فهرست مطالب

توانمندسازی کودکان استثنایی - سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

نشریه توانمندسازی کودکان استثنایی
سال دوازدهم شماره 1 (بهار 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 10
|
  • روشنک خدابخش پیرکلانی*، نرگس انسانی مهر، لاله انسانی مهر، رضا نبی زاده صفحات 1-12
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی رابطه عملکرد انعکاسی با همدلی و ذهن آگاهی در دختران نوجوانان بود. پژوهش حاضر کاربردی، از نوع همبستگی بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر مقطع متوسطه دوم شهر تهران با دامنه سنی بین 15 تا 18 سال بود که در سال تحصیلی 99-1398 مشغول به تحصیل بودند. از بین این افراد 167 دانش آموز از منطقه 12 شهر تهران از طریق نمونه گیری تصادفی خوشه ای انتخاب شدند و به پرسشنامه عملکرد انعکاسی نوجوانان (RFQ-Y) و مقیاس های ذهن آگاهی (MAAS) و همدلی و همدردی نوجوانان (AMES) پاسخ دادند. نتایج از طریق ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون چندمتغیره بررسی شد. یافته ها نشان داد که ذهن آگاهی (434=r)، همدلی (439=r) و مولفه های آن شامل همدلی شناختی (313=r)، همدلی عاطفی (244=r) و همدردی (197=r) با عملکرد انعکاسی رابطه مثبت و معنادار دارند. همچنین مشخص شد، ذهن آگاهی با همدلی (245=r) نیز رابطه مثبت و معنادار دارد. از بررسی همبستگی بین همدلی و عملکرد انعکاسی، فقط مولفه همدلی شناختی می تواند عملکرد انعکاسی نوجوانان را به صورت معناداری پیش بینی کند. همچنین ذهن آگاهی، می تواند به صورت معناداری تغییرات عملکرد انعکاسی نوجوانان را پیش بینی کند.براساس نتایج پژوهش حاضر، تلاش جهت بهبود همدلی و ذهن آگاهی، می تواند منجر به رشد و افزایش ظرفیت انعکاسی نوجوانان شود. در نتیجه متخصصان و مشاوران علاقه مند به حوزه مداخله، می توانند بر پایه نتایج به دست آمده مداخله هایی را جهت بهبود ظرفیت انعکاسی نوجوانان تدارک و اجرا کنند.
    کلیدواژگان: ذهن آگاهی، عملکرد انعکاسی، نوجوانان، همدلی
  • فاطمه نیک خو*، طاهره حسینی قمی صفحات 13-22
    هدف از پژوهش حاضر، پیش بینی سلامت روان و تاب آوری مادران دارای فرزند دختر آهسته گام بر اساس انعطاف پذیری شناختی بود. روش این پژوهش همبستگی و پس رویدادی بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه مادران دارای فرزند دختر آهسته گام تشکیل می دادند که فرزندانشان در مدارس استثنایی ابتدایی دخترانه ی شهر تهران در سال 1399-1398 مشغول به تحصیل بودند. با روش نمونه گیری هدفمند، نمونه ای شامل 119 مادر انتخاب شدند. ملاک های ورود مادران به این پژوهش، داشتن دختر آهسته گام (با تشخیص قطعی آموزش پذیر و در حال تحصیل در مدرسه استثنایی) و داشتن حداقل سواد برای مادران جهت تکمیل نمودن پرسشنامه ها بوده است. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه های انعطاف پذیری شناختی (CFI)، سلامت روان (GHQ) و تاب آوری (CD-RISC) استفاده شد و این پرسشنامه ها توسط مادران تکمیل گردید. تحلیل داده ها، توسط نرم افزار 21-SPSS و با روش رگرسیون چندگانه صورت گرفت. نتایج حاصل از این پژوهش حاکی از همبستگی بین انعطاف پذیری شناختی با سلامت روان و هم چنین بین انعطاف پذیری شناختی با تاب آوری (01/0< P) بود. با توجه به یافته های به دست آمده از پژوهش حاضر مبنی بر اهمیت نقش انعطاف پذیری شناختی به عنوان عاملی اثرگذار و کلیدی در سلامت روان مادران دارای فرزند آهسته گام، طراحی و اجرای برنامه های مداخلاتی بر اساس مولفه های انعطاف پذیری شناختی، می تواند منجر به افزایش سلامت روان و ارتقا میزان تاب آوری مادران شود.
    کلیدواژگان: انعطاف پذیری شناختی، تاب آوری، سلامت روان، کودک آهسته گام
  • محمد جلیلوند*، عباس رژه صفحات 23-33
    کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی تمایل به اجتناب از مشارکت در فعالیت های بدنی دارند که منجر به عملکرد حرکتی ضعیف و پیامدهای منفی روانی در آن ها می شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی رویکرد تدریس بازی تاکتیکی و روش سنتی بر انگیزه مشارکت ورزشی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی بود. تعداد 30 نفر از کودکان پسر دارای اختلال هماهنگی رشدی شهر کرمانشاه به صورت داوطلبانه در پژوهش شرکت کردند. سپس بر اساس نمرات پیش آزمون همتاسازی شده و در دو گروه 15 نفره تمرینی مدل بازی تاکتیکی و گروه تمرین سنتی قرار گرفتند. برنامه تمرینی شامل یک دوره برنامه آموزش بسکتبال بود که طی 12 هفته و هر هفته سه جلسه یک ساعته به دو روش سنتی و بازی تاکتیکی انجام گرفت. ابزار مورداستفاده در این پژوهش شامل پرسشنامه اختلال هماهنگی رشدی ویلسون (DCDQ'07)، آزمون ارزیابی حرکات جنبشی کودکان هندرسون (MABC-2) و مقیاس انگیزه مشارکت ورزشی گیل (SPMQ) بود. نتایج آزمون های شاپیرو ویلک و لوین نشان دهنده نرمال بودن داده ها و همگنی واریانس ها بود. جهت تحلیل داده ها از آزمون تحلیل کوواریانس در نرم افزار SPSS استفاده شد (05/0> P). نتایج پژوهش نشان داد که گروه تمرینی مدل بازی تاکتیکی نسبت به گروه تمرین سنتی افزایش معناداری را در امتیازات انگیزه مشارکت ورزشی داشتند. بنابراین می توان گفت استفاده از روش مدل بازی تاکتیکی نسبت به شیوه سنتی تدریس باعث افزایش انگیزه مشارکت ورزشی کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی می شود. پیشنهاد می شود در آموزش مهارت های ورزشی به کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی از رویکرد بازی تاکتیکی استفاده شود.
