فهرست مطالب

سلامت و محیط زیست - سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1399)

فصلنامه سلامت و محیط زیست
سال سیزدهم شماره 3 (پیاپی 49، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • حمید کاریاب، رضا قنبری، مهدی رنجبران، امیرمسعود طاهرخانی* صفحات 385-408
    زمینه و هدف

    نظر به ماهیت بسیاری از پروژه های عمرانی، ارزیابی اثرات آنها بر سلامت انسان ضروری است. با توجه به فقدان الگوی مشخص، هدف از اجرای این مطالعه ارایه ابزاری جهت اولویت بندی اثرات ساخت و بهره برداری نیروگاه سیکل ترکیبی بر سلامت جسمی بود.

    روش بررسی

    با مرور مستندات و مصاحبه با 15 متخصص، متغیرهای موثر بر سلامت جسمی در ساخت و بهره برداری نیروگاه های سیکل ترکیبی شناسایی شدند. سپس سنجش روایی محتوایی گویه ها انجام و پرسشنامه احصاء شده جهت تعیین دامنه، مدت، احتمال، بزرگی و گستردگی اثرات بهداشتی با استفاده از مقیاس چند گزینه ای لیکرت در اختیار متخصصان گذاشته شد. در نهایت با روشی ابداعی فاکتورهای دارای اولویت زیاد برای ارزیابی اثرات تعیین شدند.

    یافته ها

    براساس نظرات متخصصین، 480 گویه موثر بر سلامت جسمی در ساخت و بهره برداری از نیروگاه های سیکل ترکیبی شناسایی شد که پس از تعیین شاخص و نسبت روایی محتوایی تعداد 41 گویه حذف گردید. نتایج مطالعه نشان می دهد که بیماری های منتسب به انتشار ذرات معلق (PM2.5 و PM10)، بیماری های منتسب به انتشار (SO2) و بیماری های منتسب به انتشار اکسیدهای ازت در شرایط عادی و اضطراری مهمترین اثرات مرتبط با ساخت نیروگاه های سیکل ترکیبی را تشکیل می دهد.

    نتیجه گیری

    روش ارایه شده در این مطالعه، شناسایی فاکتورهای موثر بر سلامت جسمی، تعیین دامنه و اولویت بندی آنها را جهت ارزیابی اثرات ساخت و بهره برداری از نیروگاه سیکل ترکیبی بر سلامت جسمی قابل اجرا می نماید.

    کلیدواژگان: اولویت بندی، تعیین دامنه، ارزیابی اثرات بهداشتی، نیروگاه سیکل ترکیبی، پیوست سلامت
  • محسن محمدی گلنگش*، رضوان قاسمی ذوالپیرانی، محمد نعیمی جوبنی صفحات 409-420
    زمینه و هدف

    آلودگی خاک های کنار جاده ای به فلزات سنگین یک تهدید جدی برای اکوسیستم خاک و سلامتی انسان ها محسوب می شود. از این رو، هدف از این مطالعه تعیین غلظت و ارزیابی آلایندگی فلزات سنگین در خاک های کنار جاده ای در مسیر جاده قدیم رشت قزوین است.

    روش بررسی

    پس از بازدیدهای میدانی و حذف جاده های درون شهری، تعداد 10 ایستگاه خارج از شهر انتخاب گردید و نمونه برداری با سه تکرار از خاک های سطحی کنار جاده ای در اطراف جاده قدیم رشت قزوین انجام شد. نمونه ها پس از آماده سازی اولیه و عملیات هضم اسیدی، بوسیله دستگاه ICP-OES اندازه گیری شد. جایگاه کیفیت خاک منطقه با استفاده از شاخص زمین انباشتگی (Igeo) و شاخص پتانسیل خطر اکولوژیکی (PERI) تعیین گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان داد که میانگین غلظت Zn، Cu، Ni و Pb در خاک های کنار جاده ای به ترتیب 58/07، 19/96، 20/26 و mg/kg 23/21 است. غلظت فلزات Zn و Ni بیشتر از غلظت زمینه به دست آمد و مقدار Zn فراتر از استاندارد آلودگی WHO بود. پتانسیل خطر اکولوژیکی منطقه با میانگین 86/24، بیانگر خطر کم برای همه فلزات مورد مطالعه بود. براساس نتایج شاخص زمین انباشتگی منطقه مورد مطالعه برای فلز  Niدر سطح آلودگی متوسط طبقه بندی شد.  

    نتیجه گیری

    جاده های قدیمی به عنوان یکی از کانون های آلودگی برای اراضی پیرامونی شناخته شده اند. اگرچه انتظار می رود همواره غلظت آلاینده ها در اطراف جاده بسیار بالا باشد اما بررسی و بازدیدهای میدانی نشان می دهد که ترمیم و تعریض جاده، عملیات کشاورزی در اراضی حاشیه ای و وزش باد در مناطق کوهستانی عاری از پوشش گیاهی مانع از تجمع بار آلودگی ناشی از حمل و نقل در خاک های سطحی در منطقه شده است.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، آلودگی خاک، حمل و نقل جاده ای، استان گیلان
  • منصوره حمیدی، پروین نصیری*، همایون احمد پناهی، لعبت تقوی، سعید بازگیر صفحات 421-434
    زمینه و هدف

    آلودگی صوتی یکی از مسایل جدی زیست محیطی است کنترل مبتنی بر جذب و عایق بندی یکی از انواع روش های کنترل فنی و مهندسی صدا است. لذا هدف از انجام این مطالعه اصلاح نانوکامپوزیت های سیلیکا آیروژل به منظور بهبود خواص آکوستیکی است.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت تجربی-کاربردی است. هشت نوع نانوکامپوزیت برای بررسی عملکرد خواص صوتی انتخاب شدند در این تحقیق نانوکامپوزیت ها به روش سل-ژل سنتز شدند. بدین منظور TEOS و اتانول به SiO2 اضافه و همزده و به عنوان پیش ماده سل سلیکا با اتانول رقیق شد. محلولM  5/5 هیدروکسید آمونیم به سل سیلیکا قطره قطره اضافه و همزده می شود. سل سلیکای فعال شده سریعا به درون قالبی که در آن نمونه ها قرار گرفته بودند ریخته شده و سپس به مدتh  3 در دمای °C  150 در آون قرار داده شد. خواص صوتی نمونه ها توسط امپدانس تیوب و میزان کاهش تراز فشار صوت توسط نانوکامپوزیت بهینه با استفاده از ترازسنج صوت اندازه گیری شد. برای بررسی مورفولوژی نمونه ها از میکروسکوپ الکترونی رویشی استفاده گردید.

