فهرست مطالب

مجله تولید و فرآوری محصولات زراعی و باغی
سال یازدهم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/19
  • تعداد عناوین: 10
|
  • رحیم قاعدی، جمشید رزمجو*، علی غلامی زالی صفحات 1-18

    شناسایی ژنوتیپ های متحمل به خشکی می تواند نقش مهمی در تعدیل اثرات منفی آن، به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محدود کننده تولیدات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک، بازی کند. بر این اساس، اثر سه رژیم آبیاری (آبیاری پس از 50 (I1)، 100 (I2) و 150 (I3) میلی متر تبخیر از تشت تبخیر کلاس A) به عنوان فاکتور اصلی بر برخی صفات مورفولوژیک، عملکرد و کیفیت دانه ده ژنوتیپ لوبیا چیتی (KS-21193 ،  KS-21191، KS-21189، E10، E9 ، صدری، تلاش، توده های بومی خمین، اقلید و فریدون شهر) به عنوان فاکتور فرعی با سه تکرار به صورت کرت های یک بار خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در فریدون شهر اصفهان، انجام شد. به موازات تشدید تنش رطوبتی (از سطح I1 به I3) روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، ارتفاع بوته، تعداد غلاف در بوته، دانه در غلاف، دانه در بوته، وزن صد دانه، وزن دانه در بوته، عملکرد دانه و بیولوژیک، شاخص برداشت کاهش و درصد پروتئین دانه افزایش یافت، اما تغییرات به استثنای درصد پروتئین دانه تابع ژنوتیپ بود. با تشدید تنش رطوبتی از سطح آبیاری I1 به I2، کاهش عملکرد دانه از 54/4 درصد در ژنوتیپ صدری تا 63/6 درصد در ژنوتیپ تلاش و از سطح آبیاری I1 به I3، از 87/3 درصد در ژنوتیپ 21191- KSتا 74/9 درصد در ژنوتیپ فریدون شهر متغیر بود. می توان بیان داشت اگرچه بالاترین عملکرد دانه در سطح آبیاری I1 در ژنوتیپ KS-21191 (2319 کیلوگرم بر هکتار) به دست آمد، اما احتمالا کاشت توام ژنوتیپ فریدون شهر با رژیم آبیاری پس از 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر به دلیل ثبات عملکرد بالاتر می تواند سبب تعدیل تنش خشکی در مناطقی مانند فریدون شهر شود.

    کلیدواژگان: خشکی، لوبیا چیتی، عملکرد دانه، شاخص برداشت، پروتئین دانه
  • عبدالمجید خورشید*، علی اکبر اسدی صفحات 19-35

    برای رتبه بندی و گروه بندی فول سیب ها و هیبریدهای مختلف چغندرقند حاصل از برنامه های اصلاحی در دو شرایط شوری و نرمال، دو آزمایش مستقل در سال زراعی 1396 در مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب انجام شد. هفده فول سیب و 28 هیبرید مختلف به همراه شاهدهای مقاوم و حساس به تنش های شوری و خشکی از نظر صفات مختلف در دو شرایط شور و نرمال مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج رتبه بندی در هر دو شرایط نشان داد که در آزمایش فول سیب ها، ژنوتیپ های 18 و 22 و در هیبریدها، ژنوتیپ های 6، 23، 25، 27 و شاهد 29 نسبت به بقیه ژنوتیپ ها برتر هستند. تجزیه کلاستر نشان داد که در هر دو آزمایش تطابق اندکی بین دو محیط وجود دارد و محیط روی گروه بندی ها تاثیر دارد. تجزیه به مولفه های اصلی در آزمایش فول سیب ها نشان داد که در شرایط نرمال و تنش شوری صفات سطح برگ، عملکرد ریشه، عملکرد قند، وزن خشک ریشه، میزان نسبی آب از دست رفته برگ، عیار قند، خلوص شربت و درصد قند قابل استحصال بیشترین تاثیر را در توجیه مولفه های اول و دوم داشتند، در مقابل در آزمایش هیبریدها، صفات سطح برگ، عملکرد ریشه و محتوای نسبی آب برگ در توجیه مولفه های اول و دوم بیشترین نقش را داشتند. اکثر صفات مطالعه شده در آزمایش های صورت گرفته دارای تنوع بوده و می توانند در گروه بندی ژنوتیپ های چغندرقند مورد استفاده قرار گیرند. همچنین گروه بندی ها بسته به شرایط محیطی متفاوت خواهد بود.

