فهرست مطالب

پژوهش های نهج البلاغه - سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1399)

نشریه پژوهش های نهج البلاغه
سال نوزدهم شماره 4 (پیاپی 67، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 9
|
  • صفحات 7-10
  • حسین تاج آبادی، علی بنایی، کوروش بروجی* صفحات 11-35

    جهان اسلام همواره پایبند به اصولی است که رعایت آن‏ها لازمه اقتدار و بقای جامعه اسلامی است. سیاستمدران و اندیشمندان، این اصول را همواره در مکتب اهل بیت علیهم السلام جستجو می‏کنند. در این میان اندیشه و آموزه‏های امام علی علیه السلام پیوسته راهگشای بشریت در همه دوران بوده است. بنابراین چنانچه ملتی سیمای شخصیتی حضرت علیه السلام را آنگونه که شایسته است بشناسد و به تعالیم ایشان معرفت پیدا کند، سعادت دنیوی و اخروی خود را تضمین کرده است. در مکتب علوی، اصلاح جامعه و مردم منوط به اصلاح زمامداران است و میان این دو مولفه روابط متقابل وجود دارد. از این رو در نهج‏البلاغه که بعد از قرآن کریم، از مهم‏ترین اسناد اعتقادی عموم مسلمانان و خصوصا شیعیان است، شاهد تعالیم راهبردی و ارزنده امام علی علیه السلام در زمینه وظایف رهبری زمامداران و جنبه‏های رفتاری ایشان هستیم. در این پژوهش با نگاهی توصیفی- تحلیلی به موضوع و با توجه به تعالیم حضرت علی علیه السلام در نهج ‏البلاغه، به شیوه کتابخانه‏ای در کنار سیمای مدیریت علوی به روش تحلیل محتوا به تجزیه و تحلیل آموزه‏های رفتاری ایشان در عرصه مسئولیت‏پذیری و مدیریت پرداخته‏شده است که شرح نتایج آن در قالب چکیده نمی گنجد.

    کلیدواژگان: آموزه‏ های رفتاری، جامعه‏ اسلامی، مدیریت اسلامی، گزینش، کارگزاران، امام علی علیه السلام، نهج البلاغه
  • محمدحسین جمشیدی*، الناز پروانه زاد صفحات 37-68

    نسبت سنجی بین خطبه شقشقیه وکلیت میراث پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله و امیرمومنان علیه السلام، سنت فرهنگی اسلام را در قالب معرفت سیاسی امامت و ولایت پدیدار می سازد. این داوری از آن رو اهمیت می یابد که "خطبه ناتمام شقشقیه" را از سویی می توان آیینه تمام نمای مهم ترین تحولات سیاسی و اجتماعی دانست که نه تنها در جامع نهج البلاغه که در کلیت میراث خاندان عصمت بازتاب یافته است و از سویی دیگر، می توان آن را به مثابه تصدیق کننده راستین مسایلی دانست که زوایایی از فکر و فلسفه راستین زندگانی را در علم و عمل دینی- حکومتی امام علی علیه السلام ترسیم می کند. بدین سان، درمسیر اولیه ارایه پاسخ به این پرسش که وجود تقارن معنایی وتناسب محتوایی در بین میراث فرهنگی امامj و خطبه سوم نهج البلاغه در خصوص آسیب شناسی حکومت پس از پیامبر صلی الله علیه و آله و تحولات جامعه عصر آن حضرت حامل چه پیامی است؟ امکان این فرضیه فراهم می شود که امیرمومنان علیه السلام در اندیشه سیاسی و کنش های سیاسی و اجتماعی خود دارای ملاحظاتی اساسی و تعیین کننده بود که از جهان بینی توحیدی، عقلانیت مدنی و درایت سیاسی آن حضرت ناشی شده و براساس "آموزه های اسلام" مبتنی بر قرآن کریم و سنت پیامبر اکرمk قوام یافته و بیانگر نگاه متعالی و انسانی او به سیاست و رهبری جامعه و ارتباط صیانت ذات حضرتش با آن است. چنین فرضیه ای رساننده این معناست که وحدت نظر و عمل در همه شیون اعتقادی و سیاسی امیرالمومنین جریان یافته و در قالب "سیاست متعالی" و"صیانت ذات"1 که بدون  تردید مهم ترین ارکان رهبری و حکمرانی راستین در یک جامعه دینی محسوب می شود متجلی گردیده است. در مسیر اخذ این معنا روش تفسیری "هرمنوتیک عام" را به منزله چارچوب روشی این نوشتار برگزیده ایم تا به واسطه آموزه های شلایرماخر بتوانیم عمل تفسیر متن (خطبه شقشقیه) را در تبیین موقعیت زیست دینی- سیاسی گوینده آن، معطوف به شرایط زمینه ای متن به کار گیریم.

