فهرست مطالب

فصلنامه برنامه ریزی فضایی (جغرافیا)
سال یازدهم شماره 3 (پیاپی 42، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/07/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • اصغر صالحی*، پریسا کرباسی صفحات 1-24

    مهم ترین کانون تولید گرد و غبار در استان اصفهان، کانون سگزی- رودشت می باشد. این کانون با مساحت 801520 هکتار در شرق شهر تاریخی اصفهان واقع شده است. منطقه مورد مطالعه، علی رغم قابلیت های اقتصادی فراوان، به علت خشک سالی، کاهش فعالیت های کشاورزی، نبود فرآیندهای اشتغالزا و به تبع آنها بیکاری و کمبود تقاضا برای نیروی کار، در وضعیت عدم تعادل قرار دارد که این عدم تعادل در سال های آینده بدلیل کاهش منابع آب و افزایش ریزگردها بحرانی تر شود. سهم عوامل مختلف درایجاد و گشترش گرد و غبار در شرق اصفهان چگونه و وزن هر کدام چقدر است؟ هدفشناسایی نقش عوامل مختلف و وزن هر یک در ایجاد و گسترش گرد و غبار در شرق اصفهانروشاین پژوهش از نوع پژوهشهای پیمایشی است و برای دستیابی به اهداف پژوهش متناسب با جامعه آماری طرح، پرسشنامه هایی طراحی شد. علاوه بر این، به منظور کسب اطلاعات بیشتر از روش های مصاحبه نیمه باز، مشاهده نیز استفاده شد. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها و اطلاعات از روش های مختلف تحلیل آماری توصیفی و استنباطی همچون تحلیل عاملیpca (آنالیز فاکتور)، روش تحلیل شبکه دست اندرکاران به کمک نرم افزار SPSS/PC+ و تاپسیس استفاده شده است نتایج تعیین درجه اهمیت هر عامل حکایت از اهمیت بسیار زیاد عوامل آب و کشاورزی (ب در تشدید بیابانزایی و بروز ریزگردها در پایلوت سگزی- رودشت دارد. پس از عوامل آب و کشاورزی به ترتیب عوامل اقتصادی، عوامل مدیریت، سیاست و قوانین، عوامل اجتماعی و نهایتا عوامل توسعه و تکنولوژیک قرار دارند. میزان خسارت اقتصادی تنها بخشی از خسارات عظیمی است که این پدیده ی بر سیستم محدوده تحقیق وارد نموده است.

    کلیدواژگان: بیابانزایی، ریزگرد، ارزیابی، عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی، شرق اصفهان
  • اسماء مباشری شیری، صادق اصغری لفمجانی* صفحات 25-43

    در حال حاضر، تنوع بخشی به فعالیت های اقتصادی در مناطق روستایی بیش از پیش مورد توجه قرارگرفته است. در این میان، صنعت فرش دستباف به علت پیوند دیرینه ای که با مناطق روستایی کشور دارد، بایستی به عنوان جزیی از اقتصاد غیر زراعی روستایی، در قالب رویکرد معیشتی مورد توجه قرار گیرد.

    هدف

    هدف تحقیق حاضر، بررسی وضعیت تولید و اثرات تولید فرش دستباف بر معیشت خانوارهای روستایی این شهرستان می‏باشد.

    روش پژوهش: 

    این تحقیق به روش توصیفی- تحلیلی انجام گردیده است. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه خانوارهای قالیباف ساکن در روستاهای شهرستان فسا می باشد. برای محاسبه تعداد حداکثری خانوارهای نمونه تحقیق، بر مبنای تعداد خانوارهای ساکن در روستاهای مورد مطالعه و استفاده از فرمول کوکران، تعداد 372 خانوار نمونه جهت تکمیل پرسشنامه ها محاسبه گردید و نهایتا پرسشنامه های خانوار با نمونه برداری تصادفی از بین خانوارهای فعال در تولید فرش دستباف تکمیل شده اند. برای تجزیه و تحلیل داده ها نیز از مدل AHP، تحلیل‏های آماری و فضایی و نرم افزارهایExpert choice ، SPSS و ArcGIS استفاده گردیده است.

