آنژیوگرافی مراجع کرده بودند، گردآوری شد. جهت بررسی کفایت تقویت دانسیته شریان ریوی، عدد هانسفیلد شریان ریوی اصلی در مقطع قوس آیورت و شریان های نیمه فوقانی و تحتانی اندازه گیری شد، همچنین هشت فاکتور تاثیرگذار بر کیفیت تصاویر بررسی شدند.

    یافته ها:

    میانگین عدد هانسفیلد شریان ریوی اصلی 312 در محدوده  124 تا 677 بود. میانگین عدد هانسفیلد در بیماران با و بدون تشخیص آمبولی ریوی به ترتیب 358 و 302 بود. اغلب سی تی ها (61%) دارای کیفیت نامناسب جهت تشخیص آمبولی ریوی بودند. در مقایسه با تصاویر و پروتکل های استاندارد تنها 2% قابل قبول بود. تصویربرداری دیرتر از موعد شایعترین فاکتور مخدوش کننده کیفیت در این مطالعه بود.

    نتیجه گیری:

    کیفیت نامطلوب سبب کاهش دقت تشخیص پزشک و در نتیجه تشخیص اشتباه به علت کیفیت پایین تصاویر می شود. به علاوه گاهی کیفیت ضعیف تصاویر منجر به تکرار تصویربرداری می شود که نتیجه آن افزایش پرتوگیری بیمار و از این رو افزایش خطرات ناشی از پرتو است. از این رو می بایست فاکتورهای مخدوش کننده قابل اصلاح شناسایی و تصحیح شوند. یکی از مهمترین این فاکتورها پروتکل زمانبندی تصویربرداری ناصحیح پس از تزریق کنتراست است.

    کلیدواژگان: سی تی آنژیوگرافی، کیفیت تصویر، آمبولی ریه
  • هاجرالسادات قادری*، زهرا نورمحمدی، مهدی حبیبی انبوهی، فاطمه کاظمی لمعه دشت، مهدی بهدانی صفحات 274-280
    زمینه و هدف

    پروتئین SLC39A6 (solute carrier family 39) یا LIV-1 یک پروتئین انتقال دهنده روی می باشد که در سرطان های استروژن مثبت مانند سرطان سینه بیان بیش ازحد دارد. افزایش بیش از حد غلظت روی می تواند محرک تقسیم سلولی نامنظم و سرطان و متاستاز شود. بنابراین مهار پروتئین های انتقالی روی می تواند در درمان سرطان موثر باشد. پروتئین LIV-1 می تواند به عنوان یک نشانگر تشخیصی مناسب سرطان نیز در روش های آزمایشگاهی مورد استفاده قرار گیرد. مطالعه حاضر جهت تهیه پلی کلونال آنتی بادی شتری برای شناسایی پروتئین LIV-1 در سطح سلول صورت گرفته است.

    روش بررسی

    مطالعه پژوهشی حاضر در انستیتو پاستور ایران، از مهر 1397 تا اسفند 1398 انجام شد. در ابتدا سازه ژنی بیانی حاوی LIV-1 انسانی تهیه و به باکتری E.coli BL21 انتقال داده شد و بیان این پروتئین با IPTG القا شد و سپس به وسیله ستون کروماتوگرافی تمایلی، پروتئین نوترکیب تخلیص گردید. سپس حیوان شتر یا استفاده از این پروتئین ایمن سازی شد. سرم حیوان ایمن شده جدا گردید و عملکرد پلی کلونال آنتی بادی در تست های تشخیصی الایزا وسترن بلات و فلوسیتومتری در شناسایی پروتئین LIV-1 مورد ارزیابی قرار گرفت.

    یافته ها:

    نتایج نشان دادند که پروتئین LIV-1 به خوبی تخلیص شده است و شتر علیه این پروتئین ایمن شده است. با توجه به نتایج، وسترن بلات، الایزا و فلوسایتومتری نشان داده شد این سرم قابلیت اتصال و شناسایی پروتئین LIV-1 را دارا می باشد.

    نتیجه گیری:

    در این پژوهش نشان داده شد که آنتی بادی پلی کلونال شتری قابلیت استفاده در روش های آزمایشگاهی را دارد و می تواند برای تست های ایمونولوژی و کاربردهای درمانی مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: شتر، آنتی بادی زنجیره سنگین، پلی کلونال آنتی بادی، پروتئین انتقال دهنده روی
  • سید حمید برسی، حانیه راجی، مهرداد درگاهی مال امیر، فروغ نخستین، افروز کارگران* صفحات 281-289
    زمینه و هدف

    هپارین با وزن مولکولی کم به عنوان درمان اول در بیماران مبتلا به سرطان و ترومبوامبولیسم وریدی توصیه می شود، اما بسیاری از بیماران ترجیح می دهند آنتی کوآگولاسیون های خوراکی و غیرتزریقی مقرون به صرفه را استفاده کنند. ترومبوآمبولی وریدی یک بیماری بسیار شایع در بیماران مبتلا به سرطان است. از این رو هدف این مطالعه بررسی اثربخشی و ایمنی ریواروکسابان در مقایسه با انوکساپارین در بیماران مبتلا به سرطان و ترومبوامبولیسم وریدی می باشد.

