فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/14
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مراد کاویانی راد*، مرتضی تهامی، فریبا شریفیان صفحات 1-16

    دانش جای‏نام‏شناسی جایگاه ویژه‏ای در واکاوی رخدادهای تاریخی و شناسه‏های فرهنگی جوامع انسانی در گذشته که امروزه جز نام، سند و نوشته از آنها به جای نمانده نقش بنیادی دارد. در این میان، موقعیت جغرافیایی ایران به عنوان پایانه رخدادها و برتری فرهنگ شفاهی سبب شده که رویدادهای فرهنگی و سیاسی بسیاری از نقاط و نواحی جغرافیایی کشور طی تاریخ پنهان بمانند به گونه‏ای که جز نام از آنها چیزی به جای نمانده است. در این میان، واکاوی «کوه آردوشان» از دید جای‏نام‏شناسی در نزدیکی شهر نهاوند به همراه جای‏نام‏های پیرامونی این کوه کانون نوشتار حاضر است. پژوهش پیش رو که ماهیتی توصیفی– تحلیل دارد با رویکردی تاریخی در پی واکاوی جای‏نام‏شناسی کوه آردشان با بهره‏گیری از روش‏های کتابخانه‏ای و میدانی، دروندادهای (داده‏ها و اطلاعات) مورد نیاز آن گرداوری شده است. نتیجه پژوهش به استناد بن‏مایه‏های جغرافیایی و جای‏نام‏های پیرامونی نشان داد که آردشان به معنی «جایگاه مقدس» است.

    کلیدواژگان: جای‏نام‏شناسی، ارت-ارد، وهومن نهاوند و کوه آردوشان
  • زهرا احمدی پور، محمدرضا حافظ نیا، جواد اطاعت، قاسم کرمی* صفحات 17-41

    انتخابات فراخوان ایجاد تغییر در ساخت دولت و تغییر نمایندگان است. از نظر فلسفی، چنانچه طول عمرحکومت کنندگان در ساختار سیاسی ماندگار باشد، ایجاد فساد می کند. انتخابات ساز وکار این تغییر و تحول است تا کرسی مدیریت عمومی شهروندان با اندیشه های جدید و مقبول آنان تغییرکند و مدیرانی جدید جایگزین مدیران کنونی گردند و از آنجا که در سرتاسر جهان، انتخابات در چارچوب حوزه های انتخابیه برگزارمی شود، ترسیم وتعیین محدوده حوزه های انتخابیه تاثیر مهمی بر ماهیت مجلس و نمایندگی خواهد داشت. لذا موضوع تعیین حوزه های انتخابیه در جغرافیای انتخابات یکی از مباحث مهم در رشته جغرافیای سیاسی می باشد. حوزه های انتخابیه تقسیمات اداری فضا می باشند که توسط نمایندگان مردمی که در قلمروهای محدوده های کشورهای دموکراتیک زندگی می کنند برای مقاصد انتخاباتی طراحی شده اند. طراحی حوزه های انتخابیه باید با توجه به معیارها، اصول و روش های علمی و منصفانه باشد و در راستای تکامل و بهکرد حکمرانی دموکراتیک انجام شود. درغیر این صورت، قصور در این امر می تواند به پیدایش وضعیت مرزبندی جانبدارانه و سهمیه بندی ناعادلانه بینجامد. این مقاله با رویکر توصیفی – تحلیلی معیارهایی را که کشورهای جهان در تعیین حوزه های انتخابیه خود به کار می برند بررسی نموده است. هدف اصلی این مقاله تبیین این مطلب می باشد که آیا کشورها معیارهای تعیین حوزه های انتخابیه یکسانی دارند و بطور کلی در کشورها معیارهای تعیین حوزه های انتخابیه چگونه می باشد. نتیجه مقاله حاکی از این است که کشورها معیارهای تعیین حوزه های انتخابیه متفاوتی دارند ولی در همه موارد مورد مطالعه برخی معیارهای مشترک وجود دارد و کشورها به فراخور شرایط سیاسی، اجتماعی و طبیعی خود معیارهای خاص خود را در تعیین حوزه های انتخابیه دارند.