    کلیدواژگان: تجزیه به مولفه های اصلی، تجزیه کلاستر، رتبه بندی، فول سیب، هیبرید
  • حسین پورهادیان*، نبی هداوند، حسن کاظم اصلانی صفحات 37-50

    به کارگیری کود نیتروژن در زراعت باعث افزایش توانایی فتوسنتزی و عملکرد محصول می شود. به همین منظور اثر کود شیمیایی نیتروژن و ریزوبیوم روی توانایی فتوسنتزی و زراعی لوبیا قرمز رقم صیاد، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با 4 تکرار در مرکز خدمات جهاد کشاورزی شهرک المهدی شهرستان ازنا با تیمارهای صفر (شاهد)، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار اوره و ریزوبیوم، ریزوبیوم+30 و 50 کیلوگرم در هکتار اوره مورد بررسی قرار گرفت. نتایج آزمایش نشان داد اثر تیمارهای کودی روی شاخص سطح برگ، میزان، کارایی و سهم فتوسنتز جاری، میزان، کارایی و سهم انتقال مجدد، وزن خشک در مراحل قبل از گل دهی و رسیدگی و عملکرد دانه و اجزای آن معنی دار بود. مصرف کود شیمیایی و ریزوبیوم مقدار تمام صفات فوق به جز سهم فتوسنتز جاری را افزایش داد. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد بین عملکرد دانه با میزان، کارایی و سهم فتوسنتز جاری و میزان، کارایی و سهم انتقال مجدد رابطه قوی وجود دارد. درنتیجه می توان با مصرف انواع کود نیتروژن علاوه بر افزایش توانایی فتوسنتزی گیاه به عملکرد مطلوب مورد نظر دست یافت.

    کلیدواژگان: انتقال مجدد، شاخص سطح برگ، عملکرد، فتوسنتز جاری و وزن خشک
  • فاطمه حاجی آبادی، فرزاد حسن پور، مصطفی یعقوب زاده، حسین حمامی*، سید محسن سیدی صفحات 51-63

    امروزه کاهش کمیت و کیفیت آب آبیاری به عنوان مهم ترین چالش های پیش روی سیستم های کشاورزی به ویژه در نواحی خشک و نیمه خشک دنیا هستند. از این رو به منظور ارزیابی واکنش های رشدی و عملکردی گندم رقم سیروان به سطوح مختلف رطوبتی و شوری آب آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه بیرجند طی سال های زراعی 1396-1395 و 1397-1396 انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل سطوح آبیاری در پنج سطح (125، 100، 75 و 50 درصد نیاز آبی گندم و تیمار دیم با دو نوبت آبیاری) و شوری آب در دو سطح (1/6 دسی زیمنس بر متر و 6 دسی زیمنس بر متر) بودند. نتایج آزمایش نشان داد که ویژگی های رشدی، اجزای عملکرد، عملکرد بیولوژیک و عملکرد دانه توسط تیمارهای سطوح مختلف آبیاری و شوری آب تحت تاثیر قرار گرفتند. به طوری که این تیمارها باعث کاهش معنی دار صفات مورد بررسی شدند. کمترین مقدار سطح برگ در تیمار دیم × شوری 6 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد که مقدار این صفت را نسبت به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسی زیمنس بر متر حدود 61 درصد کاهش داد. در ویژگی عملکرد بیولوژیک و دانه گندم بیشترین و کمترین مقدار به ترتیب متعلق به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسی زیمنس بر متر و تیمار دیم × شوری6 دسی زیمنس بر متر مشاهده شد. از نظر عملکرد بیولوژیک و دانه اختلاف معنی داری میان تیمارهای 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسی زیمنس بر متر و 100 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسی زیمنس بر متر مشاهده نشد. افت عملکرد بیولوژیک و دانه گندم در تیمار دیم × شوری 6 دسی زیمنس بر متر نسبت به تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم × شوری 1/6 دسی زیمنس بر متر به ترتیب حدود 72 و 88 درصد بود. نتایج این آزمایش نشان داد که اگرچه در بیشتر صفات تیمار 125 درصد نیاز آبی گندم تیمار برتر بود ولی اختلاف معنی داری با تیمار مصرف 100 درصد نیاز آبی گندم نداشت. درنهایت، در نواحی دارای کمبود آب و آب شور (شوری6 دسی زیمنس بر متر) و با توجه به داده های عملکرد بیولوژیک و دانه در آزمایش حاضر استفاده از تیمار آبیاری با 75 درصد نیاز آبی با آب شور و آبیاری با 100 درصد نیاز آبی با آب غیرشور برای رسیدن به عملکرد بهینه گندم و همچنین ذخیره آب در شرایط شور توصیه می شود.

