فهرست مطالب

مطالعات تفسیری - پیاپی 46 (تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات تفسیری
پیاپی 46 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سید باقر حسینی کریمی*، محمدحسین شیر افکن صفحات 7-24

    قرآن کریم از اصطلاحات پیچیده علمی و کلامی عرب به دور است. این امر باعث جاودانگی و قابل فهم بودن آن برای همگان در تمامی اعصار شده است. قرآن دارای محتوای فراحسی و فراطبیعی نیز هست که این محتوا در قالب الفاظی که برای محسوسات وضع شده اند، به شکل های مختلف، مانند: تمثیل، قطعه هایی از تاریخ، محاوره و جدال احسن یا موعظه و پند و اندرز، انذار و تبشیر یا برهان و محاجه علمی به صورت پراکنده بیان نموده است. ازجمله آیاتی که معرکه آراء مفسران است، مفهوم آیات «فنظر نظره فی النجوم * فقال إنی سقیم» است. این آیات باعث پیدایی سوال های متعددی گشته است. مقاله حاضر بر پایه تفاسیر فریقین و با روش توصیفی تحلیلی بر آن است تا نظرهای مختلف مفسران را واکاوی نماید. در باره مفهوم آیات مورد بحث سه احتمال وجود دارد. بهترین دیدگاه درباره «نظر به نجوم» نظر به ملکوت یا نظر به تنجیم یا نظر به تکلیف، است و نیز مقصود از «سقیم» پریشان حالی حضرت و نه بیماری جسمی ایشان است.

    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، آیات 88 و 89 صافات، حضرت ابراهیم×، نجوم، سقیم
  • امین عباس پور*، عباس مصلایی پور یزدی صفحات 25-42

    قرآن کریم در آیه: «و إذ جعلنا البیت مثابه للناس و امنا» به امن بودن بیت الله الحرام اشاره دارد. درباره معنای دقیق این آیه و آیات نظیر آن، نظرهای گوناگونی در میان مفسران مطرح شده است. برخی با استناد به آیات متناظر و روایات، و برخی با تکیه بر امور تجربی و حسی به تبیین دیدگاه خود پیرامون مفهوم امنیت، منشا آن، دلیل وجود امنیت و... پرداخته اند. موضوع مورد بررسی در این نوشتار، بررسی آراء مفسران فریقین درباره آیات مرتبط با حرم امن الهی و تحلیل نظرات ایشان و در نهایت، تبیین معنای روایی این عبارت است؛ معنایی که بر دو پایه استوار است: امنیت دین و امامت. این دو مولفه که از متن روایات برآمده است، مفهوم امنیت در عبارت «حرما آمنا» را به معنای امنیت دینی امامت محور سوق می دهد.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آیه 125 بقره، حرم امن، امنیت حرم، امامت
  • هادی شفیعی ناطق*، علی نصیری صفحات 43-58

    جبر و اختیار ازجمله موضوعات مورد بحث میان مفسران است. این نوشتار با توجه به تعریف و نقشی که قدرت انسان در تعیین جبری یا اختیاری بودن افعال دارد، با استفاده از روش عرضه تفسیر قرآن بر مبانی کلامی متقن دینی برگرفته از آیات و روایات، به نقش قدرت انسان در افعال از منظر فخررازی و علامه طباطبایی با اهتمام به آیه 125 انعام پرداخته است. از نظر فخررازی، افزون بر اراده، قدرت انسان به هنگام صدور و همراه فعل از سوی خدا ایجاد می شود پس تاثیری در حصول فعل نداشته، شرح صدر و ضیق صدر، همان داعی بوده که اعطایی خداست. از منظر علامه طباطبایی آثار وجود قدرت و اراده از انسان بوده و در حصول فعل موثرند، اما چون وجود انسان در ذات و عمل وابسته به خداست، این تاثیر مستند تام به خدا نیز می باشد. آیه 125 انعام با مدعای فخررازی کاملا بیگانه است. نتیجه نظر فخررازی جبر و نظر علامه طباطبایی امر بین الامرین است.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آیه 125 انعام، جبر و اختیار، شرح صدر، ضیق صدر
  • فاطمه حبیبی*، فتحیه فتاحی زاده صفحات 59-80

