فهرست مطالب

پژوهش های جغرافیای سیاسی - سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال ششم شماره 1 (پیاپی 21، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/04
  • تعداد عناوین: 6
|
  • یاشار ذکی*، محمدباقر قالیباف، مرجان بدیعی ازنداهی، سید رحمت الله موسوی فر، سید محمد مقیمی صفحه 1

    عوامل و کنشگران در سطوح مختلف جغرافیایی دست به سازماندهی سیاسی فضا می زنند. سازماندهی سیاسی فضا تنها اختصاص به سطح ملی ندارد، بلکه در هر سطح جغرافیایی با توجه به سطح قدرت و به میزانی که از ابزارهای مختلف متناسب با میزان حاکمیت و قدرت بهره مند است، می تواند اقدام به سازماندهی فضا نماید. دایره کنش نظام جهانی به عنوان کلان ترین مقیاس جغرافیایی، سطح جهان را در بر می گیرد. مساله پژوهش این است که نظام جهانی چگونه و از طریق کدام مکانیزم ها و فرآیندها در سطح جهانی باعث سازماندهی سیاسی فضا می شود؟ روش تحقیق مقاله حاضر مبتنی بر روش کیفی و بر اصول داده بنیاد استوار است. نظام جهانی از طریق عناصر ساختاری و غیر ساختاری موجب سازماندهی سیاسی فضا می شود. قدرت، موتور محرکه نظام جهانی برای دستیابی به اهداف خود است. نظام جهانی از طریق افزایش و تقویت قدرت ساختاری نهادها و سازمان ها را به وجود می آورد. نهادها و سازمان ها قوانین و هنجارهای مورد نیاز خود در سطح جهان را تولید می کنند. تمام واحدهای سیاسی ملزم به رعایت قوانین و مقررات مطلوب نظام جهانی هستند و در صورت عدم تبعیت واحدهای سیاسی و کشورها از این قوانین با قدرت قهرآمیز قدرت های جهانی روبه رو می شوند. قدرت های جهانی تلاش می کنند تا با برنامه ریزی و نظم ساختاری و غیرساختاری فضاهای ارتباطی را کنترل و فضاهای گفتمانی را تولید نمایند. این قدرت ها از طریق گفتمان سازی، هویت خود را از کشورهای که به زعم آنها مخل نظم جهانی هستند متمایز کرده و آنها را از طریق قدرت قهرآمیز و یا محروم نمودن از فضاها و فرایندهای ارتباطی تنبیه نمایند. قدرت های جهانی ضمن تولید گفتمان ها از کشورهای مخالف نظام جهانی گفتمان زدایی می کنند و با عنوان های از قبیل کشورهای محور شررات سعی در بازنمایی این کشورها تحت عنوان ضد فضاهای ارتباطی و گفتمانی دارند. در آخر قدرت های جهانی به پشتوانه اقدامات زیربنایی خود از قبیل تاسیس نهادها و سازمان ها به تولید فعالیت های روبنایی خود از قبیل گفتمان ها و هویت ها می پردازند و بدین طریق فعالیت های خود را مشروع جلوه می دهند.

    کلیدواژگان: سازماندهی فضا، ساختار، نهادسازی، گفتمان سازی، قانون گذاری
  • فرهاد رمضانی، مریم قاسمی* صفحه 2

    هدف مطالعه حاضر شناسایی عوامل بازدارنده توسعه اقتصادی روستاهای مرزی کشور با تاکید بر شهرستان تربت جام است. روش تحقیق توصیفی- تحلیلی و از نوع کاربردی- توسعه ای است گردآوری اطلاعات به شیوه اسنادی و میدانی با استفاده از ابزار پرسشنامه بوده است. جامعه آماری روستاهای مرزی شهرستان تربت جام و حجم نمونه مورد بررسی 264 خانوار در 17 روستای مرزی واقع در 10 کیلومتری مرز ایران و افغانستان بوده است. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد مهمترین عوامل بازدارنده توسعه اقتصادی روستاهای مرزی شهرستان تربت جام ار دیدگاه ساکنین به ترتیب عبارتند از: «چالش های امنیتی در روستاهای مرزی» با 47/22، «خشکسالی و کمبود آب در روستاهای مرزی» با 27/14، «بیکاری و پایین بودن درآمد ساکنان روستاهای مرزی» با 18/12، «عدم سرمایه گذاری کافی در زمینه اقتصادی در نواحی مرزی» با 26/8، «عملکرد ضعیف نهادهای متولی در نواحی مرزی» با 49/7، «ضعف امکانات زیربنایی در روستاهای مرزی با 88/5»، «غیربومی بودن مدیران و مسیولین نواحی مرزی» با 80/4، «ضعیف بودن جاده و امکانات حمل و نقل» با 15/4، «ضعف در بازاررسانی تولیدات ساکنین نواحی مرزی» با 81/3، «عدم ارتباط با نواحی فرامرزی» با 62/3 درصد واریانس تبیین شده است.

