فهرست مطالب

مطالعات رفتار سازمانی - سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1400)

فصلنامه مطالعات رفتار سازمانی
سال دهم شماره 2 (پیاپی 38، تابستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سعید مرتضوی*، سارا کهربایی، علی شیرازی، علی رضا خوراکیان صفحات 1-46

    ویژگی های جدید سازمان های کنونی باعث شده است، سازه سازمانی جدیدی تحت عنوان رفتارهای پیشگامانه مطرح گردد و از اهمیت ویژه ای در حوزه رفتارسازمانی برخوردارشود. دلیل این اهمیت تاثیری است که این سازه در افزایش اثربخشی فردی، تیمی و سازمانی داشته است. به رغم گسترش مطالعات در ارتباط با این سازه، مطالعات پراکنده و فاقد یکپارچگی لازم است. در ارتباط با کاهش این شکاف، پژوهش حاضر با به کارگیری روش مرور نظام مند و با مراجعه به متون علمی منتشر شده در دامنه زمانی (2019- میلادی1985) کوشیده است ضمن وضوح بخشی مفهومی رفتارپیشگامانه، به احصاء پیشایندهای مرتبط با این رفتار بپردازد. یافته ها به معرفی سه نوع پیشآیند فردی، انگیزشی و زمینه ای هم راه با متغیرهای تعدیل گر گروه واسطه انجامید. هم چنین احصاء پیشایندهای گروهی و سازمانی به عنوان عوامل اثر گذار بر رفتار فردی و متاثر از آن و بررسی رفتار پیشگامانه در قالب مطالعات طولی جهت استحکام بخشی به یافته های این مطالعه به عنوان جهت های آتی تحقیقات مطرح شد.

