فهرست مطالب

نامه مفید - پیاپی 43 (امرداد و شهریور 1383)

مجله نامه مفید
پیاپی 43 (امرداد و شهریور 1383)

  • وی ژه حقوق
  • بهای روی جلد: 7,500ريال
  • تاریخ انتشار: 1383/12/01
  • تعداد عناوین: 8
|
  • مقالات
  • ربیعا اسکینی صفحه 5
    قرارداد داوری را باید از قراردادهای فرعی و تبعی تلقی کنیم که همواره به مناسبت یک قرارداد اصلی (بیع، حمل و نقل کالا، بیمه و غیره) منعقد می شود.
    این خصیصه فرعی بودن قرارداد داوری، موجب طرح این سوال شده است که اگر قرارداد اصلی باطل باشد یا فسخ شود، بطلان و فسخ آن چه تاثیری در قرارداد داوری دارد؟ اگر بطلان یا فسخ قرارداد اصلی را موثر در حیات قرارداد داوری بدانیم، با این دور باطل مواجه می شویم که بطلان قرارداد اصلی موجب بطلان قرارداد داوری است و داوری که براساس قرارداد داوری باطل به بطلان قرارداد اصلی رای صادر می کند، رای باطل و بی اثری صادر کرده است.
    به خاطر رفع چنین اشکالی، در اغلب کشورهای دنیا این نظر پذیرفته شده است که قرارداد داوری از قرارداد اصلی مستقل است و در نتیجه بطلان قرارداد اصلی موجب بطلان قرارداد داوری نیست.
    این راه حل را قانون گذار ایران در قانون داوری تجاری بین المللی مصوب 1376 پیش بینی کرده لیکن در قانون آیین دادرسی مدنی آن را نپذیرفته است.
    موضوع این مقاله مطالعه اصل استقلال شرط داوری از قرارداد اصلی و تبیین مبانی نظری پذیرش این اصل در حقوق تطبیقی و سپس بررسی و نقد راه حل دوگانه ای است که حقوق ایران در خصوص این اصل در پیش گرفته است.
    کلیدواژگان: داوری تجاری بین المللی، شرط داوری، موافت نامه، داوری، استقلال شرط داوری، قرارداد تبعی، معامله (قرارداد) اصلی
  • مرتضی محمدی صفحه 31
    بر اساس شرع و قانون، زوجین وظایف مشترکی در برابر هم دارند، اما به طور غالب و به خصوص در جوامع اسلامی و ایرانی، زنان به ویژه زنان خانه دار تمام یا بخش اعظم فعالیت های خود را در منزل شوهر صرف می کنند. تا زمانی که زندگی مشترک ادامه دارد، مشکلی رخ نمی دهد، اما همین که در زندگی دچار تزلزل شد و مساله طلاق و جدایی مطرح گردید، وضع به گونه ای دیگر خواهد شد. بر اساس رژیم مالی حاکم بر زوجین در حقوق ما، تمام درآمد های به دست آمده توسط هر یک از زوجین در این مدت، به خودشان اختصاص دارد ولی زن در مقابل فعالیت خود در منزل شوهر، از هر درآمدی بی نصیب مانده و دچار چالش جدی می گردد. از این رو، مجمع تشخیص مصلحت نظام در سال 1371 قانونی را در مورد اجرت المثل و نحله زن به تصویب رسانید که مقاله حاضر ضمن بررسی مبانی شرعی و ادله فقهی این دو نهاد، از جهت حقوقی آن را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دهد و در پایان نیز اشاره ای کوتاه به پیامدهای اجتماعی آن دارد.