    کلیدواژگان: آب شور، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه
  • نگین محاویه اسعدی، احسان بیژن زاده* صفحات 65-78

    به منظور بررسی اثر تنش کم آبی و ترکیب های مختلف کشت مخلوط تاخیری نخود با جو بر صفات بیوشیمیایی و عملکرد جو و نخود آزمایشی مزرعه ای به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 97-1396 در دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی داراب، دانشگاه شیراز اجرا شد. تیمارها شامل دو سطح آبیاری (آبیاری مطلوب و قطع آبیاری در مرحله شیری شدن دانه جو) به عنوان فاکتور اصلی و شش ترکیب از کشت مخلوط (جو در آذرماه، جو در دی ماه، جو در آذرماه + نخود در آذرماه، جو در آذرماه + نخود در دی ماه، جو در دی ماه + نخود در آذرماه و جو در دی ماه + نخود در دی ماه با به صورت یک در میان به عنوان فاکتور فرعی بودند. تنش کم آبی بر غلظت کلروفیل a، فعالیت آنزیم های کاتالاز و پراکسیداز، محتوای نسبی آب برگ و درصد مشارکت مواد در جو و عملکرد دانه نخود اثر معنی داری داشت. در شرایط تنش کم آبی عملکرد دانه جو همبستگی مثبت و معنی داری با محتوای نسبی آب (*0/47= R2) برگ داشت. همچنین بیشترین غلظت کاروتنویید جو در کشت جو در آذر + نخود در دی ماه در شرایط تنش کم آبی به دست آمد. با توجه به اینکه کشت تاخیری جو در آذر + نخود در دی ماه در شرایط تنش کم آبی از محتوای کارتنویید، کارآیی انتقال مجدد مواد پرورده و مشارکت مواد بیشتر و به دنبال آن عملکرد دانه بالاتری در جو (4215/7 کیلوگرم در هکتار) برخوردار بود، احتمالا می تواند تیمار مناسبی برای کشت در شرایط کم آبی آخر فصل باشد.

    کلیدواژگان: پراکسیداز، کاتالاز، کاروتنوئید، کلروفیل a، محتوای نسبی آب
  • محمدرضا دهقانی*، مژگان هاشمی، علی اکبر محمدی میریک، شهرام محمدی صفحات 79-91

    بیان روابط بین ویژگی های مورفولوژیکی در پژوهش های علمی از اهمیت زیادی برخوردار است. تجزیه مسیر و تجزیه بای پلات از روش های آماری موثر برای انجام این کار هستند. برای مطالعه صفات مورفولوزیکی موثر بر عملکرد دانه باقلا، 12 ژنوتیپ وارداتی باقلا تحت تاثیر سه غلظت هورمون اسید جیبرلیک به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح آزمایشی بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در گلخانه پژوهشی دانشگاه شهرکرد مورد بررسی قرار گرفتند. نتایج تجزیه واریانس از تفاوت معنی دار بین همه ژنوتیپ ها از نظر 15 صفت مورد بررسی به جز صفات تعداد میان گره، قطر ساقه، تعداد دانه در غلاف و وزن خشک ریشه حکایت داشت که نشان دهنده تنوع ژنتیکی در بین صفات مورد ارزیابی بود. بررسی ضرایب همبستگی نشان داد که بین عملکرد دانه و همه صفات مورد بررسی به جز ارتفاع بوته، تعداد میان گره، طول میان گره و قطر ساقه همبستگی زیاد و معنی داری وجود دارد. نتایج رگرسیون چندمتغیره به روش گام به گام نشان داد که از بین صفات مورد مطالعه، 3 صفت تعداد غلاف بارور، طول غلاف و تعداد دانه در بوته به مدل وارد شدند، که در مجموع 86 درصد تغییرات عملکرد دانه باقلا را در ژنوتیپ های مورد ارزیابی توجیه کردند. نتایج تجزیه مسیر بر مبنای 2 مدل جمع پذیر به طور کامل شخص و فرا شخص نشان داد که بیشترین تاثیر مستقیم روی عملکرد دانه باقلا مربوط به صفت تعداد غلاف بارور بود. به طوری که یک واحد تغییر در این صفت موجب 0/78 واحد افزایش در صفت عملکرد دانه باقلا می شود. به این ترتیب صفت تعداد غلاف بارور در ژنوتیپ های مورد بررسی در انتخاب برای عملکرد از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بای پلات 2 مولفه اول تغییرات عملکرد و اجزای آن به عنوان یک مدل ضرب پذیر، ژنوتیپ های موفق از نظر عملکرد را به 3 گروه تقسیم و برای هر گروه صفاتی که بیشترین تاثیر در این موفقیت را داشتند، شناسایی کرد.

    کلیدواژگان: اثر مستقیم، رابطه خطی، شاخص برداشت، عملکرد دانه، مولفه اصلی
  • جواد عرفانی مقدم*، عشرا محمدی صفحات 93-108

