فهرست مطالب

نشریه پژوهش های جغرافیای سیاسی
سال ششم شماره 3 (پیاپی 23، پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/31
  • تعداد عناوین: 9
|
  • اسماعیل علمدار*، محمدرضا حافظ نیا، زهرا احمدی پور، سیروس احمدی نوحدانی صفحات 1-18

    دانش ژیوپلیتیک به عنوان یکی از شاخه‌های رشته جغرافیای سیاسی به ارتباط متقابل بین جغرافیا و سیاست در پرتو مولفه قدرت می پردازد.یکی از مفاهیم اساسی این دانش، مفهوم علایق ژیوپلیتیک است که در ژیوپلیتیک و روابط بین-الملل جایگاه ویژه‌ای را دارد. با شناسایی مولفه‌های تاثیرگذار این مفهوم و میزان اثرگذاری آنها می‌توان روابط خارجی بین کشورها را دقیقتر تجزیه و تحلیل کرد. این پژوهش از نظر ماهیت و روش توصیفی و از نظر هدف، کاربردی است. جمع آوری داده‌ها از طریق مطالعات کتابخانه‌ای و میدانی صورت گرفته‌است. روایی پرسشنامه را با CVR و پایایی آن را براساس آلفای کرونباخ و تجزیه و تحلیل داده‌ها از روش آزمون T- Test و برای اولویت‌بندی مولفه‌ها از آزمون فریدمن نیز بهره گرفته شده است.به منظور بررسی دقیق علایق ژیوپلیتیک کشورها در روابط خارجی، این علایق را در 8 مولفه-ی:سیاسی،جغرافیایی، ژیواکونومیکی، ژیوکالچری، ژیواستراتژیکی، اکولوژیکی، فضای مجازی و علمی- تکنولوژیکی تقسیم بندی شده است. یافته‌های تحقیق نشان داد بررسی متغیرهای مولفه‌های علایق ژیوپلتیکی در روابط خارجی با کشورها موید آن است از دیدگاه پاسخگویان از حیث جداول توزیع فراوانی کلیه متغیرها با کسب میانگین نمرات بیش از 3 دارای مطلوبیت می‌باشند.همچنین در آزمون فرضیه متغیرهای مولفه‌های هشتگانه تایید شدند. نتایج تحقیق نشان می‌دهد که مولفه‌های جغرافیایی در رتبه اول و مولفه‌های علمی و ژیواکونومیکی در رتبه‌های بعدی جای دارند.از سویی دیگر مولفه‌های ژیوکالچری و اکولوژیکی در رتبه‌های آخر قرار دارند. این مساله حاکی از آن است که ارزش و عوامل جغرافیایی و سرزمینی در صدر خواسته و تمایلات کشورها در روابط خارجی می باشد.

    کلیدواژگان: علایق ژئوپلیتیک، روابط خارجی، ژئوپلیتیک، کشور
  • خدیجه بوزرجمهری*، طاهره صادقلو، امین فعال صفحات 19-36

    امنیت مفهومی چند بعدی و پیچیده است که دستیابی به آن برای داشتن یک جامعه پویا و سالم، از الزامات اساسی است. یکی از مهمترین مقوله های توسعه انسانی در نواحی روستایی، احساس امنیت می باشد. در نواحی روستایی مورد مطالعه، به علت قرار گیری در حاشیه کلانشهر مشهد سبب ایجاد و بروز زمینه های ناامنی شده است که بیشترین مصادیق آن شامل ترس از سرقت خودرو و تجهیزات، ترس از سرقت منازل و تجهیزات ماشین آلات کشاوری، بوده است. هدف اصلی پژوهش، برآورد میزان احساس امنیت در برابر معضلات اجتماعی است. جامعه آماری پژوهش را کلیه خانوار روستایی دهستان کنویست تشکیل می‌دهد که در نهایت 190 خانوار از 12 روستای دهستان به صورت تصادفی به عنوان نمونه آماری انتخاب و با استفاده از ابزار پرسشنامه اقدام به جمع آوری اطلاعات گردید. نتایج بدست آمده نشان داد که بیشترین میزان احساس ناامنی در بین مقوله ها به ترس از اختلافات درون خانوادگی در خانواده با مقدار 2/79 درصد، سپس احساس ناامنی در برابر وجود درگیری‌های محلی با مقدار 7/56 درصد و احساس ناامنی در برابر نداشتن درآمد پایدار از منابع شغلی با 49 درصد بیشترین مقادیر احساس ناامنی در بین سایر مقوله ها بیان شده اند. همچنین نتایج نشان از وجود رابطه معنادار بین فاصله از شهر و میزان احساس ناامنی دارد، به این معنا که روستاهای واقع در حاشیه شهر به مراتب احساس ناامنی بیشتری دارند، به طوریکه بیشترین و کمترین میزان احساس ناامنی به ترتیب در روستای شترک و تبادکان بوده است.

