فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی ایلام
سال بیست و نهم شماره 2 (پیاپی 127، خرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • مقداد کاظمی، علی محمد عباسی، مهرداد کاظمی، نرگس جمشیدزاده، محمدامین رشیدی* صفحات 1-12
    مقدمه

    ارزیابی ریسک فرایندی سامانمند و ضروری برای تعیین تاثیر، رخداد و پیامدهای فعالیت های انسان بر سیستم های مخاطره آمیز است؛ بنابراین، هدف از این مطالعه، شناسایی خطرات و تعیین ریسک کلی بخش های گوناگون پالایشگاه گاز ایلام است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه توصیفی- استنباطی، ارزیابی ریسک با تلفیقی از روش های Bow-tie و FMEA بر روی 18 بخش مختلف پالایشگاه گاز ایلام انجام گرفت. ابتدا با استفاده از روش Bow-tie، رویداد اصلی، تهدیدها، پیامدها، اقدامات پیشگیرانه و بهبود مشخص گردید؛ سپس با استفاده از روش FMEA، عدد اولویت ریسک (حاصل ضرب شدت، وقوع و کشف) به دست آمد. درنهایت، سطح ریسک در سه گروه بحران های کم، متوسط و زیاد دسته بندی شد.

    یافته های پژوهش:

     بر اساس Bow-Tie، فعالیت رهایش و آزادسازی گاز هیدروژن سولفید (H2S) به عنوان رویداد اصلی معرفی گردید. علاوه بر این، عوامل نشتی و ترکیدگی مخزن، خوردگی و فرسودگی لوله ها و اتصالات، خطای انسانی، شرایط عملیاتی نامناسب و عوامل طبیعی در نقش تهدید، همچنین صدمه به منابع انسانی و زیست محیطی و خسارات مالی به عنوان پیامد مشخص شدند. بر اساس FMEA، خطر نشتی و ترکیدگی مخزن با دو اثر صدمات انسانی و زیست محیطی در حیطه بحران زیاد (مهم) قرار گرفت و به عنوان مهم ترین خطر شناخته شد.

    بحث و نتیجه گیری:

     پالایشگاه های گاز به علت ذات و ماهیت فرایند کاری، با خطرات بسیاری مواجهه هستند. رویکرد تلفیقی Bow-tie و FMEA روش مناسبی برای ارزیابی ریسک در این گونه صنایع است.

    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک، Bow-tie، FMEA، پالایشگاه گاز
  • حامد خرمی*، سمیه مهدیان، سید سلمان ذکریایی، میثم عزیزنژاد صفحات 13-23

    ارزیابی میزان اسیدی یا بازی بودن محلول ها در بسیاری از صنایع مانند صنایع غذایی، پزشکی، مهندسی شیمی، صنایع پتروشیمی، کشاورزی، دام پروری، آزمایشگاه های صنعتی و... کاربرد دارد. با توجه به اهمیت pH، اندازه گیری pH به صورت پرتابل و ایستگاهی بسیار مرسوم و جزء جدایی ناپذیر این بررسی ها است. در بسیاری از این اقدامات و مطالعات، باید یک محلول با pH مطلوب تهیه شود؛ بنابراین، لزوم وجود دستگاهی که بتواند میزان pH محلول را به صورت لحظه ای کنترل و مجددا تنظیم کند، بسیار ضروری است. در این مطالعه، یک دستگاه سنجش pH محلول مجهز به تنظیم کننده خودکار pH به روش بازخورد لحظه ای توصیف می شود. هدف از طراحی و ساخت این سیستم، ایجاد یک دستگاه تنظیم کننده pH خودکار بدون دخالت دست برای محلول های سمی و خطرناک است که امکان تنظیم دقیق pH مدنظر در کمترین زمان ممکن را داشته باشد. این دستگاه با قابلیت تنظیم خودکار pH محلول، مجهز به یک واحد اندازه گیری pH است که در هر لحظه می تواند مقدار pH محلول را ارایه دهد. کاربر مقدار pH مدنظر را تعیین می کند و دستگاه تصمیم می گیرد که برای رسیدن به نقطه هدف، از مخزن اسید یا باز مرجع استفاده نماید. همه این عملیات می تواند به صورت کاملا خودکار یا دستی انجام شود. مقدار خطای (تلرانس) دستگاه در تنظیم خودکار pH محلول 2 درصد است که در معیار سنجش pH بسیار ناچیز است.

    کلیدواژگان: pH، دستگاه سنجش pH، تنظیم خودکار pH محلول، تنظیم pH محلول به روش بازخورد لحظه ای
  • پروانه رنجبر* صفحات 24-31

    مقدمه :

    سنجش تولیدات علمی نقش مهمی در برنامه ریزی برای ارتقای مراکز علمی پژوهشی دارد. در این مطالعه، وضعیت تولیدات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایلام از سال های 2001 تا 2018، از نظر کمی و کیفی در پایگاه استنادی اسکاپوس سنجیده شد.

