فهرست مطالب

طلوع بهداشت - سال بیستم شماره 2 (پیاپی 86، خرداد و تیر 1400)

نشریه طلوع بهداشت
سال بیستم شماره 2 (پیاپی 86، خرداد و تیر 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/12
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سید سعید مظلومی محمود آباد، فاطمه پیغمبری، امیر کبریائی*، عارفه دهقانی صفحات 1-11
    مقدمه

    یایسگی مردان (آندروپوز) یک فرآیند طبیعی سالمندی است که در اثر کاهش تولید هورمون تستوسترون رخ می دهد. با سالمند شدن جمعیت، آندروپوز در حال تبدیل شدن به عنوان یک مشکل بهداشتی جدی است.  با  توجه به مطالعات محدود درخصوص آندروپوز در ایران و نا آشنا بودن مردان با این مفهوم ، مطالعه ای با هدف بررسی آگاهی و نگرش مردان بالای 40 سال شهر میبد درخصوص آندروپوز انجام گرفت.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر از نوع توصیفی مقطعی بودکه بر روی 400 نفر از مردان بالای 40 سال انجام شد. نمونه گیری بصورت خوشه ای بود و داده ها از طریق پرسشنامه محقق ساخته جمع آوری گردید ، سپس با آزمون آنالیز واریانس و آزمون همبستگی پیرسون و آزمون رگرسیون در نرم افزار  SPSS  نسخه 18مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت .

    یافته ها

    براساس نتایج مطالعه، آگاهی مردان درخصوص آندروپوز کم و نگرش آن ها منفی بود ومیانگین نمره آگاهی شرکت کنندگان در پژوهش درخصوص آندروپوز برحسب گروه های سنی (05/0>P)،میزان تحصیلات (05/0>P) و شغل (05/0> P) معنی دار شد و میانگین نمره نگرش آن ها درخصوص آندروپوز بر حسب گروه های سنی (05/0>P) و شغل  (05/0> P) معنی دار شد ولی برحسب میزان تحصیلات (05/0 >p) معنی دار نشد. با توجه به ضریب همبستگی پیرسون، بین میانگین نمره آگاهی و نمره نگرش رابطه آماری معنادار وجود دارد.

    نتیجه گیری

    آگاهی مردان شهر میبد درخصوص آندروپوز کم و نگرش آنها منفی می باشد و آن ها نیاز به آموزش بیشتری درخصوص آندروپوز دارند.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، آندروپوز، هورمون تستوسترون، میبد
  • مریم کاس کلدره، لیلا نجفی*، روح الله زابلی، اسرافیل رشدی صفحات 12-26
    مقدمه

    پرونده الکترونیک سلامت، جمع آوری الکترونیکی اطلاعات « تمام طول حیات یک فرد» می باشد که توسط ارایه دهندگان مراقبت بهداشتی ثبت و در واحد های مختلف نظام ارایه خدمات سلامت به اشتراک گذاشته   می شود. ایجاد پرونده الکترونیک سلامت از اسفند ماه سال 1394 با راه اندازی سامانه سیب به همه دانشگاه های علوم پزشکی کشور ابلاغ شد. این مطالعه به تبیین موانع وکاستی های برنامه پزشک خانواده مبتنی بر پرونده الکترونیک سلامت در دانشگاه علوم پزشکی گیلان پرداخته است.

    روش بررسی

    مطالعه حاضر با رویکرد تحلیل محتوی کیفی، با نمونه گیری هدفمند تا زمان اشباع داده ها انجام شد، تجارب و دیدگاه های 15 نفر از معاونین بهداشتی شبکه های بهداشت و درمان، کارشناسان مسیول گسترش شبکه های بهداشت و درمان، پزشکان خانواده و کارشناس امنیت اطلاعات معاونت بهداشتی دانشگاه با کمک مصاحبه فردی و کسب نظرات مکتوب در سال 99-98 جمع آوری گردید. داده ها وارد نرم افزار MAXQDA  شده و فرآیند تجزیه و تحلیل (باز خوانی مکرر و کدگذاری) انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها در قالب پنج طبقه اصلی شامل محدودیت های: ساختار و نیروی انسانی، مهارت ناکافی برنامه ریزان و ارایه کنندگان خدمت، هماهنگی درون بخشی و برون بخشی، سامانه تحت وب و تجهیزات مربوطه  و بودجه ای با طبقات فرعی متعدد استخراج شد.

