فهرست مطالب

نشریه آمایش سیاسی فضا
سال دوم شماره 4 (پیاپی 8، پاییز 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/06
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محسن جان پرور*، دریا مازندرانی صفحات 248-255

    مدل های مفهومی، نمایشی از یک سیستم هستند که به راحتی مفاهیم انتزاعی روابط بین اشیا در سیستم را به ما نشان می دهند. در واقع، به هر میزان ترسیم مدل ها در عرصه علمی نظام مند و معنی دار باشد، می تواند زمینه درک مسایل و مباحث را بهتر و دقیق‌تر نماید. در این میان، منطقه جنوب غرب آسیا با داشتن امکانات و موقعیت‌های ممتاز جغرافیایی و همچنین با داشتن منابع غنی از اهمیت ویژه ژیوپلیتیکی برخوردار می باشد. اما تحولات این منطقه سبب درگیر شدن بازیگران متنوع و متفاوتی شده است. این بازیگران، با اهداف، ایدیولوژی و رفتار متفاوت و حتی متضاد سبب تداوم بحران در منطقه شده اند. به بیانی دیگر، به هر میزان منبع جغرافیایی قدرتی که زمینه ساز مناسبات ژیوپلیتیک است از ارزش بیشتری برخوردار باشد، زمینه برای جذابیت بیش‌تر جهت ورود و نقش آفرینی بازیگران بیش‌تر و بزرگ تری را فراهم می آورد. بنابراین تحقیق حاضر ضمن ارایه تعریفی نو از ژیوپلیتیک و تقسیم بندی بازیگران ژیوپلیتیکی در سه گروه بازیگران مرکزی و کانونی، بازیگران نیمه پیرامونی و بازیگران پیرامونی، در گام بعدی سعی کرده است با ارایه یک مدل مفهومی، مناسبات ژیوپلیتیکی جنوب غرب آسیا را به‌صورت نظام مند به تصویر بکشد. چرا که شناخت دقیق روابط ژیوپلیتیکی بین این بازیگران به ژیوپلیتیسین ها این امکان را می دهد که برای منطقه نا به سامان جنوب غرب آسیا، بهترین استراتژی را تدوین کنند.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، مدل مفهومی، مناسبات ژئوپلیتیک، جنوب غرب آسیا.*
  • امین بنایی بابازاده* صفحات 256-265

    راه‌های مواصلاتی برای کشورهای آسیایی به دلیل وسعت جغرافیایی قاره کهن از اهمیت خاصی در تبیین سیستم منطقه‌ای برخوردار است. این امر سیاست منطقه‌ای چین را به عنوان قدرتمندترین کشور آسیایی و مولدترین مردم جهان، نسبت به محیط پیرامونی دست‌خوش تغییرات عمده‌ای کرده است. در این بین نقش قفقاز جنوبی به عنوان پل ارتباطی چین با غرب و بازارهای صادراتی اروپا بسیار حایز اهمیت است. لذا پکن با بهره‌گیری از ظرفیت قفقاز به‌عنوان حلقه اتصال منافع استراتژیک خود به‌ویژه در حوزه انرژی و تجارت زمینه افزایش تعاملات را با جمهوری‌های قفقاز جنوبی تحت لوای پروژه جاده اقتصادی ابریشم جدید (یک کمربند، یک راه) فراهم می‌سازد. از سوی دیگر در تاریخ روابط دولت‌های آسیایی و اروپایی، قفقاز به شاه کلید مناسبات قاره‌ای شهرت یافته است. که این نقش مسئولیت دولت‌های قفقازی را در تعامل هرچه مطلوب‌تر با چین دو چندان می‌کند. از این‌رو در پژوهش پیش رو تلاش خواهد شد؛ تا با تاکید بر نگرش تحلیلی و از منظر تیوری سیستم منطقه‌ای، سیاست‌های منطقه‌ای چین در قبال جمهوری‌های قفقاز جنوبی و نحوه اثرگذاری پروژه جاده اقتصادی ابریشم جدید در افزایش دامنه نفوذ پکن در قفقاز جنوبی و نیز تاریخ مناسبات اقتصادی پکن و دولت‌های قفقازی، با توجه به اسناد موجود بررسی شود. در این بین فرضیه پژوهش بر این پایه استوار است که با توجه به استقرار سیاست خارجی چین بر پایه تعاملات اقتصادی با دولت‌های منطقه، افزایش روابط چین با جمهوری‌های قفقاز جنوبی در راستای احداث پروژه جاده اقتصادی ابریشم جدید، موجب تثبیت جایگاه چین در منطقه و تقویت مناسبات در سایر حوزه‌های اقتصادی خواهد شد.

