فهرست مطالب

دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت - پیاپی 39 (پاییز 1400)

نشریه دانش حسابداری و حسابرسی مدیریت
پیاپی 39 (پاییز 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 23
|
  • حسن اسماعیلی، حمیدرضا وکیلی فرد*، آزیتا جهانشاد صفحات 1-19

    مقاله حاضرخلاصه ای از پژوهشی است که به منظور بررسی استراتژی های قیمت گذاری خدمات حسابرسی و نظریه تمایز قیمت براساس کیفیت در موسسات خصوصی حسابرسی تحت نظارت جامعه حسابداران رسمی ایران صورت گرفته است. قیمت گذاری خدمات حسابرسی بیانگرمراحل و چگونگی تعین قیمت جهت خدمات حسابرسی منجمله حق الزحمه حسابرسی است،لذاحسابرسی موفق است که بتواند با توجه به ویژگی های واحد مورد رسیدگی ، بهترین برآورد را از حق الزحمه خود داشته باشد تا ضمن حفظ کیفیت کار ، آنرا با حداقل هزینه انجام دهد. روش این پژوهش درزمره پژوهش های توصیفی-پیمایشی می باشد. چارچوب نظری و پیشینه پژوهش از راه استقرایی وجمع آوری داده هاونتیجه نهایی برای آزمون ردیاپذیرش فرضیه ها،از طریق پرسش نامه انجام شده است. پژوهش دریک محیط واقعی یعنی موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران انجام شده و جزو پژوهش های میدانی به شمارمی رود.نتایج پژوهش حاکی از آن است که در قیمت گذاری خدمات حسابرسی در موسسات خصوصی حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران،ترکیبی از چند استراتژی قیمت گذاری شامل:قیمت گذاری اضافه بها،قیمت گذاری بر اساس بازده سرمایه گذاری،قیمت گذاری پر مایه و گران،قیمت گذاری بخشی،قیمت گذاری رهبری زیان،قیمت گذاری جایگاه سازمانی،قیمت گذاری ریزشی،قیمت گذاری پیرو و قیمت گذاری برای خروج از بازار نقش دارند. همچنین نظریه "تمایز قیمت بر اساس کیفیت"نیز درقیمت گذاری خدمات حسابرسی نقش تعیین کننده ای داشته به نوعی که می توان گفت قیمت گذاری خدمات حسابرسی مبتنی براین نظریه است.

    کلیدواژگان: استراتژی، قیمت گذاری خدمات حسابرسی، نظریه تمایزقیمت براساس کیفیت، جامعه حسابداران رسمی ایران
  • عزیزالله رنگرز باسلیقه، فریدون رهنمای رودپشتی*، فاضل محمدی نوده، سینا خردیار صفحات 21-28

    در این پژوهش با استفاده از محاسبه توان لیاپانوف به بررسی و تحلیل رفتار هزینه در شرکت ها پرداخته شده است. در این پ‍ژوهش با استفاده از صورت های مالی شرکت های سازمان بورس اوراق بهادار که به تعداد 52 شرکت به روش سیستماتیک نمونه برداری شده اند، به بررسی و تحلیل رفتار برخی هزینه های مالی، سرمایه گذاری و هزینه های اداری و فروش پرداخته شد. پس از انجام 416 مشاهده از صورت های مالی 52 شرکت منتخب که از صنایع مختلف بوده اند، داده ها با استفاده از آزمون توان لیاپانوف مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در واقع، هدف اصلی این تحقیق ، تحلیل رفتار هزینه با استفاده از نمای لیاپانوف است. در نتایج بررسی نمای آزمون لیاپانوف نشان داده شد که محاسبات تمامی ضریب های لیاپانوف برای متغیرهای هزینه مثبت است و نتیجه حاصله حاکی از آن است که متغیرهای پژوهش دارای اثر پروانه ای است، یعنی رفتار هزینه های شرکت های مورد بررسی، دارای ناپایداری (واگرایی) است.

    کلیدواژگان: رفتار هزینه، نمای لیاپانوف، اثر پروانه ای
  • عباس عطائی شریف، زهرا لشگری*، نگار خسروی پور صفحات 29-42
    در پژوهش حاضر به بررسی اثر تعاملی توانایی مدیریت و درماندگی مالی بر حق الزحمه حسابرسی در چارچوب نظریه نمایندگی پرداخته شده است. جامعه آماری در تحقیق حاضر بورس اوراق بهادار تهران می باشد که تعداد 168 شرکت از این جامعه در دوره زمانی 1388 الی 1396 بعنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش رگرسیون خطی چندگانه به روش پانل-اثرات ثابت استفاده شده است. یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهند که توانایی مدیریت دارای اثری کاهنده بر حق الزحمه حسابرسی می باشد. همچنین این ارتباط تحت تاثیر درماندگی مالی شرکت قرار گرفته و کاهش می یابد. با توجه به یافته های تحقیق حاضر می توان چنین نتیجه گیری نمود که توانایی مدیریت موجب کاهش دستکاری اطلاعات حسابداری و کاهش حجم رسیدگی های حسابرس مستقل می شود که این موضوع موجب کاهش حق الزحمه حسابرس مستقل می شود. با این وجود توانایی مدیریت در محیط های همراه با بحران مالی در راستای کاهش حق الزحمه حسابرسی از اثر بخشی کافی برخوردار نیست.
    کلیدواژگان: حق الزحمه حسابرسی، توانایی مدیریت، درماندگی مالی
  • مجید کلانتری، جواد رمضانی*، مهدی خلیل پور، یحیی کامیابی صفحات 43-56

    به بررسی توان تبیین نقش افق های سرمایه گذاری بر مجموعه تصمیمات شرکتی از منظر حاکمیت شرکتی، خطر ورشکستگی و خطاهای مدیریتی پرداختیم. ورشکستگی شرکت می تواند تاثیری منفی هم بر خود شرکت و هم بر اقتصاد داشته باشد. این پژوهش براساس اطلاعات منتشر شده شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی سال های 1387 تا 1396 با نمونه انتخابی شامل 99 شرکت انتخاب شده است. آزمون فرضیات با بهره گیری از مدل رگرسیون خطی چند متغیره و مدل های اقتصاد سنجی، اجرا شده است. فرضیه های پژوهش براساس داده های تلفیقی/ ترکیبی و رویکرد حداقل مجذورات جزیی آزمون فرضیات انجام شده است.نتایج پژوهش حاکی از آنست که، در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر ویژگیهای حاکمیت شرکتی است.در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر بکارگیری استراتژیهای تدافعی ورشکستگی است. در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر کاهش رفتارهای سوء مدیریتی است.در شرکتهای دارای سرمایه گذاران با افق سرمایه گذاری بلند مدت- کوتاه مدت ، نظارت بر تصمیمات مدیریتی از منظر تصمیمات سرمایه گذاری است.

    کلیدواژگان: افق های سرمایه گذاری، تصمیمات شرکتی، حاکمیت شرکتی، خطر ورشکستگی، خطاهای مدیریتی
  • مجید بمانی محمد آبادی، رمضانعلی رویایی* صفحات 57-67

    قضاوت حسابرس یکی از موضوعات مهم و موثر در حسابرسی و تصمیم گیری استفاده کنندگان اطلاعات مالی است مطالعات گوناگونی در خصوص عوامل اثر گذار بر قضاوت حرفه ای حسابرس و تعهد حرفه ای صورت گرفته است که اکثر آنها اثر ویژگیهای فردی و اخلاقی حسابرسان را مورد بررسی قرار داده اند.در این تحقیق تاثیر ایدیولوژی سیاسی بعنوان یک متغیر اجتماعی و تعهد حرفه ای بر قضاوت حرفه ای حسابرسان و همچنین تاثیر ایدیولوژی سیاسی بر تعهد حرفه ای حسابرسان مورد بررسی قرار گرفته است .اطلاعات لازم برای این پژوهش از طریق پرسشنامه جمع آوری شده است. نمونه مورد بررسی شامل 270 پرسشنامه تکمیل شده توسط حسابرسان شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران و سازمان حسابرسی می باشد. نتایج این پژوهش نشان می دهد که ایدیولوژی سیاسی حسابرسان بر قضاوت حرفه ای و تعهد حرفه ای آنها تاثیر دارد همچنین تعهد حرفه ای بر قضاوت حرفه ای حسابرس موثر است