    نتیجه‏ گیری:

     برای بالابردن کیفیت اجرای  برنامه پزشک خانواده که هدف آن مراقبت سلامت از جمعیت تحت پوشش است می توان با رفع کاستی های شناسایی شده، استفاده از پرونده الکترونیک سلامت را  در راستای اهداف برنامه پزشک خانواده نهادینه نمود.

    کلیدواژگان: موانع، پزشک خانواده، پرونده الکترونیک سلامت، سامانه سیب
  • حمیده شیری محمدآباد، سید علیرضا افشانی* صفحات 27-38
    مقدمه

    امروزه رفتارهای مقابله ای دین از جمله دعا، امید به خدا و شرکت در مناسک جمعی به عنوان یکی از عوامل تعیین کننده اصلی رفتار های سلامتی تلقی می شود زیرا می تواند اثرات مثبتی بر استراتژی های رفتاری زنان در راستای خودمراقبتی داشته باشد. با وجود این تحقیقات تجربی اندکی در این زمینه وجود دارد و پژوهش حاضر قصد دارد رابطه بین دینداری و خودمراقبتی زنان مورد بررسی قرار دهد.

    روش بررسی

    تحقیق حاضر یک مطالعه مقطعی به شیوه پیمایشی است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه زنان 70-18 ساله شهر یزد در سال 1399 است. حجم نمونه براساس فرمول کوکران 737 نفر تعیین شد و با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای متناسب (PPS) انتخاب شدند. داده ها بر اساس پرسشنامه خودمراقبتی محقق ساخته و دینداری گلاک و استارک جمع آوری شدند.

    یافته ها: 

    نتایج حاصل از بررسی رابطه بین دینداری و خودمراقبتی نشانگر آن است که تاثیر دینداری بر خودمراقبتی، مثبت و معنی دار است (001/0, P<38/0β =). میزان تاثیر دینداری بر خودمراقبتی زنان نیز در منطقه حاشیه 56/0، میانی 38/0 و بالا 36/0 به دست آمد (001/0>P). همچنین بین شدت رابطه بین دینداری و خودمراقبتی در مناطق سه گانه شهر یزد تفاوت معنی داری وجود ندارد (CR<1.96). علاوه براین مدل معادله ساختاری از برازش خوبی برخوردار است.

    نتیجه گیری:

     لازم است به منظور بهبود عملکرد خودمراقبتی در زنان توجه ویژه ای به بسترهای اجتماعی که زنان در آن زندگی می کنند داشته باشیم زیرا تصمیم زنان در اتخاذ رفتارهای مراقبت محور توسط شرایط اجتماعی که آن ها را احاطه نموده است مشروط می گردد.

    کلیدواژگان: استراتژی، خودمراقبتی، دین، زنان
  • سیده معصومه حسینی، احمد سلطان زاده*، سمیرا قیاسی صفحات 39-52
    مقدمه

    برق گرفتگی یکی از مهمترین حوادثی است که منجر به مرگ ومیر می شود. توجه به عوامل مرتبط با برق گرفتگی می تواند باعث کاهش بروز این نوع حوادث و پیامدهای آن شود. این مطالعه با هدف تحلیل پارامترهای تاثیرگذار بر حوادث برق گرفتگی طراحی و انجام شده است.