    کلیدواژگان: انگیزه مشارکت ورزشی، رویکرد بازی تاکتیکی، رویکرد سنتی آموزش، کودکان دارای اختلال هماهنگی رشدی
  • عاطفه ساعدی، صمد رحمتی*، زینب سلطانی صفحات 35-47
    پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی آموزش اشعار ریتمیک بر رشد فعالیت های اجتماعی و مهارت های زبانی و نوشتاری کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم انجام گرفت. طرح پژوهش نیمه آزمایشی، از نوع پیش آزمون-پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل تمامی کودکان 10-8 ساله مبتلا به اختلال طیف اتیسم مراجعه کننده به سازمان بهزیستی، مدارس کودکان استثنایی و مراکز و کلینیک های شهر خرم آباد در نیمه دوم سال 1398 بود. از میان جامعه آماری فوق به روش نمونه گیری در دسترس تعداد 30 نفر انتخاب و با جایگزینی تصادفی در گروه های آزمایش (15نفر) و گواه (15نفر) قرار گرفتند و به مقیاس رشد اجتماعی واینلند (دال، 1965)، آزمون رشد زبان TOLD (نیوکامر و هامیل، 1977) و آزمون اختلال بیان نوشتاری (جباری، 1395) پاسخ دادند. آموزش اشعار ریتمیک برای گروه آزمایش طی 16 جلسه 60 دقیقه ای به صورت هر هفته 2 جلسه به اجرا گذاشته شدند؛ سپس، در پایان مداخلات درمانی، بار دیگر آزمودنی های گروه های آزمایش و گواه، توسط ابزارهای پژوهش مورد ارزیابی قرار گرفتند. داده ها با استفاده از روش های آمار توصیفی و تحلیل کواریانس، تحلیل گردیدند. نتایج نشان داد که آموزش اشعار ریتمیک باعث رشد فعالیت های اجتماعی، شامل خودیاری عمومی، خودرهبری و ارتباط، مهارت های زبانی، شامل درک واژگان ربطی، درک دستوری و تمایزگذاری کلمه و مهارت های نوشتاری، شامل کلمه نویسی، جمله نویسی و رعایت جمع و مفرد در کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم شد. ازاین رو، با استفاده از آموزش اشعار ریتمیک، می توان فعالیت های اجتماعی و مهارت های زبانی و نوشتاری کودکان مبتلا به اختلال طیف اتیسم را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش اشعار ریتمیک، رشد اجتماعی، مهارت زبانی، مهارت نوشتاری، اختلال طیف اتیسم
  • ارسلان کریمی بحرآسمانی، مریم چرامی*، طیبه شریفی، احمد غضنفری صفحات 49-61
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه اثربخشی مداخله حافظه فعال و یکپارچگی حسی- حرکتی بر عملکرد ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی بود. روش مطالعه، نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه کنترل و مرحله پیگیری بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پسر با اختلال ریاضی دوره ابتدایی شهر کرمان در سال تحصیلی 99-1398 بودند. از میان این افراد 60 نفر (دختر و پسر) به صورت نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 20 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) گمارش شدند. گروه های آزمایش به مدت 16 جلسه 45 دقیقه ای تحت مداخله قرار گرفتند و گروه کنترل مداخله ای دریافت نکردند. پیش آزمون و پس آزمون به عمل آمد و برای اطمینان از ثبات نتایج پس از سه ماه آزمون پیگیری اجرا شد. ابزار سنجش شامل مقیاس هوشی وکسلر (WISC) و آزمون عملکرد ریاضی بود. داده ها با تحلیل کوواریانس چند متغیری با کمک نرم افزار آماری 22-SPSS مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد در اثربخشی مداخله مبتنی بر حافظه فعال و مداخله مبتنی بر یکپارچگی حسی- حرکتی در میان گروه های آزمایش و کنترل تفاوت وجود دارد (05/0>P). همچنین در مرحله پیگیری نیز، بین پایداری تغییرات مداخله مبتنی بر حافظه فعال و مداخله مبتنی بر یکپارچگی حسی- حرکتی روی عملکرد ریاضی تفاوت معناداری وجود دارد (05/0>P). براساس نتایج پژوهش، می توان گفت مداخله ها با ایجاد تجربه جدید در عملکرد ریاضی دانش آموزان با اختلال یادگیری ریاضی موثر بوده و می توانند به عنوان مداخله هایی سودمند در مدارس دوره ابتدایی، مراکز مشکلات ویژه یادگیری و مراکز آموزشی و توان بخشی به کار گرفته شوند.
    کلیدواژگان: اختلال یادگیری ریاضی، حافظه فعال، عملکرد ریاضی، یکپارچگی حسی- حرکتی
  • محمدعلی خاکسار بلداجی، نسیم خداقلی پور* صفحات 63-73