    به منظور افزایش عمر قفسه ای و حفظ خصوصیات کیفی میوه توت فرنگی رقم سلوا اثر تیمارهای اسید آسکوربیک و اسانس آویشن زوفایی (Thymbra spicata) روی این میوه ارزیابی شد. میوه ها به مدت دو دقیقه در تیمارهای اسید آسکوربیک 10 و 15 میلی مولار و اسانس آویشن زوفایی 400 و 600 پی پی ام غوطه ور و پس از خشک شدن در دمای آزمایشگاه، درون ظروف پلی اتیلنی با استفاده از پوشش سلوفان بسته بندی و به دمای چهار درجه سانتی گراد منتقل شدند. برخی صفات کیفی، کمی و بیوشیمیایی نمونه ها، در زمان های هفت و 14 روز بعد از انبارداری ارزیابی شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد تفاوت معنی داری بین تیمارها در اکثر صفات مورد ارزیابی وجود دارد. درصد کاهش وزن و قهوه ای شدن بافت میوه در میوه های تیمار شده با اسید آسکوربیک و اسانس در مقایسه با شاهد کمتر بود و دارای بازارپسندی و کیفیت مطلوب تری بودند. تیمارهای اسید آسکوربیک و اسانس باعث کاهش فعالیت آنزیم پلی فنل اکسیداز، فنل کل و نشت یونی شدند درحالی که مقدار ویتامین ث و ظرفیت کل آنتی اکسیدانی در مقایسه با شاهد افزایش یافت. تیمار اسید آسکوربیک نسبت به اسانس آویشن زوفایی اثرات مفیدتری در حفظ کیفیت میوه از خود نشان داد، درحالی که تیمار اسانس در کنترل میکروارگانیسم ها روی میوه موثرتر بود. نتایج این پژوهش نشان داد تیمارهای اسید آسکوربیک (15 میلی مولار) و اسانس آویشن زوفایی (400 پی پی ام) باعث کاهش تخریب بافت میوه در زمان نگهداری در سردخانه شده و به عنوان تیمارهایی مناسب برای حفظ کیفیت پس از برداشت میوه توت فرنگی هستند.

    کلیدواژگان: توت فرنگی، ظرفیت آنتی اکسیدانت، ویتامین ث، پلی فنل اکسیداز
  • علی نصیری، مهرداد یارنیا*، داود حسن پناه، فرهاد فرح وش، ابراهیم خلیلوند صفحات 109-124

    در سیستم هواکشت، بهینه سازی مواد مغذی مهم ترین عامل برای تولید با کیفیت و عملکرد بالای بذر سیب زمینی سالم است. این پژوهش طی دو سال (1398-1397) در گلخانه و مزرعه ایستگاه تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی اردبیل با هدف تعیین بهینه سازی تغذیه سیب زمینی در سیستم هواکشت به صورت فاکتوریل بر پایه طرح کاملا تصادفی در سه تکرار اجرا شد. فاکتور اول شامل گیاهچه های سه رقم سیب زمینی (آگریا، کایزر و بانبا)، فاکتور دوم در دو سطح شامل عدم مصرف و مصرف کود شیمیایی و فاکتور سوم در دو سطح شامل عدم کاربرد و کاربرد ترکیب سه نوع باکتری (Azospirillum lipoferum OF، Pseudomonas putida 169، Azetobacter chroococcum 5) بودند. در سال دوم، آزمایش در مزرعه به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار و با دو فاکتور انجام شد. فاکتور اول مینی تیوبرهای تولیدی از سیستم هواکشت در سه رقم آگریا، کایزر، بانبا و فاکتور دوم در چهار سطح عدم مصرف و مصرف باکتری های Azospirillum lipoferum، Pseudomonas putida، Azetobacter chroococcum بودند. نتایج آزمایش هواکشت نشان داد بیشترین تعداد و وزن مینی تیوبر در بوته در رقم بانبا و بیشترین تعداد استولون و تعداد روز تا غده زایی در رقم کایزر تحت تاثیر تغذیه با کود شیمیایی به دست آمدند. کاربرد ترکیب سه نوع باکتری، اثر معنی دار بر افزایش ارتفاع بوته نسبت به کاربرد کود شیمیایی داشت. در بررسی بین ارقام، بیشترین ارتفاع بوته در رقم کایزر و بیشترین تعداد استولون در رقم بانبا به دست آمد. بررسی نتایج آزمایش مزرعه نیز نشان داد کاربرد باکتری های Azospirillum در ارقام اگریا و بانبا و باکتری Pseudomonas در رقم بانبا تاثیر معنی داری در افزایش تعداد غده داشته اند. بیشترین وزن غده در ارقام اگریا و کایزر و همچنین بیشترین وزن خشک غده در رقم اگریا با کاربرد باکتری Azospirillum حاصل شد. در مقایسه بین ارقام، بیشترین تعداد ساقه در بوته متعلق به رقم کایزر بود. با توجه به نتایج این پژوهش، تغذیه با کود شیمیایی در سیستم هواکشت و استفاده از باکتری Azospirillum lipoferum در مزرعه می تواند سبب افزایش عملکرد سیب زمینی شود.