    روش بررسی

    این مطالعه یک بررسی و تحلیل گذشته نگر از نوع توصیفی-تحلیلی بود که در استان تهران در سال 1399-1398  انجام شده است. این مطالعه بر روی حوادث برق گرفتگی طی بازه زمانی 8 ساله (1390-1397) انجام شد. ابزار جمع آوری داده های این مطالعه شامل گزارش 220 حادثه مورد مطالعه در اداره کار استان تهران بود. در این مطالعه از تحلیل رگرسیونی لجستیک چندمتغیره استفاده شده است. سطح معنی داری در این مطالعه 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها: 

    نتایج مدل سازی عوامل موثر بر پیامد حوادث برق گرفتگی نشان داد شش پارامتر سن، سابقه کار، میزان تحصیلات، زمان حادثه در روز، اعمال ناایمن و مجموعه علل بروز حادثه با نوع آسیب ناشی از حوادث برق گرفتگی دارای ارتباط معنی دار بودند (005/0>p). بیشترین تاثیر بر پیامد حوادث برق گرفتگی به ترتیب مربوط به پارامترهای اعمال ناایمن، علل بروز حادثه و زمان حادثه در روز با نسبت شانس 8/4، 19/2 و84/1 بود.

    نتیجه گیری: 

    یافته های این مطالعه بیانگر این بود که حوادث برق گرفتگی و پیامد ناشی از آن می توانند تحت تاثیر پارامترها و عوامل مختلف قرار گرفته و شدت آن ها ناشی از نقش این عوامل تشدید یافته و یا کاهش یابد. مهمترین فاکتورهای موثر بر پیامد حوادث برق گرفتگی شامل اعمال ناایمن مانند خطای درک و خطای مبتنی بر مهارت بود.

    کلیدواژگان: حادثه، برق گرفتگی، مدل سازی، اعمال ناایمن
  • محمدحسین سلمانی، رضا بخشی، رضا قاسمی نژاد، فرخ لقا ثروت، ماهرخ جلیلی* صفحات 53-62
    مقدمه

    فلزات سنگین موجود در رنگ های شیمیایی باعث آلودگی محیط ازجمله هوای کارگاه های صافکاری و نقاشی می شود و می تواند سلامت کارگران را به خطر بیندازد. یکی از راهکارهای کاهش مضرات فلزات سنگین، افزایش میزان آگاهی و اطلاعات شاغلین در این کارگاه ها با مضرات فلزات سنگین است که در بهبود ایمنی هنگام کار بارنگ موثر است. بدین منظور، این مطالعه باهدف تعیین وضعیت آگاهی، نگرش و عملکرد فعالان شاغل در کارگاه های صافکاری و نقاشی در زمینه مضرات فلزات سنگین و نحوه ی عملکرد آن ها در شهر یزد انجام شد.
     

    روش بررسی

    این مطالعه، توصیفی-تحلیل از نوع مقطعی، بر روی 40 نفر از کارگران شاغل در کارگاه صافکاری و نقاشی شهر یزد انجام شد. اطلاعات دموگرافیک، آگاهی، نگرش و عملکرد افراد با پرسشنامه 37 گزینه ای جمع آوری گردید. تجزیه وتحلیل داده ها با آزمون های کلموکروف اسمیرنوف و اسپیرمن با نرم افزار آماری  SPSS نسخه 20  انجام شد.

    یافته ها: 

    میانگین سنی افراد شرکت کننده در مطالعه 43/10 ± 8/41 سال بود و نزدیک به 90 درصد از آن ها تحصیلاتی پایین تر از تحصیلات دانشگاهی داشتند. میانگین نمره آگاهی، نگرش و عملکرد این افراد به ترتیب 38/0±59/1، 41/0±57/2 و 34/0±89/1 بود. نتایج نشان داد که بین متغیر سن و میزان تحصیلات با متغیرهای آگاهی و نگرش رابطه معنی داری وجود ندارد (05/0>p) اما بین متغیرهای سن (553/0=R) و سابقه کار (542/0=R) با میزان عملکرد شاغلین همبستگی معنی دار و مثبت وجود دارد (05/0<P). همچنین میزان آشنایی نقاشان با مضرات فلزات سنگین موجود در رنگ بر سلامتی آن ها کم بود.

