فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 97 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • سعید عیسی زاده*، هادی نائینی، اعظم قلی پور صفحات 7-28

    در این مطالعه عوامل موثر بر طول مدت بیکاری کارجویان در ایران برای دو گروه مردان و زنان با استفاده از داده های طرح آمارگیری نیروی کار در سال 1397 با روش روش های ناپارامتریک، نیمه پارامتریک و پارامتریک، بررسی شده است. نتایج نشان می دهد که احتمال اشتغال برای مردان متاهل؛ همچنین زنان متاهل به ترتیب بیشتر از مردان و زنان بدون همسر است. مردان شهری نسبت به مردان روستایی دوره بیکاری طولانی تری داشته اند؛ درحالی که احتمال اشتغال برای زنان ساکن در مناطق شهری بیشتر از زنان ساکن در مناطق روستایی بوده است. احتمال یافتن شغل برای مردان بیکار 26 تا 30 سال و نیز مردان بالای 30 سال نسبت به بقیه، کمتر بوده است. به طور مشابه احتمال اشتغال برای زنان بیکار در گروه های سنی 26 تا 30 سال و بالای 30 سال نسبت به سایرزنان کمتر بوده است. احتمال رسیدن به یک شغل برای زنان باسابقه، بیشتر از سه برابر زنان فاقد سابقه شغل بوده است. در هر دو گروه، افراد با سطح تحصیلات پیش دانشگاهی، دیپلم و زیر دیپلم در مقایسه با افراد با سطوح تحصیلی بالاتر، از طول مدت بیکاری کمتری برخوردار بوده اند. علاوه بر این با افزایش نرخ بیکاری، طول مدت بیکاری مردان و زنان افزایش می یابد.

    کلیدواژگان: طول مدت بیکاری، روش تحلیل بقا، بیکاری
  • علی طیب نیا*، نوشین رشتی محمد صفحات 29-59

    یکی از معضلات جوامع بشری محروم ماندن افراد، خاصه کودکان، از اکسیر شفابخش آموزش است. در ایران نیز، آمارها در خصوص مقایسه عملکرد تحصیلی دانش آموزان و دانشجویان در دو سوی طیف درآمدی حکایت از آن دارد که شکاف تحصیلی در امتداد شکاف درآمدی به وضوح مشاهده می شود. به عبارت دیگر همگام با فقر درآمدی والدین، فرزندان نیز به دلایل مختلف از سطوح آموزشی پایین تری بهره می برند و نوعی از فقر فکری (سطح پایین تر تحصیلات) به واسطه فقر درآمدی از نسل والدین به نسل فرزندان منتقل می شود. ما در این مطالعه با استفاده از داده های خرد هزینه درآمد خانوار به بررسی این سوال مهم می پردازیم که منشاء این شکاف های تحصیلی کجاست و ما چگونه می توانیم بر آنها غلبه نماییم. تخمین های پژوهش حاضر یک مرتبه با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی در قالب داده های مقطعی و بار دیگر با استفاده از تکنیک حداقل مربعات تعمیم یافته در قالب داده های شبه تابلویی برآورد شده است. نتایج حاصل از هر دو تخمین نشان می دهند که همگام با ادبیات پیشین این حوزه، وضعیت سواد مادر و درآمد والدین به ترتیب قدرتمند ترین عوامل پیش بینی کننده سطح تحصیلات فرزندان در سنین بزرگسالی آنها به شمار می روند و متغیر بعد خانواده نیز دارای تاثیرات معناداری بر سطح تحصیلات در فرزندان است. مقایسه ضرایب دو تخمین همچنین نشان می دهد که در حالی که ضرایب دو متغیر سن مادر و اشتغال مادر در نتایج تخمین بر اساس داده های مقطعی معنادار است، این ضرایب در تخمین پژوهش بر اساس داده های شبه تابلویی از لحاظ آماری بی معناست.

    کلیدواژگان: آموزش، عوامل جمعیتی، مقطعی، شبه تابلویی
  • زهرا کاویانی*، کوثر یوسفی، احمدرضا جلالی نائینی، محمد حسینی صفحات 61-100

