فهرست مطالب

اقتصاد و برنامه ریزی شهری - سال دوم شماره 2 (تابستان 1400)

نشریه اقتصاد و برنامه ریزی شهری
سال دوم شماره 2 (تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 6
|
  • کیانوش سوزنچی*، فرزانه آزادی صفحات 67-74

    مساله بحران کیفیت در منظر شهر و به تبع آن مبلمان شهری در شرایط کنونی یکی از چالش های عمده شهر ها و یکی از دغدغه-های اساسی تصمیم سازان، تصمیم گیران، مجریان و کاربران محیط های شهری است. معماران و شهر سازان بر این باورند که محیط های شهری امروز اگرچه با مبلمان شهری تجهیز شده است و تلاش شده است تا نقش مهمی در پاسخگویی و خدمت رسانی به شهروندان ایجاد نمایند اما رویکرد مناسبی برای پاسخ گویی به این مهم را دارا نمی باشند. نگاه به این مسئله با دیدگاه معماری منظر اهمیت بازنگری در روند استفاده و ضرورت توجه توامان به هر دو وجه عینی و ذهنی این مبلمان را برای توجه بیشتر به مخاطب و هدایت او به مسیر امن روشن می نماید. هدف از مطالعه پیش رو ارایه چهارچوب نظری منسجم برای تبیین رویکرد مناسب در برابر این مبلمان شهری و مولفه های سازنده آن با استفاده از بررسی و مطالعه مشکلات و معضلات در فضای خیابان های شهر تهران است. در این تحقیق، ابتدا با بررسی ادبیات ابعاد و شاخص های فرآیند محوری شناسایی و در گام بعد، با استفاه از مطالعه در نمونه ها و تجربیات جهانی به مفاهیم مهم در دستیابی به رویکرد مناسب در استفاده از جدا کننده ها در خیابان های شهر پرداخته شده است. نتایج نشان می دهد لازم است جدا کننده ها بر اساس هویت و منظر هر خیابان و در هماهنگی با سایر اجزای خیابان به عنوان نشانه شهری حضور داشته و باعث افزایش خوانایی در مخاطب شوند.

    کلیدواژگان: جدا کننده های شهری، مبلمان خیابان، نرده های شهری
  • محمدحسین جهانگیر*، مرضیه مومنی، مهسا موسوی صفحات 75-82

    حفاظت از میراث تاریخی، منافع اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی بسیار زیادی دارد که به عنوان عاملی موثر نقش خود را در ایجاد و برقراری توسعه پایدار ایفا می‏کند. کشور ما طی سال های اخیر و با برنامه چشم انداز توسعه به دنبال گسترش صنایع مختلف غیر نفتی از جمله میراث فرهنگی می باشد که از یک سو در توسعه پایدار کشور ما نقش مهمی دارند و از سوی دیگر وابستگی کشور را به درامد های نفتی کاهش می دهد. با توجه به این که حفاظت از آثار تاریخی و میراث تمدنی کشور وظیفه ای عمومی تلقی می شود لذا گسترش حضور مردم در این فرآیند می تواند در حفاظت و رونق پایدار بهره برداری از میراث یاد شده راه گشا باشد. با توجه به چندمنظوره بودن الگوواره ی توسعه پایدار، نیاز به رویکرد تصمیم گیری چند شاخصه احساس می شود. تحقیق حاضر، مدلی تلفیقی شامل تحلیل سلسله مراتبی و شباهت به گزینه ایده آل را به ترتیب برای تعیین وزن شاخص های توسعه پایدار و گزینه های تقویت مشارکت عمومی به کار گرفت. نتایج تحقیق حاکی از این امر بود که حفاظت از منابع طبیعی مهمترین شاخص و استفاده از ظرفیت های شبکه های اجتماعی مطلوب ترین گزینه می باشد. با توجه به ثبات نسبی رتبه بندی پس از اعمال تحلیل حساسیت، می توان نتیجه گرفت که فرآیند تصمیم گیری به خوبی انجام گرفته است و این رویکرد برای مسایل مدیریتی و حفاظتی دیگر در شاخه های مختلف عمران و معماری توصیه می گردد.