    مواد و روش ها

    با استفاده از شاخص های کمی از قبیل شاخص اچ ایندکس (شاخص هیرش) و میزان استناد به مدارک نمایه شده در پایگاه مذکور، مدارک علمی نمایه شده دانشگاه علوم پزشکی ایلام از سال 2001 تا 2018 بررسی گردید. منبع گردآوری داده ها پایگاه اسکاپوس بود؛ همچنین از مقالات نمایه شده در ISID برای راهنمایی از پژوهش های گذشته استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    در طول دوره مطالعه، تعداد 1328 مقاله به ثبت رسیده است. بیشترین تولیدات مربوط به سال 2018 با تعداد 237 مدرک (17 درصد) و کمترین تولیدات مربوط به سال های 2002 و 2001 (11/0 درصد) و شاخص هیرش در مدت یادشده 34 بوده است. تولیدات علمی به ترتیب مربوط به حوزه های «پزشکی»، «بیوشیمی، ژنتیک و بیولوژی» و «فارماکولوژی» بود؛ همچنین حوزه پزشکی با 76 درصد، بیشترین استنادات را به خود اختصاص داده است. بالاترین سطح مشارکت در داخل کشور با دانشگاه های علوم پزشکی تهران و شهید بهشتی و در خارج از کشور با مراکز علمی مالزی و انگلیس بود؛ همچنین 88 درصد تولیدات این دانشگاه از نوع مقاله اصیل است.

    بحث و نتیجه گیری

    این تحقیق نشان داد که روند تولیدات علمی در دانشگاه علوم پزشکی ایلام روبه رشد است؛ همچنین نتایج به دست آمده از این مطالعه نشان داد از سال 2013 تا 2018 ، با توجه به افزایش 10 تا 20 درصدی، میزان تولیدات علمی به طور قابل توجهی نسبت به سال های پیشین، رشد بالا و چشمگیری داشته است.

    کلیدواژگان: علم سنجی، تولیدات علمی، پایگاه استنادی اسکاپوس، دانشگاه علوم پزشکی ایلام، شاخص هیرش
  • ریحانه آب روشن، مرجان شاه ایلی* صفحات 32-42
    مقدمه

    عفونت مجاری ادراری یکی از رایج ترین عفونت های باکتریایی در انسان است و مهم ترین عامل آن باکتری اشریشیاکلی است؛ ازاین رو، پژوهش حاضر به منظور ارزیابی تنوع ژنوتیپ های اشریشیاکلی یوروپاتوژنیک بر اساس ژن های iucA، iucB، iucC و iucD انجام شده است.

    مواد و روش ‏ها: 

    در این پژوهش، از 4 مرکز درمانی شهر شیراز، 130 نمونه از پلیت های حاوی کشت مثبت عفونت های ادراری اشریشیاکلی جمع آوری گردید و پس از تعیین هویت فنوتیپی و ژنوتیپی، 100 ایزوله اشریشیاکلی یوروپاتوژن جدا شد. استخراج ژنوم باکتری ها با استفاده از کیت صورت گرفت و پس از تایید ژنتیکی جدایه ها با استفاده از rRNA S16، مقاومت و حساسیت آنتی بیوتیکی برای 10 آنتی بیوتیک از 9 کلاس با روش دیسک دیفیوژن بر اساس استاندارد CLSI انجام شد. بررسی فراوانی فاکتورهای ویرولانس (ژن iuc) با استفاده از روش مولکولی PCR و پرایمر‍ های اختصاصی صورت گرفت.

    یافته ‏های پژوهش:

     میزان شیوع برای ژن های iucA 95 درصد، iucB60 درصد، iucC 72 درصد و iucD 92 درصد به دست آمد. میزان مقاومت به 10 آنتی بیوتیک آزیترومایسین، آمپی سیلین، سفوتاکسیم، نالیدیکسیک اسید، تتراسیکلین، تری متوپریم-سولفامتوکسازول، سفپیم، آزترونام، جنتامایسین و نیتروفورانتویین به ترتیب 95 درصد، 86 درصد، 68 درصد، 66 درصد، 65 درصد، 64 درصد، 51 درصد، 46 درصد، 44 درصد و 14 درصد ارزیابی شد؛ همچنین 98 درصد نمونه ها مقاومت چنددارویی داشتند.

    بحث و نتیجه گیری

    پژوهش حاضر نشان داد که شیوع بالای ژن های iuc در میان سویه های اشریشیاکلی، بیانگر اهمیت این ژن در ایجاد بیماری و تنوع ژنتیکی باکتری است.

    کلیدواژگان: اشریشیاکلی یوروپاتوژن، سیدروفور، ژن های iuc، MDR
  • عاطفه صادقی شرمه، سیما حبیب زاده، عادله تقی خانی، سیما رافتی، نگار سید* صفحات 43-54
    مقدمه

    سلول های دندریتیک در مطالعات پایه و همچنین تحقیقات درباره واکسن بسیار اهمیت دارند؛ اما جداسازی و کشت این سلول ها به علت تعداد اندک در بافت ها، با چالش هایی روبروست. با توجه به اینکه روش استانداردی وجود ندارد، در این پژوهش، به برخی از عوامل موثر در افزایش بازدهی جداسازی سلول های دندریتیک از مغز استخوان موش BALB/c پرداخته شده است.