    کلیدواژگان: امیر مومنان امام علی علیه السلام، خطبه شقشقیه، نهج البلاغه، امامت، سیاست متعالی، صیانت ذات
  • ثریا سقا*، کامران اویسی صفحات 69-104

    خداوند سبحان جهان را آفرید و انسان را بر اساس اهداف خلقت در زمین سکنی گزید تا به اهداف عالیه خلقت که همانا رهسپار شدن به سوی خالق خویش از طریق فطرت و کسب معرفت دست یابد. برای تحقق این امر اسباب و وسایل مورد نیاز از جمله عقل، حس و قلب را در اختیار انسان قرار داد تا بتواند به آسانی راه را پپیماید و چون این ابزار محدود هستند فلذا خداوند متعال بر انسان منت نهاد و در راستای اهداف خلقت پیامبران و اولیای خود را به همراه کتاب آسمانی قرآن فرستاد تا از این طریق به سبیل سعادت دست یابد، البیته نظریه دیگری در مقابل این معارف، نظریه ای مبنی بر تصادفی بودن جلقت جهان آفرینش است که اخترشناسان آن را ارایه داده اند. پژوهش حاضر به صورت اسنادی و تحلیلی از کتاب گراسنگ نهج البلاغه که توسط سیدرضی گردآوری شده به عنوان کتاب انسان ساز در همه اعصار و ازمان بوده است و به وسیله آن آثار ثابت خواهیم کرد که جهان بر اساس اهداف متعالی خلق شده و نظریه فوق بی اساس بوده و هست از جمله آثار به معنادار بودن زندگی، کنترل نفس، معنادار بودن مبارزه و جهاد که هر یک از مطالب فوق رابطه تنگاتنگی با مسئله خداشناسی دارد.

    کلیدواژگان: تحلیل، معرفت، هدایت، نهج البلاغه
  • حمزه علی بهرامی*، ریحانه عنایتی صفحات 105-119

    یکی از کاربردی ترین مفاهیم در نهج البلاغه مفهوم علم خداوند است. یکی از روش های کشف معنی علم خدا ، توجه به مفاهیم همنشین است که نقشی تعیین کننده و تکمیل کننده، در مقصود حضرت علیj در ارتباط با مفهوم علم الهی دارد. این رویکرد سعی دارد، با ملاحظه  سیاق و با توجه به مجاورت کلمات و تکیه بر مجموعه  کلی  نهج البلاغه، انسجام و پیوستگی معارف آن را بیان کند. پژوهش پیش روی با روشی اسنادی- تحلیلی در نهج البلاغه در پی پاسخ به این سوال است که حضرت امیر j در تببین و تحلیل صفت ذاتی علم الهی از چه صفات همنشین و هم معنایی استفاده کرده است و در پایان به این نتیجه می رسد که واژگان و صفاتی نظیر محیط، مبتدع، حکیم، سمیع و بصیر بیشترین فراوانی آماری و نقش همنشینی در صفت علم الهی را دارند. به دیگر سخن احاطه ی باریتعالی بر همه ی امور، نوآوری اش در آفرینش، حکمت و دیدن و شنیدنش؛ نشانه ای از آگاهی و علم ذاتی خداوند بر همه ی اشیاء و موجودات است.

