فهرست مطالب

کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی - پیاپی 47 (زمستان 1399)

نشریه کاوش نامه زبان و ادبیات فارسی
پیاپی 47 (زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/09
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمود رضایی دشت ارژنه*، سیده زهرا ملک پور صفحات 9-40

    یکی از بخش های چالش برانگیز شاهنامه، قسمت تاریخی آن است که آیا می تواند در مطالعات تاریخی مطمح نظر واقع شود یا افسانه هایی سراپا بشولیده و پریشان است که از آن، طرفی برنمی توان بست. در این جستار، با مطالعه موردی شخصیت بلاش و میزان همگونی روایت شاهنامه با تاریخ های دوره اسلامی، روشن شد که بخش تاریخی شاهنامه نیز می تواند به عنوان منبعی موثق در کنار دیگر منابع تاریخی لحاظ شود؛ چنانکه جانشینی بلاش در غیاب فیروز، انتقال سلطنت از بلاش به قباد، جایگاه والای سوخرا در دوران پادشاهی بلاش، درخواست آشتی خوشنواز در عهد بلاش، چهار سال پادشاهی بلاش و مردم داری او هم در شاهنامه و هم در منابع تاریخی آمده است و هم سویی قابل توجهی بین شاهنامه و تواریخ عهد اسلامی دیده می شود. در عین حال، همان طور که خود منابع تاریخی نیز در بسیاری از موارد اختلاف نظر دارند، در مواردی از قبیل چگونگی مواجهه قباد با سلطنت برادر کوچکترش، بلاش، چگونگی انتقال مسند قدرت از بلاش به قباد، چگونگی رویارویی سوفرا با خوشنواز و رهاندن قباد و ساخته شدن چند شهر به دست بلاش، بین شاهنامه و متون تاریخی ناهمگونی هایی دیده می شود. بنیادی ترین ناهمگونی این است که بر خلاف روایت شاهنامه که به موجب آن، بدون هیچ تنشی، سلطنت از بلاش به قباد می رسد، در بیشتر متون تاریخی، قباد با توسل به پادشاه هیاطله، در پی برکناری بلاش برمی آید، در حالی که این ماجرا در شاهنامه مربوط به بعد از خلع قباد از سلطنت است که برای برکناری برادرش جاماسپ به هیاطله می گرود و نه مربوط به بلاش.

    کلیدواژگان: بلاش فیروز، شاهنامه، تاریخ های دوره اسلامی
  • داوود واثقی خوندابی*، مهدی ملک ثابت صفحات 41-84

    بهاءالدین سلطان ولد یکی از عرفای اندیشمند و از اقطاب طریقه مولویه محسوب می شود که توانست با تشریح و تبیین کلام پدرش مولانا و همچنین انتظام سلسله مولویه، از مکتب فکری خداوندگار محافظت کند و موجبات گسترش آن را فراهم نماید. وی نه تنها شارح اندیشه مولوی است، بلکه در عرصه عرفان به تجارب نابی دست یافته که در آثارش تبلوری خاص دارد.  غور در آثار او بیانگر این حقیقت است که وی تاثیر شگرفی از قرآن کریم پذیرفته است. سلطان ولد خود را مفسر قرآن می داند و معتقد است به علت سلوک عملی در راه حق و ادراک مرتبه فنای فی الله و قدم گذاشتن بر آستان بقای الهی می تواند از غوامض ودایع الهی پرده بردارد و معانی بکر آیات قرآن را آشکارسازد. وی حتی در عرصه غزل سرایی نیز گفتمانی قرآنی دارد و بسیاری از دقایق عرفانی و دینی را با اتکا به کلام وحی تفسیر و تشریح می کند. نگارندگان در این جستارکه مبتنی بر مطالعات کتابخانه ای و با  شیوه توصیفی- تحلیلی است، کارکردهای عرفانی تلمیحات و اقتباس های قرآنی سلطان ولد را در عرصه غزل بررسی می کنند. نتیجه این پژوهش ما را به این نکته رهنمون می شود که استفاده از آیات وحی در غزلیات سلطان ولد بسامد بالایی دارد و ولد از آنها همسو با منظومه فکری و معرفتی خود بهره می گیرد و گاهی به تاویلشان می پردازد. وی از حکایات پیامبران نیز برای تبیین اصول و مبانی سلوک عرفانی استفاده می کند و در بسیاری از موارد، خود را با انبیای عظام مقایسه می کند و حوادث زمان آنها را با حوادث زمان خود وفق می دهد.

