فهرست مطالب

بوم شناسی آبزیان - سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، بهار 1400)

فصلنامه بوم شناسی آبزیان
سال دهم شماره 4 (پیاپی 39، بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • هانیه صوفی، جواد رمضانی*، محمدرضا رحمانی، باقر نظامی بلوچی، سمانه داودی صفحات 1-14

    ماکروبنتوزها همانند سایر موجودات تحت تاثیر محیط پیرامون خود می باشند که پراکنش آن ها در زیستگاه با توجه به میزان حساسیت آن ها به متغیرهای محیطی، تحت تاثیر این فاکتورها است. هدف از این پژوهش بررسی تاثیر فاکتورهای محیطی بر تنوع زیستی و فراوانی ماکروبنتوزهای رودخانه کرج بود. نمونه برداری ها در دو فصل پاییز و بهار در 10 ایستگاه، با سنجش 11 فاکتور محیطی صورت پذیرفت. در مجموع تعداد 8032 ماکروبنتوز متعلق به 10 راسته و 38 خانواده شناسایی شد. نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی در پاییز مربوط به Baetidae و در بهار مربوط به Chironomidae بود که نوسانات ارتفاع در هر دو فصل، نوسانات دمایی در پاییز و نوسانات عمق در بهار، در شکل گیری الگوی فراوانی و ترکیب گونه ای بیشترین نقش را داشتند. بر اساس یافته ها، سه متغیر اخیر در ایجاد الگوی پراکنش و تنوع فصلی بزرگ بی مهرگان کف زی در طول رودخانه نیز نقش موثری داشتند. نوسانات این سه فاکتور محیطی با تاثیر بر شرایط زیستگاه (حضور هر گونه در شرایط خاص) سبب تغییر تنوع، فروانی، ساختار و ترکیب گونه ای شده است.

    کلیدواژگان: بی مهرگان کفزی، حشرات آبزی، لارو، ماکروبنتوز
  • فاطمه علاء الدینی، نرگس امراللهی بیوکی*، سکینه مشجور صفحات 15-27

    جانداران آبزی به واسطه سازگاری‏های فیزیولوژیکی و ریخت شناسی به استرس های محیطی پاسخ می دهند. ماهیان کف زی نظیر گل خورک اغلب به عنوان شاخص زیستی یا گونه های نگهبان زیست بوم های آبی جنگل‏های حرا و پهنه های گلی و جزر ومدی معرفی می شوند. در پژوهش حاضر، طی نمونه برداری از سه منطقه ساحلی بندرعباس (خورآبی، خواجه‏عطاء و خور سورو) در فصل بهار، سه گونه ماهی گل‏خورک با نام‏های Periophthalmous waltoni Boleophthalmus dussumeri, و Scartelaos tenuis شناسایی شدند. مطالعات بافت شناسی در این ماهیان بنابر رویکرد رنگ آمیزی عمومی (روش هماتوکسیلین- ایوزین) و اختصاصی (پریودیک اسید شیف (PAS)- آلسین بلو (AB)) بر اپیدرم پوست متمرکز گردید. نتایج نشان داد که اپیدرم ضخیم از ویژگی‏های مشترک در هر سه گونه ماهی گل‏خورک بوده و عموما ناشی از تورم سلول های میانی پوست، توسعه عروق مویرگی درون اپیتلیالی و برآمدگی‏های پوستی (به جز گونه (P. waltoni است. سلول های موکوسی تنها در دو گونه B. dussumeri و S. tenuis مشاهده شد. در گونه P. waltoni که ساکن نواحی فراجزرومدی است به جز باله‏ها، سراسر بدن پوشیده از فلس بوده ولی در گونه پایین جزرومدی B. dussumeri، فلس‏ها محدود به ناحیه بالاسر، پشتی، سینه‏ای و ساقه دمی بوده است و در سطح پوست گونه بین جزرومدی S. tenuis، هیچ‏گونه فلسی مشاهده نگردید. این نتایج نشان دهنده الگویی از اختصاصات گونه ای ماهیان گل خورک در تمایز زیستگاه های جزرومدی، مبتنی بر تظاهرات اپیدرمی فلس ها به عنوان یک شاخص بوم بافت شناسی است.