    کلیدواژگان: علم خداوند، معناشناسی، روابط همنشینی، نهج البلاغه
  • زهره منصوری*، ناصر محمدی، مهدی عبادی صفحات 121-144

    از ظاهر اقوال امام علی علیه السلام، نگرشی منفی نسبت به زنان در برخی اذهان شکل گرفته که با بررسی سیره در کنار اقوال، به دست می‏آید، زن در اندیشه امام علیه السلام برگرفته از نگاه قرآنی بوده و از کرامت انسانی برخوردار است. امام علیه السلام با تصدی حکومت، در پی انقلابی دیگر با همان مبانی و اصول پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله برآمد. آنچه برای حضرت در فرصت چندساله حکومت مهم بود، حضور عالمانه و جدی در صحنه فرهنگی بود. امام علیه السلام، برای نیل به اهداف عالی در زمینه فرهنگی، دست به اقدامات زیربنایی زد که زنان در آن جایگاه ویژه و نقش مهمی ایفا نمودند. مبارزه با جهل عمومی و ارتقای سطح علمی افراد جامعه به خصوص بانوان، مبارزه با سنت های جاهلی احیا شده درباره زنان و در نهایت فعالیت های ایشان به منظور اعتباربخشی به جایگاه انسانی زنان، از جمله فعالیت های فرهنگی علوی در خصوص احیاء مقام و حفظ جایگاه زن قلمداد می گردد. این پژوهش با روش توصیفی، تحلیلی و مبتنی بر داده‏های تاریخ، خاصه متون مکتوب و صادره از امامj، غبارزدایی از چهره زن و فهمی صحیح از اندیشه‏ ها و آموزه‏های علوی را رسالت خود می‏داند و می‏کوشد، اندیشه‏ های حضرت در باب زنان را بازخوانی کند. مهمترین رهاورد این پژوهش، آن است که نگاه امام علیه السلام به زنان، فاقد هر نوع تبعیض‏ نگری جنسیتی بوده و حضرت در سطحی در خور و سزاوار زنان، آنان را در فعالیت های اجتماعی مشارکت داده و نقش آفرین ساخته است و برای مشارکت اجتماعی زنان همواره بسترهای مناسب را در جامعه فراهم نمود تا آنان بتوانند بدون دغدغه‏ ای به فعالیت بپردازند.

    کلیدواژگان: زنان، اندیشه، سیره علوی، فعالیت اجتماعی، فرهنگ
  • فاطمه حبیبی، فتحیه فتاحی زاده* صفحات 145-168

    مطالعات میان رشته ای از موضوعات جدید در علم محسوب می شود که برآیند پیچیدگی مسایل و غیرخطی بودن روابط اجتماعی میان حوزه های مختلف معرفت است که شناخت آنها را از طریق روش های رشته ای تقریبا غیر ممکن ساخته است. علوم انسانی نیز به جهت آن که غیر خطی بودن روابط در آن ها بارزتر است، نیاز بیشتری به استفاده از روش میان رشته ای برای پیش برد اهداف خود دارد. یکی از این روش ها بهره گیری از مطالعات شناختی و به ویژه زبان شناسی شناختی است. در این رشته، نظریه نوین «استعاره مفهومی» ارایه شده است که می توان از این نظریه در مطالعات دینی استفاده نمود. در پژوهش حاضر ابتدا به معرفی این نظریه ضرورت کاربست آن در مطالعات نهج البلاغه پرداخته می شود؛ سپس با بررسی مفهوم «گفتار» در نهج البلاغه بر اساس نظریه استعاره مفهومی، به تاثیر این دیدگاه بر نحوه فهم گزاره های دینی اشاره می شود. پرسش اصلی این است که مفهوم «گفتار» در نهج البلاغه، چگونه مفهوم سازی شده و بر درک چه حوزه هایی از معارف اثرگذار بوده است. به همین منظور ابتدا تمام عبارات مشتمل بر واژه«قول» استخراج و حوزه های مبدا استعاره مفهومی آن بررسی گردید. بررسی عبارات استعاری مرتبط با این واژه بیانگر آن است که اولا «گفتار» در نهج البلاغه، با استفاده از چند مفهوم مبدا مانند شی، ظرف مکان و... ساختاربندی شده و با بررسی عبارات استعاری حاوی مفهوم گفتار مشخص شد که این جلوه از زبان در نهج البلاغه، برای تبیین مفاهیم انتزاعی مانند آثار و تبعات سخن، اطاعت، اهمیت گفتار به موقع، دروغ، مجادله، انطباق قول و فعل و... به کاررفته است؛ ثانیا توسیع معنایی درباره مفهوم«گفتار»در نهج البلاغه در پرتو نظریه استعاره معاصر، رخ داده است.