    کلیدواژگان: حفاظت از آثار تاریخی، توسعه پایدار، تصمیم گیری چند شاخصه، مشارکت عمومی، تحلیل حساسیت
  • مهدی جمالی فر، علی اصغر ملک افضلی* صفحات 83-89

    یکی از بارزترین نمودهای عینی معماری و شهرسازی سنتی ایران مجموعه های بازار شهری است که به عنوان ستون فقرات و قلب تپنده شهر ایفای نقش می کند. در واقع ؛ بازار پدیده ای است شهری و در عین حال عاملی است برای شهرنشینی که همواره به صورت بافت تغذیه کننده اصلی شهر عمل نموده است. پژوهش حاضر به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از مطالعات کتابخانه ای به شناخت پیرامون نقش و شکل گیری بازار در شهرسازی و تبیین محتوایی و کارآمدی و کارآیی بازار قزوین و تاثیر آن در شهرسازی این شهر می پردازد و با استفاده از تکنیک SWOT به تحلیل نمونه ی مذکور در راستای اهداف پژوهش گام برمی دارد؛ اهمیت پژوهش حاضر از آن جهت است که علاوه بر بیان نقش بازار در شکل گیری شهرها و... به بررسی موقعیت بازار و عناصرآن در شهر نیز می پردازد، به طور کلی از نتایج پژوهش میتوان بیان نمود که؛ عموما شهرهای تاریخی ما حول محوری به نام بازار شکل کالبدی به خودگرفته اند تا جایی که میتوان گفت بازار یکی از شریان های اجتماعی، اقتصادی، فرهنگی و کالبدی شهر است، همچنین با بررسی نمونه موردی مذکور در میابیم که بازار قزوین برخلاف بیشتربازارها که شکل خطی دارند و در راستای یک راسته ی اصلی شکل گرفته اند ؛ دارای تناسبات مرکزی می باشد و راسته هایی مستقیم به شکل شطرنجی دارد که نشانگر آن است که آگاهانه ایجاد شده اند که کاروانسراهای بزرگ و فضای خیابان از عناصر هویتی آن به حساب می آیند.

    کلیدواژگان: بازار، شهرسازی، شکلگیری بازار، شکلگیری شهرها
  • حبیب الله سالارزهی، گل بهار پورانجنار*، فرحناز آهنگ صفحات 90-100

    در سراسر جهان، فضاهای شهری، برای سالیان متمادی در زمره با اهمیت ترین مکان ها برای اهداف گردشگری بوده اند. بگونه ای که، امروزه، مدیریت و برنامه ریزی استراتژیک برای چنین فضاهایی، نیازمند دیگاه های پویا و نظام یافته ای دارد که با استفاده از ابزارها و محرک های شهری، می توان پیشبرد آنها را تضمین نماید. از جمله این محرک ها، صنعت گردشگری بویژه گردشگری ورزشی است. براساس استعدادهای گردشگری ورزشی کشور، در مناطق مستعدی مانند شهرستان گنبدکاووس، دستیابی به برنامه ریزی و مدیریت هدفمند، ضروری بنظر می رسد. از اینرو، پژوهش حاضر، جهت تدوین و انتخاب استراتژی؛ از تحلیل استراتژیکی استفاده کرده که نیازمند شناسایی و تحلیل قوت ها و ضعف های درونی و فرصت ها و تهدیدهای بیرونی محیط مورد بررسی دارد. ماتریس SWOT از جمله تکنیک هایی است که می توان جهت تحلیل استراتژیک از آن بهره برد. این ماتریس، قوت ها، ضعف ها، فرصت ها و تهدیدات محیطی را ارزیابی می کند، اما نتایج آن، توانایی ارزیابی تناسب گزینه های تصمیم، براساس عوامل و رتبه بندی آنها را ندارد. بنابراین، در این پژوهش، از فرآیند تحلیل سلسله مراتبی(AHP) برای محاسبه وزن و اهمیت هرکدام از معیارها و زیرمعیارهای شناسایی شده، استفاده گردیده است. براساس نتایج حاصله، فرصت های بیرونی با وزن نسبی 0.375، قوت های داخلی با 0.342 و تهدیدهای بیرونی با 0.178 و در نهایت ضعف های داخلی با 0.105 بترتیب اولویت قرار گرفتند. علاوه برآن، نتایج نشان می دهد که مهم ترین استراتژی کاربردی برای توسعه گردشگری ورزشی فضاهای شهری شهرستان گنبدکاووس، استراتژی SO با شاخص مطلوبیت 0.437 می باشد.