    کلیدواژگان: انتخابات، جغرافیای انتخابات، حوزه های انتخابیه، معیارهای تعیین حوزه های انتخابیه
  • محمدرئوف حیدری فر صفحات 42-73

    فضای شخصی، خانگی، همسایگی، روستا، شهر، استان، ایالت، ناحیه، منطقه، قلمرو، استان، بخش، کشور، قاره، نیمکره وشاید سیاره از جمله مفاهیمی هستند که در جغرافیای سیاسی بررسی می شود. هریک از این فضاها دارای مفاهیم ومقاصد خاصی و متنوعی برای مردم هستند؛ یعنی تعریف هریک از این مفاهیم منوط به تعریف دیگری است. اما هر فرد یک فضای شخصی دارد، فضایی در پیرامون بدن خود با مرزهای نامریی که در آن مزاحمان و میهمانان ناخوانده جایی ندارند. امروزه با پیشرفت فناوری و گسترش وسایل ارتباط‌جمعی، مسیله‌ی فضای شخصی نیاز به بازتعریف و نگاه تازه‌ای دارد. مسلما آشنایی با این مفهوم، به فرد کمک می‌کند تا در ارتباطات خود، اجازه ندهد کسی از حدومرز خصوصی‌اش عبور کند. پژوهش حاضر از نظر هدف، تحقیقی کاربردی است و از نظر روش، یک تحقیق توصیفی- پیمایشی است. هدف اصلی پژوهش، بررسی قلمروسازی در فضای شخصی افراد در شهر کرمانشاه است. براین اساس، این سوال همواره برای جغرافیدانان سیاسی وجود دارد که فضای شخصی در این شهر وجود دارد یا خیر؟ کیفیت و ترتیب و سلسله مراتب آن چگونه می باشد؟ برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسشنامه و تحلیل آن از طریق Spss استفاده‌شده است. متغیرهای مورد بررسی در پژوهش عبارت‌اند از: فاصله صمیمانه یا حریم خصوصی، فاصله اجتماعی، فاصله عمومی، فرهنگ و فضای ارتباطی. جامعه مورد مطالعه نیز شامل کلیه افراد از طبقات و صنف های مختلف و تحصیل کرده شهر کرمانشاه می باشد و نمونه مورد مطالعه شامل 299 نفر از افراد فوق به صورت نمونه گیری تصادفی ساده می باشد. نتایج حاصل از این پژوهش نشان می‌دهد که هر فردی یک فضای خاصی در پیرامون خود دارد که مرزهای آن نامریی‌اند؛ به عبارتی فضای شخصی در شهر کرمانشاه براساس هدفی که در فوق تعریف شد وجود دارد.

    کلیدواژگان: فضای شخصی، قلمرو خواهی، حریم خصوصی، امنیت فردی، کرمانشاه
  • سید هادی زرقانی، ساجد بهرامی جاف*، ریحانه صالح آبادی، محبوبه شهبازی صفحات 74-96

    مناطق مرزی ازجمله فضاهای جغرافیایی هستند که باوجود ظرفیت های بالایی که دارا می باشند گاها متناسب با شرایط خاصی که دارند این ظرفیت ها نادیده گرفته‌شده‌اند. این مناطق به دلایل دوری از مرکز، انزوای جغرافیایی و... تفاوت‌های فاحشی ازنظر برخورداری از رفاه و توسعه با مراکز مرکزی دارند و ایجاد و فعالیت بازارچه ی مرزی می‌تواند باعث تعدیل رابطه ی یک‌سویه مرکز_ پیرامون و بهبود رفاه منطقه ای گردد. این پژوهش به بررسی تاثیر بازارچه ی مرزی شوشمی بر توسعه و رفاه شهر نوسود در استان کرمانشاه با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی پرداخته است. جامعه آماری این تحقیق مشتمل بر کلیه پیله‌وران، بازرگان و سایر متصدیان و همچنین شهروندان نوسود بوده است حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 320 نفر انتخاب گردید و پرسشنامه بین آن‌ها توزیع شد. جهت تجزیه‌وتحلیل اطلاعات از نرم‌افزار SPSS(کرونباخ، رگرسیون، همبستگی) و LISREL استفاده شد. بر اساس نتایج به‌دست‌آمده از رگرسیون خطی، متغیر اقتصادی بیشترین ارتباط را با توسعه و رفاه مرزنشینان داشته، بر اساس برآورد ضرایب استانداردشده مدل ساختاری بر اساس تحلیل عاملی تاییدی تحقیق و سطح معنی داری (α =0.076) به‌دست‌آمده و بعد کالبدی بیشترین اثرگذاری را در میان ابعاد دیگر داشته است؛ و نیز نتایج آزمون همبستگی نشان داد که مولفه اجتماعی بیشترین میزان همبستگی را با مولفه‌های تحقیق داشت است.