  • مراد کاویانی راد، ریحانه صالح آبادی، زکیه آفتابی* صفحه 3

    محدودیت منابع مشترک آبی به طیفی از الگوهای متفاوت از همکاری تا درگیری انجامیده، که در قالب دانش هیدروپلیتیک واکاوی می شوند. با این حال، ابعاد مختلف هیدروپلیتیک در کانون توجه اندیشمندان علوم مختلف از جمله جغرافیای سیاسی بوده است. تا جایی که بسیاری از این صاحب نظران به بررسی هیدروپلیتیک و ابعاد تشکیل دهنده آن به صورت های مختلف پرداخته اند. هدف مقاله حاضر که ماهیت بنیادی دارد، ارایه الگویی پاردایمی از هیدروپلیتیک بر پایه روش گرند تیوری است. روش شناسی حاکم بر متن، ماهیت توصیفی-تحلیلی دارد و روش تحقیق به صورت کیفی، با مراجعه به 14 کارشناس، منابع داخلی و خارجی و بهره گیری از روش کتابخانه ای بوده است. نمونه ها از طریق نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. اطلاعات به‌دست آمده با استفاده از روش گرند تیوری کدگذاری و تجزیه تحلیل شدند. نتیجه پژوهش نشان می دهد که در علم هیدروپلتیک، عوامل زمینه ای در پنجاه مقوله محوری و پنج مقوله اصلی تحت عنوان: ژیوپلیتیک، ژیوکالچر، ژیواکونومیک، تکنوپلیتیک، پلیتیکال، جای می‌گیرند. عوامل علی در هیدروپلتیک در 27 مقوله محوری و سه مقوله اصلی، به شرح 1-فرهنگ جامعه 2- موقعیت و وضعیت جغرافیایی 3-عوامل زیرساختی و بنیادی شناسایی شدند.عوامل راهبردی در 57 مقوله محوری و سه مقوله اصلی تحت عنوان: تدوین راهبردهای آموزشی و پژوهشی، بینش استراتژیک و تدوین رسالت و اهداف کلان قرار گرفتند و پیامدهای علم هیدروپلتیک در 58 مقوله محوری و شش مقوله اصلی به شرح: عوامل سیاسی-حقوقی، اجتماعی-فرهنگی، نظامی-امنیتی، اقتصادی و زیست محیطی، مورد توجه قرار دارند.

    کلیدواژگان: مدل، گرند تئوری، منابع آبی، هیدروپلتیک
  • دانیال رضاپور*، رضا سیمبر، احمد جانسیز صفحه 4

    با پایان یافتن جنگ سرد، ساختار ژیوپلیتیکی اوراسیای بزرگ روسیه، چین، آمریکا و اتحادیه اروپا را درگیر رقابت بر سر اوکراین و دریای جنوبی چین کرده است. از چشم انداز مسکو و پکن، گسترش آمریکا، ناتو و اتحادیه اروپا به شرق با هدف تحدید نفوذ منطقه ای روسیه و چین طرح ریزی شده بود. براین اساس، اوکراین و دریای جنوبی چین نیز به حوزه ای برای کشمکش میان روسیه، چین و بازیگران غربی بر سر نفوذ منطقه ای و حتی عاملی برای اختلاف میان آمریکا و اتحادیه اروپا منجر شد که این مساله بستر تشدید تنش ها و افزایش بی ثباتی در منطقه اوراسیای بزرگ را فراهم کرده است. با بیان این مقدمه، مولفین سوال اصلیود را این چنین مطرح می کنند که تنش و اختلافات ژیوپلیتیکی بین آمریکا، اتحادیه اروپا و روسیه در قبال بحران اوکراین و اختلافات آمریکا با چین در دریای جنوبی چین و عدم همراهی اتحادیه اروپا با هژمون چه تاثیری بر روابط چندجانبه این کشورها دارد؟ فرضیه مقاله این گونه مطرح می شود که اختلافات و تنش های میان اتحادیه اروپا، آمریکا، روسیه و سرپیچی از خواسته های هژمون در بحران اوکراین، تشدید اختلافات آمریکا، چین و همکاری های سیاسی، اقتصادی اتحادیه اروپا با دو کشور روسیه و چین ضمن تضعیف روابط امنیتی اتحادیه اروپا با آمریکا، زمینه را برای گذار از نظام تک قطبی به نظام چند قطبی فراهم نموده است. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی- تحلیلی و ابزار گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و فضای مجازی است.