    یافته ها

    ضریب جذب صوت همه نمونه ها در فرکانس های بالا، افزایش نسبتا خوبی دارند. مقدار ضریب جذب صوت نمونه ها در فرکانس های بالا از 0/6 بالاتر است. مقدار ضریب جذب و افت انتقال صوت برای نانوکامپوزیت D1 در مقایسه با دیگر نانوکامپوزیت ها در فرکانس های میانی و پایین بیشتر است. میزان کاهش متوسط تراز فشار صوت در دو محدوده صوتی در فاصله m 1 از محفظه بدون نانوکامپوزیت و با نانوکامپوزیت به ترتیب برابر باdB  4/6،dB  9/73 است.

    نتیجه گیری

    نتایج در این تحقیق نشان داد که اضافه کردن مواد آلی و معدنی به طور همزمان به سیلیکا آیروژل و در حالتی که نانو رس بیشترین مقدار است. خواص صوتی آن خصوصا در فرکانس های میانی و پایین افزایش و بهبود می یابد. از بین نمونه ها، نانوکامپوزیت D1 در فرکانس های میانی و پایین خواص صوتی بهتری نشان می دهد. ضریب جذب صوت نانوکامپوزیت D1 در فرکانس های 315، 400، 500، 1000، 1250، Hz 2000 به ترتیب برابر با 0/27، 0/38، 0/51، 0/78، 0/83، 0/84 است. نتایج نشان داد که میزان متوسط تراز فشار صوت با استفاده از نانوکامپوزیت  D1به میزان dB 9/73 کاهش می یابد.

    کلیدواژگان: سیلیکا آیروژل، نانوکامپوزیت، ضریب جذب صوت، افت انتقال صوت
  • مقیسه شرافتی، غلامحسین عبدالله زاده*، محمدشریف شریف زاده، محمدرضا محبوبی صفحات 435-454
    زمینه و هدف

    کاربرد آفت کش ها جهت مبارزه با آفات و بیماری های گیاهی ضروری است. مصرف گسترده و غیرایمن آفت کش ها توسط کشاورزان ریسک های مختلفی برای سلامت انسان ها و محیط زیست در پی داشته است. بر این اساس در مطالعه حاضر به بررسی دانش، نگرش و رفتار کشاورزان درباره کاربرد آفت کش ها و مشکلات سلامتی ناشی از استفاده آنها پرداخته می شود.
     

    روش بررسی

    روش تحقیق پیمایشی استفاده شد. جامعه هدف کلیه کشاورزان و باغداران شهرستان گلوگاه، استان مازندران به تعداد 6170 نفر است. نمونه ها به روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای از 2 دهستان و 13 روستا انتخاب شدند و اطلاعات از طریق 397 پرسشنامه جمع آوری شد. برای پردازش داده های تحقیق از آزمون های آماری من ویتنی، کروسکال والیس، ضریب همبستگی اسپیرمن و مدل رگرسیون استفاده شد.

    یافته ها

    پاسخگویان دانش کافی درخصوص مصرف ایمن آفت کش ها ندارند. نگرش پاسخگویان نسبت به مصرف آفت کش ها مثبت بود. بیشتر پاسخگویان اقدامات ایمنی را کمتر لحاظ می کنند و کاربرد وسایل حفاظت شخصی موثر (ماسک، دستکش و عینک حفاظتی) و دفع بهداشتی باقیمانده آفت کش ها کمتر لحاظ می شود. سرگیجه، مشکلات پوستی، سردرد و استفراغ از شایع ترین علایم بیماری های ناشی از کار با آفت کش ها است. یافته های تحلیل رگرسیونی بیانگر این بود که برخورداری از دانش و نگرش مناسب درخصوص مصرف ایمن آفت کش ها تاثیر مثبتی بر ارتقای رفتار ایمنی حین مصرف دارد.

    نتیجه گیری

    ارتقای دانش مرتبط با اقدامات ایمنی و تشویق به استفاده از اقدامات حفاظتی اثربخش مانند پوشیدن ماسک، عینک محافظ و دستکش باید در اولویت برنامه های آموزشی و ترویجی باشد.

    کلیدواژگان: دانش، نگرش، رفتار ایمنی، خطر آفت کش ها، سلامت کشاورزان
  • محمدرضا جلالی سروستانی، زهره درودی* صفحات 455-468
    زمینه و هدف

    کادمیم یک آلاینده زیست محیطی بالقوه است که تاثیرات بدی بر محیط زیست و سلامتی موجودات زنده دارد. درنتیجه، طراحی یک روش ساده و ارزان برای اندازه گیری آن بسیار مهم است. درنتیجه، در این تحقیق، یک حسگر پتانسیومتری بر پایه داروی نفازودون به عنوان تبادل گر یونی و مایع یونی 1-بوتیل-3-متیل ایمیدازولیوم هگزا فلوروفسفات ([BMIM]PF6) به عنوان افزودنی یونی برای اندازه گیری مقادیر بسیار جزیی کادمیم (II) طراحی گردید.

    روش بررسی

    در این تحقیق، یک الکترود یون گزین غشایی با ترکیب درصد، 10 درصد نفازودون، 2 درصد [BMIM]PF6، 30 درصد پلی وینیل کلراید (PVC) و 58 درصد دی اکتیل فتالات (DOP) ساخته شد و از اختلاف پتانسیل به وجود آمده میان الکترود غشایی و الکترود مرجع، به عنوان سیگنالی که ارتباط مستقیمی با لگاریتم غلظت کادمیم (II) دارد به منظور اندازه گیری این فلز سنگین استفاده گردید.

    یافته ها

    حسگر ساخته شده شیب نرنستی مناسبی (mV.Decade-1 30/5) را در گستره وسیع غلظتی 9-10×8 تا M  2-10×1 از خود نشان داد و حد تشخیص آن M9-10×6 بود. پاسخ پتانسیلی حسگر، در محدوده وسیعی از pH محلول (8/0 - 3/5)، مستقل بود، زمان پاسخ دهی حسگر s  5 و طول عمر آن 15 هفته بود.

    نتیجه گیری

    حسگر ساخته شده، بدون نیاز به مراحل پیچیده آماده سازی نمونه، به طور موفقیت آمیزی جهت تعیین مقدار غلظت های پایین کادمیم (II) در نمونه های زیست محیطی مورد استفاده قرار گرفت و نتایج به دست آمده با نتایج روش جذب اتمی شعله ای در تطابق مناسبی بود. درنتیجه، الکترود طراحی شده صحت خوبی داشته و از آن می توان برای اندازه گیری کادمیم (II) در نمونه های آبی استفاده نمود.

