فهرست مطالب

نشریه مطالعات راهبردی در صنعت نفت و انرژی
سال دوازدهم شماره 48 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/18
  • تعداد عناوین: 19
|
  • بهروز نعمتی، حسین وظیفه دوست*، کریم حمدی صفحات 2-19

    هدف پژوهش حاضر طراحی الگوی زیرساختی مورد نیاز برای اجرای نظام مدیریت دانش در بخش بازاریابی بین المللی صنعت نفت بوده است. روش این تحقیق از نظر هدف،کاربردی بوده و به روش اکتشافی انجام شده است. نحوه گردآوری داده ها به روش آمیخته (کمی و کیفی) صورت گرفته و ابزار گرد آوری داده ها، پرسشنامه و نیز مصاحبه با خبرگان با انجام مصاحبه های تخصصی به روش دلفی  بوده است. جامعه آماری پژوهش شامل متخصصان این حوزه که تعداد 12 نفر از خبرگان و تعداد 383 نفر متصدیان اجرای نظام مدیریت دانش در بخش بازاریابی بین المللی صنعت نفت به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شدند . برای تجزیه و تحلیل داده های جمع آوری شده ، به دو روش توصیفی و استنباطی از طریق نرم افزار SPSS 16 و Smart PLS انجام شده است . پس از انجام پژوهش نتایج پژوهش نشان داد که خلق دانش، جذب دانش، سازماندهی دانش، ذخیره دانش، اشاعه دانش، کاربرد دانش، چشم انداز دانش، و در نهایت برنامه ریزی دانش، به عنوان مولفه های اجرای نظام مدیریت دانش در بخش بازاریابی بین المللی صنعت نفت مورد تایید قرار می گیرند . همچنین آزمون های برازش مدل، نشان دهنده  اعتبار مدل بوده است.

    کلیدواژگان: بازاریابی بین المللی، نظام مدیریت دانش، زیرساخت اجرای مدیریت دانش، نظام مدیریت دانش صنعت نفت
  • احسان داودی، احمد ودادی*، علی رضاییان، داریوش غلام زاده صفحات 20-37

    این پژوهش با هدف طراحی و اعتباریابی مدل شایستگی مدیران ارشد پالایشگاه های گاز پارس جنوبی و با رویکرد آمیخته انجام شده است. در بخش کیفی پژوهش، محقق با استفاده از مصاحبه های عمیق نیمه ساختار یافته به روش میدانی و هدفمند با 15 نفر از مدیران ارشد پالایشگاه در مجتمع گاز و در بخش کمی با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته از اعضای هیات رییسه و مسیولین آموزش و تحلیل سیستم های پالایشگاه ها به جمع آوری اطلاعات پرداخته است و با استفاده از روش تحلیل تم (مضمون) وکدگذاری سه مرحله ای، به تحلیل داده های کیفی و در بخش کمی از طریق تحلیل عاملی تاییدی به اعتباریابی مدل پرداخته است. براساس یافته های پژوهش، مدل شایستگی مدیران ارشد پالایشگاه با 4 مضمون فراگیر و 11 مضمون اصلی شگل گرفت که مضامین فراگیر شامل شایستگی های فردی، بین فردی، سازمانی و راهبردی می باشد که در اعتباریابی، کلیه ابعاد و مولفه ها موردتایید قرار گرفت.

    کلیدواژگان: مدل شایستگی، مدیران ارشد، تحلیل تم، صنعت گاز، تحلیل عاملی تاییدی، اعتباریابی
  • مرضیه جعفرنژاد، محمود ساعتچی، حجت الله جاویدی* صفحات 38-55

    هدف تحقیق حاضر، بررسی عوامل و موانع بهره وری کارکنان در شرکت پارس جنوبی جم است. این تحقیق از لحاظ هدف، کاربردی و از نظر روش تحقیق، از نوع تحقیقات آمیخته می باشد. جامعه ی آماری در بخش کیفی کلیه مدیران و کارشناسان متخصص شرکت مجتمع گاز پارس جنوبی می باشند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، مدیران و متخصصانی که اطلاعات موردنیاز پژوهش را در اختیار داشتند، انتخاب و از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته اطلاعات جمع آوری گردید. جامعه آماری تحقیق در بخش کمی نیز کلیه مدیران و متخصصان شرکت گاز پارس جنوبی به تعداد 250 نفر می باشند. روش تعیین روایی پرسشنامه نیز، صوری و محتوایی می باشد. نتایج نشان داد، عوامل و موانع بهره وری کارکنان در شرکت پارس جنوبی جم عبارتند از: جو سازمانی، رهبری اثربخش، بلوغ حرفه ای کارکنان و شرایط محیطی. همچنین نتایج، رابطه مستقیم مدل طراحی شده توسط محقق را با نظریه عوامل و موانع بهره وری ساعتچی نشان داد.

    کلیدواژگان: بهره وری شغلی، کارکنان، عوامل انسانی، مجتمع گاز پارس جنوبی
  • سید شهرام الدین توکلی*، ابوالفضل دانایی، محمودرضا نجف زاده شهری صفحات 56-71

    توسعه اقتصادی جوامع وابسته به سرمایه، دولت و منابع انسانی  می باشد، تحقیقات نشان داده است نقش منابع انسانی در توسعه انسانی بسیار اهمیت دارد اما عوامل متعددی مانند رسانه که رسالت آگاهی بخشی دارند می توانند بر آن موثر باشد، توسعه انسانی با استفاده از رسانه نیازمند به راهبرد است ولی در کشور ما خلا تحقیقات در این زمینه مشاهده می شود، ازاین رو در این پژوهش، پژوهشگران اقدام به ارایه الگویی برای توسعه انسانی با استفاده از رسانه ها نمودند، در این راستا با استفاده از نظریه داده بنیاد و مصاحبه با مدیران فعال در این زمینه مدلی مبتنی بر رویکرد اشتراوس و کوربین ارایه شد. روش پژوهش حاضر داده بنیاد بوده است. نحوه گردآوری اطلاعات  مصاحبه با 12 نفر از خبرگان صنعت نفت و رسانه، بوده است. نتایج پژوهش بیانگر آن است که برای توسعه منابع انسانی سازمان های نفتی  باید راهبردهای منبع یابی، عاطفی و بهبود مستمر را ، استفاده نمود.