    مواد و روش ها: 

    پس از جداسازی سلول های مغز استخوان از فمور و تیبیا و هم جواری با سایتوکاین GM-CSF، در روز سوم، نیمی از سلول ها به پلیت جدید انتقال داده و در روز پنجم، از اولیگونوکلیوتید CpG برای تحریک سلول ها استفاده شد. در روزهای پنجم و هفتم، بقای سلول ها و همچنین شاخص های فنوتیپی CD11C، MHC-II و CD86 با فلوسایتومتری بررسی گردید.

    یافته های پژوهش: 

    در این مطالعه مشخص شد که حضور اندوتوکسین در مراحل کشت سلول های نابالغ، به طور معنی دار (P<0.05) سبب کاهش بازیابی سلول های دندریتیک می شود. علاوه بر این، تعداد کمتر از یک میلیون سلول در پلیت های غیرچسبنده سبب بقای بیشتر و بازدهی بالا می گردد. انتقال سلول ها در روز سوم به پلیت جدید هم به عنوان راهکاری برای جلوگیری از بلوغ زودرس سلول های دندریتیک و مرگ ناشی از آن معرفی شد. پس از دست یابی به سلول های نابالغ در مجاورت GM-CSF، می توان برای القای مسیر Th1 از اولیگونوکلیوتید CpG در روز هفتم استفاده کرد. اختلاف معنا دار (P<0.05) با کنترل نشان داد که CpG می تواند به عنوان محرک در القای بلوغ پس از تیمار با GM-CSF به کار گرفته شود.

    بحث و نتیجه گیری

    بهینه سازی کشت سلول های دندریتیک به لحاظ شرایط مختلف کشت، نقش مهمی در بازدهی بازیابی این سلول ها دارد.

    کلیدواژگان: مغز استخوان، سلول های دندریتیک، بهینه سازی کشت، اندوتوکسین
  • امنه ملکی، زهرا مشتاق، طاهره نصرآبادی* صفحات 55-63
    مقدمه

    علاوه بر عوامل مستعدکننده سکته مغزی، استرسورهایی که ناشی از عوارض سکته مغزی هستند؛ مانند اختلال در تکلم، فلج نسبی یا کامل اندام ها (پارزی و پلژی)، استرس ناشی از بستری شدن و ناتوانی در انجام فعالیت های روزمره، باعث ایجاد تغییرات فیزیولوژیک در بیماران سکته مغزی می شوند که با تغییر سبک زندگی و استفاده از طب تکمیلی می توان شاخص های فیزیولوژیک را در این بیماران کنترل کرد. در این پژوهش، تاثیر ماساژ سویدی بر شاخص های فیزیولوژیک در بیماران سکته مغزی بررسی شده است.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش، مطالعه ای نیمه تجربی است که طی 1398 و 1399، بر روی 45 نفر از بیماران سکته مغزی ایسکمیک انجام گردید که در بخش های ای سی یو، داخلی و نورولوژی بیمارستان های امام رضا (ع) و شهید فیاض بخش وابسته به سازمان تامین اجتماعی تهران بستری بودند. افراد آزمایش شده، طی ساعات 15 الی 17، به مدت بیست دقیقه در طول سه روز متوالی، تحت ماساژ سویدی در ناحیه پشت قرار گرفتند و شاخص های فیزیولوژیک ده دقیقه پیش از ماساژ و ده دقیقه پس از ماساژ سویدی کنترل گردید. روش گردآوری داده ها در این پژوهش، پرسش نامه اطلاعات جمعیت شناختی و چک لیست شاخص های فیزیولوژیک بود. به منظور تجزیه وتحلیل داده ها از جداول آماری، نمودارها، شاخص های آماری، آزمون هایی نظیر آزمون t زوج و از نرم افزار SPSS vol.21 استفاده شد.

    یافته های پژوهش:

     نتایج تحلیل آماری نشان داد که میانگین فشارخون سیستول در روز اول، دوم و سوم ده دقیقه پس از ماساژ سویدی، به ترتیب برابر (122.98±15.61)، (118.24±15.29) و (119.18±13.46) میلی متر جیوه بود؛ همچنین میانگین فشارخون دیاستول در ده دقیقه پس از ماساژ سویدی، در سه روز متوالی، به ترتیب برابر (66.60±10.35)، (65.09±10.63) و (69.44±10.22) میلی متر جیوه بود. تحلیل آماری نشان داد که تفاوت معناداری میان داده ها پیش و پس از ماساژ وجود داشت.میانگین تعداد نبض در سه روز متوالی، به ترتیب (83.11±13.46)، (78.82±10.32) و (80.09±8.56) بود که از نظر تحلیل آماری، تفاوت معناداری وجود داشت؛ همچنین برای میانگین درصد غلظت اکسیژن خون شریانی، در سه روز متوالی پس از ماساژ، به ترتیب نتایج ذیل به دست آمد: (95.93±1.91)، (97.20±1.49) و (97.42±1.39) که از نظر آماری تفاوت معناداری وجود داشت. میانگین درجه حرارت بدن، در سه روز متوالی پس از ماساژ سویدی، به ترتیب (37.19±0.34)، (37.80±5.41) و (37.16±0.38) بود که در دو روز اول سطح معنادار مشاهده شده بیشتر از 005/0 بود و تنها در روز سوم تفاوت معناداری حاصل گردید (P<0.005).

