فهرست مطالب

بوم شناسی کاربردی - پیاپی 35 (بهار 1400)

مجله بوم شناسی کاربردی
پیاپی 35 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 6
|
  • وحید سیاره، حسین ارزانی*، علی طویلی، محمدعلی زارع چاهوکی صفحات 1-13

    آگاهی از خوش خوراکی گونه های گیاهی در برآورد تولید علوفه قابل دسترس دام در هر رویشگاه مرتعی امری ضروری است. در این تحقیق از روش زمان سنجی با هدف تعیین خوش خوراکی سه گونه چند ساله Gundelia tournefortii، Bromus tomentellus و Hordeum bulbosum و دو گونه یک ساله Aegilops triuncialis و Taeniatherum crinitum در مراتع روستای ده شیخ در استان کهگیلویه و بویراحمد استفاده شد، به این صورت که از چرای دو راس گوسفند از گیاهان مختلف (بعد از یک ساعت چرای عادی با هدف حذف اثر گرسنگی دام) زمان سنجی به عمل آمد و مدت زمان چرای دام از هر گونه گیاهی مشخص شده و با توجه به کل زمان چرا، درصد خوش-خوراکی هر گونه تعیین شد. نتایج این تحقیق نشان داد گونه های مورد مطالعه در زمان های مختلف در طول روز دارای خوش خوراکی یکسانی برای گوسفند هستند. همچنین نتایج نشان داد در مرحله رشد رویشی و گلدهی، گونه Hordeum bulbosum به ترتیب با 24/01 و 29/70 درصد و در مرحله بذردهی نیز گونه Bromus tomentellus با 22/44 درصد، دارای بیشترین خوش خوراکی بودند؛ بنابراین می توان سیستم چرا برای این مرتع را طوری اعمال کرد که هر تیپ گیاهی زمانی مورد چرا واقع شود که در آن مرحله از رشد، گونه های تشکیل دهنده آن تیپ، بیشترین خوش خوراکی را برای گوسفند داشته باشند. با اعمال چنین سیستم چرایی، از یک طرف عملکرد دام افزایش پیدا می کند و از طرف دیگر دام با عدم نیاز به لگدکوبی گونه ها برای پیدا کردن گونه خوش خوراک، باعث از بین رفتن سایر گونه ها نمی شود.

    کلیدواژگان: مراتع ده شیخ، مرحله رشد، خوش خوراکی، گوسفند، گونه های مرتعی
  • محمد گلستانی، فاضل امیری* صفحات 15-33

    این مطالعه به منظور شناسایی مناطق مستعد کاشت حرا در خور سلطانی در ساحل شهر بوشهر انجام شد. معیارهای موثر جهت کاشت و توسعه حرا در این مطالعه شامل ویژگی های زمین (کاربری اراضی، شیب، ارتفاع، هدایت الکتریکی خاک، بافت خاک، و نوع خاک)، آب دریا (دامنه جزر و مد، موج، pH، هدایت الکتریکی، و شوری) و اقلیم (دما، رطوبت نسبی، بارش، حداقل و حداکثر دمای مطلق) است. با استفاده از یک شبکه آماربرداری سیستماتیک- تصادفی، نقاط نمونه گیری مشخص و 10 نمونه آب و خاک برداشت و متغیرهای فیزیکی و شیمیایی آنها اندازه گیری شد. نقشه های موضوعی معیارها تهیه و از سیستم اطلاعات جغرافیایی برای مدل سازی و تحلیل فضایی و تلفیق لایه ها استفاده شد. با استفاده از نظر کارشناسان و تحقیقات گذشته و با کمک روش دلفی، ارجحیت معیار تعیین شده و معیارها با روش بهترین- بدترین (Best-Worst method) وزن دهی شدند. با روی هم گذاری معیارهای وزن داده شده با روش وزن دهی افزودنی ساده (Weighted Linear Combination= WLC)، مکان های مناسب کاشت و توسعه گونه حرا به طبقات نامناسب، نسبتا مناسب و مناسب طبقه بندی شد. نتایج نشان داد 24 درصد از مناطق (18/25 هکتار) در محدوده مناسب، 24/3 درصد (18/5 هکتار) در محدوده نسبتا مناسب، و 51/8 درصد (39/4 هکتار) در طبقه نامناسب برای کاشت این گونه قرار دارد.