    کلیدواژگان: توسعه منابع انسانی، مدیریت رسانه، نظریه داده بنیاد، سازمان های نفتی، استراتژی
  • مولود امیری، قنبر امیرنژاد*، فواد مکوندی صفحات 72-89

    حرکت به سمت نسل های جدیدتر مدیریت منابع انسانی، این مدیریت را به سوی اتخاذ رویکردهای تازه ای جهت پاسخدهی مناسب، سریع و به موقع در برابر تغییرات هدایت می کند. این پژوهش با هدف ارایه الگویی برای چابکی مدیریت منابع انسانی با رویکرد کیفی و روش داده بنیاد صورت گرفته است. با توجه به ماهیت اکتشافی، از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد که پس از انجام مصاحبه نیمه ساختاریافته با 15 تن از خبرگان ستاد وزارت نفت، اشباع نظری حاصل گردید. شاخص توافق کاپا با ضریب 724/0 سطح معتبر داده ها را نشان می دهد. یافته ها نشان می دهد چابکی با ابعاد سرعت، ظرفیت سازگاری و پاسخگویی از سه عامل علی، پنج عامل زمینه ای و پنج عامل مداخله گر تاثیر گرفته است و از طریق بهبود مستمر، تقویت مدیریت استراتژیک منابع انسانی، توسعه و توانمندسازی، پیامدهایی برای افراد، گروه ها و کل سازمان به دنبال خواهد داشت.

    کلیدواژگان: سازمان های چابک، چابکی مدیریت منابع انسانی، نظریه داده بنیاد، ستاد وزارت نفت
  • مجتبی شیاربهادری، صابر ملاعلیزاده زواردهی*، علی محمودی راد صفحات 90-107

    هدف از این پژوهش، تدوین الگویی برای ارزیابی عملکرد مالی شرکت های پتروشیمی بوده است.  پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی از نوع اکتشافی و ازنظر شیوه گردآوری اطلاعات، آمیخته(کمی- کیفی)بوده است.جامعه آماری در بخش کیفی شامل20نفرازخبرگان حرفه ای و دانشگاهی این حوزه به شیوه نمونه گیری غیر احتمالی هدفمند تا سطح اشباع و در بخش کمی نیز، تعداد 200 نفر از کارشناسان و مهندسان شاغل در شرکت های پتروشیمی به روش نمونه گیری انتخاب شدند  . برای دستیابی به اهداف پژوهش، ابتدادربخش کیفی و پس از مرور پیشینه و انجام مصاحبه عمیق با خبرگان وبا به کارگیری رویکرد اشتراوس وکوربین از نظریه داده بنیاد،مدل پژوهش در قالب 98 مفهوم کلیدی،24مولفه و6بعد حاصل گردید سپس در بخش کمی پژوهش، با به کارگیری روش تجزیه وتحلیل معادلات ساختاری، اعتبارسنجی مدل انجام شد. نتایج  پژوهش نشان داد، شاخص نکویی برازش کل مدل درحد قابل قبول0/486است و به نظر می رسد نتایج حاصل از این پژوهش می تواند در ارزیابی عملکرد مالی شرکت های پتروشیمی موثرباشد.

    کلیدواژگان: ارزیابی عملکرد سازمانی، عملکرد مالی، شرکت های پتروشیمی، نظریه داده بنیاد
  • سعید جعفری نیا*، حسن رنگریز، مهدی خیراندیش، غلامرضا شاکری نوائی صفحات 108-125

    امروزه عملکرد بهینه سازمان ها نقش اساسی در توسعه ملی دارد، لذا شناسایی خودشیفتگی سازمانی و پیشگیری از آشفتگی و کنترل آن جهت نیل به اهداف سازمانی بسیار مهم است. بر این اساس در تحقیق حاضر با رویکردی کیفی و روش داده بنیاد بر مبنای مدل استراوس و کوربین، مدل خودشیفتگی سازمانی طراحی گردید. داده ها از مصاحبه نیمه ساختار یافته با 17 خبره تا رسیدن به اشباع نظری و توزیع پرسشنامه بین 209 نفر از مدیران و کارشناسان شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی ایران با روش نمونه گیری هدفمند و تصادفی به دست آمد. با استفاده از نرم افزارهای maxqda، spss و لیزرل 77 کد باز، 22 کد محوری و 11 کد انتخابی استخراج شدند و نتیجه پژوهش در خصوص عوامل علی، مداخله گر، زمینه ساز، مقوله محوری، راهبردها و پیامدها، با محوریت «خودشیفتگی سازمانی» در قالب مدل ارایه گردید.

    کلیدواژگان: خودشیفتگی، خودشیفتگی سازمانی، شرکت پخش فرآورده های نفتی ایران
  • حامد محمدی*، شاهرخ صمیمی صفحات 126-143

    هدف اصلی پژوهش حاضر، شناسایی موانع فراروی نظام مدیریت جانشین پروری در صنعت گاز ایران می باشد. این پژوهش در چارچوب پارادایم تفسیری و مطالعه کیفی قرار دارد.  به منظور شناسایی موانع در صنعت گاز ایران، محقق از داده های مفهومی که به صورت نظام مند گردآوری شده اند استفاده می نماید. در این راستا، از راهبرد پیمایشی مبتنی بر مصاحبه عمیق و ساختار نایافته با نمونه ای برگزیده شده از 12 نفر از مدیران منابع انسانی صنعت گاز ایران بهره گرفته شده است. پس از طراحی پروتکل مصاحبه و گردآوری اطلاعات از طریق انجام مصاحبه، از فرآیند کدگذاری سه مرحله ای که شامل کدگذاری باز، محوری و انتخابی برای تعیین مقوله ها و مفاهیم استفاده شده است. موانع شناسایی شده بر اساس الگوی بصری به چهار بعد مدیریتی، ساختاری، زمینه ای و فنی طبقه بندی شده اندو در نهایت الگوی پارادایمی در  شش مقوله علی، محیطی، راهبردی، محوری، واسطه ای و پیامدی تبیین شده است.