    کلیدواژگان: چین، قفقاز جنوبی، سیستم منطقه ای، مناسبات اقتصادی، جاده ابریشم جدید
  • زهرا احمدی پور*، محمد قاضی صفحات 266-277

    شناخت محیط پیرامونی و تحلیل ژیوپلیتیک شهرهای مرزی همسایه، از مهم‌ترین عواملی است که در راستای برقراری امنیت و گسترش روابط دوجانبه باید مدنظر قرار گیرد که امنیت و آرامش شهرها از جمله عواملی است که کشورها و از جمله شهرهای جنوب غرب آسیا به دنبال آن هستند. در سال‌های اخیر برخی اقدامات کشورهای همسایه یا کشورهای فرامنطقه‌ای، در مناطق شهری، زمینه‌های ناامنی را فراهم کرده است. با درک این مفهوم، ویژگی‌های مرزهای شرقی ایران و روابط ایران و پاکستان از جمله شهرهای زاهدان و کویته را با نگاهی دقیق‌تر و با استفاده از روش توصیفی–تحلیلی بررسی و پرداخته می‌شود.

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک شهری، رقابت، کویته، زاهدان، خشونت شهری
  • هادی ویسی* صفحات 278-287

    منطقه خلیج فارس یکی از مناطق راهبردی و مهم در جهان است که همواره مورد توجه قدرت‌های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای بوده است. در دوره معاصر، منطقه خلیج فارس و کشورهای منطقه جنوب غرب آسیا از پرچالش ترین و مناقشه برانگیزترین مناطق جهان بوده است. این منطقه، کانون داغ بحران‌های ژیوپلیتیکی و محل برخورد تضادهای ایدیولوژیکی و گسل فعال بحران‌های سیاسی و منطقه‌ای بوده است علاوه بر زمینه‌های داخلی، حضور و دخالت قدرت‌های فرامنطقه‌ای و جهانی در فعال سازی و تشدید این چالش‌ها و بحران‌ها نقش بسیار پر رنگی داشته‌اند. گرچه ساختارهای کلان نظام ژیوپلیتیک جهانی بر این فضا سایه افکنده است؛ اما قدرت‌های درون منطقه‌ای (جمهوری اسلامی ایران و عربستان سعودی) در شکل دادن به اتمسفر ژیوپلیتیکی وضع موجود که بر بنیاد ارزش‌های ژیوپلیتیک ایدیولوژیک است نقش بی‌بدیلی داشته‌اند. مقاله حاضر به دنبال بررسی پیامدهای ژیوپلیتیک ایدیولوژیک ایران و عربستان سعودی بر منطقه و ضرورت اتخاذ راهبرد ژیواکونومیک برای برون رفت از چالش‌های ژیوپلیتیکی درون منطقه‌ای است. نتایج پژوهش نشان می‌دهد که اتخاذ راهبرد ژیواکونومیک از سوی دولت ایران و عربستان سعودی می‌تواند زمینه ساز گفتمان همکاری و هم‌گرایی و بسترساز شرایط برای ورود به نظام ژیوپلیتیک جدید منطقه‌ای برای توسعه منطقه‌ای و منطقه گرایی شود.

    کلیدواژگان: ژئواکونومیک، ژئوپلیتیک ایدئولوژیک، هم گرایی، منطقه گرایی، منطقه خلیج فارس
  • امید مستوفی راد صفحات 288-293

    سیاست زاییده و محصول جغرافیاست و مقوله‌ی گردشگری که از بنیان‌های ژیوپلیتیکی کشور ایران است بی تاثیر از نهاد سیاست نبوده و متناسب با تحولات سیاسی و روابط سیاسی با کشورهای جهان در ایران و بعد از پیروزی انقلاب اسلامی از فراز و فرود زیادی برخوردار بوده است. کشور ایران با همه‌ی جاذبه‌های تاریخی، فرهنگی و طبیعی‌اش در سال‌های اخیر توانسته است به یک توفیق نسبی در این زمینه دست یابد که تلاش و توجه فعالان صنعت گردشگری،گسترش شبکه‌ی ارتباطات جمعی، سیاست‌های تسهیل کنندگی دولت‌ها و توجه به زیر ساخت‌های آموزشی و رفاهی از مهم‌ترین دلایل آن بوده است. بدون شک روابط سیاسی کشورها در توسعه‌ی همکاری‌های گردشگری بی تاثیر نبوده و هر چقدر زمینه‌های امنیتی، رفاهی و آموزشی و همچنین اشتراکات تاریخی، فرهنگی و سرزمینی بین دو کشور تقویت شده باشد در گسترش این تبادلات توریستی موثر بوده است. بدین منظور به روش اسنادی، داده‌های مورد نیاز تحقیق از محتوی قوانین و برنامه‌های بالا دستی جمهوری اسلامی ایران جمع آوری شده است. این نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که هر چقدر کشورها از تحکیم روابط سیاسی بیشتری برخوردار باشند توسعه‌ی گردشگری در آن‌ها نمود بیشتری داشته است. که البته در مورد دو کشور ایران و عمان که به‌صورت موردی مطالعه شده است، به خوبی نمایان است. ضمن اینکه در صورت توسعه‌ی بیش‌تر امکانات زیر ساختی، رفاهی و تبلیغاتی از رونق بیشتری برخوردار خواهند شد.