    کلیدواژگان: اپیدرم، بافت شناسی، تغذیه، گل خورک، ماهیان هواتنفس
  • کیوان عباسی*، عطا مولودی صالح، سهیل ایگدری، علینقی سرپناه صفحات 28-35

    به منظور مقایسه ریختی گونه سوف رودخانه ای Perca fluviatilis L., 1758 دو جمعیت تالاب انزلی و مصب رودخانه چمخاله استان گیلان، تعداد 20 قطعه از هر منطقه در طی سال 1385 نمونه برداری شد. تعداد 38 صفت اندازشی و 13 صفت شمارشی ثبت و شمارش شدند. به منظور حذف اثرات ناشی از الگوی رشد آلومتریک، صفات اندازشی استانداردسازی شدند. نتایج نشان داد که دو جمعیت مورد مطالعه تفاوت معنی داری در برخی صفات اندازشی و شمارشی دارند (05/0P<). در بررسی صفات اندازشی، جمعیت های تالاب انزلی و رودخانه چمخاله در صفات قطر چشم، طول سر، پیش باله پشتی و پس پشتی- شکمی و در صفات شمارشی نیز در صفات فلس روی خط جانبی، تعداد شعاع غیرمنشعب باله پشتی 2، تعداد شعاع منشعب باله مخرجی، تعداد شعاع منشعب باله سینه ای و تعداد خارهای آبششی بالا تفاوت معنی داری با یکدیگر داشتند (05/0P<). نتایج نشان داد که دو جمعیت مورد مطالعه به واسطه برخی خصوصیات اندازشی و شمارشی قابل تفکیک هستند؛ بنابراین، در برنامه های مدیریت شیلاتی آتی باید به عنوان جمعیت های مجزا مدنظر قرار بگیرند.

    کلیدواژگان: تنوع ریختی، سوف، فلس، مریستیک، مورفومتریک
  • عابده حدادشستانی، علی طاهری* صفحات 36-48

    در مطالعه حاضر، حذف رادیکال آزاد DPPH، کلاته کردن یون آهن، قدرت کاهندگی، محتوای کل فنول، رنگ دانه و پروفیل اسیدهای چرب ریزجلبک دونالیلا سالینا مورد بررسی قرار گرفت. حلال های متانول، هگزان و کلروفرم در غلظت های 01/0، 1/0 و 1 میکروگرم بر میلی لیتر استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که متانول بیشترین اثر را بر فعالیت حذف رادیکال آزاد داشت و کم ترین مقدار نیز در تیمار 01/0 هگزان دیده شد (p<0.05). بیشترین فنول کل در غلظت یک میکروگرم متانول و کم ترین مقدار در تیمار 01/0 هگزان و بیشترین میزان قدرت کاهندگی در متانول و کلروفرم در غلظت یک میکروگرم بر میلی لیتر و کمترین میزان در غلظت 01/0 میکروگرم بر میلی لیتر هگزان مشاهده شد (p<0.05). بالاترین میزان کلاته کردن نیز در غلظت یک میکروگرم بر میلی لیتر محلول هگزان و کم ترین مقدار مربوط به تیمار 01/0 متانول بود (p<0.05). کاروتنوییدها بیشترین مقدار و کلروفیل b دارای کمترین مقدار بودند. بیشترین میزان اسیدهای چرب اشباع پالمیتیک اسید، اسیدهای چرب تک غیراشباع پالمیتولییک اسید و اسیدهای چرب چند غیراشباع آلفالینولییک اسید بودند. نتایج به دست آمده از این تحقیق ثابت کرد فاکتور غلظت اثر معنی داری بر خواص آنتی اکسیدانی جلبک دونالیلا سالینا دارد و محلول متانول بهترین راندمان جهت استخراج عصاره آلی میکروجلبک دونالیلا سالینا را دارا می باشد.