    کلیدواژگان: جانشین پروری، موانع جانشین پروری، نظریه داده بنیاد، صنعت گاز ایران
  • بهروز موسی زاده، سید نجم الدین موسوی*، حجت وحدتی وحدتی، امیرهوشنگ نظرپوری صفحات 144-161

    پژوهش حاضر با هدف طراحی و تبیین مدل کیفیت زندگی کاری کارکنان اقماری صنعت نفت انجام گرفت. این پژوهش بر اساس هدف، کاربردی و از نظر شیوه گردآوری داده ها آمیخته اکتشافی مبتنی بر رویکرد ساختاری تفسیری است. جامعه آماری در بخش کیفی 12 نفر از خبرگان بودند که بر اساس اصل کفایت نظری و نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده در بخش کیفی، مصاحبه های نیمه ساختار یافته و در بخش کمی، پرسشنامه متشکل از سوالات محقق ساخته می باشد. در بخش کیفی، داده های به دست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش کد گذاری تحلیل شد  و 9 مولفه کیفیت زندگی کاری کارکنان اقماری شناسایی شدند. در بخش کمی از مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS استفاده گردید و با استفاده از آزمون تبیین قدرت مدل مقدار GOF مدل 0/516 به دست آمد که قدرت تبیین بالایی است. با استفاده از آزمون فریدمن مولفه ها رتبه بندی شدند، همچنین ابعاد هر کدام از مولفه ها نیز به جهت کاربردی بودن در صنعت اولویت بندی گردیدند.

    کلیدواژگان: کیفیت زندگی کاری، شرکت نفت، کارکنان اقماری، نفت وگاز غرب، مدل سازی
  • محسن رفیعی، مرجان فیاضی*، علی پیران نژاد صفحات 162-179

    هدف کلان پژوهش حاضر بررسی رفتار سازمانی کارکنانی بود که نسبت به الزامات شغل خویش از شایستگی ها و قابلیت های بیشتری برخوردارند. به صورت دقیق تر، در پژوهش حاضر، ارتباط  فراشایستگی ادراک شده با دگرگون سازی، به صورت دقیق بررسی شد. پژوهش حاضر از نظر هدف تحقیق، کاربردی و از جنبه شیوه گردآوری داده ها، از نوع توصیفی (پیمایشی) می باشد. جامعه هدف، کارکنان شرکت ملی نفت ایران می باشند که به صورت تصادفی انتخاب شده اند. پژوهشگران برای سنجش فراشایستگی ادراک شده، خودکارآمدی و دگرگون سازی شغل، به ترتیب از پرسشنامه های استاندارد مینارد و همکاران (2006)، شوارزر و جروسالیم (1995) و تیمز و همکاران (2012) استفاده کردند. ارزیابی مدل مفهومی ارایه شده با روش مدل سازی معادلات ساختاری و به وسیله نرم افزارهای  SPSSو  AMOS صورت گرفته است. بر اساس خروجی نرم افزار آموس، ضریب تاثیر 0/013_- و مقدار تی-0/500_0 حاکی از این هستند که میان فراشایستگی ادراک شده و دگرگون سازی شغل، رابطه مستقیم دیده نمی شود، ولی این دو سازه به صورت غیرمستقیم و با میانجیگری خودکارآمدی باهم ارتباط مثبت دارند.

    کلیدواژگان: فرا شایستگی، ادراک فرا شایستگی، خود کارآمدی، دگرگون سازی شغل
  • قوام صالح، علی مهدی زاده اشرفی*، فرشاد حاج علیان، مجید جهانگیر فرد صفحات 180-197

    پژوهش حاضر با هدف تدوین شاخص های موثر بر مدیریت عملکرد سازمان در صنعت نفت انجام شد. این پژوهش در دو بخش کیفی و کمی توسط روش های دلفی فازی (بخش کیفی) و تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی (بخش کمی) انجام گرفت. بخش کیفی توسط مصاحبه های نیمه ساختاریافته از 20 نفر از خبرگان صنعت نفت و خبرگان دانشگاهی انجام شد. در بخش کیفی توسط روش دلفی فازی چهار مولفه اصلی (رگولاتوری، شناخت ابعاد و معیارهای عملکرد، برنامه اجرایی و سنجش عملکرد و اصلاح و بهبود مستمر عملکرد) و 31 مولفه فرعی شناسایی گردید. در بخش کمی از تحلیل عاملی اکتشافی و تحلیل عاملی تاییدی جهت مدل سازی استفاده شد. نتایج حاصل از تحلیل عاملی اکتشافی نشان می دهد که 96/366 درصد کل واریانس توسط این 31 مولفه تبیین‏ می‏شود. در تحلیل عاملی تاییدی، نتایج نشان می دهد برای بهبود عملکرد در صنعت نفت کشور، باید از مولفه های شناسایی شده استفاده شود.

    کلیدواژگان: مدیریت عملکرد، مولفه های مدیریت عملکرد، صنعت نفت
  • نیلوفر میرسپاسی* صفحات 198-217

    هدف اصلی پژوهش بررسی تاثیر استراتژی های مدیریت منابع انسانی بر روی کسب مزیت رقابتی بود. پژوهش از نظر هدف کاربردی، پیمایشی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری تحقیق، کارکنان شرکت ملی نفت ایران به تعداد 1500 نفر بود. تعداد 306 نفر بر اساس فرمول کوکران به عنوان نمونه آماری و به روش نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شد. ابزار مورد استفاده، پرسشنامه استراتژی های مدیریت منابع انسانی چانگ و هانگ (2005) با 14 گویه و پرسشنامه مزیت رقابتی چانگ و هانگ (2005) با شش سوال بود. روایی ابزارها به صورت صوری، محتوایی و سازه ای و پایایی آن با استفاده از آلفای کرونباخ محاسبه و با استفاده از مدل معادلات ساختاری تجزیه و تحلیل شد. نتایج نشان داد استراتژی های مدیریت منابع انسانی و ابعاد مختلف آن بر روی کسب مزیت رقابتی تاثیر دارند. بنابراین با به کارگیری استراتژی های مدیریت منابع انسانی در بهبود کسب مزیت رقابتی در شرکت ملی نفت ایران گام برداشت.