    این مقاله به بررسی اثر حذف درآمدهای نفتی در کشورهای نفتی و سایر کشورهای جهان با استفاده از یک مدل تعادل عمومی  اقتصاد باز و چندکشوری با استفاده از داده های سال 2016 می پردازد. این مدل شامل 32 کشور می شود که شامل 5 کشور نفتی (ایران، کویت، عربستان، قزاقستان، روسیه) و 26 کشور غیرنفتی به علاوه ی «باقی جهان» است. در این مدل، کالاهای صنعتی و قابل مبادله تجارت می شوند؛ در عین حال، منابع نفتی از کشورهای دارای نفت به سایر کشورها فروخته شده و درآمد آن برای جبران کسری تراز تجاری آنها استفاده می شود. مقادیر کسری تراز و سایر پارامترهای مدل با استفاده از داده های واقعی مقداردهی می شوند.  با حذف درآمدهای نفتی، کشورهای صادرکننده ناگزیرند تجارت خارجی خود را تراز نمایند. این واقعیت «محقق نشده» با استفاده از مدل شبیه سازی می شود. نتایج نشان می دهد در کنار کاهش تولید و رفاه کشورهای نفتی، شاخص قیمت در بخش صنعت و در کل اقتصاد این کشورها نسبت به قیمت های جهانی کاهش می یابد. به طور خاص، برای اقتصاد ایران، رفاه (مصرف کل حقیقی) در حدود 24درصد و تولید ناخالص داخلی نسبی 15 درصد و سطح قیمت ها نسبت به قبل 14 درصد کاهش می یابد. یعنی کالاهای تولید شده در ایران به قیمت های جهانی 14 درصد ارزان تر می شوند. نتایج بیانگر آن است که اگر درآمدهای نفتی ایران چه به دلیل تحریم ها و چه به دلیل کاهش یکباره قیمت از بین برود، شرایط رفاهی سختی در انتظار خواهد بود. تعیین صندوق های ثبات ساز، تعهد نسبت به عدم خرج کرد دارایی آنها، و سرمایه گذاری های بلندمدت بین المللی یکی از اصلاحاتی است که می تواند محور مطالعات آتی نیز باشد.

    کلیدواژگان: بیماری هلندی، درآمدهای نفتی، کسری حساب جاری، تجارت
  • ریحانه بابایی، حمید کردبچه*، محمدعلی فیض پور صفحات 101-130

    شهرک های صنعتی به سبب تدارک زیربناهای پایه ای به عنوان یکی از روش های مهم رشد و توسعه موفق صنایع کارخانه ای به ویژه برای صاحبان بنگاه های کوچک، متوسط و نوآورانه شناخته می شوند. در این چارچوب، در میان عوامل موثر بر عملکرد بنگاه، مکان به عنوان یکی از موثرترین این عوامل محسوب می شود. بر این اساس، می توان مکان استقرار شهرک های صنعتی را به عنوان عاملی بر عملکرد بنگاهای اقتصادی محسوب نمود. از این رو این مقاله می کوشد تا تمایزات بین منطقه ای بر عوامل موفقیت بنگاه های اقتصادی را در دو شهرک صنعتی عباس آباد و شمس آباد (استان تهران) مورد بررسی قرار دهد. داده های مورد نیاز با استفاده از روش نمونه در دسترس و با استفاده از تکنیک پرسشنامه جمع آوری و عوامل موثر بر موفقیت به دو گروه عوامل درون بنگاهی و درون منطقه ای تقسیم شده است. نتایج این مطالعه نشان داده است هفت عامل اساسی به صورت مشترک بر موفقیت بنگاه های صنعتی هر دو منطقه تاثیر گذار بوده  و این در حالی است که دو عامل عدم دسترسی به بازار فروش و عدم دسترسی تسهیلات مشمول استقرار در استان اگر چه در منطقه شمس آباد به صورت معناداری تاثیر گذاشته اما تاثیر این عوامل به صورت معنا داری برموفقیت بنگاه های صنعتی مستقر در عباس آباد نشان نداده است از نظر سیاست گذاری این یافته بدان معناست که اگرچه عمده عوامل موثر بر موفقیت را عوامل مشترک تشکیل داده اند اما تاثیر منطقه بر دسترسی به تسهیلات و بازار به عنوان دو عامل متمایز بر موفقیت در دو منطقه نشان دهنده لزوم توجه سیاست گذاران به این دو مقوله مهم است.