    کلیدواژگان: کادمیم (II)، نفازودون، الکترود یون گزین، پتانسیومتری
  • مظاهر معین الدینی*، سید حسن موسوی، زهره عیسی خان بیگی، سمیه حیدری صفحات 469-484
    زمینه و هدف

    از مهمترین اهداف مدیریت محیط زیست شهری، پایش کیفیت هوا است. با استقرار صحیح ایستگاه های پایش می توان وضعیت واقعی کیفیت هوا را به دست آورد. هدف این مطالعه مکان یابی ایستگاه های پایش کیفیت هوای شهر کرج است.

    روش بررسی

    براساس رویکرد دومرحله ای، در مرحله اول نقشه شایستگی، با استفاده از روش WLC تهیه شد. اولویت بندی مناطق شهرداری کرج برای نصب ایستگاه مشخص شد. پهنه های دارای اولویت، با استفاده از رویکرد تاپسیس مشخص شدند. در مرحله دوم، با بازدید میدانی از بین گزینه های دارای اولویت، مکان های مناسب استقرار ایستگاه های پایش هوای شهر کرج معرفی شدند.

    یافته ها

    تعداد 10 ایستگاه براساس تعداد مناطق شهرداری و جمعیت شهر کرج پیشنهاد شد. معیارها برای مرحله اول مانند معیارهای فاصله از معابر و تقاطع ها وزن دهی و استاندارد شدند. بیشترین و کمترین اهمیت نسبی را بین معیارهای مورد نظر، به ترتیب معیارهای فاصله از معابر و فضای سبز دارند. مناطق سه و نه شهر به ترتیب دارای بیشترین و کمترین اولویت برای استقرار ایستگاه پایش کیفیت هوا هستند. در مرحله اول 30 گزینه دارای اولویت برای استقرار ایستگاه مشخص شدند. در مرحله دوم با بازدید میدانی بر اساس معیارهای مانند حداقل فاصله از فضای سبز، تقاطع و منابع انتشار، تعداد 10 گزینه مناسب برای استقرار ایستگاه پایش کیفیت هوا مشخص شدند.

    نتیجه گیری

    در رویکرد پیشنهادی ابتدا گزینه های دارای اولویت استقرار مشخص شده و در گام بعدی با صرف هزینه، زمان و تلاش منطقی، محل نهایی استقرار ایستگاه های پایش کیفیت هوا مشخص شدند. این رویکرد پیشنهادی را می توان در سایر شهرها برای استقرار ایستگاه های پایش کیفیت هوای شهری به کار برد.

    کلیدواژگان: ایستگاه پایش کیفیت هوا، مکان یابی، تاپسیس، تصمیم گیری چند معیاره، کرج
  • عبدالمطلب صید محمدی، قربان عسگری، رضا شکوهی، پرستو شهبازی* صفحات 485-494
    زمینه و هدف

    با توجه به اهمیت قلیاییت در تنظیم pH و نقش بافری آن، در این مطالعه، تاثیر قلیاییت فاضلاب ورودی بر کارایی واحد بافل دار بی هوازی و تعیین بهترین ماده شیمیایی برای تامین قلیاییت فاضلاب مورد بررسی قرار گرفت.

    روش بررسی

    این مطالعه جهت تعیین رابطه بین قلیاییت فاضلاب ورودی و راندمان حذف پارامترهایCOD ، BOD5 و TSS در تصفیه خانه انجام شد. برای تعیین ماده قلیای بهینه جهت تامین قلیاییت سیستم های بی هوازی، چهار ماده شیمیایی رایج NaOH، Ca(OH)2، Na2CO3 و MgO انتخاب گردید و با استفاده از جارتست و روش طراحی آزمایشات یک فاکتور در زمان (One Factor At Time (OFAT)) مورد بررسی قرار داده شد.

    یافته ها

    براساس نتایج حداکثر راندمان حذف پارامترهای COD، BOD5 و TSS به ترتیب برابر با 62، 66/6 و 71/2 درصد در قلیاییت mgCaCO3/L 1260 به دست آمد همچنین، دوز بهینه جهت تامین یک واحد قلیاییت توسطNa2CO3 ,Ca(OH)2  و MgO به ترتیب mg/L 0/53، 0/54 و 0/3 در زمان تماس  min5 و میزان اختلاط rpm 150 و برایNaOH   mg/L0/35 در زمان min 3 و اختلاط  rpm100 به دست آمد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد عملکرد راکتور بافل دار بی هوازی ارتباط زیادی با تامین قلیاییت ورودی به راکتور دارد و استفاده از MgO می تواند به عنوان یک ماده قلیایی مناسب جهت خنثی سازی فاضلاب های اسیدی و تامین قلیاییت سیستم ABR مورد توجه قرار گیرد.

    کلیدواژگان: تصفیه فاضلاب صنعتی، راکتور بافل دار بی هوازی، قلیائیت، همدان
  • محمد رضوانی قالهری، فائزه عسگری ترازوج، محمدباقر میران زاده، غلامرضا مصطفایی*، صفا کلته صفحات 495-508
    زمینه و هدف

    آلودگی سبزی ها به فلزات سنگین را نمی توان دست کم گرفت. یکی از مهمترین جنبه های تضمین کیفیت مواد غذایی عدم آلودگی سبزی ها به فلزات سنگین است.

    روش بررسی

    این مطالعه روی 4 نوع سبزی پرمصرف به صورت خام از مراکز توزیع سبزی شهرستان کاشان انجام شد. به منظور سنجش نوع سبزی مصرفی پرسشنامه هایی در مراکز بزرگ توزیع سبزی ها در شهر کاشان به طور تصادفی به افراد داده شد. غلظت فلزات سنگین با استفاده از دستگاه ICP اندازه گیری شد. به منظور بررسی میزان قرار گرفتن در معرض خطر از شبیه سازی مونت کارلو استفاده شد.

    یافته ها

    نتایج این مطالعه نشان می دهد که سرب بیشترین غلظت را در بین فلزات سنگین در سبزی جعفری (µg/g 0/98±4/8)، گشنیز (µg/g 1/3±3/8) و ریحان (µg/g 0/94±3) را دارد و در سبزی تره فلز سنگین کروم (µg/g 1/6±2/8) است. همچنین نتایج نشان می دهد که با در نظر گرفتن ضریب اطمینان 95 درصد بیشترین مقدار THQ در صدک 95ام برای سبزی ریحان، تره و جعفری به ترتیب در فلزات سنگین سرب، کروم و سرب مشاهده شده است که این مقادیر به ترتیب برابر با 0/7، 0/39 و 1/034 است.