    نتیجه گیری: 

    با توجه به اثر سوء فلزات سنگین موجود در رنگ ها بر محیط زیست و سلامتی انسان و اینکه سطح آگاهی، نگرش و عملکرد کارکنان شاغل در کارگاه های نقاشی کم است. به منظور حفظ سلامتی شاغلین، افزایش سطح آگاهی آن ها در خصوص مضرات فلزات سنگین و ذخیره شدن این فلزات در بافت بدن و متقابلا آگاهی در عملکرد آن ها در استفاده از وسایل حفاظت فردی در هنگام رنگ پاشی توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: آگاهی، نگرش، عملکرد، فلزات سنگین، صافکاری و نقاشی خودرو، یزد
  • اسماعیل علیزاده، امیر محمدی، مریم فرجی* صفحات 63-74
    مقدمه

    هدف از این مطالعه طراحی و ارزیابی نرم افزار جامع آموزش دانشجویان رشته مهندسی بهداشت محیط (نجبام)  مبتنی بر گوشی های هوشمند با هدف آموزش نحوه صحیح گندزدایی میوه و سبزیجات بود.

    روش بررسی

    این پژوهش کاربردی به روش توسعه ای  در دو مرحله طراحی و ایجاد نرم افزار تحت سیستم عامل اندروید و ارزیابی میزان رضایتمندی با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی در بین 81 نفر از دانشجویان رشته مهندسی بهداشت محیط دانشگاه علوم پزشکی کرمان انجام شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS  نسخه 24 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها

    نتایج مطالعه نشان داد که 8/77 % از دانشجویان شرکت کننده در مطالعه زن، 64% در گروه سنی 20 تا 30 سال، 67% دانشجوی مقطع کارشناسی و 31% سال چهار دانشگاه بودند. بیش از 86 درصد کاربران نصب نرم افزار را آسان ذکر کرده اند. بیش از 92 درصد کاربران عنوان کردند که فهم مطالب علمی موجود در نرم افزار آسان و اطلاعات ارایه شده در آن به روز بوده است. به طور کلی 8/93 درصد دانشجویان کاربرد نرم افزار و ارتباط با سازندگان آن را آسان می دانستند. هم چنین 53% از دانشجویان استفاده از نرم افزار را نسبت به مطالعه متون ترجیح می دادند.

    نتیجه گیری

    با توجه به اینکه نرم افزار می تواند اطلاعات مفیدی را در اختیار کاربران قرار دهد و همچنین ارزیابی نرم افزار بین دانشجویان نتایج مطلوبی داشت، لذا طراحی و کاربرد این نرم افزار می تواند در زمینه ارتقاء سطح آموزش دانشجویان این رشته مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: گندزدایی، سبزی و میوه، نرم افزار، آموزش
  • محمدعلی مروتی شریف آبادی، الهام آزاد شریف آبادی*، علیرضا دانش کاظمی، حسین فلاح زاده، محمدجواد زارع، بهنام باقری صفحات 75-88
    مقدمه

    سلامت دهان و دندان یکی از جنبه های مهم بهداشت عمومی است و افراد دارای مشکلات روانی، در معرض خطر بیشتر بیماری های دهان و دندان هستند. هدف از این مطالعه بررسی وضعیت سلامت دهان ودندان و ارتباط  آن با  عوامل جمعیت شناختی در افراد با سابقه برخی مشکلات روانی است.

    روش کار

    مطالعه حاضر و به صورت توصیفی مقطعی و با استفاده از داده های پایه کوهورت پرشین در شاهدیه یزد انجام شد. در این مطالعه2287 شخص بزرگسال 30 تا 75 ساله با سابقه برخی مشکلات روانی (افسردگی ،اختلال در یادگیری، اختلال در حافظه، سایر اختلالات روانپزشکی) که در بازه زمانی 22/2/1394 تا 30/6/1396 به تدریج درمطالعه وارد شده بودند، مورد بررسی قرار گرفتند. شاخص DMFT  و وضعیت رفتارهای بهداشت دهان و دندان  در آنها مورد بررسی قرار گرفت. از آماره های توصیفی برای بررسی ویزگی های پایه ای شرکت کنندگان و  از آزمون های من-ویتنی وکروسکال والیس به منظور  ارزیابی تفاوت میانگین شاخص DMFT  در متغیرهای جمعیت شناختی استفاده شد. سطح معنی داری آزمون 05/0 در نظر گرفته شد.