    نتایج

    یافته های تحقیق موید آن است که تولید فرش دستباف به تنهایی و یا همراه با دامداری، معیشت غالب 6/26 درصد از خانوارهای مورد مطالعه را تشکیل می دهد. همچنین بر اساس نتایج پژوهش، روستاهایی که مهارت بافت فرش دستباف ساکنان آنها به روش سنتی بوده، میانگین مطلوبیت معیشت خانوارهای ساکن در آنها، در سطح متوسط یا ضعیف و پایین تر از سایر روستاهای فعال در تولید فرش دستباف می باشد. نتایج آزمون کندال در بررسی ارتباط بین میزان تولید فرش دستباف با سطح مطلوبیت معیشت خانوارهای مورد مطالعه نیز نشان می دهد که این دو متغیر با ضریب همبستگی 106/0- با یکدیکر در ارتباط می باشند.

    نوآوری: 

    در این تحقیق، سطح مطلوبیت معیشت خانوارهای مورد مطالعه تعیین گردید و پراکنش روستاهای دارای فرش دستباف به تفکیک میانگین مطلوبیت معیشت خانوارهای ساکن در آنها مورد توجه بوده است.

    کلیدواژگان: تولید فرش دستباف، اثرات مکملی، معیشت خانوار، نواحی روستایی، شهرستان فسا
  • حمیده غلام حیدری، حاجی کریمی*، مژگان انتظاری، محمدحسین رامشت صفحات 45-72

    وجود سازندهایی که شامل لایه های گچی است زمینه ساز تشکیل اشکال کارستی گچی خواهد بود. میزان ستبری لایه های گچی و کیفیت این لایه ها در شکل گیری اینگونه اشکال تاثیرگذار است. دشت مارون، در بخش چین خورده ساده رشته کوه زاگرس در استان های خوزستان و کهگیلویه و بویراحمد واقع شده است. وجود سازند گچساران و پدیده های کارستی گچی که مهمترین آنها فروچاله است در این دشت، می تواند تاثیر بسیار مخربی بر جاده ها، تاسیسات، زمین های کشاورزی و واحدهای مسکونی و مخزن سد مارون که در این دشت واقع شده است، داشته باشد اما متاسفانه کمتر به شناخت و مطالعه این پدیده پرداخته شده است. در این پژوهش به منظور تعیین پتانسیل کارست زایی در دشت مارون جهت مدیریت سازه های مهم منطقه، نقشه پهنه بندی ریسک شکل گیری کارست با استفاده از مدل فازی تهیه شده که جهت تهیه این نقشه از ده عامل محیطی شامل شیب، وجه شیب، زمین شناسی، فاصله از خط کنیک، فاصله از خطوط جریان، فاصله از رودخانه، طبقات ارتفاعی، کاربری اراضی، اقلیم و شاخص (NDVI) استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد که 2/55 درصد از منطقه مورد مطالعه با توجه به این که در محدوده سازندگچساران قرار ندارد و فاقد لایه های گچی است، این بخش از دشت از نظر وقوع فروچاله در محدوده ریسک صفر درصد قرار می گیرد و 2/11 درصد در محدوده ریسک بالا، 5/18 درصد ریسک متوسط و 1/15 درصد در محدوده ریسک پایین قرار دارد. بر اساس بازدیدهای میدانی و بررسی نقشه پهنه بندی، عوامل اصلی موثر در تکامل کارست این منطقه شیب و خطوط آبراهه منطبق بر لایه های گچی می باشد.

    کلیدواژگان: دشت مارون، سازند گچساران، فروچاله، کارست گچی، مدل فازی
  • داود جمینی*، علیرضا جمشیدی صفحات 73-94

    طرح مسئله: 

    در حال حاضر جامعه روستایی ایران با مسایل و مشکلات متعددی مانند فقر، بیکاری، سطح درآمد پایین، مهاجرت، برخورداری پایین از خدمات زیرساختی و رفاهی، سطح بالای ناامنی غذایی و... مواجه است. ریشه اصلی این مشکلات به ضعف بنیان اقتصادی روستاییان برمی گردد که برای حل مشکلات اقتصادی و اجتماعی روستاییان یکی از مهم ترین راهکارها، توسعه و ترویج کارآفرینی در میان آن ها است که از آن به عنوان موتور توسعه اقتصادی یاد می شود.

    هدف

    هدف این پژوهش ارزیابی شاخص های کارآفرینی در میان روستاییان و شناسایی عوامل موثر بر آن است که به صورت مطالعه موردی در منطقه اورامانات (استان کرمانشاه) انجام شده است.