    کلیدواژگان: حق الزحمه، اجرت المثل، بخشش، نحله
  • حسن پوربافرانی صفحه 61
    در میان نظریات مختلفی که در فقه وجود دارد، معمولا مقنن در مباحث قصاص و دیه نفس در قانون مجازات اسلامی مصوب 1370 به پذیرش نظر مشهور تمایل دارد تا نظریه های دیگر. این مقاله به نقد این رویه می پردازد و معتقد است که معیار مقنن در پذیرش نظریه های فقهی باید فراتر از بحث اکثریت و اقلیت (مشهور و غیر مشهور) باشد و ورای این بحث، باید به دو نکته مهم دیگر توجه کند: اول این که کدام یک از نظریه های اتخاذی بهتر مصالح جامعه را تامین می کند و دیگر این که کدام یک از نظریه ها با اجزای دیگر سیستم حقوقی هماهنگ است.
    کلیدواژگان: نظر مشهور، نظر اقلیت، سیاست جنایی، مرگ قاتل، فرار قاتل
  • محمود حکمت نیا، محمد عیسئی تفرشی صفحه 91
    مسوولیت مدنی ناشی از اضرار به مالکیت فکری، به سه عامل بستگی دارد: مبنای اعتبار مالکیت فکری، ماهیت مالکیت فکری و ادله مسوولیت مدنی و حوزه شمول آن. مبانی مالکیت فکری در قالب نظریه های کار، شخصیت، پاداش و منفعت و ماهیت مالکیت فکری به عنوان مال- مالکیت و یا حق انتفاع و ادله مسوولیت مدنی با عناوینی چون قاعده اتلاف و قاعده لاضرر قابل تحلیل است.
    کلیدواژگان: مالکیت فکری، مسوولیت مدنی، نظریه کار، نظریه شخصیت، نظریه پاداش، نظریه منفعت، ادله مسوولیت مدنی
  • مرتضی شهبازی نیا صفحه 111
    ضمانت نامه بانکی و ضمان عقدی از این جهت که هر دو مضمون له (ذینفع) را در مقابل عدم اجرای قرارداد پایه از سوی مضمون عنه (ضمانت نامه خواه) حمایت می کنند، دارای خصوصیتی مشترک هستند. تفاوت مهم این دو آن است که تعهد پرداخت بانک ضامن (در ضمانت نامه بانکی) مستقل از تعهد ضمانت خواه (یا متعهد اصلی) است در حالی که تعهد ضامن در ضمان عقدی تابع تعهد متعهد اصلی می باشد. بر اساس اصل تبعی بودن تعهد ناشی از ضمان عقدی، ضامن حق دارد به ایراداتی که مضمون عنه در مقابل مضمون له از آن برخوردار است، استناد نماید. در حالی که به موجب اصل استقلال ضمانت نامه بانکی، بانک ضامن نمی تواند به ایرادات ناشی از قرارداد پایه استناد کند. بنا بر این ضمانت نامه بانکی متفاوت از ضمان عقدی است و باید آن را قراردادی غیر معین به حساب آورد که طرفین آن بانک و ذینفع هستند. ضمانت خواه، طرف قرارداد ضمانت نامه نیست هر چند که ضمانت نامه محصول توافق وی و ذینفع در قرارداد پایه می باشد. در حقوق ایران این قرارداد را می توان از نوع قراردادهای خصوصی موضوعی ماده 10 قانون مدنی به حساب آورد.
    کلیدواژگان: ضمانت نامه بانکی، ضمان عقدی، قرارداد پایه، ماهیت حقوقی، قرارداد غیر معین
  • ناصر قربان نیا صفحه 141
    تروریسم پدیده جدیدی نیست، تاریخ مشحون از اقدامات شوم تروریستی است که با انگیزه های گوناگون ارتکاب یافته و حیات انسان های بی گناه بی شماری را سلب نموده و حقوق، آزادی ها و امنیت مردم را به مخاطره افکنده است. امروز اما تروریسم از تهدیدی ملی به یک تهدید بین المللی تبدیل شده و خوف آن وجود دارد که با گسترش آن صلح و امنیت بین المللی به مخاطره افتد.