    کلیدواژگان: هواکشت، آزوسپرلیوم لیپوفروم، ازتوباکتر کروکوکوم، سودوموناس پوتیدا، بهینه سازی مواد مغذی، مینی تیوبر
  • فاطمه شورمیج، آقافخر میرلوحی*، قدرت الله سعیدی، مهران شیروانی صفحات 125-137

    گندم های تتراپلویید پوشینه دار ایمر که از اجداد گندم های امروزی محسوب می شوند، دارای پتانسیل قابل توجهی در بهبود گندم های دوروم به ویژه از نظر محتوای پروتئین دانه هستند. به منظور بررسی واکنش گندم های تتراپلویید پوشینه دار ایمر و دوروم به سطوح متفاوت کود نیتروژن، 12 ژنوتیپ گندم تتراپلویید شامل هشت ژنوتیپ دوروم و چهار ژنوتیپ ایمر در سال زراعی 1396 در مزرعه کشت شدند. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا در آمد که در آن چهار سطح کود اوره (صفر، 50، 150 و200 کیلوگرم در هکتار) به عنوان عامل اصلی و ژنوتیپ ها به عنوان عامل فرعی بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که اثر کود نیتروژن بر صفات روز تا رسیدگی فیزیولوژیک، درصد پروتئین، درصد نیتروژن و غلظت نیتروژن دانه در سطح یک درصد معنی دار بود. اثر ژنوتیپ بر همه صفات در سطح یک درصد معنی دار بود. گندم های پوشینه دار ایمر از میانگین بیشتری در تعداد سنبله در مترمربع، درصد پروتئین، غلظت نیتروژن و درصد نیتروژن دانه در مقایسه با گندم های دوروم برخوردار بودند. با توجه به این نتایج، گندم های ایمر می توانند منبع ژنتیکی غنی برای بهبود صفات، در گندم های دوروم به ویژه پروتئین دانه باشند.

    کلیدواژگان: پروتئین دانه، کود نیتروژن، گندم دوروم، گندم پوشینه دار ایمر
  • مرتضی معماری، محمدرضا داداشی، فاطمه شیخ*، حسین عجم نوروزی صفحات 139-151

    در این بررسی ژنوتیپ های مختلف باقلا تحت شرایط تنش خشکی از نظر ترکیبات بیوشیمیایی و شاخص های تحمل به تنش مورد ارزیابی قرار گرفتند. 21 ژنوتیپ باقلا در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در دو محیط آبیاری نرمال و تنش خشکی طی سال های زراعی 1397-1395 در ایستگاه تحقیقات کشاورزی گرگان مورد ارزیابی قرار گرفتند. بر اساس عملکرد دانه در شرایط آبیاری نرمال و تنش خشکی برخی شاخص ها نظیر؛ شاخص تحمل به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، تحمل (TOL)، میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی (GMP)، شاخص عملکرد (YI) و شاخص پایداری عملکرد (YSI) برای کلیه ژنوتیپ ها محاسبه شد. طبق نتایج تجزیه واریانس تاثیر تنش خشکی بر کلیه صفات معنی دار بود. در شرایط تنش خشکی میزان تانن پوست 31/5 درصد، تانن آندوسپرم 19/7 درصد و نشاسته 1/96 درصد نسبت به شرایط نرمال بیشتر بود. بر اساس برش دهی اثر متقابل تنش و ژنوتیپ در محیط نرمال ژنوتیپ های G-faba-66، G-faba-65، G-faba-62، G-faba-294، G-faba-292، G-faba-523، G-faba-525 و G-faba-20 و در تنش خشکی ژنوتیپ هایG-faba-67، G-faba-66، G-faba-75، G-faba-72، G-faba-65 و G-faba-62 بیشترین عملکرد دانه را داشتند. بر اساس شاخص های تحمل به تنش و میزان ترکیبات بیوشییایی تحمل به تنش ژنوتیپ G-faba-65 نسبت به سایر ژنوتیپ ها بالاتر بود.

    کلیدواژگان: تانن، حبوبات، شاخص تحمل (TOL)، میانگین هندسی، نشاسته
|
  • R. Ghaedi, J. Razmjoo*, A. Gholami Zali Pages 1-18

    Identification of drought-resistant genotypes is crucial in order to reduce the negative effects of drought, as one of the most important limiting factors of crop production in arid and semiarid regions. Thus, effects of three irrigation regimes (irrigation after 50 (I1), 100 (I2) and 150 (I3) mm evaporation from a class A pan), as the main plot were investigated. These effects were studied on some morphological traits, yield, yield components and seed quality of ten pinto bean cultivars (KS-21193, KS-21191, KS-21189, E10, E9, Sadri, Talash, local masses Khomein, Eghlid and Fereidoonshahr), as the sub-plot. The experiment was conducted with 3 replications as split-plot based on randomized complete block design in Fereidoonshahr, Esfahan, Iran. Drought stress led to decreases in day to physiological maturity, plant height, pods/plant, seeds/pod, seeds/plant, 100-seeds weight, seed weight/plant, dry matter and grain yield, and harvest index and increases in seed protein percentage. However, only seed protein percentage was not genotype-dependent. Variations of reduction in grain yield from I1 to I2 were observed. These variations were from 54.4% in Sadri to 36.6% in Talash genotype. Also, from I1 to I3 the variations were from 87.3% in KS-21191 to 74.9% in Fereidoonshahr genotype. It could be concluded that while the highest grain yield was obtained in KS-21191 (2319 kg ha-1), probably planting Fereidoonshahr genotype along with irrigation after 150 mm evaporation may lead to moderation of drought stress at regions similar to Fereidounshahr.

