فهرست مطالب

شاهد اندیشه - پیاپی 1 (تابستان 1398)

نشریه شاهد اندیشه
پیاپی 1 (تابستان 1398)

  • تاریخ انتشار: 1398/06/01
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن ظریفی نیا صفحات 9-37

    تفکرات عاشورایی مهمترین راهبرد رزمندگان اسلام در مواجهه با عوامل غیریت‌ساز است. این مفهوم مجموعه‌ای از اندیشه‌ها و سبک‌ زندگی جهادی امام‌حسین(ع) در گستره دین محمدی است و اصول رفتاری امام و اصحاب او را در عرصه‌های جدال با مخالفان شریعت به منصه ظهور گذارده است. مطالعه این ظرفیت، دستاورد عزت، قوت و سعادت جامعه بشری را در بر دارد. مطلب حایز اهمیت، شناخت تاثیرات چنین تفکراتی بر رزمندگان دفاع ‌مقدس است. فایده این شناخت، یافتن هویت جهادی برگرفته از اندیشه عاشورایی است. سعی پژوهش پیش‌رو آن‌ ‌است‌ که شاخصه‌های عاشورایی را در رمان«باغ بهشت» با استفاده از روش گفتمانی «ارنستو لاکلاو» تحلیل‌ محتوا کند. این روش، پیوند خردمندانه مولفه‌ها را برای خلق هویت جهادی به مخاطب منعکس می‌سازد. یافته‌ها نشان می‌دهد عملکرد عاشورایی رزمندگان، ضمن تشکیل فضای انسان‌ساز، مقاومتی را ایجاد کرده است که ثبات آن، دستاورد استقلال و امنیت کشور را نیز به‌دنبال خواهد داشت. 

    کلیدواژگان: اندیشه عاشورایی، خردورزی، ادبیات داستانی، رمان دفاع مقدس، هویت جهادی، رمان باغ بهشت
  • رسول یوسفی رامندی*، محسن ابن الدین، فاطمه حداد صفحات 39-64

    سینما پدیده ای است که مساله جذابیت و تاثیرگذاری آن همواره مورد توجه محققان قرار داشته و این امر در معرفی و عمق بخشی به ابعاد مختلف فرهنگی بسیار استفاده می شود؛ که یکی از ابعاد خاص ایران موضوع دفاع مقدس است. با این حال به رغم اهمیت موضوع دفاع مقدس و نیز ظرفیت های سینما در تاثیرگذاری، شاهد عدم اثربخشی مطلوب آن در جامعه هستیم. چرا که تحقیقات بیانگر کاهش اقبال عمومی به این گونه فیلم ها در قیاس با سایر ژانرهای سینمایی به خصوص بین جوانان است. این مقاله با رویکرد توصیفی تحلیلی و با روش پیمایشی به دنبال رتبه بندی عوامل موثر بر تقاضای سینمای دفاع مقدس در جوانان است. بنابراین، جامعه آماری این پژوهش جوانان بالای 18 سال و آشنا با مباحث سینما بودند که براساس فرمول کوکران، 212 نفر از دانشجویان مدرسه هنری حوزه انقلاب اسلامی برای نمونه انتخاب شدند. نتایج حاصل، عوامل موثر بر تقاضای سینمای دفاع مقدس را در سه طبقه «عوامل درونی فیلم»، «عوامل بیرونی فیلم» و «عوامل محیطی» تقسیم کرد. درمجموع می توان بیان داشت که عوامل درونی در دست فیلمسازان، موثرترین عامل بر تقاضای فیلم های دفاع مقدس هستند.