    کلیدواژگان: مخاطرات انسانی، ناامنی روستایی، احساس امنیت، دهستان کنویست
  • سروش فرش چین*، مرتضی قورچی صفحات 37-58

    نگاه انتقادی در جغرافیای سیاسی به نقد تیوری‌های گفتمان فضایی قدرت در جهت رهایی‌بخشی می‌پردازد. در دو قرن اخیر، نگاه فلسفی سلطه بر طبیعت، راه استثمار طبیعت و به تبع آن، استثمار انسان‌های دیگر را رقم زده است. گفتمان زیست‌سیاست حکومت‌ها می‌تواند، با به انقیاد کشیدن زیست انسان، شرایطی را به وجود ‌آورد که وضعیتی تحت عنوان «اردوگاه » و «هموساکر »، ایجاد شود. گرچه این دو واژگان در دنیای امروز، در تحقیقات زیست‌محیطی دیده نشده‌است، اما از نگاه جورجیو آگامبن ، مادامی که وضعیت زیست هر جامعه‌ای، ریشه‌های تشابه با برداشت او از مفهوم هموساکر و اردوگاه داشته باشد، می‌توان از این واژگان در جهت توصیف منطقه بهره برد. پرسش اصلی این پژوهش این است که آیا امکان‌سنجی تعمیم دیدگاه نظری آگامبن مبنی بر تبلور حیات برهنه در دنیای امروز، در یک محیط خاص جغرافیایی، تحت تاثیر گفتمان‌های سیاسی زیست‌محیطی حاکمیت ممکن است؟ روش تحقیق در این پژوهش با توجه به ماهیت نظری آن، توصیفی تحلیلی است و این مقاله با استفاده از اطلاعات کتابخانه‌ای پیرامون نظریات آگامبن و جغرافیدانان سیاسی متاثر از او، در حوزه‌های «زیست‌سیاست » ، اردوگاه، «حیات برهنه » و هموساکر گردآوری، بررسی و تحلیل شده‌است. در یافته‌های این پژوهش، چگونگی بازتولید فضاهای جغرافیایی تحت تاثیر گفتمان‌های فضایی قدرت، در محیط طبیعی با تعریف واژگان اردوگاه زیست‌محیطی و هموساکر ‌زیست‌محیطی نشان داده شده است.

    کلیدواژگان: جغرافیای سیاسی انتقادی، زیست سیاست، اردوگاه، هموساکر، زندگی برهنه
  • حسن نورعلی*، زهرا پیشگاهی فرد صفحات 59-83

    نظم ژیوپلیتیک جهانی پس از پایان جنگ سرد و فروپاشی شوروی دچار سیالیت گشت و تغییر ابعاد از ژیواستراتژی به بعدهای متکی بر اقتصاد و فرهنگ را در دهه های پایانی قرن بیستم شاهد بودیم. در این میان نظریه های ژیوکالچر والراشتاین و برخورد تمدن های هانتینگتن چندان درست ازآب درنیامد تا شاهد شکل گیری یک نظم ژیوپلی نومیک در قرن بیست و یکم باشیم که پیشتر از سوی دمکو و وود و افتاب کازی مفهوم پردازی شده بود. نگارندنگان با استفاده از اصطلاح آنها، نظریه نوینی را تحت عنوان "ساختار ژیوپلی نومیک نظام جهانی" برای قرن بیست و یکم ارایه می دهند که بر اساس مولفه های اقتصاد، سیاست و جغرافیا شکل گرفته است. مقاله حاضر از نوع پژوهش‌های بنیادی و نظری بوده و اطلاعات و مواد اولیه تحلیل به روش کتابخانه ای و با ‌استفاده از کتب و مقالات علمی‌ و همچنین وبگاه‌های معتبر و یا مرجع به دست آمده ‌است. نتایج تحقیق نشان می دهد که در نظم ژیوپلی نومیک نوین، یک توازن شکننده چندقطبی با محوریت 4 قدرت ایالات متحده، چین، روسیه و هند شکل گرفته است و انرژی و بنادر، به همراه کریدورها و مسیرهای ژیوترانزیتی مولفه های ژیوپلی نومیکی هستند که باعث "ثقل جغرافیایی رقابت قدرتی" در آسیای مرکزی-اوراسیا به عنوان "منطقه هسته" ساختار شده است.