    بحث و نتیجه گیری: 

    یافته های مطالعه حاضر نشان دهنده تاثیر مثبت ماساژ سویدی بر فشارخون سیستولیک و دیاستولیک، کاهش تعداد نبض و افزایش میزان درصد اکسیژن خون شریانی در بیماران سکته مغزی ایسکمیک است؛ اما بر اساس یافته های به دست آمده، تاثیر مداخله بر درجه حرارت بدن محسوس نبود.

    کلیدواژگان: سکته مغزی ایسکمیک، ماساژ سوئدی، شاخص های فیزیولوژیک
  • فروغ آهمه، مریم غلامزاده جفره*، امین کرایی صفحات 64-74
    مقدمه

    درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد (EMDR)، درمانی تخصصی برای غلبه بر آثار ضربه عاطفی و تجارب ناراحت کننده است. این پژوهش با هدف بررسی اثربخشی درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد مطابق الگوی AIP بر مولفه های هفت گانه استرس والدگری مادران کودکان ناشنوا، در شهر اهواز در سال 1397 انجام گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با گروه کنترل و پیگیری بود. جامعه پژوهش شامل همه مادران دارای فرزند ناشنوای مشغول به تحصیل در مقطع ابتدایی بود که از این میان، 30 نفر به شیوه در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی، در دو گروه آزمایش و کنترل جایگزین شدند. اعضای گروه آزمایش به صورت فردی و در 10 جلسه، تحت مداخله درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد قرار گرفتند. در پایان، برای دو گروه پس آزمون اجرا شد و پس از گذشت 45 روز، آزمون پیگیری صورت گرفت. از پرسش نامه تنیدگی والدگری آبیدین برای جمع آوری داده ها استفاده گردید. داده ها از طریق تحلیل کوواریانس چندمتغیره و تحلیل کوواریانس یک راهه تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج، اثربخشی درمان حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد مطابق الگوی AIP را بر مولفه های هفت گانه استرس والدگری در مادران کودکان ناشنوا نشان داد.

    بحث و نتیجه گیری:

     می توان گفت که حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد، مداخله ای غیردارویی، نسبتا کوتاه و موثر برای کاهش استرس والدگری مادران کودکان ناشنوا است.

    کلیدواژگان: حساسیت زدایی از طریق حرکات چشم و پردازش مجدد، الگوی AIP، استرس والدگری، ناشنوا
  • فریده پرک، علیرضا پورسعید*، رویا اشراقی سامانی، حامد چهارسوقی امین صفحات 75-85
    مقدمه

    کشاورزی و باغداری همیشه از مشاغل پرمخاطره بوده و توسعه مکانیزاسیون نیز، علی رغم  کاهش دشواری های فعالیت های زراعی و افزایش تولید، مصدومیت های شغلی متعددی را برای کشاورزان و باغداران ایجاد کرده است؛ بنابراین، هدف این تحقیق اولویت بندی و تحلیل عوامل موثر بر سلامت شغلی باغداران استان ایلام است.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش از نظر ماهیت کمی، به لحاظ هدف کاربردی و از دید گردآوری داده ها از نوع تحقیقات علی-ارتباطی است. جامعه آماری تحقیق را همه باغداران استان ایلام تشکیل دادند (6711=N). حجم نمونه با استفاده از جدول نمونه گیری بارتلت و همکاران، 405 نفر تعیین و برای نمونه گیری از روش تصادفی طبقه ای استفاده شد.

    یافته های پژوهش: 

    نتایج به دست آمده از تحلیل عاملی نشان می دهد که مولفه های تاثیرگذار بر سلامت شغلی باغداران شامل عوامل حمایتی، اقتصادی، محیطی و شغلی، فردی و حرفه ای و آموزشی است. یافته های تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار AMOS vol.23 نشان دادند که عوامل حمایتی بیشترین تاثیر را بر سلامت شغلی باغداران دارند. پس از آن نیز، مولفه های اقتصادی، محیطی و شغلی، فردی و حرفه ای و آموزشی به ترتیب در اولویت های بعدی این تاثیر قرار می گیرند.

    بحث و نتیجه گیری: 

    با عنایت به یافته های مطالعه حاضر و تاثیر عوامل حمایتی بر سلامت شغلی باغداران، به عنوان اولویت دارترین عامل، می توان نتیجه گرفت با افزایش حمایت های دولتی از راه ارایه مشوق های مالی، یارانه ها و تسهیلات بلندمدت و کم بهره برای توسعه و افزایش ضریب بهداشتی و ایمنی باغ ها و گلخانه ها می توان آسیب های شغلی باغداران را به میزان چشمگیری کاهش داد.