    روش بررسی

    این کارآزمایی بالینی تصادفی بر روی 50 بیمار مبتلا به سرطان های غیرهماتولوژیک و DVT یا VTE در بیمارستان امام خمینی اهواز از آبان 1398 تا فروردین 1399 صورت گرفت. افراد به طور تصادفی در دو گروه 25 نفره تحت درمان با ریواروکسابان (دوز mg 15 هر 12 ساعت در سه هفته ابتدایی و در ادامه دوز mg 20 روزانه خوراکی) یا انوکساپارین (دوز mg/kg 1 به صورت تزریق زیرجلدی هر 12 ساعت) قرار گرفتند و جهت بررسی ایمنی، عوارض و اثربخشی درمان به مدت شش ماه فالوآپ شدند.

    یافته ها:

    سه سرطان شایع شامل سینه (11 نفر، 22%)، کولون (10 نفر، 20%) و ریه (هفت نفر، 14%) بود. هیچ موردی از رخداد ترومبوآمبولی عودکننده مشاهده نشد. خونریزی زیاد تنها در یک بیمار (4%) از گروه انوکساپارین (05/0<P) و خونریزی کم نیز تنها در یک بیمار (4%) از گروه ریواروکسابان اتفاق افتاد (05/0<P). یک نفر (4%) در گروه انوکساپارین به دلیل تب و نوتروپنی فوت شد. اختلاف معناداری میان فراوانی DVT و PTE براساس سن بیمار (154/0=P)، جنسیت (430/0=P)، BMI (490/0=P)، بیماری زمینه ای (294/0=P)، سیگار (955/0=P)، نوع سرطان (527/0=P) و متاستازیک بودن سرطان (280/0=P) وجود نداشت.

    نتیجه گیری:

    اثربخشی ریواروکسابان کمتر از انوکساپارین نمی باشد، از این رو می تواند یک گزینه درمانی مناسب برای بیماران سرطانی غیرهماتولوژیک و ترومبوآمبولیسم وریدی باشد. با این حال، برای تایید این نتایج، به آزمایشات تصادفی و کنترل شده بیشتری نیاز است.

    کلیدواژگان: انوکساپارین، آمبولی ریوی، ریواروکسابان، ترومبوآمبولیسم وریدی
  • مهناز محمودی سهی، اسداللهاسدی*، پیمان بروکی میلان، اسماعیل شریفی، آرش عبدالملکی صفحات 290-298
    زمینه و هدف

    ترمیم زخم یکی از فرآیندهای پیچیده است که شامل تکثیر سلول های اپی تلیال و به کارگیری سلول های التهابی می باشد و از موضوعات تحقیق در مورد مطالعات تروما، ارتوپدی و جراحی است که اشکال مختلفی از سلول ها در آن دخیل هستند. هدف از پژوهش حاضر طراحی زخم پوش مهندسی بافت شده متشکل از الیاف کیتوزان حاوی نانوذرات شیشه زیستی دارای یون نقره به منظور کاربرد در ترمیم زخم می باشد.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر از نوع تجربی می باشد که در آزمایشگاه تحقیقاتی گروه زیست شناسی دانشگاه محقق اردبیلی از از اردیبهشت تا آذر 1398 با رعایت اصول اخلاقی انجام شد. تهیه زخم‏پوش نانوالیاف به روش سل-ژل تهیه گردید. سمیت سلولی به روش MTT بررسی شد. سپس خواص ضدمیکروبی نانوالیاف به روش انتشار دیسک تعیین گردید. عکس‏ SEM و AFM از نانوالیاف‏ تهیه گردید. در نهایت نانوالیاف به روش FTRI آنالیز گردیدند.

    یافته ها:

    زخم پوش متشکل از الیاف کیتوزان حاوی نانوذرات شیشه زیستی دوپ شده با نقره از نظر سمیت سلولی در حد مناسبی قرار داشت. نانوالیاف تهیه شده با 2% نانوذرات نقره، mm 10 هاله عدم رشد علیه استافیلوکوکوس اوریوس و mm 9 هاله عدم رشد علیه اشریشیا کلی ایجاد کردند. بنابراین بهترین درصد در داربست مطالعه‏ی حاضر 2% بوده است. آنالیز SEM ، AFM و FTIR نشان داد که نانوالیاف دارای زبری و ساختار مناسب می‏باشند.

    نتیجه گیری:

    داربست حاصله دارای خاصیت ضدمیکروبی می باشد. نتایج نشان داد که سمیت چندانی بر روی سلول های کشت شده نداشته و می تواند به عنوان زخم پوش در درمان مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیتوزان، نانوذرات، ترمیم، مهندسی بافت
  • منصور رضایی، داریوش افشاری، نگین فخری، نازنین رزازیان* صفحات 299-305
    زمینه و هدف

    مالتیپل اسکلروزیس Multiple sclerosis, MS)) جزو ناتوان کننده ترین بیماری در بالغین جوان است. آگاهی از نمره ناتوانی این بیماران (Expanded disability status scale, EDSS)، در انتخاب روند درمانی آنان مفید است. محاسبه EDSS وقت زیادی از پزشک متخصص می گیرد. هدف از این مطالعه برآورد نمره EDSS بیماران MS با استفاده از مدل های شبکه عصبی مصنوعی (ANN) و درخت تصمیم (DT) بود.

    روش بررسی

    این مطالعه مقطعی بر روی داده های مطالعه رجیستری MS استان کرمانشاه از اردیبهشت 1396 تا آذر 1397 انجام شد. 12 متغیر شامل اطلاعات دموگرافیک، اطلاعاتی در مورد بیماری MS افراد و نمره EDSS آنان از مجموعه داده ها استخراج گردید. نمره EDSS افراد توسط مدل های ANN و DT نیز برآورد شد. عملکرد مدل ها از نظر خطای برآورد، همبستگی و میانگین نمره برآورد شده، مورد مقایسه قرار گرفت. از (Waikato Environment for Knowledge Analysis (Weka), University of Waikato, New Zealand) و SPSS software, version 25 (IBM SPSS, Armonk, NY, USA) استفاده شد.