    این پژوهش به ارتباط اخلاق و اقتصاد در قرآن کریم می پردازد. ضرورت بررسی موضوع آن است که در عصر حاضر موضوع اقتصاد، مهم ترین دغدغه جوامع بشری است، حال آنکه نظام های اقتصادی عموما از عدالت در رفتارهای اقتصادی فاصله گرفته و به ورطه سودجویی افتاده اند؛ البته مشکلات اقتصادی موجود در جوامع اسلامی، ناشی از فقدان مدل مناسب اخلاق اقتصادی در اسلام نیست، بلکه ناشی از عدم اجرای کامل و دقیق آن است. هدف پژوهش حاضر، مطالعه گزاره های قرآنی با روش تحلیل محتوا است و می کوشد با تحلیل داده های قرآنی با تمرکز بر کلیدواژه «اموال»، به تبیین چگونگی دستیابی به مناسب ترین مدل رعایت اخلاق در اقتصاد بپردازد. در این پژوهش مشخص گردید که قرآن کریم به هر دو بعد فردی و جمعی اخلاق در اقتصاد پرداخته و بیشترین مفاهیم، به ترتیب مربوط به راه های صرف مال، آثار حب مال و ارزش گذاری بر پایه ثروت است.

    کلیدواژگان: آیات اقتصادی، گزاره های اخلاقی اسلام، اخلاق اقتصادی، مال و ثروت
  • مهدی رفیعی موحد* صفحات 81-102

    انسان ها به علت ذات اجتماعی خود پیوسته در ارتباط، تعامل و تبادل داده ها با یکدیگرند و بر پایه اصل اعتماد به داده های تبادلی به دیده قبول می نگرند، اما اعتماد إفراطی و مطلق، آنان را به سطحی نگری سوق داده و منجر به معضلات فکری و آسیب های اجتماعی می گردد. قرآن برای پیشگیری از خطر آفات و نفوذ آسیب ها، راه مبارزه با سطحی نگری را طی آیاتی ازجمله آیه نبا نمایانده است. این مبارزه که با عبارت دستوری «تبین» بیان شده، طی هفت مرحله شکل می گیرد: إجتناب از پخش اخبار و دامن زدن به شایعه ها و شبهه ها، پرهیز از قبول یا رد اخبار بدون تحقیق، درخواست مستندات درباره صحت یا سقم پیام دریافتی، رجوع به متخصصان، ارجاع به ولی امر، نظرخواهی و گزینش بهترین مطلب دریافتی. نظر به گستره مفهوم فسق، برجسته ترین مصادیق فاسقان در جامعه امروز، شبکه های گوناگون صهیونیستی و قدرت های استکباری وقت و دولت های نفاق منطقه ای و سازمان ها و گروهک های معاند و مزدوران داخلی آنان است که برابر دستور قرآنی باید صحت و سقم گزارش های آنان بررسی و سپس اعلام موضع شود. همچنین شبهات عقیدتی القاشده آنان را نیز با پیگیری تخصصی و تتبع عالمانه دفع و رفع نمود.

    کلیدواژگان: تفسیر اجتماعی، آیه 6 حجرات، آیه نبا، فاسق، تبین
  • علی حاجی خانی، محمد طاهری* صفحات 103-126