    کلیدواژگان: آسیب پذیری شغلی، باغداران، ایلام، ریسک
  • الهام وسدی*، فرهاد غلامی، الهام مرتضوی صفحات 86-94
    مقدمه

     هدف از پژوهش حاضر مقایسه اثر شدت های متفاوت فعالیت ورزشی بر بیان ژن دکورین از طریق تعامل با فاکتور رشد تغییردهنده بتا (TGF-β) در رت های نر بالغ است.

    مواد و روش ها

     در پژوهش تجربی  حاضر، 24 سر رت نر بالغ، در سه گروه 8 تایی کنترل، فعالیت ورزشی پرشدت (HIT) و فعالیت ورزشی کم شدت (LIT) تقسیم بندی شدند. گروه های تمرینی، پنج جلسه در هفته و به مدت 8 هفته به تمرین پرداختند. گروه HIT، به فعالیت ورزشی با 5 تناوب 8 دقیقه‌ای (شدتVO2max  85 تا 90) پرداختند، که با تناوب‌های دو دقیقه‌ای (شدتVO2max  50 تا 60) از هم جدا می‌شدند و گروه LIT به اجرای 5 تناوب 8 دقیقه‌ای (شدتVO2max  55 تا 60) پرداختند، که با تناوب‌های دو دقیقه‌ای (شدتVO2max  45 تا 50) از هم جدا می شدند و در همین زمان، گروه کنترل هیچگونه تمرینی نداشت.

    یافته های پژوهش :

     یافته های پژوهش حاضر نشان داد، مقادیر بیان ژن دکورین در گروه تمرین تناوبی با شدت زیاد به طور معنی‌داری از گروه کنترل بیشتر بود (001/0=p)، در حالی که مقادیر دکورین در گروه های تمرین تناوبی با شدت پایین نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار نداشت (P=0.11)؛ مقادیر بیان ژن TGF-β در هر دو شدت تمرین (به ترتیب تمرین پرشدت و کم شدت) نسبت به گروه کنترل تفاوت معنی دار را نشان داد (P=0.001، P=0.018).

    بحث و نتیجه گیری

     با توجه به نتایج حاصل از مطالعه حاضر به نظر می رسد، شدت بالای فعالیت ورزشی می تواند در افزایش رشد عضلانی ناشی از افزایش مایوکاین وابسته به TGF-β موثرتر از شدت پایین باشد.

    کلیدواژگان: دکورین، TGF-β، فعالیت ورزشی پرشدت، فعالیت ورزشی کم شدت، رت نر بالغ
  • گلستان نظری، حسن امیری*، کریم افشاری نیا، کیوان کاکابرایی صفحات 95-106
    مقدمه

     پژوهش حاضر با هدف مقایسه اثربخشی درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر ترس از ارزیابی منفی و اضطراب در زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره انجام شد.

     مواد و روش‌ها: 

    طرح پژوهش حاضر شبه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون-پس‌آزمون با گروه کنترل است. جامعه آماری پژوهش شامل همه زوجین مراجعه‌کننده به مراکز مشاوره نوید، آرامش، مشاوره خانواده آموزش‌وپرورش، سروش و بهزیستی در شهرستان ایلام در سال 1397 است که از این تعداد، 30 زوج با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به‌صورت تصادفی، به سه گروه تقسیم شدند. داده‌ها با استفاده از پرسش‌نامه ترس از ارزیابی منفی و اضطراب جمع‌آوری گردیدند؛ سپس در نرم‌افزار SPSS vol.22 تحلیل شدند.

    یافته‌های پژوهش:

     نتایج نشان داد میان گروه کنترل و گروه تحت درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی و گروه کنترل و گروه تحت درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، در کاهش ترس از ارزیابی منفی و اضطراب زوجین، تفاوت معنا‌داری وجود دارد؛ اما در مقایسه تاثیر دو نوع درمان شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد تفاوت معنا‌داری در اضطراب و ترس از ارزیابی منفی دیده نشد.

    بحث و نتیج ‏گیری: 

    درمان به روش شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن‌آگاهی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بر کاهش ترس از ارزیابی منفی و اضطراب شرکت‌کنندگان موثر است؛ اما در میزان تاثیر این دو روش تفاوت معناداری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: درمان به روش شناختی رفتاری مبتنی بر ذهن آگاهی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، ترس از ارزیابی منفی، اضطراب
|
  • Meghdad Kazemi, Alimohammad Abbasi, Mehrdad Kazemi, Narges Jamshidzadeh, MohammadAmin Rashidi* Pages 1-12
    Introduction

    Risk assessment is a systematic and essential procedure to determine the effects, events, and consequences of human activities on perilous systems. This study aimed to identify the hazards and determine the total risk of various units of Ilam Gas Refinery.

    Materials & Methods

    This descriptive-inferential study assessed the risks on 18 various units of Ilam Gas Refinery through a combination of Bow-tie and FMEA methods. Initially, the top event, threats, consequences, as well as preventive and recovery measures were identified using the Bow-tie method. Afterward, Risk Priority Number (multiplying severity, occurrence, and detection) was obtained by FMEA. Finally, the risk level was divided into three groups of low, moderate, and high crisis.