    یافته ها:

    353 نفر با میانگین های سن 47/36±1/9 سال، سن شروع بیماری 34/30±2/9 سال، طول دوره بیماری 20/6±7/5 سال و نمره 8/1±46/2 EDSS بررسی شدند. خطاهای برآورد در مدل DT کمتر از مدل ANN بود. نمره EDSS واقعی همبستگی معنی داری با نمره برآورد شده توسط (571/0DT (r= و (623/0ANN (r= داشت. میانگین EDSS برآورد شده توسط DT (46/2±1/1) تفاوت معناداری با میانگین EDSS واقعی نداشت (621/0P=). میانگین EDSS برآورد شده توسط ANN (87/2±3/1) به طور معناداری بیشتر از میانگین EDSS واقعی بود (05/0P<).

    نتیجه گیری:

    مدل DT نسبت به مدل ANN، نمره EDSS را بهتر برآورد کرد و به نمرات واقعی EDSS نزدیکتر بود. با مدل DT می توان EDSS بیماران MS را با دقت مناسبی تخمین زد.

    کلیدواژگان: درخت تصمیم، نمره ناتوانی، رایانه، مالتیپل اسکلروزیس، شبکه عصبی
  • همایون تابش، آزاده کیوانی بروجنی، محمدباقر صادقی، مائده رویگری، محمد حسامیان، بهرام امین منصور، حمیدرضا خانی* صفحات 306-313
    زمینه و هدف

    دژنراسیون دیسک کمر یک بیماری تخریبی و پیش رونده ستون فقرات است که تحت تاثیر فاکتورهای ژنتیک و محیطی قرار می گیرد. قسمت عمده دیسک کمر از ماتریکس خارج سلولی و بافت غضروفی تشکیل شده است که کلاژن نوع XI در ساخت آن شرکت دارد. Rs1676486 یک Single-nucleotide polymorphism (SNP) است که منجر به تبدیل C-T شده در نتیجه تغییر در بیان زنجیره آلفا 1 کلاژن 11رخ می دهد. الل T منجر به کاهش رونوشت زنجیره آلفا 1 کلاژن 11 شده و در نهایت منجر به عدم تعادل در بیان ژن می شود.

    روش بررسی

    در این مطالعه شاهد-کنترل 100بیمار که در فاصله زمانی فروردین 1395 تا شهریور 1396به بیمارستان الزهرا اصفهان مراجعه کردند، به همراه 100 فرد سالم وارد مطالعه شدند. جهت تعیین ژنوتیپ افراد از تکنیک High resolution melting (HRM) استفاده شد. سپس به منظور بررسی شناسایی تفاوت ژنوتیپ و توزیع آلل بین دو جمعیت بیمار و کنترل از Fisher’s exact test و Chi-square test استفاده و برای مقایسه بین ژنوتیپ و ویژگی های کلینیکی بیماران از Mann Whitney U test استفاده شد.

    یافته ها:

    نتایج مطالعات نشان دهنده این می باشد که Rs1676486 در ژن زنجیره آلفا 1 کلاژن 11منجر به تغییر بیان ژن در سن کمتر از 50 سال شده و باعث افزایش ریسک ابتلا به دژنراسیون دیسک کمر در بیماران با سن بیش از 50 سال  می شود. بیماران با فراوانی ژنوتیپ AA بیش تر از کنترل بوده و Rs1676486 منجر به افزایش ابتلا به دژنراسیون دیسک کمر می شود.

    نتیجه گیری:

    این مطالعه نشان داد که بیان کلاژن XI با سن و فاکتور ژنتیک در بیماران دژنراسیون دیسک کمر ارتباط دارد.

    کلیدواژگان: کلاژن نوع 11، پلی مورفیسم ژنی، دژنراسیون دیسک بین مهره ای
  • امیرحسین احمدی حکمتی کار*، صادق امانی شلمزاری، مهدیه ملانوری شمسی صفحات 314-318
    زمینه و هدف

    تمرینات شدید و طولانی مدت منجر به تغییر در عملکرد سلول های سیستم ایمنی در ورزشکاران می شوند و آنها را مستعد ابتلا به عفونت های ویروسی مانند بیماری کووید-19 می نمایند. هدف از این گزارش کوتاه ارایه پروتکل های مرتبط با ورزشکاران برای پیشگیری از ابتلا به بیماری های عفونی بوده است.

    روش بررسی

    برای بررسی پاسخ های سیستم ایمنی به دنبال فعالیت های ورزشی، مقالات از تمام پایگاه های اطلاعاتی Science Direct، PubMed، Scopus، Web of Science، Springer، Google Scholar، SID در اردیبهشت 1400 جمع آوری شدند و جدیدترین مقالات انتخاب شدند.

    یافته ها:

    انجام فعالیت ورزشی با شدت بالا می تواند در سرکوب سیستم ایمنی موثر باشد. در نظر گرفتن اصول تمرین می تواند به ورزشکاران در بهبود پاسخ های سیستم ایمنی کمک کند.