    کلیدواژگان: ژئوپلی نومی، ژئوپلیتیک، سیاست، اقتصاد، جغرافیا
  • محمدرضا توکلی مرند*، مجیدرضا مومنی، سید محمد طباطبائی صفحات 84-101

    عوامل مادی و ژیوپلیتیکی همواره از مهم‌ترین عوامل تاثیرگذار بر مناسبات سیاسی کشورها در قبال انرژی بوده ‌است اما علاوه بر این، نحوه درک یک تصمیم گیرنده(رهبر) از جهان، خود یا دیگری برای درک این مسئله که چرا برخی تصمیمات گرفته می-شوند و برخی دیگر توسط آن‌ها کنار گذاشته می‌شوند حیاتی است. این مقاله با هدف در نظر گرفتن برداشت رهبران، به ویژه مفهوم سازی متفاوت روسیه و کشورهای عضو اتحادیه اروپا (آلمان و لهستان) از یکدیگر، برای درک دوگانگی تعارض/ همکاری در بخش انرژی استفاده شده است. این نوشتار با استفاده از منابع اسنادی و اینترنتی معتبر و با بهره گیری از استراتژی قیاسی و در چارچوب ریالیسم نیوکلاسیک به تبیین - تحلیل این سوال می‌پردازد که برداشت رهبران چه تاثیری بر روابط روسیه و اتحادیه اروپا در قبال ژیوپلیتیک انرژی بعد از بحران اوکراین داشته و به چه صورتی روابط آنها را شکل داده است؟ فرضیه‌‌ مطرح اینکه، برداشت رهبران نقش مهم و فزاینده ای بر منطق تعارض/ همکاری در ژیوپلیتیک انرژی داشته و دیگری دوست- دشمن را در روابط انرژی روسیه و اتحادیه اروپا دوباره فعال کرده است. در هیچ مورد دیگری چنین دوگانگی همانند پروژه خط لوله نورد استریم2، واضح‌تر نمی‌باشد. در تجزیه و تحلیل موضوع، در حالی که پژوهش حاضر اهمیت عوامل مادی و ژیوپلیتیکی را نادیده نمی‌گیرد، اما متغیر فهم و برداشت رهبران هر دو سوی روسیه و اتحادیه اروپا (آلمان و لهستان) را به عنوان متغیری مهم و اساسی در شکل دادن به روابط آنها در قبال نورد استریم 2، نتیجه می گیرد.

    کلیدواژگان: نورد استریم 2، برداشت رهبران، روسیه، آلمان، لهستان
  • بهروز صادقی عمروآبادی*، مجید نجات پور، لیلا کیانی صفحات 102-117

    امروزه گردشگری تبدیل به یک صنعت بزرگ و در حال رشد در جهان شده است. سهم قابل توجه صنعت گردشگری و ​​وابستگی فزاینده اقتصادها به درآمد آن، تجزیه و تحلیل دقیق عوامل و گرایشهای اساسی این صنعت را ضروری می سازد. نهادها، هنجارهای رسمی و غیررسمی هستند که چگونگی رفتار افراد با یکدیگر را تعیین می‌کنند و ریسک سیاسی و کیفیت نهادی به عنوان نهادهای یک جامعه می توانند از طریق هزینه های گردشگری بر صنعت گردشگری تاثیرگذار باشند. در این مطالعه، تاثیر کیفیت نهادی و ریسک سیاسی بر گردشگری در قالب چندین الگوی جاذبه توسعه یافته، که به ابزاری استاندارد برای تحلیل جریان تجارت/گردشگری تبدیل شده است، مورد بررسی قرار می گیرد. روش تحقیق توصیفی - تحلیلی و با بهره گیری از داده های پانل و روش رگرسیونی انجام شده است. جامعه آماری شامل مطالعه 19 کشور منا طی دوره زمانی 2008 تا 2019 است. نتایج تحقیق نشان می دهد که اثر کیفیت نهادی و ریسک سیاسی بر توسعه گردشگری در کشورهای منا مثبت و معنادار است. همچنین در بین چند الگوی جاذبه مطالعه، روش برآوردگر پواسون شبه راست نمایی دارای بالاترین ضریب تعیین و قدرت توضیح دهندگی است.