    کلیدواژگان: مرز، بازارچه مرزی، توسعه و رفاه، شوشمی - نوسود
  • وحید کیانی، جواد میکانیکی، سید محمود شفیعی، خانم مهدیه السادات حفاظی صفحات 97-118

    سازمان‌دهی سیاسی فضا و چگونگی مدیریت آن امروزه به یکی از دغدغه‌های اصلی مطالعات جغرافیای سیاسی و ژیوپلیتیک تبدیل‌شده است. اهمیت این موضوع زمانی دوچندان می‌شود که برخی از مناطق و مکان‌های جغرافیایی در هر کشوری وجود دارند که دارای شرایط خاص و ویژه‌ای هستند که مستلزم شناخت جغرافیایی و درک ژیوپلیتیکی عمیق‌تری هستند. ازاین‌رو مدیران سیاسی و امنیتی که به‌نوعی در مدیریت سیاسی این‌گونه فضاها نقش دارند علیرغم توان مدیریتی بالا باید دارای سواد ژیوپلیتیکی بالایی نیز باشند. استان خراسان جنوبی به‌عنوان یکی از استان‌های مرزی در شرق ایران دارای شرایط ژیوپلیتیکی خاصی است که شناخت آن‌ها کمک شایانی به گسترش امنیت پایدار و همچنین توسعه همه‌جانبه این استان خواهد کرد. بنابراین ، بالا رفتن سواد ژیوپلیتیکی مدیران سیاسی و امنیتی استان خراسان جنوبی نقش به سزایی در توسعه و امنیت پایدار استان خواهد داشت . ازاین‌رو ، پژوهش حاضر که ازنظر ماهیت توصیفی - تحلیلی و از حیث هدف کاربردی و از جهت جمع‌آوری داده‌ها از نوع تحقیقات پیمایشی است؛ برای سنجش سواد ژیوپلیتیکی مدیران سیاسی و امنیتی به توزیع 32 پرسشنامه بین مدیران سیاسی، امنیتی و مذهبی استان خراسان جنوبی اقدام کرد. برای بررسی سطح سواد ژیوپلیتیکی و مولفه های آن در بین مدیران و مسیولان از آزمون t تک گروهی استفاده گردید و با توجه به اینکه مقدار آماره t منفی است (7.03-)، می‌توان گفت در سطح اطمینان 95% میزان سواد ژیوپلیتیکی در بین مدیران و مسیولان، نامطلوب و در سطح پایین بوده است.همچنین به‌منظور بررسی تاثیر سواد ژیوپلیتیکی بر عملکرد مدیران از تحلیل رگرسیونی استفاده گردید. در مدل رگرسیونی خطی معناداری در سطح اطمینان 95 درصد بین سواد ژیوپلیتیکی و متغیر وابسته عملکرد مدیران وجود داشت. همچنین مقدار ضریب همبستگی (R) مدل 71/0 است.به عبارتی در سطح اطمینان 95 درصد متغیر سواد ژیوپلیتیکی پیش‌بینی کننده متغیر وابسته عملکرد مدیران است به‌طوری‌که متغیر سواد ژیوپلیتیکی تاثیر معناداری بر بهبود عملکرد مدیران دارد(یعنی افزایش شاخص سواد ژیوپلیتیکی باعث افزایش عملکرد مدیران است). درمجموع نتایج و یافته‌های تحقیق حاکی از آن است که هرچند علاقه‌مندی به مباحث ژیوپلیتیکی در مدیران وجود داشته است اما میزان سواد ژیوپلیتیکی در سطح پایینی بوده است ولی اکثر پاسخ‌دهندگان به نقش سواد ژیوپلیتیکی در ارتقا عملکرد مدیران استانی اذعان داشتند.

    کلیدواژگان: سواد ژئوپلیتیکی، مدیران سیاسی- امنیتی، مناطق مرزی، خراسان جنوبی
  • بهادر زارعی، سید عباس احمدی، زهرا پیشگاهی فرد، محسن عابدی درچه* صفحات 119-143