    نتیجه گیری:

    با توجه به پاندمی بیماری کرونا و ناشناخته بودن آن، ارایه برخی از رهنمودهای بهداشتی و تغذیه ای برای شروع تمرینات و مسابقات ورزشی به منظور پیشگیری از انتقال این بیماری در دستور کار مقاله حاضر قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ورزشکاران، کووید-19، فعالیت ورزشی، سیستم ایمنی
  • فخرالدین آقاجان پور*، رضا سلطانی، آذر افشار، حجت الله عباس زاده، رضا ماستری فراهانی، محسن نوروزیان صفحات 319-323
    زمینه و هدف

    عصب مدین یکی از مهمترین شاخه های شبکه بازویی است. با توجه به نقش آن در عصب دهی حرکتی و حسی در ساعد و دست، الگوی خونرسانی آن از اهمیت بالایی برخوردار است. آگاهی از واریاسیون های شریان تغذیه کننده این عصب سبب کاهش بروز نکروز و ایسکمی عصب طی پروسیجرهای جراحی و تشخیصی می شود.

    معرفی بیمار:

    در طی تشریح روتین جسد مردی در حدود 65 سال فیکس شده در فرمالین، مشاهده کردیم که یک شاخه قطور منشا گرفته از شریان رادیال، با عبور از سطح قدامی عضله فلکسور کارپی رادیالیس عصب مدین را در انتهای دیستال ساعد سمت چپ خونرسانی می کند، درحالی که هیچ شاخه اصلی دیگری عصب را در ساعد تغذیه نمی کرد.

    نتیجه گیری:

    با توجه به موقعیت سطحی عصب مدین در انتهای دیستال ساعد آسیب های فیزیکی به عصب و شریان تغذیه کننده آن منجر به نکروز و ایسکمی عصب شده و در نهایت انتقال پیام های حسی و حرکتی مختل می شود.

    کلیدواژگان: شبکه بازویی، شریان تغذیه کننده، شریان رادیال
  • محمد هادیان، تورج هراتی خلیل آباد، محمدرضا شیخی چمان* صفحات 324-325

    سردبیر محترم
    محدود بودن بیشتر منابع موجود مادی و غیرمادی و در مقابل وجود نیازهای نامحدود در جامعه منجر به شکل گیری علم اقتصاد شده است. علم اقتصاد سلامت نیز به دنبال این است که بودجه و منابع محدود نظام سلامت با چه شیوه و چه ترکیبی به کار گرفته شوند تا بهترین خروجی ممکن میسر گردد.1و2 در راستای حفظ و ارتقای گروه های مختلف جمعیتی، سیاست گذاری های مختلفی انجام گرفته که این اقدامات مستلزم صرف هزینه هایی است که گاها مخارج سلامت بزرگ ترین بخش از مخارج عمومی دولت ها را به خود اختصاص می دهد.
    دولت ها همواره به دنبال راهی هستند تا علاوه بر تامین جامع نیازهای سلامت، هزینه های این بخش را نیز کنترل نمایند، اما در اکثر موارد هزینه های سلامت کشورهای مختلف با سیر یکنواختی افزایش یافته است.3و4 در نظام سلامت ایران نیز سرانه هزینه های سلامت از 759 هزار ریال در سال 1381 به 10355 هزار ریال در سال 1393 رسیده که با 14 برابر شدن سالیانه 800 هزار ریال افزایش پیدا کرده است.5
    عوامل افزایش دهنده هزینه های نظام سلامت را می توان در دو حیطه دسته بندی کرد: وقایعی همچون تغییر ترکیب جمعیتی (مسن شدن)، گذارهای اپیدمیولوژیکی، تغییر رفتارهای سلامت و پزشکی شدن جامعه مواردی هستند که در کنترل نظام های سلامت نمی باشند. در مقابل وقایعی همچون گسترش دسترسی به خدمات مراقبت سلامت، گسترش تنوع و افزایش قیمت خدمات (تعرفه)، ورود و استفاده از تکنولوژی های گران قیمت و همچنین مکانیسم های پرداخت به ارایه کنندگان خدمات که این موارد تا حدودی در کنترل نظام های سلامت قرار دارند، بنابراین شناسایی و مدیریت حیطه دوم باید در دستورکار قرار بگیرد.6 راهکارهای مختلفی به منظور کنترل هزینه های سلامت در کشور ایران و دیگر کشورها اتخاذ شده است که با جمع بندی آن ها، مرور متون جامع، مشورت با اقتصاددانان سلامت، قابلیت اجرا و میزان تاثیرگذاری بر هدف موردنظر و همچنین درنظرگرفتن شرایط فعلی بخش بهداشت و درمان کشور بالاخص وجود اپیدمی کووید-19، می توان راهکارهای زیر را در راستای بهبود وضعیت موجود پیشنهاد داد:1- سرمایه گذاری بیشتر در زیرساخت های بهداشتی کشور و تحقق شعار "پیشگیری بهتر از درمان است" و نهادینه کردن آن در همه اجزای نظام سلامت در راستای کاهش شاخص بیماردهی جامعه (جایگزینی خدمات ارزان قیمت بهداشت عمومی با خدمات گران قیمت درمانی).
    2- اجرای کامل نسخه نویسی الکترونیکی، پرونده الکترونیک سلامت، سطح بندی خدمات سلامت و برقراری نظام ارجاع همراه با اجرای برنامه پزشک خانواده در راستای کاهش موازی کاری و کاهش بار مراجعات غیرضروری گیرندگان خدمات به مراکز پرهزینه ارایه خدمات همچون نظام بیمارستانی و منطقی ترکردن استفاده از خدمات سلامت.
    3- کاهش میزان به کارگیری نظام های پرداخت گذشته نگر همچون کارانه (گران ترین مکانیسم پرداخت) و در مقابل افزایش استفاده از نظام های پرداخت آینده نگر همچون DRG (گروه های تشخیصی وابسته) برای پرداخت به ارایه دهندگان خدمات سلامت.
    4- انجام مطالعات ارزیابی اقتصادی و ارزیابی فناوری سلامت پیش از اقدام به خرید دارو و تجهیزات پزشکی برای مراکز بهداشتی و درمانی کشور در راستای بررسی اقلام مذکور از منظر اقتصادی، اثربخشی (بازدهی)، ایمنی، اخلاقی و تطابق فرهنگی با فرهنگ گیرندگان خدمات کشور مقصد.
    در پایان لازم به ذکر است که اقدامات دیگری همچون تهیه پروتکل های درمانی (راهنماهای بالینی)، ترویج استفاده از داروهای ژنریک به جای داروهای برند، توسعه خدمات مراقبت در منزل (هوم کر (Home care)) و کاهش میزان اقامت بیمارستانی، جیره بندی و ایجاد لیست انتظار برای دریافت خدمات غیرحاد و غیره را نیز می توان در راستای کنترل هزینه های بهداشت و درمان کشور موثر دانست، اما به نظر می رسد راهکارهای پیشنهاد شده بنا بر دلایلی که پیشتر بدان اشاره شد در اولویت بالاتری قرار داشته باشند.