    کلیدواژگان: استراتژی های مدیریت منابع انسانی، مزیت رقابتی، شرکت ملی نفت ایران
  • لیلا گریزان، سید علی اکبر احمدی*، وحید چناری صفحات 218-237

    هدف مقاله حاضر طراحی مدل برند کارفرما بر اساس مسئولیت اجتماعی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب می باشد. تحقیق حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و از لحاظ نحوه گردآوری داده ها، توصیفی -اکتشافی از نوع آمیخته است. در این پژوهش از 15 نفر از کارشناسان و خبرگان شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب مصاحبه عمیق به عمل آمد. سپس با استفاده از روش سلسله مراتبی و به روش ساختاری-تفسیری، ارتباط و توالی ابعاد، شاخص ها و مولفه های برند کارفرما تعیین گردید. نتایج نشان داد که در مدل ارایه شده، شاخصه های کیفی در چهار سطح  قرار گرفته اند؛ در بالاترین سطح مدل (سطح چهارم) عوامل ذی نفعان، مشتریان، کارکنان، دولت، محیط زیست و بشر دوستانه قرار گرفته اند. این عوامل همانند سنگ زیربنایی مدل عمل می کنند که بر عامل مسئولیت اجتماعی تاثیر می گذارند. مدل ارایه شده از اعتبار قابل قبولی برخوردار بوده و می توان از آن با دقت بالایی در شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب استفاده کرد.

    کلیدواژگان: برند کارفرما، مسئولیت اجتماعی، مدل سازی ساختاری تفسیری، مناطق نفت خیز جنوب
  • علیرضا پور عسکری، حسن رنگریز*، علیرضا اسلامبولچی، علی اصغری صارم صفحات 238-251

    هدف از پژوهش حاضر طراحی مدل مدیریت سرمایه انسانی در شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب بوده است. این پژوهش ازنظر هدف، توسعه ‏ای_کاربردی و ازلحاظ ماهیت، کیفی  می باشد. خبرگان با استفاده از روش نمونه ‏گیری هدفمند و گلوله برفی شناسایی شدند که با توجه به کفایت داده ‏ها، با 15نفر خبره مصاحبه انجام شد. روش تجزیه وتحلیل داده ها نظریه داده بنیاد بود که داده ‏ها از طریق مصاحبه نیمه ساختاریافته گردآوری شدند. یافته‏ های پژوهش نشان داد در شرایط علی مولفه های فردی، گروهی و سازمانی؛ مقوله محوری، طرح‏ ریزی شغلی و سازمانی؛ در بستر حاکم همسویی برنامه ها با استراتژی‏ های سازمانی؛ در شرایط مداخله‏ گر، آسیب‏ شناسی سازمانی؛ در رابطه با راهبردها، نهادینه کردن سیستم اطلاعات منابع انسانی؛ و در خصوص پیامدها، پیامدهای فردی، سازمانی، و اجتماعی شناسایی شدند. در این پژوهش، با مراجعه مجدد به مصاحبه شوندگان برای تایید کدها و مدل نهایی، تحلیل داده های کیفی با استفاده از نرم افزار و تحلیل گر مستقل برای بررسی روایی استفاده شد.

    کلیدواژگان: مدیریت سرمایه انسانی، نظریه داده بنیاد، شرکت بهره برداری نفت و گاز غرب
  • شیما حقی، سعید سعیدا اردکانی*، مهدی سبکرو صفحات 252-267

    یکی از مفاهیمی که اخیرا در حوزه مطالعات سازمانی مطرح می شود مشروعیت منابع انسانی است. هدف از انجام این پژوهش مدل سازی مشروعیت مدیریت منابع انسانی بوده است. روش مطالعه پژوهش، کیفی از نوع داده بنیاد می باشد. ابزار جمع آوری داده ها، مصاحبه های نیمه ساختاریافته بوده و به منظور گردآوری اطلاعات با به کارگیری  از روش نمونه گیری گلوله برفی  استفاده شده است که در این روش با 15 نفراز خبرگان دانشگاهی و مدیران و کارکنان مدیریت منابع انسانی شرکت ملی نفت ایران مصاحبه شده است. برای تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش اشتراوس و کوربین انجام شده است. برای سهولت در کدگذاری از نرم افزار MAXQDA استفاده شده است. نتیجه حاکی از استخراج 156 کد اولیه از مصاحبه ها و نیز احصای 49 مفهوم بوده است.درنهایت مدل مشروعیت منابع انسانی بر اساس شناسایی 8 مولفه ترسیم شد. مولفه های مشروعیت مدیریت منابع انسانی شامل: مولفه های ساختاری، شناختی، ارتباطی، فرآیندهای منابع انسانی، ویژگی های فردی، مطابقت با سیستم اجتماعی، منابع انسانی حرفه ای و مولفه های ذهنی است.