    کلیدواژگان: تحلیل SWOT، راهبرد، گردشگری ورزشی، فضاهای شهری، گنبدکاووس
  • احسان درستکار* صفحات 101-110

    آمارهای مرکز آمار ایران نشان می دهد که، استان سیستان و بلوچستان با توجه به دوره های پنج ساله آمار نفوس و مسکن مرکز آمار ایران ، روند رو به کاهش در شاخص های اقتصادی داشته است. یکی از عوامل تاثیرگذار بر روی اقتصاد استان بحث امنیت اقتصادی استان است. سطح بندی امنیت اقتصادی شهرستان های استان برای دستیابی به مدل توسعه می تواند به عنوان یک مسیر درست محسوب شود. ازاین رو، سوال تحقیق عبارت است از: وضعیت پهنه بندی شهرستان های استان سیستان و بلوچستان در بعد امنیت اقتصادی چگونه است؟ پژوهش حاضر بر اساس هدف کاربردی و از نوع تحقیقات علمی است و بر اساس ماهیت و روش از روش توصیفی - تحلیلی استفاده شده است. ماهیت داده های مورداستفاده کمی است و شیوه گردآوری داده ها و اطلاعات میدانی و اسنادی است. چارچوب نگارش را می توان بر پایه رابطه متقابل شاخص های امنیت در بعد اقتصادی، جمع آوری اطلاعات از طریق مطالعات کتابخانه ای و تحقیقات میدانی (مصاحبه) و تهیه پرسشنامه گردآوری شده است. بر اساس نتایج حاصله در حوزه امنیت اقتصادی در شاخص های قاچاق کالا و ارز و غیره، بازارچه های مرزی، نرخ بیکاری، درآمد متغیر، فقر مالی، اشتغال و فرصت های شغلی توسط اتباع بیگانه، محرومیت شهرستان درزمینه زیربناها، کمبود آب و خشک سالی های پی درپی، شغل های کاذب، دوری از محورهای اصلی توسعه، امنیت شغلی شهرستان های فنوج، قصرقند، مهرستان (زابلی)، زابل و کنارک به ترتیب اولویت نسبت به دیگر شهرستان ها دارای امنیت بیشتری می باشند.

    کلیدواژگان: امنیت اقتصادی، تحلیل شهرستان، توسعه یافتگی، توسعه
  • علی غفاری*، سید مهدی حشمت الواعظین، جهانگیر فقهی، امیر علم بیگی، مصطفی جنت بابایی صفحات 111-121

    فضای سبز درختی به دلیل زیبایی و سایه اندازی اثر مثبت و قابل توجهی بر قیمت زمین و ساختمان های اطراف دارد. با این حال، این ارزش اغلب نادیده گرفته می شود. این پژوهش با هدف برآورد اثر فضای سبز درختی بر قیمت ساختمان در منطقه جهانشهر کرج صورت پذیرفت. برای ارزش گذاری فضای سبز درختی از روش رضایت خاطر (هدونیک) بهره گرفته شد. داده های خرید و فروش 220 دارایی مسکونی (آپارتمان/خانه) منطقه جهانشهر کرج در سال 1395 از شرکت دولتی خدمات انفورماتیک راهبر تهیه شد. اطلاعات مکانی و ویژگی های محله و فضای سبز درختی با استفاده از تصویرهای ماهواره ایQuickBird و نر م افزار Arc Gis10/3 جمع آوری گردید. فضای سبز درختی اطراف ساختمان های بررسی شده به کمک درصد تاج پوشش درختی در پنجره ای به شعاع های مختلف در اطراف ساختمان ها برآورد شد. سپس، از شعاع بهینه، که بالاترین همبستگی بین درصد تاج پوشش با قیمت را دارد، در مدل رضایت خاطر (هدونیک) بهره گرفته شد. یافته ها نشان داد که متغیرهای ساختمان و فضای سبز درختی اثر معنی داری بر قیمت هر متر مربع ساختمان دارد. شعاع بهینه برای برآورد درصد پوشش درختی در اطراف ساختمان ها 300 متر برآورد شد. تحلیل کشش پذیری نشان داد که هر یک درصد افزایش پوشش درختی در اطراف ساختمان های مسکونی، قیمت هر متر مربع بنا را 6/ درصد نسبت به میانگین افزایش می دهد. از این رو، فضای سبز درختی جهانشهر با پوشش میانگین 29/4 درصد، قیمت هر متر مربع ساختمان های مسکونی را 17/6 درصد افزایش می دهد. همچنین به ازای هر 1 کیلومتر دوری از پارک 1/9 درصد از قیمت هر متر مربع بنا کاسته می شود.