    نتیجه گیری

    به طورکلی غلظت دو فلز سنگین کروم و سرب در نمونه های موردبررسی بیشتر از حدود رهنمود WHO/FAO بود و مقدار THQ فقط در سبزی جعفری برای فلز سنگین سرب بیشتر از 1 شد. بدین معنی است که غلظت سرب موجود در سبزی جعفری می تواند ریسک عوارض غیرسرطانزا را افزایش دهد.

    کلیدواژگان: فلزات سنگین، سبزی، ارزیابی ریسک
  • حمید کاریاب*، فائزه کاریاب صفحات 509-526
    زمینه و هدف

    از آنجایی که مدیریت پسماندهای صنعتی یکی از شیوه های موثر ایجاد تعامل بین صنعت و محیط زیست بوده و از طرفی مدیریت بهینه پسماند مستلزم اطلاع دقیق از کمیت و کیفیت پسماندهای صنعتی است، مطالعه حاضر با هدف بررسی جامع الگوی مدیریت پسماندهای صنعتی در استان قزوین انجام شد.

    روش بررسی

    براساس رهنمود سازمان حفاظت محیط زیست ایران صنایع در 10 گروه طبقه بندی و با توجه به فراوانی صنایع در هر گروه، تعداد 276 صنعت و 4 تصفیه خانه فاضلاب صنعتی انتخاب شد. از معیار کنوانسیون بازل جهت تشخیص پسماندهای صنعتی ویژه استفاده شد. میزان تولید پسماند صنعتی و همچنین الگوی مدیریت پسماند با مراجعه حضوری به صنایع و تکمیل پرسشنامه بدیع محقق ساخته تعیین شد.

    یافته ها

    پسماند شناسایی شده در صنایع 1726 نوع بود که 33/7 درصد آنها مطابق کنوانسیون بازل در زمره پسماندهای ویژه قرار گرفتند. میزان تولید ماهیانه پسماند ton 38826 و 86/1 درصد آن پسماند ویژه بود. صنایع شیمیایی با تولید ماهیانه ton 14380 پسماند صنعتی بیشترین سهم را داشتند. میزان بازیابی و بازیافت پسماندهای صنعتی به ترتیب 8/96 و 6/44 درصد بود و 36/44 درصد پسماند صنعتی به صورت مستقیم به فروش می رسید.

    نتیجه گیری

    نتایج مطالعه حاضر نشان می دهد که مدیریت پسماندهای صنعتی در صنایع استان قزوین از الگوی مشخص پیروی نمی نماید و حجم انبوه تولید پسماند ویژه صنعتی در استان پتانسیل جدی آلایندگی محیط زیست و تهدید سلامت را دارا است. ایجاد مرکز پاسخگوی مدیریت پسماندهای صنعتی و طراحی و استقرار سیستم دفع متمرکز پسماند صنعتی در صنایع استان ضروری است.

    کلیدواژگان: پسماند صنعتی، مدیریت، کمیت، کیفیت، استان قزوین
  • اصغر باقری*، نیر امامی صفحات 527-544
    زمینه و هدف

    آفت کش ها جزء اصلی تولید در کشاورزی مدرن هستند لیکن، با افزایش استفاده از آنها، مخاطرات مربوط به ضایعات آنها نیز افزایش یافته است. هدف این پژوهش، بررسی نگرش باغداران نسبت به مدیریت و دفع صحیح ضایعات آفت کش ها است.

    روش بررسی

    جامعه آماری تحقیق کلیه باغداران شهرستان مشکین شهر (32300 نفر) بودند. نمونه ای متشکل از 300 نفر انتخاب و داده های لازم جمع آوری گردید. ابزار تحقیق پرسشنامه ای بود که روایی آن توسط اساتید تایید گردید و برای پایایی آن یک مطالعه راهنما با 30 نفر کشاورز در روستاهای خارج از نمونه انجام گردید و مقدار آلفای کرونباخ نشان داد که ابزار تحقیق از پایایی لازم برخوردار است.

    یافته ها

    با مصرف آفت کش ها سالانه ضایعات زیادی تولید می شود. کشاورزان ضایعات را به شکل صحیحی دفع نمی کنند. آنها ضایعات را در مزرعه رها می کردند، داخل کانال آب و رودخانه می انداختند و یا می سوزاندند، در مورد سه بار شستن ظروف خالی آفت کش ها قبل از دفع، اطلاعات کافی نداشتند. در زمینه استفاده از لوازم حفاظت شخصی هنگام کار با آفت کش ها، اکثر کشاورزان از ماسک، کلاه و دستکش استفاده می کردند، 53 درصد چکمه می پوشیدند، 7/7 درصد از عینک استفاده می کردند، هیچ کدام روپوش مخصوص سمپاشی نمی پوشیدند. نگرش پاسخگویان نسبت به دفع صحیح ضایعات نسبتا منفی تا متوسط بود. سن، تحصیلات و مشارکت در برنامه های ترویجی مهمترین تبیین کننده های نگرش بوده اند.

    نتیجه گیری

    با توجه به نگرش نسبتا منفی و شیوه دفع ناصحیح ضایعات، لازم است مراکزی برای جمع آوری ضایعات ایجاد شود، در زمینه آگاه سازی و تشویق کشاورزان برای دفع صحیح ضایعات اقدام شود، سازمان های ذی ربط، نظیر بهداشت و محیط زیست برای ساماندهی ضایعات آفت کش ها برنامه ریزی نمایند.

    کلیدواژگان: آفت کش ها، نگرش، ضایعات، باغداران، مشکین شهر
  • سارا منوچهرنیا، میترا محمدی*، رضا اسماعیلی، احمد وحدانی صفحات 545-558
    زمینه و هدف

    هدف از انجام این مطالعه ارزیابی ارتباط بین پارامترهای اقلیمی و آلودگی هوای شهر مشهد با بیماران قلبی- عروقی و فوت ناشی از آن در سال 1393 توسط مدل سری زمانی است.