    کلیدواژگان: مشروعیت، مشروعیت سازمانی، مشروعیت مدیریت منابع انسانی
  • محمد جوادی پور، فرزانه تاری*، میلاد بدری کوهی صفحات 267-285

    آموزش الکترونیکی یکی از شیوه های نوین یادگیری در عصر حاضر است. بنابراین برای کارآمدی و استفاده بهینه از ظرفیت های آموزش الکترونیکی، باید آسیب های فراروی آن را شناسایی و رفع نمود. هدف پژوهش حاضر نیز شناسایی آسیب های برگزاری دوره های آموزش الکترونیکی در شرکت ملی گاز ایران بر اساس مدل سه شاخگی است. متناسب با این هدف، طرح پژوهش کیفی و از نوع پدیدارشناسی اتخاذ شد. شرکت کنندگان در این پژوهش، مدیران و متصدیان فنی بخش ستاد شرکت ملی گاز بودند که به صورت هدفمند انتخاب شدند و اشباع نظری با مصاحبه نیمه ساختاریافته با 10 نفر حاصل شد. یافته ها با استفاده از روش کدگذاری اشتراس و کوربین در دو سطح کدگذاری باز و محوری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. در مجموع، تعداد 15 مقوله که دربردارنده 50 مفهوم بود به عنوان اصلی ترین آسیب های فراروی برگزاری دوره های یادگیری الکترونیکی، در سه بخش فرایندی، ساختاری و محیطی استخراج شدند.

    کلیدواژگان: آسیب شناسی، آموزش الکترونیکی، مدل سه شاخگی، شرکت ملی گاز ایران
  • شیدا برجیان، داریوش غلام زاده*، فریده حق شناس کاشانی صفحات 286-303

    هدف از این پژوهش شناسایی شاخص های اخلاق مربیگری برای مدیران در شرکت ملی گاز ایران بوده است. روش پژوهش حاضر از نوع آمیخته اکتشافی و ‏بنیادی است.‏ مشارکت کنندگان در بخش کیفی 12 نفر از مدیران و خبرگان شرکت ملی گاز ایران و مشارکت کنندگان در بخش کمی 384 نفر بودند. برای گردآوری اطلاعات در بخش کیفی از مصاحبه نیمه ساختاریافته و در بخش کمی نیز از پرسش نامه حاصل از بخش کیفی استفاده شد. برای تجزیه وتحلیل داده های کیفی از روش فن مضمون و نرم افزار MAXQUDA و داده های کمی از روش تحلیل عاملی تاییدی و نرم افزار AMOS استفاده شد. یافته های پژوهش منجر به شناسایی شاخص های «عدالت، انسانیت، پاسخگویی، دانش و خردورزی، خدمتگزاری، تواضع، اعتدال، تعالی وبرتری، جرات و شهامت» برای اخلاق مربیگری مدیران در شرکت ملی گاز ایران شد.

    کلیدواژگان: اخلاق مربیگری، مربیان، مدیران، شرکت ملی گاز ایران
  • علیرضا جاوری، حسن دهقان دهنوی*، ناهید امراللهی بیوکی، شهناز نایب زاده، حسین اسلامی صفحات 304-323

    پژوهش حاضر با هدف ارایه چارچوبی به منظور کسب مزیت رقابتی پایدار با رویکرد کیفی انجام شد. در این پژوهش از روش نمونه گیری هدفمند استفاده شد. پس از مصاحبه های نیمه ساختاریافته با 17 نفر از خبرگان شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و شرکت های فعال در صنعت پتروشیمی، اشباع نظری حاصل گردید و داده ها با روش تحلیل محتوای جهت دار با نرم افزار اطلس تی آی8 مورد تجزیه و تحلیل قرارگرفت. بر اساس یافته های پژوهش، مدل مفهومی مزیت رقابتی پایدار با محوریت سرمایه روان شناختی مثبت و میانجی گری ابعاد رفتار شهروندی سازمانی، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی، سرمایه فکری(رابطه ای)، مدیریت دانش و رفتار کاری نوآورانه، طراحی و ارایه شد. در نتیجه، برای دستیابی به مزیت رقابتی پایدار، سرمایه روان شناختی مثبت به عنوان عامل محوری برای سایر سرمایه های مرتبط با حوزه منابع انسانی عمل می کند و با ایجاد بانک اطلاعاتی از سرمایه روان شناختی مثبت کارکنان و تمرکز استراتژی های توسعه منابع انسانی می توان به قابلیت پویا برای کسب مزیت رقابتی پایدار دست یافت.

    کلیدواژگان: مزیت رقابتی پایدار، سرمایه روان شناختی مثبت، تحلیل محتوا، شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران
  • یوسف پاشازاده، میثم جعفری* صفحات 324-341

    پژوهش حاضر از لحاظ هدف، کاربردی و ازنظر نحوه جمع آوری داده ها، توصیفی از نوع پیمایشی بوده است. جامعه آماری این پژوهش شامل کارکنان شرکت گاز استان آذربایجان غربی بودند که بر مبنای نمونه  گیری طبقه ای-تصادفی و با استفاده از فرمول کوکران، 105 نفر به عنوان نمونه انتخاب شدند. داده های موردنیاز برای تحلیل روابط با استفاده از پرسشنامه بر مبنای طیف پنج گزینه ای لیکرت که روایی آن با استفاده از نظرات اساتید و خبرگان و پایایی آن به کمک ضریب آلفای کرونباخ تایید گردید، جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از روش مدل سازی معادلات ساختاری با رویکرد حداقل مربعات جزیی به کمک نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام شد. یافته های پژوهش نشان داد مسیر شغلی حرفه محور بر بهره وری منابع انسانی هم به صورت  مستقیم و هم غیرمستقیم از طریق میانجی گری دوسوتوانی منابع انسانی تاثیر معناداری دارد. نتایج پژوهش در حوزه مسیرهای شغلی متنوع و بهره وری کارکنان نوآوری هایی داشته و به مدیران شرکت های دولتی در رابطه با درک اهمیت مسیرهای شغلی متنوع و به کارگیری آن در جهت ارتقا بهره وری افراد کمک خواهد کرد.