    پژوهش حاضر حکمرانی متعالی را به‌عنوان الگوی برگزیده حکمرانی در حکومت‌های اسلامی معرفی کرده است. در همین راستا به بررسی رابطه حکمرانی متعالی و اقتدار ملی در جمهوری اسلامی ایران پرداخته‌ شده است. در عصر کنونی که نحوه اداره عالی امور، مدنظر حکمرانان و آحاد مردم در جهان است، الگویابی و انتخاب یک روش کارآمد متناسب با فطرت انسان‌ها جهت تامین نیازهای ضروری زندگی آنها ضروری است. با توجه به پیشرفت فناوری و لزوم تامین مایحتاج جوامع و همچنین هدایت و سعادت افراد جامعه در جهت سیر تکاملی بشر، حکمرانی شایسته امری اجتناب‌ناپذیر است. از همین رو، گزینش شیوه‌ای از حکمرانی با دارا بودن مشروعیت الهی و مقبولیت و نصرت مردمی به‌صورت توامان، خواست‌ همه ملت‌هاست. در این تحقیق کیفی آمیخته با استفاده از روش‌های فراترکیب و تحلیل محتوا، به تحلیل کیفی محتوای مطالعات اولیه پرداخته و یافته‌ها و نتایج مطالعات دیگر تحلیل و تشریح شده است، تا دانش موجود را ارتقاء و دیدگاه جامع و گسترده‌ای را نسبت به این موضوع فراهم کند. سپس با احصاء مولفه‌های حکمرانی متعالی، نحوه تاثیر آنها بر کارایی، اثربخشی و کارآمدی حکومت و نیز مقبولیت و رضایتمندی عمومی بررسی گردیده است. براساس نتایج حاصله، در صورت اجرای حکمرانی متعالی در مقیاس‌های گوناگون جغرافیایی با مولفه‌های بدست آمده، ارتقاء اقتدار ملی جمهوری اسلامی ایران در دو چهره بیرونی و درونی امری حتمی و غیرقابل انکار است.

    کلیدواژگان: حکمرانی، حکمرانی متعالی، اقتدار ملی، مشروعیت، کارآمدی
|
  • morad kavianirad *, Morteza Tahami, Fariba Sharifian Pages 1-16

    Toponymy as an integral part of linking Geographic Sciences, linguistics and archeology plays an important role and has a special place in the study of historical events and the cultural characteristics and attributes of human societies in the past, from which have been remained only the name of the document and their written works. Meanwhile, the geographical location of Iran as the terminus of incredible historical events and the superiority of oral culture has led to the cultural and political events of many parts of the country in the history of the country so that nothing but the name of them has been left. The ancient city of Nahavand and many of the geographical points of this city are not far from the features mentioned. Meanwhile, the study of the "mountains of Ārdešān" Near mentioned city from the toponomy point of view, along with the perimeter names of this mountain, where no research has ever been done about them, is at the center of this paper. The present research, which has a descriptive-analytical nature, uses a historical approach to explore the geography of mountains of Ārdešān by using library and field methods (referring to the place and using the dialect Native inputs (inputs and data) required for its collection are collected. The result of the research showed that their Ārdešān means "holy place".

  • zahra ahmadypour, mohammadreza hafeznia, Javad Etaat Pages 17-41
  • MohammadRaoof Heidari Far * Pages 42-73

    Political geography study important concepts, patterns, currents, events, and processes in various scales throughout the world. This kind of geography involve and debate about the concepts such as personal space, domestics, neighborhoods, proximities, city, village, province, area, region, territory, districts, country, continent, hemisphere, or perhaps planet earth. Also each of these spaces has their own specific purposes and meanings for people and each one defined by another one accordingly. Every person has particular personal space with invisible borders and limits around his body, which those intruders and uninvited guests have no place in it. We have always faced with this type of space and if others have interference on it we will feel fear and worry. Now days, personal space problems by attend to development of technology and media equipment needs to new approach and new definition. Definitely, familiarity with this concept helps people and allow person to cross and exceed from personal limits and confines in his human relationships. In addition, each individual can create reliable and lovely imagine of his audience in his mind, while he consider and adhere to these rituals and habits among his social and individual interactions. The main purpose of this article is to study the territoriality among individual personal space of Kermanshah city. So, this question has been mad that whether or not personal space available in the city. The methodology of this study is based on analytical and descriptive way, and the data collecting has been done by questioner and by used of Spss software. The discussion is basing on personal privacy or friendly distance, social distance, popular distance, culture and relational space. The society which discussed here involves the different and educated classes of Kermanshah province and the sample studied involve 299 people whom selected randomly by odd and even. The results show that the behavior that existed among animals and humans which called territoriality means everyone have specific space that surrounding his body and carry it which is specific for them. Also, personal spaces in different places have different meaning and some limited is necessary and inevitable generally one feels safe by this personal space. However, it is being concluded that personal space are available through the city while purpose of the article are made too.