    کلیدواژگان: اتحادیه اروپا، آمریکا، روسیه، چین، موازنه قوا
  • عبدالصاحب نادری، رضا تاجفر*، نسرین خانیها صفحه 5

    با در نظر گرفتن موقعیت ژیوپلتیکی و ژیوکالچر ایران و بویژه با وجود منابع و ذخایر طبیعی موجود در بیشتر استانهای مرزی، اهمیت ژیواکونومیک و استراتژیک این مناطق را افزون نموده و بر مسئولیت دولت و نظام ایران مبنی بر تامل بیش از پیش جهت توجه به توسعه همه جانبه در این استانها تاکید دارد. ازجمله می توان به استانهای غربی اشاره نمود که پهنه وسیعی را از غرب تاجنوب کشور را شامل می شوند . استان ایلام که از جمله استانهای دارای بیشترین ذخایر انرژی فسیلی در سطح کشور می باشد ، متاثر از موقعیت جغرافیایی به عنوان یک استان محروم به شمار رفته در حالی که یکی از راهکارهای برون رفت این استان از عدم توسعه یافتگی ، مدیریت بکارگیری انرژی های فسیلی اسن . در این زمینه تحقیق حاضر با روش توصیفی-تحلیلی و کاربردی به راهبرد اثر بخشی بکارگیری انرژی های فسیلی در توسعه شهرستان های استان ایلام پرداخته است . در راستای بررسی اثر بخشی بکارگیری سوخت های فسیلی در توسعه استان ایلام و بر مبنای مدل تاپسیس ، نتایج نشان داد که شهرستان ملکشاهی با 17/16 درصد ، شهرستان دهلران با 74/12 درصد ، شهرستان سیروان با 03/11 درصدو شهرستان های ایلام و ایوان هر کدام با 08/10 درصد از جمله شهرستان هایی می باشند که توسعه انرژیهای فسیلی در محدوده آن ها و سطح استان می تواند توسعه این شهرستان ها را به همراه داشته باشد ، در زمینه سایر شهرستان ها نیز توسعه انرژی های فسیلی نقشی در توسعه آن ها نخواهد داشت.

    کلیدواژگان: انرژی فسیلی، توسعه، استانهای مرزی، ایران، استان ایلام
  • امیرحسین وزیریان*، ولی گل محمدی صفحه 6

    به موازات تحول در موازنه قدرت جهانی، نظم ژیوپلیتیکی خاورمیانه با گذار از عصر آمریکایی به سمت یک وضعیت چندقطبی در حال تغییر است. وضعیتی که ناظر بر افول هژمونی ایالات متحده و ظهور قدرت‌های منطقه‌ای به منظور شکل دهی به نظم در حال ظهور خاورمیانه است. در این میان، ایران به عنوان یک دولت انقلابی و یک قدرت تجدیدنظر طلب، با اتخاذ راهبردهای نامتقارن سعی در به چالش کشیدن نظم بین‌المللی لیبرال و تثبیت موقعیت خود به عنوان یک قدرت منطقه‌ای نظم‌ساز است. در نقطه مقابل، ایالات متحده با همراه ساختن متحدان بین‌المللی و منطقه‌ای خود و در قالب سیاست فشار حداکثری به دنبال تحمیل انزوای ژیوپلیتیکی، تغییر رژیم و تغییر موازنه قدرت منطقه‌ای علیه ایران بوده است. با وجود این، راهبرد مهار آمریکا قادر به تضعیف ظرفیت‌های کنشگری ایران در ژیوپلیتیک در حال تغییر منطقه‌ای نبوده است. سوال اصلی این است که ایران با بهره گیری از چه استراتژی توانسته در مقابل فشار حداکثری ایالات متحده و متحدان منطقه ای آن به منظور تحمیل انزوای ژیوپلیتیکی، موقعیت و قدرت خود را حفظ کند؟ فرضیه این نوشتار این است که در مقابل فشارحداکثری ایالات متحده، جمهموری اسلامی ایران سیاست مهارگریزی را به عنوان راهبرد اصلی خود برگزیده است. این سیاست که از طریق "بازدارندگی نامتقارن" اعمال می شود در سه قالب بهره‌گیری از گروه های پروکسی، ارتقای توانمندی موشکی و بازدارندگی دریایی اعمال شده است. ذکر این نکته ضروری است که این پژوهش در قالب روش توصیفی-تحلیلی به بررسی فرضیه تحقیق خواهد پرداخت.