    کلیدواژگان: ارزش زیبایی شناختی، پوشش درختی، روش رضایت خاطر (هدونیک)، فضای سبز درختی، تراکنش های املاک
|
  • Kianoosh Suzanchi *, Farzaneh Azadi Pages 67-74

    The issue of quality crisis in city’s landscape and consequently urban furniture in the current situation is one of the major challenges of cities and also one of the main concerns for implementers and users of urban environments. Architects and urban planners believe that today's urban environments, although equipped with furniture and have tried to play an important role in responding and serving citizens, do not have the appropriate approach to meet this goal. The purpose of this study is to provide a coherent theoretical framework to explain the appropriate approach to this urban furniture and its components using the mental model of local landscape experts in the urban streets of Tehran. Each of the experts in this field has pointed to one of the dimensions of the process, but a comprehensive model of the dimensions and indicators of the process-oriented and the relationship between them has not been presented. In this research, first by reviewing the literature, the dimensions and indicators of the process are identified and in the next step, by studying the examples and global experiences, important concepts in achieving the appropriate approach in using separators in city streets are addressed. The results show that it is necessary for the pedestrian guardrails to be designed based on identity and landscape of each street and in accordance with other components of the street as an urban sign to increase the readability for the audience.

    Keywords: : pedestrian guardrail, Street Furniture, Urban Fences
  • Mohammad Hossein Jahangir *, Marzieh Momeni, Mahsa Mousavi Pages 75-82

    The protection of historical, cultural and natural heritage is a vital necessity in the present era. Carrying this operation out has great enconomic, social and cultural benefits that will play a role as an effective factor to establish sustainable development. In the current years, Iran follows the development prospects programs to expand its non oil industries such as cultural heritage industry that will play an important role in the sustainable development, and decrease its maladaptive and humongous dependence on oil export revenue. Since protection of historical remains and preservation of heritage of the Iranian civilization is a public duty, boosting public participation in the safekeeping process would be highly effective in protection and sustainable prosperity of the aforementioned heritages. As sustainable development is a multidisciplinary paradigm, a multi-attribute decision making approach is needed. The current study, implements a combination of hierarchical structure and the Technique for Order of Preference by Similarity to Ideal Solution (TOPSIS) to respectively obtain the significance of sustainable development’s attributes, and the options of maximizing the public's involvement. Based on the results, protection of natural resources and use of the various potentials of the social networks was the most important attribute and option, respectively. Due to relative sustainability of the ranking lists after performing the sensitivity analysis, it could be concluded that the decision making process was done properly. Hence, this approach is recommended for other managerial and conservation issues in different fields of civil engineering and architecture.

    Keywords: historical heritages conservation, sustainable development, Multi attribute decision making, Public Participation, Sensitivity analysis
  • Mahdi Jamali Far, Ali Asghar Malekafzali * Pages 83-89

    The position of the market and their key role in shaping the fabric of Iranian cities is undeniable, so it can be said; One of the most obvious manifestations of traditional Iranian architecture and urban planning is the urban bazaar complex, which acts as the backbone and beating heart of the city in fact; The market is an urban phenomenon and at the same time it is a factor for urbanization that has always acted as the main nourishing tissue of the city. The present study is a descriptive-analytical method and using library studies to understand the role and formation of the market in urban planning and Explains the content, efficiency and effectiveness of Qazvin market and its impact on the urban development of this city and uses the SWOT technique to analyze the sample in line with the objectives of the research; The importance of the present study is that in addition to expressing the role of the market in the formation of cities, etc., it also examines the position of the market and its elements in the city. In general, our historical cities have taken a physical shape around the axis called the bazaar, so much so that it can be said that the bazaar is one of the social, economic, cultural and physical arteries of the city. They are formed in the direction of a main order.