    کلیدواژگان: قضاوت حرفه ای حسابرس، تعهد حرفه ای، ایدئولوژی سیاسی، محافظه کاری سیاسی
  • شعبان مرادی یگان محله، وحیدرضا میرابی*، عباس حیدری صفحات 69-77

    شبکه های اجتماعی به طرز عمیقی زندگی ما و چگونگی تعامل با یکدیگر و جهان اطراف ما را تغییر داده اند. لذا هدف پژوهش جاری بررسی راه های ایجاد مزیت رقابتی در بانک رفاه کارگران با تاکید بر نقش شبکه های اجتماعی است. در همین راستا با استفاده از تحقیق کیفی، اطلاعات مورد نیاز جهت خلق مدل مفهومی مزیت رقابتی با استفاده از طلاعات بدست آمده از 38 نفر از نخبگان صنعت بانکداری و تجارت الکترونیک بدست آمد. با استفاده از روش مصاحبه نیمه ساختار یافته و ساختار یافته این اطلاعات مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. نتایج تحقیق نشان داد که استفاده از شبکه های اجتماعی و ارتباط از طریق آن با مشتریان بانک بعنوان یکی از راه های مهم در خلق مزیت رقابتی بانک می باشد. بر این مبنا تحلیل مزیت رقابتی بانک بر مبنای مدل پارادایم در قالب شش محور پدیده اصلی،شرایط علی،راهبردها،بستر حاکم،شرایط مداخله گر، و پیامدها ارایه گردید .

    کلیدواژگان: شبکه اجتماعی، رقابت، تجارت الکترونیک
  • سیده سنور شهابی، فرزین رضایی* صفحات 79-88
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر اعتماد سازمانی ، عدالت سازمانی و تعهد سازمانی بر افشاگری تخلفات در حرفه حسابرسی می باشد. گزارش و افشاگری تخلفات عبارت است از افشای فعالیت های غیر قانونی، غیر اخلاقی و غیر مشروع صورت پذیرفته در سازمان، توسط اعضای فعلی یا سابق سازمان به افراد یا سازمان های نظارت کننده ذیربط. قلمروه زمانی تحقیق سال 1398 و قلمرو مکانی آن موسسات حسابرسی بخش خصوصی عضو جامعه حسابداران رسمی است. روش تحقیق از نظر هدف کاربردی است. هم چنین برای جمع آوری مبانی نظری تحقیق ، روش کتابخانه ای و برای جمع آوری داده های تحقیق از روش پیمایشی از نوع پرسش نامه ای استفاده شده است. آزمون فرضیه های تحقیق از روش معادلات ساختاری و به کمک نرم افزار لیزرل انجام شده است. نتایج این تحقیق نشان می دهد عدالت سازمانی بر افشاگری تخلفات تاثیر معنی داری ندارد. اما اعتماد سازمانی و تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری بر افشاگری تخلفات دارد. هم چنین شواهد تحقیق بیانگر آن است که عدالت سازمانی بر اعتماد سازمانی و تعهد سازمانی تاثیر مثبت و معنی داری دارد. اعتماد سازمانی نیز تاثیر مثبت و با اهمیتی بر تعهد سازمانی دارد.
    کلیدواژگان: افشاگری تخلفات، اعتماد سازمانی، عدالت سازمانی، تعهد سازمانی
  • حامد ریاضی، هاشم نیکومرام*، حمیدرضا کردلوئی کردلوئی صفحات 89-98

     شناخت عوامل موثر بر سطح نگهداشت وجه نقد از منظر تعیین سیاست سرمایه در گردش شرکت حایز اهمیت فراوان است. در پژوهش حاضر به آزمون نظریه ذینفعان در سیاست سرمایه در گردش پرداخته شده است. در این راستا از متغیرهای سطح نگهداشت وجه نقد و میزان نقدینگی (به عنوان معیار و میزان رعایت متغیر سرمایه در گردش) و شاخص رفاه کارکنان (به عنوان معیار نظریه ذینفعان) جهت انجام پژوهش استفاده شده است. پرسش پژوهشی تحقیق حاضر این است که آیا سطح نگهداشت وجه نقد و نقدینگی شرکت تحت تاثیر سطح رفاه کارکنان شرکت قرار دارد یا خیر؟ جامعه آماری شامل شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد که تعداد 168 شرکت از این جامعه به عنوان نمونه تحقیق انتخاب شده است. به منظور انجام تحلیل های آماری در پژوهش حاضر از روش رگرسیون خطی به روش پانل- اثرات ثابت در نرم افزار اقتصاد سنجی Eviews استفاده شده است . یافته های حاصل از تجزیه و تحلیل داده های پژوهش نشان می دهد که سطح نگهداشت وجه نقد و میزان نقدینگی شرکت تابعی مستقیم از سطح رفاه کارکنان شرکت است.

    کلیدواژگان: نظریه ذینفعان، سیاست سرمایه در گردش، سطح رفاه کارکنان شرکت سطح نگهداشت وجه نقد نقدینگی شرکت
  • غلامرضا کرمی، محمدصادق غزنوی*، علیرضا بابازاده اقدم صفحات 99-113
    ارتباط با ارزش، موضوع با اهمیتی است که با توجه به تحقیقاتی که در دهه‏ های اخیر صورت گرفته نشان از آن دارد که ارتباط با ارزش اطلاعات حسابداری دچار افول شده است. یکی از عواملی که تحقیقات به این کاهش نسبت می‏دهند محافظه ‏کاری است. به عبارت دیگر، پژوهش‏های صورت گرفته مبین این مهم بوده ‏اند که محافظه ‏کاری موجب کاهش ارتباط با ارزش سود حسابداری است. از طرف دیگر موضوع مهمی که در خصوص ویژگی سود در ادبیات از آن یاد می‏شود رفتار غیرخطی این قلم است. بنابراین موضوعی که ادبیات از آن غافل مانده است چگونگی تاثیر محافظه‏ کاری بر ارتباط با ارزش است هنگامی که سود ویژگی آستانه‏ ای یا غیر آستانه ‏ای دارد. در این پژوهش این فضا مورد پوشش قرار گرفته است. در این پژوهش از معیار خان و واتس (2009) برای اندازه‏ گیری محافظه ‏کاری کمک گرفته شده و در راستای تعیین ارتباط با ارزش از مدل ایستون و هریس (1991) بهره گرفته شده است. نتایج این پژوهش نشان داده است محافظه‏ کاری بدون توجه به آستانه ‏ای یا غیرآستانه ‏ای بودن سود تاثیری بر ارتباط با ارزش سود ندارد. از این رو از آنجایی که محافظه ‏کاری می‏تواند اطلاعات قابل‏ اتکاتری ارایه دهد بنابراین می‏توان ابراز نمود استفاده از این ویژگی موجب تغییر در میزان ارتباط با ارزش سود حسابداری نخواهد شد.
    کلیدواژگان: محافظه ‏کاری، ارتباط با ارزش، سود آستانه ‏ای، سود غیرآستانه ‏ای
  • بیتا مشایخی*، علیرضا حقی، شهناز زارع صفحات 115-135

    ین تحقیق با هدف شناسایی وضعیت موجود در صنعت پتروشیمی ایران، شرکت پتروشیمی مروارید را به عنوان یک مورد خاص (case) مورد مطالعه درآورده است و با شناسایی شرایط مطلوب و بهینه گزارشگری پایداری و مسئولیت های اجتماعی در سایر شرکت های پیشرو در این حوزه و بر اساس استانداردهای مشهور در این رابطه شامل GRI 2018 و ایزو 26000، شکاف ها را استخراج کرده و برخی دلایل این شکافها را شناسایی کرده است. نتایج حاکی از آن است که رویکرد پتروشیمی مروارید در خصوص اقدامات مرتبط با پایداری و مسئولیت های اجتماعی در درجه اول و گزارشگری آن در درجه بعدی، از نوع سازگار باشد. این شرکت که از طریق پذیرش اصول مهم در بازار و محل فعالیت، خود را برای شرایط جدید کسب و کار آماده می کند؛ اقدامات مرتبط با پایداری و مسئولیت های اجتماعی را خصوصا در سالهای اخیر مورد توجه قرار داده و همواره روبه بهبود حرکت کرده است. در خصوص کیفیت و کمیت فعالیت های شرکت در این زمینه می توان ادعا کرد که چون شرکت به لحاظ بلوغ در این بخش در میانه راه است، نیازمند تلاش و یادگیری بیشتر در این خصوص است؛ و از آنجا که شرکت هنوز به لحاظ گزارشگری پایداری و مسئولیت های اجتماعی در ابتدای راه است، باید اهتمام بیشتری در این زمینه نموده و منابع بیشتری صرف نماید.