    Keywords: Drought, pinto bean, grain yield, harvest index, grain protein
  • A. Khorshid*, A. A. Asadi Pages 19-35

    For ranking and grouping of full-sibs and hybrids of sugar beet obtained from breeding programs, two separate experiments were carried out at the farm of the Agricultural and Natural Resources Research Station of Miandoab in 2017 under saline and normal conditions. For this purpose, 17 full-sibs and 28 hybrids differing in resistance and susceptibility to environmental stresses were investigated in for different traits. The ranking results in both conditions indicated that genotypes 18 and 22 in full-sibs test and, genotypes 6, 23, 25, 27 and 29 in the hybrid test were superior to all other genotypes. Cluster analysis showed that in both experiments (full-sibs and hybrids), there was a slight matching between the normal and saline environments and the environment affects the grouping of genotypes. Principle Components Analysis in the full-sibs test indicated that in both conditions, leaf area, root yield, sugar yield, root dry weight, relative water loss, sugar content, purity of syrup and extractable sugar content had the highest contribution in the first and second components. In contrast, in the hybrid test, leaf area, root yield and leaf water content had the highest role in the first and second components. Most of the traits studied in the experiments contained diversity and can be used for grouping sugar beet genotypes. Also, groupings will vary depending on environmental conditions.

    Keywords: Principal component, Cluster analysis, Full-sib, Hybrid, Ranking
  • H. Pourhadi*, N. Hadavand, H. Kazem Aslani Pages 37-50

    Using of nitrogen fertilizers may increase the photosynthesis and yield of crop plants. Hence, we investigated the effect of chemical nitrogen and rhizobium fertilizers on the photosynthesis and yield components of red beans (Sayad cultivar) in an experiment as a randomized complete block design with 4 replications in Al-Mahdi town, Azna, Iran. The treatments included zero (control), 100 and 200 kg ha-1 of urea and rhizobium, and rhizobium + 30 and 50 kg ha-1 of urea. The results of this experiment showed that the effect of fertilizer treatments was significant on leaf area index, level, efficiency and contribution of current photosynthesis, level, efficiency and contribution of remobilization, dry weight in pre-flowering and maturing stages and grain yield and its components. The chemical fertilizer and rhizobium application increased the amount of all the above traits except for the contribution of current photosynthesis. There was a strong correlation between grain yield and the level, efficiency and contribution of current photosynthesis and the level, efficiency and contribution of current of remobilization. The examined wide range of nitrogen fertilizers were potent to increase the photoassimilates production and, hence, yield and yield components of red bean in this region.

    Keywords: Remobilization, Leaf area index, Yield, Current photosynthesis, Dry weight
  • F. Hajiabadi, F. Hassanpour, M. Yaghoobzadeh, H. Hammami*, S. M. Seyyedi Pages 51-63

    Today, maintaining the quantity and quality of irrigation water are the most critical challenges in the agriculture system, especially in arid and semi-arid regions of the world. Accordingly, to evaluate the growth and yield responses of bread wheat (Sirvan cultivar) to different levels of deficit irrigation and water salinity, a factorial experiment was conducted in a randomized complete block design with three replications in the Research Field of Agriculture Faculty of the University of Birjand, at Birjand (east of Iran) during the growing seasons of 2016-2017 and 2017-2018. The experimental treatments included irrigation at five levels (125, 100, 75, and 50% of wheat water requirement and rain-fed with two supplementary irrigation at the first growing season) and saline water at two levels (1.6 dS/m and 6 dS/m). The results showed that growth characteristics, yield components, biological yield, and grain yield were affected by deficit irrigation water and saline water. These treatments significantly reduced all of the measured traits. The lowest leaf area was observed in rain-fed with 6 dS/m saline water treatment, which suppressed this trait by 61% compared to 125% water requirement with 1.6 dS/m saline water treatment. The highest and the lowest biological yield and grain yield were observed in 125% water requirement with 1.6 dS/m saline water and rain-fed with 6 dS/m saline water treatments, respectively. Non-significant differences were observed in biological and grain yield between 125% water requirement with 1.6 dS/m saline water and 100% water requirement with 1.6 dS/m saline water treatments. Biological yield and grain yield were decreased in rain-fed with 6 dS/m saline water treatment compared to 125% water requirement with 1.6 dS/m salinity treatment by 72% and 88%, respectively. Results of this study showed that although the greatest amounts of yield attributes were obtained upon using the 125% water requirement treatment, but these attributes were not significantly greater than the 100% water requirement treatment. Consequently, in areas with scarce water and saline water (6 dS/m), reliance on the 75% water requirement with 6 dS/m saline water and 100% water requirement with 1.6 dS/m saline water treatments may suffice to achieve an acceptable grain yield and to save water under saline water condition.