    هدف از مطالعه ی حاضر، بررسی تاثیر مداخله آموزشی-شناختی مبتنی بر رایانه بر حافظه فعال، توجه، مهار پاسخ و مولفه اجرایی مرکزی کودکان با اختلال نقص توجه و بیش فعالی بود. روش مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون و پیگیری بود. جامعه آماری پژوهش 27 دانش آموز 8 تا 12 ساله با اختلال نقص توجه و بیش فعالی بود. نمونه های پژوهش با روش نمونه گیری در دسترس انتخاب و بر اساس نمراتی که از اجرای پرسشنامه کانرز فرم معلم (CTRS)، مولفه حلقه واج شناختی و لوح بصری (WMTB-C) به دست آوردند، همتا شدند. ابزار سنجش پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری آزمون عملکرد پیوسته دیداری و شنیداری یکپارچه (IVA-2) بود. ابتدا پیش آزمون به عمل آمد. در ادامه سه گروه آزمایش مداخلات آموزشی-شناختی مبتنی بر رایانه را طی 18 جلسه 50 دقیقه ای دریافت کردند. سپس مجددا پس آزمون گرفته شد. در پایان بعد از سه ماه مجددا آزمون پیگیری اجرا شد. داده ها با استفاده از تحلیل واریانس اندازه های مکرر، در نرم افزار 24- SPSS تحلیل شد. یافته ها نشان داد که در زمینه های حافظه فعال، توجه و مهار پاسخ بین سه گروه در پیش آزمون و پس آزمون و پیگیری تفاوت معنی داری وجود داشته (05/0>P) و مداخله آموزشی-شناختی مبتنی بر رایانه منجر به افزایش توجه، مهار پاسخ و مولفه مجری مرکزی حافظه فعال در کودکان مبتلا به اختلال نقص توجه و بیش فعالی شده است. با توجه به نتایج پیشنهاد می گردد، در پژوهش های آینده سایر اختلالات هم موردبررسی قرار گیرند.

