فهرست مطالب

علوم روانشناختی - پیاپی 101 (امرداد 1400)

فصلنامه علوم روانشناختی
پیاپی 101 (امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/01
  • تعداد عناوین: 13
|
  • محمدعلی بشارت*، مرتضی نقی پور، نیلوفر فارسیجانی صفحات 667-676
    زمینه

    نظریه کمال گرایی معنوی / مذهبی (بشارت، 1396، 1397، 1398) این نوع از کمال گرایی را یکی از تعیین کننده های سلامت معنوی معرفی کرده است.

    هدف

    پژوهش حاضر دو هدف اصلی دارد: بررسی رابطه کمال گرایی معنوی / مذهبی با شاخص های سلامت معنوی، شامل بهزیستی مذهبی و بهزیستی وجودی؛ و بررسی رابطه کمال گرایی معنوی / مذهبی با استحکام من.

    روش

    طرح پژوهش حاضر از نوع همبستگی و جامعه آماری شامل دانشجویان مقطع کارشناسی دانشگاه های شهر تهران بود. دویست و چهل و هفت نفر (115 پسر، 132 دختر) از دانشجویان دانشگاه های شهر تهران در این پژوهش شرکت کردند. از شرکت کنندگان خواسته شد مقیاس کمال گرایی معنوی / مذهبی (SRPS)، مقیاس بهزیستی معنوی (SWBS) و مقیاس استحکام من (ESS)، را تکمیل کنند.

    یافته ها

    نتایج پژوهش نشان دادکه کمال گرایی معنوی / مذهبی با بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی، سلامت معنوی و استحکام من رابطه مثبت معنادار دارد (001/0 <p).

    نتیجه گیری

    بر اساس یافته های پژوهش، می توان کمال گرایی معنوی / مذهبی را یکی از تعیین کننده های سلامت معنوی و سلامت شخصیت دانست. یافته های پژوهش، همچنین وجود بعد جدیدی از کمال گرایی، یعنی کمال گرایی معنوی / مذهبی، را تایید می کنند.

    کلیدواژگان: کمال گرایی معنوی، مذهبی، بهزیستی مذهبی، بهزیستی وجودی، سلامت، معنویت، مذهب
  • روح الله رحیمی*، سودابه ارشادی منش صفحات 677-690
    زمینه

    مرور ادبیات پژوهشی نشان می دهد، کمیت و شدت تعارضات میان همسران شاغل نسبت به زوجین تک شاغل، وضعیت متفاوتی پیدا می کند. به نظر می رسد یکی از عوامل موثر بر تعارضات این نوع زوجین، مولفه های شناختی است. ازاین رو، مسئله اصلی در مطالعه حاضر این بود که تجارب زیسته همسران شاغل از مولفه های شناختی موثر بر تعارضات، چگونه است؟

    هدف

    مطالعه حاضر با هدف کشف تجارب زیسته همسران شاغل دارای تعارض از مولفه های شناختی موثر بر تعارضات زوجی انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی تفسیری در سال 1397 در شهر نورآباد انجام شد. نمونه های پژوهش با انتخاب 12 زوج هر دو شاغل دارای تعارض(با اذعان زوجین به تعارض و کسب نمره 187 یا بالاتر از آن در پرسشنامه MCQ) با روش نمونه گیری هدفمند به حد اشباع رسید. برای جمع آوری داده ها از مصاحبه نیمه ساختاریافته استفاده شد. مصاحبه ها با استفاده از روش دیکلمن، آلن و تانر که دارای ماهیت تیمی بوده و در پدیدارشناسی تفسیری مرسوم است، مورد تحلیل قرار گرفتند.

    یافته ها

    تحلیل تجارب مشارکت کنندگان، منجر به شناسایی 2 مضمون اصلی، غفلت شناختی (در بردارنده 2 مضمون فرعی؛ ضعف در آگاهی و استعاره های بدبینانه) و آسیب پذیری شناختی (دربردارنده 3 مضمون فرعی؛ باورهای معیوب، نگرش های منفی و سازه های شناختی ناکارآمد) شد.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد مولفه های شناختی در شروع و تشدید تعارضات میان همسران شاغل نقشی اساسی دارند. آگاهی از این مولفه های شناختی و مدیریت آنها می تواند در کاهش تعارضات زوجی در این نوع سبک زندگی تاثیرگذار باشد

    کلیدواژگان: تجارب زیسته، تعارضات زوجین، مولفه های شناختی، همسران شاغل
  • فاطمه کمساری، مجید قدمی*، حسین کشاورز افشار، قدسی احقر صفحات 691-700
    زمینه

    تحقیقات مختلفی نشان داده اند که مشاوره آدلری و واقعیت درمانی بر بهزیستی روانشناختی موثر است، اما آیا مشاوره آدلری و واقعیت درمانی به صورت گروهی بر بهزیستی روانشناختی موثرند و کدام یک تاثیر بیشتری دارند؟

    هدف

    هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی مشاوره گروهی با رویکرد آدلری و واقعیت درمانی بر بهزیستی روانشناختی دانش آموزان دوره متوسطه اول شهر تهران بود.