    خدای متعال در برخی از آیات قرآن به نوعی عتاب گونه، پیامبراکرم| و دیگر پیامبران را مورد خطاب قرار داده یا در مورد ایشان سخن گفته که تداعی کننده مضامینی متناقض نما با عصمت ایشان است. ترجمه این آیات از زبان مبدا به زبان مقصد و انتقال صحیح محتوای آن، افزون بر نگاه داشت ساختارهای دستوری و بلاغی و هم سانی تاثیر متن مبدا و مقصد، و نیز رعایت مقوله های تفسیری، روایی و زبان شناختی، احاطه و اشراف ویژه به مبانی کلامی صحیح و تنقیح شده و نیز بازتاب این مبانی در زبان مقصد را طلب می کند تا تلقی عدم عصمت پیامبران را در ذهن خواننده ایجاد ننماید. پژوهش حاضر در صدد است تا به نقد ترجمه آیه 7 ضحی از میان برخی ترجمه های امین، معنایی، آزاد و تفسیری بپردازد و ضمن تبیین مستدل برتری ها و کاستی های مترجمان مذکور، بهترین روش و قواعد ضروری ترجمه این دسته از آیات را در پیش روی مترجمان و مخاطبان ترجمه قرآن قرار دهد. معادل گزینی ناصحیح و نیز ساختاربسندگی، ترجمه آیه مورد بحث را از غایت آن دور کرده و در مقابل، ترجمه مزجی می تواند روشی مناسب برای برگردان این دسته از آیات به شمار آید و مترجم را در برآوردن اهداف ترجمه موفق تر کند.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آیه 7 ضحی، آیات متناقض نما، عصمت پیامبر، نقد ترجمه
  • علی کریم پور قراملکی، هیثم بوعذار* صفحات 127-142

    قرآن کریم در آیایی نظیر آیه: «من کان یر ید العزه فلله العزه جمیعا» به بیان عزت و سرچشمه آن می پردازد. یکی از مصادیق آسیب‏ها در آیات قرآنی ناظر به عزت، آسیب‏های عزتمندی با رویکرد اعتقادی است. این نوع از عزتمندی انسان، در برجسته‏ترین حوزه اعتقادی؛ یعنی مبداشناسی قابل طرح و پیگیری است؛ چراکه در آیات ناظر به عزت، به این آسیب‏ها و رفع آنها به جهت عدم خدشه دار شدن عزت انسانی، اشاره های بسیاری شده است. با تامل در این آیات، معلوم می شود که انسان با نبود باور به مبدا یا اعتقاد به همتا داشتن پروردگار متعال، با آسیب های دنیوی گوناگونی چون: آلودگی به نفاق و دورویی، وابستگی و دلبستگی به دشمن، ناامیدی به نصرت الهی و... مواجه می گردد. این پژوهش با روش توصیفی و تحلیلی، به دنبال تبیین، تحلیل و تفسیر این آیات است تا با بیان آسیب‏های مذکور، زمینه‏ بسیاری از تحولات اجتماعی و فرهنگی در عرصه زندگی دنیوی و اصلاح امور اخروی انسان فراهم گردد.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آیه 10 فاطر، آیات عزت، آسیب شناسی عزتمندی
  • علی غفارزاده* صفحات 143-166

    پژوهش حاضر به دنبال اثبات اصل حیات معقول از منظر قرآن، بیان چیستی حیات معقول  و مرتبه نهایی آن، با تاکید بر آثار تفسیری علامه جوادی آملی است. ایشان معتقد است قرآن کریم برای انسان، غیر از حیات دنیوی مادی و حیات اخروی، حیات دیگری را مطرح کرده که اغلب از آن به حیات معقول یاد شده است. این حیات، غیر از حیات انسانی مصطلح؛ یعنی حیوان ناطق است. ایشان این حیات را، یک حیات آگاهانه و عاقلانه می داند که در آن از جهل علمی و جهالت عملی خبری نیست. حیاتی است که  قوای ادراکی؛ قوه حس، وهم و خیال کنترل و تعدیل  و قوای تحریکی؛ شهوت و غضب، توسط عقل، عقال و تعدیل می گردد. بر پایه دیدگاه ایشان مرتبه حیات انسانی به سیر در حیات الهی و عالم ملکوت است که گاهی از آن به حیات متالهانه نیز یاد می کند.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، حیات انسانی، حیات معقول، حیات متالهانه
  • محمدعلی اخویان*، امیرعباس مهدوی فرد، رحمان زارع صفحات 167-186