    کلیدواژگان: تمایزات منطقه ای، موفقیت، شهرک صنعتی، عباس آباد، شمس آباد
  • سهیل رودری، مسعود همایونی فر*، مصطفی سلیمی فر صفحات 131-168

    پژوهش حاضر به بررسی عوامل تعیین کننده مطالبات غیرجاری از بخش دولتی با تاکید بر نوسانات بازارهای دارایی در دوره زمانی 1397:4-1384:1 پرداخته است. بدین منظور جهت استخراج نوسانات نرخ ارز و شاخص سهام از الگوی تبدیل موجک گسسته دابشیز استفاده شده است و در نهایت برای بررسی تاثیر متغیرهای پژوهش بر مطالبات غیرجاری از بخش دولت از الگوی مارکوف سویچینگ استفاده شده است. رشد بخش نفتی در کشور در رژیم بالا تاثیر منفی و معنادار و در رژیم پایین تاثیر مثبت و معنادار دارد. بهبود و رشد بخش خدمات و صنعت در تمامی سطوح و رژیم های مطالبات بانکی از بخش دولتی تاثیر منفی و معنادار دارد. همچنین افزایش اندازه دولت در حالتی که مطالبات بانکی از دولت در سطح و رژیم بالا باشد تاثیر مثبت و معنادار دارد. در شرایط تحریم نوسانات کوتاه مدت نرخ ارز که عمدتا از جنس افزایش نرخ ارز می باشد، می تواند موجب کاهش مطالبات بانکی از بخش دولتی در تمامی رژیم ها شود. نوسانات نرخ ارز در شرایط تحریم چنانچه ادامه دار باشد فارغ از رژیم و سطح مطالبات بانکی از دولت موجب افزایش معنادار مطالبات بانکی می شود. همچنین نوسانات شاخص سهام چنانچه کوتاه مدت باشد در هر دو رژیم مطالبات بانکی از بخش دولتی موجب کاهش آن شده است. چنانچه نوسانات نرخ ارز ناشی از عوامل برون زا مانند تحریم نباشد در تمامی دوره های زمانی بروز نوسانات و تمامی سطوح مطالبات بانکی از دولت، می تواند موجب افزایش مطالبات بانکی شود.

    کلیدواژگان: ارزش افزوده بخش های اقتصاد، چرخه های تجاری، تحریم، الگوی مارکوف سویچینگ
  • صلاح سلیمیان، اسرا کریمی، عبدالرحیم هاشمی دیزج* صفحات 169-198

    یکی از مهم ترین مسایلی که دولت ها برای حفظ و بهبود جایگاه خود در اقتصاد داخلی، منطقه ای و بین المللی دارند وضعیت رشد اقتصادی می باشد؛ لذا یکی از موارد مهم در این وضعیت، پیش بینی نرخ رشد اقتصادی است. پیش بینی صحیح رشد اقتصادی، اثرات بسیار مهمی در سیاست گذاری و برنامه ریزی های اقتصادی دولت ها و کارگزاران اقتصادی دارد و می تواند علاوه بر ایجاد زمینه های توسعه، سیاست گذاران را در تصمیم گیری های آتی یاری رساند. این تحقیق به پیش بینی نرخ رشد اقتصادی ایران با استفاده از روش متاآنالیز و مقایسه آن با سایر روش ها می پردازد. برای این منظور، از نتایج روش های ANFIS، ARIMA، مارکف سوییچینگ، آینده پژوهی و گری مارکف، ECM، رگرسیون فازی، رویکرد حسابداری مربوط به پیش بینی رشد اقتصادی از سال 1383 تا سال 1392 (به غیراز مقادیر پیش بینی با رویکرد حسابداری که تا سال1395می باشد) استفاده شده است. وزن های ثابت و تصادفی هر یک از مطالعات قبلی با استفاده از اثرات ثابت و تصادفی مشخص گردیده و با استفاده از روش متاآنالیز برای پیش بینی به کارگرفته شده است. نتایج نشان می دهد که دقت روش متا آنالیز به مراتب بالاتر از سایر روش ها است و کمترین میزان اختلاف با داده های واقعی را دارد. لذا پیشنهاد می شود برای افزایش ضریب اطمینان حاصل از پیش بینی دقیق، از روش ترکیبی متا استفاده شود.

    کلیدواژگان: متا آنالیز، اثرات ثابت و تصادفی، پیش بینی، نرخ رشد اقتصادی
  • مریم امامی میبدی*، مجید صامتی، حسین شریفی رنانی صفحات 199-225

    مهم ترین مسئله سیاست گذار در سیاست گذاری بهینه، انتخاب ابزاری است که ضمن رساندن تولید تعادلی به سطح مطلوب، کمترین نوسان درآمد تعادلی را به همراه داشته باشد. هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیرات سیاست های مالی مطلوب بر رفاه اجتماعی و مدیریت چرخه های تجاری برای اقتصاد ایران با توجه به شوک مخارج دولتی، شوک پولی و شوک بهره وری بوده است. لذا، با استفاده از الگوی خودبازگشت برداری ساختاری (SVAR) و هودریک- پرسکات به بررسی نقش شوک های مخارج دولتی، پولی و مالی بر تولید و مصرف به نمایندگی چرخه های تجاری و رفاه اجتماعی در بازده زمانی 97-1350 پرداخته شده است. نتایج حاکی از این امر است که بالاترین رشد مصرف به عنوان شاخص رفاه اجتماعی ناشی از رشد شوک بهره وری بوده و بعد از آن شوک پولی مصرف را تا حدودی افزایش داده است، ولی شوک مخارج دولتی تاثیرات کاهنده بر مصرف و رفاه دارد، که معرف پدیده دفع ازدحامی است.