    کلیدواژگان: گزارشگری پایداری، پایداری، مسئولیت های اجتماعی، شرایط بهینه، تحلیل شکاف
  • محمود کمالی اردکانی، مهدی ناظمی اردکانی*، محمود معین الدین صفحات 137-148
    با توجه به اهمیت گزارشگری مالی اینترنتی، در این پژوهش به ارایه ابزاری جهت امتیاز دهی کیفیت گزارشگری مالی اینترنتی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است. پژوهش حاضر به لحاظ هدف کاربردی و از نوع پژوهش های توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری مورد نظر خبرگان و متخصصانی بوده اند که ضمن داشتن مدرک دکتری در یکی از رشته های مالی یا حسابداری، دارای تجارب ارزشمند در حرفه نیز بوده اند در نظر گرفته شده است. تعداد نمونه مورد نظر در این پژوهش به روش قضاوتی انتخاب گردیده که 12 نفر بوده و اغلب آنها دارای مرتبه دانشیاری و استادیاری در رشته های حسابداری و مدیریت مالی هستند. معیارهای موثر بر گزارشگری مالی به دو دسته اقلام محتوایی گزارشگری مالی اینترنتی و اقلام نحوه ارایه گزارشگری مالی اینترنتی تقسیم شده است. با توجه به تحلیل حساسیت انجام شده می توان چنین بیان نمود که؛ در شاخص نحوه ارایه مولفه دسترسی آسان به روابط سرمایه گذاران و اطلاعات مالی با بیشترین مقدار موثر ترین شاخص ها در این بعد هستند و مولفه ارایه معیارهای حاکمیت شرکتی مرتبط با شرکت با بیشترین مقدار، در بعد محتوای ارایه می باشد.در پایان ابزاری جهت سنجش کیفیت گزارشگری مالی اینترنتی ارایه می گردد.
    کلیدواژگان: گزارشگری مالی اینترنتی، اقلام محتوایی، اقلام نحوه ارائه، تحلیل حساسیت
  • سید مجید رئوفی، محمدرضا وطن پرست*، کیهان آزادی، مهدی مشکی میاوقی صفحات 149-156

    مطابقت نسبی گزارشات مالی کارفرمایان با استانداردهای حسابداری جاری مورد تایید حسابرس ؛ تحت عنوان کیفیت حسابرسی قلمداد می گردد به این معنا که خطای با اهمیتی وجود ندارد. حسابرسان نظر خود را در رابطه با تداوم فعالیت و کیفیت اطلاعات افشا شده موجود در گزارش های مالی شرکت بیان می کنند. از آنجا که سرعت درک اطلاعات از اجزای اصلی خصوصیات کیفی مرتبط با محتوای اطلاعات محسوب می شود ؛ سنجش سودمندی سرعت درک اطلاعات مهم است. لذا هدف پژوهش حاضر آزمون تجربی تاثیر سرعت درک اطلاعات بر کیفیت حسابرسی است. برای دستیابی به هدف پژوهش ، داده های 87 شرکت نمونه، در بازه زمانی 8 ساله از 1390 تا 1397 جمع آوری شد و به شیوه تحلیل توصیفی - همبستگی با اجرای آزمون رگرسیون چندگانه تجزیه و تحلیل شدند .برای سنجش کیفیت حسابرسی از مدل کوتاری و همکاران (2005) و برای سنجش سرعت درک اطلاعات از مدل دی فرانکو وهمکاران (2011) استفاده شده است. نتایج نشان داد که سرعت درک اطلاعات برکیفیت حسابرسی رابطه منفی و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: سرعت، درک اطلاعات، کیفیت، حسابرسی
  • محمد صالحی فرد، سید حسین نسل موسوی*، عباسعلی پورآقاجان صفحات 157-169

    بررسی تاثیر قدرت مدیرعامل بر محتوای اطلاعاتی اعلامیه های سود فصلی چکیده هدف این پژوهش، بررسی تاثیر قدرت مدیرعامل بر محتوای اطلاعاتی اعلامیه های سود فصلی در شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. بدین منظور یک فرضیه برای بررسی این موضوع تدوین و داده‏های مربوط به 108 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران برای دوره ی زمانی بین سال های 1389 تا 1396 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. الگوی رگرسیون پژوهش با استفاده از روش داده های تابلویی با رویکرد اثرات ثابت، بررسی و آزمون شد. نتایج بدست آمده نشان می دهد که قدرت مدیرعامل تاثیر مثبت و معنی داری بر محتوای اطلاعاتی اعلامیه سود فصلی دارد. بنابراین نتایج پژوهش حاکی از آن است که مدیران قدرتمند دارای استقلال بیشتر و دارای نقش نظارتی بیشتر بر هیات مدیره دارند که این امر موجب کاهش تضییع حقوق ذی نفعان و کاهش هزینه نمایندگی شود و در نتیجه کاهش هزینه نمایندگی موجب کاهش عدم تقارن اطلاعاتی و کاهش عدم شفافیت اطلاعات مالی و در نتیجه موجب افزایش محتوای اطلاعاتی اعلامیه های سود فصلی می شوند. 