    مسئله قوامیت که در آیه 34 سوره نساء مطرح شده است، همواره محل بحث و تفسیر محققان بوده است. این نوشتار با بررسی دیدگاه های گوناگون درباره این مسیله، حکمت تشریع آن را بررسی نموده است. این رویکرد قرآنی همواره مورد هجمه کسانی است که جایگاه و نقش هریک از زن و مرد در نظام آفرینش را لحاظ نکرده و با گرایش های عمدتا فمینیستی و مبتنی بر مبانی حقوقی غرب، آموزه های قرآنی را متهم به متاثر بودن از فرهنگ عصر نزول، مردسالاری و فروکاستن جایگاه زنان کرده اند. این نوشتار، در راستای رفع شبهات و ابهام های برخاسته از عدم درک صحیح آیه، با تکیه بر آموزه های قرآنی و آراء مفسران با تحلیل انتقادی، مبانی عقلی، نقلی و منشا تشریع حکم قوامیت و گستره آن و ارتباط این حکم با طبیعت هر یک از زن و مرد را تشریح می کند. سپس ارتباط راهکار تربیتی تنبیه در صورت نشوز، به عنوان آخرین پیشنهاد را با مسئله قوامیت تبیین کرده و آراء مفسرانی که آیه مذکور را حاکی از برتری ذاتی مردان بر زنان دانسته اند، نقد و بررسی می نماید.

    کلیدواژگان: تفسیر اجتماعی، آیه 34 نساء، قوامیت، تمایزات تکوینی زن و مرد
  • محمد نصیری*، حسن حق پرست صفحات 187-202

    در پنجاه سال اخیر سخن از رهیافت تمدنی به قرآن، افق جدیدی پیش روی قرآن و تمدن پژوهان گشوده است. پژوهش حاضر درصدد است به نحو تحلیلی اصطلاح «شرح صدر» را با توجه به مناسبات سیاسی و تمدنی موجود میان آیات آغاز و انجام سوره انشراح، بررسی کند. در این رهیافت، دارایی شرح صدر که به طور عام، ویژگی اصلی رهبری جامعه است و از طیفی از معانی برخوردار است در معنای گسترش وجودی به کمال می رسد و معطوف به سوره انشراح در مناسبات رسالت و ولایت مصداق می یابد. چراکه خدای متعال به وسیله ولایت علی× و وزیر قراردادن آن حضرت، سنگینی امر رسالت را سبک کرد. ازاین رو سختی های دوره آغازین رسالت را به آسانی های دوره های پایانی و این هر دو را با فداکاری های علی بن ابی طالب× در حمایت از اسلام، یادآور و سپس به پیامبر دستور می دهد، بعد از فراغت از آخرین حج، بر پایه دستوری که در آیه مباهله یافته است، نفس خود علی بن ابی طالب× را به زحمت انداخته و او را به امامت و خلافت منصوب کند.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، سوره انشراح، شرح صدر، تمدن اسلامی، امام علی علیه السلام
  • سید عابدین بزرگی* صفحات 203-222

    قرآن کریم با تعبیرهای مختلف از یک سو، به نفی شرک و چندگانه پرستی می پردازد و از سوی دیگر، مردم را به توحید و یکتاپرستی دعوت می نماید. نفی اعتقاد به «ثالث ثلاثه» درباره خدا و تاکید بر «رابع ثلاثه» بودن او، یکی از این راه هاست. ازمنظر قرآن کریم، تعبیر «ثالث ثلاثه» درباره خدا، بیانگر محدودیت، جسمیت و هم عرض بودن خدا با سایر موجودات و به تبع آن، اسناد وحدت عددی به خداست؛ به طوری که اگر خدا به همراه دو نفر باشد، با آنها به شمارش درآمده، مجموع آنان سه نفر می شود. از این جهت، «ثالث ثلاثه» کفر و باطل است. این در حالی است که «رابع ثلاثه»، خدا را از محدودیت و هم عرضی با سایر موجودات دور داشته، وحدت او را غیر عددی می داند و به همین دلیل، اگر خدا با دو موجودی، معیت داشته باشد، سومی آن دو بوده، بر آنان احاطه قیومی و عملی دارد، نه اینکه با آنها شمارش شود و به عدد و رقم آنان اضافه گردد. به همین دلیل، «رابع ثلاثه» نشانه توحید ناب بوده، درباره خدای سبحان به کار می رود.