    کلیدواژگان: غزلیات سلطان ولد، قرآن، تلمیح، اقتباس، کارکرد عرفانی
  • فاطمه وظیفه دان ملاشاهی*، محمد بارانی، مریم خلیلی جهانتیغ صفحات 85-122

    نمایشنامه یکی از گونه های مهم ادبی است که در ادبیات ایران کمتر به آن توجه شده است. دانش پژوهانی که جرات گام نهادن در این وادی را می یابند، موفق به صید درر ارزشمندی از جنس اساطیر، فرهنگ، تاریخ، داستان، عرفان، فلسفه، باورها و عقاید، زبان و دقایق ادبی می شوند که گر چه سخت به دست می آید، به دست هر کسی نمی آید. وکروم اروشی، نمایشنامه ای شرقی برخاسته از سرزمین هزارتوی تمدن و عرفان و فلسفه اشراقی هند است که توسط کالیداس، یکی از برجسته ترین نویسندگان ادبیات سانسکریت هند، تحریر شده است. نویسندگان این مقاله بر آنند تا ساختار نقشه داستانی این نمایشنامه را  بر اساس بوطیقای ارسطو، به روش توصیفی- تحلیلی و با استفاده از ابزار کتابخانه ای بررسی کنند تا به این سوال اصلی پاسخ داده شود که با وجود مشابهت هایی همچون آغاز و انجام نمایش ها، وجود شخصیت ها، گفتگو ها، و... آیا ساختار نمایشنامه های کهن هند قابل تطبیق با بوطیقای نمایشنامه های کلاسیک یونان هست؟ نتیجه تحقیق نشان می دهد که با وجود مشابهت های ناگزیر، نمایشنامه وکروم اروشی ساختار خاص «داستان در داستان» شرقی را دارد. طرح داستان شامل رویداد هایی جانبی با ساختار اوجگاهی است که هریک استقلال اجرایی دارند و از این جهت نمایشنامه هندی ساختاری اپیزودیک دارد. دخالت خدایان و نیروهای فرازمینی نمایشنامه را از ساختار علت و معلولی ارسطویی دور کرده خردورزی کلاسیسم را از آن می گیرد و به جهت اعتقاد به کارما در میان هندوان، پایان مشخصی برای نمایشنامه وجود ندارد و بنوعی، پایان وقایع آن  مساوی با آغاز دیگری است که به نمایشنامه حالتی دورانی می دهد.