    کلیدواژگان: محتوای اطلاعاتی اعلامیه، سود فصلی، قدرت مدیرعامل
  • فاطمه میر، محسن دستگیر*، سعید دائی کریم زاده صفحات 171-185
    این پژوهش به سنجش پایداری و توانایی سود و اجزاء نقدی و تعهدی آن در پیش بینی سود آتی، تحت شرایط محافظه کاری و رقابت در بازار محصول می پردازد. بدین منظور سود به اجزای خود یعنی، اقلام تعهدی عادی و غیرعادی، تغییرات در وجه نقد، خالص نقد توزیع شده به سهامداران و بستانکاران تفکیک شده است. جامعه آماری این پژوهش متشکل از شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی1396-1389 است که نمونه ای شامل 111شرکت به روش حذف سیستماتیک از آن انتخاب شده است. به منظور آزمون فرضیه ها، پس از جمع آوری داده های مورد نیاز، الگوهای نهایی به روش داده های تابلویی و با استفاده از رگرسیون چند متغیره مناسب، تخمین زده شدند. یافته های تحقیق نشان می دهد که محافظه کاری دارای تاثیر منفی و معناداری بر توانایی سود و اجزای نقدی و تعهدی آن در پیش بینی سود آتی است. همچنین شاخص رقابت دارای تاثیر مثبت و معناداری بر توانایی سود در پیش بینی سود سال آتی است. اما بر توانایی اجزای سود در پیش بینی سود آتی اثر معناداری ندارد.
    کلیدواژگان: پایداری اجزای سود، محافظه کاری، رقابت
  • حدیثه درویش، بهمن بنی مهد* صفحات 187-199
    هدف این مقاله آن است که مشخص شود از دیدگاه ذینفعان، شاخص های نظام راهبری شرکتی در چه مرتبه ی سودمندی قرار دارند. جهت نیل به این مقصود و رتبه بندی شاخص ها، تعداد 196 پرسشنامه بین افراد شاغل در حرفه حسابرسی و حسابداری با تمامی مراتب شغلی آنها و کارشناسان بورس به شیوه تصادفی توزیع و داده های استخراج شده از آنها با استفاده از مدل معادلات ساختاری، رتبه بندی شد. نتایج پژوهش نشان می دهد، اولویت بندی شاخص های نظام راهبری در شرکت های پذیرفته شده در بورس برای استقرار نظام راهبری اولویت دادن به "اخلاق" و موضوعات مرتبط با آن است. انتشار گزارش ها درباره ی مسئولیت اجتماعی شرکت، تشکیل کمیته اخلاق در واحدهای تجاری، تدوین منشور اخلاقی کارکنان و رسیدگی به شکایات مشتریان در اولویت های اول تا چهارم پاسخ دهندگان قرار دارد. از دید آنها این مکانیزم ها برای خیل عظیم کنشگران واحد تجاری سودمندتر است.
    کلیدواژگان: شاخص های نظام راهبری شرکتی، نظریه ذینفعان، اخلاق
  • سید علی حسینی*، هانیه داداشی صفحات 201-217
    بر اساس تیوری نمایندگی فرض بر این است مدیران شرکتها در جهت حداکثر کردن مطلوبیت خود ممکن است منافع سهامداران، مالکان، دولت و دیگر ذینفعان را نادیده گرفته و برای رسیدن به منافع خود، منافع دیگران را به خطر اندازند. دولت به عنوان یکی از ذینفعان شرکت نیز به دنبال حداکثر کردن منافع خود یعنی مالیات تشخیصی و در طرف دیگر، شرکت نیز به دنبال حداکثر کردن مطلوبیت خود یعنی اجتناب مالیاتی می باشد. لذا استراتژی دولت، ایجاد حاکمیت شرکتی قوی و استراتژی شرکت، اجتناب مالیاتی در نظر گرفته می شود. بنابراین هدف پژوهش، اولا تعیین تاثیر حاکمیت شرکتی بر اجتناب مالیاتی است و دوما، این پژوهش بدنبال یافتن نقطه تعادلی در تضاد منافع بین مودیان و مقامات مالیاتی با استفاده از تیوری بازی ها می باشد، بطوریکه در آن طرفین از منافع خود راضی باشند. فرضیه ها با استفاده از داده های ترکیبی صورتهای مالی 62 شرکت عضو بورس اوراق بهادار تهران بین سال های 1390 تا 1396 توسط روش های تابع بهترین پاسخ، آزمون من-ویتنی و رگرسیون تحلیل و آزمون شدند. براساس یافته های پژوهش، رابطه بین اجتناب مالیاتی و حاکمیت شرکتی بصورت منفی و معنادار بدست آمد. همچنین این نتیجه حاصل شد که در ترکیب استراتژی پذیرش مالیاتی و استراتژی حاکمیت شرکتی قوی، طرفین بازی مالیاتی به تعادل در منافع خود دست می یابند که این تکیب تعادل نش غالب است
    کلیدواژگان: تئوری بازی، اجتناب مالیاتی، حاکمیت شرکتی، بازی مالیاتی
  • فرزاد مسیحی، محمدتقی تقوی فرد*، قنبر عباسپور اسفدن، علیرضا رشیدی کمیجان صفحات 219-236

    در این مطالعه الگویی در قالب توسعه یک مدل ریاضی برای ارزیابی مشتریان یک زنجیره تامین سبز چند محصولی ارایه می گردد که همزمان مفاهیم کاربردی همچون مشتریان با در نظر گرفتن شاخص های سبز مورد بررسی قرار گرفته اند. اهدافی که در این پژوهش بدان خواهیم پرداخت، شامل کمینه نمودن زمان دسترسی جهت مشتری مداری هر چه بهتر می باشد. یکی از فاکتور های اساسی و مهم در جهت جذب مشتریان، زمان تحویل به موقع می باشد. از دیگر مفاهیمی که در این پژوهش درتوسعه مدل ریاضی مورد بررسی قرار خواهد گرفت، نرخ تحویل می باشد. از جمله این موارد جریانات بالا سری در جهت تامین کننده و جریانات پایین دست در جهت مصرف کننده مورد توجه قرار می گیرد. از جمله موارد دیگر توجه به نرخ تحویل می باشد. در این مطالعه سه بخش مصرف کننده بر اساس رفتار خریدشان و مصرف کنندگان سبز، مصرف کنندگان ناسازگار و مصرف کنندگان قرمز تعریف گردیده است. یک مدل برنامه ریزی که برای بهینه سازی شبکه زنجیره تامین برای یک خرده فروش پیشنهاد گردیده، توسعه داده می شود که که دربرگیرنده تولیدکنندگان، حاملها و مراکز توزیع بر اساس انتظارات سبز بخشهای مصرف کننده می باشد.

    کلیدواژگان: زنجیره تامین، طبقه بندی مشتریان، شاخص های زیست محیطی، مدل ریاضی
  • احسان احتشام نژاد، جعفر باباجانی*، سید سروش قاضی نوری، قاسم بلو صفحات 237-247
    تامین مالی آموزش عالی یکی از دغدغه های اصلی مراجع سیاست گذار علم و فناوری است. با توجه به محدودیت روزافزون بودجه عمومی دولت، استفاده از روش های نوین تامین مالی در این حوزه ضروری است. یکی از روش های موجود برای تامین مالی دانشگاه ها، روش خرید خدمت میباشد که این روش نیازمند محاسبه دقیق بهای خدمات ارایه شده توسط دانشگاه ها میباشد. هدف اصلی مقاله حاضر "طراحی مدل محاسبه بهای خدمات دانشگاهی" میباشد و این سوال اصلی مطرح است که "مدل مناسب برای محاسبه بهای خدمات دانشگاه ها" چیست؟ با توجه به ادبیات موجود، ابتدا مدل اولیه طراحی شد و سپس با 30 نفر از خبرگان در حوزه های مختلف آموزش عالی مصاحبه عمیق نیمه ساختاریافته بعمل آمد. نظرات خبرگان با استفاده از روش تحلیل محتوا استخراج و برمبنای آن مدل نهایی جهت محاسبه بهای خدمات دانشگاهی ارایه شد. مدل حاصل بیانگر این است که برای محاسبه بهای خدمات دانشگاهی باید علاوه بر "بعد مالی" که صرفا ناظر بر فعالیت های تربیت دانشجو بوده و برمبنای مدل سرانه دانشجویی محاسبه می گردد، بعد دیگری از خدمات دانشگاه ها با عنوان "برند و هویت" که ناظر بر فعالیتهای پژوهشی و فناوری، اجتماعی و بین الملل می باشد نیز درنظر گرفته شود. این بعد شامل مولفه هایی مانند «جایگاه و وجهه بین المللی»، «جایگاه و وجهه ملی» و «جایگاه دانشگاه در نظام آموزش عالی» می باشد.
    کلیدواژگان: خدمات دانشگاهی، بهای خدمات، آموزش عالی ایران، شاخص های عملکردی
  • آرزو خسروانی، قدرت الله طالب نیا*، فاطمه صراف صفحات 249-266

     با توجه به اهمیت بازار سرمایه به عنوان منبع تامین مالی صنایع کشور در این پژوهش سعی شده با بهره گیری از روش تحقیق کیفی داده بنیاد، عوامل انسانی و اجتماعی موثر بر رفتار سرمایه گذاران در بازار سرمایه ایران شناسایی، دسته بندی و مدلسازی شود. بر این اساس، با انجام مصاحبه با سی نفر از کارشناسان ارشد در استخدام شرکت های سرمایه گذاری تهران، تعداد 16 مقوله اصلی براساس مدل پارادایمی شناسایی شده که در قالب شش بعد ساختاردهی شده است: انگیزش، شخصیت و نگرش به عنوان «شرایط علی»، رسانه به عنوان «شرایط مداخله گر»، اعتماد بنفس، منزلت اجتماعی و سواد مالی به عنوان «شرایط زمینه ای»، تعاملات اجتماعی، حسابداری ذهنی، هوش تجاری، هوش هیجانی، آینده نگری و تحمل مخاطره به عنوان «بعد تعاملی»، رفتار سرمایه گذاران به عنوان «پدیده محوری» و میزان سرمایه گذاری در بازار و عملکرد بازار سرمایه به عنوان «بعد پیامدی». در بخش کمی با توزیع 384 پرسشنامه مدل بدست آمده بوسیله مدلسازی معادلات ساختاری مورد آزمون قرار گرفت و وضعیت متغیرها بوسیله t تک نمونه آزمون گردید که نتایج نشان داد وضعیت متغیرهای حسابداری ذهنی، هوش تجاری، هوش هیجانی و میزان سرمایه گذاری در بازار در حد متوسط و وضعیت متغیر عملکرد بازار سرمایه نامناسب است. همچنین در رتبه بندی عوامل موثر بر رفتار سرمایه گذاران مشخص شد سواد مالی، هوش تجاری و آینده نگری بیشترین اهمیت را دارند. 