    کلیدواژگان: تقاضای خرید، سینمای دفاع مقدس، تحقیق پیمایشی
  • عبدالله حمیدزاده*، احمد الستی، ایمان زکریایی کرمانی، فاطمه احمدی صفحات 65-88
    ویژگی رسانه های تصویری، مبلغین دینی را بر آن داشته تا از این عامل ارتباطی در رساندن پیام و متاثر نمودن مخاطبان به نحو مطلوب استفاده نمایند. افراد مختلف جامعه، اعم از بزرگسال، نوجوان و کودک، در معرض تاثیرات تلویزیون قرار دارند و فیلم های مستند به عنوان گونه ای از فیلم می توانند بر ذهن و رفتار مخاطبان تاثیرگذار باشند. این مقاله با هدف بررسی اثرگذاری مستند روایت‏فتح بر التزام دینی مخاطبان صورت پذیرفته است و مذهب به عنوان پیام و رسانه به منزله حامل و ناقل پیام به سوی مخاطب در نظر گرفته شده است. در این راستا برای گردآوری داده ها، از پرسشنامه ساخته شده توسط محقق استفاده شده است. جامعه آماری مورد نظر شامل کلیه دانش آموزان دختر دوم دبیرستان های غیرانتفاعی و با استفاده از فرمول کوکران به عنوان حجم نمونه به صورت نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده است. نتایج حاصل نشان داد که مستند روایت فتح بر التزام دینی مخاطبان موثر است.
    کلیدواژگان: فیلم مستند، روایت‏ فتح، التزام دینی، مخاطبان نوجوان
  • احمدعلی قانع* صفحات 89-106
    در طول تاریخ بشر همیشه ستمکاران و ستم دیدگانی بوده و هستند و در تعالیم الهی پیامبران (علیهم السلام)، امر به کمک و حمایت از مظلوم و مقابله با ظالم و ستمگر و طاغوت به عنوان اصل اساسی حرکت دعوت پیامبران (علیهم السلام) شناخته شده است. ضرب المثل چراغی که به خانه رواست به مسجد حرام است یا به ما چه ربطی دارد و امثال آن از اعتبار لازم برخوردار نبوده؛ بلکه احادیث اسلامی، بنی آدم را همه اعضای یک پیکر می داند. پژوهش پیش رو با بازخوانی برخی از آیات و روایات، همچون آیه اذن به جهاد برای مظلومان و قاعده فقهی تعظیم شعایر و نفی سبیل و حدیث مشهور وجوب اهتمام به امور دیگران، درصدد اثبات این معنا است که حمایت و دفاع جمهوری اسلامی ایران از ملت های مظلوم دنیا و ازجمله کشورهای اسلامی مورد تجاوز و ستم مستکبران و تروریست ها قرار گرفته، از چه پشتوانه های فقهی و شرعی، برخوردار است. است
    کلیدواژگان: جمهوری اسلامی ایران، ملل مظلوم جهان، همکاری و حمایت، دفاع از مظلوم، اهتمام به امر انسان ها
  • ابراهیم یاقوتی* صفحات 107-138
    تمدن اسلامی درواقع بیان کننده فرهنگ، تاریخ، سنن و باورهای دینی مسلمین می باشد که ریشه در تعالیم قرآنی و توحیدی دارد. . بطور کلی این تمدن طی پانزده قرن با افت و خیزهایی مواجه بوده است که در شکوفایی مجدد آن، انقلاب اسلامی ایران و بنیانگذاری یک نظام اسلامی جایگاهی ارزشمند و تعیین کننده ای داشته است. از طرفی دیدگاه ها و نظرات ارزشمند امام خمینی(ره) و مقام معظم رهبری(مدظله العالی) یک خلاء تیوریک چندقرنه را در تمدن اسلامی پر کرده و شخصیت و برجستگی تازه ای به «تمدن اسلامی» بخشیده است. این تمدن نوین اسلامی از دیدگاه ایشان دارای مولفه و شاخص هایی همچون بینش توحیدی، کرامت انسانی، علم و معرفت، عدالت گستری، آزادی، استقامت و پایداری، استقلال سبک زندگی و عزت می باشد ؛ همچنین راهکارهای دستیابی به آن عبارتند از ایمان، پرهیز از سطحی نگری ، بازگشت به اسلام، استفاده بهینه از ظرفیت نخبگان و دانشمندان، تحول در علوم انسانی، پرهیز از غرب گرایی، تلاش حاکمیت، خودباوری، داشتن نگاه قرا ملی و فرامرزی بررسی گذشته تمدن اسلامی ، داشتن جهان بینی کامل و تحول نگاه به علم، شناسایی مولفه های تمدن رقیب، داشتن فقه پویا . در حقیقت این موارد می تواند جامعه را به جاده ی اندیشه و اندیشه ورزی در فایق آمدن بر مشکلات سیاسی عصر جدید یاری و زمینه ی ایجاد تعالی تمدن نوین اسلامی گردد.
    کلیدواژگان: تمدن، ارکان تمدن، تمدن اسلامی، شاخصه های تمدن اسلامی
  • شاهرخ سالاریان*، سید عبدالله اصفهانی، محمد شفیق اسکی صفحات 139-176

