فهرست مطالب

مجله پژوهش های معاصر در علوم و تحقیقات
پیاپی 24 (تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/04/23
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خیریه جمالی، محمد مهدی کریمی نیا *، مجتبی انصاری مقدم صفحات 1-14

    بازاریابی شبکه‌ای نوعی بازاریابی است که در آن، تولید یا توزیع‌کنندگان، شبکه‌ای مستقیم از مشتریان را، برای فروش کالا یا خدمات پدید می‌آورند. که در کنار آن عیب‌ها و مزیت‌هایی پدید آمده است؛ شرکت‌های هرمی صورتی از بازاریابی هستند که سبب اخلال در نظام اقتصادی می‌شوند. رشد فزاینده انواع مختلف شرکت‌های بازاریابی شبکه‌ای و شرکت‌های هرمی سبب بروز نگرانی‌هایی در خصوص آثار آنها بر تعاملات اقتصادی و اجتماعی گردیده است. هدف از این تحقیق شناخت بیشتری از عملکرد بازاریابی شبکه‌ای در مقایسه با تجارتی که در شرع اسلام آن را جایز دانسته‌اند. از جمله پرسش‌های مهم قابل طرح درباره‌ی فعالیت چنین شرکت‌هایی، در خصوص وضعیت خصوصی این شرکت‌ها و درآمد حاصله از فعالیتهایشان است. در این مقاله با بررسی منابع مکتوب، تفاوت‌های اصلی شرکت‌های هرمی و بازاریابی شبکه‌ای، توضیحات لازم مبذول شده است. با توجه به شرایط نوین در تجارت و قرادادهای خرید و فروش، روش‌های جدیدی هم برای بازاریابی جهت فروش محصولات، به وجود می‌آید، و همچنین این مسئله از دیدگاه مراجع تقلید و شورای نگهبان و قانون اساسی و همچنین پیشینه آن نیز بیان شده است و شرکت‌هایی که قانون شرع را رعایت نکنند مثل اکل مال بالباطل است. جمع‌آوری مطالب این مقاله به روش کتابخانه‌ای است.

    کلیدواژگان: بازاریابی شبکه ای، شرکت های هرمی، فقه امامیه، قاعده لا ضرر
  • همایون عزیزی *، مشتاق حسین جعفری صفحات 15-21
    مقدمه

    ترومبوز اورده عمیقه (deep vein thrombosis)، در صورت تاخیر در تشخیص و تداوی می‌تواند منجر به اختلاطات جدی از قبیل امبولی ریه گردد. با توجه به اهمیت ارزیابی و توصیف مرض در هر جامعه، این مطالعه با هدف بررسی اپیدمیولوژیک مریضان DVT انجام شد.

    روش

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی تمام مریضانی که با تشخیص DVT بین سالهای 1398 الی 1399 در شفاخانه حوزوی ابوعلی سینای بلخی بستری شدند، صورت گرفت. با استفاده از بررسی دوسیه مریض، گزارش داکتر متخصص، راپور نرس و هدایات داکتر معالج، پرسشنامه تحقیقی برای هر مریض تکمیل گردید. بعد با مریضان تماس تیلفونی گرفته شد و از آن‌ها درخواست گردید تا برای ارزیابی و تعقیب تداوی هر ماه یکبار الی مدت یک سال به شفاخانه مراجعه نمایند. حین این مراجعت‌ها در مورد وضعیت مریض ازنظر اختلاطات مرض، بستری مجدد یا فوت سوال گردید و در پرسشنامه ثبت شد.

    یافته‌ ها:

     در مدت مطالعه، 66 نفر با تشخیص DVT در سرویس داخله شفاخانه حوزوی ابوعلی سینای بلخی بستری شدند. 50.2% شان طبقه ذکور بودند. اوسط سنی افراد موردمطالعه 55.84±18.45 سال بود. در 98.1% افراد، اطراف سفلی مصاب بود. شایع‌ترین فکتور خطر عدم تحرکیت و کمترین فکتور خطر سابقه فامیلی DVT بود. بین فکتورهای خطر DVT و جنس، فقط smoking معنی‌دار بود که در مردان شایع‌تر بود. 3.8% مریضان در طی 5 سال در اثر اختلاطات DVT فوت کردند. 6% عود مرض و امبولی ریه در 3.4% افراد مشاهده شد. شایع‌ترین فکتور خطر DVT عدم تحرکیت است، بنابرین لازم است وقایه لازم در نفوس معروض به خطر رعایت گردد تا احتمال DVT کاهش یابد.