    کلیدواژگان: اسید چرب، آنتی اکسیدان، دونالیلا سالینا، ریزجلبک
  • یاسر فاطمی، محمدرضا طاهری، حمیدرضا اسماعیلی، عدنان شهدادی* صفحات 49-57

    این مطالعه با هدف توصیف ویژگی های ریختی و بررسی جایگاه فیلوژنتیکی (تبار شناختی) گونه ی Dendrodoris fumata (Rüppell & Leuckart, 1830) از آب های خلیج فارس (در بندر بستانه)، در سال 1398 انجام گرفت. در این مطالعه استخراج DNA به روش محلول نمک و واکنش زنجیره ای پلیمراز به کمک آغازگرهای جهانی LCO1490 و HCO2198 انجام گرفت. پس از تکثیر قطعه ی 1 ژن سیتوکروم اکسیداز میتوکندریایی و مقایسه ی آن با توالی های موجود در بانک جهانی ژن با استفاده از محاسبه فاصله ژنتیکی K2P مشخص شد که نمونه های خلیج فارس کمترین فاصله ژنتیکی را با نمونه های دریای سرخ و دریای عمان و بیشترین اختلاف درون گونه ای را با نمونه ی این گونه از استرالیا دارند. همچنین ضمن ترسیم درخت فیلوژنتیکی مربوطه، مشخص شد که گونه D. fumata کلاد خواهری گونه D. rubra می باشد. همچنین دیگر گونه گزارش شده از منطقه، D. nigra در یک کلاد مجزا و با فاصله زیاد از نمونه های D. fumata در خلیج فارس قرار گرفت.

    کلیدواژگان: دریای عمان، فیلوژنی، نرم تنان، COI، Dendrodoris
  • معصومه استادی قاضیانی، آرش اکبرزاده*، مرتضی یوسف زادی، محمد اسدی صفحات 58-68

    در مطالعه حاضر برخی پارامترهای رشد و ترکیبات بیوشیمیایی ریزجلبک Chaetoceros muelleri تحت نورهای آبی، سفید و قرمز بررسی شد. تیمارهای مختلف در شرایط شوری 25 قسمت در هزار، دمای 1±23 درجه سانتی گراد، شدت نور200±1500 لوکس، دوره روشنایی:تاریکی 12/12، هوادهی ملایم و قلیاییت 5/7-5/8، به مدت 12 روز در اتاقک های تفکیک شده قرار گرفتند. بیشترین تراکم سلولی، نرخ رشد ویژه، کلروفیل a، وزن خشک، پروتئین، اسیدهای چرب امگا3 و اسید پالمیتولییک (16:1C)، تحت نور آبی مشاهده شد. همچنین، کوتاه ترین زمان دو برابر شدن جمعیت، کمترین مقدار چربی و امگا6 در این تیمار نوری مشاهده شد. کمترین تراکم سلولی، وزن خشک، کلروفیل a، پروتئین، اسیدهای چرب امگا3، اسید اولییک (18:1C) و بیش از 25 درصد از اسید پالمیتیک (16:0C) تحت نور قرمز دیده شد. بیشترین زمان دو برابر شدن جمعیت، بیشترین مقدار اسیدهای چرب امگا6 و اسید اولییک (18:1C)، تحت نور سفید مشاهده شد. مقدار چربی کل بین سه نور تحت آزمایش اختلاف معنی داری نشان نداد (05/0<p). نور قرمز بیش از 41 درصد از مقدار SFA، نور سفید بیش از 16 درصد از مقدار PUFA و نور آبی 46 درصد از مقدار MUFA را به خود اختصاص دادند. نور آبی به طور واضح کارایی بیشتری از خود نشان داد و دارای اختلاف معنی داری (05/0˂p) نسبت به سایر نورها بود در حالی که بین نور سفید و قرمز اختلاف معنی داری دیده نشد.