|
  • Amin Behdarvandan*, Hossein Negahban Pages 250-259

    Classifying patients with low back pain into homogeneous and distinct categories by organizing similar manifestations among individuals can be helpful to attain better results for treatments. Providing homogenous categories of patients with low back pain would improve benefits produced by treatments. To gain a greater understanding of the proposed multi-stage process and validate diagnostic categories, the current research was designed to conduct a review about this process. We aimed to validate movement system impairment (MSI) based categories of people with chronic low back pain. MSI-based classification uses a standardized approach for classifying people with low back pain into 1 of 5 subgroups. For the present narrative review, computerized databases of EMBASE, Google Scholar, MEDLINE, Cumulative Index to Nursing and Allied Health Literature (CINAHL), PubMed and Science Direct were searched for articles published between January 1990 and December 2018. For electronic searches, keywords and terms used were: “Reliability”, “Validity”, “Classification”, “low back pain" and “Human Movement System”. Fourteen full-text research reports that have been undertaken to add clinical, laboratory and outcome validity to MSI-based classification of low back pain were included in the review. Five studies were categorized as clinical validity studies which investigated the accuracy of examinations for patients with low back pain, 5 studies categorized as laboratory validity studies and 4 studies categorized as outcome validity studies which included randomized control trials. The results of this review revealed that novice users can learn the diagnosis algorithm of MSI-based categories of low back pain and by practicing, their inter-tester reliability and precision in applying the classification algorithm would be comparable to that of described for experienced expert raters. The laboratory-based tests, including 3D motion analysis, indicated that there are differences in movement patterns of the lumbar spine between low back pain subgroups. Also, for people with low back pain, classification-specific treatments based on the MSI model resulted in better outcomes. In conclusion, this review indicated the validity of the MSI classification system in people with chronic low back pain.

    Keywords: diagnosis, back pain, movement, review
  • Banafshe Safaeifard, Mehri Ghasemi*, Khosro Khademi-Kalantari, Alireza Akbarzadeh-Baghban, Yaghoub Shavehee Pages 260-266
    Background

    Posturography is a method in which the postural stability of adults is evaluated by measuring the center of pressure sway. This study aims to evaluate the reproducibility of measuring the center of pressure oscillation in standing position with internal perturbation in healthy young women with and without hyperkyphosis.

    Methods

    Ten women with dorsal hyperkyphosis with the mean age of 23.5±2.65 years and 10 healthy women with the mean age of 21.9±1.3 years (October 2018 to February 2019) were recruited for the study. Subjects were asked to perform rapid bilateral arm elevation while standing on a force plate. Standard deviation of the amplitude and The standard deviation of the velocity of the center of pressure sway in anterior-posterior, Medio-lateral directions and the area of sway were used for statistical analysis. Measurements were carried out by one examiner with a 1-day interval in The Biomechanics laboratory of The School of Rehabilitation Sciences, Shahid Beheshti University of Medical Sciences. The relative reproducibility of the measurements was calculated by Intra-class Correlation Coefficient (ICC), standard error of measurement (SEM) and minimal detectable changes (MDC).

    Results

    The intra-rater reliability of standard deviation of the center of pressure sway velocity and amplitude of both directions in both groups were more than 0.75. The intra-rater reliability of the area of the center of pressure sway in the healthy and hyperkyphosis group were 0.42 and 0.38 respectively.

    Conclusion

    Standard deviation of the amplitude and standard deviation of the velocity of the center of pressure sway can be considered as reliable variables for assessing static balance in young women with and without dorsal hyperkyphosis in future studies. However, the inconsistency of sway area especially in women with hyperkyphosis suggests that the use of it for differentiation between subjects and the assessment of the outcome of any interventions on the postural stability should be considered with caution.

    Keywords: hyperkyphosis, postural balance, reproducibility of results
  • Pooya Iranpour, Azadeh Sharifzadeh Yazdi, Rezvan Ravanfar Haghighi, Mahdi Saeedi-Moghadam Pages 267-273
    Background

    Since pulmonary angiography is the only non-invasive method for diagnosing pulmonary embolism, the use of radiation reduction methods without affecting the quality of images seems necessary. One of the simplest reasons for unnecessarily increasing of patient exposure is repetitive imaging due to poor image quality. Therefore, it is necessary to identify and eliminate the factors that reduce the image quality, which leads to duplication of imaging or reduced accuracy.  In this study, the reasons for decreasing the image quality of pulmonary computed tomography (CT) angiography were investigated.