    کلیدواژگان: مانگرو، مکان یابی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، روش بهترین- بدترین، ارزیابی چندمعیاره، خور سلطانی، منطقه ساحلی شهری
  • هستی رشنو، محمد کابلی*، علیرضا محمدی، دانیال نیری، جواد سلیاری، بهنام رحمانی صفحات 35-49

    ترس از گوشت خواران در جوامع محلی ساکن در زیستگاه گوشت خواران، حفاظت و مدیریت این جانوران را با چالش جدی روبرو کرده است. این رفتار می تواند بر نگرش مردم درباره حیات وحش تاثیرگذار باشد و حفاظت و مدیریت این گوشت خواران را با مشکل روبرو کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر ترس روستاییان از خرس قهوه ای در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی جنوبی و منطقه شکارممنوع طالقان در استان البرز است. به منظور بررسی نقش برخی متغیرهای فردی و تجربی، با طراحی پرسشنامه ، اطلاعات لازم از 200 نفر از ساکنان 70 روستا در زیستگاه های خرس قهوه ای در فاصله زمستان 1397 تا تابستان 1398 جمع آوری شد. تاثیر متغیرهای مستقل برداشت شده بر اظهار ترس مصاحبه شوندگان از حضور خرس، با استفاده از روش رگرسیون منطقی دوتایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، متغیرهای تجربه حمله خرس به باغ میوه پاسخگویان در یک سال گذشته، باور به نقش خرس در احیای مراتع و جنگل ها، جنسیت بومیان مناطق مورد مطالعه، باور به این که خرس امنیت مردم را به خطر می اندازد و همچنین نگرانی از سلامتی، تاثیر معناداری بر اظهار ترس ساکنان مناطق مورد مطالعه از خرس قهوه ای داشت. طراحی و اجرای برنامه های آموزشی و مشارکت مردمی برای افزایش آگاهی ساکنان درباره خرس قهوه ای و درگیرساختن آنان در شناسایی راهکارهای همزیستی با خرس می تواند در کاهش ترس مردم موثر باشد.

    کلیدواژگان: استان البرز، مناطق حفاظت شده، تعارض انسان و حیات وحش، خرس قهوه ای، ترس از حیات وحش، روستاییان، خسارت حیات وحش
  • آصف درویشی، مریم یوسفی، نغمه مبرقعی دینان* صفحات 51-63

    گرده افشانی یک خدمت بوم شناختی با ارزش اقتصادی غیرقابل انکار است که با رفاه انسان و سلامت بوم شناختی سیمای سرزمین مرتبط است. این مطالعه با هدف ارزیابی همبستگی بین پیچیدگی سیمای سرزمین و خدمت گرده افشانی (زنبور) در مقیاس سیمای سرزمین استان قزوین انجام شده است. در این مطالعه، سنجه های الگوی سیمای سرزمین (تعداد لکه، غنای لکه، تراکم حاشیه و تنوع شانون) به عنوان شاخصی برای ارزیابی پیچیدگی سیمای سرزمین، با الگوریتم مدل ساز در نرم افزار ArcGIS و خدمت گرده افشانی با مدل InVEST استخراج شد. همبستگی بین خدمت گرده افشانی و پیچیدگی سیمای سرزمین در محیط SPSS محاسبه شد. نتایج همبستگی بین خدمت گرده افشانی و سنجه های الگوی سیمای سرزمین نشان داد همبستگی بین گرده افشانی و تنوع شانون با رگرسیون خطی، مناسب ترین نتیجه را در پی داشته و دارای رابطه معنی دار در سطح 0/01 است (**0/420). همبستگی دیگر سنجه های الگوی سیمای سرزمین با گرده افشانی، با رگرسیون درجه 2 مناسب تشخیص داده شد. همبستگی تعداد لکه (**0/171) و غنای لکه (**0/352) در سطح 0/01 معنی دار بوده و همبستگی تراکم حاشیه معنی دار نبود (0/002). نتایج مطالعه نشان داد که در تعداد و غنای لکه کمتر، همبستگی مثبت و در تعداد و غنای لکه بیشتر، همبستگی منفی وجود دارد که نشان دهنده اثر تکه تکه شدگی بر ارایه خدمت گرده افشانی است. نتایج این مطالعه می تواند در برنامه ریزی سیستم های کشاورزی و مدیریت تنوع زیستی به منظور حفظ فرایندهای بوم شناختی کاربرد داشته باشد.