    روش بررسی

    داده های بیماران (شامل موارد سرپایی و انتقال به بیمارستان) و مرگ و میر قلبی-عروقی از مرکز فوریت های پزشکی و سازمان فردوس های مشهد، پارامترهای اقلیمی همچون دما، فشار، رطوبت نسبی، سرعت باد و بارندگی از سازمان هواشناسی و آلاینده های شاخص هوا از مرکز پایش آلاینده های زیست محیطی مشهد برای دوره آماری سال 1393 گردآوری گردید. در این پژوهش، جهت بررسی تاثیر پارامترهای اقلیمی و مقادیر آلاینده هوا بر روی بیماران قلبی-عروقی و فوت ناشی از آن با تاخیر روزانه، هفتگی و ماهانه از مدل سری زمانی باکس جنکینز (مدل تلفیقی اتورگرسیون و میانگین متحرک معروف به ARIMA) در سطح معنی داری 5 درصد استفاده شد. سپس به بررسی اثر فصول بر تعداد بیماران مذکور و فوت ناشی از آن توسط آزمون ناپارامتری کروسکال-والیس پرداخته شد.

    یافته ها

    برازش مدل نهایی برای تعیین رابطه ماهانه میان عناصر اقلیمی و آلاینده های هوا با تعداد بیماران قلبی-عروقی و فوت ناشی از آن برابر یک مدل 0,0,0)) ARIMA است. در بررسی ماهانه، رطوبت (رابطه مستقیم)، دما (رابطه مستقیم)، سرعت باد (رابطه معکوس) و PM2.5 (رابطه معکوس) به ترتیب با میانگین 16/2471، 48/1628، 122/38 و 7/3905، اثر معنی داری با تعداد بیماران قلبی-عروقی داشته است. در موارد فوت نیز در بررسی ماهانه فشار (رابطه مستقیم)، دما (رابطه معکوس) و بارندگی (رابطه معکوس) به ترتیب با میانگین 6/5904، 1/5728 و 1/1704 رابطه معنی داری با میزان مرگ و میر بیماری های قلبی-عروقی داشته اند (0/05>p). نتایج نشان داد که تنها میان بیماران قلبی-عروقی در فصل های مختلف سال تفاوت معنی داری وجود دارد و بیشترین میزان بیماران مذکور در فصل پاییز به تعداد 3778 نفر اتفاق افتاده است.

    نتیجه گیری

    از نتایج این مطالعه مشخص شد که ارتباط میان عناصر جوی و آلاینده های هوا با تعداد بیماران قلبی-عروقی در مطالعات کوتاه مدت قابل مشاهده بوده، هر چند در موارد مرگ و میر مطالعات بلندمدت می تواند اطلاعات بیشتری را نمایان کند. این مطالعه نشان داد که در وقوع بیماری های قلبی-عروقی عناصر اقلیمی و آلاینده های هوا موثرند در صورتی که در مرگ و میر تنها عناصر اقلیمی نقش اساسی را ایفا کرده اند. چالش اصلی مطالعه حاضر این است که بیماری قلبی-عروقی و مرگ ناشی از آن ممکن است تحت تاثیر پارامترهای دیگری غیر از موارد مطرح شده در این پژوهش، همچون متغیرهای مخدوش کننده متعدد فردی و محیطی نیز باشند.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، عناصر آب و هوایی، بیماری قلبی-عروقی، مرگ و میر، مدل سری زمانی
  • سحر رستمی، فرهاد درویشی سه تلانی* صفحات 559-578
    زمینه و هدف

    امروزه توسعه کارآفرینی سبز نقش مهمی در اشتغال زایی پایدار، کاهش مشکلات زیست محیطی، توسعه اقتصادی و حرکت به سمت توسعه پایدار دارد. لذا پژوهش حاضر با هدف شناسایی و تحلیل عوامل تسهیل کننده فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری، با روش آمیخته (کیفی-کمی) انجام شده است.

    روش بررسی

    پژوهش حاضر با رویکرد آمیخته (از نوع طرح های اکتشافی) صورت پذیرفته است. بدین منظور با بهره گیری از منطق نمونه گیری نظری، 14 خبره با تکنیک گلوله برفی انتخاب و داده های موردنیاز از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختارمند تا دستیابی به اشباع نظری از آنها جمع آوری شد و با روش تحلیل مضمون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت و در بخش کمی در قالب پرسشنامه های تاثیر متقابل از 26 نفر متخصص به روش نمونه گیری هدفمند گردآوری شد و از تکنیک DEMATEL-ISM یکپارچه برای ساختن ساختار سلسله مراتبی منظم استفاده شد.

    یافته ها

    مدل لایه به لایه حاصل از بهره گیری از تکنیک DEMATEL-ISM در 4 سطح نمایش داده شد که شامل لایه اول، بهبود قوانین و مقررات و طراحی چشم انداز مناسب به عنوان زیربنایی ترین لایه؛ سپس لایه دوم شامل بهبود مسایل زیرساختی، گسترش مسایل حمایتی، فرهنگ سازی، افزایش آگاهی عمومی؛ لایه سوم شامل بهره برداری از پتانسیل های منطقه و جلب مشارکت بخش خصوصی و لایه چهارم شامل مدیریت کارآفرینانه است.

    نتیجه گیری

    نتایج پژوهش نشان می دهد که قدم نخست برای ایجاد محیط تسهیل گر فرایند کارآفرینی سبز در حوزه پسماند شهری، بهبود سازه های کلانی است که عمدتا توسط دولت مرکزی باید تسهیل گردد؛ گام دوم مربوط به بسترسازی مناسب و آماده سازی فضای عمومی حاکم بر جامعه است؛ در گام سوم مشخص شد که توسعه و بهره گیری از پتانسیل های منطقه اثربخشی عملیاتی آن را افزایش می دهد و در گام پایانی، با مدیریت کارآفرینانه، می توان از تمام فعالیت هایی که در سطوح قبل رخ داد به صورت کارا و اثربخش استفاده کرد.

    کلیدواژگان: کارآفرینی سبز، پسماند شهری، رویکرد ساختاری-تفسیری یکپارچه
|
  • Hamid Karyab, Reza Ghanbari, Mehdi Ranjbaran, Amir Masood Taherkhani* Pages 385-408
    Background and Objective

    Given the nature of many development projects, it is necessary to evaluate their effects on human health. Due to the lack of a specific model, the purpose of this study was to provide a tool to prioritize the effects of construction and operation (C&O) of a combined cycle power plants (CCPPs) on physical health.

    Materials and Methods

    By reviewing the documents and interviewing 15 experts, the variables affecting physical health in the C&O of the CCPPs were identified. Then, the content validity of the variables was assessed and the enumerated questionnaire was provided to the experts to determine the range, duration, probability, magnitude and extent of health effects using a multiple-choice Likert scale. Finally, with an innovative method, high priority variables were determined to evaluate the physical health effects on individuals.