    Methods

    This cross-sectional study was performed over a period of 6 months (May to November 2018) in a university-affiliated hospital. Data of 75 patients suspected of pulmonary embolism who were referred for CT angiography were collected. All CT scans were performed by a 16-slice CT scanner (Lights Speed, GE Healthcare) with fixed imaging parameters including 100 kVp and 100 mA. In order to evaluate the adequacy of pulmonary artery enhancement, the Hounsfield unit (HU) of the main pulmonary artery was measured in the aortic arch, upper, and lower segmental parts. Also, 8 factors affecting the image quality were examined.

    Results

    The mean HU of the main pulmonary arteries was 312 in the range of 124 to 677. The mean HU in patients with and without pulmonary embolism was 358 and 302, respectively. Most CT images (61%) had poor quality for the diagnosis of pulmonary embolism. Only 2% of the images were acceptable compared to standard images and protocols. Late imaging was the most common quality confounding factor in this study.

    Conclusion

    A low-quality image reduces the accuracy of the physicianchr('39')s diagnosis that leads to misdiagnosis. Besides, sometimes poor image quality leads to repetitive imaging, which results in increased patient exposure and therefore increased radiation hazards. Therefore, modifiable confounding factors must be identified and corrected which one of the most important ones is wrong imaging timing protocols after contrast injection.

    Keywords: computed tomography angiography, image quality, pulmonary embolism
  • Hajarossadat Ghaderi*, Zahra Noormohammadi, Mahdi Habibi-Anbouhi, Fatemeh Kazemi-Lomedasht, Mahdi Behdani Pages 274-280
    Background

    SLC39A6 Protein (solute carrier family 39) or LIV-1 is a zinc transporter protein that is overexpressed in positive estrogen cancers such as breast cancer. The LIV-1 protein transfer zinc into the cytoplasm through the plasma membrane. Today it is known that just as a decrease in the concentration of zinc in the cell can cause cancer, an excessive increase in the concentration of zinc can also stimulate irregular cell division and caused cancer. Thus, inhibition of zinc transporter protein may play a role in preventing malignancies and metastasis. It can also be used as a diagnostic marker in the diagnosis of cancers in various laboratory methods. The present study was performed to prepare a polyclonal camel antibody for the detection of LIV-1 protein at the cell surface.

    Methods

    This study was started in the Pasture Institute of Iran in 2018 September and finished in February 2020. An expression construct containing the human LIV-1 gene was prepared and transferred to the E.coli BL21 by chemical (CaCl2) and heat shock method. The expression of the protein was induced by IPTG and then protein was purified by affinity (Ni-NTA) chromatography. After preparing recombinant protein one female camel was immunized, 6 times at two weeks intervals with Freundchr('39')s adjuvant. After immunization, the isolated polyclonal antibody was evaluated by ELISA, western blotting and flow cytometry in the detection of LIV-1 protein.

    Results

    The result showed that LIV-1 protein was well purified and also the camel polyclonal antibody was able to detect LIV-1 protein in ELISA, western blot and also it can detect LIV-1 on the cell surface as shown by flow cytometry test.

    Conclusion

    In recent years, LIV-1 has been shown to be a good candidate as a marker in breast cancer, so polyclonal antibodies against LIV-1 can be used for early detection of breast cancer by various diagnostic methods. In this study, it has been shown that polyclonal camel antibodies can be used in laboratory methods and can be considered for immunological tests and therapeutic applications.

    Keywords: camel, heavy chain antibody, polyclonal antibody, zinc transporter protein
  • Seyed Hamid Borsi, Hanieh Raji, Mehrdad Dargahi Malamir, Forogh Nokhostin, Afrooz Kargaran* Pages 281-289
    Background

    Low-Molecular-Weight Heparin (LMWH) is recommended as the first-line treatment in patients with active cancer and venous thromboembolism (VTE), but many patients prefer to take oral anticoagulants and non-injectable forms with more reasonable price. Venous thromboembolism is a very common comorbidity in patients with cancer. Therefore, the aim of this study was to evaluate the efficacy and safety of the rivaroxaban compared with enoxaparin in patients with cancer and VTE.

    Methods

    This randomized clinical trial was conducted on 50 patients with non-hematologic cancer and deep vein thrombosis (DVP) or pulmonary thromboembolism (PTE) enrolled into Imam Khomeini hospital, from November 2019 to March 2020 in Ahvaz. The participants randomly assigned in two treatment groups (25 patients in each group) of rivaroxaban (15 mg every 12 hours for the first three weeks and then orally at 20 mg daily) or enoxaparin (1 mg/kg by subcutaneous injection every 12 hours) and followed for 6 months to evaluate the efficacy, complications and safety (incidence of recurrent VTE, major bleeding and deaths) of these therapies in Ahvaz.

    Results

    The three most common cancer diagnoses were breast (n=11, 22%), colon (n=10, 20%), and lung (n=7, 14%). Major bleeding at 6 months was only seen in one patient (4%) in the enoxaparin group and did not occur in the rivaroxaban group (P>0.05). Minor bleeding occurred in 1 patient (4%) in the rivaroxaban group and did not occur in the enoxaparin group (P>0.05). One patient in the enoxaparin group died because of fever and neutropenia. The prevalence of DVT and PTE in cancer patients was not significantly different based on patient age (P=0.154), gender (P=0.430), BMI (P=0.490), underlying disease (P=0.294), smoking (P=0.955), type of cancer (P=0.527), and metastatic cancer (P=0.280).