    کلیدواژگان: روابط سیاسی، توسعه‎ی گردشگری، ایران، عمان
  • سید حامد حسینی* صفحات 294-306

    در خاورمیانه معاصر مسئله کردها به‌عنوان بزرگ‌ترین قوم بدون دولت دایما پتانسیل به چالش کشیدن امنیت منطقه را داشته است. این نوشتار سعی دارد که از منظر رهیافت سازه انگاری و با تکیه ‌بر عناصر مادی و معنایی به بررسی ابعاد موضوع بپردازد. سوالی که در این پژوهش فرا روی محقق قرار گرفته این است که نسبت امکانات و محدودیت‌های جدایی‌طلبی اقلیم کردستان عراق چگونه است و وزن کدام‌ یک در ادامه این مسیر هویت طلبی بیشتر است؟ فرض نگارنده در این پژوهش این است که افزایش و گسترش مطالبات قومی در ارتباط با مسئله کردی در عراق هم‌خوانی جدی با مختصات ژیوپلیتیکی و امنیتی هم عراق و هم بازیگران درگیر منطقه ندارد و همچنین با حمایت جدی و واقعی بازیگران فرامنطقه ای نیز همراه نبوده است. در پایان با بررسی سناریوهای محتمل در ارتباط با مسئله استقلال‌ طلبی کردهای عراق این نتیجه حاصل شده است که بحران کردی در آینده نیز ادامه پیدا خواهد کرد و راهکار مشخص و غیر امنیتی برای حل آن از سوی بازیگران درگیر پی‌ریزی نشده است.

    کلیدواژگان: کردها، استقلال طلبی، هویت، قوم گرایی، تمامیت ارضی
|
  • M.Janparvar*, D.Mazandarani Pages 248-255

    Conceptual models are representations of a system that easily show us the abstract concepts of the relationships between objects in the system. In fact, no matter how systematic and meaningful the drawing of models in the field of science, can improve the understanding of issues and topics. Meanwhile, the region of Southwest Asia is of special geopolitical importance due to its privileged geographical facilities and locations, as well as its rich resources. But the developments in this region have caused the involvement of various actors. These actors, with different and even contradictory goals, ideologies, and behaviors, have caused the crisis in the region to continue. In other words, no matter how much the geographical source of power is geopolitically appropriate if there is a basis for more attractiveness to log in and the role of actors too large and large. If you are currently presenting a new tariff on geopolitics and dividing geopolitical actors into three groups: main and focal actors, semi-peripheral actors, and peripheral actors, in the next step you have tried to systematically present the geopolitical relations of Southwest Asia by presenting a conceptual model. Because accurate knowledge of the geopolitical relations between these actors allows geopoliticians to formulate the best strategy for the volatile region of Southwest Asia.

    Keywords: Geopolitics, Conceptual Model, Geopolitical Relations, Southwest Asia
  • Amin Banae babazadeh* Pages 256-265

    Transportation routes for Asian countries due to the geographical size of the ancient continent is of particular importance in explaining the regional system. This has led to major changes in China's regional policy as the most powerful Asian country and the most productive people in the world. Meanwhile, the role of the South Caucasus as a bridge between China and the West and European export markets is very important. Therefore, using the capacity of the Caucasus as a link between its strategic interests, especially in the field of energy and trade, Beijing provides the ground for increasing interactions with the republics of the South Caucasus under the banner of the New Silk Road (One Belt One Road) project. On the other hand, in the history of relations between Asian and European states, the Caucasus has become known as the key to continental relations. This role doubles the responsibility of Caucasian sates in their more favorable interaction with China. Therefore, efforts will be made in the current research, by putting emphasis on the analytical and theoretical perspective of the regional system, to examine China's regional policies towards the South Caucasus republics and the impact of the New Silk Road project on increasing Beijing's influence in the South Caucasus, as well as the history of economic relations between Beijing and the Caucasian sates based available documents. Meanwhile, the research hypothesis is based on the fact that due to the establishment of China's foreign policy based on economic interactions with regional governments, increasing China's relations with the South Caucasus republics to build a new Silk Road economic project, stabilizes China's position in the region and will strengthen relations in other economic areas.