    Keywords: Biological yield, Grain yield, Saline water
  • N. Mohavieh Assadi, E. Bijanzadeh* Pages 65-78

    In order to investigate the effect of deficit water stress and different combinations of relay intercropping of chickpea with barley on some biochemical traits and grain yield, a field experiment was conducted at College of Agriculture and Natural Resources of Darab, Shiraz University during 2017-2018 cropping season, as split plot based on a randomized complete block design with three replications. Treatments included two irrigation regimes (normal irrigation and cutting off irrigation at milk development stage) as main factor and the 6 combinations of cropping  systems consisted of cultivation of barley on December, barley on January, and different combinations of intercropping consisted of barley in December + chickpea in December, barley in December + chickpea in January, barley in January + chickpea in December, and barley in January + chickpea in January with a ratio of 1:1 as sub factor. Results showed that deficit water stress had significant effects on chlorophyll a, catalase and peroxidase activity, leaf relative water content (RWC) and contribution of current photoassimilates to the grain yield of barley and grain yield of chickpea. Under deficit water stress, barley grain yield had a positive correlation with leaf relative water content (R2=0.47)*. Also, under deficit water stress condition, the highest carotenoid content was obtained from intercropping of barley in December + chickpea in January. Since intercropping of barley in December + chickpea in January had the highest carotenoid content, remobilization efficiency, and contribution of current photoassimilates to the grain yield of barley and hence grain yield of barley (4215.7 kg/ha), it may be a suitable cultural strategy to be taken under late season deficit water stress conditions.

    Keywords: Catalase, Carotenoid, Chlorophylla, Peroxidase, Relative Water content
  • M. R. Dehghani*, M. Hashemi, A. A. Mohammadi Mirik, Sh. Mohammadi Pages 79-91

    Determining the relationships between morphological traits is very important in plant breeding. For this purpose, path analysis and biplot analysis are among the most effective statistical methods. To study the morphological traits affecting faba bean seed yield, 12 introduced faba bean genotypes were studied under the influence of 3 concentrations of gibberellic acid based on split plot in a randomized complete block design with three replications in the research greenhouse of Shahrekord University, Shahrekord, Iran. The analysis of variance showed that there was a significant difference between genotypes in terms of all studied traits except for number of internodes, internode length, stem diameter, number of seeds per pod and root dry weight, indicating high genetic variation among the studied traits. The study of correlation coefficients showed that there was significant correlation between seed yield and all studied traits except for plant height, number of internodes, internode length, stem diameter, number of seeds per pod, and shoot dry weight. The results of multivariate regression based on stepwise method showed that among the studied traits, 3 traits including number of fertile pods, pod length, and number of seeds per plant were entered into the model, and altogether justified 86% of the variations of faba bean seed yield. The results of path analysis based on just identified model and over identified model showed that the most direct effect on faba bean seed yield was through the number of fertile pods, so that one unit change in this trait causes 0.784 units increase in faba bean seed yield. Thus, in selection for yield the number of fertile pods in the studied genotypes is of special importance. Biplot analysis as a bilinear model, identified the C2, C7 and C10 as suitable genotypes in terms of yield and yield related traits.

    Keywords: Direct effect, Harvest index, Linear relationship, Principle component, Seed yield
  • J. Erfani Moghadam*, O. Mohammadi Pages 93-108

    Aiming at finding a suitable treatment for maintaining the fruit quality and increase the shelf life of strawberry, effects of ascorbic acid and essential oil of Thymbra spicata were evaluated. Fruits were dipped in 10 and 15 mM of ascorbic acid and essential oil of T. spicata (400 and 600 ppm) for two minutes, and after drying at room temperature, were packed by cellophane in the polyethylene container and transferred to 4 °C. Some of the qualitative, quantitative and biochemical parameters were measured at 7 and 14 days after storage. Results of analysis of variance showed that there were significant differences among the treatments in most of the evaluated parameters. Strawberry fruits treated with ascorbic acid and essential oil showed lower weight loss and lower fruit browning, while they had higher marketability than control plants. Ascorbic acid and essential oil treatments also led to decreases in polyphenol oxidase activity, total phenol content and electro leakage, while the vitamin C content and antioxidant capacity were significantly higher than control plants. Generally, ascorbic acid (15 mM) and essential oil (400 ppm) compounds reduced fruit’s degradation during cold storage and these treatments have the potential to be used as practical postharvest treatments to retain the quality of strawberry fruits.