    روش

    این پژوهش کمی و کاربردی به صورت پیمایشی انجام شده است و به لحاظ روش شناختی، با ترکیبی از روش-های توصیفی تحلیلی و با استفاده از مدل تحلیل ساختاری انجام گرفته است. ابزار اصلی پژوهش برای گردآوری داده ها پرسشنامه محقق ساخته ای بوده که روایی آن به صورت صوری و پایایی آن با استفاده ضریب آلفای کرونباخ مورد بررسی و تایید قرار گرفته است. جامعه آماری پژوهش حاضر شامل کلیه سرپرستان خانوار روستایی ساکن در منطقه اورامانات بود (23344 = N)، که از میان آن ها 209 نفر (سرپرست خانوار) با استفاده از جدول بارتلت و همکاران (2001) و به روش طبقه ای و با انتساب متناسب نمونه ها جهت مطالعه انتخاب شدند.

    نتایج

    نتایج پژوهش نشان می دهد میزان برخورداری روستاییان از شاخص های کارآفرینی با میانگین 453/2 در سطح پایینی قرار دارد. نتایج مدل تحلیل ساختاری در زمینه تعیین کننده های کارآفرینی در مناطق روستایی نشان داد دو عامل سیاست های حمایت اقتصادی و عوامل محیطی منطقه ای به ترتیب با اثر کل 613/0 و 461/0 از عوامل کلیدی موثر بر توسعه کارآفرینی در مناطق روستایی هستند. نوآوری: بومی سازی شاخص های کارآفرینی ارایه شده توسط موسسه جهانی توسعه کارآفرینی در محدوده مطالعاتی نوآوری پژوهش حاضر است.

    کلیدواژگان: توسعه روستایی، کارآفرینی، شاخص های کارآفرینی، مدل سازی، اورامانات
  • بهرام ایمانی*، منصور رحمتی، محمدباقر مهدی زاده صفحات 95-116

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف کاربردی و بر اساس ماهیت توصیفی - تحلیلی است که رویکرد حاکم بر آن کمی و کیفی است. برای به دست آوردن داده های موردنیاز از روش کتابخانه ای و میدانی استفاده شد. جامعه آماری پژوهش 10 روستای گردشگر پذیر در بخش مرکزی شهرستان نیر با جمعیت 1157 است. حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران 300 نفر برآورد گردید که پراکندگی تعداد نمونه ها در روستاها، متناسب با تعداد جمعیت آن ها توزیع شد. جهت بررسی موضوع از شاخص های طبیعی، اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، کالبدی و مدیریتی (نهادی) در دو بعد پیش برنده و بازدارنده بهره گرفته شد و بر اساس تحلیل محتوای کیفی داده های گردآوری شده از طریق بررسی منابع و مصاحبه ها، مفاهیم کلیدی از متن یادداشتها و مصاحبه ها استخراج و طی انجام کدگذاری باز 30 عامل بازدارنده و 22 عامل پیش برنده شناسایی شدند. روایی پرسشنامه توسط متخصصان و کارشناسان مجرب در این زمینه مورد تایید قرار گرفت و ضریب پایایی آن نیز بر اساس آلفای کرونباخ85/0 برآورد گردید. جهت تجزیه و تحلیل از نرم افزارهای، SPSS19 و Lisrel بهره گرفته شد. نتایج نشان می دهد در بین عوامل پیش برنده گردشگری روستایی، بیشترین بار عاملی در بین عامل زیربنایی - کالبدی به گویه زیبایی های موجود در مساکن های روستایی، در عامل محیطی به گویه برخورداری از چشم اندازهای زیبا و بدیع طبیعی، در عامل اقتصادی - اجتماعی، گویه وجود تنوع معیشت و در عامل مدیریتی - نهادی، گویه افزایش نهاد ها و سازمان های غیر دولتی در زمینه گردشگری اختصاص داشته است. در رابطه با عوامل بازدارنده نیز نتایج نشان می دهد که در عامل زیربنایی - کالبدی به گویه ضعف در حوزه راه و ترابری، در عامل محیطی، تخریب های صورت گرفته در استفاده از منابع طبیعی روستا، در عامل اقتصادی - اجتماعی نیز گویه عدم اختصاص اعتبارات بانکی به بخش گردشگری و در عامل مدیریتی - نهادی گویه ضعف هماهنگی بین سازمان ها و وزارت خانه های متصدی تاثیر بیشتری داشته است.