    یکی از عوامل مهم و بسیار تاثیرگذار در مهندسی فرهنگی کشور، روشن سازی جایگاه دین در مهندسی فرهنگی است. تعیین معنای دین و فرهنگ، قلمرو دین و فرهنگ و خاستگاه این دو از مهمترین مباحثی است که به کشف رابطه دین و فرهنگ کمک می کند در عصر حاضر با تحولات و پیشرفت های صورت گرفته اندیشمندان و جامعه شناسان در تمام جوامع بشری این نیاز را احساس کرده اند که فرهنگ فردی و اجتماعی مانند سایر علوم نیاز به برنامه ریزی و مهندسی دارد. زندگی اجتماعی و توجه به روح جامعه و ترویج فرهنگ ایثار یکی از اساسی ترین تعلیمات قرآن است. هدف از این پژوهش بایسته های مهندسی فرهنگ در جامعه از منظر قرآن و روایات با تاکید بر فرهنگ ایثار است. پژوهش حاضر به روش توصیفی نگارش شده و اطلاعات آن به روش کتابخانه گردآوری شده است و یکی از نتایج این مقاله این است که برای داشتن جامعه قرآنی با فرهنگ ایثار باید فرهنگ به صورت کاملا مهندسی شده توسط دولت برنامه ریزی گردد و با اجرای برنامه های مدون موجب سرلوحه قرار گرفتن آموزه های قرآن و سنت در زمینه ایثار در تمامی زندگی و امور اجتماعی قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، ایثار، فرهنگ، قرآن، مهندسی فرهنگی
  • سمیه تاجیک اسماعیلی*، محمد کلاهدوز صفحات 177-197
    امروزه تلویزیون در اکثر نقاط جهان تبدیل به الگوی رفتاری خانواده شده است و افراد خانواده بخشی از معیارهای صحبت و رفتار فردی و اجتماعی خود را از خلال برنامه های ارایه شده تلویزیونی بدست می آورند. این رسانه می تواند در پیدایش عادات تازه، تغییر رفتار و هویت از جمله هویت دینی مخاطبان، نقش مهمی ایفاء کند. این پژوهش، با هدف بررسی رابطه میان میزان آشنایی، مشاهده و رضایتمندی زنان از سریال های تلویزیونی در ماه رمضان با هویت دینی آنان به انجام رسیده است. روش پژوهش ؛ پیمایشی و ابزار اندازه گیری پرسشنامه است. جامعه آماری تحقیق شامل مادران فرهنگی (مربیان) منطقه 14 شهر تهران و نمونه مورد بررسی براساس محاسبه فرمول کوکران 384 نفر است. نتایج تحقیق نشان می دهد میان تماشای برنامه های تلویزیونی ماه رمضان و هویت دینی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد. همچنین شواهد بیانگر این است که بین متغیرهای میزان آشنایی؛ میزان رضایتمندی و میزان مشاهده برنامه های تلویزیونی با هویت دینی رابطه مثبت و معنادار وجود دارد.
    کلیدواژگان: رسانه، تماشای تلویزیون، هویت، هویت دینی
|
  • Pages 9-37