    کلیدواژگان: رفتارهای پیشگامانه، پیشآیند، مرور نظامند
  • عمار جعفری، نرگس سعیدیان خوراسگانی*، بدری شاه طالبی حسین آبادی صفحات 47-76
    اگر چه چندی پیش سخن از مدیریت دانش موضوع جالبی بود، اکنون سخن از رهبری دانشی به میان آمده و توجه اندیشمندان فعال در قلمرو مدیریت را به خود جلب کرده است. مسایل مدیریتی یکی از اساسی ترین مشکلات شرکت های نوپای دانش بنیان است و ارتباط بین مباحث دانش بنیان و رهبری برای شرکت ها می تواند بسیار راه گشا باشد. با کمک رهبری دانشی به صورت تلفیق توانایی های مهندسی و قدرت رهبری می توان به اهداف سازمانی در این شرکتها دست یافت. هدف از این تحقیق، مطالعه تجارب زیسته مدیران شرکت های دانش بنیان ایران در زمینه رهبری دانشی می باشد. این تحقیق کیفی از نوع پدیدارشناسی می باشد. جامعه آماری پژوهش کلیه مدیران شرکت های دانش بنیان ایران به عنوان مطلعان کلیدی در زمینه رهبری دانشی می باشند. نمونه آماری، توسط اشباع داده ها، تعداد 12 مصاحبه است. تجزیه و تحلیل داده ها توسط تحقیق کیفی پدیدارشناسی به روش 7 مرحله ای کلایزی انجام گردید. نتایج حاکی از استخراج 206 کد در ابتدا بود که پس از انجام تحلیل ها، 5 تم و 21 خوشه با توجه به مفاهیم صورت بندی شده استخراج گردید. بنابراین تجارب زیسته مدیران شرکت های دانش بنیان ایران در زمینه رهبری دانشی محور شامل 5 تم می باشدکه عبارتند از: 1) سیاست های حمایتی2) آموزش پرسنل 3) روابط با پرسنل و مشورت4) توسعه دانش در شرکت 5) توانمندی شرکت.
    کلیدواژگان: تجارب زیسته، شرکت های دانش بنیان، رهبری دانشی
  • مهدی دهقانی سلطانی*، مریم مصباحی، محدثه درویش صفحات 77-104
    طی سال های اخیر، در نتیجه تغییر شکل رهبری آموزش عالی که با هدف مواجهه با تغییرات و چالش‎های جهانی صورت گرفته، علاقه فزاینده ای نسبت به مشاغل رهبران در حوزه موسسات آموزش عالی به وجود آمده است. انتخاب رهبران متخصص؛ بر رشد و پیشرفت مراکز آموزش عالی موثر بوده و عاملی اساسی در دستیابی به استانداردهای دانشگاه و تقویت عملکرد تلقی می‎شود. هدف اصلی این پژوهش بررسی تاثیر رهبری تحول گرا و اطلاع رسانی شفاف بر استقبال کارکنان از تغییر، با تبیین نقش میانجی اعتماد سازمانی در نیروی انتظامی شهرکرمان بود. تحقیق حاضر بر اساس هدف یک تحقیق کاربردی و همچنین بر اساس چگونگی به دست آوردن داده های مورد نیاز، از نوع تحقیقات توصیفی و همبستگی است. جامعه آماری این تحقیق عبارت است از کارکنان نیروی انتظامی شهر کرمان به تعداد 220 نفر که حجم نمونه بر اساس فرمول کوکران برابر با 140 نفر به صورت تصادفی ساده انتخاب شد. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه استاندارد با روایی و پایایی مناسب استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آماره های توصیفی و استنباطی و مدل معادلات ساختاری و نرم-افزارهای16 SPSS و Smart PLS استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان داد که اعتماد سازمانی تاثیر مثبت معناداری بر استقبال کارکنان از تغییر دارد. رهبری تحول‏گرا تاثیر مثبت معناداری بر اعتماد سازمانی، استقبال کارکنان از تغییر و اطلاع-رسانی شفاف دارد. از طرفی، اطلاع‎رسانی شفاف بر اعتماد سازمانی و استقبال کارکنان از تغییر تاثیر مثبت معناداری دارد. همچنین اعتماد سازمانی در تاثیرگذاری رهبری تحول گرا و اطلاع رسانی شفاف بر استقبال کارکنان از تغییر نقش میانجی ایفا می کند. به طور خلاصه اینکه، بروز رفتارهای مختلف رهبری از سوی رهبران دانشگاه از اهمیت زیادی برخوردار است، اما رهبری تحول گرا به آن ها اجازه دهد تا نقش خود را با شایستگی بیشتری در محیط پویای فعلی ایفا کنند.
    کلیدواژگان: رهبری تحول گرا، اطلاع رسانی شفاف، تغییر سازمانی، اعتماد سازمانی
  • الهام ابراهیمی* صفحات 105-134
    در شرایط تغییر فرهنگ کار، توسعه فناوری های نوین و اقتضایات اجتماعی- فرهنگی، شاهد کمرنگ شدن مرزهای کار و زندگی هستیم. برای نمونه، کمتر پژوهشی در حوزه مطالعات خانواده را می توان یافت که به صورت مشهود یا مکنون متاثر از کار و مطالبات آن نباشد. این پژوهش با تمرکز بر مشاغل دانشی و اقتضایات خاص آن، در مورد اعضای هیات علمی پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی انجام شد. پژوهش با آزمودن الگویی که در بردارنده روابط دوسویه و هر دو وجه منفی و مثبت بر هم کنش عرصه های کار و زندگی افراد بود آغاز شد. مشغولیت مستمر ذهنی، تعدد و تنوع نقش های کاری، سرریز نگرش های منفی/ مثبت کاری/ خانوادگی، مطالبه گری مسئولیت های خانوادگی، حمایتگری خانواده و پروای مراقبت، و ارتقای مهارت های زندگی ابعاد تشکیل دهنده این الگو بودند. سپس پرسشنامه ای شامل شاخص های تشکیل دهنده این چارچوب تدوین و میان نمونه آماری توزیع شد. آزمون الگو توسط مدلسازی معادلات ساختاری و نرم افزار PLS انجام شد و پس از حذف گویه های دارای بار عاملی پایین، الگو مورد تایید قرار گرفت. آزمون های آماری مقایسه میانگین یک گروه، دو گروه و تحلیل واریانس، وضعیت موجود مناسبات کار و زندگی اعضای هیات علمی را به تفکیک ویژگی های جمعیت شناختی مشخص کرد. نتایج این بخش از تحقیق نشان داد میانگین تضاد کار با زندگی و در عین حال، غنی شدن زندگی توسط کار در اعضای هیات علمی پژوهشگاه در سطح بالاتر از متوسط است. غنی شدن کار توسط زندگی در زنان به صورت معناداری بیش از مردان بود. در نهایت میانگین تضاد کار با زندگی در استادیاران بیشتر از مرتبه های علمی دانشیار و استاد بود. جمع بندی نتایج تحقیق نشانگر ظهور و بروز هر دو وجه مثبت و منفی مناسبات کار و زندگی در افراد آکادمیک بود.
    کلیدواژگان: مناسبات کار و زندگی، اعضای هیات علمی، سرریز مثبت، سرریز منفی
  • یوسف محمدی مقدم، عبدالله ساعدی*، ایوب پژوهان صفحات 135-164