    کلیدواژگان: نمایشنامه، وکروم اروشی، ساختار نقشه داستانی، ارسطو، نمایشنامه کلاسیک
  • مرمر حسامی، اصغر دادبه*، بهرام پروین گنابادی صفحات 123-149
    تقدیرگرایی از موضوعات حوزه علم فلسفه است که در ادبیات نیز راه یافته. برمبنای نظریات فرضیه پردازان، تحلیل زبان در کاربرد واژه هاست. در این روش، عناصر یک زبان، نشانه ها هستند و نظام زبان نمی تواند منحصر به توصیف صورت های زبانی مستقل از کارکردهای فرامعنایی باشد. با توجه به بسامد بالای واژه «بخت» در آثار شعرا، این واژه ها باید به عنوان واژه هایی نشان دار در نظر گرفته شود که ریشه در ناخودآگاه گویندگان آنها دارد. در این مقاله، ارتباط این گونه واژه ها در منظومه «هفت پیکر» نظامی با تقدیرگرایی زروانی بررسی و شیوه تحلیل با نگاهی به نظریه تحلیل گفتمان و بررسی واژه ها در سطح فرامعنایی در نظر گرفته شده است. آنچه در مدل تحلیلی فرکلاف انجام می شود گذشتن از چیستی توصیف متن به سوی چگونگی و چرایی تفسیر و تبیین متن است. در این تحلیل، باید از الگوی سه لایه فرکلاف برای تحلیل گفتمان استفاده کرد که به اصل متن (شامل تحلیل زبانی در قالب واژه ها، دستور، نظام آوایی و انسجام در سطح بالاتر از جمله)، کردار گفتمانی (تولید و مصرف متون) و کردار اجتماعی می پردازد. در این پژوهش، از این سه لایه، بخش «تحلیل زبانی در سطح واژه ها» مورد نظر بوده و ضمن بررسی واژه هایی نشان دار چون بخت و نظایرآن، درباره اغراض ثانوی و مفهوم تاویلی و کهن الگویی آنها بحث شده است. در پایان، با ارایه شواهد، نتیجه گرفته شده که اگرچه نظامی آرای کلامی اشعری را بیان کرده است، ولی هنگام استفاده از واژه هایی نظیر بخت؛ از الگوی تفکر‏‏‏ زروانی پیروی می کند.
    کلیدواژگان: هفت پیکر، تقدیرگرایی (فاتالیسم)، زروان، بخت، تحلیل گفتمان
  • مهدی صادقی، یدالله جلالی پندری*، محمدرضا نجاریان صفحات 153-188

    گوشه ای از فعالیت های ادبی سعدی، قصیده سرایی است. سال ها قبل از دورانی که او پای به عرصه شاعری نهد، زبان قصیده به رشد و کمال خود رسیده بود و شعرا از زبان قصیده سرایان سلف پیروی می کردند. اما در عصر حیات این شاعر بزرگ، بر اثر تحولات اجتماعی-سیاسی، فرهنگ درباری غالب، تغییر یافت و قصیده سرایی با افول مواجه گردید در نتیجه ذهن شاعران با غزل انس گرفت. در این پژوهش، برآنیم تا به این حیطه کوچک از هنرنمایی سعدی (قصیده سرایی) پرداخته، قصاید او را از منظر لطافت های زبانی واکاویم و بدون آنکه به حیطه سبک شخصی شاعر وارد شویم، آنچه را می تواند موجبات نرمی الفاظ را فراهم آورده باشد، نشان دهیم. در همین راستا، سه سطح زبانی یعنی آوایی، لغوی و نحوی، را به شیوه توصیفی-تحلیلی بررسی کرده ایم و با آوردن جدول آماری در بخش هایی از پژوهش، سعی در روشن تر شدن موضوع داشته ایم. سعدی با تسلطی که بر دقایق زبان فارسی دارد، اوزان نرم و جویباری را به خدمت گرفته است. صامت و مصوت ها بیشتر از نوعی هستند که براحتی تلفظ می شوند و چیزی از لطافت شعر نمی کاهند. به ایجاز سخن می گوید در عین حال کلامش روشن و بدون ابهام است. او واژه های نرم را در قصاید بکار گرفته و به شکل مخفف و مشدد کلمات تمایل ندارد. مضامین عرفانی همراه با واژه ها و اصطلاحات آن به صورت مفرد یا ترکیب شده در این اشعار دیده می شوند، گاه زبان و لغات محاوره ای را در چینش ابیات او می یابیم. شگردهای نحوی که موجب شیوایی غزلیات سعدی است در قصاید او نیز راه یافته اند.