    کلیدواژگان: رفتار سرمایه گذاران، میزان سرمایه گذاری در بازار، عملکرد بازار سرمایه، هوش تجاری
  • سید جواد ابراهیمیان، عباسعلی پورآقاجان*، جواد رمضانی صفحات 287-302
    هدف اصلی این پژوهش بررسی نقش و اهمیت سرمایه فکری و سرمایه اجتماعی در ارزش واقعی شرکت ها و کارکرد مالی آنهاست؛ مسئله ای که اهمیت و جایگاه تعیین کننده ای در موفقیت یا شکست شرکت ها دارد. نکته قابل توجه این پژوهش بررسی موضوعات فوق تحت شرایط عدم اطمینان محیطی و نیز وجود روابط تجاری متاثر از دارایی های -دانشی است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات توصیفی-همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را تعداد 488 نفر از مدیران، مسیولان و سرپرستان شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران تشکیل می دهند که از بین آنها 215 نفر با تخصیص متناسب شده از جدول برآورد حجم نمونه مورگان به عنوان نمونه انتخاب گردیدند. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش آمار توصیفی دسته بندی و طبقه بندی می شود. سپس از روش مدل معادلات ساختاری (SEM) و برای تعیین روابط بین متغیرها از ضریب همبستگی پیرسون استفاده می شود. تجزیه و تحلیل داده ها و آزمون فرضیات بااستفاده از نرم افزار AMOS انجام شد. نتایج نشان داد که سرمایه انسانی و سرمایه سازمانی بعنوان متغیر میانجی اثر مثبتی میان سرمایه مشتری و سرمایه اجتماعی دارند، و نیز سرمایه اجتماعی بعنوان متغیر میانجی اثر مثبتی میان اجزای سرمایه فکری و عملکرد دارد و همچنین روابط تجاری و عدم اطمینان محیطی بعنوان متغیرهای میانجی در رابطه میان سرمایه اجتماعی و عملکرد کلی اعم از عملکرد سازمانی و عملکرد بازاری نقش ایفا می کنند با این تفاوت که تاثیر روابط تجاری به شکل مثبت ولی عدم اطمینان محیطی به شکل منفی است.
    کلیدواژگان: عدم اطمینان محیطی، روابط تجاری، سرمایه فکری، سرمایه اجتماعی، عملکرد
  • محسن ابراهیمی، محمدرضا وطن پرست، فرزین رضایی* صفحات 303-317

    نقش مالیات در رفاه اجتماعی، توزیع مجدد ثروت،کاهش شکاف طبقاتی و در نهایت، تحقق عدالت غیرقابل انکار است. اما برخی مواقع، در فرآیند اخذ مالیات بی عدالتی هایی مشاهده می گردد. ماموران و حسابرسان مالیاتی از جمله افرادی هستند که همواره مجبور به انجام قضاوت هستند؛ قضاوتی که می تواند از بسیاری از عوامل تاثیر پذیرد و منتج به اتخاذ تصمیمی سوگیرانه شود و به بی عدالتی در این مهم دامن بزند. هدف این پژوهش طراحی الگوی مفهومی سوگیری برای ماموران و حسابرسان مالیاتی در ایران است. این پژوهش از نوع پژوهش های کیفی بود که با استفاده از رویکرد مبتنی بر نظریه داده بنیاد انجام شد. جامعه آماری شامل افراد متخصص و صاحبنظر در زمینه مالیات بود که با استفاده از رویکرد نمونه گیری هدفمند در مجموع تعداد 17 نفر خبره موضوع به عنوان مشارکت کنندگان در پژوهش انتخاب شدند. داده ها به روش مصاحبه با روش هدایت کلیات و به صورت نیمه ساختار یافته گردآوری شد. برای به دست آوردن اعتبار و روایی داده ها از دو روش بازبینی مشارکت کنندگان و همچنین مرور خبرگان غیرشرکت کننده در پژوهش استفاده شد. مقوله محوری سوگیری ماموران و حسابرسان مالیاتی است که 15 علل برای آن به عنوان شرایط علی شناسایی گردید. سپس با توجه به شرایط زمینه ای و شرایط مداخله گر، راهبردهایی تدوین و مدل نهایی بر اساس آن ارایه شده است. این مطالعه می تواند گامی موثر در راستای حسابرسی مالیاتی بر مبنای تحقق مالیات صحیح و رضایتمندی عمومی باشد.

    کلیدواژگان: سوگیری، ماموران و حسابرسان مالیاتی، نظریه داده بنیاد
  • سید علی اصغر موسوی گزافرودی، غلامرضا فرساد امان الهی*، امیررضا کیقبادی، نگار خسروی پور صفحات 319-335
    هدف

    هدف از این تحقیق بررسی اثر تعاملی نوسانات محیط اطلاعاتی بر کیفیت حسابرسی و متنوع سازی عملیاتی است.

    روش

    به همین منظور، داده های مربوط به شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران برای دوره زمانی 1388 تا 1397 استخراج و از مدل رگرسیونی داده های ترکیبی برای آزمون فرضیه های تحقیق استفاده شده است.

    یافته ها:

     نتایج پژوهش نشان می دهد که کیفیت حسابرسی بر قیمت گذاری کیفیت اطلاعات حسابداری تاثیر معناداری دارد. از طرفی، اثر متنوع سازی عملیاتی بر ارتباط بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه تایید شده است. درنهایت نتایج تحقیق نشان می دهد که کیفیت حسابرسی منجر به تفاوت هزینه سرمایه در سطوح مختلف عدم تقارن اطلاعاتی می شود.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش نشان می دهد که کیفیت حسابرسی بر قیمت گذاری کیفیت اطلاعات حسابداری تاثیر معناداری دارد. از طرفی، اثر متنوع سازی عملیاتی بر ارتباط بین عدم تقارن اطلاعاتی و هزینه سرمایه تایید شده است. درنهایت نتایج تحقیق نشان می دهد که کیفیت حسابرسی منجر به تفاوت هزینه سرمایه در سطوح مختلف عدم تقارن اطلاعاتی می شود.

    کلیدواژگان: کنترل های داخلی، عدم تقارن اطلاعاتی، قیمت گذاری، کیفیت حسابرسی، متنوع سازی عملیاتی
  • محسن صفاجو، زهرا پورزمانی* صفحات 337-349
    هدف این پژوهش بررسی تاثیر تردید حرفه ای بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان با توجه به نقش میانجی خلاقیت فردی می باشد. جامعه آماری، شامل حسابداران رسمی شاغل و مدیران حرفه ای شاغل در موسسات حسابرسی عضو جامعه حسابداران رسمی ایران می باشند. در پژوهش حاضر، برای گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه استاندارد، استفاده شده است. برای اندازه گیری تردید حرفه ای و قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان از پرسش نامه هارت (2013) استفاده شده و برای اندازه گیری خلاقیت فردی از پرسشنامه ارزش های تصویری تورنس (1979) استفاده شده است. جهت بررسی روابط علی بین متغیرها از روش مدل سازی معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار PLS3 استفاده شده است. یافته ها حاکی از آنست که تردید حرفه ای و خلاقیت فردی بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. همچنین تردید حرفه ای بر خلاقیت فردی حسابرسان تاثیر مثبت و معناداری دارد. و خلاقیت فردی در تاثیر تردید حرفه ای بر قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان نقش میانجی دارد. نتایج این تحقیق می تواند موجب بسط مبانی نظری خلاقیت فردی در کسب و کار حسابرسان مستقل و بررسی رابطه آن با تردید حرفه ای و قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان شود.
    کلیدواژگان: تردید حرفه ای، قضاوت و تصمیم گیری حسابرسان، خلاقیت فردی
|
  • Hasan Esmaeili, Hamidreza Vakilifard *, Azita Jahanshad Pages 1-19

    This paper is a summary of research that has been conducted to review the strategies pricing of audit services and theory of price distinctiveness According to quality in private audit firms under the supervision of the Iranian Association Of Certified Public Accountants. The method of this research is in the field of descriptive-survey research. Theoretical framework and research background through deduction and aggregation of data are finalized for testing the acceptance of hypotheses through a questionnaire. Since this research is conducted in a real environment, The results of the research indicate that the pricing of audit services at the private sector entities of the member of the Iranian Association Of Certified Public Accountants, a combination of several pricing strategies including: Cost plus pricing, pricing based on return on investment, Skimming and expensive pricing , segment pricing, loss leadership pricing, organizational position pricing, falling pricing, Follower pricing and pricing for exit from the market.also The theory of price distinctiveness According to quality has played a decisive role in the pricing of audit services, in the sense that pricing of audit services is based on this theory.