    کلیدواژگان: کیفیت نهادی، ریسک سیاسی، گردشگری، کشورهای منا، الگوی جاذبه
  • مرضیه سادات الوند*، مهدیه حیدری صفحات 118-137

    از منظر ژیوپولیتیکی و ژیواستراتژیکی ایران و عربستان در رقابت منطقه‌ای فزاینده‌ای با یکدیگر به سرمی‌برند. این پژوهش درصدد تحلیل نقش ژیواستراتژیکی ایران در تلاش گسترده عربستان سعودی جهت نزدیکی راهبردی با بزرگترین قدرت نوظهور در نظام بین الملل است. نگارندگان با روش تبیینی و با استفاده از ابزارهای گردآوری اطلاعات کتابخانه‌ای و اینترنتی درصدد پاسخ به این پرسش بوده‌اند که مهمترین تهدیدات ژیواستراتژیکی منطقه‌ای جمهوری اسلامی ایران در برقراری اتحاد راهبردی عربستان سعودی با روابط جمهوری خلق چین چه می‌باشند؟ به نظر می‌رسد افزایش قدرت نفوذ ایران در منطقه پس از انعقاد برجام و تغییر موازنه قدرت در بحران‌های منطقه‌ای به نفع خود، منجر به شکل گرفتن تهدیدات ژیواستراتژیکی در عربستان و نزدیکی هرچه بیشتر آن به چین شده است. یافته‌های پژوهش با کاربست نظریه نوواقع‌گرایی تدافعی نشان می‌دهد که عربستان سعودی با رویکردی عمل‌گرایانه در تلاش برای برقرای اتحاد راهبردی با چین در جهت مهار نقوذ ایران و کاهش قدرت کنشگری آن در منطقه است. هر چند که جمهوری خلق چین با صبر استراتژیک در سیاست خارجی خود و نیز اهمیت راهبردی که ایران و عربستان در اقتصاد رو به توسعه آن دارند، در تلاش است یک توازن دوجانبه را در روایط خود با هر دوی این بازیگران حفظ نماید.

    کلیدواژگان: تهدیدات ژئواستراتژیکی، موازنه تهدید، ایران، چین، عربستان سعودی
  • زهرا حاجی زاده، سیروس احمدی نوحدانی، عبدالرضا فرجی راد*، حجت مهکویی صفحات 138-156

    ضرورت تعامل با اقتصاد جهانی و تحقق توسعه در جهان جدید، سبب شده است چین با طرح احیای جاده ابریشم باستانی، برنامه بلند پروازانه‌ای را در ابعاد سیاسی، اقتصادی و امنیتی، در جهان آغاز کند. چین به عنوان یکی از ارکان اصلی قدرت در ساختار نوین نظام بین‌الملل، در حال تعریف و تثبیت موقعیت منطقه‌ای و جهانی خود می‌باشد و با اجرای طرح ابتکار کمربند- جاده، در پی افزایش کارآمدی مرزهای داخلی، بهبود تجارت میان کریدورهای اقتصادی، بهبود دسترسی به بازار اروپا، افزایش صادرات محصولات، گسترش همکاری‌های بانکی، مالی، توسعه سرمایه در حوزه گردشگری و... می‌باشد. این پژوهش بر آن است تا با روش توصیفی تحلیلی، به تبیین و تحلیل ژیوپلیتیکی طرح ابتکار کمربند- جاده، بین دو کشور ایران و چین پرداخته و آثار و پیامد‌های آن را بر ایران تبیین نماید. اطلاعات با مراجعه به منابع کتابخانه‌ای، اینترنت، مصاحبه با صاحبنظران به دست آمده و با روش تحلیل محتوای ساختاری، تبیین و تحلیل شده است. ایران، به عنوان یکی از نقاط مهم به دلیل داشتن موقعیت ژیوپلیتیکی خاص، اثرات قابل توجهی بر طرح ابتکار کمربند- جاده می‌گذارد و از آن تاثیر می‌پذیرد. ایران با پیوستن به طرح ابتکار کمربند- جاده، می‌تواند موقعیت جغرافیایی خود را به فرصت ژیوپلیتیکی یا تهدید تبدیل کند. پیامدهای مثبت اقتصادی و امنیتی باعث افزایش مزایای حمل و نقل، ترانزیت کالا و تولید بیشتر ثروت ملی می‌شود، افزایش امنیت به واسطه توسعه اقتصادی، موجب افزایش وزن ژیوپلیتیکی و تحکیم جایگاه ایران در منطقه و نظام بین‌الملل خواهد شد. پیامدهای منفی طرح هم عبارتند از: عدم موفقیت طرح و هدر رفت هزینه‌ها به دلیل متناسب نبودن زیرساخت‌ها و شرایط داخلی کشور، افزایش تنش با قدرت‌های بزرگ و دولت‌های منطقه‌ای مخالف طرح، وابستگی یا گیر افتادن در تله قرض و بدهی وام به چین و...