    کلیدواژگان: خدمات اکوسیستم، گرده افشانی، تنوع زیستی، تولیدات کشاورزی، استان قزوین
  • کیان حاجیان، امید بیرقدار کشکولی*، نصرالله محبوبی صوفیانی، سعید پورمنافی صفحات 65-78

    امروزه خطر نابودی و تخریب تالاب ها به یکی از مهم ترین بحران های محیط زیستی در جهان تبدیل شده است. از این رو پایش پیوسته و طولانی مدت روند تغییرات بوم شناختی تالاب ها می تواند نقش کلیدی در حفاظت و مدیریت اصولی آنها داشته باشد. در مطالعه حاضر روند تغییرات ماهانه برخی شاخص های بوم شناختی محیط آبی تالاب شادگان شامل WST، NDVI، MVWR، VWR، LSWI، MNDWI و غلظت کروفیل-a طی سال های 2003 تا 2017 با استفاده از تصاویر ماهواره ای مودیس مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور تحلیل روند و بزرگی شیب روند به ترتیب از آزمون های من- کندال و شیب سن استفاده شد. نتایج پژوهش نشان داد حجم آب موجود در تالاب در طی دوره مطالعه دارای روند افزایشی معنادار بوده است، درحالی که پوشش گیاهی تالاب در این دوره روند کاهشی و معناداری داشته است (p<0/05). همچنین نتایج نشان داد که تاریخ احتمالی شروع تغییر روند برای چهار شاخص NDVI، MVWR، MNDWI و LSWI اکتبر 2012 است که تقریبا هم زمان با توسعه برخی صنایع پرورش ماهی در بالادست این تالاب است. علاوه بر این در بازه زمانی مطالعه، بین شاخص های پوشش گیاهی با شاخص های آبی، همبستگی قوی معکوس (به طور میانگین به مقدار حدود 0/86-) مشاهده شد. به طور خلاصه نتایج پژوهش حاضر شواهدی از یک توالی معکوس و شرایط بحرانی را در تالاب شادگان نشان داد. تلفیق تکنیک های سنجش از دور و برخی روش های آماری مورد استفاده در این مطالعه و در نهایت، تهیه سری زمانی کامل و پیوسته از شاخص های مدنظر، می تواند برای شناخت بهتر پویایی بوم سازگان تالاب شادگان، و ارزیابی، مدل سازی و پیش بینی تغییرات وضعیت بوم شناختی این تالاب مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تالاب شادگان، تغییرات اکولوژیک، سنجنده مودیس، کلروفیل
  • زینب جعفریان*، رضا امیدی پور، لیلا زندی صفحات 79-92

    تنوع زیستی یکی از مسایل مهم بوم شناختی است که پایه و اساس عملکرد اکوسیستم است. بنابراین حفظ تنوع زیستی برای رفاه انسان لازم و ضروری است. هدف از این پژوهش، بررسی روند تغییرات تنوع آلفا و بتا و مولفه‎های تنوع بتا در طول گرادیان ارتفاع در 5 طبقه ارتفاعی و همچنین تاثیر خصوصیات فیزیکی و شیمیایی خاک بر تغییرات شاخص‎های مذکور بود. در هر طبقه 20 نمونه خاک و در کل 100 نمونه از منطقه برداشت شده و ارتباط بین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی با شاخص های تنوع مورد بررسی قرار گرفت. تعداد گونه ها در 100 پلات برداشت شد و شاخص های تنوع آلفا و بتا در دو سطح پلات و ترانسکت در نرم افزار R محاسبه شد. بر اساس نتایج، کمترین میزان تنوع آلفای پلات (1/03 ± 12/47) و ترانسکت (1/06 ± 24/15) مربوط به کلاس ارتفاعی بیش از 3200 متر بود درحالی که کمترین مقدار تنوع بتای پلات 780 ± 11) و ترانسکت (0/44 ± 18) در کلاس ارتفاعی کمتر از 2600 متر مشاهده شد. در همه کلاس‎های ارتفاعی، بیش از 90 درصد از تغییرات تنوع بتا به واسطه مولفه روگشت گونه‏ای اتفاق افتاده و مولفه الگوی آشیانه‏ای سهم بسیار ناچیزی از تنوع بتا را توجیه کرد. مدل کلی (همه عوامل محیطی) تنها 11 درصد از تغییرات تنوع آلفا و 30 درصد از تغییرات تنوع بتا را توجیه نمود. این نتیجه بیانگر پیچیدگی بالای محیط و جوامع گیاهی است و به روشنی نشان می‏دهد که با استفاده از برخی متغیرهای محیطی نمی‏توان کل تغییرات ترکیب گیاهان را آشکار کرد.