    Ashura's thoughts are the most important strategy of the warriors of Islam in confronting non-determinant factors. This concept is a collection of thoughts and lifestyle of the jihadist Imam Hossein in the range of Mohammad's religion and has set forth the principles of conduct of Imam and his companions in the field of conflict with the opposition of the Shari'a. The study of this capacity encompasses the achievement of dignity, strength and prosperity of the human community. It is important to understand the effects of such thinking on holy defense warriors. The benefit of this knowledge is to find a jihadi identity derived from Ashura's thought. The present research attempts to analyze the content of Ashourian features in the "Gardens of Paradise" novel using the Ernesto Laclau Discourse (LACLAU, E). This method reflects the wise combination of components to create a jihadi identity for the audience. The findings show that the performance of the Ashura of the warriors, while creating an atmosphere of humanity, has created a resistance that will bring stability to the country's independence and security.

    Keywords: Thought of Ashura, reason, fiction, holy defense novel, jihadi identity
  • Rasoul Yousefi Ramandi *, Mohsen Ebnoddin, Fatemeh Hadad Pages 39-64

    Cinema is a phenomenon that the attraction and impact of it has always been of interest to researchers, and this is used in introducing and deepening the section to a variety of cultural dimensions. Despite the importance of the subject of sacred defense as well as the capacities of the cinema, we see a lack of effective efficacy in society. Research shows that the overall popularity of these films has dropped in comparison to other cinematic genres. This paper uses a descriptive-analytical approach and a survey method to rank the factors affecting the demand for holy defense cinema in young people. Therefore, the statistical population of this study was young people over the age of 18 who were familiar with the topics of the cinema. According to the Cochran formula, 212 students from the art school of the Islamic Revolutionary Academy were selected as samples. The results have divided the factors affecting the demand for holy defense cinema into three categories: "Internal factors of the film", "External factors of the film" and "Environmental factors". In general, it can be argued that internal factors in the hands of filmmakers are the most influential factor in the demand for holy defense films.