    کلیدواژگان: ترومبوز اورده عمیقه، امبولی ریه، اپیدمیولوژی، اطراف سفلی
  • مرجان ترک زاده، زینب نوروزی زاد *، علیرضا بخشایش صفحات 22-35

    جاذبه‌های فضای مجازی منجر شده افراد ساعات زیادی از روزشان را در این محیط بگذرانند و تعاملات در این فضا را جایگزین تعاملات با اعضای خانواده و همسالان خود کنند. هنگامی‌که یک فرد ناشناس به‌صورت آنلاین است، ممکن است با شجاعت بیشتری نسبت به آنچه در موقعیت رودررو برقرار می‌شود ارتباط برقرار کند. پژوهش حاضر با توجه به اهمیت این موضوع با اتخاذ رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی به توصیف چیستی و چگونگی پدیده خود افشاگری در فضای مجازی می‌پردازد. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل تمامی افرادی است که در شبکه های مجازی به گفتگو در زمینه‌ها و موضوعات شخصی می‌پردازند. داده‌ها از طریق نمونه‌گیری هدفمند و روش مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 شرکت‌کننده جمع‌آوری و درنهایت با استفاده از روش تحلیل پدیدارشناسی مبتنی بر ون منن تحلیل شد. نتایج یافته‌ها نشان می‌دهد که پدیده افشاگری در فضای مجازی تحت تاثیر عواملی از قبیل مسایل جنسی، احساس امنیت، ناسازگاری با دنیای واقعی، آزادی و آرامش در فضای مجازی و کسب شناخت و تجربه می باشد. این پژوهش در شناخت بیشتر نیازهای جامعه و شکاف‌های موجود در زندگی روزمره افراد می‌تواند راهگشا باشد.

    کلیدواژگان: اینترنت، خود افشاگری، فضای مجازی، ناشناس ماندن
  • محمد مهدی کریمی نیا *، آصف صابری، مجتبی انصاری مقدم صفحات 36-51

    مسئولیت مدنی، دارای چهار رکن می باشد که عبارتند از: وجود فعل، وجود ضرر، وجود تقصیر و رابطه ای سببیت میان فعل شخص و زیان به وجود آمده. از بین این چهار رکن، مهم ترین آنها وجود ضرر است. تا زمانی که ضرر محقق نشود مسئولیت مدنی به وجود نخواهد آمد. به عنوان مثال، راننده ای که چراغ قرمز را عبور کرده، اما زیانی به بار نیاورده، هرچند مسئولیت کیفری (جریمه ای نقدی) دارد، لیکن از مسئولیت مدنی (پرداخت خسارت) مبراست؛ چون ضرری محقق نشده است تا مسئولیت مدنی را به دنبال داشته باشد. مقاله ای که در پیش رو دارید، این رکن مهم یعنی «وجود ضرر» را از جهات مختلف، از دیدگاه حقوق موضوعه ای ایران و افغانستان، مورد بحث و بررسی قرار داده است. ضرر و زیان، یا نامشروع است، مثل آتش زدن ماشین دیگری و یا مشروع است، مثل شکستن درب توسط مامور اجرا. این نوشته، به مباحثی از ضرر نامشروع پرداخته است و ضرر مشروع از موضوع بحث آن، خارج خواهد بود.

    کلیدواژگان: مسئولیت مدنی، رکن، ضرر، ضرر مادی، ضرر معنوی و ضرر بدنی
  • محمدحسین زاهدیان تجنکی *، سید حسین جلالی صفحات 52-61

    پوشش و حجاب اسلامی یکی از مسایل مهم فرهنگی است که دین مبین اسلام به آن توجه خاصی داشته و با دقت و ظرافت به این موضوع مهم اشاره کرده است.بر اساس اصل دموکراسی و آزادی هر فرد مسلمان می تواند در چارچوب اعتقادات خود با پوشش اسلامی در جوامع بین المللی حضور و فعالیت داشته باشد، بر اساس موازین حقوق بشر نیز هر انسانی از حق آزادی فکر، وجدان و دین برخوردار است. این حق شامل اظهار عقیده و ایمان، تعلیمات مذهبی و اجرای مراسم دینی به نحو فردی یا جمعی، خصوصی یا عمومی خواهد بود (ماده 18 اعلامیه جهانی حقوق بشر)، اما صرف نظر از تمام قواعد و قوانین حقوق بشری در دهه ی اخیر، برخی کشورهای غربی محدودیت هایی برای پوشش زنان مسلمان وضع نموده اند و از آنجایی که تبعیض نسبت به گروه های دینی و نوع پوشش به معنای محروم کردن گروه مورد نظر از برخی حقوق و تسهیلات است ، لذا تبیین حق بر پوشش اسلامی در حقوق بین المللی ضروری می باشد، از این رو در پرتو اصل عدم تبعیض و برابری افراد که در تمامی کنوانسیون ها و قوانین بین المللی به آن اشاره شده ، در این مقاله سعی در شناسایی جایگاه حجاب اسلامی در قوانین بین المللی خواهیم داشت.بر این اساس پرسشی که در نوشتار حاظر در پی تبیین آن هستیم این است که جایگاه حجاب اسلامی در قوانین و کنوانسیون های بین المللی کجاست؟.