    کلیدواژگان: نهج البلاغه، زبان شناسی شناختی، استعاره مفهومی، توسیع معنایی، گفتار
  • بخشعلی قنبری*، افسانه صبوری صفحات 169-191

    واژه ها همواره در بافت کاربردی خود، با یکدیگر ترکیب شده و عبارت های مختلفی می سازند؛ این ترکیب و ارتباط، در هیچ زبانی، تصادفی و بدون قاعده نیست و روابط معناداری میان واحدهای هر زبان حاکم است. در نهج البلاغه نیز، هر واژه در سخنان امیرالمومنینj، حکیمانه و هدفمند است و با کندوکاو و بررسی ارتباط واژه ها با یکدیگر، می توان مفهوم هر واژه را در ارتباط با دیگر واژگان و در یک نظام معنایی تعیین نمود. پژوهش حاضر، در نظر دارد تا با کاربست نظریه شبکه معنایی در مطالعات نهج البلاغه، گامی مهم در جهت شناخت مفاهیم نهج البلاغه و درک روابط معنایی میان واژگان این کتاب ارزشمند بردارد. هم نشینی واژگان «عبد، صبر و شکر» و شبکه معنایی آن ها با «حریت»، بعد معنوی به آن بخشیده و آن را ترفیع داده است. شخص حر، عبد و بنده ایست که در زندگی خود تقوا پیشه می کند و در اعمال خود از محرمات پرهیز می کند و دلی خایف دارد. واژه عبد به معنای برده، متقابل حریت واقع می شود. انسان حر، کرامت انسانی خود را حفظ می نماید و برده هوای نفس نمی شود. وی، شکرگزاری است که نعمت ها برایش تداوم می یابد و افزون می شود؛ با دعاکردن به درگاه خداوند، پیوسته طلب فیض می نماید و در موضع خطا و لغزش، توبه می کند. واژه صبر، با مفاهیمی چون ورع، پایداری و استقامت، دوری از شبهه و نجات، مفهوم حریت را بسیط کرده و ترفیع بخشیده است.

    کلیدواژگان: حریت، عبد، شکر، صبر. معناشناسی. نهج البلاغه
  • صغری اسودی*، حیدر مسجدی صفحات 191-208

    کلام خدا و معصومین علیهم السلام دارای پیوستگی و دقت نظر قابل دریافت است. عدم فهم صحیح مراد خداوند و معصومین علیهم السلام منجر به کج فهمی و انحرافات گوناگونی مانند اخلاقی و عقیدتی می شود، البته قرآن و معصومین علیهم السلام بر تفکر و دقت نظر نسبت به کلامشان تاکید دارند ، این اصل درباره حضرت علی علیه السلام و کلماتشان- امام اول بودن شیعیان و خلیفه چهارم بودن اهل سنت- دارای حساسیت بیشتری است، و چون ترجمه، خود به تنهایی گویای مفهوم واقعی کلمات قرآن و ایمه علیهم السلام نیست بررسی آنها از منظرهای مختلف، به ویژه دامنه لغت می تواند راه گشا باشد. پرداختن به ظرایف و تفاوت معانی واژگان بر عهده دانش «فروق اللغه» است، این دانش معنای دقیق تر و زوایای پنهان دلالی بیشتری را از واژگان ارایه می دهد. در قسمتی از نامه 53 نهج البلاغه، از ترکیب «یفرط منهم الزلل» استفاده شده است. این بخش از نامه 53 درباره مردم و رفتارهای اشتباه آنها، انواع اشتباهاتشان و نحوه برخورد والی با ایشان را تبیین می نماید. فارغ از نکات بی شمار روانشناسی و جامعه شناسی موجود در این جملات، نکات بی نظیر لغوی متعددی در آن رویت می گردد. هدف این پژوهش؛ توجه به معنای دقیق این کلمه ها و نزدیک شدن به منظور اصلی حضرت علی علیه السلام از استعمال این واژگان در جمله، برای استفاده کاربردی تر و بهتر از آن است. در نگارش این پژوهش از معاجم، ترجمه ها، کتابهای حدیثی و قرآن بهره برده شده است.