    کلیدواژگان: سیاست مالی، رفاه، ادوارتجاری، الگوی خودبازگشت برداری ساختاری
  • محمد دهقان منشادی* صفحات 227-262

    هر چند در مطالعات موجود اثر تکانه های نفتی بر تخریب کیفیت نهادی ایران مورد پذیرش قرار گرفته، ولی کمتر مطالعه ای در حوزه سیاست گذاری با تاکید بر کنترل تخریب نهادی تکانه های نفتی در دسترس می باشد. از این رو این مقاله با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی و مرور ادبیات به تنظیم، تجمیع و ارزیابی نتایج مطالعات دیگر در این حوزه پرداخته و نوآوری های نهادی کنترل کننده تخریب نهادی تکانه های نفتی در ایران را شناسایی و  معرفی نموده است. در این راستا اصول مربوط به ثبات اقتصاد کلان، مدیریت ریسک، حکمرانی خوب و انضباط مالی مورد توجه قرار گرفته است. نتایج تحقیق بیانگر آن است که پیاده سازی قواعد مالی مشخص و استقلال بانک مرکزی در کنار اصلاح ساختار بودجه در جهت کاهش وابستگی مستقیم به درآمدهای نفتی از طریق اصلاح نظام مالیاتی، توسعه بازار بدهی، مولد سازی دارایی های دولت، توسعه مشارکت بخش عمومی - بخش خصوصی، اصلاح ساختار صندوق توسعه ملی، استقرار نظام بودجه ریزی عملیاتی، اصلاح نظام پرداخت یارانه ها و ساختار صندوق های بازنشستگی و شفاف سازی مخارج دولت، مهمترین نوآوری های نهادی لازم برای کنترل تخریب نهادی تکانه های نفتی در ایران می باشند. لذا پیشنهاد می گردد اجرای این اصلاحات نهادی به صورت جدی مورد پیگیری قرار گیرد.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، تکانه های نفتی، تخریب نهادی، نوآوری نهادی، ساختار بودجه
  • محمدرضا سزاوار*، علیرضا خزائی، مجتبی اسلامیان صفحات 263-282

    بانک ها به عنوان موسسات مالی و خدماتی در یک جامعه نقش تعیین کننده ای در گردش پول و ثروت دارند و از جایگاه ویژه ای در اقتصاد هر کشور برخوردارند. هرچه جامعه در حال توسعه و رشد باشد، تعداد متقاضیان دریافت وام و تسهیلات افزایش یافته و به تبع آن، مبالغ مورد درخواست بالاتر می رود و به موازات آن، بانک ها و موسسات اعتباری بیشتر در معرض خطر عدم وصول قرار می گیرند. ایجاد مطالبات غیرجاری در بانک ها و موسسات اعتباری در تمامی کشورها امری طبیعی و عادی می باشد ولی نکته قابل تامل، میزان مطالبات غیرجاری است. در نظام بانکی بین الملل نسبت مطالبات غیرجاری به کل تسهیلات قاعدتا بین 2 تا 5 درصد است ولی در کشور ما در مقایسه با عرف جهانی این نسبت در اسفندماه 96 به 3/10درصد رسیده است. از این رو، هدف از پژوهش حاضر بررسی و مقایسه تطبیقی پدیده معوقات نظام بانکی ایران با سایر کشورها و شناسایی راهکارهای برخی کشورهای دیگر در چگونگی حل این معضل می باشد. نتایج بررسی تطبیقی پدیده معوقات بانک ها نشان می دهد که علی رغم به کارگیری بانکداری غیرربوی در ایران، نظام بانکی کشور در مقایسه با سایر کشورهای دنیا در وضعیت مناسبی نبوده و نیازمند حل فوری معضل مطالبات غیرجاری می باشد.