    Keywords: Strawberry, Antioxidant capacity, Vitamin C, Polyphenol oxidase
  • A. Nasirii, M. Yarnia*, D. Hassanpanah, F. Farahvash, E. Khalilvand Pages 109-124

    Optimization of mineral nutrition in aeroponic systems is one of the most significant factors in producing high-quality and high yields of healthy seed tubers in potato (Solanum tuberosum L.). The present study was conducted at the Research Farm and Greenhouse of Agricultural and Natural Resources Center of Ardabil during two successive years (2018-2019). For the aeroponic system an experiment was set up as factorial based on completely randomized design with three replicates. There were three experimental treatments viz: seedlings of three potato cultivars (Agria, Caeser, and Banba), chemical fertilizer (fertilizer application and no fertilizer application), and three bacterial combined inoculants (without inoculation as control, Pseudomonas putida 169, Azospirillum lipoferum OF, and Azetobacter chroococcum 5). In the second year, a trial was set up under field conditions as factorial based on RCBD (completely randomized block design) using two factors in three replications. These factors included mini-tubers of potato cultivars (Agria, Caeser and Banba) produced in aeroponic culture and PGPRs (without PGPRs and PGPRs inoculation including Pseudomonas putida, Azospirillum lipoferum, and Azetobacter chroococcum). Results of the aeroponic culture revealed that the largest and highest mini-tuber numbers was produced by cv. Banba and the greatest number of stolons and number of days to tuber set belonged to cv. Caeser due to nutrition by chemical fertilizer. Compared with fertilization treatment, combined bacterial inoculation increased the plant height. Among the cultivars tested, plants of Caeser was significantly taller. The highest number of stolon was produced in cv. Banba. Regarding the field experiment results, inoculation of cv. Agria and Banba with A. lipoferum caused a drastic increase in tuber numbers, and inoculation with P. putida resulted in significant increases in tuber numbers in cv. Banba. Agria and Caeser produced the largest tubers when were inoculated with A. lipoferum and the greatest tuber dry weight for Agria was obtained when was inoculated with A. lipoferum. Caeser had the highest mean number of branches among cultivars. Based on these findings, chemical fertilizers application in aeroponic cultivation and treating with A. lipoferum in the field-grown plants may improve potato yield.

    Keywords: Aeroponic, Azospirillum, Pseudomonas, Azetobacter, Optimization of mineral nutrition, Minituber
  • F. Shoormij, A. Mirlohi*, Gh. Saeidi, M. Shirvani Pages 125-137

    Emmer tetraploid hulled wheats are considered as the ancestor of modern wheat and have considerable potential for durum wheat improvement, especially in terms of grain protein content. To investigate the response of emmer and durum wheats to different levels of nitrogen fertilizer, eight durum and four emmer genotypes were evaluated in the field during 2017 cropping season. The experiment was conducted as split plot using randomized complete block design with three replications. In this setting the main factor was four levels of urea fertilizer (0, 50, 150 and 200 kg ha-1) and the 12 wheat genotypes were considered as the sub-factors. The results of analysis of variance showed that the effect of nitrogen fertilizer levels on days to physiological maturity, grain protein percentage, nitrogen percentage and nitrogen concentration in grains was significant (p<0.01). The effect of genotype was also significant (p<0.01) for all the measured traits. Emmer genotypes had higher means for spike number per square meter, grain protein, nitrogen concentration in grain and protein percentage compared to durum wheat genotypes. Based on these findings, emmer wheat can be considered as a rich gene resource for improvement of durum wheat, especially the grain protein.

    Keywords: Emmer hulled wheat, Durum wheat, Grain protein content, Nitrogen fertilizer
  • M. Memari, M. R. Dadashi, F. Sheikh*, H. Ajamnorozei Pages 139-151

    In this study, different genotypes of faba bean were evaluated for Tolerance index and biochemical compounds under drought stress. 21 Genotypes of faba bean were studied based on RCBD design with three replications in two irrigation treatments (including normal irrigation and drought stress) during two cropping years (2018-2019) at Gorgan Agricultural Research Station. Based on the potential (Yp) and stress (Ys) yields, drought tolerance including Stress Tolerance Index (STI), Tolerance Index (TOL), Stress Susceptibility index (SSI), Mean Productivity (MP), Geometric Mean Productivity (GMP), Yield Index (YI) and Yield Stability Index (YSI), stress Susceptibility Percentage Index (SSPI) were calculated for each genotype. According to data combined analysis, drought stress has significant effect on all studied traits. In drought stress, seed hull tannin, Endosperm tannin, and starch were 31.5, 19.7 and 1.96% more than normal conditions, respectively. Genotype×drought interaction showed the G-faba-66, G-faba-65, G-faba-62, G-faba-294, G-faba-292, G-faba-523, G-faba-525, and G-faba-20 genotypes in normal irrigation and the G-faba-67, G-faba-66, G-faba-75, G-faba-72, G-faba-65, and G-faba-62 genotypes in drought stress had the highest seed yield. G-faba-65 genotype showed the highest resistance to drought stress based on Tolerance index and biochemical compounds content.

    Keywords: Geometric Mean Productivity (GMP), Legumes, Starch, Tannin, Tolerance Index (TOL)