    کلیدواژگان: اسید چرب، پروتئین، ریزجلبک، کلروفیل a، کیفیت نور
  • شکرالله فرخ بین، احسان کامرانی، سعید گرگین*، ابوالفضل ناجی صفحات 69-76

    استاندارد نبودن اندازه چشمه تورهای ترال باعث افزایش میزان صید ضمنی و صید گونه های غیر هدف می گردد. با هدف استانداردسازی چشمه کیسه تور ترال کف شناورهای صیادی کوچک، تورهای ترال با چشمه های 36، 40 و 44 میلی متر در آب های بوشهر در سال 1396 به کار گرفته شد. نمونه برداری در سه طبقه عمقی کمتر از 10 متر، 10-20 متر و 20-30 متر انجام گرفت. در پایان 9 فقره ترال کشی، گونه های میگوی سفید سرتیز (Metapenaeus affinis)، میگوی ببری سبز (Penaeus semisulcatus)، میگوی کیدی یا خنجری (Parapenaeopsis stylifera)، میگوی گل باقلی یا ویولن زن (Metapenaeopsis stridulans)  و میگوی تراکی (Trachypenaeus granulosus)  ترکیب صید میگو را تشکیل دادند. نتایج نشان داد که میگوی ببری با 74/92 درصد بالاترین میزان صید میگو را به خود اختصاص داد. بعلاوه بالاترین حجم صید میگوی ببری در تور با چشمه 36  میلی متر که بالاترین میزان صید ضمنی نیز در این تور مشاهده شد. بررسی داده های صید همچنین نشان می دهد، طولی از میگو ببری که بیش از 50 درصد آن ها صید شده (L50) در تور 36 میلی متر 92523/5 سانتی متر، در تور 40 میلی متر 58057/6 سانتی متر و در تور 44 میلی متر 233867/7 سانتی متر محاسبه گردید.

    کلیدواژگان: بوشهر، ترال، صید انتخابی، کفروب، میگو
  • لیلی درفان، محمدهاشم موسوی حقیقی*، سید نعمت الله موسوی صفحات 77-90

    هدف از پژوهش حاضر ایجاد توازن میان منافع ذی نفعان در صید میگو در بندر دیر از طریق رویکرد برنامه ریزی آرمانی در بازه زمانی سال 1396 می باشد. بدین منظور، بر اساس تعداد روزهای صیادی و تعداد شناورهای صیادی به عنوان دو متغیر موجود، میزان بهینه صید میگو در طول فصل صید به گونه ای که منافع گروه های مختلف ذینفع (سازمان شیلات، صیادان و تعاونی های صیادی، سازمان محیط زیست، منابع طبیعی، مراکز علمی و تحقیقاتی، صنایع وابسته و فرآوری شیلات) با یکدیگر تناسب داشته باشد، تعیین گردید. برای وزن بندی متغیرهای تاثیرگذار که شامل حفظ وضعیت موجود صید میگو، حداقل کردن حجم صید ضمنی، حداکثر کردن اشتغال فعالان صنعت میگو، افزایش امنیت شغلی فعالان صنعت میگو و حداکثرسازی سود ناشی از صید میگو را شامل می شود، از روش آنتروپی شانون و به منظور تعیین الگوی بهینه از رویکرد برنامه ریزی آرمانی موزون استفاده شد. نتایج به دست آمده نشان داد که حفظ وضعیت موجود صید میگو با 434/0 درصد بالاترین اولویت (وزن) را در میان اهداف مختلف گروه های ذینفع دارد. همچنین در صورت کاهش 4 درصدی سود اکتسابی از فرآیند صید و کاهش میزان امنیت شغلی فعالان صنعت میگو، سطح اشتغال آن ها و وضعیت موجود صید میگو به ترتیب به میزان 6، 5 و 8 درصد و حجم صید ضمنی 26 درصد کاهش خواهد یافت که درنتیجه توازن مناسبی میان گروه های ذینفع ایجاد خواهد شد.

    کلیدواژگان: آنتروپی شانون، برنامه ریزی آرمانی، بهینه سازی، شیلات، صیادی میگو
  • فاطمه دارابی تبار، وحید یاوری*، سید علی اکبر هدایتی، محمد ذاکری، حسین یوسفی صفحات 91-104