    کلیدواژگان: حجاب، حقوق بشر، اصل عدم تبعیض، حق آزادی دین
  • محمد مهدی کریمی نیا *، محمدحیدر مطهری، مجتبی انصاری مقدم صفحات 62-76

    در پژوهش حاضر سعی شده است، اسباب فسخ نکاح از منظر فقه امامیه و قانون مدنی افغانستان تبیین شده و موارد اشتراک و افتراق آن دو نیز مورد مقایسه قرار گیرد. اجرایی بودن فقه امامیه و قانون مدنی افغانستان در محاکم این کشور، بحث تطبیقی میان آن دو را ضروری می‌نماید. از بررسی و تحقیق در این زمینه به دست می‌آید که «اسباب فسخ نکاح» در فقه امامیه و قانون مدنی افغانستان، متفاوت از یکدیگر بیان شده است؛ فقهای امامیه سه امر را موجب حق فسخ نکاح می‌دانند که عبارت اند از: وجود برخی از \"عیوب\" در مرد یا زن، \"تدلیس\" و \"تخلف از شرط صفت\". قانون مدنی افغانستان شش امر را موجب فسخ نکاح می داند که به دو دسته تقسیم می شود: الف دسته اول اموری است که سبب وجود خلل در حین عقد می شود و عبارتند از: 1 فقدان یکی از شروط صحت عقد. 2 ‌ جنون و عته. 3 نقصان مهر از اندازه‌ی مهر المثل زوجه. ب دسته دوم اموری است که سبب وجود خلل بعد از عقد می شود و مانع دوام نکاح می‌گردد و عبارتند از: 1 حرمت مصاهره. 2 لعان. 3 امتناع زوجه غیر کتابی از مسلمان شدن، در صورتی‌که زوج او مسلمان شده باشد.

    کلیدواژگان: نکاح، فسخ نکاح، انفساخ نکاح، انحلال نکاح، اسباب فسخ نکاح
  • مهدی حسین پور، مریم امینی * صفحات 77-90

    در این تحقیق رضایت مشتری و پیشینه ها و پیامدهای آن را در زمینه صنعت هواپیمایی مورد بررسی قرارگرفت و همچنین با استفاده از روش تحقیق کیفی می توان از 38نفر از مسافران مصاحبه براساس پروتکل تحقیقاتی انجام شد، حاصل این مصاحبه ها، مجموعه ای از مضامین اولیه بود که طی فرایند کدگذاری باز، گردآوری و از درون آنها مقوله هایی استخراج شد؛ سپس در مرحله کدگذاری محوری، پیوند میان این مقوله ها ذیل عناوین: شرایط علی، پدیده محوری، راهبردها، عوامل زمینه ای، شرایط مداخله گر و پیامدهای نشاط کارکنان در قالب پارادایم کدگذاری محوری تعیین شد؛ در ادامه و در مرحله کدگذاری انتخابی نیز، سیر داستان ترسیم گردید. با استفاده از جمع آوری داده ها و اطلاعات از مشتریان و رضایت انها در مورد روابط میان ملزومات خطوط هوایی، کیفیت پرسنل، رضایت از خطوط هوایی، قصد خرید مجدد و قصد توصیه به دیگران و خرید خطوط هوایی مورد بررسی قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد که مولفه های کیفی و کیفیت پرسنل بر رضایت تاکید دارند و رضایت از نظریات به بازپرداخت و پیشنهادات مثبت بود.

    کلیدواژگان: رضایت مشتری، کیفیت خدمات، کیفیت پرسنل، رضایت شغلی
  • محمد مهدی کریمی نیا *، محمدعلی ابراهیمی، مجتبی انصاری مقدم صفحات 91-113

    مبحث جامعیت دین یکی از مباحث مهم علم کلام به شمار می رود که به خاطر پیدایش برخی مباحث کلام جدیث از جمله قلمرو دین با رویکردی جدید به آن پرداخته شده و نظریاتی مانند دین اقلی و برداشت های نادرست در ضمن آن مطرح شده است. در این راستا اهمیت دارد به واکاوی جامعیت دین اسلام پرداخته شود و دلایل تشریح شوند. جامعیت دین اسلام دلایلی دارد از جمله «جامعیت قرآن کریم»، «داعیه جهانی بودن اسلام»، «مطابقت محتوای اسلام با فطریات بشر»، «وجود اصول و قوانین کاربردی»، «جامعیت احکام اسلام»، «وحیانی بودن اسلام»، «چندبعدی بودن اسلام»، «کامل بودن محتوای دین»، «منسجم بودن محتوای دین»، «ثابت بودن محتوای دین»، «پذیرفتن عناوین ثانویه»، «خاتمیت دین اسلام» و غیره. در این پژوهش با روشی توصیفی- تحلیلی به ارایه مستندات متقن به تشریخ این دلایل خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: دین اسلام، جامعیت، دلائل جامعیت، قرآن کریم، احکام، حقوق، قوانین