    Results

    According to expert’s comments, 480 variables affecting physical health in the C&O of the CCPPs were selected and 41 variables were rejected based on the content validity index. The obtained results showed that diseases attributed to particulate matter (PM2.5 and PM10), SO2 and nitrogen oxide, under normal and emergency conditions, highly contributed to the physical health problems during the construction of CCPPs.

    Conclusion

     The method presented in this study is applicable to (1) identifies the factors affecting physical health, (2) determines the range of each physical health- associated factor and (3) prioritizes influencing criteria that might affect human health status during the construction and operation of a combined cycle power plant.

    Keywords: Prioritization, Scoping, Health impact assessment, Combined cycle power plant, Health annex
  • Mohsen Mohammadi Galangash*, Rezvan Ghasemi Zolpirani, Mohammad Naimi Joubani Pages 409-420
    Background and Objective

    Contamination of roadside soils with heavy metals is a serious threat to soil ecosystems and organisms and human health. Therefore, the purpose of this study was to determine the concentration of heavy metals in the roadside soils of the Rasht-Qazvin old road.

    Materials and Methods

    10 out-of-town sampling sites were selected via the field observation of the entire area. surface soil sampling with three replicates was performed around the Rasht-Qazvin old road.  Heavy metals concentrations were measured using ICP-OES following samples preparation and acid digestion. The pollution level of heavy metals was assessed using geoaccumulation index (Igeo) and potential ecological risk index (PERI).

    Results

    The results showed that the average concentrations of Zn, Cu, Ni and Pb in the roadside soils were 58.07, 19.96, 20.26 and 23.21 mg/kg, respectively. The findings showed that concentration of Zn and Ni were higher than background values and the amount of Zn exceeded WHO standard limit. The potential ecological risk index (PERI) with an average value of 86.24, indicated low level of pollution for all of the studied metals. The results of geoaccumulation index (Igeo) revealed moderately contamination level of Ni.

    Conclusion

    Old roads are generally known as one of the sources of pollution for the surrounding lands. Although the concentration of pollutants around the road is expected to be very high, we did not detect elevated levels of heavy metals. This fact can be explained by the current road repairs and widening, agricultural activities on marginal lands and wind blows in mountainous regions which leads to the dispersion of the soil pollutants.

    Keywords: Heavy metals, Soil pollution, Road transportation, Guilan province
  • Mansoureh Hamidi, Parvin Nassiri*, Homayoon Ahmad Panahi, Lobat Taghavi, Saeed Bazgir Pages 421-434
    Background and Objective

    Noise pollution is one of the serious environmental issue. Sound control technologies based on sound absorption and sound insulation are considered as the two widely used methods. Therefore, the aim of this study was to modify silica aerogel nanocomposites to improve its acoustic properties.

    Materials and Methods

      This applied experimental research involved in examining eight various types of nanocomposites to evaluate their performance of acoustic properties. In this study, nanocomposites were synthesized by sol-gel method. For this purpose, TEOS and ethanol were added to SiO2 which subsequently stirred and diluted with ethanol as a precursor of silica sol. A solution of 5.5 M ammonium hydroxide is added drop-wise to the silica sol and then was stirred. The activated silica sol was quickly poured into the mold in which the samples were placed and finally placed in an oven at 150 °C for 3 hours. The acoustic properties of the samples were measured by the impedance tube and the reduction sound pressure level using a sound level meter. Each sample morphology was characterized by scanning electron microscopy.

    Results

    The sound absorption properties of as prepared nanocomposite relatively increased at high frequencies. The results indicated > 0.6 sound absorption coefficient by the modified nanocopmosites at higher frequencies. The sound absorption coefficient and transmission loss of D1 nanocomposite were higher at medium and low frequencies as compared to other nanocomposites. 4.6 and 9.73 dB average reduction of sound pressure level were achieved by either with or without nanocomposite enclosure, respectively, at a distance of 1 meter.   

    Conclusion

    The results of the current study showed that the simultaneous addition of organic and mineral materials to silica aerogels (especially with the highest amounts of nanoclay) improves its acoustic properties, especially at medium and low frequencies. Among the samples, D1 nanocomposite shows better acoustic properties at medium and low frequencies. The sound absorption coefficient of D1 nanocomposite at frequencies of 315, 400, 500, 1000, 1250, 2000 Hz were obtained as 0.27, 0.38, 0.51, 0.78, 0.83 and 0.84, respectively. The findings also indicated 9.37 dB reduction of sound pressure level using D1 nanocomposite.

    Keywords: Silica aerogel, Nanocomposite, Sound absorption coefficient, Sound transmission loss
  • Mogheiseh Sherafati, Gholamhossein Abdollahzadeh*, Mohammad Sharif Sharifzadeh, Mohammad Reza Mahboobi Pages 435-454
    Background and Objective

    pesticides are essential to protect plants from pests and diseases. Extensive and unsafe use of pesticides by farmers pose various risks to human health and the environment. Therefore, the present study evaluates farmerschr('39') knowledge, attitudes, and behaviors regarding pesticides use and the health problems associated with their use.

    Materials and Methods

    In this human-research survey the target population consisted of 6170 farmers and fruit growers in Galogah County, Mazandaran province, were included. Multi-stage cluster sampling was used to select samples within 2 sub-districts and 13 villages, and the information was collected through 379 questionnaires. Statistical tests such as Mann-Whitney U, Kruskal-Wallis H, Spearman Correlation and Linear Regression were used to analyze the obtained data.

    Results

    The respondents have no sufficient knowledge regarding the safe use of pesticides. Respondentschr('39') attitudes toward the impacts of pesticide use were positive. The safety measures were less considered by majority of respondents. Moreover, the results revealed that personal protective equipment (mask, gloves and, goggles) and safe disposal of pesticide residues are not fully taken into consideration. The dizziness, skin problems, headache and vomiting were the most common symptoms of pesticide-related illnesses. The findings of regression analysis showed that wide range of knowledge and proper attitudes about the safe use of pesticides are beneficial and can act as the promoting factor in farmerschr('39') safety behavior regarding pesticides use.

    Conclusion

      In conclusion, providing pesticide users with sufficient knowledge, safety information and effective personal equipment such as wearing masks, goggles and gloves should be given highest priorities.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Safety behavior, Pesticides risk, Farmers' health
  • Mohammad Reza Jalali Sarvestani, Zohreh Doroudi* Pages 455-468
    Background and Objective

    Cadmium is a potential environmental contaminant that causes adverse effects on the environment and the health of living organisms. Therefore, designing a simple and economic technique for its determination is very important. In this respect, a potentiometric sensor based on nefazodone as the ionophore and [BMIM]PF6 as the ionic additive were developed for the determination of ultra-trace amounts of cadmium (II),.