    کلیدواژگان: سعدی، قصیده سرایی، زبان قصیده، زبان غزل
  • رقیه فراهانی، علیرضا فولادی* صفحات 189-226
    بحث درباره انواع ادبی، پیوسته از جمله مباحث پراهمیت برای پژوهش گران در حوزه نظریه های ادبی بوده است. از زمان مطرح شدن انواع ادبی عصر ارسطو تحت عنوان «ژانرها» تا به امروز، مباحثاتی جدی و گسترده درباره این موضوع شکل گرفته است. از مهم ترین پرسش ها در این عرصه، چگونگی و چرایی پدید آمدن انواع ادبی تازه است. پرسش هایی از این دست نشان از آن دارد که انواع ادبی در طول حیات خود تغییر و گسترش یافته اند. بر این پایه، مبحث روش ها و انگیزه های تحول انواع ادبی شکل می گیرد. این مقاله که با روش توصیفی-تحلیلی پیش می رود، تلاش دارد ضمن تعریف انواع ادبی، به پرسش چگونگی و چرایی تحول این انواع پاسخ دهد. نتیجه به دست آمده نشان از آن دارد که انواع ادبی جدید، عموما از رهگذر تغییر یا احیای انواع ادبی قدیم و با روش هایی مانند تغییر موضوع، تغییر اندازه، تغییر ماهیت، ترکیب دو یا چند نوع ادبی، تغییر کانون توجه و... پدید می آیند. انگیزه های این تغییرات نیز عبارتند از سفارش یا نیاز جامعه، طرز تعامل اثر با واقعیت، ضرورات ناشی از شیوه بیان، وضعیت خاص مخاطب، کارآمدتر بودن نوع ادبی منسوخ و معرفی آن، و یا هم سو کردن خود با یک خرده فرهنگ.
    کلیدواژگان: انواع ادبی، نظریه ژانر، ترکیب انواع، جامعه شناسی ادبیات
  • امید وحدانی فر* صفحات 227-254
    هر یک از قالب های شعر فارسی از ویژگی های سبکی، ساختاری و محتوایی خاصی برخوردارند که شناخت این ویژگی ها باعث درک درست تر از آن قالب ها می شود. اوحدالدین انوری ابیوردی (575 ه .ق) یکی از شعرای بزرگ زبان فارسی در قرن ششم هجری است که دیوان شعری او در قالب های گوناگون قصیده، غزل، قطعه و رباعی سروده شده است. سبک انوری در اشعار و بخصوص در رباعیاتش، حد واسط سبک های خراسانی و عراقی است. از آنجا که هر قالب شعری در ادبیات نقش قراردادی خاص خود را ایفا می کند، رباعی نیز از قالب های اصیل زبان فارسی است که در خدمت مضامین مختلف از قبیل: گذرا بودن عمر، مضامین عشقی، موضوعات فلسفی، عرفانی و آموزه های تعلیمی قرار گرفته است. تحقیقات مربوط به رباعیات، بیانگر این است که اغلب رباعیاتی ماندگارند که از لحاظ ساختاری سه عنصر توصیف، توصیه و تعلیل و از لحاظ مفهومی، مفاهیم فلسفی، اغتنام فرصت، مضامین تعلیمی، عرفانی و عشقی را داشته باشند. در این جستار با روش توصیفی-تحلیلی و بر پایه منابع کتابخان ه ای به بررسی ساختار و درون مایه 100 رباعی از رباعیات انوری پرداخته شده است. یافته های این پژوهش نشان می دهد که در ساختار رباعیات انوری سه الگوی توصیف، توصیه و تعلیل بدرستی رعایت شده است. انوری از نظر درون مایه، نیز موضوع های مختلفی از جمله مفاهیم فلسفی، عرفانی، عشقی، اغتنام دم و مضامین تعلیمی را دستمایه مضمون سازی خویش قرار داده است که از این منظر رباعی های وی از تنوع مضمونی برخوردارند. مجموع این ویژگی ها، باعث استواری رباعیات این شاعر شده است، تا جایی که می توان رباعی های انوری را از جمله درخشان ترین رباعیات شعر فارسی به شمار آورد.
    کلیدواژگان: انوری ابیوردی، رباعیات، شعر فارسی قرن ششم، ساختار، درون مایه
  • مینا نبئی، رضا فهیمی* صفحات 255-289
    همدلی، یکی از مهارت های دهگانه زندگی در تعریف سازمان جهانی بهداشت است. در پژوهش حاضر، با تکیه بر این مهارت، شخصیت های شاهنامه فردوسی مورد واکاوی روان شناختی قرارگرفته و از این رهگذر، انواع همدلی در این اثر ارزشمند بررسی شده است. این که مفهوم مهارت همدلی در علم روان شناسی چیست؛ چه کسانی در کدام سبک رفتاری و به چه علت بیشتر از دیگران از این مهارت برخوردارند و این که همه همدلی های شاهنامه حقیقی و موثرند یا خیر، از مباحث محوری این نوشتار است. با نگاهی در شاهنامه، درمی یابیم وزیران و مشاوران، پرستندگان (خدمتکاران) و اعضای خانواده شاهان و پهلوانان بیشترین نقش های همدلانه را در این اثر ماندگار دارند. همدلی ها گاهی، حمایتی و مهرورزانه هستند و گاه، از حالت حمایتی، به مصلحتی تبدیل می شوند و گاه، برای رد درخواستی ناروا اتفاق می افتند. در شاهنامه، کسانی که سبک ارتباطی آنها جراتمندانه است، معمولا با دیگران همدلی بهتری دارند؛ زیرا بیان و رفتاری سالم، قاطع و مناسب دارند.
    کلیدواژگان: شاهنامه، فردوسی، مهارت های زندگی، مهارت همدلی، خرد
|
  • Mahmood Rezaei Dasht Arzhaneh *, SEYYEDEH ZAHRA MALEKPOOR Pages 9-40