    یافته ها

    سی درصد شرکت کنندگان مرد و 70درصد زن بودند و میانگین سنی آنان  17/9±17/48 بود. میانگین نمره DMFTدر بین تمامی شرکت کنندگان (با دندان مصنوعی و بدون دندان مصنوعی)   4/8±99/20 بود. میانگین دندان های از دست رفته، پوسیده وترمیم شده به ترتیب 12/11± 13/15، 1/3±96/1، 66/4±9/3 بود

    کلیدواژگان: رفتارهای بهداشت دهان و دندان، مشکلات روانی
  • شقایق میرزاده اهری، امیرحسین محوی*، رضا جلیل زاده ینگجه، یوسف دادبان شهامت، افشین تکدستان صفحات 89-104
    مقدمه

    آمونیاک به شکل یون آمونیوم علاوه بر سمی بودن، قادر است اکسی‍ژن محلول آب های پذیرنده را پایین آورده و حیات موجودات آبزی را به خطر بیاندازد. هدف از این تحقیق حذف آمونیوم به روش  اکسیداسیون با روش ازن زنی کاتالیزوری و جذب با زیولیت کلینوپتیلولایت است.

    روش بررسی

    روش تحقیق به صورت آزمایشگاهی است. ابتدا PH بهینه جذب آمونیم بر کاتالیست کربنی (g/L 5)، زیولیت های گرمسار و فیروزکوه و اکسیداسیون تعیین شد. سپس در فرایند ازناسیون کاتالیزوری اثر سایر متغیرهای بهره برداری مانند غلظت کاتالیست کربنی (5/0 تا 50  گرم در لیتر) و زمان ماند بر راندمان حذف آمونیوم بررسی شد. سپس اثر پارامترهای زمان تماس، غلظت ماده جاذب بر جذب باقیمانده آمونیم و نیترات تولید شده توسط فرایند اکسیداسیون با زیولیت ها و مدیفای های آنها بررسی شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد PH  بهینه برای فرایند جذب کربنی آمونیم، ازناسیون کاتالیزوری و زیولیت به ترتیب  8 ، 9  است. این در حالی است که بیشترین راندمان حذف نیترات در  PH 4 است. بیشترین ظرفیت جذب آمونیم مربوط به زیولیت طبیعی فیروز کوه و معادل mg/g 5/18 بود و اثر لیگاند و اصلاح اسیدی سبب کاهش به ترتیب 12 و 14 درصدی ظرفیت جذب شده بود. بیشترین راندمان حذف نیترات توسط زیولیت اصلاح شده لیگاندی گرمسار معادل 98% و ظرفیت جذب mg/g 2/11 است. در فرایند تلفیقی  COPو جذب غلظت آمونیوم mg/L 10 به mg/L 6/0رسید.

    نتیجه گیری

    این روش سبب حذف موثر آمونیم می گردد و اصلاح زیولیت با سورفاکتانت کاتیونی سبب افزایش راندمان حذف نیترات می شود و غلظت همه آلاینده ها را به زیر مقادیر استاندارد می رساند.

    کلیدواژگان: آمونیوم، جذب، آب، ازناسیون کاتالیزوری، نیترات، زئولیت، کلینیپتولولایت
|
  • Seyad Saeed Mazloomi, Fateme Payghambari, Amir Kebrieae*, Arefe Dehghani Pages 1-11
    Introduction

    Menopause is a natural aging process that occurs due to decreased production of testosterone. As the population ages, andropause is becoming a serious health problem. Due to the limited studies on andropause in Iran and the unfamiliarity of men with this concept, a study was conducted to investigate the knowledge and attitudes of men over 40 years old in Meybod about andropause.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 400 men over 40 years of age. Sampling was cluster sampling and data were collected through a researcher-made questionnaire, and then analyzed by analysis of variance, Pearson correlation test and regression test in SPSS software version 18.