    اصول و رعایت شیمی سبز در ساخت محصولات به ‌منظور کاهش و حذف آلاینده‌های زیست‌محیطی می‌تواند محصولاتی ازجمله نانوهیدروژل‌ها را به ‌عنوان جاذب‌های دوستدار محیط‌ زیست و زیست‌تخریب‌پذیر معرفی نماید. تامین آب شیرین با توجه به خشک‌سالی‌های مکرر یکی از اهداف مهم در جهت بهبود و توسعه زیرساخت‌های صنعت و آبزی‌پروری است. به همین منظور تصفیه پساب‌ها و استفاده مجدد از آن می‌تواند راهکار مناسبی جهت تامین نیازهای آبی کشور باشد. هدف از این پژوهش به‌کارگیری نانو ژل های گیاهی تهیه شده از ضایعات کشاورزی دورریز (باگاس) به ‌منظور حذف فسفات از پساب مزارع پرورشی است. نانو ژل‌های گیاهی به روش مکانیکی تهیه شده و به ‌منظور تشخیص بهینه‌های جاذب، آزمایش در یک سیستم ناپیوسته و با انجام محاسبات هم‌دمای جذب انجام شد. مقدار بهینه وزن جاذب،pH ، غلظت، زمان به ترتیب برابر با 2/0 گرم برای ژل نانو بیوپلیمر باگاس و نانو الیاف لیگنو سلولز و برای نانو ژل فیبریل عامل‌دار شده  3/0 گرم ، 5، 100 میلی‌گرم بر لیتر، 30 دقیقه تعیین شد. طبق معادله های هم‌دمای جذب بیشترین تطابق با مدل لانگمویر و تمکین و سنتیک مرتبه دوم در نظر گرفته شد. نتایج نشان داد که نانو هیدروژل‌های گیاهی قادر به حذف فسفات به میزان کمتر از 5/0 میلی گرم بر لیتر می‌باشند.

    کلیدواژگان: باگاس، حذف زیستی، شیمی سبز، نانو ژل گیاهی
  • علی تاسا، علی ارشدی*، جواد میردار هریجانی، علی مقصودی صفحات 105-116

    در این تحقیق اثر عصاره آبی میوه پنیرباد (Withania coagulans) بر شاخص‌های رشد، آنزیم‌های کبدی، شاخص‌های خونی و ایمنی غیراختصاصی ماهی کپور معمولی مطالعه شد. تیمارها شامل غلظت‌های صفر، 250، 500 و 1000 میلی‌گرم عصاره در هر کیلوگرم غذا (3 تکرار) بوده و ماهیان به مدت 56 روز غذادهی شدند. در پایان دوره غذادهی میزان رشد، لیزوزیم، ایمنوگلوبین، فعالیت آنزیم‌های کبدی و شاخص‌های خونی سنجیده شد. شاخص‌های رشد در تیمارهای حاوی عصاره نسبت به شاهد افزایش معنی‌داری داشتند (05/0p<). همچنین میزان فعالیت آنزیم‌های کبدی بین همه تیمارها دارای تفاوت معنی‌دار بود (05/0p<) که بیشترین و کمترین مقدار آن‌ها به ترتیب در تیمار شاهد و 1000 میلی‌گرم عصاره بود. بین شاخص‌های خونی، تفاوت معنی‌داری در تعداد گلبول‌های سفید بین تیمارهای مختلف مشاهده نشد (05/0p>)، اما گلبول‌های قرمز، هماتوکریت، حجم متوسط گلبولی، لیزوزیم، ایمنوگلبولین و هموگلوبین تحت تاثیر عصاره قرار گرفتند که در همه موارد تیمار 1000 میلی‌گرم عصاره نسبت به تیمار شاهد افزایش معنی‌دار نشان داد (05/0p<). درصد نوتروفیل در تمام تیمارها نسبت به شاهد به‌طور معنی‌داری بیشتر بود (05/0p<). نتایج نشان داد که تغذیه با جیره حاوی عصاره میوه پنیرباد منجر به بهبود رشد، شاخص‌های خونی و ایمنی بچه ماهی کپور معمولی می‌گردد.