    One of the most challenging parts of Shahnameh, is historical part,whether it can be considered in historical studies or completely outdated legends that cannot be trusted in historical studies. In this essay, with a case study of Balash and the degree of convergence of the narrative of Shahnameh with the Islamic sources, it became clear that the historical part of Shahnameh can also be regarded as a reliable source along with other historical sources; As succession Balash in the absence of Firouz, the transfer of monarchy from Balash to Ghobad, the supreme position of Sukhra during the reign of Balash, the reconciliation request of Khoshnavaz in Balash period, the four years of the kingdom of Balash and his justice and tolerance,has narrated in both Shahnameh and historical sources, and an interesting Similarity between Shahnameh and the historical Islamic texts is seen. but as historical sources themselves disagree in many cases, the confrontation of Ghobad with the reign of his younger brother, the way of transferring the power from Balash to Ghobad, the confrontation Sufra with Khoshnavaz and the built Several cities by Balash, in Shahnameh and historical texts, there are seen some heterogeneity. But the most fundamental difference is that, contrary to Shahnameh, which, without any tension, monarchy transfer from Balash to Ghbad, in most of the historical texts, Ghobad resorts to Khoshnavaz to overthrow Balash, while this adventure in Shahnameh follows after the reign of Ghobad to removal his brother Gamasp, not Balash.

    Keywords: Balash, Shahnameh, the Islamic Historical texts
  • Davood Vaseghi *, Mahdi Maleksabet Pages 41-84

     Baha Soltan Al-Valad is one of the reflective mystics and one of the pioneers of Molavi,s school of thought who could preserve and develop his father’s school of thinking by describing and explaining his father’s words and organizing Moulaviye chain. He not only was the commentator of Moulavi,s thought, but also he has achieved so many novel experiences in the mysticism which had particular reflection in his works. Comprehensive contemplation in his works shows that he was deeply influenced by Qoran. Soltan Al-Valad considers himself as a commentator of Qoran and believes that he is able to unravel the Qoranic verses and unveil the mystic meanings of Qoran because of his practical succession and understanding the dignity of emanation in God and entering the threshold of divine subsistence.Even in his sonnets, he has Qoranic speech and explains and describes many of the mystic and religious facts using on the verses of Qoran. In this study, the authors investigate the Soltan Al-Valad,s Qoranic allusions and echoes. The results of the study show that the verses of Qoran have been widely used in Solta Av-Valad,s sonnets and he has applied them in line with his thoughts and sometimes he has glossed them. He makes use of the prophet’s anecdotes to explain the principals of mystic deeds and in many cases, he compares himself with the grand prophets and adapts the events of his time with those of the prophets, time.