    کلیدواژگان: اختلال بیش فعالی و نقص توجه، حافظه فعال، مداخله آموزشی شناختی مبتنی بر رایانه، مهار پاسخ
  • هانیه شکری میرحسینی*، حمید علیزاده، نورعلی فرخی صفحات 75-85
    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی درمان شناختی - رفتاری گربه  مقابله گر بر میزان جرات ورزی کودکان دارای اختلال اضطرابی بود. مطالعه حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون، پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل دانش-آموزان مبتلا به اختلال اضطرابی شهر تهران در سال تحصیلی 97-1396 بود. در این پژوهش تعداد 30 کودک دبستانی مبتلا به اختلال اضطراب با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب و با گمارش تصادفی، در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 15 کودک). گروه آزمایش به مدت 16 جلسه 60 دقیقه ای، مداخله شناختی - رفتاری گربه مقابله گر (کندال، 2006) را دریافت نمودند. ابزارهای سنجش شامل پرسشنامه مقیاس چند بعدی (اضطراب کودکان MASC) و پرسشنامه جرات ورزی کودکان (CATS) بود. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس چندمتغیره و t وابسته با استفاده از نرم افزار آماری 24-SPSS مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. نتایج نشان داد که برنامه درمانی گربه  مقابله گر بر افزایش جراتمندی (001/0p<) کودکان مبتلا به اختلال اضطرابی تاثیر معنادار دارد. یافته های پژوهش حاضر بیانگر آن بود که برنامه درمانی گربه  مقابله گر با بهره گیری از راهبردهای سودمند رفتاری با تاکیدی بر عامل های پردازش اطلاعات شناختی همراه با اضطراب افراد و نیروهای اجتماعی، نوعی ترکیب عقلانی را معرفی می-کند که می تواند برای افزایش جرات ورزی کودکان مضطرب مورداستفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: اضطراب، درمان شناختی - رفتاری گربه مقابله گر، جرات ورزی
  • هدی پوررضائیان، مهدی پوررضائیان* صفحات 87-97

    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی تاثیر روان درمانی هنری-نمایش کوتاه مدت بر تیک های حرکتی حاد و با شروع ناگهانی در یک کودک پنج ساله انجام شد.

    روش

    این پژوهش یک مطالعه تک آزمودنی از نوع A-B بود که در دسته پژوهش های تجربی یا آزمایشی جای می گیرد. روش درمانی مورد اشاره، در هشت جلسه یک ساعته (چهار جلسه ویژه کودک و چهار جلسه مخصوص مادر) اجرا شد. معیار خاتمه-بخشی به جلسات درمانی، کاهش معنادار تیک های حرکتی بر اساس ابزار های پژوهش بود. این ابزارها شامل چک لیست نمودهای رفتاری-نشانگانی تیک (پوررضاییان، 1398)، مشاهده و پیگیری نشانگان در جلسات درمانی و مصاحبه بالینی با مادر کودک بود. داده های کمی پژوهش با استفاده از جدول و نمودارها ویژه طرح های تک آزمودنی مورد تحلیل قرار گرفتند. به علاوه، میزان اندازه اثر نیز گزارش شد (ES = 7/34).

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان داد که روان درمانی هنری-نمایشی به طور معناداری سبب کاهش تیک حرکتی (05/0>P) در کودک شده است.

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت که روان درمانی هنری-نمایشی، روشی موثر برای درمان اختلال تیک کودک بوده است؛ بنابراین کاربست این روش کوتاه مدت در مراحل حاد بروز تیک های حرکتی کودکان، توصیه می شود (البته در صورت تکرار نتایج در پژوهش های آتی و رعایت اصل تعمیم پذیری).