    Keywords: Bazaar, Urban planning, Market Formation, formation of cities
  • Habibaullah Salarzehi, Golbahar Pouranjanar *, Farahnaz Ahang Pages 90-100

    All over the world, urban spaces have been among the most important places for tourism for many years. Thus, today, strategic management and planning for such spaces require dynamic and systematic perspectives that can be ensured by using urban tools and stimuli. Among these stimuli is the tourism industry, especially sports tourism. Based on the country's sports tourism talents, in talented areas such as Gonbad Kavous city, achieving targeted planning and management seems necessary. Hence, the present study, to formulate and select a strategy; uses strategic analysis that requires the identification and analysis of internal strengths and weaknesses and external opportunities and threats of the studied environment. The SWOT matrix is one of the techniques that can be used for strategic analysis. This matrix evaluates strengths, weaknesses, opportunities, and environmental threats, but the results do not provide the ability to assess the appropriateness of decision options based on factors and their ranking. Therefore, in this study, the Analytic Hierarchy Process (AHP) has been used to calculate the weight and importance of each of the identified criteria and sub-criteria. Based on the results, external opportunities with a relative weight of 0.375, internal strengths with 0.342 and external threats with 0.178, and finally internal weaknesses with 0.105, respectively, were prioritized. In addition, the results show that the most important practical strategy for the development of sports tourism in urban spaces of Gonbad Kavous city is the SO strategy with a utility index of 0.437.

    Keywords: SWOT Analysis, strategy, Sports Tourism, Urban Spaces, Gonbad Kavous
  • Ehsan Dorostkar * Pages 101-110

    Statistics of the Statistics Center of Iran show that, Sistan and Baluchestan province, according to the five-year periods of population and housing statistics of the Statistics Center, Leveling the economic security of the cities of the province to achieve the development model can be considered as a right path. Therefore, the research question is: What is the zoning situation of the cities of Sistan and Baluchestan province in terms of economic security? The present research is based on applied purpose and scientific research and based on the nature and method, descriptive-analytical method has been used. The nature of the data used is quantitative and the method of data collection and field information is documentary. The writing framework can be compiled based on the interrelationship of security indicators in the economic dimension, data collection through library studies and field research (interview) and preparation of a questionnaire. Based on the results obtained in the field of economic security in indicators of smuggling of goods and currency, etc., border markets, unemployment rate, variable income, financial poverty, employment and job opportunities by foreign nationals, deprivation of the city in terms of infrastructure, water shortage Consecutive droughts, false jobs, distance from the main axes of development, job security of Fanuj, Qasr Ghand, Mehrestan (Zaboli), Zabol and Konarak counties are more secure than other counties, respectively.

    Keywords: Economic security, city analysis, Development
  • Ali Ghaffari *, Seyed Mahdi Heshmatol Vaezin, Jahangir Feghhi, Amir Alambeigi, Moustafa Janatbabaer Pages 111-121

    Tree green space has a remarkable positive effect on neighboring land and building prices mainly due to its shading and aesthetic quality. Yet, this value are often overlooked. This paper aims to estimate the effect of tree green space on building price in Jahanshahr neighborhood of Karaj city. Hedonic pricing method was used to value tree green space. The data on 220 residential real estate transactions in 2016 within study areas were obtained from the state-owned Rahbar informatics services company. Spatial information and characteristics of neighborhood and tree green space were collected using QuickBird satellite image and Arc Gis10/3 software. Tree green space neighboring studied buildings was quantified using the percentage of tree crown cover within different radius window surrounding the properties. Then, the optimal radius providing the highest correlation between tree cover and building prices was used in the hedonic model. The findings showed that the characteristics of building and tree green space have significant effects on per-m2 price of buildings. The optimal radius used to calculate tree cover around residential buildings found to be 300 meters. Price elasticity revealed that every 1% increase in the tree cover raise the per-m2 price by 0.6% at the sample mean. Therefore, tree green space in Jahanshar with average tree cover of 29/4 % raise the per-m2 price of buildings by 17/6 %. The results also showed that a 1% increase in the road distance to closest park reduces the per-m2 price of buildings by 9.1%. Finally, % morexpensive.

    Keywords: aesthetic value, tree cover, Hedonic pricing method, Tree green space, Real Estate Transactions