    پژوهش حاضر با هدف طراحی مدل سبک رهبری مغرورانه با استفاده از رویکرد ساختاری تفسیری انجام پذیرفت. این پژوهش بر پایه پژوهش های آمیخته و به صورت کیفی و کمی در پارادایم قیاسی-استقرایی است که از نظر هدف، کاربردی و از حیث ماهیت و روش، توصیفی پیمایشی می باشد. جامعه آماری پژوهش در بخش کیفی و کمی را 30 نفر از مدیران عالی و میانی سازمان های دولتی شهرستان خرم آباد تشکیل می دهند که بر اساس روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شده اند. در بخش کیفی پژوهش ابزار گردآوری اطلاعات مصاحبه نیمه ساختاریافته است که روایی و پایایی آن با استفاده از ضریب CVR و آزمون کاپای-کوهن مورد آزمون قرار گرفت. ابزار گردآوری اطلاعات در بخش کمی نیز پرسشنامه است که روایی و پایایی آن با استفاده از روایی محتوا و آزمون مجدد مورد سنجش قرار گرفت. در بخش کیفی، داده های بدست آمده از مصاحبه با استفاده از نرم افزار Atlas.ti و روش کدگذاری تحلیل شد. و همچنین در بخش کمی پژوهش، با استفاده از نرم افزار Matlab و روش مدل سازی ساختاری تفسیری مدل نهایی پژوهش تدوین و ارایه شده است. نتایج پژوهش دربرگیرنده شاخص ها و مولفه های سبک رهبری مغرورانه و ارایه مدل سبک رهبری مغرورانه در سازمان های دولتی است. به این ترتیب، یافته های پژوهش مشتمل بر شناسایی شانزده شاخص سبک رهبری مغرورانه در چهار سطح (سطح های یکم ، دوم، سوم و چهارم) و در قالب مدل نهایی تشریح شده است.

    کلیدواژگان: سبک رهبری مغرورانه، رویکرد ساختاری تفسیری، سازمان های دولتی
  • فاطمه ملک شاهی*، میثم شفیعی رودپشتی، حسن زارعی متین صفحات 165-188

    هدف از این پژوهش تبیین الگوی رفتار شهروندی سازمانی استراتژیک مبتنی بر جنبه‏ های تاریک آن می‎باشد. لذا در این پژوهش سعی شده است تا ابتدا با بررسی جنبه‏ های تاریک OCB، به کاهش خلاء تیوریک رفتار شهروندی سازمانی کمک نموده و با شناسایی آن‎ها در سطوح مختلف، مدلی مفهومی از آثار زیان‎بار شناسایی شده به همراه راه‎کارهای کاربردی جهت گریز از این جنبه ‏های تاریک ارایه نماید و در مرحله آخر رفتار شهروندی سازمانی را با معرفی استراتژی‏ های مبتنی بر راه‎کارهای معرفی شده توسعه دهد. بدین ترتیب مجموعه دانسته ‏های موجود را توسعه داده و نوعی تحقیق بنیادی از نوع کیفی تلقی می‎شود. لذا جهت توسعه مفهوم از الگوی هیبرید به عنوان استراتژی انجام پژوهش و روش‎ کیفی تحلیل مضمون به همراه مصاحبه ‎های خبرگی جهت استخراج مفاهیم و تعدیل مدل استفاده شده است. نتایج این پژوهش ارایه سه دسته استراتژی تجویزی در کنار مدل اصلی OCB جهت گریز از جنبه ‎های تاریک است که مفهوم رفتار شهروندی سازمانی استراتژیک یا OCB+S را شکل می دهند

    کلیدواژگان: رفتار شهروندی سازمانی، جنبه&lrm، های تاریک، توسعه مفهوم، الگوی هیبرید
|
  • Saeed Mortazavi *, Sara Kahrobaei, Ali Shirazi, AliReza Khorakian Pages 1-46