    Conclusion

    The results of this study suggest that the efficacy of rivaroxaban is not less than that of enoxaparin and therefore can be a potential option for patients with non-hematologic cancer and VTE. However, further randomized, controlled trials are needed to confirm these results.

    Keywords: enoxaparin, pulmonary thromboembolism, rivaroxaban, venous thromboembolism
  • Mahnaz Mahmoudi Sohi, Asadollah Asadi*, Peyman Brouki Milan, Esmaeil Sharifi, Arash Abdolmaleki Pages 290-298
    Background

    Wound healing is a complicated process involving the proliferation of the epithelial cells, deposition of granulation tissue as well as recruitment of inflammatory cells. It also is a hot topic of research for trauma, orthopedics and general surgery studies. There are many forms of cells involved in this process. This study aimed to design a tissue-engineered wound dressing consisting of chitosan fibers containing silver ion bioactive nanoparticles for wound healing.

    Methods

    The present study is an experimental study that was conducted in the research laboratory of the Department of Biology of Mohaghegh Ardabili University from April to November 2019. All experiments of this study have been performed under the ethical guideline of Helsinki and in accordance with the Ethics Committee of the Mohaghegh Ardabili University of Ardabil (Iran). The wound dressing of nanofibers was prepared by the sol-gel method. Cytotoxicity was assessed by MTT assay. Then the antimicrobial properties of nanofibers were determined by the disk diffusion method. SEM and AFM images were obtained from nanofibers. Finally, nanofibers were analyzed by the FTRI method.

    Results

    Results of the prepared tissue-engineered wound dressing consisting of chitosan fibers containing silver ion-doped bioactive nanoparticles showed that cytotoxicity was at an appropriate level. The nanofibers prepared with 2% silver nanoparticles produced a 10 mm inhibition zone against Staphylococcus aureus and a 9 mm inhibition zone against Escherichia coli. Therefore, the best percentage of scaffolds in the present study was 2%. Also, results of the SEM micrographs and AFM image analysis of the scaffolds showed that the nanofibers had good roughness and a proper structure for cell seeding and attachments. Besides that, FTIR analysis also showed that the prepared nanofibers had standard bonds.

    Conclusion

    Chitosan-Silver nanoparticles scaffold have antimicrobial activity on Gram-negative and positive bacteria. The results of the toxicity test also showed that it did not have much toxicity on the cultured cells. Therefore, it can be considered for therapeutic applications, such as wound dressing.

    Keywords: chitosan, nanoparticles, regeneration, tissue engineering
  • Mansour Rezaei, Daryush Afshari, Negin Fakhri, Nazanin Razazian* Pages 299-305
    Background

    Multiple Sclerosis (MS) is one of the most debilitating disease among young adults. Understanding the disability score (Expanded Disability Status Scale (EDSS)) of these patients is helpful in choosing their treatment process. Calculating EDSS takes a lot of time for Neurologists, so having a way to estimate EDSS can be helpful. This study aimed to estimate the EDSS score of MS patients using statistical models including Artificial Neural Network (ANN) and Decision Tree (DT) models.

    Methods

    This cross-sectional study was performed on MS registry study data of Kermanshah province from April 2017 to November 2018. From the total data available in the registry system, The 12 variables including demographic information, information about MS disease and their EDSS score were extracted. EDSS scores were also estimated using ANN and DT models. The performance of the models was compared in terms of estimation error, correlation and mean of an estimated score. Data were analyzed using Weka software version 3.9.2 and SPSS software version 25 with a significance level of 0.05.

    Results

    In this study, 353 people were studied. The mean age of the patients was 36.47±9.1 years, the mean age of onset was 9.2±30.34 years, the mean duration of the disease was 6.20±5.7 years and the mean EDSS score was 2.46±1.8. Estimation errors in the DT model were lower than in the ANN model. The real EDSS score was significantly correlated with scores estimated by DT (r=0.571) and ANN (r=0.623). The mean EDSS estimated by the DT model (2.46±1.1) was not significantly different from the real EDSS mean (P=0.621) but the mean EDSS estimated by the ANN model (2.87±1.3) was significantly higher than the real EDSS mean. (P<0.05).

    Conclusion

    The DT model could better estimate the EDSS score of MS patients than the ANN model and made predictions that were closer to the actual EDSS scores. Therefore, the DT model can accurately estimate the EDSS score of MS patients.

    Keywords: decision tree, disability score, computer, multiple sclerosis, neural networks
  • Homayoun Tabesh, Azadeh Keivani Borojeni, Mohammad Bagher Sadeghi, Maedeh Rouigari, Mohammad Hesamian, Bahram Aminmansour, Hamidreza Khani* Pages 306-313
    Background

    lumbar disc degeneration is a multifactorial degenerative disease which is affected by genetic inheritance and environmental factors. Type XI collagen is important for organization of the extracellular matrix and cartilage collagen construction. Rs1676486 is a SNP that causes the conversion of C-T, resulting in a change in the expression of the collagen 11 alpha chain. The T allele reduces the alpha 1 chain transcription of collagen 11 and ultimately leads to an imbalance in gene expression.