    نگارنده با نگاهی به علل ارتکاب ترور توسط افراد یا گروها، راه های مقابله با آن را مورد توجه قرار داده، از سه پارادایم نظامی (جنگ)، سیاسی و حقوقی سخن گفته و این نتیجه را به دست داده است که باید به رویکرد قانون و اجرای آن در داخل کشورها و نیز صحنه بین المللی توجه بیشتری مبذول نمود و نیز عند الاقتضا از دیپلماسی مذاکره بهره برد و نباید با اعمال خشونت و جنگ در انتظار نابودی تروریسم نشست و در جایی که راهی جز مبارزه نظامی باقی نیست و با نظارت مجامع بین المللی جنگی افروخته می شود، رعایت حقوق بشر دوستانه الزامی است؛ چنان که محاکمه متهمان به ارتکاب جرایم تروریستی در محاکم داخلی یا بین المللی، مستلزم رعایت حقوق متهم و تحقق محاکمه ای منصفانه است.
    کلیدواژگان: تروریسم، پارادایم اجرای قانون، صلح و امنیت بین المللی، حقوق بشر، حقوق بشر دوستانه
  • حبیب طالب احمدی صفحه 169
    خیار تفلیس با اقتباس از فقه در ماده 380 قانون مدنی پیش بینی شده است که بر اساس آن اگر یکی از طرفین معامله مفلس گردد، طرف دیگر تحت شرایطی می تواند به فسخ معامله اقدام کند و آن چه را داده باز ستاند. با تصویب قانون اعسار، پدیده افلاس از مقررات ما برچیده شد و آن چه در حقوق کنونی با افلاس قابل تطبیق است، اعسار در مورد غیر تجار و ورشکستگی در خصوص تجار می باشد.
    در این نوشتار پس از معرفی خیار تفلیس و جایگاه آن در حقوق موضوعه، پیدایش، شرایط و دامنه آن را در حقوق ورشکستگی مطالعه می کنیم.
    کلیدواژگان: خیار تفلیس، ورشکستگی، افلاس، اعسار
  • اخبار دانشگاه
  • نشت ها و اخبار علمی دانشگاه / 1- رابطه فقه و حقوق (متن سخنرانی دکتر کاتوزیان در دانشگاه مفید) / 2- جلسات دفاع از پایان نامه های کارشناسی ارشد رشته حقوق
    صفحه 187
|
  • Rabia Eskini Page 5
    The arbitration agreement should be considered as a collateral contract which is inserted in the main contract (sale, carriage of goods, insurance, etc).Therefore, the question raised is whether the invalidity of the main contract could have any legal effect on the arbitration agreement. In case the response would be positive, we should admit that we are, here, facing a vicious circle, for, the arbitrator who makes a decision declaring the main contract invalid, declares in fact that he has no competence to decide as an arbitrator due to the fact that the invalidity of the main contract means that the arbitration clause was invalid as well.For the purposes of preventing such a dilemma most legal systems have opted for the theory of severability of the arbitration agreement and, therefore, do not consider that in case of the invalidity of the main contract the arbitration agreement should be considered invalid as well.The theory of severability has been admitted by the Iranian Law on International Commercial Arbitration, but rejected by the Code of Civil Procedure.The object of this article is to study the issue in question in comparative law as well as to analyze and evaluate the so called dualistic solution adopted by the Iranian legislation.
    Keywords: International commercial Arbitration –Arbitration clause –Arbitration agreement –Main contract –Theory of Severability, Collateral contrac
  • Morteza Mohammadi Page 31
    According to both Shari’a and Law, husband and wife have common responsibilities to each other; but women, especially in Islamic and Iranian societies, do all or most of their activities in the husband’s house. This raises no problem in as much as the familial life continues. Once the issue of divorce comes to the scene, this no longer is true. Under the financial regime governing the spouses in our legal system, all revenues obtained by each spouse during marriage belong to him or her. Since the wife has spent all her life doing housework, she often has no revenue and faces serious challenge. This caused the Expediency Council to adopt in 1992 a law concerning wife’s remuneration (ojrat ul mesl) and a grant by husband (nihla). The present article examines the fiqhi grounds of these two legal institutions and offers a legal analysis. It concludes with a brief account of the social implications of this legal development.