    Materials and Methods

    In this study, a new membrane ion selective electrode was constructed with a composition entailed of 10% nefazodone, 2% [BMIM]PF6, 30% PVC and 58% dioctyl phthalate (DOP).The created potential discrepancy between the membrane and reference electrodes was used as a signal which demonstrates a direct relationship with the logarithmic concentration of cadmium (II) for  its determination.

    Results

    The constructed sensor showed an appropriate Nernstian slope (30.5 mV. Decade-1) in a wide concentration range (1×10-9 - 8×10-2 M) with the detection limit of 6×10-9 M. The electrode potential was pH-independent in the range of 3.5-8.0. The response time and lifetime of the electrode obtained 5 s and 15 weeks, respectively.

    Conclusion

    The constructed sensor independent of sample preparation was employed successively for the measurement of low concentrations of cadmium (II) in the environmental samples .Moreover,  the obtained findings were in a good agreement with the results of flame atomic absorption spectroscopy. Therefore, the designed electrode established pinpoint accuracy and it can be used for the determination of cadmium (II) in aqueous samples.

    Keywords: Cadmium (II), Nefazodone, Ion selective electrode, Potentiometry
  • Mazaher Moeinaddini*, Seyed Hassan Mousavi, Zohreh Isakhanbeygi, Somayeh Heidari Pages 469-484
    Background and Objective

    One of the most important goals for urban environmental management system is the monitoring of air quality. Allocating optimum air quality monitoring stations (AQMS), is a key factor in establishing effective and accurate air quality monitoring program. The objective of this study was to determine optimal allocation for AQMS in Karaj.

    Materials and Methods

    Based on two stages approach, at first, the suitability map was obtained by WLC method. For AQMS implementation, municipal districts were ranked. The extracted alternatives were graded using TOPSIS. In the next stage, the position of preferred sites were investigated by site visiting and detailed criteria. Finally, the AQMS locations were introduced.

    Results

    Ten suitable stations were suggested based on population and number of municipal districts. During the first stage important criteria such as distance from roads and street cross-section were weighted and standardized. The distance from roads and green space were the lowest and highest important criteria, respectively. The lowest and highest ranks for AQMS implementation were Nos. 9 and 3 districts, respectively. During the first phase 30 alternatives were obtained. At the second stage, 10 best alternatives were selected following field observation and considering implementation criteria (eg. distance from trees, cross section and pollutants emission sources).

    Conclusion

    In this study, at the first stage the preferred alternatives were determined. In the next stage the best alternatives for AQMS implementation were selected considering reasonable time and effort. The suggested approach could be used to implement AQMS for other areas.

    Keywords: Air quality monitoring station, Allocating, TOPSIS, Multi-criteria decision making, Karaj
  • Abdolmotaleb Seid Mohammadi, Ghorban Asgari, Reza Shokoohi, Parastoo Shahbazi* Pages 485-494
    Background and Objective

    Considering the importance of alkalinity in pH regulation and its buffering role, in this study, the effect of inlet wastewater alkalinity on the efficiency of the anaerobic unit of the wastewater treatment plant. Moreover, a superior chemical compound in providing alkalinity to wastewater was investigated.

    Materials and Methods

    This study was performed in the treatment plant to determine the relationship between input alkalinity and removal efficiencies of COD, BOD5 and TSS. In order to determine the optimal alkali material for superb anaerobic wastewater performance, four common chemical substances including, NaOH, Na2CO3, Ca(OH)2 and MgO were selected and examined using One Factor At Time (OFAT) test method.

    Results

    According to the results maximum removal efficiencies were obtained 62, 66.6 and 71.2% for COD, BOD5 and TSS, respectively under alkaline condition of 1260 mg/L CaCO3. Furthemore, the optimal dose to supply one unit of alkalinity by Na2CO3, Ca(OH)2 and MgO were 0.53, 0.54 and 0.3 mg/L, respectively. These values were obtained 5 min contact time and mixing rate of 150 rpm. However, for NaOH the optimal dose supply was obtained 0.35 mg/L for 3 min contact time and mixing rate of 100 rpm.

    Conclusion

    In conclusion, the performance of anaerobic baffled reactor is highly related to the supply of influent alkalinity to the reactor. In addition, the use of MgO can be considered as a suitable alkaline substance to neutralize acidic wastewater and provide alkalinity for ABR system.

    Keywords: Industrial wastewater treatment, Anaerobic baffled reactor, Alkalinity, Hamadan
  • Mohammad Rezvani Ghalhari, Faezeh Asgari Tarazooj, Mohammad Bagher Miranzadeh, Gholamreza Mostafai*, Safa Kalteh Pages 495-508
    Background and Objective

    Vegetables are an essential part of our diet and a major dietary exposure route to heavy metals. Therefore, this study aimed to investigate the concentration and potential health hazards of heavy metals in the vegetables sold in Kashan markets.

    Materials and Methods

    4 types of widelyraw-consumed vegetables, including parsley, coriander, basil, and fresh chives, were investigated in this study. Questionnaires were randomly given to individuals to determine vegetable consumption rate. Heavy metal were quantified using inductively coupled plasma- optical emission spectroscopy. Monte-Carlo Simulation was utilized to identify the associated health risks.

    Results

    Among tested heavy metals, Pb showed the highest concentration in parsley (4.8 ± 0.98 µg/g), coriander (3.8 ± 1.3 µg/g) and basil (3 ± 0.94 µg/g). Cr levels in fresh chives (2.8 ± 1.6 µg/g) was higher than other heavy metals. Also, the highest total hazard quotient values among examined heavy metals (Taking into account 95% confidence interval) were found for Pb (0.7), Cr (0.39), and Pb (1.034) in coriander, basil, and fresh chives, respectively.

    Conclusion

    Cr and Pb concentrations were generally beyond WHO/FAO guidelines in the samples. The THQ value for Pb in parsley was greater than 1, suggesting elevated adverse health effects due to parsley consumption.

    Keywords: Heavy metals, Vegetables, Risk assessment
  • Hamid Karyab*, Faeze Karyab Pages 509-526
    Background and Objective

    Since industrial waste management requires accurate knowledge of quantity and quality of solid wastes, this study was conducted to assess quantitative and qualitative characterization of industrial solid waste in Qazvin province, Iran and investigate its related pattern management.

    Materials and Methods

    Based on the guideline of Iranian Environment Protection Organization, industries were classified into 10 groups. Then according to the abundance of industries in each group, 276 industries and 4 wastewater treatment plants were selected. The Basel Convention criterion was used to identify special solid wastes. Quantitative and qualitative characteristics and management pattern of industrial wastes were determined by referring to the industries and completing a researcher-made questionnaire.