    Keywords: Allusion, echo, emanation, Qoranic influence
  • Fatemeh Vazifehdan Mollashahi *, Mohamad Barani, Maryam Khalili Jahantigh Pages 85-122

    The play is one of the most important literary genres that has been underestimated in Iranian literature. Vikramōrvaśhi is an eastern play from the labyrinthine land of civilization, mysticism, and illumination philosophy of India, written by Kālidāsa, one of the most prominent writers in the Sanskrit literature of India. The authors of the present paper intend to study the plot structure of this play based on Aristotle’s Poetics by an analytical-descriptive method and using library instruments in order to answer the main question of this research: Are the structures of the old Indian plays comparable to the poetics of classical Greek plays despite their similarities such as the beginning and the performances of the plays, the presence of characters, conversations, etc.? The results of the present research indicate that, despite the inevitable similarities, Vikramōrvaśhi’s play has the story-in-story structure of the Eastern stories. The story plot includes side events with a climatic structure each of which has an executive independence, and accordingly, the Indian play has an episodic structure. The intervention of deities and the extraterrestrial forces have moved the play away from the Aristotelian cause and effect structure, and removed the wisdom of the classicalism from this play, and due to the Hindus’ belief in karma, there is no definite end to the play, and in some way the end of the events equals another beginning which gives the play a circular state.

    Keywords: Play, Vikramōrvaśhi, Plot Structure, Thought, Classic Style
  • Marmar Hessami, Asghar Dadbeh *, Bahram Parvin Gonabadi Pages 123-149
    Fatalism is one of the major discourses in the field of literature. In many of his actions, man accepts the ‎‎free will consciously and unconsciously, but when he fails to resort to fate and believes in and speaks of ‎‎the supreme will that has finally subjugated him. Whereas, based on the theories of theorists such as ‎‎Yule, Brown and Fairclough, discourse analysis is applied to language, it cannot be limited to describing ‎‎linguistic statements that are independent of the purposes and functions that these statements are ‎‎designed to address in human affairs. , Given the high frequency of words like "fortune" in the books of ‎‎many poets and writers, these words should be regarded as "signified" words that carry the meta-‎‎semantic and transnational concept, rooted in the subconscious and ideology of their speakers. In this ‎‎article I will attempt to examine the relationship of these words in "Haft peykar” ‘s Nezami poem with ‎Zurvanian fatalism thinking and to analyze the discourse based on Norman ‎Fairclough 's theory of ‎analysis. In this article, while discussing these vocabulary, the persistence and ‎effect of Zoroastrian-‎Mehri fatefulness on the thoughts and works of writers and poets, as well as the ‎transmission of this ‎thinking to later periods are discussed‎
    Keywords: Fatalism, Zurvanian-Mehri rituals, Fortune, Haft peykar” ‘s Nezami poem, Critical discourse analysis
  • Mehdi Sadeghi, Yadollah Jalali *, MohammadReza Najjarian Pages 153-188