    Keywords: wage, remuneration, gift, grant
  • Hassan Poorbafrani Page 61
    Among different viewpoints in Islamic Jurisprudence, the Iranian Legislature usually has a tendency to adopt the well-known opinion approach where it deals with revenge (Ghesas) and blood money (Dieh), in the 1991 Islamic Penal Code. Making an analysis of the issue, this paper is of the view that in approaching the various legal stands, the law maker must go beyond the matter whether an opinion is well-known among the Islamic jurists or not. The criminal law maker must take into consideration the two following points: First, which of the approaches best satisfies the expediencies of the society and second, which of the views is in harmony with other parts of the legal system.
    Keywords: well, known opinion, minority opinion, criminal policy, murderer's death, murderer's escape
  • Mohammad Isaei Tafreshi, Mahmoud Hekmatnia Page 91
    Civil liability resulting from harm to intellectual property depends on three important factors: theoretical foundation of intellectual property, the nature of intellectual property and Islamic legal bases of civil liability.This essay discusses labour, personality, reward and utility theories as foundation of intellectual property. Then the nature of intellectual property is discussed under the title of ownership-property and usufruct. Finally, Islamic legal bases such as the principle of prevention of deliberate destruction of other’s property(Qaedeh talaf) and the principle of no harm (Qaedeh la zarar) are discussed.
    Keywords: Intellectual property, Civil liability, Labour theory, Personality theory, Reward theory, Utilitarian theory, Islamic legal bases of civil liability
  • Morteza Shahbazinia Page 111
    The independent guarantee and suretyship (accessory guarantee) share a significant characteristic in that they both provide security to the beneficiary in respect of non-performance by account party in the underlying transaction. The difference is that the payment obligation of guarantor is by definition independent of that of account party/principal debtor, whereas the payment obligation of surety is co-extensive. In accordance with the principle of co-extensiveness, the surety is entitled to invoke the defenses which the principal debtor might have as against the beneficiary, whereas pursuant to the principle of independence, the guarantor cannot invoke defenses derived from the underlying transaction.Therefore, in the light of the principle of independence, bank guarantee is distinguished from accessory sureties and must be regarded as an unspecified contract between bank and beneficiary. The principal is not a party to this contract even if the independence guarantee is a product of the underlying contract between him and the beneficiary. In Iranian law, this contract is based on Article 10 of the Civil Code.
    Keywords: bank guarantee, accessory surety, underlying transaction, legal nature, unspecified contract
  • Naser Ghorbannia Page 141
    Terrorism is not a new phenomenon; history is replete with heinous terrorist acts perpetrated out of various motives which have taken the lives of countless innocent persons and endangered the security of the people. Now the threat has turned from national to international and there is the fear that its expansion will peril international peace and security.The author looks at reasons of terrorist acts, considers possible responses to them and after pointing out to three military, political and legal paradigms, concludes that the legal approach and its implementation within states as well as in international arena commands more attention, while negotiation diplomacy must be pursued when necessary. The article proposes that violence should not be expected to eradicate terrorism and when there is no way other than military and a war is waged under the supervision of international bodies, humanitarian laws and regulations are binding; thus in prosecuting those accused of terrorist crimes in national or international tribunals, the rights of the accused and the rules of fair trial must be observed.
    Keywords: terrorism, paradigm of rule implementation, international peace, security, human rights, humanitarian law
  • Habib Taleb Ahmadi Page 169
    According to Article 380 of Iranian Civil Code: "In the case of the bankruptcy of the buyer, if he has retained in his possession the actual object of the sale, the seller can reclaim it and he can keep the object sold provided it has not yet been handed over." This right of the seller is known as "option of taflis" in Islamic law. It can be found in Iranian Commercial Code too. In this article we study the definition, conditions, enforcement, etc. of this option in bankruptcy law.
    Keywords: Bankruptcy, Option, Reclamation, taflis