    کلیدواژگان: علم ترادفات، فروق اللغه، یفرط، الزلل
|
  • Hossein Taj Abadi, Ali Banaee, Kourosh Borouji * Pages 11-35

    The Islamic world requires principles that their observance is necessary for the authority and survival of the Islamic society. Politicians and thinkers always seek these principles in the Ahl al-Bayt school. In the meantime, the thoughts and teachings of Imam Ali (AS) have always paved the way for humanity. Therefore, if a nation recognizes the personality of Imam (AS) as deserved and acquires His teachings, it has guaranteed its worldly and otherworldly prosperity. In the Alawite school, there is a reciprocal relationship between the reform of society and people and rulers. Therefore, in Nahj al-Balaghah, which after the Holy Qur'an, is one of the most critical doctrinal documents of the Muslim community, especially the Shiites, we see the strategic and valuable teachings of Imam Ali (AS) regarding leadership duties of rulers and their behavioral aspects. In this research, with a descriptive-analytical approach and according to the instructions of Imam Ali (AS) in Nahj al-Balagheh, within a library method along the image of Alawites management through content analysis analyzed his behavioral teachings in taking responsibility and leadership. The results cannot be described in the form of an abstract.

    Keywords: Behavioral teachings, Islamic society, Islamic management, Selection, Agents, Imam Ali (AS), Nahj al-Balagheh
  • Elnaz Parvanezad, Mohammad Hossein Jamshidi* Pages 37-68

    The comparison between the sermon of Shaqqaqiya and the totality of the Holy Prophet and Amir al-Mu'minin's (AS) legacy reveals the cultural tradition of Islam in the form of political knowledge of the Imamate and Wilaya. This judgment is necessary because the "incomplete sermon of Shaqqaqiya" can be considered a full-fledged mirror of the most important political and social developments reflected not only in Nahj alBalaghah but in the whole heritage of Ahl al Bayt. On the other hand, it can be considered a valid acknowledgment of the issues that depict Imam Ali's accurate intellectual angles and philosophy in religious-governmental science and practice. Thus, to answer the question that what massage we can infer from the existence of semantic symmetry and content proportion between the Imam's cultural heritage and the third sermon of Nahj alBalaghah regarding the pathology of the government after the Prophet and the developments of the society? It is possible to hypothesize that the Amir al-Mu'minin, in his political thought, political and social actions had fundamental and decisive considerations. These considerations have arisen from His monotheistic worldview, civic rationality, and political wisdom and were promoted according to the "teachings of Islam" and based on the Holy Quran and the Prophet's tradition. This approach expresses his transcendent and humane view toward politics, society's leadership, and his essence relationship with them. Such a hypothesis means that the unity of opinion and action has flowed in all faith and political matters of Amir alMo'menin and is manifested within the "transcendent politics" and "protection of essence," which are undoubtedly the essential pillars of authentic leadership and governance in a religious society. To obtain this meaning, the authors chose the interpretive method of "general hermeneutics" as the methodological framework of the present article so based on Schleiermacher's teachings, they could use the interpretation of the text (Shaqqaqiya sermon) in explaining the bio-religiouspolitical situation of its speaker.