    کلیدواژگان: تفسیر کلامی، آیه 73 مائده، آیه 7 مجادله، مسیحیت، تثلیث، توحید، ثالث ثلاثه، رابعهم
  • مهدی جلالی، جواد نصیری وطن* صفحات 223-240

    واژه‌های «یووس» و «قنوط» ازجمله واژگانی هستند که همزمان در یک آیه استعمال شده و بیشتر مترجمان آن را مترادف دانسته‌اند. اصل واژه «یووس» از «ایس» به‌معنای وجودداشتن و یافتن است و ارتباط آن با ناامیدی در جهت منفی و تقابلی با اصل، در این است که شخص ناامید تصور می‌کند که مطلوب وجود ندارد و نمی‌توان آن را یافت. واژه «قنوط» از «قنط» در اصل به‌معنای بریدن و قطع‌کردن است و در قرآن در معانی ناامیدی، آشکارشدن ناامیدی در چهره، حزن و منع آمده است. در آیه 49 فصلت به‌معنای مانع‌شدن است و دلیل انتخاب این معنا، اقوال لغویان متقدم و نیز عطف آن دو به‌وسیله واو عاطفه است. بر این پایه معنای آیه این است که انسان از دعای خیر خسته نمی‌شود و اگر به او شر رسد، ناامید می‌گردد و به سبب آن مانع از دعاکردن می‌شود. در بین مترجمان، دهلوی و بهبودی ترجمه نسبتا مناسبی را ارایه داده‌اند. آنها قنوط را به‌معنای قطع طمع دانسته‌اند. به‌نظر می‌رسد ترجمه‌های چون «ناامید است، به‌شدت ناامید است و...» در برگردان کلام خدا نارساست؛ زیرا خداوند دو خبر در کلام آورده است و مترجم نیز باید دو خبر به مخاطب برساند.

    کلیدواژگان: تفسیر ادبی، واژگان مترادف نما، یووس، قنوط
|
  • Seyyed Baqer Hoseini Karimi*, Mohammadhosein Shirafkan Pages 7-24

    The Holy Qurchr('39')an is far from being of complex scientific and Arabic verbal terms. This has made it immortal and understandable to all throughout the ages. The Qurchr('39')an also has meta-sensory and supernatural content, which in the form of words being set for the sensible things, in various forms, such as: allegory, pieces of history, dialogue and good debate or sermon and advice, warning and glad tiding or demonstration and scientific argument has been expressed sporadically. One of the verses that is the subject of the opinions of the commentators is the meaning of the verses: "And he glanced a glance at the stars Then said: Lo! I feel sick!" These verses have raised many questions. The present article is based on the fariqains` views and with a descriptive-analytical method to analyze the different views of the commentators. There are three possibilities regarding the meaning of the verses under discussion. The best view of "he glanced at the stars" is that of the kingdom, or of astrology, or of religious duty, taklīf, and what meant by "sick " is the distress of the Prophet, not his physical illness.