    کلیدواژگان: ایمنی غیراختصاصی، خون شناسی، کپور معمولی، گیاه پنیرباد
|
  • Hanieh Soufi, Javad Ramezani *, Mohammad Reza Rahmani, Bagher Nezami Balouchi, Samaneh Davoudi Pages 1-14

    Macrobenthos community like other animals are affected by their peripheral environment and their diversity is dependent on their sensitivity to the environmental factors. The aim of this study was to investigate the impacts of some environmental factors on abundance and biodiversity of macrobenthos community in Karaj River. Samples were taken from 10 stations in two seasons and 11 environmental factors were measured. A total number of 8032 macrobenthos belonging to 10 orders and 38 families were identified. Baetidae and Chironimidae were the most abundant in autumn and spring, respectively and changes in altitude (2 seasons) and temperature (autumn) and depth (spring) were the most driving factors in determining pattern of abundance and combination of species. Biodiversity pattern and seasonal changes in the variety of benthic invertebrates in the Karaj River were also determined by the abovementioned environmental factors. Altitude, temperature and depth had effects on the habitat which was further responsible for changes in biodiversity, abundance, species’ structure and combination.

    Keywords: Macroinvertebrates, Distribution, Aquatic insects, Larvae
  • Fatemeh Alaeddini, Narges Amrollahi Bioki*, Sakineh Mashjoor Pages 15-27

    Aquatic organisms respond to environmental stresses through physiological and morphological adaptations. Accordingly, benthic fish such as the Mudskippers are often referred as bioindicators or sentinel species of aquatic ecosystems such as mangrove forests and mudflats. In the present study, during sampling from three coastal areas of Bandar Abbas (Khorabi, Khajeh Ata and Soro estuary), three species of mudskippers, Periophthalmous waltoni, Boleophthalmus dussumeri and Scartelaos tenuis were identified. Histological studies in mudskippers have focused on the epidermis of the skin by using general staining (hematoxylin-eosin method) and specific staining (periodic acid-Schiff (PAS)-Alcian Blue (AB))‌ approach. The results showed that the thick epidermis is a common feature of the epidermis in all three species of mudskippers and is generally due to layers of the voluminous swollen cells of the skin, development of blood capillary within the epithelium and dermal bulges (except P. waltoni). Mucosal cells were only observed in B. dussumeri and S. tenuis. In P. waltoni, which lived mainly in semi-arid supratidal zone, except for the fins, the whole body is covered with scales, but in the subtidal species of B. dussumeri, the scales are limited to the upper and dorsal, thoracic and caudal stems, and on the skin surface of the intertidal species of S. tenuis, no scales were observed. The results showed species-specific patterns of mudskippers tidal habitat differentiation, based on the epidermal scales as histological ecological indicator.

    Keywords: Mudskipper, Fishes airborne, Epidermis, Eco- histological index, Intertidal zone, Bandar Abbas
  • Keivan Abbasi *, Atta Mouludi-Saleh, Soheil Eagderi, Alinaghi Sarpanah Pages 28-35

    This study aimed to compare morphological variation of the two populations of the Eurasian perch (Perca fluviatilis L., 1758) from the Anzali wetland and Chamkhaleh River downstream by sampling 20 specimens from each in 2006. A total of 38 morphometric and 13 meristic characters were measured and counted. To eliminate the effects of allometric growth patterns the morphometric characteristics were standardized. The results showed a significant difference between studied populations in some morphometric and meristic traits (P<0.05). In the morphometric, eye diameter, head length, and predorsal and post dorsal-ventral lengths and in those of meristic the lateral line scales, numbers of the unbranched rays of 2ed dorsal-, anal- and ventral fins and upper gill rakers revealed significant differences between the Anzali and Chamkhaleh populations (P<0.05). The results showed that the two studied populations are separated by morphometric and meristic characters, therefore they should be considered as separate populations in future fisheries management plans.

    Keywords: Morphological variation, Eurasian perch, Morphometric, meristic, lateral line scales
  • Abedeh Hadadshastani, Ali Taheri* Pages 36-48

    In the present study, DPPH free radical scavenging activity, metal chelating activity, reduction power, total phenolic content, pigments content, and fatty acid profile of Dunaliella salina microalgae were investigated. Solvents of methanol, hexane and chloroform in the algae extract concentrations of 0.01, 0.1, and 1 µg/ml was used. The results showed that the highest scavenging of DPPH free radicals was in the methanol extract, and the minimum value was observed in 0.01 hexane extract (p<0.05). Maximum phenolic contents were found in the concentration of 1 µg of methanol extract and the minimum in 0.01 µg hexane extract. Maximum iron reduction power in methanol and chloroform extracts at a concentration of 1 µg and the minimum concentration of 0.01 μg of hexane extract was measured (p<0.05). The carotenoids and the chlorophyll b have the highest and lowest content, respectively (p<0.05). The study of the fatty acid composition of Dunaliella saline showed that the palmitic acid, palmitoleic acid, and alpha-linolenic acid were the highest saturated, monoenoic, and polyunsaturated fatty acids respectively. The results of this study have investigated that the concentration factor had a significant effect on the antioxidant properties of Dunaliella salina algae. The methanol extract had the best efficiency of Donalilla salina microalgae metabolite extraction.