    کلیدواژگان: ژئوپلیتیک، ایران، چین، طرح ابتکار کمربند- جاده
  • رحمت حاجی مینه، سید مصطفی هاشمی، مهدی روزه گیر قلعه نوعی صفحات 157-174

    آب‏های دریای جنوبی چین جزء خطوط مهم کشتیرانی بین‌المللی و شریان مسیرهای دریایی جهان محسوب می‌شود. بیش از نیمی از تجارت جهانی و یک‌سوم حمل‌ونقل دریایی از این منطقه عبور می‌کند. در سال‏های اخیر پهنه آبی دریای جنوبی چین بویژه تنگه مالاکا و دریای سولو-سولاوسی (مرز آبی سه کشور مالزی، اندونزی و فیلیپین) به دلیل موقعیت خاص جغرافیایی و ژیواکونومیکی در توسعه اقتصادی و سیاسی کشورهای این منطقه بسیار حایز اهمیت بوده است. با این وجود، تجارت دریایی در این پهنه آبی با چالش‏های فزاینده‏ای در حوزه تهدیدات امنیتی دریایی در سالهای اخیر نیز مواجه بوده است. مهمترین تهدیدهای امنیت دریانوردی در منطقه مذکور شامل دزدی دریایی، تروریسم دریایی، ماهیگیری غیرقانونی و آلودگی دریایی ایجاد شده به دلیل فعالیت میادین نفت و گاز در دریا است. در همین راستا سیوال اصلی پژوهش این است که تاثیر جرایم دریای جنوبی چین چه تاثیری بر همگرایی منطقه‏ای داشته است؟ در پاسخ به این سیوال، فرضیه اصلی پژوهش این است که علیرغم تهدیدهای مشترک ناشی از جرایم دریایی در دریای جنوبی چین، اما به دلیل رقابت‏های ژیوپلیتیک و منافع متعارض بازیگران همچنین حضور بازیگران فرامنطقه‏ای، روند همگرایی برای مبارزه با جرایم دریایی در این منطقه موفق نبوده است. ضمنا روش پژوهش در این مقاله توصیفی-تحلیلی است.

    کلیدواژگان: امنیت دریایی، تروریسم، دزدی دریایی، دریای جنوبی چین
|
  • Esmeil Alamdar *, mohammadreza hafeznia, zahra ahmadypour, Syrus Ahmadi Nohadani Pages 1-18

    Geopolitical knowledge, as a branch of political geography, deals with the interrelationship between geography and politics in the light of the power component. One of the basic concepts of this knowledge is the concept of geopolitical interests, which have a special place in geopolitics and international relations. has it. By identifying the influential components of this concept and the extent of their effectiveness, foreign relations between countries can be analyzed more accurately. This research is descriptive in nature and method and applied in terms of purpose. Data collection has been done through library and field studies. The validity of the questionnaire with CVR and its reliability based on Cronbach's alpha and data analysis were used by T-Test and Friedman test was used to prioritize the components. In order to examine the geopolitical interests of countries in detail in Foreign relations, these interests are divided into 8 components: political, geographical, geoeconomic, geoculture, geostrategic, ecological, cyberspace and scientific-technological. Findings showed that the study of variables of components of geopolitical interests in foreign relations with countries confirms that from the perspective of respondents in terms of frequency distribution tables of all variables with an average score of more than 3 are desirable. Also in testing the hypothesis of component variables The eight's were approved. The results show that the geographical components are in the first rank and the scientific and geoeconomic components are in the next ranks. On the other hand, the geocultural and ecological components are in the last ranks. This indicates that the value and geographical and territorial factors are at the forefront of the demands and tendencies of countries in foreign relations.