    کلیدواژگان: گردشگری روستایی، گردشگری پایدار، عوامل بازدارنده، عوامل پیش برنده، شهرستان نیر
  • مسعود تقوایی، حسین حسینی خواه *، سلیمان محمدی دوست صفحات 117-144

    هدف از پژوهش حاضر، شناسایی و تحلیل پیشران‌های توسعه و همچنین تدوین سناریوهای مطلوب توسعه در شهر یاسوج بر پایه رویکرد آینده‌پژوهی و سناریونویسی می‌باشد. روش پژوهش حاضر از نوع تحلیل راهبردی کیفی/ کمی و منطبق بر رویکرد ساختاری و شبه ریاضی و منطبق برگزینش چندگانه موضوعات و روش‌های آینده‌نگاری و سناریو مبنا است. حجم جامعه آماری پژوهش حاضر، کلیه خبرگان و کارشناسان که با موضوع توسعه منطقه‌ای، توسعه شهری، آمایش شهری و رویکرد آینده‌پژوهی و سناریونویسی، آشنایی کامل دارند. همچنین روش نمونه‌برداری، نمونه‌برداری هدفمند و نمونه آماری، تعداد 30 نفر از خبرگان، کارشناسان، اساتید دانشگاهی، مدیران اجرایی استان و دانشجویان دکتری مرتبط با موضوع توسعه منطقه‌ای، توسعه شهری، آمایش شهری و رویکرد آینده‌پژوهی و سناریونویسی، به‌عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزار اصلی تجزیه‌وتحلیل داده‌ها و اطلاعات پژوهش، نرم‌افزار آینده‌پژوهی (Micmac) مبتنی بر تحلیل اثرات متقاطع و نرم‌افزار سناریونویسی مورفول (Morphol) مبتنی بر مدل مورفولوژیکی اینرسی است. نتایج حاصل از پژوهش نشان می‌دهد که، توسعه مطلوب و هدفمند شهر یاسوج مبتنی بر توجه به ابعاد و مولفه‌های 17 پیشران کلیدی (اشتغال با وزن عددی (95/0)، قدرت تصمیم‌گیری در سطوح ملی (89/0)، بورس‌بازی زمین (70/0)، حکمروایی خوب (70/0)، سهم بخش خصوصی از اقتصاد (65/0)، مدیریت آب (70/0)، حمل‌ونقل (67/0)، مدیریت هوشمند شهری (52/0)، اشتغال پایدار روستایی (53/0)، صنایع‌دستی (46/0)، تحمل اجتماعی (89/0)، مدیریت قومی و قبیله‌ای (47/0)، فرهنگ شهروندی (37/0)، تولیدات کشاورزی (37/0)، جاذبه‌های گردشگری (30/0)، گیاهان دارویی (45/0) و ساختار فضایی فعالیت‌ها (45/0)، می‌باشد. همچنین نتایج حاصل از تحلیل و برنامه‌ریزی سناریو مبنا نشان می‌دهد که قلب و هسته مرکزی و همچنین شاکله توسعه‌ی شهر یاسوج بر مبنای راهبرد گردشگری (48/0) است.

    کلیدواژگان: آمایش شهری، توسعه ی شهری، آینده پژوهی، شهر یاسوج
  • لیلا رحیمی *، حدیث بردبار صفحات 167-192
    طرح مسئله

    افزایش روزافزون جمعیت شهری و نیاز به مسکن موجب جایگزینی مساکن چندخانواری نظیر مجتمع‌های مسکونی با مساکن تک‌خانواری شده است. در این میان مسایلی چون بورس بازی زمین و رانت‌خواری، اولویت دادن به سهم کاربری‌های انتفاعی نسبت به سهم کاربری‌های غیرانتفاعی، نارسایی نظام برنامه‌ریزی، دوگانگی اقتصادی و قطب‌های رشد، کمبود زمین و افزایش قیمت زمین باعث کاهش کیفیت سکونت گردیده است.

    هدف

    سنجش کیفیت سکونت براساس گونه‌بندی مجتمع‌های مسکونی شهر تبریز می باشد.