    کلیدواژگان: مطالبات غیرجاری، بانکداری بدون ربا، تجارب کشورهای جهان
  • احمد سجودی کورعباسلو، سعید دائی کریم زاده*، حسین شریفی رنانی صفحات 283-311

    عملکرد سیاست مالی دولت ها همواره یکی از موضوعات مورد بحث در اقتصاد کلان بوده است. تغییر در سطح مخارج دولت از جمله ابزارهای سیاست مالی است که با ایجاد تغییر در آن فعالیت های اقتصادی، محدود یا گسترش می یابد. مخارج دولت نقش مهمی در مدیریت اقتصادی کشورها ایفا می کند. از این رو هدف این مطالعه بررسی تاثیر تکانه های مخارج مصرفی دولت بر متغیرهای کلان اقتصادی در کشورهای درحال توسعه نفتی و غیرنفتی طی دوره 2018-2004 می باشد. بدین منظور از الگوی خودرگرسیونی برداری تابلویی (Panel Var) بهره گرفته شد که  به وسیله دو تکنیک واکنش ضربه و تجزیه واریانس در این الگو، تاثیر تکانه های مخارج مصرفی دولت بررسی گردد. نتایج واکنش ضربه حاکی از این می باشد که در کشورهای نفتی و غیرنفتی، تکانه مخارج مصرفی دولت در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت تاثیر مثبت و معنادار بر تولید ناخالص داخلی و اشتغال و تاثیر منفی و معنادار بر سرمایه گذاری دارد. یعنی افزایش مخارج مصرفی دولت منجر به افزایش تولید ناخالص داخلی و اشتغال و کاهش سرمایه گذاری در هر دو گروه کشورها می شود. تجزیه واریانس نیز نشان داد که در کشورهای نفتی و غیرنفتی، تکانه مخارج مصرفی دولت بیشترین تاثیر را بر تولید ناخالص داخلی در میان مدت و بلندمدت بر جای می گذارد. یعنی در هر دو گروه از کشورها، مخارج مصرفی دولت سهم بزرگی از تغییرات در تولید ناخالص داخلی را توضیح می دهد.

    کلیدواژگان: واکنش ضربه، تکانه، مخارج مصرفی دولت، متغیرهای کلان اقتصادی، کشورهای در حال توسعه
  • بهروز صادقی عمروآبادی*، حمید هوشمندی صفحات 313-335

    یکی از مشکلات مهم دولت های درحال توسعه همچون دولت های کشورهای عضو اوپک، کسری بودجه و بدهی های فزاینده عمومی دولت است. این شاخص ازجمله مهم ترین متغیرهای کلان اقتصادی به شمار می رود. از دلایل این بدهی های عمومی دولت می توان، سیاست های دولت در مواجه با نابرابری های درآمدی را ذکر نمود. دیدگاه مقابل معتقد است، افزایش نابرابری درآمدی می تواند منجر به انباشت سرمایه و درنتیجه افزایش تولید و پرداخت مالیات و کاهش بدهی عمومی دولت گردد. هدف این مطالعه بررسی و تحلیل اثرات نابرابری درآمدی بر بدهی عمومی دولت در کشورهای عضو اوپک طی دوره زمانی 2018-2010 بود. روش مورد استفاده پانل آستانه ای بود. نتایج تحقیق حاضر نشان داد که ارتباط بین نابرابری درآمدی و بدهی عمومی دولت در کشور های عضو اوپک غیرخطی و به صورت U شکل است. بر این اساس اثرات نابرابری درآمدی بر بدهی عمومی دولت در کشورهای عضو اوپک به صورت آستانه ای تایید می شود.

    کلیدواژگان: نابرابری درآمدی، بدهی عمومی، پانل آستانه ای
  • روح الله بابکی، مهدی حاج امینی*، محمدحسن زارع، مهناز عفتی صفحات 337-369

    سرمایه گذاری مستقیم خارجی (FDI) می تواند اثر مثبت (مکملی) یا منفی (جانشینی) بر سرمایه گذاری داخلی کشور میزبان داشته باشد. به همین دلیل، پژوهش حاضر اثر FDI بر سرمایه‏گذاری داخلی را در دو گروه کشور با درآمد بالا و پایین منا بررسی می‏کند. تصریح‏های مختلفی برای دوره‏های زمانی 1981-2017 و 2001-2017 با روش گشتاورهای تعمیم یافته برآورد شدند. تاثیر آنی FDI بر سرمایه‏گذاری داخلی در همه رگرسیون‏ها مثبت به دست آمد. تاثیر مثبت بلندمدت نیز برای دوره 2001-2017 قویا تایید شد، اما برای دوره طولانی‏تر 1981-2017 معنی‏دار نبود. برای تقویت اثر مثبت پیشنهاد می‏شود که به «شکل» و «شرایط» به کارگیری سرمایه گذاری خارجی توجه شود. جذب سرمایه به شکل سرمایه گذاری های مشترک و بیع متقابل و استفاده از شرایط و الزاماتی مثل عملکرد صادراتی و انتقال فن‏آوری مفید خواهد بود.