    Keywords: Strategy, pricing of audit services, theory of price distinctiveness According to quality, Iranian Association of Certified Public Accountants
  • Azizollah Rangraz Basaligheh, Fraydoon Rahnamay Roodposhty *, Fazel MOHAMMADI NODE, Sina Kheradyar Pages 21-28

    In this study, using Lyapunov power calculation, the cost behavior of companies is analyzed. In this study, using the financial statements of 52 stock companies that were systematically sampled, we analyzed the behavior of some financial costs, investment and administrative costs and sales.In this study, to evaluate the real cost variables of cost adherence indices, product price changes, management decisions, investment rates and payroll using the new approach of valuation software of listed companies in Tehran Stock Exchange over the years Used 1390-1397. Data were analyzed using Lyapunov power test after 416 observations of financial statements of 52 selected companies from different industries. Indeed, the main purpose of this study is to analyze the cost behavior using Lyapunov's view. The results of the Lyapunov test view showed that all the Lyapunov coefficients were calculated for positive cost variables and the result showed that the research variables had a permissive effect, namely the cost behavior of the firms under investigation, is instability (divergence).

    Keywords: cost behavior, Lyapunov view, Butterfly effect
  • Abbas Ataei Sharif, Zahra Lashgari *, Negar Khosravi Pages 29-42
    In this study, investigate the interactive effects of management ability and financial distress on the audit quality. The statistical population in this research is Tehran Stock Exchange. The number of 169 companies from this society during the period of 2011-2018 was selected as the research sample. In order to make statistical analyzes in this study, multiple linear regression method using Fixed-effect panel method has been used. Findings from the analysis of research data indicate that management ability has a diminishing effect on audit fees. This relationship is also affected, and reduced by the financial distress of the company. Based on the findings of the present study, it can be concluded that the management ability reduces the manipulation of accounting information and reduces the volume of independent auditor's investigations, which reduces the independent auditor's fees. However, the ability to manage in environments associated with the financial crisis is not sufficiently effective to reduce audit fees.
    Keywords: Audit Fees, Management Ability, Financial Distress
  • Majid Kalantari, Javad Ramezani *, Mehdi Khalilpour, Yahya Kamyabi Pages 43-56

    we study the ability to explain the role of investment horizon on corporate decisions in terms of corporate governance, risk of bankruptcy and managerial errors. bankruptcy can negatively affect both the company itself and the economy. this research is based on data published by companies listed in tehran stock exchange during 1387 to 1396 with selected sample including 99 companies. The hypotheses test were implemented using the multivariate linear regression model and econometric models. the research hypotheses based on the combination / combination data and the least marginal of the research hypotheses show that, in firms with long - term investment horizon, management decisions are in terms of corporate governance characteristics. in firms with long - term investment horizon, management decisions are on management decisions in terms of hiring defensive defensive strategies. in companies with long - term investment horizon, monitoring of management decisions in terms of reduction of managerial behaviors is considered. in companies with long - term investment horizon, monitoring of management decisions is in terms of investment decisions.

    Keywords: investment horizon, corporate decisions, Corporate Governance, bankruptcy risk, administrative errors
  • Majid Bemani Mohamad Abadi, Ramezanali Royaee * Pages 57-67

    Auditor’s judgment is one of the most important issues affecting the audit and decision making of financial information users. Various studies have been conducted on the factors affecting the auditor's professional judgment and professional commitment, most of which have examined the effect of the auditor's personal and ethical characteristics. In this research, the influence of political orientation as a social variable and professional commitment on auditors professional judgment as well as the impact of political orientation on auditors professional commitment have been examined. The information required for this study was collected through a questionnaire. The sample consisted of 270 questionnaires completed by auditors who are working in audit firms being a member of Iranian Association of Certified Public Accountants and Audit organization of Iran . The results of this study indicate that auditors' political orientation influences their professional judgment and professional commitment. Also, Professional commitment has an impact on the professional judgment of the auditor.

    Keywords: Auditor's professional judgment, Professional Commitment, political ideology, political conservatism
  • Shaban Moradiyeganmahaleh, Vahid Reza Mirabi *, Abbas Heidari Pages 69-77

    This article discusses some of the competitive advantages in banks, especially in the Refah Kargaran Bank. Social Media have changed dramatically our life and the style of connecting with others. So the aims of this research is to investigate the alternatives by which Refah Kargaran Bank can makes a competitive advantage especially by Social Media. In this way the qualitative research was utilized to collect data from the 38 experts in banking and e-commerce industries. By semi-structured and structured interview data from the sample was collected and analysed. The result showed that one of the most important factors by which bank could get relationship with its customers and enhances its competitive advantage was social media. Based on the result of this research based on Paradigm model 6 vital were supported included, Causal conditions, intervening conditions, central phenomenon, strategies, main context and consequences. Therefore, the article has examined the topic in several sections.

    Keywords: Social Networking, Competition, E-Commerce
  • Sonoor Shahabi, Farzin Rezaei * Pages 79-88
    The aim of this paper is to investigate the effect of organizational justice , organizational trust and organizational commitment of auditors on whistle-blowing in audit profession. Whistle-blowing is to report illegal and unethical activity has been occurred in an organization to chief executive officers or monitoring regulators. The time scope of this research is 2019 and it's statistical sample is private audit firms of IACPA. Also, This research is a survey and research data has been collected from questionnaire. The research hypotheses testing conduct in structural equations modeling by lisrel statistical software. The outcomes of this study show that organizational justice has not any significant impact on whistle-blowing. But, organizational trust and organizational commitment have a positive and significant effect on whistle-blowing. The evidence of this study , also, indicate that organizational justice has a positive and significant effect on organizational trust and organizational commitment. Finally, organizational trust has a positive and significant impact on organizational commitment.
    Keywords: Whistle-Blowing, Organizational Trust, Organizational Justice, Organizational Commitment
  • Hamed Riazi, Hashem Nikoomaram *, Hamidreza Kordlouie Pages 89-98

    Understanding the factors affecting the level of cash holding is important from the perspective of determining the capital policy of the company. In the present study, the effect of stakeholder theory in working capital policy is investigated. Therefore, we used cash holding and liquidity index (as the proxy of working capital) and employee welfare (as the proxy of stakeholder theory) in this research .The research question of the present research is whether the level of cash holding and liquidity of the company is influenced by the level of welfare of the employees of the company. Statistical population In the present study, 168 companies of Tehran Stock Exchange were selected as the sample of the study. In order to perform statistical analysis in this study, linear regression method with panel-effect method in Eviews econometrics software was used. Findings from the analysis of the research data show that the level of cash holding and cash flow of the company is a direct function of the level of welfare of the company employees