    روش

    پژوهش حاضر به لحاظ هدف، کاربردی و از نظر ماهیت و روش، توصیفی تحلیلی به شیوه آمیخته می‌باشد، همچنین برای گردآوری داده‌های پژوهش از مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی (پرسش‌نامه) استفاده شده است؛ به‌طوری ‌که داده‌های کمی با پرسش‌نامه پژوهشگرساخته گردآوری شد و برای تحلیل‌های پژوهش نیز از آزمون‌های آماری میانگین یک‌طرفه و رگرسیون استفاده شده است. جمعیت ساکن در مجتمع‌های مسکونی فاتح (گونه محیطی؛ منطقه دو)، پردیس (گونه خطی؛ منطقه یک)، فجر (گونه پراکنده؛ منطقه سه)، چمران (گونه محیطی؛ منطقه چهار)، گلپارک (گونه خطی؛ منطقه یک)، ستارخان (گونه پراکنده؛ منطقه چهار)، زمرد (گونه متمرکز؛ منطقه سه)، ایرداک (گونه ابربلوک؛ منطقه یک)، طاووس (گونه ابربلوک؛ منطقه چهار) و سپیدار (گونه متمرکز؛ منطقه سه)، 13873 (نفر) و با استناد به رابطه کوکران باسطح اطمینان 95 درصد و میزان دقت 7 درصد، حجم نمونه حدود 150 نفر برآورد شد.

    نتایج

    تحلیل مدل مسیر نشان داد که میزان تاثیر گونه متمرکز بر کیفیت سکونت بیشتر از سایر گونه‌ها می‌باشد. با توجه به ضرایب بتا کیفیت زمینه‌ای در گونه محیطی، کیفیت اجتماعی در گونه خطی و گونه پراکنده، کیفیت عملکردی در گونه ابربلوک و کیفیت کالبدی در گونه متمرکز بیشترین میزان تاثیر را بر کیفیت مجتمع‌های مسکونی دارند و نیز میزان رضایتمندی از کیفیت واحدهای مسکونی در گونه ابربلوک بیشتر از سایر گونه‌ها می‌باشد که لزوم توجه به آن‌ها از سوی مسیولین بسیار مهم جلوه می‌نماید.

    کلیدواژگان: کیفیت سکونت، رضایتمندی سکونتی، مجتمع مسکونی، تبریز
|
  • Asghar Salehi *, Parisa Karasi Pages 1-24

    The most important center of dust production in Isfahan province is Segzi-Rudasht center. This center with an area of 801520 hectares is located in the east of the historical city of Isfahan. Despite the great economic potential, the study area is in a state of imbalance due to drought, reduction of agricultural activities, lack of employment processes and consequently unemployment and lack of demand for labor, which is due to the imbalance in the coming years. Reducing water resources and increasing particulate matter become more critical. Creating and spreading dust in the east of Isfahan. This research is a survey research and questionnaires were designed to achieve the research objectives appropriate to the statistical population of the project. In addition, observational interview methods were used to obtain more information. The validity and reliability of the questionnaire were assessed by a panel of experts using the opinions of experts in natural resources and desertification, and the reliability was assessed through a pilot study by calculating the Cronbach's alpha coefficient.In order to analyze the data and information from different methods of descriptive and inferential statistical analysis such as pca factor analysis (factor analysis), The results show that determining the degree of importance of each factor indicates the great importance of water and agriculture factors in intensifying desertification and the occurrence of fine dust in the Segzi-Rudasht pilot. There are social factors and finally development and technological factors. The extent of economic damage is only part of the enormous damage that this phenomenon has done to the system of research scope

    Keywords: Desertification, Dust, Evaluation, Economic Factors, Social Factors, East Isfahan
  • Asma Mobasheri Shiri, Sadegh Asghari Lafmejani * Pages 25-43

    Problem definition: 

    At present, diversification of economic activities in rural areas has become more and more important. In the meantime, the handmade carpet industry, due to its long-standing link with the country's rural areas, should be considered as part of the rural non-farm economy in the form of a livelihood approach.

    Purpose

    The purpose of this study was to investigate the production situation and the effects of handmade carpet production on livelihoods of rural households in this county.

    Methodology

    This is a descriptive-analytical study. The statistical population of the study includes all carpet weaving households residing in the villages of Fasa county. In this study, to calculate the maximum number of sample households, based on the number of households living in the villages studied and using Cochran's formula, 372 sample households were calculated to complete the questionnaires, and finally household questionnaires were completed by random sampling with the help of active people in the production of handmade carpets. AHP model, statistical and spatial analysis, and Expert choice software, SPSS and ArcGIS were also used for data analysis.