    کلیدواژگان: تنوع مکانی، حفاظت، روگشت گونه ای، الگوی آشیانه ای
|
  • V. Sayare, H. Arzani*, A. Tavili, M. A. Zare Chahouki Pages 1-13

    Awareness of rangelands plants palatability is required for estimating available forage to animals in all plant communities. In this research recording method was used to determine species palatability in rangelands of Deh- Shiekh in Kohkiloyeh and Boyer Ahmad Province. Three perennial species including Gundelia tournefortii, Bromus tomentellus, Hordeum bulbosum and two annual species of Agelups triancialis and Treniatherum crinitum were selected. Livestock grazing from different plants was recorded and the time was measured. After one hour, normal grazing was performed and the duration of livestock grazing on each species was determined.  Based on the duration of  grazing on each species, palatability percentage of each species was estimated. Results showed that the studied species had similar palatability for sheep at different time of the day. Among the species, during vegetative and flowering stages, Hordeum bulbosum showed the highest palatability with an amount of 24.01 and 29.70 percent respectively. Bromus tomentellus showed the highest palatability in seed maturity period (22.44%). Thus, it is possible to control the grazing system to graze each plant type at one stage of growth with the highest palatability. Using this kind of grazing system increases livestock performance, decreases soil compaction and helps to conserve rangeland plants.

    Keywords: Deh-Sheikh Rangelands, Palatability, Phenological stages, Sheep, Rangeland species
  • M. Golestani, F. Amiri* Pages 15-33

    This study was conducted to identify suitable sites for planting Avicennia marina in Soltani Khore of the urban coast of Bushehr. The most effective criteria for Avicennia marina planting include land characteristics (i.e. land use, slope, elevation, soil electrical conductivity, soil texture, and soil type), seawater (i.e. tidal range, wave, acidity, electrical conductivity, and salinity), and climate (i.e. temperature, relative humidity, precipitation, absolute minimum and maximum temperatures) were considered. Ten soil and water samples were collected, using a systematic-random sampling network and their physicochemical variables were measured. The thematic maps of the criteria were prepared and the geographic information system was used to analyse and present spatial data. Using expert opinions and literature review, the priority of the criteria was determined by Delphi method and the criteria were weighted by the Best-Worst method (BWM). Based on the overlay of weighting criteria, using Weighted Linear Combination (WLC), suitable sites for planting and development of Avicennia marina were classified as suitable, relatively suitable and not suitable. The results showed that 24% (18.25 ha) of the total areas were suitable, 24.3% (18.5 ha) of the land was relatively suitable, and 51.8% (39.4 ha) was not suitable for planting and development of Avicennia marina species.

    Keywords: Avicennia marina, Site selection, GIS, Best-Worst method (BWM), Multi-criteria evaluation, Soltani Khore, Urban coastal zone
  • H. Rashnoo, M. Kaboli*, A. Mohammadi, D. Nayeri, J. Selyari, B. Rahmani Pages 35-49

    Wildlife management and conservation is challenged by public perceptions and fear of carnivores in communities living in close proximity to wild habitats, where large carnivores occur. Fear of carnivores influences peoplechr('39')s attitudes towards wild animals, further exacerbating the problems associated with effective conservation and management of wildlife. Here, we aimed to investigate the factors affecting rural attitudes towards brown bears in two protected areas (Southern-Central Alborz protected area and Taleghan prohibited hunting area) in Alborz province. To evaluate the effect of participant and experimental variables, we used a questionnaire survey. Data were collected from 200 randomly chosen residents from 70 villages across both study areas between winter of 2018 and summer of 2019. Binomial Logistic Regression was used to analyze the effect of independent variables on intervieweeschr('39') fear of coexistence with brown bears. Our results revealed that experiences of brown bear attacks on orchards, respondents’ belief of bears’ role in reforestation, gender, respondents’ belief that bears jeopardize people’s safety, and respondents’ concern for coexisting with brown bears play a significant role in shaping human fear towards this species. Development and implementation of educational programs to reduce local people’s fear of large carnivores and improving the sense of public participation in wildlife conservation and management programs, particularly in villages located in or adjacent to protected areas, are highly recommended.