    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، درون رانی، برون رانی، روش گشتاورهای تعمیم یافته
|
  • Saeid Isazadeh*, Hadi Naeini, Azaam Gholipoor Pages 7-28

    This study investigates the effect of individual characteristics on the unemployment duration of job seekers in Iran, using information from the Labor Force Survey in 2018 and applying of nonparametric, semi-parametric and parametric methods. The results show that the probability of employment for married males and also Married females are more likely than single people. Regional differences in the likelihood of leaving unemployment were statistically significant, and men who living in urban areas had longer periods of unemployment than men who living in rural areas;  While the probability of employment of women who living in urban areas was higher than those living in rural areas. The possibility of finding a job for unemployed men and women with the 26 - 30 and over 30 years old was lower than people 25 years or younger old. People with previous work experience were much more likely to be employed than people without previous work experience. The possibility of getting a job for females with previous work experience was three times more that of females without experience. For both of males and females, individuals with Post-secondary non-tertiary, Upper secondary, Lower secondary and primary degrees had lower unemployment duration than those with higher levels of education. Moreover, with an increase in the unemployment rate, the unemployment duration of males and females increases.

    Keywords: Unemployment Duration, Survival Analysis, Unemployment
  • Ali Taiebnia*, Nooshin Rashti Mohammad Pages 29-59

    one of the problems of human societies is depriving people, especially children, of the healing elixir of education. In Iran, too, statistics comparing the academic performance of students on both sides of the income spectrum indicate that the educational gap is clearly visible along the income gap. In other words, along with the income poverty of parents, children also benefit from lower levels of education for various reasons, and a kind of intellectual poverty (lower level of education) is transmitted from generation to generation due to income poverty. In this study, we use micro-data on household income expenditure to address the important question of what is the origin of these educational gaps and how we can overcome them. The estimates of the present study have been estimated once using OLS method in the form of cross-sectional data and again using GLS method in the form of pseudo-panel data. The results of both estimates show that along with the previous literature in this field, maternal literacy status and parents’ income are the most powerful factors predicting the level of their children’s education in adulthood, respectively, and the family size variable also has significant effects on the level of children’s education. Comparison of the coefficients of the two estimates also shows that while the coefficients of the two variables of maternal age and maternal employment are significant in the estimation results based on cross-sectional data, these coefficients are statistically insignificant in research estimates based on pseudo-panel data.

    Keywords: education, demographic factors, cross-sectional, pseudo-panel
  • Zahra Kaviani*, Kowsar Yousefi, Ahmad Reza Jalali Naini, Mohammad Hosseini Pages 61-100

    The sudden drop in crude oil prices during the Coronavirus pandemic, once again rises the concern about oil countries future if oil diminishes. This paper uses a multi-country general equilibrium model to project the effects of eliminating oil revenues. The model consists of 5 oil exporters (i.e., Iran, Kuwait, Saudi Arabia, Kazakhstan and Russia), 25 non-oil exporting countries, and the rest of the world. The oil income is modeled as a capital flow, which allows a surplus in capital account for the oil exporters and balances the current account deficits. The results show that, when oil revenue diminishes, relative GDPs, welfares, aggregate price indexes and manufacturing price indexes reduce; though, manufacturing share increases in all of the 5 oil countries. Specifically, Iran`s GDP falls by 15 percent (relative to the world) and the real welfare falls by 13 percent. Our results projects and quantifies the very difficult economic condition arises by oil income elimination.

    Keywords: Dutch disease, Trade, Oil revenues, Current account imbalances
  • Reyhaneh Babaei, حمید کردبچه*, محمدعلی فیض پور Pages 101-130

    Industrical Parks are a good way of promoting  small and medium sized manufacturing firms, as they provide the basic infrustuctures in the locations where such activities are desired. Here, among the factors affecting firm performance, location is regarded as the most influential one. In this respect, the location of industrial towns can be considered as a factor that influences a firm’s performance. This paper attempts to investigate the inter-regional disparities in order to describe the significance of varied factors on firm performences in the two industrial towns of Abbasabad and Shamsabad (in the Tehran Province). Descriptive-survey methodology was used and data were collected by means of well-structured questionnaire survey from the selected number of firm managers.  Afterwards, the factors discoverd affecting success are divided into intra-business and intra-regional factors. The results of this study show that seven factors have been found that mutually affect the success of industrial firm in both areas. This is while the two factors (lack of access to the sales market and lack of accessibility of deployment facilities in the province) which has to play and important role in Shamsabad town, the impact of these factors have not been significant in Abbasabad town. From a policy point of view, this finding means that although major contributing factors to success are shared among both industrial cities, the impact of the region on access to markets and facilities are two distinct and important factors on success. Hence, indicating the need for policymakers to consider these two important issues while deciding on the location of industrial parks.