    Keywords: Dunaliella salina, microalgae, fatty acids, antioxidant
  • Yaser Fatemi, Mohammad Reza Taheri, Hamid Reza Esmaeili, Adnan Shahdadi* Pages 49-57

    The present study was conducted to describe morphology and study the phylogeny of Dendrodoris fumata (Rüppell & Leuckart, 1830) from the Persian Gulf (Bostaneh), in 2019. DNA extraction was done using salt-out method, and the polymerase chain reactions promoted using the universal primers HCO2198 and LCO1490. A segment of the mitochondrial gene was selected as molecular marker, and the corresponding sequences were recovered from GenBank and were included in the analyses. The phylogenetic results and the K2P distances revealed that specimens of the Persian Gulf are closer to those of the Red Sea and the Gulf of Oman, but distant from the specimen of Australia. Based on the phylogenetic trees, D. fumata is a sister species to D. rubra. Moreover, the data showed that D. nigra, the other species that have been previously recorded from the Persian Gulf, stays quite distant from D. fumata.

    Keywords: Gulf of Oman, Dendrodoris, Mollusca, Phylogeny, COI
  • Masoumeh Ostadi Ghaziani, Arash Akbarzadeh*, Morteza Yousefzadu, Mohamad Asadi Pages 58-68

    In this study, some of the growth parameters and biochemical composition of Chaetoceros muelleri were investigated under blue, white, and red light. Different treatments of lights applied to Chaetoceros muelleri cultures (salinity 25 ppt, temperature 23 ± 1°C, light intensity 1500 ± 200 lux, Light/Dark 12/12, mild aeration, alkalinity 7.5-8.5( for 12 days in divided Indoor chambers. The microalgae under blue light showed the highest cell density, specific growth rate, chlorophyll a, dry weight, protein, omega-3 fatty acids, palmitoleic acid (C16:1), and the shortest doubling time, low fat and omega-6 were observed. The lowest cell density, dry weight, chlorophyll a, protein, omega-3 fatty acids, oleic acid (C18: 1), and more than 25% palmitic acid (C16: 0) were observed under red light. The highest doubling time of the population, the highest amount of omega-6 fatty acids and oleic acid (C18: 1), was observed in white light. The total fat content was not significantly different between the three light ones (p <0.05). Red light accounted for more than 41% of the SFA value, white light more than 16% of PUFA, and light blue 46% of MUFA. Blue light clearly showed better performance and had a significant difference (0.05 pp) compared to white and red while there was no significant difference between white and red.

    Keywords: Light quality, Micro-algae, Chlorophyll a, Protein, Fatty Acids
  • Shokrolah Farokhbin, Ehsan Kamrani, Saeid Gorgin*, Abolfazl Naji Pages 69-76

    The non-standard size of the trawl fountain, especially in the bag section, increases the amount of incidental catch and non-target species caught. With the aim of standardizing the trawl springs in small floating vessels, trawl tours with 36, 40, and 44 mm fountains were used in Bushehr waters in 1396. The sampling site and sampling operations were carried out under similar conditions. And was carried out in three depth classes less than 10 meters, 10-20 meters, and 20-30 meters. At the end of the 9 trapping sequences, the species of whitefish (Metapenaeus affinis), green shrimp (Penaeus semisulcatus), shrimp (Parapenaeopsis stylifera), shrimp, or violin (Metapenaeopsis stridulans) and trachypenaeus granulosus Combined shrimp fishing. The tiger shrimp was the highest shrimp catch with 92.74%. The results also showed that depth and mean length of shrimp are significant. Also, in studying three sizes of fountains, the highest frequency of tiger shrimp was 7-10 cm. In the survey of catches, the highest catch of tiger shrimp in the 36mm fountain was found, with the highest amount of coding done on the tour. In the 36 mm range, the L50 was 5.92523 cm in the 36 mm trowel, the L50 was 6.58057 cm long and the length of 44 mm was LM50 7.233867 cm.