    کلیدواژگان: روان درمانی هنری-نمایشی، هنردرمانی، روان نمایشگری، تیک های حرکتی
  • پروانه اسدی، هادی فرهادی*، محسن گلپرور صفحات 99-110
    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی بسته توانمندسازی روان شناختی بر نشخوار فکری والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان انجام گرفت. روش پژوهش حاضر نیمه آزمایشی با طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه گواه و دوره پیگیری دو ماهه بود. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان لوسمی و لنفاوی شهر اصفهان در سال 1398 تشکیل دادند که به مراکز درمانی مراجعه کرده و فرزند آن ها تحت درمان بودند که از میان آن ها تعداد 30 والد دارای فرزند مبتلا به سرطان با روش نمونه گیری داوطلبانه انتخاب و با گمارش تصادفی در گروه های آزمایش و کنترل گمارده شدند (در هر گروه 15 والد). والدین حاضر در گروه آزمایش به مدت 12 جلسه طی سه ماه تحت آموزش بسته توانمندسازی روان شناختی قرار گرفتند. دراین بین، در گروه آزمایش 2 نفر و در گروه گواه گواه نیز 3 نفر ریزش داشتند. پس از شروع مداخله، 2 نفر در گروه آزمایش و 3 نفر در گروه گواه ریزش داشتند. در این پژوهش از پرسشنامه نشخوار فکری نولن هوکسما و مارو (1991) (MRQ) استفاده شد. داده های حاصل از پژوهش به شیوه تحلیل واریانس با اندازه گیری مکرر با استفاده از نرم افزار آماری 23SPSS تجزیه وتحلیل شد. نتایج نشان داد که بسته توانمندسازی روان شناختی بر نشخوار فکری والدین دارای فرزند مبتلا به سرطان تاثیر معنادار دارد (001/0p<). بدین صورت که این بسته توانسته منجر به کاهش نشخوار فکری این والدین شود. با توجه به نتایج پژوهش حاضر، بسته توانمندسازی روان شناختی با بهره گیری از آموزش شایستگی والدینی و کسب معنای زندگی، می تواند یک روش کارآمد جهت کاهش نشخوار فکری والدین کودکان مبتلا به سرطان به شمار رود.
    کلیدواژگان: بسته توانمندسازی روان شناختی، نشخوار فکری، سرطان
  • رقیه عبدالرحیم پور*، منصور بیرامی، تورج هاشمی نصرت آباد صفحات 111-121
    هدف از پژوهش حاضر، مقایسه همدلی شناختی و عاطفی (سرد و گرم) در کودکان با اختلال رفتاری برونی سازی شده و کودکان عادی با در نظر گرفتن نقش جنسیت بود. روش این پژوهش توصیفی از نوع علی-مقایسه ای بود. جامعه آماری موردمطالعه کلیه دانش آموزان دوره ابتدایی (سنین 8 تا 12 سال) شهر تبریز در سال تحصیلی 97_ 98 بودند. از این جامعه تعداد 100 کودک مبتلا به اختلالات رفتاری برونی سازی شده (50 دختر و 50 پسر) و 100 کودک عادی (50 دختر و 50 پسر) به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای با استفاده از پرسشنامه علایم مرضی کودکان (CSI-4) فرم معلم انتخاب شدند. به منظور سنجش همدلی شناختی و عاطفی از مقیاس همدلی دادس استفاده گردید. نتایج تحلیل واریانس چند متغیره نشان داد که همدلی شناختی و عاطفی درکودکان مبتلا به اختلالات رفتاری برونی سازی شده نسبت به کودکان عادی متفاوت می باشد (10/15 F=، 05/0>p)، همچنین همدلی شناختی و عاطفی در بین دختران و پسران نیز متفاوت می باشد (79/34 F=، 05/0>p). با توجه به یافته ها نتیجه گیری می شود همدلی شناختی و عاطفی در کودکان با اختلال رفتاری برونی سازی شده ضعیف تر از کودکان عادی است و دختران در همدلی شناختی و عاطفی عملکرد بهتری نسبت به پسران دارند. این یافته ها به درک بهتر این اختلال و ارایه راهکارهای مختلف درمانی کمک می کند.
    کلیدواژگان: اختلالات برونی سازی شده، جنسیت، همدلی شناختی، همدلی عاطفی
|
  • Roshanak Khodabakhsh *, Narges Ensanimehr, Laleh Ensanimehr, Reza Nabizadeh Pages 1-12
    The purpose of the present study was to investigate the relationship between social self-efficacy and self-worth with adolescent emotion regulation disorder along with the study of gender moderator role. The statistical population of the study was all high school students (160 people; 80 girls and 80 boys) in the second semester of the academic year 2019-2020 in Districts 1 and 2 of Tehran, who were selected using random cluster sampling. The method of this research was descriptive and correlational in order to collect information from social self-efficacy SSQ questionnaires (Connolly, 1989), CSWS self-worth questionnaires CSWS (Crocker, Karpinski, Quinn, & Chase, 2003) and emotion regulation disorder DERS (Gratz, & Roemer), were used. Data of this study were analyzed using Pearson correlation and stepwise regression using SPSS23 software. The results showed that social self-efficacy and self-worth had a significant relationship with emotion regulation disorder in adolescents (P <0.05). On the other hand, the role of gender moderation in the relationship between self-worth and emotion regulation disorder was significant (P <0.05), but this role of moderation was not established in the relationship between social self-efficacy and emotion regulation disorder (P <0.05). Based on the findings, it can be concluded that self-efficacy and self-worth are associated with emotion regulation disorders in adolescents. Therefore, it is necessary to advise counselors and experts to obtain the necessary information in the field of strengthening and improving factors such as social self-efficacy and self-worth to help improve the quality of life of adolescents with emotional disorders.
    Keywords: emotion regulation disorder, social self-efficacy, self-worth, Adolescent
  • Fatemeh Nikkhoo *, Tahereh Hosseini Ghomi Pages 13-22
    The purpose of study was to predict mental health and resilience of mothers with slow- paced girl child based on cognitive flexibility. The research method was correlative and Causal-comparative. The statistical population of study consisted of all mothers of girl child with slow- paced whose children have educated in exceptional schools in 2019-2020 in Tehran. By using purposive sampling 119 mothers were selected. The criteria for mothers to enter this study were having a slow - paced girl (with definitive diagnosis of educated and is questionnaires were used and these questionnaires were completed by mothers. For data analysis multiple regression was used. Data were analyzed by using SPSS software 21 version. The results have indicated a correlation between cognitive flexibility and mental health, also between cognitive flexibility and resilience (p<0/01). According to the findings of the present study on the importance of the role of cognitive flexibility as an effective and key factor in the mental health of mothers with slow- paced child, Designing and implementing intervention programs based on cognitive flexibility components can increase mental health and promote mother's resilience.studying at an exceptional school) and having a minimum literacy for mothers to complete the questionnaires. To collect data from the cognitive flexibility (CFI), mental health (GHQ) and resilience (CD-RISC)