    Keywords: Alborz province, protected areas, human-wildlife conflict, brown bear, fear of large carnivores, local people, wildlife damage to human resources
  • A. Darvishi, M. Yousefi, N. Mobarghaee Dinan* Pages 51-63

    Pollination is an ecological service with high economic values related to human and ecological wellbeing. This study aims to evaluate the correlation between landscape complexity and pollination service (bee) in Qazvin province at the landscape scale. Landscape pattern metrics (Number of Patches (NP), Patch Richness (PR), Edge Density (ED), and Shannon Index (H)), as a proxy of landscape complexity, were calculated by the model builder in the ArcGIS and pollination service was generated by InVEST. The correlation between landscape complexity and pollination service was evaluated by SPSS software. Results of the correlation between landscape metrics and pollination service, using Linear regression, showed that H has the highest and the most significant relationship with pollination at the 0.01 level (0.420**). Correlation between other metrics and pollination was found to better explauned by Quadratic regression, showing a significant correlation with NP (0.171**) and PR (0.352**) at the 0.01 level and a non-significant relationship with ED (0.002). It was concluded from our results that in the low NP and PR, correlation is high and positive, and in the high NP and PR, correlation is negative, indicating the effect of fragmentation on pollination service. The results of this study can be used in agricultural system planning and biodiversity management to preserve the ecological processes.

    Keywords: Ecosystem Services, Pollination, Biodiversity, Agricultural Production, Qazvin Province
  • K. Hajian, O. Beyraghdar Kashkooli*, N. Mahboobi Soofiani, S. Pourmanafi Pages 65-78

    Nowadays, the risk of degradation of wetlands is one of the main environmental challenges in the world, so continuous and long-term monitoring of ecological changes in wetlands can play a key role in their protection and proper management. In the present study, the trend of monthly changes in some of the most important ecological indicators of the aquatic environment of Shadegan wetland including WST, NDVI, MVWR, VWR, LSWI, MNDWI and Chlorophyll-a concentration (during 2003-2017) was evaluated using MODIS satellite imagery. The Mann-Kendall and Sen’s slope tests were used to analyze the trend and its magnitude, respectively. Results showed a significant increasing trend in the volume of water in Shadegan wetland, while the vegetation of the wetland had a significant decreasing trend during the study period (p <0.05). Also, the change in the monthly trend of NDVI, MVWR, MNDWI and LSWI time series was observed around October 2012, which approximately coincided with the development of aquacultural facilities in the northern part of this wetland. In addition, a strong inverse correlation (about -0.86) was observed between vegetation and water indices. Results further provided evidence of an inverse sequence and critical conditions in Shadegan wetland. Integrating remote sensing techniques and statistical methods in this study (to provide continuous time series of ecological indicators) can help to better understand the dynamics of wetland ecosystems (at different temporal and spatial scales). This approach is also applicable in evaluation, modeling and prediction of ecological changes in Shadegan wetland.

    Keywords: Shadegan Wetland, Ecological changes, MODIS imagery, Chlorophyll
  • Z. Jafarian*, R. Omidipour, L. Zandi Pages 79-92

    Biodiversity is one of the important aspects of natursal systems which supports ecosystem functions. Therefore, the preservation of biodiversity is necessary for human well-being. The curreny study aimed to investigate changes of alpha and beta diversity and its components along the elevation gradient of five classes and to evaluate the effects of physical and chemical characteristics of soil on these diversity indices. In each elevation class, 20 soil samples and a total of 100 samples were taken and the relationship between physical and chemical characteristics of soil with diversity indices was examined. The number of species was recorded at 100 plots and the alpha and beta diversity indices were calculated at two spatial scales (i.e., plot and transect) using R software. Based on the results, the lowest amount of alpha diversity across plots (12.47 ± 1.03) and transects (24.15 ± 1.06) were observed at the elevation class of > 3200 m, while, the lowest amount of beta diversity in plots (11 ± 0.78) and transects (18 ± 0.44) were observed in class of < 2600 m. In all altitude classes, more than 90% of the variation in beta diversity was explained by the species turnover component and the nested pattern component was responsible for a very small part of beta diversity. Environmental factors were explanined only 11% of the changes in alpha diversity and 30% of the beta diversity. This result indicates the high complexity of the environment and plant communities and clearly shows that using a few environmental variables cannot reveal all the changes in plant composition.

    Keywords: Spatial diversity, Conservation, Species turnover, Nested pattern