    Keywords: Amir al-Mu'minin Imam Ali (AS), sermon of Shaqqaqiya, Nahjal-Balaghah, Imamate, transcendent politics, protection ofessence
  • Sorayya Sagga *, Kamran Oveysi Pages 69-104

    God created the universe and man on earth according to the purpose of creation. Settled him on earth to achieve the lofty goals of creation, i.e., traveling to his creator and gaining knowledge about himself. To achieve the purpose of creation provided the tools and equipment he needed to walk the path easily. Among the essential tools of intellect are the senses and the heart that human beings can use for these purposes, but since their capacity is limited, they cannot walk the path completely. Therefore, in line with these goals, God sent His prophets and Awliyā along with the Holy book and made his way easier so that he may attain felicity. Another theory put forward by astronomers is that the universe was created by chance; the present study, which has been conducted through documentary and library methods from the precious book of Nahj al-Balaghah compiled by Seyyed Razi, aims to respond to the theory of astronomers. In this regard, the authors of the present article proved that God had created this universe based on lofty goals, and their approach is baseless. Among these reasons is the meaning of life, self-controlling, the meaning of struggle, and jihad, each closely related to theology.

    Keywords: Analysis, Knowledge, guidance, Nahj al-Balaghah
  • Hamze Alii Bahrami *, عنایتی عنایتی Pages 105-119

    One of the most practical concepts in Nahj al-Balaghah is the concept of God's knowledge. One of the methods of discovering the meaning of God's knowledge is to pay attention to the syntagmatic concepts, which play a decisive and complementary role in Imam Ali's intention about the concept of divine knowledge. This approach tries to express the coherence and continuity of Nahj al-Balaghah's teachings by considering the style, proximity of words and relying on Nahj al-Balaghah as a whole. The present research with a documentary-analytical method in Nahj al-Balaghah seeks to answer what syntagmatic and synonymous attributes Ali (AS) has used to explain and analyze the intrinsic attribute of divine knowledge. According to the present study, words and attributes such as environment, innovator, sage, hearing, and insight have the highest statistical frequency and syntagmatic attribute in divine knowledge. In other words, the transcendence of the Almighty over all things, his innovation in creation, wisdom, and seeing and hearing, is a sign of God's innate awareness and knowledge of all things and beings. 

    Keywords: God's knowledge, semantics, syntagmatic relations, Nahj al-Balaghah
  • Zohreh Mansouri *, Naser Mohamadi, Mahdi Ebadi Pages 121-144

    Some superficial interpretations of Imam Ali's sayings have formed negative attitudes towards women. By examining the biography and the sayings, we can infer that Imam's thought is derived from the Quranic point of view, and in His approach, human dignity has been bestowed on women. After taking power, Imam (AS) decided to conduct another revolution with the same principles of the Prophet. His wise and severe presence on the cultural scene was essential to him during his ruling period. In order to achieve great cultural goals, Imam undertook basic measures in which women played a unique and vital role. Combating public ignorance and raising the scientific level of society, especially women, combating revived ignorant traditions about women and finally their activities to validate the human status of women, including Alavi cultural activities to revive and maintain status. With a descriptive, analytical, and data-based method, historical written texts issued by the Imam, this research reveals the real face of women and, through a correct understanding of Alawite thoughts and teachings, tries to recite the His thoughts on women. The most important result of this research is that the Imam's view of women does not have any gender discrimination, and the Imam, on a decent level, has participated women in social activities and dedicated a role for them. He always has provided the right conditions for women in society to function without any worries.