    Keywords: Stakeholder theory, Capital Policy, Cash Holding Level, Employee Welfare Level
  • Gholamreza Karami, Mohammadsadegh Ghaznavi *, Alireza Babazadehaghdam Pages 99-113
    Value relevance is one of the most important areas of focus in accounting, and due to the recent studies accounting measures’ value relevance alleviate by the passage of time. One of factors that these studies relate to this event is conservatism. In other words, recent studies show that conservatism will drop value relevance of earnings and other measures in accounting. In the other side, an important characteristic of earnings is non-linear behavior of this measure. Therefore, examining the effect of conservatism on value relevance of earnings with this characteristic in mind, is disregarded in the literature. In this research, this area will be covered. The Khan & watts measure is used for operating conservatism and Easton & Harris model is take to account the value relevance. The results of this research show that conservatism with no respect to extreme and non-extreme earnings has no relation to value relevance of earnings.
    Keywords: Conservatism, Value Relevance, extreme earnings, non-extreme earnings
  • Bita Mashayekhi *, Shahnaz Zare Pages 115-135

    With the aim of identifying the current situation in Iran's petrochemical industry, this study has studied Morvarid Petrochemical Company as a special case and by identifying the optimal and optimal conditions for sustainability reporting and social responsibilities in other leading companies in this field and according to popular standards in this regard, including GRI 2018 and ISO 26000, it has extracted the gaps and identified some of the reasons for these gaps. The results suggest that the Morvarid Petrochemical Company’s approach is consistent with measures related to sustainability and social responsibility in the first place and reporting in the next. The company, which prepares itself for new business conditions by embracing important market and business principles, has taken steps to address sustainability and social responsibility, especially in recent years, and has been constantly improving. Regarding the quality and quantity of the company's activities in this field, it can be claimed that since the company is in the middle of this sector in terms of maturity, it needs more effort and learning in this regard, and since the company is still stable and responsible in terms of reporting. Social media is at the beginning of the road, it should pay more attention to this area and spend more resources.

    Keywords: sustainability reporting, Sustainability, Social Responsibilities, Best Practices, Gap analysis
  • Mahmoud Kamali Ardakani, Mahdi Nazemi Ardakani *, Mahmoud Moein Addin Pages 137-148
    Due to the importance of Internet financial reporting, this study has provided a tool to evaluate the quality of Internet financial reporting in companies listed in Tehran Stock Exchange. The purpose of this study is descriptive-correlational in terms of purpose. The target population was experts and specialists who had a PhD degree in one of the fields of finance or accounting and had valuable experience in the profession. The sample size of the study was judged to be 12 people, most of whom hold associate and assistant de-gree in accounting and financial management. The criteria that affect financial reporting are divided into two categories: content of Internet financial reporting and how to pre-sent Internet financial reporting. According to the sensitivity analysis performed, it can be stated that in the index of how to provide the easiest other component of the rela-tionship between the investors and the financial markets are the most effective indica-tors in this dimension. And the component of presenting the most centralized skills with the most value is the content of the presentation. At the end, a tool for measuring the quality of internet financial reporting is presented.
    Keywords: Internet financial reporting, content items, presentation items, Sensitivity analysis
  • Seyedmajid Raoofi, MohammadReza Vatan Parast *, Keyhan Azadi, Mehdi Meshki Pages 149-156

    Relative compliance of employers' financial reports with current accounting standards approved by the auditor; It is called audit quality in the sense that there is no significant error. Auditors express their views on the continuity of the activity and the... Contained in the company's financial statements. Because the speed of information perception is one of the main components of qualitative characteristics related to information content; It is important to measure the speed of understanding information. Therefore, the aim of the present study is to test the effect of information speed on the quality of auditing. To achieve the research goal, the data of 87 sample companies were collected over an 8-year period from 2011 to 2018 and analyzed by descriptive-correlation analysis with multiple regression tests. To measure the audit quality of Kotari model et al. (2005) and the Di Franco et al. (2011) model was used to measure the speed of information perception. The results showed that the speed of understanding information on audit quality has a negative and significant relationship.

    Keywords: Audit, quality. information perception, Speed
  • Mohammad Salehifard, Seyed Hossein Nasl Mosavi *, Abasali Pooraghajan Pages 157-169

    The Effect of CEO Power on Quarterly Earnings Announcement Informativeness Abstract The aim of this study is to investigate the effect of CEO Power on Quarterly Earnings Announcement Informativeness of listed Companies in Tehran Stock Exchange. For this purpose one hypotheses are developed and data on the 108 companies in Tehran Stock Exchange for the period of 1389 to 1396 were analyzed. This regression model using panel data with fixed effects approach and tests. The results showed that the concentration CEO Power has significant positive impact on Quarterly Earnings Announcement Informativeness. Therefore, the research results indicate that the Powerful executives have more independence and you have more supervisory roles on the board this reduces the disadvantages of stakeholder rights and reduce the agency costs, and thus reduce agency costs reduce information asymmetry and reduce the opacity in financial and thus Increase Quarterly Earnings Announcement Informativeness. 

    Keywords: Announcement Informativeness, Quarterly Earnings, CEO Power
  • Fatemeh Mir, Mohsen Dastgir *, Saeed Daeikarimzadeh Pages 171-185
    This paper investigates the relationship between cash and accruals components of earnings in predicting one-year- ahead earnings under conservatism and product market competition. In so doing, we break down earnings into discretionary accruals, non- discretionary accruals, positive and negative normal changes in cash, positive and negative abnormal changes in cash, net cash distributions to stock holders and net cash distributions to debt holders. The research from the viewpoint of purpose is practical and from the viewpoint of execution method is descriptive-correlation. For this research 4 hypotheses are compiled. To conduct this research, we use panel regression models. This subject surveyed in Tehran Stock Exchange listed companies 111 since 2012-2018. The findings show that increasing in Conservatism had effect on Earnings and Persistence and Ability of Cash and Accruals Components of Earnings in Predicting One-Year-Ahead Earnings, but increasing in Product Market Competition had effect on Earnings and Discretionary Accruals but had no effect on other components of Earnings.
    Keywords: Persistence of Earnings Components, Conservatism, Product Market Competition
  • Hadiseh Darvish, Bahman Banimahd * Pages 187-199
    The purpose of this paper was to determine the usefulness of corporate governance indicators from the perspective of stakeholders. To this and in order to rank the indicators in question, 196 questionnaires were randomly distributed among the individuals working in the audit and accounting professions at all career levels and the stock market experts. The collected data through the questionnaires were analyzed using structural equation modeling. The results of the study showed that the main priority of the governance system in the companies listed in the stock exchange for the establishment of the corporate governance system is ethics and its related issues. The publication of reports on corporate social responsibility, the formation of ethics committees in business units, the development of employees’ code of ethics, and the handling of customer complaints were rated by the respondents as the first to fourth priorities. In their view, these mechanisms are more beneficial for a huge number of business unit actors.
    Keywords: Corporate Governance Indicators, Stakeholder theory, Ethics
  • Seyed Ali Hosseini *, Hanie Dadashi Pages 201-217
    Based on the theory of representation, it is assumed that corporate executives ignore the interests of shareholders, owners, government and other stakeholders in order to maximize their utility, and jeopardize the interests of others to achieve their own interests. The government, as one of the stakeholders, seeks to maximize its benefits, namely, the diagnostic tax, and on the other hand, the company also seeks to maximize its utility by avoiding taxes. Therefore, government strategy, strong corporate governance and corporate strategy are tax avoidance. So the purpose of the research is, firstly, to determine the impact of corporate governance on tax avoidance, and secondly, to seek to find the equilibrium point in conflict between the interests of taxpayers and tax authorities using game theory, in which the parties are satisfied with their own interests. Hypotheses were analyzed using combined data of financial statements of 62members of Tehran Stock Exchange between 2012 and 2018 by using the best-response function, Mann-Whitney test and regression tests. According to the research findings, the relationship between tax avoidance and corporate governance was negatively and significantly. It was also concluded that, in combining the strategy of tax acceptance and the strong corporate governance strategy, the parties to the game play a balance in their own interests, which is the prevailing Nash equilibrium.
    Keywords: Game theory, Tax Avoidance, Corporate Governance, tax game
  • Farzad Masihi, MohammadTaghi Taghavifard *, Ghanbar Abbaspour Esfeden, Alireza Rashidi Komijan Pages 219-236

    .In this study, in the form of development, a mathematical model for evaluating customers of a multi-product green supply chain is presented, while practical concepts such as customers are examined by considering green indices. The goals that we will address in this study include minimizing access time for the best customer orientation. One of the basic and important factors in attracting customers is timely delivery time. Another concept that will be examined in this research in the development of mathematical model is the delivery rate. Today, the scope of suppliers' activity in a supply chain includes a wide range of customer needs. Among these cases, upstream currents in the direction of the supplier and downstream currents in the direction of the consumer are considered. Among other things, pay attention to the delivery rate. In this study, three consumer segments are defined based on their buying behavior and green consumers, incompatible consumers and red consumers. A planning model proposed to optimize the supply chain network for a retailer is developed, which includes manufacturers, carriers, and distribution centers based on the green expectations of consumer sectors. In addition, a set of scenarios will be evaluated in order to understand the impact of a higher determinant level on this solution.