    کلیدواژگان: فشار حداکثری، مهارگریزی، بازدارندگی نامتقارن، آمریکا، ایران
|
  • Yashar Zaki *, MohammadBagher Ghalibaf, Marjan Badiee Azandahi, Seyed Rahmatallah Mousavifar, Seyyed Mohammad Moghimi Page 1
    Introduction

    Geographic factors make the political organization of space geographically. Each factor at any geographical scale, due to the level of power and to the extent that it utilizes various instruments appropriate to the level of sovereignty and power, leads to the political organization of space. The global action circle represents the world's largest geographic scale. The question raised is how the global system, through which mechanisms and processes at the global level, makes political organization of space.

    Methodology

    The research methodology of the present paper is based on the qualitative method and on the principles of analysis-explanation.

    Result and discussion

    The global system, through structural and non-structural elements, leads to the political organization of space. Power is the driving force behind the global system for achieving its goals. The global system creates and strengthens the structural power of institutions and organizations. Institutions and organizations produce the rules and norms they need globally. All political units are required to observe the laws and regulations of the world system and, in the event of non-compliance of political units and countries, these rules are faced with the violent power of global powers. Through discourse, global powers differentiate themselves from countries that they dislike for the global order and punish them through violent power or sanctions.

    Conclusion

    In the end, global powers, with the backing of institutions, laws, regulations, norms and production discourses, legitimize their actions on the global stage.

    Keywords: Organizing space, structure, institutionalization, discourse, legislation
  • Farhad Ramezani, Maryam Ghasemi * Page 2

    he purpose of the present study is to identify the factors hindering the economic development of border villages of the country with emphasis on Torbat-e Jam city. The research method is descriptive-analytical and it is applied-developmental. Data gathering was done through documentary and field method using questionnaire. The statistical population of the border villages of Torbat-e Jam city and the sample size was 264 households in 17 border villages located 10 km from the Iran-Afghanistan border. The results of exploratory factor analysis show that the most important impediments to economic development of border villages of Torbat-e-Jam city are: “Security challenges in border villages” with 22.47, “Drought and water shortages in border villages” with 14/27, "Unemployment and low incomes of border village residents" with 12/18, "Lack of adequate investment in the border areas" with 8/26, "Poor performance of trustees in border areas" with 7/49, "Weak infrastructure in border villages with 5.88", "Non-native border managers and officials" with 4.80, "Weak roads and transportation facilities" with 4.15, " DISI product marketing residents in border areas "to 81/3" communication with the cross-border areas "by 62/3 percent of variance explained.

  • morad kavianirad, reyhaneh salehabadi, zakeyeh aftabi * Page 3

    The limitation of shared water resources has led to a range of different patterns from cooperation to conflict, which are explored in the from of hydropolitical knowledge . however, various aspects of hydropolitics have been the focus of scholars in various aspects of hydropolitics have been the focus of scholars in various sciences, including political geography. To the extend that many of these experts have studied hydroplitics and its constituent dimenisions in different ways. The purpose of this paper, which is fundamental in nature, is to provide a paradigm model of hydropolitics based on the Grand Theory method has been qualitative, with refrence to 14 experts, internal and external sources and using the libarary method. samples were selected through purposive sampling.The obtained data were coded and analyzed using Grand Theory method. The result shows that in hydropolitics, the underlying factors fall into fifty central categories and five main categories: geopolitics, geoculture, geoeconomics, thechnopolitics, and politics.causal factors in hydropolitics were identified in 27 central categories and three main categories, as follows:1.community culture 2. Location and geographical status3. Infrastructural and fundamental. Strategic factors in 57 central categories and three main categories: formulation of educational and research strategies, strategic insight and formulation of mission and macro goals and the consequences of hydropolitics in 58 center categories and six main categories as follow: political-legal, socio- cultural, military- security, ecmomic and environmental factors, case Attention are.