    Keywords: Literary Interpretation, Verses 88, 89 Saffat, Prophet Ibrahim (a), Stars, Saqīm
  • Amin Abbaspour*, Abbas Musallaipour Pages 25-42

    The Holy Qurchr('39')an refers to the security of the Sacred House of God, in the verse: “And when We made the House (at Mecca) a resort for mankind and a sanctuary” There are various opinions among the commentators about the exact meaning of this verse and its similar ones. Some, relying on the corresponding verses and narrations, and some, and some relying on empirical and sensory matters, have explained their views on the concept of security, its origin, the reason for the existence of security, etc. The subject of this article is to examine the fariqain`s exegetic opinions on the verses related to the divine safe shrine and to analyze their views, and finally, to explain the narrative meaning of this phrase; The meaning is based on two pillars: the security of the religion and the Imamate. These two components, which are derived from the text of the narrations, lead the concept of security in the phrase " a sanctuary immune " to the meaning of Imam-centered religious security.

    Keywords: Theological Interpretation, Verse 125 of Baqarah, Safe Shrine, Security of Shrine, Imamate
  • Hadi Shafieinategh*, Ali Nasiri Pages 43-58

    Free will and determinism are among the topics discussed among commentators. This article, considering the definition and role of human power in explaining human actions` state of being deterministic or optional and using the method of presenting the interpretation of the Qurchr('39')an to the sound religious theological principles taken from verses and hadiths, has explained the role of human power in actions from the perspective of Fakhr Razi and Allameh Tabatabai with regard to the verse 125 of An` ām. According to Fakhr Razi, in addition to the human will, human power is created by God from beginning to the end of action, so it has no effect on human action and expansion of bosom and closeness of bosom, therefore, would be taken as the motivation given by God. While, according to Allameh Tabatabai, the effects of power and will are caused by man and effective in achieving action, but since the existence of man depends essentially and actually on God, this effect is also ultimately originated from God. The meaning of the verse mentioned, then, is very far from Fakhr Razichr('39')s claim. The result of Fakhr Razichr('39')s view is determinism, while, that of Allameh Tabatabaichr('39')s view is amr bayn amrain.

    Keywords: Theological Interpretation, Verse 125 of An` ām, Free Will, Determinism, Expansion of Bosom, Closeness of Bosom
  • Fatemeh Habibi*, Fathiyeh Fattahizadeh Pages 59-80

    This study deals with the relationship between ethics and economics in the Holy Quran. The necessity of examining the issue is that in the present age, the issue of economics is the most important concern of human societies, while economic systems have generally distanced themselves from justice in economic behaviors and have fallen into the abyss of profit. Of course, the economic problems in Islamic societies are not due to the lack of a proper model of economic ethics in Islam, but due to its lack of complete and accurate implementation. The purpose of this study is to study Quranic propositions by content analysis method; it tries to explain how to achieve the most appropriate model of ethics in economics by analyzing Quranic data and focusing on the keyword "property". In this study, it was found that the Holy Quran deals with both individual and collective dimensions of ethics in economics and most of the concepts are related to the ways of spending wealth, the effects of love of wealth and valuation based on wealth, respectively.

    Keywords: Economic Verses, Moral Propositions of Islam, Economic Ethics, Wealth
  • Mehdi Rafiee Movahhed* Pages 81-102

    Due to their social nature, human beings are constantly in communication, interaction and exchange of data with each other and accept the data based on the principle of trust, but extreme and absolute trust leads them to superficiality and leads to intellectual problems and social harms. In order to prevent the danger of pests and the penetration of harms, the Qurchr('39')an has shown the way to fight superficiality in verses such as the verse of Nabachr('39'). This struggle, which is expressed by the grammatical phrase "tabayyana", verified, is formed in seven stages: Avoiding spreading news, rumors and suspicions, avoiding accepting or rejecting news without investigation, requesting documents about the accuracy or correctness of the received message, referring to experts and to the religious leader, to poll and select the best material received. According to the scope of the concept of immorality, the most prominent examples of immorality in todaychr('39')s society are the various Zionist networks and arrogant powers of the time and regional hypocritical governments and organizations and groups of dissidents and their internal mercenaries. And again, their ideological doubts should be opposed by relying on professional and wisely replies.