    Results

    According to the results of study, in villages where the skill of weaving handmade carpets is traditional, the average livelihood level of households living in them is moderate or weak and lower than other villages active in handmade carpet production. The results of Kendall's test in examining the relationship between the amount of handmade carpet production and the level of livelihood of the studied households also show that these two variables are related to each other with a correlation coefficient of -0.106. 

    Innovation:

     In this study, the desirability level of livelihoods of households were determined and the distribution of villages has been considered separately from the average desirability of household livelihoods living in them.

    Keywords: Handmade carpet production, Complementary effects, Household livelihoods, Rural Areas, Fasa county
  • Hamideh Gholamhaydari, Haji Karimi *, Mozhgan Entezari, MohammadHossein Raamesht Pages 45-72

    The presence of formations containing gypsum layers will enhance the formation of gypsum karst forms. The thickness of the gypsum layers and the quality of the mentioned beds influence the formation of such landforms. The Maroon plain is located in the folded zone of the Zagros Mountains in Kohgiluyeh and Boyer-Ahmad Province. The existence of the Gachsaran Formation and occurrence the karst phenomena (among which sinkholes are the most significant) in this plain have a very destructive impact on the roads, facilities, farmlands, residential units, and the reservoir of the Maroon Dam located in the plain; but unfortunately, this phenomenon is not well-known and well-studied. In this research, karst evolution zoning map was prepared using the fuzzy model; to produce this map, ten environmental factors including the slope, slope direction, geology, distance from Knick line, distance from flow line, distance from the river, elevation, land use, climate, and the NDVI Index were used. The results of this study demonstrated that 55.2% of the study area is situated in the zero-risk zone because it is situated out of the Gachsaran Formation realm and lacks the gypsum layers; as well, 11.2% of the area is in the high-risk zone, 18.5% in the medium-risk zone, and 15.1% in the low-risk zone. Field observations and studying the zoning map indicate that the main factors influencing on the karst evolution of this area are slope and streamlines which superimposed on the gypsum layers.

    Keywords: Sinkhole, Gachsaran formation, Gypsum karst, Maroon plain, Fuzzy Model
  • Davood Jamini *, Alireza Jamshidi Pages 73-94

    Statement of the Problem:

     Currently, the rural community of Iran It faces many problems such as poverty, unemployment, low income, migration, low access to infrastructure and welfare services and high level of food insecurity. The main root of these problems lies in the weakness of the economic base of the villagers Which is one of the most important solutions to solve the economic and social problems of the villagers, Is the development and promotion of entrepreneurship among them which is referred to as the engine of economic development.

    Purpose

    The purpose of this study was to evaluate entrepreneurship indicators among villagers and Identify the factors affecting it.

    Method

    This quantitative and applied research has been done in a survey and in terms of methodology It has been done with a combination of analytical and descriptive methods of structural analysis was performed using the model. The main research tool for data collection was a researcher-made questionnaire That Has been reviewed and approved Its Validity Using the formal method and Its reliability using Cronbach's alpha coefficient. The statistical population of the present study included all heads of rural households living in Owramanat region (N = 23344), That Were selected to complete the research process 209 of them.

    Results

    The research results showed It is located on the lower level the Status of entrepreneurship indicators among villagers with an average of 2.453. The results of the structural analysis model about a Determinants of entrepreneurship in rural areas shows Two factors of economic protection policies and Environmental-regional factors respectively with a total effect of 0.613 and 0.461, Are key factors affecting the development of entrepreneurship in rural areas.Innovation: Localization of entrepreneurship indicators provided by Global Institute for Entrepreneurship Development in the study area, Is the innovation of the present study.

    Keywords: rural development, Entrepreneurship, Entrepreneurship Indicators, Modeling, Owramanat
  • Bahram Imani *, Mansor Rahmati, MohammadBagher Mehdizadeh Pages 95-116