    Keywords: Women, thought, alawite tradition, social activity, culture
  • Fatemeh Habibi, Fattahizadeh FATHIYEH * Pages 145-168

    Interdisciplinary studies are among the new topics in science. They are the outcome of the complexity of problems and the nonlinearity of social relations between different fields of knowledge, which has made it almost impossible to understand them through interdisciplinary methods. The humanities also need to use interdisciplinary methods to advance their goals because the nonlinearity of relationships is more pronounced in them. One of these methods is the use of cognitive studies, especially cognitive linguistics. In this field, a new theory of "conceptual metaphor" can be used in religious studies. In the present study, first, authors introduced the theory and explained the necessity of its application in Nahj al-Balaghah studies; then, by examining the concept of "speech" in Nahj al-Balaghah based on the theory of conceptual metaphor studied the effect of this view on the way of understanding religious propositions. The main question is how the concept of "speech" is conceptualized in Nahj al-Balaghah, and its understanding can affect which areas of knowledge. For this purpose, first, all expressions containing the word "promise" were extracted, and the origins of its conceptual metaphor were examined. Examination of metaphorical expressions related to this word indicated that firstly, "speech" in Nahj al-Balaghah was structured using several concepts of origin such as object and place. Furthermore, examining metaphorical expressions containing the meaning of speech, it was indicated that this linguistic feature had been used to explain abstract concepts in Nahj al-Balaghah, such as the effects and consequences of speech, obedience, the importance of timely speech, lies, controversy, adaptation of words and deeds. Secondly, the semantic expansion of the concept of "speech" in Nahj al-Balaghah has taken place in the light of contemporary metaphorical theory.

    Keywords: Nahj al-Balaghah, Cognitive Linguistics, Conceptual Metaphor, semantic expansion, Speech
  • Bakhshali Ghanbari *, Afsaneh Saboori Pages 169-191

    Words are always combined in their functional context to form different phrases. This type of combination and connection is not random and irregular in any language, and there are significant relationships between the units of each language. In Nahjal al-Balaghah, too, every word in the Amir al-Mu'minin (AS) words is wise and purposeful, and by examining the relationship between words, they can determine the meaning of each word about other words and in a semantic system. Through working with the theory of semantic network in the study of Nahjal al-Balagha, the present research aims to take a step toward identifying the concepts of Nahjal al-Balaghah and understanding the semantic relationships between the words in this valuable book. The lexical syntagmatic of words abd, sabr, shokr and their meaning network has promoted and given a spiritual dimension of hurriyat. Hurr is a slave and servant who is pious in his life, avoids prohibitions in his actions, and has a fearful heart. The word abd means slavery, in contrast to hurriyat [freedom]. A Hurr man preserves his human dignity and struggles against evil desires. He is grateful, and the blessings for him continue and increase; by praying to God, he constantly seeks grace and repents in the position of error and slipping. The word patience, with concepts such as piety, perseverance, avoidance of doubt, and salvation, has simplified and elevated the concept of hurriyat.

    Keywords: hurriyat, abd, SABR, shokr, semantics, Nahj al-Balaghah
  • Soghra Asvadi *, Heydar Masjedi Pages 191-208

    The word of God and the Infallibles has consistency and attainable accuracy. Lack of correct understanding of the meaning of God and the Infallibles leads to misunderstandings and various deviations such as moral and ideological ones. The Qur'an and the Infallibles emphasize thinking and paying attention in their words. This principle about Imam Ali (AS) and His words, the first Imam of the Shiites and the fourth Caliph of Sunnis, is more sensitive, and since the translation alone does not tell the true meaning of the words of the Qur'an and the Imams, examining them from different perspectives, especially vocabulary, can be helpful. Addressing the nuances and differences of the meanings of the words is the responsibility of "furuq al-lugha". This knowledge offers precise and hidden meanings from the words. In a part of letter 53 of Nahj al-Balaghah, the combination "Yafroto menhom al-zallal" is used. This section of letter 53 describes the people and their misbehavior, the types of mistakes they make, and how the governor treats them. Apart from the various points of psychology and sociology contained in these sentences, there are numerous lexical points in them as well. This study aims to pay attention to the exact meaning of these words and approach the primary purpose of Imam Ali (AS) by using these words in the sentence for their better and practical use. In composing this research, dictionary, translations, hadith books, and Quran have been used.

    Keywords: science of synonyms, furuq al-lugha, Yafroto menhom al-zallal