    New features of today's organizations have led to the emergence of a new organizational structure called proactive behavior and to be considered as one of the organizational behavior. Proactive behavior can be a high-impact concept that plays an important role in enhancing individual, team, and organizational effectiveness in managing and operating an economic of organization. We provide an integrative and comprehensive review on antecedent of proactive behavior spanning 34 years (1985–2019), and in so doing extend the field in three different ways. First, we provide the concept of proactive behavior in comparison to other related approaches has been presented, furthermore, proactive behavior antecedent is identified by means of motivational, individual, and contextual antecedent. Finally, moderating and mediating variants concerning proactive behavior antecedent is extracted. All in all, our review paints a holistic picture of where the literature has been and where it should go into the future.Key Words: Proactive Behavior, Personal Initiative, Antecedent, Systematic Review.

    Keywords: Proactive Behavior, Antecedent, Systematic Review
  • Ammar Jafari, Narges Saeidian Khorasgani *, Badri Shah Talebi Pages 47-76
    Although until recently there was talk of knowledge management as an interesting topic in think tanks, now there is talk of knowledge leadership and it has attracted the attention of active thinkers in the field of management. Management issues are one of the main problems of start-up knowledge-based companies, and the combination of communication between knowledge-based and leadership issues can be very helpful for these companies. With the help of knowledge leadership, by combining engineering skills and leadership power, organizational goals can be achieved in knowledge-based companies. The purpose of this study is to study the lived experiences of managers of Iranian knowledge-based companies in the field of knowledge leadership. This qualitative research is of phenomenological type. The statistical population of the study is all managers of knowledge-based companies in Iran as key informants in the field of knowledge leadership. The statistical sample, by data saturation, is 12 interviews. Data analysis was performed by qualitative phenomenological research using 7-step cleavage method. The results showed that 206 codes were extracted at the beginning, after which 5 themes and 21 clusters were extracted according to the formulated concepts.Therefore, the lived experiences of the managers of knowledge-based companies in Iran in the field of knowledge-based leadership include 5 themes, which are: 1) Supportive policies 2) Staff training 3) Relationships with staff and consultation 4) Knowledge development in the company 5) Capability of the company.
    Keywords: Living experiences, knowledge-based companies, Knowledge Leadership
  • Mahdi Dehghani Soltani *, Maryam Mesbahi, Mohadeseh Darvish Pages 77-104
    In recent years, as a result change of the transformational leadership of higher education, which has been done in order to face global changes and challenges, there has been a growing interest in the jobs of leaders in the field of higher education institutions. Selection of expert leaders; It affects the growth and development of higher education centers and is considered a key factor in achieving university standards and strengthening performance. The main purpose of this researcher was to investigate the effect of transformational leadership and transparent communication on employees' openness to change, by explaining the mediating role of organizational trust in the Kerman police force. Present study is an applied descriptive survey in terms of purpose and data gathering way. The statistical population of this research is 220 police officers in Kerman, the sample size of which was randomly selected based on Cochran's formula equal to 140 people. A standard questionnaire with appropriate validity and reliability was used to collect data. Data analysis was performed using SPSS 16 and Smart PLS software and descriptive and inferential statistics and structural equation modeling were used. The results showed that organizational trust has a significant positive effect on employees' openness to change. Transformational leadership has a significant positive effect on organizational trust, employee openness to change, and transparent communication. On the other hand, transparent communication has a significant positive effect on organizational trust and employee openness to change. Organizational trust also plays a mediating role in influencing transformational leadership and transparent communication with employees' openness to change. In short, the emergence of different leadership behaviors by university leaders is important, but transformational leadership allows them to play their role more competently in the current dynamic environment.
    Keywords: Transformational Leadership, Transparent Communication, Organizational change, Organizational trust
  • Elham Ebrahimi * Pages 105-134
    In the conditions of changing work culture, development of new technologies and socio-cultural requirements, we are witnessing the blurring of the boundaries of work and life. For example, less research can be found in the field of family studies that is not explicitly or implicitly affected by work and its demands. This research- focusing on knowledge occupations and their specific requirements- was conducted on the faculty members of the Institute for Humanities and Cultural Studies. The research began by examining a model that included two-way relationships with both negative and positive aspects of people's work life interface. Continuous mental engagement, multiplicity and diversity of work roles, spillover of negative / positive work / family attitudes, demanding family responsibilities, family support and caring, and improving life skills were the components of this model. Then a questionnaire containing the indicators of this framework was developed and distributed among the statistical sample. The model tested by structural equation modeling and PLS software and after deleting the items with low factor loading, the model was confirmed. Statistical tests of one sample, two samples and analysis of variance determined the current state of work life interface of faculty members based on demographic characteristics. The results of this part of the research showed that the average of work life conflict and at the same time, work life enrichment in the faculty members of the research institute is above the average level. Work life enrichment was significantly higher in women than men. Finally, the average level of work life conflict in assistant professors was higher than associate professor and professor. Summarizing the results of the study showed the emergence and occurrence of both positive and negative aspects of work and life relationships in academics.
    Keywords: Work Life Interface, faculty members, Positive Spillover, Negative Spillover
  • Yousef Mohammadi Moghadam, Abdollah Saedi *, Ayuob Pazhuhan Pages 135-164