    Findings

    Based on Bow-Tie, the release activity of H2S gas was introduced as the top event. Furthermore, tank leakage and burst, corrosion and wear of pipes and fittings, human error, poor operating conditions, and natural factors in the threat role, as well as damages to human and environmental resources and financial losses were identified as consequences. Based on FMEA, the hazard of tank leakage and burst with two effects of human and environmental damages was in the level of high (major) crisis and was recognized as the most important hazard.

    Discussions & Conclusions

    Gas refineries are faced with many hazards due to the nature of the work process. The integrated approach of Bow-tie and FMEA is a suitable method for risk assessment in such industries.

    Keywords: Bow-tie, FMEA, Gas Refinery, Risk Assessment
  • Hamed Khorami*, Somayeh Mahdian, Seyed Salman Zakariaee, Meysam Aziznejad Pages 13-23

    Evaluations of the acidity or alkalinity of solutions are used in many industries such as food industries, medicine, chemical engineering, petrochemical industries, agriculture, animal husbandry, industrial laboratories, etc. Portable and stationary pH measurements are very common and are an integral part of these studies, due to the importance of pH. In most of these evaluations and studies, a solution with the preferred pH magnitude must be prepared. Therefore, it is necessary to have a device that can instantaneously control and reset the pH of the solution. In this study, a pH meter equipped with an automatic pH regulator by instant feedback method is described.This system was designed and constructed to create an automatic pH regulator without manual intervention for toxic and dangerous solutions, which could accurately adjust the desired pH in the shortest possible time. The automatic pH adjustment system is equipped with a pH measuring unit that can instantaneously present the pH of the solution. The user determines the desired pH value and the system decides to use the acid or alkaline reference tanks to reach the target point. These operations can be done in a fully automated or manual manner. The error (tolerance) of the automatic pH adjustment of the solution is 0.02, which is very small in the pH evaluations.

    Keywords: pH, pH meter, automatic pH adjustment of the solution, pH adjustment of the solution by instant feedback method
  • Parvaneh Ranjbar* Pages 24-31
    Introduction

    Evaluation of scientific production plays an important role in planning for the promotion of scientific research centers. This study evaluated the status of scientific products of Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran, quantitatively and qualitatively from 2001 to 2018 in the Scopus Citation Database.

    Materials & Methods

    Quantitative indicators, such as the H-index (Hirsch index), and the number of citations to the documents indexed in the mentioned database were utilized to review the indexed medical records of Ilam University of Medical Sciences from 2001 to 2018. It should be noted that the data were collected from Scopus. ISID-indexed articles were also used in this study.

    Findings

    In total, 1328 articles were submitted during the study period. The highest and lowest rates of submission were observed in 2018 (n=237; 17%) as well as 2002 and 2001 (11.1%), respectively. The Hirsch index number during these years (2001-2018) was 34. Scientific products were related to the fields of "medicine", "biochemistry, genetics, and biology" and "pharmacology" in descending order. Moreover, the medical field obtained the most citation (76%). The highest levels of domestic and foreign participation were with Tehran and Shahid Beheshti Universities of Medical Sciences, as well as academic centers of Malaysia and England, respectively. Furthermore, 88% of the products of this university were of the original type.

    Discussions & Conclusions

    This study revealed a growing trend in the process of scientific production at Ilam University of Medical Sciences, Ilam, Iran. Furthermore, the results of this study showed that from 2013 to 2016, with an increase of 13% to 23%, the number of scientific production was significantly higher, compared to previous years.

    Keywords: Hirsch Index, Ilam University of Medical Sciences, Scientometrics, Scientific production, Scopus Citation Database
  • Reihaneh Abroshan, Marjan Shaheli* Pages 32-42
    Introduction

    Urinary tract infection is one of the most common bacterial infections in humans, and Escherichia coli is one of the most important factors. Therefore, the present study aimed to evaluate the diversity of Europathogenic E. coli genotypes based on iucA, iucB, iucC, and iucD genes.

    Materials & Methods

    In this study, plates containing a positive culture of urinary tract infection of E. coli were collected from four treatment centers in Shiraz, Iran. After determining phenotypic and genotypic identity, 100 isolates of E. coli were isolated. The bacterial genome was extracted using a kit. After genetic confirmation of the isolates using 16S rRNA, antibiotic resistance and susceptibility were performed for 10 antibiotics out of 9 classes using the disk diffusion method according to the CLSI standard. Frequency investigation of the virulence factors (iuc gene) was performed through the PCR molecular method and specific primers.

    Findings

    The prevalence rates of iucA, iucB, iucC, and iucD genes were estimated at 95%, 60%, 72%, and 92%, respectively. The amount of resistance of 10 antibiotics of azithromycin, ampicillin, cefotaxime, nalidixic acid, tetracycline, trimethoprim-sulfamethoxazole, cefepime, aztreonam, gentamicin, and nitrofurantoin were also determined at 95%, 86%, 68%, 66%, 65%, 64%, 51%, 46%, 44%, and 14%. In addition, 98% of the isolates had multidrug resistance.