    Keywords: Social Interpretation, Verse 6 of Hujurat, Verse Naba', Fasiq, Evil Liver, Tabayyana
  • Ali Hajikhani, Mohammad Taheri* Pages 103-126

    In some verses of the holy Qurchr('39')an, the Almighty God has addressed or spoken about the Holy Prophet (s) and other prophets in a kind of reprehensible way, which evokes themes that contradict his infallibility. Translation of these verses from the source language to the target language and the correct transmission of its content, in addition to maintaining grammatical and rhetorical structures and matching the effect of the source and target text, as well as observing interpretive, narrative and linguistic categories, encompassing special aristocracy and seeks to refine and reflect these principles in the target language so as not to create a perception of the infallibility of the prophets in the mind of the reader. The present study seeks to critique some translations of the verse 7 of Ḍuḥā from some of the most reliable, semantic, free and interpretive translations, and while explaining the advantages and disadvantages of the mentioned translators, the best method and necessary rules for translating this group of verses is introduced. In front of translators and audiences of Quran translations. Taking incorrect equivalents as well as paying the most attention to the structure have made the translations of the verses away from what meant by them, and in contrast, mixed translation can be a good way to translate these verses and make the translator more successful in meeting the translation goals.

    Keywords: Verbal Interpretation, Verse 7 of Ḍuḥā, Contradict-Seemingly-Verses, Infallibility of the Prophet, Translation Criticism
  • Ali Karimpour Qaramaleki, Heitham Buozar* Pages 127-142

    The Holy Qurchr('39')an in a verses such as: “Whoso desireth power/honor (should know that) all power/honor belongeth to Allah” has referred to human dignity and its source. One case of the damages in the field in the Qurchr('39')anic verses lies in doctrinal approach. This kind of human honor, in the most prominent area of belief; That is, monotheism can be designed and traced; Because in the verses referring to honor, there are many references to these damages and their elimination in order to protect human honor. By meditating on these verses, it becomes clear that man, by not believing in the origin or believing in two origins for the universe, faces various worldly damages such as hypocrisy, dependence on the enemy, despair of divine victory, etc. This research seeks to explain, analyze and interpret these verses with a descriptive and analytical method in order to provide the ground for many social and cultural changes in the field of worldly life and reform of human hereafter by expressing the mentioned damages.

    Keywords: Theological Interpretation, Verse 10 of Fatir, Verses of Power, Honor, Pathology of Power
  • Ali Ghafarzadeh* Pages 143-166

    The present study seeks to prove the principle of rational life from the perspective of the Qurchr('39')an, expressing what rational life is and its final order, with an emphasis on the interpretive works of Allameh Javadi Amoli. He believes that the Holy Qurchr('39')an has proposed for man other than material worldly life and the hereafter, another life which is often referred to as rational life. This life is other than the so-called human life, rational animal. He considers this life as a conscious and wise life in which there may not be found any form of scientific ignorance and practical ignorance. It is such a life that in which all perceptual and motivation powers are under the control of human reason. According to him, the level of human life is the journey in the divine life and the world of the kingdom, which is sometimes referred to as the theist, mutuallihānih, life.

    Keywords: Theological Interpretation, Human Life, Rational Life, theist life
  • Mohammad Ali Akhaviyan*, Amir Abbas Mahdavifard, Rahman Zare Pages 167-186

    The issue of qawwamiyyat, which is raised in verse 34 of Surah An-Nisa chr('39'), has always been the subject of discussion and interpretation by scholars. This article examines the reasonable why of its legislation by examining various perspectives in the field. This Qurchr('39')anic approach has always been attacked by those who do not consider the position and role of each man and woman in the system of creation and accuse the Qurchr('39')anic teachings of being influenced by the culture of the age of revelation, patriarchy and degrading the status of women, with mainly feminist tendencies based on Western legal principles. They have replaced women. This article, in order to remove the doubts and ambiguities arising from the lack of correct understanding of the verse and relying on Quranic teachings and the opinions of commentators with critical analysis, explains rational, narrative principles and the origin of legislation of the verse and its relationship with the nature of each woman and man. He then explains the relationship between the educational strategy of punishment in case of failure, as a last resort, with the issue of qawwamiyyat, and critiques the views of the commentators who consider the verse to indicate the inherent superiority of men over women.