    Keywords: cognitive flexibility, Resilience, mental health, slow- paced child
  • Mohammad Jalilvand *, Abass Rezheh Pages 23-33
    The aim of the present study was to compare the effectiveness of tactical game approach and traditional teaching method on Sport Participation Motivation of children with developmental coordination disorder. The method of this study was quasi-experimental with pre-test-post-test design. The statistical population was all 9 to 12-year-old boys with developmental coordination disorder in Kermanshah city. 30 boys with developmental coordination disorder in Kermanshah city participated in the study voluntarily. Then, they were matched based on the pre-test scores and divided into two fifteen peoples training groups of tactical game model and traditional teaching method. The training program consisted of a basketball training program that performed during 12 weeks and three one-hour sessions per week in both traditional and tactical games groups. Assessment tools included the Wilson Developmental Coordination Disorder Questionnaire (DCDQ'07), Sport Participation Motivation Questionnaire (SPMQ) and Movement Assessment Battery for Children Test (MABC-2). The results of Shapiro-Wilk and Levin tests showed that the data were normal and the variances were homogeneous. Analysis of covariance in SPSS 23 software was used to analyze the data (P <0.05). The results showed that the training group of tactical game model had a significant increase in Sport Participation Motivation scores compared to traditional teaching method group. Therefore, it can be said that using tactical game model compared to the traditional teaching method, increases Sport Participation Motivation of children with developmental coordination disorder. It is recommended to use tactical game approach in teaching sports skills to children with developmental coordination disorder.
    Keywords: Sport Participation Motivation, Tactical Game Approach, Traditional Approach of Education, Children with developmental coordination disorder
  • Atefeh Saedi, Samad Rahmati *, Zeynab Soltani Pages 35-47
    The present study aimed to determine the effectiveness of rhythmic poetry training on the growth of social, speaking and writing abilities of children with autism spectrum disorder. The research method was quasi-experimental with pretest-posttest design and a control group. The statistical population consists of all children aged 8-10 years with autism spectrum disorder referring to the Welfare Organization, exceptional children's schools and centers and clinics of Khorramabad city in the first half of 2020. Among the statistical population of this study, were selected 30 people using available sampling method, and were placed randomly in experimental (n=15) and control (n=15) groups; and responded to vineland social maturity scale (Doll, 1965), TOLD language development test (Newcomer & Hammill, 1997) and written expression disorder test (Jabbari, 2016). Rhythmic poetry training for the experimental group was carried out in 16 sessions of 60 minutes each week for 2 sessions; Then, at the end of the therapeutic interventions, the subjects of the experimental and control groups were evaluated by questionnaires. Data were analyzed using descriptive statistics and analysis of covariance. The results showed that rhythmic poetry training caused to the growth of social activities, including general self-help, self-direction and communication, language skills, including linking vocabulary understanding, grammatical understanding and word differentiation and writing skills, including word writing, sentence writing, and observance of plural and singular in children with autism spectrum disorder. Therefore, using rhythmic poetry training can improve the social, speaking and writing abilities of autistic children.
    Keywords: Rhythmic Poetry Training, Social, speaking, Writing, Autism spectrum disorder
  • Arsalan Karimi Bahrasemany, Maryam Chorami *, Tayyebeh Sharifi, Ahmad Ghazanfari Pages 49-61
    The aim of this study was to compare the effectiveness of working memory intervention and sensory-motor integration on students' math performance with math learning disabilities. The study method was quasi-experimental with pre-test design, post-test with control group and follow-up stage. The statistical population included all Male students with elementary school math disorder Kerman in 2019-2020. Among these people, 60 Boys were selected by available sampling and randomly assigned to three groups of 20 people (two experimental groups and one control group). The experimental groups underwent intervention for 16 sessions of 45 minutes and the control group did not receive any intervention. Pre-test and post-test were performed and follow-up test was performed after three months to ensure the stability of the results. The assessment tools included the Wechsler Intelligence Scale (WISC) and the Mathematical Performance Test. Data were analyzed by multivariate analysis of covariance using SPSS 22-statistical software. The results showed that there was a difference in the effectiveness of the intervention based on working memory and the intervention based on sensory-motor integration between the experimental and control groups (P<0.05). In the follow-up phase, there is a significant difference between the stability of intervention changes based on working memory and sensory-motor integration on mathematical performance. (P<0.05). Based on the results, it can be said that the interventions are effective by creating new experience in the mathematical performance of students with math learning disabilities and can be used as useful interventions in primary schools, special learning centers and educational and rehabilitation centers.
    Keywords: math learning disorder, working memory, math performance, sensory-motor integration
  • Mohammadali Khaksar Boldaji, Nasim Khodagholipour * Pages 63-73