    Discussions & Conclusions

    The present study showed that the high prevalence of the iuc gene among E. coli strains indicated the importance of this gene in the pathogenesis and genetic diversity of this bacterium.

    Keywords: iuc genes, MDR, Uropathogenic Escherichia coli, Siderophore
  • Atefeh Sadeghi Shermeh, Sima Habibzadeh, Adeleh Taghikhani, Sima Rafati, Negar Seyed* Pages 43-54
    Introduction

    Dendritic cells are very important in basic studies and vaccine research, but isolation and culture of these cells face challenges due to their small number in tissues. Since there is no standard method, we addressed some of the factors affecting the efficiency of dendritic cell isolation and culture from BALB/c mouse bone marrow.

    Materials & Methods

    Bone marrow cells isolated from femur and tibia, were seeded in plates and treated with GM-CSF. On day 3, half of the media was transferred to a new plate with fresh media plus GM-CSF. On day 5, cells were induced with CpG oligonucleotide. Cell survival as well as maturation markers of CD11C, MHC-II and CD86 were investigated by flow cytometry on day 5 (immature cells) and day 7 (mature cells).

    Findings

    It was found that the presence of endotoxin in the culture of immature cells, significantly reduces the recovery of dendritic cells (p value <0.05). Less than one million cells seeded in non-treated 6-well plates and transfer of cells to a new plate on day 3 increased the efficiency of immature cell retrieval by preventing early maturation and premature death. Further treatment of immature cells with CpG on day 7 was used to induce the Th1 pathway. Significant difference (p value <0.05) with control group showed that CpG induces maturation after treatment with GM-CSF (without IL-4).

    Discussion & Conclusions

    Optimization of dendritic cell culture in terms of different culture conditions highly impacts the efficiency of immature cell formation and maturation.

    Keywords: Bone marrow, Dendritic cells, Cell culture optimization, Endotoxin
  • Amene Maleki, Zahra Moshtagh, Tahereh Nasrabadi* Pages 55-63
    Introduction

    In addition to stroke predisposing factors, stressors due to stroke complications such as speech disorders, paresis and limb plague, and stress due to hospitalization, inability to perform daily activities cause physiological changes in stroke patients. Lifestyle and use of complementary medicine can control physiological parameters in these patients. In this study, the effect of Swedish massage on physiological parameters in stroke patients has been investigated.

    Materials & Methods

    This quasi-experimental study was performed on 45 ischemic stroke patients in ICU, internal medicine and neurology wards of Imam Reza and Shahid Fayyaz Bakhsh hospitals affiliated to the organization duri-ng 2019 and 2020.m Tehran Social Security was hospitalized. The subjects were mass-aged in the back for 15 minutes during three consecutive days for 15 to 17 hours, and the physiological parameters were ten minutes before the massage and ten minutes after the Swedish massage. Data collection in this research was demographic question-nnaire and physiological list, in order to analyze data from statistical tables, graphs, statistical indicators, tests such as tests tPa-irs of software SPSSUsed with version 2.

    Findings

    The results of statistical analysis showed that the mean systolic blood pressure on the first, second and third day ten minutes after the Swedish massage were equal (122.98± 15.61Mm of mercury, (118.24 ±15.29) MmHg (119.18±13.46) Mm Hg and mean diastolic blood pressure ten minutes of Swedish massage on three consecutive days, respecti-vely (66.60 ±10.35(Mm Hg)65.09 ± 10.63) Mm Hg (69.44 ±10.22) Mm of mercury).Statistical analysis showed that there was a significant difference between the data before and after massage.between the data before and after massage The following results were obtained for the mean percentage of arterial blood oxygen concentration in three consecutive days after massage (95.93±1.91), (97.20±1.49) And (97.42 ±1.39) That there was a statis-tically significant difference in mean body temperature after three consecutive days of Swedish massage, respectively)37.19 ± 0.34) (37.80 ±5.41 And (37.16 ±0.38(Was not significantly different despite the decrease in the mean.

    Discussion & Conclusions

    The findings of the present study indicate the positive effect of Swedish massage on systolic and diastolic blood pressure, decrease in pulse rate and increase in arterial blood oxygen percentage in ischemic stroke patients, but according to the findings, the effect of intervention on body temperature was not noticeable.

    Keywords: ischemic stroke, Swedish massage, physiological indicators
  • Forough Ahame, Maryam Gholamzadeh Jofre*, Amin Koraei Pages 64-74
    Introduction

    Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) is a specialized therapy to overcome emotional trauma and disturbing experiences. This study aimed to investigate the effect of EMDR according to the AIP model based on seven factors of parenting stress among mothers of deaf children in Ahvaz, Iran, during 2018.