    Keywords: Social Interpretation, Verse 34 of Nisa, Qawwamiyyat, Creational Distinctions between Men, Women
  • Mohammad Nasiri*, Hassan Haghparast Pages 187-202

    In the last fifty years, the talk of a civilized approach to the Qurchr('39')an has prepared a new horizon for advancements in the field Qurchr('39')an and civilization. The present study intends to study the term " expansion of bosom" analytically with regard to the existing political and civilizational relations between the verses of the beginning and the end of Surah inshirāh. In this approach, the property of expansion of bosom, which is generally the main feature of the leadership of society and has a range of meanings, is perfected in the sense of existential expansion and is applied to Surah inshirāh in the relationship between vilāyat, guardianship, and risālat, mission. Because the Almighty God, through the guardianship of Ali (a) and the appointment of him as minister, lightened the burden of the mission. Hence, he recalls the difficulties of the initial period of the Prophet with the ease of the final periods, and both of them with the sacrifices of Ali ibn Abi Tālib (a) in support of Islam, and then instructs the Prophet, after completion of the last Hajj, based on the order found in the verse of Mubāhila, troubled the soul of Ali ibn Abi Talib (a) and appointed him as the Imamate and Caliphate.

    Keywords: Theological Interpretation, Surah Inshirāh, Expansion of Bosom, Islamic Civilization, Imam Ali (a)
  • Pages 203-222

    The Holy Quran, with different expressions, on the one hand, denies polytheism and, on the other hand, invites people to monotheism. Denying belief in " the third of the three" about God and emphasizing God`s state of being “the fourth of the three" is one of these ways. From the Holy Qurchr('39')an`s perspective, the expression of "the third of the three" about God, indicates the limitation, physicality and coherence of God with other beings and, consequently, the attribution of numerical unity to God; so that if God be with two people, they would be summed up as three ones. In this sense, the "third of the three" is blasphemy and falsehood. While the expression “the fourth of the three" keeps God away from limitations and similarity to other beings, and, therefore, God`s Unity would be non-numerical, and for the same reason, if God known as being accompanied by two beings, He would be the third of the two and they would be existentially surrounded by Him, not as being counted with and added to them. For this reason, “the fourth of the three" is a sign of pure monotheism and is used about God Almighty.

    Keywords: Theological Interpretation, Verse 73 of Maidah, Verse 7 of Mujadilih, Christianity, Trinity, Monotheism, the Third of the Three, Their fourth
  • Mahdi Jalali, Javad Nasiri Watan* Pages 223-240

    The words "yaʿūs" and "qanūṭ" are among the words that are used simultaneously in a verse and are considered synonymous by most translators. The word "yaʿūs" has been derived from "ays" that means to exist and find, and its connection with despair in a negative direction and in opposition to its root is that the despairing person thinks that what is desirable does not exist and cannot be found. The word "qanūṭ" from "qanṭ" basically means to cut, and in the Qurchr('39')an it means despair, appearance of despair in the face, sorrow and prohibition. In the 49th of Fuṣṣilat it means to prevent, and the reason lies in what said by the earlier lexicographers, as well as their being connected by the conjunctive "و". On this basis, the meaning of the verse is that man does not get tired of praying for good, and if evil befalls him, he becomes disappointed and, thereof, he stops praying. Among translators, Dehlavi and Behboodi have provided relatively good translations. They considered qanūṭ to mean the cessation of greed. It seems that such translations as "He is disappointed, He is very disappointed, and…" fail to turn the word of God; Because God has brought two news in the word and the translator must convey the two to the audience.

    Keywords: Literary Interpretation, Synonyms, Yaʿūs, Qanūṭ