    Keywords: Geopolitical interests, foreign relations, geopolitics, country
  • khadijeh Bouzarjomehri *, Tahereh Sadeghloo, Amin Faal Pages 19-36
  • Soroush Farshchin *, Morteza Ghourchi Pages 37-58

    A critical view of political geography critiques the spatial discourse theories of power for liberation. In the last two centuries, the philosophical view of domination of nature has determined the way of exploiting nature and, consequently, the exploitation of other human beings. By subjugating humans life, the biopolitical discourse of governments can create the conditions for a situation called "Camps" and "Homo-Sacers." Although these two words have not been seen in environmental research in today's world, in Giorgio Agamben's point of view, as long as the living conditions of any society have similarities to his conception of the concept of Homo-Sacer and Camps, these words can be used to describe the region. The main question of this research is whether it is possible to generalize Agamben's theoretical view of the emerging of naked life in today's world, in a specific geographical environment, under the influence of the political-environmental discourses of the government? The research method in this research is descriptive-analytical and this article used and analyzed library information about Agamben's theories and political geographers influenced by him in the fields of "Biopolitics", Camps, "Naked Life" and Homo-Sacer. In the findings of this study, how to reproduce geographical spaces under the influence of spatial discourses of power in the natural environment by defining the terms Environmental Camp and Environmental Homo-Sacer is shown.

    Keywords: Critical Human Geography, Biopolitics, Camps, Homo-Sacer, Naked Life
  • hassan noorali *, Zahra Pishgahifard Pages 59-83

    The global geopolitical order became fluid after the end of the Cold War and the collapse of the Soviet Union, and we witnessed a shift in dimensions from geostrategy to economic and cultural dimensions in the last decades of the twentieth century. Meanwhile, Wallerstein's theory of geoculture and Huntington's theory of the clash of civilizations did not work out well, so we are witnessing the formation of a "geopolinomics" order in the 21st century that was previously conceptualized by "Demko and Wood" and "kazi". Using their terminology, the authors present a new theory called the "geopolinomical structure of the world system" for the 21st century, which is based on the components of economics, politics and geography. The present article is of the type of fundamental and theoretical research and the information and raw materials of the analysis are obtained by the library method and by using scientific books and articles, as well as valid or reference websites.The results show that in the modern geopolinomical order, a fragile multipolar equilibrium has been formed with the axis of the four powers of the United States, China, Russia and India, and energy and ports, along with corridors and geotransit routes are geopolinomical components. These factors have given rise to the "geographical gravity of power rivalry" in Central Asian-Eurasia as the "ecumene" of the structure.

    Keywords: geopolinomics, geopolitics, politics, economy, geography
  • Mohammadreza Tavakkoli Marand *, Majidreza Momeni, Seyyed Mohammad Tabataba'i Pages 84-101

    Material and geopolitical factors always have been one of the most important factors affecting countries' political relations with energy, but in addition, the way one decision-maker (leader) understands the world, himself or another, is vital to understand why some decisions are made and others are excluded by them. This paper aims to consider the perceptions of leaders, especially the different conceptualization of Russia and EU member states (Germany and Poland) from each other, to understand the duality of conflict/cooperation in the energy sector. Using reliable documentary and internet resources and using deductive strategy and in the framework of neoclassical realism, this article explains the question of how leaders' perceptions have affected Russia-EU relations with geopolitic of energy after the Ukraine crisis and how has it shaped their relations? The hypothesis is that the perception of leaders has played an increasingly important role in the logic of conflict/cooperation in geopolitic of energy, and the other has reactivation of friend-foe in Russian-EU energy relations. In no other case is such a dichotomy as the Nord Stream 2 pipeline project, clearer. In analyzing the subject, while the present study does not ignore the importance of material and geopolitical factors, it concludes the understanding and perception variable of leaders on both Russia and the European Union (Germany and Poland) as an important and fundamental variable in shaping their relationship with Nord Stream 2.