    Keywords: China, South Caucasus, regional system, economic relations, The mew Silk Road
  • Zahra Ahmadipour *, Mohammad Ghazy Pages 266-277

    Understanding the environment and geopolitical analysis of neighboring border cities are the most important factors that should be taken into account to establish security and expand bilateral relations, which are sought after by countries, especially cities in Southwest Asia. In recent years, some actions of neighboring countries or trans-regional countries have led to insecurity in urban areas. By understanding this concept, the characteristics of the eastern borders of Iran and the relations between Iran and Pakistan, including the cities of Zahedan and Quetta, will be studied in detail by employing a descriptive-analytical research method.

    Keywords: Urban geopolitics, Competition, Quetta, Zahedan, Urban violence
  • Hadi Vaisi * Pages 278-287

    The Persian Gulf region is one of the strategic and important regions in the world which has always attracted the attention of regional and trans-regional powers. In the contemporary world, the Persian Gulf region and the countries of the Southwest Asia region have been among the most challenging and controversial regions in the world. This region has been the hotbed of geopolitical crises and the site of ideological conflicts and the active hotspot of political and regional crises. In addition to the domestic context, the presence and involvement of trans-regional and global powers in activating and intensifying these challenges and crises have played a very crucial role. Although the macro-structures of the global geopolitical system have overshadowed this space, the powers within the region (the Islamic Republic of Iran and Saudi Arabia) have played a leading role in shaping the geopolitical atmosphere of the current situation, which is based on ideological and geopolitical values. The current study seeks to examine the ideological and geopolitical implications of Iran and Saudi Arabia for the region and the need to adopt a geo-economic strategy to overcome intra-regional geopolitical challenges. The results show that the adoption of a geo-economic strategy by Iran and Saudi Arabia can pave the way for a dialogue of cooperation and convergence and pave the way for entering a new regional geopolitical system for regional development and regionalism.

    Keywords: Geo-economic, Ideological Geopolitics, Convergence, Regionalism, Persian Gulf Region
  • Omid Mostafavi Rad * Pages 288-293

    Politics is a product of geography and tourism, which is one of the geopolitical foundations of Iran, has not been unaffected by politics and has had many vicissitudes in proportion to political developments and political relations with the world in Iran and after the victory of the Islamic Revolution. Iran, with all its historical, cultural, and natural attractions in recent years, has been able to achieve relative success in this field, and the efforts and attention of tourism industry activists, the expansion of mass communication network, government facilitation policies, and attention to infrastructure, education and welfare have been among the most important reasons. Undoubtedly, the political relations of the countries have not been ineffective in the development of tourism cooperation, and the security, welfare, educational, as well as strengthened historical, cultural, and territorial commonalities between the two countries have been effective in expanding these tourist exchanges. For this purpose, the required data for the research have been collected from the content of upstream laws and programs of the Islamic Republic of Iran by the documentary method. The results show that the more countries have strengthened political relations, the more they are developed in tourism. This is, of course, clear in the case of Iran and Oman, which have been studied on a case-by-case basis. At the same time, if more infrastructure, welfare, and advertising facilities are developed, they will enjoy more prosperity.

    Keywords: Political Relations, Tourism Development, Iran, Oman
  • Sayed Hammed Hosseini* Pages 294-306

    In the contemporary Middle East, the Kurdish problem, as the largest stateless people, has consistently had the potential to challenge regional security. This article tries to examine the dimensions of the subject from the perspective of a constructivist approach and relying on material and semantic elements. The question that the researcher faces in this research is what is the ratio of the possibilities and limitations of the separatism of the Iraqi Kurdistan region and which one weighs more in the continuation of this path of identity seeking? The author assumes in this study that the increase and expansion of ethnic demands related to the Kurdish issue in Iraq are not in line with the geopolitical and security coordinates of both Iraq and the actors involved in the region, nor was it accompanied by serious and genuine support from trans-regional actors. Finally, by examining the possible scenarios related to the issue of Iraqi Kurdish independence, it has been concluded that the Kurdish crisis will continue in the future, and no clear and insecure solution has been found by the actors involved.

    Keywords: Kurds, independence, identity, ethnicity, territorial integrity