    Keywords: Model, Grand Theory, Water Resources, hydropolitic
  • reza simbar, ahmad jansiz Page 4

    With the end of the war, the geopolitical structure of the great Eurasian region of Russia, China, the United States and the European Union has engaged in competing for Ukraine and the South China Sea. From the perspective of Moscow and Beijing, the expansion of the United States, NATO and the European Union to the East was aimed at limiting the regional influence of Russia and China. As a result, Ukraine and the South Sea of ​​China have also led to a conflict zone between Russia, China and Western actors over regional influence and even a factor in the disagreement between the United States and the European Union, which is the basis for intensifying tensions and increasing Uncertainty has been created in the Greater Eurasia region. By stating this introduction, the authors suggest that their main question is that the tensions and geopolitical disputes between the United States, the European Union and Russia over the Ukrainian crisis, and the US-China differences with China in the South China Sea and the failure of the European Union with hegemony On the multilateral relations of these countries? The hypothesis of the article is that the disagreements and tensions between the European Union, the United States, Russia and the hegemonic demands in the Ukrainian crisis, the intensification of US-China divisions, and the political, economic cooperation of the EU with the two countries Russia and China, while weakening the European Union's security relations with the United States, have provided the ground for transition from a monopoly to a multi-polar system. The research method in this paper is descriptive-analytical and a tool for collecting library and virtual information

    Keywords: EU, US, Russia, China, balance of power
  • Abdalsaheb Naderi, reza tajfar *, nasrin khaniha Page 5

    Borders and especially the development of border settlements in each country are important in different dimensions and are considered as factors of durability and consistency of each country. This is important considering the geopolitical position and geoculture of Iran and especially despite the natural resources in most border provinces. Increases the geo-economic and strategic importance of these regions and emphasizes the responsibility of the Iranian government and system to reflect more and more to pay attention to comprehensive development in these provinces. For example, we can mention the provinces of Kermanshah, Ilam, Khuzestan, Bushehr, Hormozgan, etc., which include a wide area from the west to the south of the country. Ilam province, which is one of the provinces with the highest fossil energy reserves in the country, is affected by its geographical position as a deprived, underdeveloped and underdeveloped province, while one of the ways out of this province from economic crises and Lack of development, management and use of fossil fuels. In this regard, the present study has investigated and evaluated the effectiveness of the use of fossil fuels in the development of cities in Ilam province using descriptive-analytical and applied methods. The results showed that in this field, Malekshahi city with 17.16%, Dehloran city with 74.12%, Sirvan city with 3.11% and Ilam and Ivan cities each with 8.10% are among the cities that The development of fossil fuels in their area and province can have the greatest impact on the development of these cities.

    Keywords: Fossil energy, Development, Border provinces, Iran, Ilam province
  • AmirHossein Vazirian *, golmohammadi vali Page 6

    Amidst the systematic shift in a global context and decline in the U.S hegemony in particular, the Middle East is in a transition from a post-Cold War American order to some kind of multilateral (dis)order, where has left more room for regional powers outmaneuvering in the changing regional geopolitics. In this context, Iran as a revolutionary and revisionist state has sought to challenge the liberal international order and maximize its regional influence by adopting an asymmetric strategy. In contrast, the U.S along with its regional allies has pursued the policy of maximum pressure in order to change the regional balance of power against Iran. However, the US containment strategy has not been able to undermine Iran's active regional role playing. The main question is what strategy has Iran used to maintain its position and power in the face of maximum pressure from the United States and its regional allies, and to have increasing influence? The hypothesis of this paper is that in the face of maximum pressure from the United States, the Islamic Republic of Iran has chosen the policy of Anti-containment as its main strategy. The policy, implemented through "asymmetric deterrence", has been implemented in three forms: the use of proxy groups, missile capability enhancement and naval deterrence. It is necessary to mention that this research will examine the research hypothesis in the form of descriptive-analytical method

    Keywords: Maximum Pressure, Resistance, Asymmetric Deterrence, USA, Iran