    Materials & Methods

    This semi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design using a control group and follow-up phases. The study population included all mothers of deaf children who were studying at the primary level. In total, 30 mothers were selected using the convenient method and randomly assigned to experimental and control groups. The experimental group was individually placed under the intervention of EMDS for 10 sessions. Afterward, a posttest was administered to both experimental and control groups. After 45 days, a follow-up test was also conducted. The data were collected using Abidinchr('39')s parenting stress questionnaire. Subsequently, the obtained data were analyzed through multi-factorial covariance and one-way covariance analyses. Ethics

    Findings

    The results revealed the effectiveness of the EMDR based on the AIP model in the seven factors of parenting stress among the mothers of deaf children.

    Discussions & Conclusions

    It can be claimed that EMDR is an effective but relatively short non-medication therapy for the reduction of parenting stress among mothers of deaf children.

    Keywords: Eye movement desensitization, reprocessing, AIP model, Parenting stress, Deaf
  • Farideh Parak, Alireza Poursaeed*, Roya Eshraghi Samania, Hamed Chaharsoughi Amin Pages 75-85
    Introduction

    Agriculture and horticulture have always been risky occupations, and the development of mechanization, despite reducing the difficulties of agricultural activities and increasing production, has caused numerous occupational injuries for farmers and gardeners. Therefore, this study aimed to prioritize and analyze the effective factors on gardenerschr('39') occupational health in Ilam, Iran.

    Materials & Methods

    This applied research was conducted quantitatively based on a causal relationship method. The statistical population of the study consisted of all gardeners in Ilam province (n=6711). The sample size was determined at 405 people using the sampling table of Bartlett et al. and stratified random sampling method.

    Findings

    According to the results of factor analysis, the components affecting the gardenerschr('39') occupational health included supportive, economic, environmental and occupational, personal, professional, and educational factors. Path analysis findings using AMOS vol.23 software also showed that supportive factors had the greatest impact on gardenerschr('39') occupational health, followed by economic, environmental and occupational, personal, professional, and educational factors.

    Discussions & Conclusions

    Considering the findings of the present study and the effect of supportive factors on gardenerschr('39') occupational health as the most priority factor, it can be concluded that the occupational injuries of gardeners can be significantly reduced by increasing government support through providing financial incentives, subsidies, as well as long-term and low-interest facilities to develop and increase the health and safety of gardens and greenhouses.

    Keywords: Gardeners, Ilam, Job vulnerability, Risk
  • Elham Vosadi *, Farhad Gholami, Elham Mortazavi Pages 86-94
    Introduction

     This study aimed to investigate a period of exercise activity with different intensities on decorin gene expression through interaction with transforming growth factor-beta (TGF-β) in male adult rats.

    Materials & Methods

     This experimental study included 24 males adult Wistar rats that were divided into three groups (8 animals per group) of High-Intensity Training (HIT), Low-Intensity Training (LIT), and Control. Training groups trained for eight weeks and five days a week. The HIT group exercise program consisted of one hour of exercise for five 8-min intervals at 85%-90% Vo2max that were separated by 2-min intervals with an intensity of 50%-60% Vo2max. On the other hand, the LIT group exercise program included five 8-min intervals with an intensity of 55%-60% Vo2max, and 2-min intervals with an intensity of 45%-50% Vo2max. It should be noted that the control group received no exercise program.

    Findings

     The results of this study showed that the expression levels of the decorin gene in the HIT training group were significantly higher than those in the control group (P=0.001), whereas the levels of decorin in the LIT training groups were not significantly different from those in the control group (P=0.11). The expression levels of the TGF-β gene in both training intensities (high- and low-intensity training, respectively) showed a significant difference, compared to the control group (P=0.001, P=0.18).

    Discussions & Conclusions

     According to the results of the present study, it seems that HIT exercise can lead to a greater increase in muscle growth due to increased TGF-β-dependent myokine, compared to LIT exercise.

    Keywords: Decorin, TGF-β, High intensity Training, Low intensity Training, male adult rat
  • Pages 95-106
    Introduction

     This study aimed to compare the effectiveness of mindfulness-based cognitive-behavioral therapy (MBCT) and acceptance-commitment therapy (ACT) on the fear of negative evaluation and anxiety in couples visiting counseling centers in Ilam.

    Materials & Methods

     This quasi-experimental study was conducted based on a pretest-posttest design with a control group. The statistical population included all couples referring to Navid, Aramesh, Family (affiliated to the Minisrty of Education), Soroush, and Welfare counseling centers in Ilam, Iran, during 1397. In total, 30 couples were selected using the avaliable sampling method, and they were randomly divided into three groups. The data were collected using the Brief Fear of Negative Evaluation Scale and Anxiety Questionnaire. Subsequently, the obtained data were analysed in SPSS software (version 22).

    Findings

     The results showed a significant difference among the MBCT, ACT, and control groups in terms of a decrease in the fear of negative evaluation and anxiety level of the couples. However, no significant difference was observed between the two treatment methods in terms of the effects on reducing fear and anxiety levels.

    Discussions & Conclusions

     The MCBT and ACT had effects on reducing the fear of negative evaluation and anxiety levels. However, there is no significant difference between the two treatment methods in this regard.

    Keywords: Mindfulness, Acceptance, Commitment Therapy, Fear of Negative Evaluation, Anxiety, Couples