    کلیدواژگان: مسیر شغلی حرفه محور، بهره وری منابع انسانی، دو سو توانی منابع انسانی، شرکت گاز
|
  • Behrouz Nemati, Hossein Vazifehdoost*, Karim Hamdi Pages 2-19

    The purpose of this study is to design the infrastructure model required for the implementation of knowledge management system in the international marketing of the oil industry. Since in applied research, the main goal is not only scientific discovery, but also to test and study the application of knowledge, so the method of this research is applied in terms of purpose and has been done by exploratory method. The data collection method is mixed (quantitative and qualitative) and the data collection tool is specialized interviews with experts using Delphi method and a questionnaire. Therefore, 12 experts and specialists in this field (in the qualitative section) participated in this study and 383 people from the implementation of knowledge management system in the international marketing department of the oil industry (in the quantitative section)The collected data were analyzed by descriptive and inferential methods through SPSS 16 and Smart PLS softwares. After conducting the research, the results showed that: knowledge creation, knowledge acquisition, knowledge organization, knowledge storage, knowledge dissemination, knowledge application, knowledge perspective, and finally knowledge planning; as the components of knowledge management system implementation in the international marketing sector of the oil industry were confirmed. Model fit tests showed the validity of the model.

    Keywords: International Marketing, Knowledge Management System, Knowledge Management Infrastructure, Oil Industry Knowledge Management System
  • Ehsan Davoodi, Ahmad Vedadi*, Ali Rezaeian, Dariush Gholamzadeh Pages 20-37

    The aim of this study was to design and validate the competency model of the Senior managers of South Pars gas refineries with a mixed approach. In the qualitative part, the researcher collected information using semi-structured in-depth field and purposeful interviews with 15 senior managers of the refinery in the gas complex and in the quantitative part, using a researcher-made questionnaire from the board members and training and system analysis officials of refineries. And using the method of theme analysis and three-step coding, has analyzed qualitative data and in the quantitative part through confirmatory factor analysis has validated the model. Based on the research findings, the competency model of the senior managers of the refinery was studied with 4 comprehensive themes and 11 main themes that The comprehensive themes include individual, interpersonal, organizational and strategic competencies that were validated in all dimensions and components.

    Keywords: Competency Model, Senior Managers, Theme Analysis, Gas Industry, Confirmatory Factor Analysis, Validation
  • Marzieh Jafarnezhad, Mahmood Saatchi, Hojatollah Javidi* Pages 38-55

    The purpose of this study is to investigate the factors and barriers to employee productivity in South Pars Jam Company. The statistical population is the qualitative part of all managers and experts of South Pars Gas Complex Company. Using purposive sampling method, managers and specialists who had the information needed for the research were selected and information was collected through semi-structured interviews. The statistical population of the research in the quantitative part is all managers and specialists of South Pars Gas Company, numbering 250 people. The method of determining the validity of the questionnaire is formal and content. The results showed that the factors and barriers to employee productivity in South Pars Jam Company are: organizational climate, effective leadership, professional maturity of employees and environmental conditions. The results also showed the direct relationship between the model designed by the researcher and the theory of clock productivity factors and barriers.

    Keywords: Job productivity, employees, Human factors, South Pars Gas Complex
  • Seyed Shahramaldin Tavakoli*, Abolfazl Danaei, Mahmoudreza Najafzadeh Shahry Pages 56-71

    Economic development in societies depends on resources (capital, government, human resources) research has shown that role of human resources in human development is very important. However, many factors, including media, which have an awareness-raising mission can be effective in human development. Human development using media requires a strategy, but in our country there is a lack of research, so in this research has provided a model for human development using the media, in this regard, using grounded theory and interviews with managers in this field, a model based on the approach of Strauss and Corbin has been presented. The research method was based on the grounded theory and the data collection tool was an interview with 12 oil & media industry’s expert. The results of the research indicate that source, emotional and continual improvement process strategies for the human development of oil organizations should be pursued.

    Keywords: Human Resource Development, Media Management, Grounded Theory, Oil Companies, Strateg
  • Molood Amiri, Ghanbar Amirnezhad*, Foad Makvandi Pages 72-89

    Moving to newer generations of human resource management leads this management to adopt new approaches to respond appropriately, quickly and in a timely manner to change. This study aims to provide a model for human resource management agility with a qualitative approach and Grounded theory method. Due to the exploratory nature, purposive sampling method was used, which after conducting a semi-structured interview with 15 experts from Headquarters of the Ministry of Petroleum, theoretical saturation was obtained. Kappa agreement index with a coefficient of 0/724 shows the valid level of data. Findings show that agility with the dimensions of speed and promptness, adaptability and responsiveness are affected from three causal conditions, five context conditions and five intervening factors and Through continuous improvement, strengthening strategic human resource management, development and empowerment will have consequences for individuals, groups and the entire organization.

    Keywords: Agile Organizations, Agility of human resource management, Grounded theory, headquarters of Petroleum Ministry
  • Mojtaba Shiar Bahadori, Saber Molla Ali Zadeh Zavardehi*, Ali Mahmoodi Rad Pages 90-107

    The purpose of this study was to develop a model for evaluating the financial performance of  petrochemical companies. The methodology of the research was exploratory in terms of purpose and mixed (quantitative-qualitative) in terms of data collection method. 200 experts and engineers working in petrochemical companies were available by sampling method. To achieve the objectives of the research, first in the qualitative section and after reviewing the background and conducting in-depth interviews with experts and applying the Strauss and Corbin approach from the Grounded theory, the research model was obtained in 98 key concepts, 24 components and 6 dimensions. Structural equation analysis, model validation was performed. The results showed that the good fit index of the whole model is 0.486 and it seems that the results of this study can be effective in evaluating the financial performance of petrochemical companies

    Keywords: Evaluation of organizational performance, financial performance Petrochemical Companies, Grounded theory
  • Saeed Jafari Nia*, Hassan Rangriz, Mehdi Kheirandish, Gholamreza Shakeri Navaei Pages 108-125