    Methods

    This study aims to determine the genetic variant of alpha1 type11 collagen is associated with the progress of intervertebral disc degeneration. All patients were selected from the AL-Zahra Hospital of medical university of Isfahan, Iran, between April 2016 and September 2017. SNP rs1676486 of alpha1 type11 collagen was genotyped in 100 patients and 100 healthy controls. The inclusion criteria for patients were: individuals who had typical clinical and imaging symptoms and signs of intervertebral disc degeneration. Exclusion criteria were: patients with trauma, metabolic and neuromuscular diseases, and congenital disorder of the spine. The Genomic DNA was extracted from peripheral blood samples by a Whole Blood Genomic DNA Extraction Kit. The chi-square test and fisher’s exact test were evaluated to determine differences of genotype and allele distributions between intervertebral disc degeneration patients and healthy controls. To compare the relationship between genotypes and clinical features the Mann-Whitney U test was used.

    Results

    The mean age was 39.54±9.52 years for the patients and 28.14±5.32 years for the controls, respectively. The mean BMI were 26.3±3.18 kg/m2 and 27.3±3.52 kg/m2 for the patients and the controls, respectively. In addition, the results showed that the prevalence of surgical disc in patients with L4-L5 levels was 52.1% and L5-S1, with 31.1%. This study showed, rs1676486 in alpha1 type11 collagen gene was associated with modified intervertebral disc degeneration at age ≤50 years and this gene increases intervertebral disc degeneration risk at age >50 years. SNP rs1676486 had the significant association with the intervertebral disc degeneration (P=0.019), and patients were found to have higher frequency of AA than the controls.

    Conclusion

    This observation shows that type XI collagen is related to age and genetic factor in intervertebral disc degeneration disease.

    Keywords: collagen typeX1, genetic polymorphism, intervertebral disc degeneration
  • Amir Hossein Ahmadi Hekmatikar*, Sadegh Amani Shalamzari, Mahdieh Molanouri Shamsi Pages 314-318
    Background

    Long-term and intensive physical exercise can change the function of different cells in the immune system in athletes, predisposing them to viral infections such as coronavirus disease (COVID-19). The purpose of this brief report was to provide protocols related to the immune system in athletes to prevent infectious diseases.

    Methods

    To examine immune system responses to sports activities, articles were collected from all databases: Science Direct, PubMed, Scopus, Web of Science, Springer, Google Scholar, SID, and the most recent articles were selected.

    Results

    High-intensity and long-term physical exercise can be effective in suppressing immune responses. Therefore, moderate-intensity exercise can be an effective strategy. Maintaining the function of the immune system in athletes was dependent on nutritional strategies, sleep control, stress management, and strict adherence to proper exercise principles and health protocols. Athletes are more prone to viral infections in the early hours after strenuous, prolonged physical exercise; and they should be limited in contact with people who may increase their risk of infectious diseases. We should mention that moderate-intensity physical exercise can improve the function of immunoglobulins, anti-inflammatory cytokines, neutrophils, natural killer cells, cytotoxic T cells, and immature B cells. Maintaining social distance, especially immediately after strenuous exercise, is also recommended for athletes due to the increased risk of infectious diseases. The immune system has been considered an effective part of sports activities in athletes in recent years. The prevalence of viral diseases such as COVID-19 has not been and will not be for the first and last time in life. Therefore, using questionnaires and initial monitoring (adherence to diets, corona testing, adherence to health protocols) can be the first step.

    Conclusion

    Finally Due to the pandemic of coronary heart disease and its unknowingness, providing some health and nutrition guidelines for starting exercises and sports competitions to prevent the transmission of this disease is on the agenda of this article.

    Keywords: athletes, COVID-19, exercise, immune system
  • Fakhroddin Aghajanpour*, Reza Soltani, Azar Afshar, Hojjat Allah Abbaszadeh, Reza Mastery Farahani, Mohsen Nourozian Pages 319-323
    Background

    The median nerve is one of the most important branches of the brachial plexus. Due to the role of the median nerve in sensory and motor innervation of the forearm and hand in the upper limbs, its blood supply is very important. Awareness of variations in the blood supply pattern to this nerve reduces the incidence of necrosis and ischemia of the nerve during surgical and diagnostic procedures.

    Case Presentation

    During routine dissection of the cadaver of a 65-year-old man fixed in formalin (10%), in the Department of Anatomy and Reproductive Biology, Shahid Beheshti University of Medical Sciences, a rare variation was observed in the median nerve nutritional artery at the distal end of the left forearm. After dissection of the skin, superficial and deep fascia, anterior compartment forearm muscles, nerves and blood vessels were exposed from surrounding tissues. The median nerve passed through the two heads of the pronator teres muscle and left the cubital fossa in the depth of the flexor digitorum superficialis and the surface of the flexor digitorum profundus in the forearm. It was observed that at the distal end of the left forearm between the flexor carpi radialis and the flexor digitorum superficialis, a relatively thick branch originates from the radial artery and supplies blood to the median nerve. This branch was separated from the radial artery (before the artery enters the anatomical snuffbox) and crossed the surface of the flexor carpi radialis muscle and inserted into the median nerve sheath. In the forearm, this branch was the only artery supplying blood to the median nerve.

    Conclusion

    Due to the superficial position of the median nerve at the distal end of the forearm, physical damage to the nerve and its nutritional artery leads to necrosis and ischemia of the nerve, and ultimately disturbed the transmission of sensory and motor messages.

    Keywords: brachial plexus, median nerve, radial artery
  • Mohammad Hadian, Touraj Harati-Khalilabad, Mohammadreza Sheikhy-Chaman* Pages 324-325