    Keywords: Supply chain, customer classification, Uncertainty, Environmental Indicators, and multi-objective model
  • Ehsan Ehteshamnejad, Jafar Babajani *, Soroush Ghazinoori, Ghasem Bolou Pages 237-247
    Financing higher education is one of the main concerns of science and technology policy makers. Due to the increasing limitations of the public budget of the government, it is necessary to use new methods of financing in this area. One of the available methods for financing universities is the service purchase method, which requires accurate calculation of the price of services provided by universities. The main purpose of this article is to "design a model for calculating the price of university services" and the main question is what is the "appropriate model for calculating the price of university services"? According to the available literature, first the initial model was designed and then 30 semi-structured in-depth interviews were conducted with 30 experts in various fields of higher education. Expert opinions were extracted using content analysis method and based on that, the final model was presented to calculate the cost of academic services. The resulting model indicates that in order to calculate the price of university services, in addition to the "financial dimension", which is only concerned with student education activities and is calculated based on the per capita student model, another dimension of university services called "brand and identity" that observes On research and technology activities, social and international should also be considered. This dimension includes components such as "international status and prestige", "national status and prestige" and "position of the university in the higher education system".
    Keywords: University services, service prices, Iranian higher education, Performance Indicators
  • Arezoo Khosravani, Ghodratallah Talebnia *, Fatemeh Saraf Pages 249-266

     Due to the importance of the capital market as a source of financing for the country's industries in this study, using the data-based qualitative research method, human and social factors affecting the behavior of investors in the Iranian capital market are identified, categorized and modeled. Accordingly, by interviewing thirty senior experts in the employment of investment companies in Tehran, 16 main categories were identified based on a paradigm model that is structured in six dimensions: motivation, personality and attitude as "causal conditions". , Media as "intervening conditions", self-confidence, social status and financial literacy as "underlying conditions", social interactions, mental accounting, business intelligence, emotional intelligence, foresight and risk tolerance as "interactive dimension", behavior Investors as a "pivotal phenomenon" and the amount of investment in the market and the performance of the capital market as a "consequence dimension". In the quantitative part, by distributing 384 questionnaires, the obtained model was tested by structural equation modeling and the status of variables was tested by t-sample. The results showed the status of mental accounting variables, business intelligence, emotional intelligence and average investment in the market. And the changing state of capital market performance is unfavorable. Also in ranking the factors affecting the behavior of investors, it was found that financial literacy, business intelligence and foresight are the most important. 

    Keywords: Investor Behavior, market investment, capital market performance, business intelligence
  • Seyed Javad Ebrahimian, Abasali Pooraghajan *, Javad Ramezani Pages 287-302
    The main purpose of this study is to investigate the role and importance of intellectual capital and social capital in the real value of companies and their financial performance, an issue that has the importance and position of determining the potential for success or failure of companies. issues under the conditions of environmental uncertainty and also the existence of trade relations affected by assets. This research is applied in terms of purpose and in terms of collecting descriptive-correlative information. The statistical population of this study consists of 488 managers, officials and supervisors of companies accepted in the Tehran Stock Exchange. Of these, 215 were selected by proportional allocation from Morgan sample size table. Collected data is categorized and categorized using descriptive statistics method. Structural equation modeling (SEM) method is used and Pearson correlation coefficient is used to determine the relationships between variables. Data analysis and testing of assumptions are performed using the AMOS software. The results showed that human capital and organizational capital as a mediator variable have a positive effect between customer capital and social capital, as well as social capital as a mediator variable, has a positive effect on the components of intellectual capital and performance, as well as trade relations and environmental uncertainty as intermediary variables In the relationship between social capital and overall performance, both organizational performance and market performance, play a role, with the difference that the impact of business relationships is positive, but the uncertainty of the environment is negatively.
    Keywords: environmental uncertainty, business relations, Intellectual Capital, Social Capital, Performance
  • Mohsen Ebrahimi, MohammadReza Vatan Parast, Farzin Rezaei * Pages 303-317

    The role of taxes in social welfare, redistribution of wealth, reduction of class gaps and, finally, the realization of justice is undeniable. But sometimes, the tax itself is unfair. Tax officials and auditors are among those who are always forced to make judgments; A judgment that can be influenced by many factors and lead to a biased decision and incite injustice in this matter. The purpose of this study is to design a conceptual model for tax officials and auditors in Iran. This research was a qualitative research that was conducted using an approach based on grounded theory. The statistical population included tax experts who were selected as a participant in the research using purposive sampling approach. 17 Experts were selected as participants in the study. Data were collected through interviews using the general guidance method and in a semi-structured manner. To obtain the reliability and validity of the data, two methods of reviewing participants as well as reviewing non-participating experts in the research were used. The central issue is the bias of tax officials and auditors, for which 15 reasons were identified as causal conditions. Then, according to the background and intervening conditions, strategies are formulated and the final model is presented based on it. This study can be an effective step towards realizing proper taxation and public satisfaction.

    Keywords: Bias, Tax officials, Auditors, Grounded Theory
  • Seyed AliAsghar Mousavi Gazafroudi, Gholamreza Farsad Amanollahi *, AmirReza Kyghobadi, Negar Khosravipour Pages 319-335
    Objective

    Information flow is a key parameter in an economic activity and acts as a key factor in the emergence, stability and efficiency of capital markets. According to the model of rational expectations, the cost of capital depends on the gap between the amount of public information and private information, as well as how information is disseminated. Increasing the information dissemination limits reduces the cost of capital by increasing stock price information. The purpose of this study is to investigate the interactive effect of information environment fluctuations based on audit quality and operational diversification.

    Method

    For this purpose, data related to companies listed on the Tehran Stock Exchange for the period of 2009 to 2018 have been extracted and the combined data regression model has been used to test research hypotheses.

    Conclusion

    The results show that audit quality has a significant effect on pricing the quality of accounting information. On the other hand, the effect of operational diversification has been confirmed on the relationship between information asymmetry and the cost of capital. Finally, the research results show that audit quality leads to differences in capital expenditures at different levels of information asymmetry.

    Keywords: Internal Controls, information asymmetry, pricing, Audit quality, Operational Diversification
  • Mohsen Safajoo, Zahra Pourzamani * Pages 337-349
    The purpose of this study is to "Corporate governance characteristics explanation with an interactive approach to strategic management accounting". In this regard, while reviewing the concepts of corporate governance, management accounting, strategic management accounting, company size and organizational life cycle by interviewing experts in the field of management accounting with a focus on corporate governance by qualitative analysis to design a model of corporate governance with an interactive management accounting approach We dealt with strategic and accounting management and identification of metrics and components. The study population includes managers and heads and university professors of management accounting with a focus on corporate governance. The sample size includes 24 experts in the field of management accounting with a focus on corporate governance, which was selected by theoretical saturation method and to collect data in this study, semi-structured interviews and Delphi method were used. The results of qualitative analysis by Maxqda software showed that the dimensions and components of the corporate governance characteristics model with an interactive approach to strategic management accounting and management accounting 1- Corporate governance characteristics (members, ownership, information resources, future plans and employment, transactions and comments) And 2- Components of strategic management accounting (strategic, evaluation and monitoring, analysis) and 3- Components of management accounting (activity, quality, analysis, evaluation and improvement, organizational strategy management). Also, 35 indicators for these components were finally approved by experts.
    Keywords: Professional Skepticism, auditors' judgments, decisions, Individual Creativity