    One of the aspects of literary activities of Saadi, the great poet of 7th century, is related to ghaside. Many years ago, when Saadi steps into poetry arena, odd has been reached perfection, and other poets with his same language were progressing. Saadi's poetry life is associated with the cadence of elegy and his tendency is more to lyrics. In this research we are going to show Saadi's art in this little arena. We look up his adds according to linguistic Persian concern. He speaks as a brevity language. At the same time his words are clear and without ambiguity. Subtle language is as a result of Iraqi style. In which the oldness of inflexions and syntax has been seen less in old coordinates complicated of odds language. Saadi enlists soft words in his odds and he doesn't have any tendency in abbreviation language. Mystical themes with its words and terms has been seen same as singular or merged in his odds. Sometimes we find colloquial language and words in his literatures. Syntactic techniques which cause eloquericy in his lyric poems has been seen in his odd and meter of his poems has become soft and consistent. Consonants and vowels in his odds can pronounced easily and nothing will be diminished in his poems. In this opportunity we look up Saadi's odds in 3 levels of phonetics, lexical and syntactic based on descriptive and analytic method and with the use of statistical table that we try to clear the subject

    Keywords: Saadi, elegy, Lyric, composer, language of elegy
  • Roqayyeh Farahani, Alireza Fouladi * Pages 189-226
    The discussion of literary genres has always been one of the most important topics for researchers in the field of literary theories. Since appearance of the literary genres- Aristotle era- until today, there has been a serious and wide-ranging debate on this issue. One of the most important questions in this field is how and why new literary genres emerged. Questions like these indicate that literary genres have changed and expanded throughout their lives. On this basis, the issue of methods and motives for the evolution of literary genres is formed. This article, which proceeds with a descriptive-analytical method, tries to answer the question of how and why literary types evolve while defining literary types. The result shows that new literary types, generally emerges through changing or reviving old literary types and with methods such as changing the subject, changing the size, changing the nature, combining two or more literary types, changing the focus, etc. Also, the motives of these changes are the order or need of the society, the way the work interacts with reality, the necessities arising from the way of expression, the special situation of the audience, the more effective the outdated and introductory literary type, its adjustment with a subculture and etc
    Keywords: Literary genres, Genre theory, combination of literary genres, Literature sociology
  • Omid Vahdanifar * Pages 227-254
    Each of the forms of Persian poetry has special stylistic and structural features that knowing these features makes a better understanding of those formats. Ouhad al-Din Anwari Abivardi is one of the great Persian poets in the sixth century AH, whose poetry collection has been composed in various forms of ode, lyric, piece and quatrain. Anwari's style in her poems, especially in her quatrains, is the intermediary between Khorasani and Iraqi styles. Since each form of poetry plays a special contractual role in the literature, the quatrain is one of the original forms of Persian language that has been used in various themes such as: transient life, love themes, philosophical topics, educational teachings. Research on quatrains suggests that most quatrains are enduring that structurally have three constructs: description, recommendation, and analysis, and conceptually, philosophical concepts, seizing opportunities, educational, and love themes. In this research, the structure and theme of 100 quatrains of Anwari quatrains have been studied by descriptive-analytical method and based on library sources. The findings of this study show that in the structure of Anvari quatrains, three models of description, recommendation and analysis have been properly observed. From the thematic point of view, philosophical concepts, tail swings, and valuable educational themes have been used, all of which have strengthened the poet's quatrains.
    Keywords: Sixth Century, Quatrains, Structure, Concept, Anvari Abyvardi
  • Mina Nabaei, Reza Fahimi * Pages 255-289
    Empathy is one of the ten life skills in the definition of the world health organisation. In this research, based on the mention skill, the characters of Shahnameh have been psychologically analyzed. In this way, types of empathy have been explored in this valuable work. The concept of empathy in psychology has also been explored. It has also been examined who in which style of behavior and for what reason is more proficient than others, and whether all the empathies of the Shahnameh is genuine and effective, is the central theme of this article. Reflecting on the Shahnameh, we find that ministers and advisers, servants, and members of the kings and heroes' families have the greatest role of empathy in this immortal work and empathy is sometimes supportive and affectionate, and sometimes from supportive to expedient and sometimes used to refuse an inappropriate request. In Shahnameh, those whose communication style is daring usually empathize with others because they have healthy, decisive and appropriate expression and behavior
    Keywords: Shahnameh, Ferdowsi, life skills, empathy, Wisdom