  • Seyyed Hadi zarghani, sajed bahramijaf Pages 74-96

    Border areas are geographical areas that, despite their high capacity, are sometimes neglected in accordance with their specific conditions. Due to their distance from the center, geographical isolation, etc., these areas have huge differences in terms of welfare and development with the central centers, and the creation and operation of border markets can moderate the one-way relationship between the center and the surrounding area and improve regional well-being. . This study examines the impact of Shushmi border market on the development and welfare of Nosud city in Kermanshah province using descriptive-analytical method. The statistical population of this study consisted of all cocoons, merchants and other operators as well as citizens of Nosud. The sample size was selected based on Cochran's formula of 320 people and the questionnaire was distributed among them. SPSS software (Cronbach, regression, correlation) and LISREL software were used to analyze the data. Based on the results obtained from linear regression, the economic variable has the highest correlation with the development and welfare of border residents. Among other dimensions, the results of the correlation test showed that the social component had the highest correlation with the research components.

  • Vahid Kiani *, Javad Mekaniki, Seyyed Mahmoud Shafiei, Seyed Sadat Mahdie Hefazi Pages 97-118

    The political organization of space and how it is managed today has become one of the main concerns of political and geopolitical studies of geography. The importance of this issue is doubled when there are certain geographical areas and locations in each country that have special conditions that require deeper geographical recognition and understanding. Therefore, political and security managers who somehow play a role in the political management of such spaces should have high geopolitical literacy, despite their high management capacity. Southern Khorasan province, as one of the border provinces in eastern Iran, has special geopolitical conditions that their recognition will help to develop sustainable security as well as the comprehensive development of this province. Therefore, increasing the geopolitical literacy of the political and security managers of the South Khorasan Province will play an important role in the sustainable and comprehensive development and security of the province. Therefore, the present study is descriptive-analytic and applied in terms of data collection and is survey research. To measure the geopolitical literacy of political and security managers, he distributed 35 questionnaires to political, security, and religious managers in South Khorasan province. To examine the level of geopolitical literacy and its components among managers and officials, a one-sample t-test was used and considering that the t-statistic is negative (-7.03), it can be said that 95% confidence level of geopolitical literacy between managers and The authorities were undesirable and at a low level. Regression analysis was used to investigate the impact of geopolitical literacy on managers' performance. In the linear regression model, there was a significant 95% confidence level between geopolitical literacy and the dependent variable of managers' performance. Also, the correlation coefficient (R) of the model is 0.71. In other words, a 95% confidence level of the geopolitical literacy variable predicts the dependent variable of managers 'performance, so that the geopolitical literacy variable has a significant effect on managers' performance improvement (ie, increasing the geopolitical literacy index increases performance). Managers). Overall, the findings and findings indicate that although there has been interested in geopolitical issues among managers, the level of geopolitical literacy has been low, but most respondents acknowledge the role of geopolitical literacy in promoting the performance of provincial managers.Keywords: Geopolitical Literacy, Political-Security Managers, Border Areas, Southern Khorasan

  • bahador zarei, Seyyed Abbas ahmadi, zahra pishgahifard, mohsen abedidorche* Pages 119-143

    The present study has introduced transcendent governance as the preferred model of governance in Islamic governments. In this regard, the relationship between transcendent governance and national authority in the Islamic Republic of Iran has been studied. In the present age, when the supreme administration of affairs is considered by the rulers and individuals of the world, modeling and choosing an efficient method appropriate to human nature is essential to meet the essential needs of their lives. Given the advancement of technology and the need to provide for the needs of societies as well as the guidance and well-being of individuals in the direction of human evolution, good governance is inevitable. Therefore, the choice of a method of governing with divine legitimacy and popular acceptance and victory is the desire of all nations. In this mixed qualitative research, using meta-combined methods and content analysis, the content of the initial studies is qualitatively analyzed and the findings and results of other studies are analyzed and explained, to upgrade existing knowledge and provide a comprehensive view of the issue. Then, by enumerating the components of transcendent governance, how they affect the efficiency, effectiveness and efficiency of government, as well as public acceptance and satisfaction have been studied. Based on the results, in the case of the implementation of transcendent governance in various geographical scales with the obtained components, the promotion of the national authority of the Islamic Republic of Iran in both external and internal aspects is inevitable and undeniable.

    Keywords: Governance, transcendent governance, national authority, legitimacy, efficiency