    Today, the optimal performance of organizations has a Fundamental role in national development, so identifying organizational narcissism, and preventing turmoil and controlling it, is very important to achieve organizational goals. Accordingly, in the present study, an organizational narcissism model was designed with a qualitative approach and grounded theory method based on the Strauss & Corbinchr('39')s model. Data were obtained from semi-structured interviews with 17 experts to reach theoretical saturation and distribution of questionnaires among 209 managers and experts of the National Iranian Oil Products Distribution Company by purposive and random sampling. Using MAXQDA, SPSS and LISREL software, 77 Open Cod, 22 Axial Cod and 11 Selective Cod were extracted. The results of the research on causal factors, context, intervener, core phenomenon, strategies and consequences were presented with the focus on organizational narcissism in the form of the model

    Keywords: Narcissism, Organizational narcissism, National Iranian Oil Products Distribution Company
  • Hamed Mohammadi*, Shahrokh Samimi Pages 126-143

    The main purpose of this paper is to identify the barriers to the succession management system in the Iranian gas industry. The present study is in the framework of the interpretive paradigm and qualitative study and the researcher uses systematically collected conceptual data to identify barriers in the Iranian gas industry. In this regard, a survey strategy based unstructured interviews with selected samples from 12 human resource managers of Iranchr('39')s gas industry was used. After designing the interview protocol and gathering information through the interview, a three-step coding process including open, Axial and Selective coding was used to determine the categories and concepts. The identified barriers were classified based on the visual model into four dimensions: managerial, structural, contextual and technical, and finally the paradigm model was explained in six categories: causal, environmental, strategic, pivotal, mediating and consequential.

    Keywords: Succession, Barriers of succession, Grounded theory, Iranian gas industry
  • Behrouz. Mousazadeh, Seyed Najmoddin Mousavi*, Hojat Vahdati, Amir Hoshang Nazarpouri Pages 144-161

    The aim of this study was to design and explain the quality of life of the offshore employees of the oil industry. Based on the purpose, this research is applied and in terms of data collection method, exploratory mix based on interpretive structural approach. The statistical population in the qualitative section was 12 experts who were selected based on the principle of theoretical adequacy and purposeful sampling. Data collection tools are semi-structured interviews in the qualitative section and questionnaires consisting of standard and researcher-made questions in the quantitative section. In the qualitative section, the data obtained from the interview were analyzed using Atlas.ti software and coding method, and 9 components of the quality of working life of offshore employees were identified. In a small part, structural equation modeling was used using PLS software and by using the model power explanation test, the GOF value of model 0/516 was obtained, which is a high explanatory power. Using the Friedman test, the components were ranked, and the dimensions of each component were prioritized for applicability in the industry.

    Keywords: Quality of Work Life, Oil Company, Offshore Staff, Oil & Gas West, Modeling
  • Mohsen Rafiei, Marjan Fayyazi*, Ali Priran Nejad Pages 162-179

    The omnipresent objective of the present investigation was to examine the organizational behavior of those employees who possess qualifications beyond their job demands. More precisely, in the present research, the association between Perceived Overqualification (POQ) and Job Crafting was examined. In terms of research objective, it was applied and in terms of data collection, the study was descriptive (cross-sectional). The participants were randomly chosen from National Iranian Oil Company (NIOC). To measure POQ, Self-efficacy, and Job Crafting, inquirers used Maynard et al. (2006), Schwarzer and Jerusalem (1995), and Tims et al. (2012) respectively. In order to test the conceptual model, researchers used Structural Equation Modeling via SPSS and AMOS. According to AMOS output, path coefficient of -0.013 and t = -0.500 indicated that Perceived Overqualification was not directly related to job crafting, . However, the two constructs were indirectly and positively associated regarding the mediating role of Self-efficacy.

    Keywords: Overqualification, Perceived Overqualification, Self-efficacy, Job crafting
  • Ghavam Saleh, Ali Mehdizadeh Ashrafi*, Farshad Hajalian, Mohammad Jahangirfard Pages 180-197

    The aim of this study is codification of indicators affecting the organizational performance management in the oil industry. This research was carried out in two parts: qualitative and quantitative by fuzzy Delphi methods and exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis. The qualitative section was conducted by semi-structured interviews with 20 oil industry experts and academic experts. In the qualitative part, by fuzzy Delphi method, four main components (regulator, recognition of dimensions and performance criteria, executive plan and performance measurement, continuous improvement and improvement of performance) and 31 sub-components were identified. In the quantitative part, exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis were used for modeling. The results of heuristic factor analysis show that 96.366% of the total variance is explained by these 31 components. In confirmatory factor analysis, factor loads indicate that in order to improve the performance of the organization, especially the countrychr('39')s oil industry, the identified components should be used.

    Keywords: Performance Management, Performance Management Components, Oil Industry.
  • Niloufar Mirsepasi* Pages 198-217

    The main purpose of the study was to investigate the effect of human resource management strategies on competitive advantage. In terms of applied purpose, the research was a correlational survey. The statistical population of the study was 1500 employees of the National Iranian Oil Company. 306 people were selected based on Cochranchr('39')s formula as a statistical sample by simple random sampling method. The tools used in this study were Chang and Hang (2005) Human Resource Management Strategy Questionnaire with 14 items and competitive advantage questionnaire of Chang and Hang (2005) with six questions. The validity of the tools was calculated formally and in terms of content and structure using expert opinions and its reliability was calculated using Cronbachchr('39')s alpha. Structural equation modeling was used to analyze the collected data. The results showed that human resource management strategies and their various dimensions have an impact on competitive advantage. Therefore, it has taken steps to improve the competitive advantage of National Iranian Oil Company by using human resource management strategies.

    Keywords: Human Resource Management Strategies, Competitive Advantage, National Iranian Oil Company
  • Leila Gorizan, Seyed Aliakbar Ahmadi*, Vahid Chenari Pages 218-237

    The purpose of this article is to design an employer brand model on social responsibility in National Iranian South Oil Company (NISOC). The present study was applied in terms of purpose and in terms of data collection method, it was descriptive exploratory and mixed type. In this study, in-depth interviews were conducted with 15 specialists and experts of the NISOC.Then, using the hierarchical method through structural-interpretive method, the relationship and sequence of dimensions, indicators and components of the employer brand were determined based on social responsibility. Results showed that in the proposed model, qualitative indicators are located at 4 levels. At the highest level of the model (fourth level) are stakeholders, customers, employees, government, environment and humanitarian. These factors act as the cornerstone of the model, which affects the social responsibility factor. The proposed model has an acceptable validity and can be used with high accuracy in NISOC.