    Results

    Based on the results of the study, menchr('39')s knowledge about andropause was low and their attitude was negative and the mean score of participantschr('39') knowledge about andropause by age groups (P <0.05), education (P <0.05) and occupation (P <0.05 was significant and the mean score of their attitude towards andropause was significant in terms of age groups (P <0.05) and occupation (P <0.05) but in terms of education (P> 0.05). ) did not make sense. According to Pearson correlation coefficient, there is a statistically significant relationship between the mean score of knowledge and the score of attitude.

    Conclusion

    The knowledge of men in Meybod about andropause is low and their attitude is negative and they need more education about andropause.

    Keywords: Knowledge, Attitude, Andropause, Testosterone, Meybod
  • Maryam Kaskaldareh, Leila Najafi*, Rouhollah Zaboli, Israfil Roshdi Pages 12-26
    Introduction

    Electronic health record is electronic data of “entire life of a person” registered by healthcare providers and shared in different health centers. The electronic health record has been announced to all medical universities of the country since March 2016 by launching the Integrated Health System (SIB). This study explains the barriers and shortcomings of the family physician program based on electronic health records in Guilan University of Medical Sciences. 

    Methods

    this qualitative content analysis study  with a  purposefull sampling  was conducted until data saturation time; Experiences and viewpoint of 15 assistants of health networks, Authorities of Health networks development, family physicians and expert of information security of University were collected through individual interview and notes in 2019-2020. Data were entered into MAXQDA software and the process of analysis (repeated reading and coding) was performed.

    Results

    Findings were extracted in the form of five main categories including constraints: Structure and manpower, insufficient skills of planners and service providers, internal and external coordination, web-based system and related equipment, budgets with several subcategories.

    Conclusion

    In order to improve the quality of the implementation of the family physician program, which aims to provide health care to the covered population, the use of electronic health records can be institutionalized with the objectives of the family physician program by eliminating the identified shortcomings.

    Keywords: Barriers, Family physician, Electronic health record, SIB
  • Hamideh Shiri Mohammadabad, Seyedalireza Afshani* Pages 27-38
    Introduction

    Today, religious coping behaviors such as prayer, hope in God and participation in collective rituals are considered as one of the main determinants of health behaviors because it can have positive effects on womenchr(chr('39')39chr('39'))s behavioral strategies with the aim of self-care. However, there is little empirical research in this scope and the present study intends to investigate the relationship between religiosity and self-care of women.

    Methods

    The present research was a survey cross-sectional study. The population of this study included all Women 18-70 years old, the city of Yazd in 2020. The sample size was determined based on Cochran formula 737 and was used with Probability Proportionate to Size Sampling (PPS). Data based on a researcher-made self-care questionnaire and religiosity standard questionnaire were collected.

    Results

    The results on the relationship between religiosity and self-care revealed that the effect of religiosity on self-care was positive and significant (β= 0.38, p<0.001). The effectiveness rates of religiosity on womenchr(chr('39')39chr('39'))s self-care in the marginal, the middle, and the upper areas were 0.56, 0.38, and 0.36, respectively (p<0.001). Also, there was no significant difference between the intensity of the relationship between religiosity and self-care in the three areas (CR<1.96). Also, the structural equation model had a good fit.

    Conclusions

    It is necessary that since womenchr(chr('39')39chr('39'))s decision to adopt care-oriented behavior is conditioned by the social conditions that surround them, we should pay special attention to the social contexts in which they live to improve self-care performance in them.

    Keywords: Strategy, Self-Care, Religion, Women
  • Seyedeh Masumeh Hosseini, Ahmad Soltanzadeh*, Samira Ghiyasi Pages 39-52
    Introduction

    Electrocution is one of the most important accidents that lead to death. Considering the factors related to the electrocution accidents can reduce the incidence of this type of accidents and their consequences. This study was designed and conducted with the aim of analyzing and modeling the parameters affecting electrocution accidents.