    The aim of the present study was to investigate the effect of computer-based educational-cognitive intervention on working memory, attention, response inhibition and central executive component of children with attention deficit hyperactivity disorder. The method of the present study was quasi-experimental with pretest, posttest and follow-up design. The statistical population of the study was 27 students aged 8 to 12 years with attention deficit hyperactivity disorder. The research samples were selected by available sampling method and matched based on the scores obtained from the Connors Teacher Form Questionnaire (CTRS), the phonological ring component and the visual slate (WMTB-C). Pre-test, post-test and follow-up were integrated visual and auditory continuous function test (IVA-2). First, a pre-test was performed. Then, 3 experimental groups received computer-based educational-cognitive interventions in 18 sessions of 50 minutes. The test was then retested. Finally, after three months, the follow-up test was performed again. Data were analyzed using repeated measures analysis of variance in SPSS-24 software. The results showed that in the fields of working memory, attention and response inhibition, there was a significant difference between the three groups in pre-test and post-test and follow-up (P<0.05) and computer-based educational-cognitive intervention led to increased attention, response inhibition and component The central conductor of working memory in children with attention deficit hyperactivity disorder. According to the results, it is suggested that other disorders be examined in future research.

    Keywords: Attention Deficit Hyperactivity Disorder, Active Memory, Computer-Based Cognitive Educational Intervention, Response Inhibition
  • Hanie Shokri Mirhosseini *, Hamid Alizadeh, Noorali Farrokhi Pages 75-85
    The present study was aimed investigated to the effectiveness of coping cat cognitive – behavior therapy on Assertiveness in Children with Anxiety Disorders. This study was a semi-experimental study with pre-test, post-testand igndes acontrol group. The statistical population of the current study included students with anxiety disorders in Tehran city in the academic years 2018-19. 30 primary school children with anxiety disorder were selected through purposive sampling method and they were randomly assigned into experiment and control group (each group of 15 children). The experiment group received 16 sessions of training the coping cat program cognitive-behavioral therapy (Kendal, 2006) During 60 minutes in each session. The applied questionnaires in this study included the Multidimensional Anxiety Scale for Children (MASC)(March, 1997),children action tendency scale(CATS)(Robert H Deluty,1979).The data from the study werethrough analyzed Multivariate variance and T testusing metod with SPSS24 statistical software. The results showed that coping cat program has significant effect on increase Assertiveness behavior in the children with anxiety disorder (p<0/001). Findings of the present study that reveal coping cat programtherapy can be used with beneficial behavioral strategies with an emphasis on cognitive processing factors along with anxiety and social forces that introduces a kind of rational combination that can be used to increase assertiveness in the students with anxiety disorder
    Keywords: Coping cat program, Assertiveness, anxiety
  • Hoda Purrezaian, Mehdi Purrezaian * Pages 87-97
    Objective