    Keywords: Employer Brand, Social Responsibility, Interpretive Structural Modeling, South Oil Company
  • Alireza Pouraskari, Hassan Rangriz*, Alireza Islambolchi, Ali Asghari Sarem Pages 238-251

    The purpose of this study is to design human capital management model in West Oil and Gas Exploitation Company. This research is an applied development in terms of purpose and qualitative in terms of nature. Experts were identified by targeted sampling and snowball sampling, which interviewed with 15 experts. The method of analysis was grounded theory and data were collected through semi-structured interviews. Findings showed that in causal conditions, individual, group and organizational components; Central category, job and organizational planning; In the context of aligning programs with organizational strategies; In intervening conditions, organizational pathology; In relation to strategies, institutionalization of human resource information system; In terms of consequences, individual, organizational, and social consequences were identified. In this study, by referring to the interviewees to confirm the codes and the final model, qualitative data analysis using software and an independent analyst was used to check the validity.

    Keywords: : Human Capital Management, Grounded Theory, West Oil, Gas Exploitation Company.
  • Shima Haghi, Saeid Saeida Ardekani*, Mehdi Sabokro Pages 252-267

    The purpose of this study is to model the legitimacy of human resource management. The present research is applied in terms of purpose and in terms of nature and qualitative method of data theory. The study population includes academic experts and human resource managers of the National Iranian Oil Company. Data collection tool is semi-structured interview. The sample required for structured interviews was collected to the extent of theoretical saturation through snowball sampling. MAXQDA software was used to facilitate coding. Finally, the model of human resource legitimacy was drawn based on the identification of 8 components. Components of human resource management legitimacy include structural, cognitive, communicative components, human resource processes, individual characteristics, social system compliance, professional human resource, and subjective components

    Keywords: legitimacy, organizational legitimacy, human resource management legitimacy
  • Mohamad Javadipour, Farzane Tari*, Milad Badri Koohi Pages 267-285

    E-learning is one of the new ways of learning in the present era. Thus, for the efficiency and the optimal use of E-learning capacities, requires identifying and eliminating the disadvantages ahead the purpose of this study was the pathology of E-learning courses in the National Iranian Gas Company based on the three-branch model. Thus, a qualitative approach and phenomenological study was adopted. Participants in this research were managers and technical experts of the headquarters of the National Gas Company who were purposefully selected and theoretical saturation was achieved by semi-structured interviews with 10 people. Findings were analyzed using Strauss and Corbin coding methods at both open and axial coding levels. Finally, 15 categories, which included 50 concepts, were extracted as the main disadvantages of E-learning courses, which were obtained in three parts: process, structural and environmental.

    Keywords: E-learning, Pathology, Three- branch model, National Iranian Gas Company
  • Sheyda Borjian, Dariush Gholamzadeh*, Farideh Haghshenas Kashani Pages 286-303

    The purpose of this research was identification of coaching ethics indicators for managers in the national gas company of Iran.The research method was the Exploratory mixed type and fundamental. The participants of the qualitative section were 12 of managers and experts of the national gas company of iran, and participants of the quantitative section were 384 people. Data collection in the qualitative section was semi-structured interview and in the quantitative section through the questionnaire which was the result of qualitative part. The qualitative data analysis was conducted using the content analysis, and quantitative data analysis was carried out using confirmatory factor analysis and AMOS software.The findings indicated the recognition of the indexes including justice, humanity, responsiveness, knowledge and rationality, serving, humility, moderation, transcendence and excellence, courage and daring as the coaching ethics of managers in the national gas company of iran.

    Keywords: Coaching Ethics, Coaches, Managers, National Gas Company of Iran
  • Alireza Javeri, Hassan Dehghn Dehnavi*, Nahid Amrolahi Biyuki, Shahnaz Nayebzadeh, Hosein Eslami Pages 304-323

    The present qualitative study aimed to offer a model to gain sustainable competitive. Using purposive sampling, the study ran semi-structured interviews with 17 elites in Iran National Company of Petrochemical industries and other active companies in petrochemical industry. Collected data were then analyzed through directional content analysis in ATLAS.ti 8. Finally, the intended conceptual model was designed with the mediation of dimensions such as social capital, human capital, knowledge management, innovative working behavior, intellectual (relational) capital, and organizational citizenship behavior. The study indicated that to achieve sustainable competitive advantage, positive psychological capital plays a pivotal role in other capitals related to human resources. Thus, creating a data bank of positive psychological capital of staff and strategies of developing human resources can substantially contribute to a dynamic capability to gain sustainable competitive advantage.

    Keywords: sustainable competitive advantage, positive psychological capital, content analysis, Iran’s National Petrochemical Company
  • Yousef Pashazadeh, Meysam Jafari* Pages 324-341

    The present study was a survey description based on the applied purpose and in terms of how to collect data. The statistical population of this study was the employees of West Azerbaijan Province Gas Company that based on stratified-random sampling and using Cochranchr('39')s formula, 105 people were selected as a sample. The data needed to analyze the relationships were collected using a questionnaire based on a five-point Likert scale whose validity was confirmed using the opinions of professors and experts and its reliability was confirmed by Cronbachchr('39')s alpha coefficient. Data analysis was performed using structural equation modeling with partial least squares approach using Smart PLS software. Findings showed that a Protein career path has a significant effect on human resource productivity both directly and indirectly through the mediation of human resources Ambidexterity. The research results in the field of diverse career paths and employee productivity will have innovations and will help managers of state-owned companies to understand the importance of diverse career paths and use it to improve individual productivity.

    Keywords: protein career path, human resource productivity, ambidexterity of human resources, gas company