    Method

    This study was a retrospective descriptive-analytical study that was conducted in Tehran province in 2019-2020. This study was performed on electrocution accidents over a period of 8 years (2011-2018). The data collection tool included the report of 220 cases studied in Tehran Labor Office. In this study, multinomial logistic regression analysis has been used. Significance level in this study was considered 0.05.

    Results

    The findings of modeling the factors affecting the consequences of electrocution accidents showed that six parameters including age, work experience, education, time of accident, unsafe acts and the set of causes of accidents had a significant relationship with the type of damage caused by electrocutions (p<0.005). The greatest impact on the consequences of electrocution accidents were related to unsafe acts , the causes of the accident and the time of the accident per day with an odds ratio of 4.8, 2.19 and 1.84, respectively.

    Conclusion

    The results indicated that electrocution accidents and their consequences can be affected by various parameters and factors and their severity can be intensified or reduced due to the role of these factors. The most important factors influencing the consequences were included unsafe acts such as perceptual errors and skill-based errors.

    Keywords: Accident, Electrocution, Modeling, Unsafe Acts
  • MohammadHassein Salmani, Reza Bakhshi, Reza Ghasemi Nejad, Farokhlegha Servat, Mahrokh Jalili* Pages 53-62
    Introduction

    Heavy metals in chemical paints pollute the environment, including the refineries and painting workshops air, and can damage the workerschr('39') health. The level of knowledge and information of the workers in painting workshops with the harms of heavy metals is effective in improving their safety. The present study  investigated the knowledge, attitude and practice of activists working in the refining and painting workshop about the damages of heavy metals on their health in Yazd city.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was performed on 40 workers in the refining and painting workshop in Yazd city. Demographic information, knowledge, attitude and practice of individuals were collected with a 37-item questionnaire. Data analysis was performed by Kolmogorov Smirnov and Spearman tests with SPSS ver 20 statistical software.

    Results

    The mean age of the considering subjects was 41.8 ± 10.43 years, which nearly 90% of the participants in the study had under university education. The mean scores of knowledge, attitude and practice of the participants were 1.59 ± 0.38, 2.57 ± 0.41 and 1.89 ± 0.34, respectively. The results showed that there was no significant relationship between age and education with the variables of knowledge and attitude (p> 0.05) but There was (p <0.05) a significant and positive correlation between the variables of age (r = 0.555) and work experience (r = 0.542) with the performance of employees, also the familiarity degree of painters with the harms of heavy metals on their health was low.

    Conclusion

    Due to the adverse effects of heavy metals on human health and the low level of awareness, attitude and practice of workers in painting workshops, It is recommended to maintain the workerschr('39') health, increase their awareness about the presence of heavy metals, storage these metals in body tissue, and knowledge of their performance to use the personal protective equipment during painting.

    Keywords: Knowledge, Attitudes, Practices, Heavy metals, Car refinishing, painting, Yazd
  • Ismaeil Alizadeh, Amir Mohammadi, Maryam Faraji* Pages 63-74
    Introduction

    This study aimed to design and assess theeducational integrated software of Environmental Health Engineering Students (NAJBAM) based on Smartphone for education of cleaning and disinfection of vegetables and fruits.

    Methods

    This applied research by development method was conducted in two stages; design and construct of mobile application under android operating system and survey satisfaction through the electronic questionnaire among 81 environmental health engineering students, Kerman University of medical sciences. Finally, the data were analyzed by SPSS version 24.

    Results

    Results showed that 77.8% of students in this study were women, 64% in the age group of 20 to 30 years, 67% bachelor student and 31% in the fourth year of university. More than 86% of students declared that it was easy to install the application. More than 92% users reported that understand of application was easy and information was up to date. Totally 93.8% of students stated that it was simple to use the software and communicate with manufacturers. Also 53% of them preferred to use this mobile application compared to the text study.

    Conclusion

    becauce  the software can provide useful information for users and also evaluation of students had good results, so its design and usage can be useful to upgrading the level of education of students in this field.