    The present study was conducted to evaluation the brief psycho-art-drama’s effectiveness on the acute motor tics with sudden onset in a five-year-old child.

    Method

    The present research was a single-subject study (A-B) that is categorized in the experimental research. The mentioned therapeutic method was applied in the eight sessions (four sessions for the child and four sessions for the mother). Ending criterion of the therapeutic sessions was the significand reduction of motor tics based on the research tools. The tools were behavioral-symptomatic checklist of tic (Purrezaian, 1398), observation and following the symptoms at the sessions, and clinical interview with the mother. The quantitative research data were analyzed by specific table and graphs of the single subject studies. In addition, the effect size was also reported (ES = 7/34).

    Results

    The findings showed that psycho-art-drama has reduced the child’s motor tics (P (0/05) significantly.

    Conclusion

    According to the findings, it can be concluded that psycho-art-drama is an effective method to treatment of the child’s tic disorder. Therefore, it is recommended to apply this brief method in acute stages of motor tics’ onset in children (of course, if the results are repeated in future research and observance of the generalizability principle).

    Keywords: psycho-art-drama, art therapy, Psychodrama, motor tics
  • Parvaneh Asadi, Hadi Farhadi *, Mohsen Golparvar Pages 99-110
    The present study was conducted aiming to investigate the effectiveness of psychological empowerment package on the psychological wellbeing and rumination of the parents of the children with cancer. The present study was quasi-experimental with pretest, posttest and control group design and two-month follow-up stage. The statistical population included all the parents of the children with leukemia and lymphoma in the city of Isfahan in 2019 who referred to therapy centers and their children were under therapy which among them 30 parents with cancer were selected through voluntary sampling method and they were randomly accommodated into experimental and control groups (each group of 15 parents). The parents in the experimental group received 12 sessions of psychological empowerment package during three months. 2 people were excluded from the experimental group and so were 3 people from the control group after the beginning of the intervention. The questionnaire of rumination questionnaire (MRQ) were used in the present study. The data from the study were analyzed repeated measurement ANOVA via SPSS23 statistical software. The results showed that psychological empowerment package has significant effect on the psychological wellbeing and rumination of the parents of the children the cancer (P<0.001) in a way that this package succeeded in the decrease of rumination in these parents. Considering the results of the present study, h psychological empowerment package can be assumed as an efficient method to decrease rumination of the parents with the children with cancer employing Teaching parenting competence and gaining meaning in life.
    Keywords: Psychological empowerment package, Rumination, cancer
  • Roghaye Abdolrahimpour *, Mansour Bayrami, Touraj Hashemi Nosratabad Pages 111-121
    The aim of this study was to compare cognitive and affective empathy (Hot - Cold) between children with externalized behavioral disorder and normal children by considering the role of gender. The method of this study was descriptive and causal-comparative. The statistical population included all primary school students (8 to 12 years old) in Tabriz in the 2018- 2019 academic year. From this population, 100 children with externalized behavioral disorder (50 girls and 50 boys) and 100 normal children (50 girls and 50 boys) were selected by random multistage cluster sampling model using the CSI-4 teacher form questionnaire. In order to measure cognitive and affective empathy, Dads empathy scale was used. The results of multivariate analysis of variance showed that cognitive and affective empathy in children with externalized behavioral disorders is different from normal children (p<0/05,F=15/10) also cognitive and affective empathy are different between girls and boys (p<0/05,F=34/79). According to the results, cognitive and a ffective empathy are weaker in children with externalized behavioral disorders than in normal children and girls had better performance in cognitive and affective empathy than boys.These findings help to better understand this disorder and variety of therapies.
    Keywords: Externalized Disorders, Gender, Cognitive, Affective Empathy