    Keywords: Mesh Sprinkler Standardization, Selectivity, Trawl, Shrimp, Bushehr
  • Leili Dorfan, Mohammad Hashem Mousavi Haghighi*, Seyed Nematollah Mousavi Pages 77-90

    The purpose of this study was to make the balance between the sought benefits of stakeholders in the shrimp fishery in Bandar Dayyer. For this purpose, we used the Goal Programming Approach and tried to determine the best volume for fishing shrimp based on two variables: 1) the number of days in which fishing is allowed and 2) the number of vessels assigned for fishing. We modeled the decision in a way that the benefits of different stakeholders can be fairly fulfilled. For weighting, we used Shannon entropy method and for determining the optimized pattern, we used the weighted Goal Programming approach. The results of Shannon entropy method indicated that the most important goal of different stakeholders is to maintain the current level of the fisheries industry. Another result of this study is that in spite of the 4 percent reduction of profits of fishing and the decrease in safety, employment, and fishery capacity by 6, 5, and 8 percent, the implicit fishing will be decreased by 26 percent. As a result, it will create a suitable balance among stakeholders and their disagreement will be decreased.

    Keywords: Fisheries, Optimization, Shrimp Fishery, Shannon Entropy Analysis, Goal Programming
  • Fatemeh Darabitabar, Vahid Yavari *, Aliakbar Hedayati, Mohammad Zakeri, Hossein Yousefi Pages 91-104

    Principles of green chemistry in the production of products to reduce and eliminate environmental pollutants can introduce products such as nano-gels as environmentally friendly and biodegradable adsorbents. Freshwater supply is one of the most important goals in improving the infrastructure of aquaculture and industry due to repeated droughts. For this reason, wastewater treatment and reuse can be a suitable way to meet the country's water needs. The purpose of this research was to use herbal nano-gels from agricultural waste (bagasse) to remove phosphate from wastewater treatment. First, the bagasse nano gels were prepared by a mechanical and a top-down mechanism. Optimal values were calculated for each parameter. The optimum amount of dosage, pH, concentration, time was determined 0.2 g, 0.3 g for nano-gel, 5, 100 mg/l, 30 minutes. According to the equations, the adsorption isotherm was the most consistent with the Langmuir model and Temkin and Pseudo-second-order. The results showed that bagasse nano-hydrogels can remove phosphate by less than 0.5 mg/l.

    Keywords: Green chemistry, Nano herbal gels, Bagasse, Biological removal
  • Ali Tasa, Ali Arshadi *, Javad Mirdar Harijani, Ali Maghsoudi Pages 105-116

    This study was conducted to investigate the effects of different levels of withania coagulans water extract (0, 250, 500, and 1000 mg/kg diet, in 3 repetitions) on growth, liver enzymes activity, blood parameters including WBC, RBC, Hct, Hb and non-specific immunity parameters (IgM and lysozyme) of common carp. The fish were fed for 8 weeks. The results showed that growth performance in treatments containing the extract increased significantly compared to the fish in the control (p<0.05). The activity of hepatic enzymes (ALT, AST, ALP, and LDH) showed a significant difference in fish-fed extract in comparison to control. The highest and lowest values were in the control treatment and 1000 mg/kg of the extract, respectively. There was no significant difference between white blood cells (p>0.05). The extract effect on red blood cells, lysozyme, IgM, hematocrit, MCV, MCHC, and hemoglobin in the 1000 mg/kg group showed significant differences with other groups (p<0.05). The percentage of neutrophils in all treatments was significantly higher than in the control group (p<0.05). According to the results, the addition of withania coagulans extract to the diet can improve blood indicators, immunity index, and growth parameters of common carp fingerlings.

    Keywords: Hematology, Immune index, Withania coagulans, Cyprinus carpio