    Results

    The total types of identified industrial solid wastes were 1726. According to the guideline of Basel Convention, 33.7% of identified wastes were classified as special wastes. The total amount of solid wastes was 38826 ton/month. The maximum solid wastes production was in the chemical industries with 14,380 ton/month. The recovery and recycling rates were 8.96 and 6.44%, respectively, and 36.44 % of industrial waste was sold directly.

    Conclusion

    The results of the study showed that the management of industrial solid wastes in Qazvin province does not follow a specific pattern. In addition, the quantity and the composition of solid wastes in the study area is a serious potential for environmental pollution and threatening human health. Therefore, it is necessary to establish a center responsible for industrial wastes management and design a centralized industrial waste disposal system.

    Keywords: Industrial solid waste, Management, Quality, Quantity, Qazvin province
  • Asghar Bagheri*, Naier Emami Pages 527-544
    Background and Objective

    Pesticides are the major components of production in modern agriculture, however, as their widely usage, the hazards associated with their wastes have become of increasing concern. The aim of this study is to investigate orchard farmers’ attitudes toward proper disposal of pesticide wastes.

    Materials and Methods

    The statistical population of the study includes all orchard farmers in Meshkinshahr County (N=32,300). A total sample size of 300 farmers was selected and the data were collected. The research instrument was a questionnaire which was validated by a panel of university staff. A pilot study was conducted with 30 farmers outside the sample villages and Cronbachchr('39')s alpha showed high reliability of the instrument.

    Results

    Due to the pesticides use, significant amounts of wastes are produced annually. Farmers do not properly dispose pesticide wastes. They leave the wastes on the farm, dump it in canals or river flow, or burn it. Farmers were not well informed about triple rinsing of containers before disposal. Most farmers used masks, hats, and gloves, 53% used boots and 7.7% used goggles, though none of them used coverall during pesticides’ handling. Respondents took negative to moderate attitudes towards proper wastes disposal. Age, education, and participation in extension programs were the most important determinants of the attitudes.

    Conclusion

    Considering the relatively negative attitude and improper waste disposal, it is necessary to establish centers for waste collection, to inform and encourage farmers to dispose of waste properly. Relevant organizations, such as health and the environment should plan for pesticide waste management.

    Keywords: Pesticides, Attitude, Waste, Orchard farmers, Meshkinshahr
  • Sara Manochehrneya, Mitra Mohammadi*, Reza Esmaeili, Ahmad Vahdani Pages 545-558
    Background and Objective

     This study aimed to evaluate the correlation between climatic parameters and air pollution with cardiovascular disease and its associated death during 2014 in Mashhad by time series model.

    Materials and Methods

     Patient data (including outpatient and hospitalization) and cardiovascular mortality were obtained from the emergency medical center and Ferdowsi organization of Mashhad. Climatic parameters such as temperature, pressure, relative humidity, wind speed, and rainfall were gathered from meteorological organization. Air pollutants data were collected from Mashhad environmental pollutants monitoring center for the statistical period of 2014-2015. In this study, Jenkins Box time series model (combined model of autoregression and moving average known as ARIMA) with significance level of 5% was used to investigate the effect of climatic parameters and air pollution values on cardiovascular disease and daily, weekly and monthly excess mortality rate. Then, the effect of various seasons on the total number of patients with cardiac issues and the resulting death was investigated by Kruskal-Wallis nonparametric test.

    Results

     The final model for determination of monthly correlation between climatic elements and air pollutants with the number of cardiovascular patients and its corresponding death was found to be best fitted by ARIMA (0,0,0). The monthly survey revealed that humidity (positive correlation), temperature (positive correlation), wind speed (negative correlation), and PM2.5 (negative correlation) with average values of 16.2471, 48.1628, 122.38, and 7.3905, respectively, had significant effects on the number of people experiencing cardiovascular disease. However, the monthly survey of mortality rate due to cardiovascular disease exhibited significant correlation (p < 0.05) with pressure (positive correlation), temperature (negative correlation), and rainfall (negative correlation) with average values of 6.5904, 1.5728, and 1.1704, respectively. The results showed a significant difference between the numbers of patients experiencing cardiovascular diseases in different seasons of the year with the highest recorded number of 3778 in autumn.

    Conclusion

      The results suggest moderate correlation between atmospheric elements and air pollutants with the numbers of people experiencing cardiovascular diseases in short periods; however, in the case of long-term mortality, the correlation was strong. This study showed that climatic elements and air pollutants effectively affect cardiovascular diseases, while only climatic elements played a significant role in mortality. The main challenge of the present study is that cardiovascular disease and its resulting death may be influenced by parameters other than those considered in this study, such as multiple individual and environmental confounding variables.

    Keywords: Air pollution, Climate elements, Cardiovascular disease, Mortality, Time series model
  • Sahar Rostami, Farhad Darvishi Se Talani* Pages 559-578
    Background and Objective

    Nowadays, the development of green entrepreneurship plays an important role in sustainable employment, reducing environmental issues, economic development, and moving towards sustainable development. Thus, the present study has been carried out aiming to identify and analyze the factors facilitating the green entrepreneurship process in the field of urban waste using a mixed (quantitative-qualitative) method.

    Materials and Methods

    The present study was carried out with a mixed approach (exploration projects). For this purpose, using theoretical sampling logic, 14 experts were selected by snowball technique and the required data were collected through semi-structured in-depth interviews to achieve theoretical saturation. In the quantitative section, data were collected through interaction questionnaires handed out to 26 experts who were selected through purposive sampling, and the integrated DEMATEL-ISM technique was employed to build a regular hierarchical structure.

    Results

    Layer-by-layer model was displayed in 4 levels using DEMATEL-ISM technique. The first layer consists of improving laws and regulations and designing a suitable landscape as the most infrastructural, the second layer includes improving infrastructure issues, expanding supportive issues, culturalization and increasing public awareness, the third layer includes exploiting the potentials of the region and attracting private sector participation, and the fourth layer comprises of entrepreneurial management.

    Conclusion

    The results show that the first step in creating a facilitator environment for green entrepreneurship process in the field of urban waste is to improve the macro structures that should be facilitated mainly by the central government, the second step is related to the proper infrastructure and preparation of public space governing the society. In the third step, it was found that the development and utilization of the region’s potential increases its operational effectiveness. Finally, with entrepreneurial management, all activities that occurred at previous levels can be used effectively.

    Keywords: Green entrepreneurship, Urban waste, Integrated DEMATEL-ISM technique