    To obtain the required data From Library and field methods were used. The statistical population of the study is 10 tourist villages in the central part of Nayr city with a population of 1157. The sample size was estimated based on Cochran's formula of 300 people That Dispersion of the number of samples in villages, They were distributed according to their population. To study the issue of natural, economic, social, cultural, physical and managerial (institutional) indicators In both promotional and inhibitory dimensions were used Based on the qualitative content analysis of the collected data through review of sources and interviews, key concepts were extracted from the text of notes and interviews, and during open coding, 30 inhibiting factors and 22 promoting factors were identified. The validity of the questionnaire was confirmed by experts in this field And Reliability coefficient It was also estimated 0.85 based on Cronbach's alpha. SPSS19 and Lisrel software were used for analysis. The results show that among the factors promoting rural tourism, The highest factor load among the underlying physical factor, according to the beauties in rural housing, In the environmental factor, according to having beautiful and original natural landscapes, In the socio-economic factor, the existence of diversity of livelihood And in the managerial-institutional factor, There has been an increase in the number of non-governmental organizations in the field of tourism. In relation to deterrents The results also show Which in the underlying physical-physical factor in terms of weakness in the field of road and transportation, In the environmental factor, the destruction of the natural resources of the village, In the socio-economic factor, there is a lack of bank credits to the tourism sector And in the managerial-institutional factor, the lack of coordination between the organizations and the ministries in charge has had a greater impact.

    Keywords: Rural tourism, sustainable tourism, deterrents, driving factors, Nir city
  • masoud taghvaee, hossein hosseinekhah *, soliman mohamadidost Pages 117-144

    The main purpose of this study is to identify and analyze the development drivers and to develop the optimal development scenarios as well in Yasuj city based on future research and scenario writing approach. The present research method is of qualitative / quantitative strategic analysis type and is in accordance with the structural and quasi-mathematical approach and multiple choice of topics and methodologies of foresight and scenario. The size of the statistical population of the present study are all experts and proficients who are fully acquainted with subject of the regional development, urban development, urban planning and future research approach, and scenario writing. Also, sampling method, purposive sampling and statistical sampling, 30 experts and proficients, university professors, executive directors of the province and PhD students related to the regional development, urban development, urban planning and future research and scenario writing, were selected as samples. The main method of data and information collection is the brainstorming method. The main tools for data and information analyse and the research information is the Micmac future research software, based on analysis of cross-sectional effects and Morphol scenario software according to the inertial morphological model. The results show that the desired and purposeful development of Yasuj city is based on dimensions and components of 17 key drivers (employment(95/0), decision-making power at the national level(89/0), land exchange(70/0), good governance(70/0), share of the private sector in the economy(65/0), water management(70/0), transportation(67/0), smart urban management(52/0), sustainable rural employment(53/0), handicrafts(46/0), social tolerance(89/0), ethnic and tribal management(47/0), citizenship culture(37/0), agricultural production(37/0), tourism attractions(30/0), medicinal plants (45/0)and spatial structure of activities(45/0). Also, the results of the analysis and planning of the baseline scenario show that the heart and the central core, as well as the development structure of Yasuj city, are based on the tourism strategy(48/0).

    Keywords: Urban Planning, Urban Development, Future Research, Yasuj City
  • Leila Rahimi *, Hadis Bordbar Pages 167-192
    Problem definition

    The quality of residence is a very effective factor in the physical and mental health of the inhabitants and improves the satisfaction of life. Since residential satisfaction is part of the area of life satisfaction, it is considered as one of the most important issues in the residential environment, which should be considered when designing residential complexes.

    Purpose

    The purpose of this study was to assess analyzing the impact of each aspect of the residence quality on a variety of residential complexes.

    Methodology

    The statistical population of the study is residents of Fateh, Pardis, Fajr, Chamran, Golpark, Sattarkhan, Emerald, Irdak, Tavous and Sepidar residential complexes in Tabriz. The sample size is 150 (15 out of 10 residential complexes). The statistical population was randomly selected using Cochran formula. Results and Innovation: The innovation of the present study is to investigate the impact of residential complexes on the quality of residence. The results showed that the impact of dimensions on the quality of residential complexes is as follows: Physical quality> Functional quality> Social quality> Context quality, Also for the quality of residential units is as follows: The external conditions of the residential unit> Residential Unit Facility> Inner conditions of the residential unit> Residential unit cost. As a result the average quality of housing in the complexes is as follows: Irdak>Fateh>Tavous>Fajr>Pardis>Chamran=Golpark>Zomorod>Sepidar>Satarkhan.Therefore, according to the research findings, considering the physical quality of the complexes as well as the external conditions of residential units in order to improve the quality of residential is increasingly important. In the process of research, the average quality of residential units in the men's group is more than women. Also, Ownership status also has a different impact on the quality of a residential unit, as the average quality of residential units is higher for the owner group.

    Keywords: quality of residence, residential satisfaction, residential complex, Tabriz