    Keywords: Regional Disparities, Success, Industrial Town, Abbasabad, Shamsabad
  • Soheil Roudari, Masoud Homayounifar*, Mostafa Salimi Far Pages 131-168

    The present study examines the determinants of non-performing loans from the public sector with emphasis on fluctuations in asset markets in the period 1397: 4-1384: 1. For this purpose, in order to extract the exchange rate and stock index fluctuations, the Daubechies discrete wavelet transform model has been used. Finally, the Markov switching model has been used to investigate the effect of research variables on non-performing loans from the public sectors. The growth of the oil sector in the country has a negative and significant effect in the high regime and a positive and significant effect in the low regime. Improvement and growth of the service and industrial sectors in all levels and regimes of non-performing loans from the public sector has a negative and significant impact. Also, increasing the size of the government has a positive and significant effect if the non-performing loans from the public sector be in a high level and regime. In the case of sanctions, short-term exchange rate fluctuations, which are mainly due to exchange rate increases, can reduce non-performing loans from the public sector. Exchange rate fluctuations in the conditions of sanctions, if they continue, regardless of the regime and the level of non-performing loans from the public sector, will cause a significant increase in non-performing loans. Also, short-term stock index fluctuations reduce non-performing loans from the public sector in all regimes. the medium-term fluctuations of the stock index, it also reduces non-performing loans from the public sector when the non-performing loans are in the low level. If exchange rate fluctuations are not due to external factors such as sanctions in all periods of fluctuations and all levels of non-performing loans from the public sector, it can increases non-performing loans.

    Keywords: Added Value of Economics Sectors, Business Cycles, Sanction, Markov Switching Model
  • Salah Salimian, Asra Karimi, Abdolrahim Hashemi Dizaj* Pages 169-198

    One of the most important issues for governments to maintain and improve their position in the regional and global economy is the state of economic growth; one of the important issues in this situation is to predict the rate of economic growth. Proper forecasting of economic growth has very important effects on government policy and economic planning, and can help policymakers decide on future decisions in addition to creating opportunities for development. This study predicts Iranchr('39')s economic growth rate using the Meta-analysis method and compares it with other methods. For this purpose, the results of ANFIS, ARIMA, Markov switching methods, future research and Gary Markov, ECM, fuzzy regression, accounting approach related to economic growth forecasting from 1383 to 1392 (except for forecasting values ​​with accounting approach that until 1395 Used). The fixed and random weights of each of the previous studies have been determined using fixed and random effects and have been used using the Meta-analysis method for forecasting. The results show that the accuracy of the Meta-analysis method is much higher than other methods and has the lowest difference with real data. Therefore, it is recommended to use the combined Meta method to increase the reliability coefficient of accurate forecasting.

    Keywords: Meta Analysis, Fix, Random Effects, Forecasting, Economic Growth Rate
  • Maryam Emamimibodi*, MAJID SAMATI, HOSSIEN Sharifi Renani Pages 199-225

    The most important issue for policymakers in optimal policy-making is to choose the tools that bring the equilibrium output to the desired level, with the least volatile income fluctuation. The main purpose of this paper is to investigate the effects of favorable fiscal policies on social welfare and business cycle management for the Iranian economy with respect to government spending shocks, monetary shocks and productivity shocks. Therefore, using the Vector Autoregressive Model (SVAR) and Hudrick-Prescott, we investigate the role of government, monetary and financial spending shocks on production and consumption representing business cycles and social welfare in the time period of 1971-2018. The results indicate that the highest growth in as an indicator consumption and welfare is due to the growth of productivity shocks, and then monetary shocks to some extent, but government spending shocks have a diminishing impact on consumption and welfare, which represents the phenomenon of crowding.

    Keywords: Financial Policies, Business Cycles, Social Welfare, Vector Autoregressive Model
  • Mohammad Dehghan Manshadi* Pages 227-262

    In the economic literature, institutional quality and the factors affecting its changes, have become one of the important issues in economic growth of countries.One of theis factors in oil exporting countries such as Iran is oil revenues and shocks. Although in existing studies the effect of oil shocks on the destruction of Iranchr(chr('39')39chr('39'))s institutional quality has been accepted, few studies have focused on policy-making in controlling institutional destruction of oil shocks. Hence, this study with a review of the literature, attempts to introduce Institutional innovation for control the institutional destruction of oil shocks in Iran. In this regard, the principles of macroeconomic stability, risk management, good governance and financial discipline have been considered. The results of the study indicate that applying specific financial rules, sufficient central bank independence Plus reforming the budget structure to reduce the direct dependence on oil revenues via reforming the tax system, expanding the debt market and productivity of government assets, reform the national development fund structure, establishing a operational budgeting system, reform of subsidized payment system and modify the structure of pension funds  are the most important institutional innovations for control the institutional destruction of oil shocks in Iran. The findings may imply important policy implications for authorities, so it is suggested that these institutional reforms be seriously pursued.