    The aim of this study was to design the model of Hubristic leadership style using an interpretive structural approach. This research is based on mixed research and qualitatively and quantitatively in the deductive-inductive paradigm, which is applied in terms of purpose and descriptive in terms of nature and method. In the qualitative part, the statistical population of the research consists of 30 senior and middle managers of government organizations in Khorramabad city who have been selected based on purposive sampling method. In addition, the statistical population of the research in the quantitative part are the top and middle managers of government organizations whose opinions were evaluated using the structural-interpretive modeling approach. In the qualitative part of the research, the data collection tool is a semi-structured interview whose validity and reliability were tested using CVR coefficient and Kappa-Cohen test. The data collection tool in the quantitative part is a questionnaire whose validity and reliability were assessed using content validity and retest. In the qualitative part, the data obtained from the interview were analyzed using Atlas.ti software and coding method. Also, in the quantitative part of the research, the final research model has been developed and presented using Matlab software and interpretive structural modeling method. The results of the research include the indicators and components of the Hubristic leadership style and present the model of the Hubristic leadership style in government organizations. Thus, the research findings include the identification of sixteen indicators of Hubristic leadership style at four levels (levels one, two, three and four) and are described in the final model

    Keywords: Hubristic Leadership Style, Government Organizations, Interpretative Structural Approach
  • Fatemeh Malekshahi *, Maysam Shafiee Roodposhti, Hasan Zarei Matin Pages 165-188

    The purpose of this study was determined to explain the model of strategic organizational citizenship behavior based on its dark aspects. Therefore, it has been tried to help reduce the theoretical gap of organizational citizenship behavior by examining the dark aspects of OCB and, by identifying them at different levels, the conceptual model of the identified harmful effects aspects has been presented along with practical solutions for avoiding these dark sides. Finally, organizational citizenship behavior has been developed by introducing strategies based on the presented solutions.By doing so, a set of the existing body of knowledge was developed, which was considered a type of fundamental research of a qualitative type. Therefore, a hybrid model was applied as the general strategy of the research to develop the concept, and conceptual analysis approache along with expert interviews were exploited to extract concepts and to modify the model. The findings were presented three categories of prescriptive strategies by the side of the main OCB model to avoid the dark aspects that were formed the concept of Strategic Organizational Citizenship Behavior or OCB+S.

    Keywords: Organizational citizenship behavior, Conceptual Development, Dark Sides, Hybrid model
  • Abbasli Rastgar *, Davood Feiz, Hadi Moradi Pages 189-212
    Researches on the psychological drivers affecting employees’ work engagement is insignificant and scare. Psychological capital and ethical work climate are two important of those drivers that their impact on work engagement haven’t investigated. The aim of this study is investigating psychological capital and ethical work climate effect on employees’ service behavior by mediating role of employees’ work engagement. The statistical population of this study includes 7000 employees of National Iranian Oil Product Distribution Company. 394 employees were the minimum sample by questionnaire data collected from 397 employees. Confirmatory factor analysis and structural equation modeling were used to data analysis. Results showed that psychological capital and ethical work climate have direct and significant effect on employees’ work engagement. Also results showed their effects on service behavior. At last work engagement effect on employees’ service behavior confirmed. Managers by improving employees’ work engagement can have significant effect on employees’ service performance and employee by providing high quality services can quarantine customers satisfaction, benefit for stakeholders and business survive. Managers and business owners especially in services sector through creating and developing ethical climate in business and through emphasizing on workers psychological derivers by education can improve work engagement.
    Keywords: Work Engagement, Ethical Work Climate, Service Behavior, Psychological capital