    Keywords: Disinfection, Vegetables, Fruits, Application, Education
  • MohamadAli Morowatisharifabadi, Elham Azad*, AliReza Daneshkazemi, Hossein Fallahzadeh, MahammadJavad Zare, Behnam Bagheri Pages 75-88
    Introduction

    Oral health is one of the most important aspects of public health and people with mental health problems are at higher risk of oral diseases. The aim of this study was to evaluate the oral health status of adults aged 30-75 years with some mental health problems in a sample of Iranian population.

    Methods

    This cross-sectional study was performed using Persian cohort baseline data in Shahedieh, Yazd. In this study, 2287 people aged 30 to 75 years with a history of some mental problems (depression, learning disabilities, memory disorders, other psychiatric disorders) who were gradually included in the study between 12/5/2015 and 21/9/2017.  In this study, data related to the DMFT (Decayed, Missing, and Filled Teeth) index and the status of oral health behaviors were analyzed. Descriptive statistics were used to examine the basic characteristics of the participants and Mann-Whitney and Kruskal-Wallis tests were used to evaluate the difference between the mean DMFT index in demographic variables. The significance level of the test was considered 0.05.

    Results

    Most of the participants (70%) were female and their mean age was 48.17 ± 9.17. The mean and standard deviation of DMFT score among all participants (with and without dentures) was 20.99± 8.4. The mean and standard deviation of missing, decayed and filled teeth were 1.13 ±11.12, 1.96 ±3.15 and 3.9 ± 4.66, respectively. Of the subjects, 23.7% used teeth floss, 1.8% used mouthwash and 24.9% once, 3.5% twice, 1.3% three times a day, 19.2% did not brush at all and 22% did not brush because of dentures. There was a significant relationship between DMFT (p <0.001) and the variables of number of brushing times, flossing, age, social class, level of education, marital status.

    Conclusion

    DMFT index is undesirable among people with some mental problems and this index is associated with most demographic variables and oral health behaviors. Training and raising the level of awareness in these people is recommended.

    Keywords: Oral health behaviors, decayed, Missed, filled teeth (DMFT), mental problems
  • Shaghayegh Mirzade Ahari, Amir Mahvi*, Reza Jalilzadeh Yangejeh, Yousef Dadban Shahamat, Afshin Takdastan Pages 89-104
    Introduction

    Ammonia in form of ammonium ions is toxic and could decrease the dissolved oxygen in water and endanger the aquatic life. The aim of this study is the removal of ammonium using oxidation and adsorption by catalytic ozonation and clinoptilolite zeolite, respectively.

    Methods

    The research method is Experimental. First, optimal pH of ammonium adsorption on carbon catalyst (5 g/L), Garmsar and Firoozkooh zeolites and oxidation were determine. Then, in catalytic ozonation process, the effect of other variables on ammonium removal efficiency such as the concentration of carbonic catalyst (0.5- 50 g/L) and the reaction time were investigated. Then the effect of retention time and adsorbent concentration on adsorption of the remaining ammonium and nitrate produced by the oxidation process using zeolites and their modifications were determined.

    Resuts:

     The results showed that optimum pH for the ammonium adsorption process by carbon catalyst, catalytic ozonation and zeolite was 8, 9 and 8, respectively. However, the optimum pH 4 was determined for nitrate removal. The highest ammonium absorption capacity was related to natural Firoozookh zeolite and 18.5 mg/g, and the effect of ligand and acid modification decreased 12 and 14% of absorbed capacity, respectively. It is also, the highest nitrate removal efficiency was related to Garmsar ligand modified zeolite (98%) and an absorption capacity of 11.2 mg/g. In the COP/absorption process the concentration of ammonium was decreased to 0.6 m /L.

    Conclusion

    This method effectively eliminates ammonium, and the modification of zeolite with cationic surfactant increases the efficiency of nitrate removal and the concentrates of all pollutants are brought below standards.

    Keywords: Adsorption, Ammoniume, Catalytic ozonation, Nitrate, Water, Zeolite, Clinoptilolite