    Keywords: Institutional quality, Oil shocks, Institutional destruction, Institutional innovation, Budget structure
  • Mohammadreza Sezavar*, Alireza Khazaei, Mojtaba Eslamian Pages 263-282

    Banks, as financial institutions and services in a society that play a decisive role in the flow of money and wealth, have a special role in the economy of each country. As the society grows and grows, the number of applicants for loans and facilities is increased, and consequently, the amounts requested are higher, and in parallel, banks and credit institutions are more at risk of non-receipt. Creating non-bank claims of banks and credit institutions is normal and normal in all countries, but the point to be considered is the amount of non-current claims In the international banking system, the ratio of non-current claims to total facilities is typically between 2 and 5 percent, but in our country, compared with the global standard, this ratio reached 10.3 percent in winter1396. Therefore, The purpose of this study was to investigate and compare the deferred phenomenon of the banking system of Iran with other countries and identify the solutions of some other countries in solving this problem. The results of the comparative study of the banks delinquency phenomenon show that, despite the use of non-banking banking in Iran, the banking system of the country is not in a decent position compared with other countries and needs urgent solution to the problem of non-current claims.

    Keywords: NPL, the interest-free banking law, The experiences of other countries
  • Ahmad Sujudi Kurabaslu, Saeed Daei Karimzadeh*, Hossein Sharifi Renani Pages 283-311

    The purpose of this study is to investigate the impact of government consumption expenditures on macroeconomic variables in oil and non-oil developing countries during the period 2004-2018. For this purpose, the panel vector autoregressive model (Panel Var) was used to investigate the impact of government expenditures shocks by two techniques of impulse response and variance decomposition in this model. The results of the shock response indicate that in oil and non-oil countries, the shock of government consumption expenditures in the short, medium and long run has a positive and significant effect on GDP and employment and a negative and significant impact on investment. That is, an increase in government consumption expenditure leads to an increase in GDP and employment and a decrease in investment in both groups of countries. Analysis of variance decomposition also showed that in oil and non-oil countries, the shock of government consumption expenditure has the greatest impact on GDP in the medium and long run. That is, in both groups of countries, government consumption expenditure explains a large share of changes in GDP.

    Keywords: Impulse Response, Government Consumption Expenditures, Macroeconomic Variables, Developing Countries
  • Behrouz Sadeghi Amroabadi*, Hamid Hooshmandi Pages 313-335

    One of the major problems of developing governments, such as those of OPEC member states, is the government deficit and rising public debt. One of the reasons for this public debt is government policies faced with income inequalities. The opposite side said that the increased income inequality can lead to capital accumulation and thus increase production and tax payments and reduce government debt. The purpose of this study is to investigate the effects of income inequality on government debt at OPEC member countries are in the period 2010 to 2018. The method used is the threshold panel. The research results show that the relationship between income inequality and public debt at the OPEC member states is U-shaped and not linear. In other words, the effects of income inequality on public debt at OPEC member states are like the threshold.

    Keywords: Income Inequality, Public Debt, Threshold Panel
  • Roohollah Babaki, Mehdi Hajamini*, Mohammad Hassan Zarea, Mahnaz Efati Pages 337-369

    Theoretically and empirically, FDI may have positive (complementary) or negative (substitution) effect on the host country’s domestic investment. This study aims to examine the existence of crowding out (in) effect of FDI for MENA countries with high- and low- level income. Using the GMM, several regressions were estimated over the periods of 1981-2017 and 2001-2017. The immediate positive effect of FDI on domestic investment was confirmed in all regressions. In addition, the long-run positive effect of FDI on domestic investment in both groups of high- and low- level income countries is strongly confirmed over the 2001-2017, but it was not significant for the 1981–2017 period. To enhance the positive effect, it is suggested that the "forms" and "conditions" of using foreign investment are cosidered. Foreign capital absorption in the form of joint ventures and buy back and also the use of conditions such as export performance and technology transfer will be beneficial.

    Keywords: Foreign Direct Investment, Crowding-in, Crowding-out, Generalized Method of Moments