    Keywords: purchase demand, holy defense cinema, surveying
  • Abdollah Hamidzadeh *, Ahmad Alasti, Iman Zakariaei Kermani, Fatemeh Ahmadi Pages 65-88
    Special features of visual media have prompted religious propagators to tap into media – as a mode of communication – to impart their message to the audience and influence them in a proper manner. People from different walks of life in society including adults, teenagers and children are exposed to the influence of TV. As a genre, documentaries can leave an impact on the psyche and behavior of viewers. This article aims to review how Revayat-e Fath documentaries have affected the religious undertaking of its viewers. Religion serves as a message and the media is the means to convey that message to the audience. In this paper, qualitative and quantitative research methods have been employed based on collecting data and carrying out field research. The researcher has used the questionnaires he himself has developed, and has used SPSS software to analyze the results. The female second-grade students of non-profit high schools form the statistical population of the research. The researcher has also used Cochran's C test [a one-sided upper limit variance outlier test] as the sample size and collected data based on convenience or accidental sampling. Final results show that Revayat-e Fath documentaries do hold an influence over the religious undertaking of its viewers.
    Keywords: Documentary Film, Revayat-e Fath, Religious Undertaking, Teenage Viewers
  • Ahmadali Ghane * Pages 89-106
    Throughout the history of human beings, there were always evils and oppressed. And In the divine teachings of the prophets, to help and protect the oppressed and to confront oppressors and tyrants as the main principle of the prophetic call movement is known. The Proverb, Charity begins at home, or it is none of our business is not valid in Islam. Rather Islamic hadiths emphasize that Human beings are the members of a whole in creating an essence. The present study has revised some verses and traditions, Like the verse of permitting jihad for the oppressed, or The jurisprudential principle of The Rule of Nafy Sabil (Denying the domination of unbelievers over believers) and the Famous Hadith to Attempt to human's affairs is trying to prove that the support of the Islamic Republic of Iran from the oppressed nations of the world specially Muslim countries which are Raped and oppressed from Oppressors and terrorists On what legal and religious grounds is based.
    Keywords: Islamic Republic of Iran, oppressed nations of the world, Collaboration, support, defend the oppressed, Attempt to human's affairs
  • Ebrahim Yaghouti * Pages 107-138
    Islamic civilization, in fact, is the expressive of culture, history, traditions of the Muslims root of which is in the Quran´s and monotheistic teachings. In general, this civilization has had ups and downs in whose new prosperity the Islamic revolution of Iran and foundation of an Islamic system have had a valuable and determining position. Moreover, valuable opinions and views by Imam Khomeini (peace be upon him) and the supreme leader of Iran (may Allah grant him long life) have removed a multi-century theoretical gap in Islamic civilization giving a new nature and prominence to it. From their point of view, this modern Islamic civilization has elements and indices such as monotheistic vision, human dignity, science and knowledge, development of justice, freedom, perseverance, independence, life style and honor; also approaches to achieve it includes faith, avoiding superficiality, returning to Islam, optimum use of the elite´s and scientists´ capabilities, evolution in humanities, avoiding Occidentalism, government endeavors, self-confidence, adopting a transnational and cross-border point of view, studying the history of Islamic civilization, following a perfect ideology and an evolutionary point of view to science, identifying the rival civilizations, having a dynamic jurisprudence. In fact, these elements can direct a society towards thought and thoughtfulness to remove political problems in the new era and provide a ground for development of modern Islamic civilization.
    Keywords: Civilization, pillars of civilization, Islamic Civilization, Indices of Islamic civilization
  • Shahrokh Salarian *, Seyyed Abdollah Esfahani, Mohamad Shafigh Aski Pages 139-176

    One of the most important and very influential factors in cultural engineering of the country is clarifying the position of religion in cultural engineering. Determining the meaning of religion and culture, the realm of religion and culture and the origin of these two are the most important discussions that help to discover the relationship of religion and culture in the present day with the developments and developments of thinkers and sociologists in all human societies. They have realized that individual and social culture, like other sciences, needs planning and engineering. Social life and paying attention to the spirit of the community and promoting the culture of self-sacrifice is one of the most basic teachings of the Qur'an. The purpose of this study is to examine the cultural engineering needs of society in terms of Qur'an and narrations with an emphasis on the culture of self-sacrifice. The present study is a descriptive one and its data are collected through library method. Make the sacraments of the Qur'an and Sunnah the focus of all life and social affairs.

    Keywords: Pathology, self-sacrifice, culture, Quran, Cultural Engineering
  • Somayeh Tajik Esmaeili *, Mohammad Kolahdooz Pages 177-197
    Today, television in most parts of the world has become family's pattern of behavior and family members get some of their speaking and personal and social behaviors through their television programs. This media can have an impact on society and play an important role in the emergence of new habits, changing behavior and identity, including the religious identity of the audience. Considering this important, the purpose of this study was to determine whether the Ramadan TV programs had an effect on the religious identity of the audience. The research method has been survey. The statistical population of the study consisted of women in district 14 of Tehran. 384 people were selected using Cochran's formula as sample size. The data were collected using a questionnaire and the results of the alpha test indicated an acceptable reliability of the research variables. The results of the research show that there is a positive and significant relationship between the amount of viewing of Ramadan television programs and religious identity. Also, regarding the sub-assumptions of evidence, there is a positive and significant relationship between the level of familiarity, the degree of satisfaction and the amount of watching television programs with religious identity. The results of the present study are consistent with the empirical research in this field. Also, the evidence from this research has somehow supported the assumptions of various theories on the impact of media on audiences, including planting theory and the theory of use and satisfaction.
    Keywords: Media, Planting, Satisfaction, identity, Religious identity