    Keywords: Nord Stream 2, Leader's Perceptions, Russia, Germany, Poland
  • behrouz sadeghi amroabadi *, Majid Nejatpoor, leila kiani Pages 102-117
  • Marzieh sadat Alvand *, Mahdieh Heiydari Pages 118-137

    From a geopolitical and geostrategic point of view, Iran and Saudi Arabia are competing with each other in increasing regions. This study seeks to analyze the geostrategic role of Iran in Saudi Arabia's extensive effort to strategically approach the largest emerging power in the international system. The authors have tried to answer the question of what are the most important geostrategic threats of the regions of the Islamic Republic of Iran in establishing a strategic alliance between Saudi Arabia and the relations of the People's Republic of China by using explanatory methods and using library and internet information gathering tools? It seems that the increase in Iran's influence in the region after the conclusion of the UN Security Council and the change in the balance of power in regional crisis in its favor, has led to the formation of geostrategic threats in Saudi Arabia and its closer proximity to China. The findings of the study using the theory of defensive neo-realism show that Saudi Arabia with a pragmatic approach is trying to establish a strategic alliance with China to curb Iran's influence and reduce its activism in the region. However, the People's Republic of China, with its strategic patience in its foreign policy and the strategic importance of Iran and Saudi Arabia in its developing economy, seeks to maintain a bilateral balance in its relations with both actors.

    Keywords: Geostrategic threats, Threat balance, Iran, China, Saudi Arabia
  • zaha hajizadeh, siroos ahmadi nohadani, abdolreza farajirad *, Hojat Mahkouii Pages 138-156

    The need to interact with the global economy and realize development in the new world facilitates and accelerates national development. From 2021 to 2013, China launched a world-wide operation in the Silk Road Reconstruction Program, creating a win-win and ambitious environment in political, economic and security dimensions, with the Belt-Road Initiative. As one of the main pillars of power in the new structure of the international system, China is defining and consolidating its regional and global position. By implementing this plan, China seeks to achieve the following: increase the efficiency of internal borders, improve trade Between economic corridors, deepening trade agreements, improving access to the European market, increasing exports of products, expanding banking, financial and insurance cooperation, capital development in the field of tourism, etc. This article intends to use a descriptive-analytical method to explain and analyze the geopolitical plan of the Belt-Road Initiative between Iran and China and the great powers and to explain the effects and consequences of this plan on Iran. The information was obtained by referring to library resources, internet, interviews with experts and was explained and analyzed by content analysis method. Iran, as one of the important points in the Silk Road route and due to its special geopolitical position, has significant effects on the belt-road initiative and is affected by it. By joining the Belt-Road Initiative, Iran can turn its geographical location into a geopolitical opportunity

    Keywords: Geopolitics, Iran, China, Belt-Road Initiative
  • Rahmat Haji Mineh, Sayed Mostafa Hashemi, Mahdi Rouzegir Ghale Noie Pages 157-174

    The waters of the South Sea of China are among the important international shipping lines and the artery of the world's sea routes.More than half of the world's trade and one-third of shipping is crossing the area. In recent years, the southern shore of the southern shore of China, especially the tin of Malacca and the Solo-Sulawesi Sea (the blue border of three Malaysia, Indonesia, and the Philippines), has been very important for the economic and political development of the countries of the region due to its geographic and geo-economic status. However, maritime trade in this water zone has faced increasing challenges in the field of maritime security threats in recent years. The most important elements of maritime security in the region include piracy, maritime terrorism, human trafficking (one example of organized crime), illegal fishing and marine pollution caused by oil and gas fields at sea. In this area, maritime surveillance is also used as a tactic and source of income for groups associated with terrorist activities and extremism (the Abu Sayf terrorist group).... On the one hand, a significant part of the regional trade in ASEAN is carried out through this sea. The research question is, what is the international and regional legal structure dealing with theft and maritime terrorism? In response to this question, it has been shown that regional states and trans-regional powers display different behaviors. The present study was conducted using descriptive and analytical methods.

    Keywords: Maritime Security, Terrorism, Piracy, South China Sea