    روش

    پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان دختر دوره متوسطه اول مدارس دولتی شهر تهران در سال تحصیلی 99-1398 بود. 45 نفر با استفاده از روش نمونه گیری خوشه ای چند مرحله ای انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 15 نفری قرارگرفتند. در این پژوهش گروه آزمایش اول 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش مشاوره گروهی آدلری برگرفته از سلیمی بجستانی (1389) و گروه آزمایش دوم 10 جلسه 90 دقیقه ای برنامه آموزش مشاوره واقعیت درمانی برگرفته از شفیع آبادی و ناصری (1398) را دریافت کردند. ابزار پژوهش مقیاس بهزیستی روانشناختی (ریف و کینز، 1995) بود. داده ها به وسیله روش تحلیل واریانس تک متغیری و نرم افزار SPSS نسخه 22، تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها

    بین گروه آزمایش اول مشاوره گروهی آدلری، گروه آزمایش دوم واقعیت درمانی و گروه گواه در بهزیستی روانشناختی تفاوت معنی دار وجود دارد (0/001 ˃p).

    نتیجه گیری

    مشاوره گروهی آدلری تاثیر بیشتری نسبت به واقعیت درمانی بر بهزیستی روانشناختی داشت. درمان آدلری با تاکید بر شناسایی دقیق سبک زندگی و با تمرکز بر شناسایی و رفع اشتباهات اساسی مختل کننده روابط درون فردی و بین فردی، افراد را به سمت پرورش علاقه اجتماعی هدایت می کند. بنابراین مشاوره گروهی آدلری روشی موثر در افزایش بهزیستی روانشناختی دانش آموزان است. پیشنهاد می شود مشاوران مدارس و مراکز روان درمانی از مشاوره گروهی آدلری در افزایش بهزیستی روانشناختی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: مشاوره گروهی آدلری، واقعیت درمانی، بهزیستی روانشناختی، دانش آموزان
  • سیمین قاسمی، مریم فاتحی زاده*، سید احمد احمدی، عذرا اعتمادی، اعظم نقوی صفحات 701-718
    زمینه

    بررسی دقیق خودپنداشت و عملکرد در کنار یکدیگر و در جامعه های متفاوت می تواند منجر به شناخت عمیق تر این مفاهیم و چگونگی تغییرات آنها گردد، با این حال تاکنون مطالعه خودپنداشت و عملکرد در جامعه زنان متاهل و در حالت های خوش بین، دوسوگرا، واقع گرا و بی ارزش ساز مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف واکاوی خودپنداشت و عملکرد زنان متاهل در حالت های خوش بین، دوسوگرا، واقع گرا و بی ارزش ساز انجام شد.

    روش

    این پژوهش با رویکرد کیفی و روش پدیدارشناسی انجام شد. جامعه مورد مطالعه پژوهش حاضر شامل تمام زنان متاهل شهر اصفهان در سال 1398 بود که 60 نفر از آنها در قالب چهار گروه به شیوه نمونه گیری هدفمند از بین کسانی که در حالت های چهارگانه پرسشنامه محقق ساخته شیفتگی و رهایی از شیفتگی بالاترین نمره را کسب کرده بودند، انتخاب شدند. داده ها با استفاده از مصاحبه نیمه ساختاریافته جمع آوری و با روش تحلیل تماتیک تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته ها شامل 8 مضمون اصلی در واکاوی خودپنداشت و 8 مضمون اصلی در بررسی عملکرد بود که به طور کلی نشان دهنده خودپنداشت مثبت و عملکرد بهینه فرد در نقش همسری در حالت خوش بین، خودپنداشت منفی و عملکرد نامطلوب فرد در حالت بی ارزش ساز، عدم ثبات خودپنداشت و نقصان در عملکرد در حالت دوسوگرا و خودپنداشت منطبق بر موفقیت ها و شکست ها و عملکرد هماهنگ با انگیزه و اهداف در حالت واقع گرا بود.

    نتیجه گیری

    نتایج نشان داد، قرار گرفتن در هر یک از حالت های چهارگانه، نقش تعیین کننده ای در چگونگی خودپنداشت و عملکرد زنان متاهل دارد.

    کلیدواژگان: خودپنداشت، خوش بین، دوسوگرا، واقع گرا، بی ارزش ساز
  • محسن شکوهی یکتا، سوگند قاسم زاده*، مینو مطبوع ریاحی صفحات 719-727
    زمینه

    در سال های اخیر افزایش خشم و پرخاشگری رانندگان وسایل حمل و نقل عمومی منجر به افزایش نرخ خشونت جاده ای شده است. گرچه مطالعات مختلفی در این حیطه انجام شده است، اما تاکنون پژوهشی که به بررسی تاثیر انعطاف پذیری شناختی نیز پرداخته باشد مغفول مانده است.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی آموزش توانش های روانی - اجتماعی بر پرخاشگری و انعطاف پذیری شناختی رانندگان اتوبوس انجام شد.

    روش

    . این پروژه از سال 1390 آغاز شده و در فازهای مخلتف بر روی رانندگانی که متقاضی استخدام در شرکت واحد بودند اجرا گردیده است. این تحقیق از نوع شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون - پس آزمون تک گروهی بود و یک گروه 70 نفری از رانندگان اتوبوس شهر تهران در سال 1398 به روش نمونه گیری در دسترس گزینش شدند. برنامه آموزشی توانش های روانی - اجتماعی شکوهی یکتا (1394)، طی 9 جلسه آموزشی 90 دقیقه ای اجرا گردید. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه پرخاشگری باس و پری (1992) و پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی دنیس و وندر وال (2010) استفاده شد. داده ها با استفاده از آزمون t وابسته تجزیه و تحلیل شد.

    یافته ها

    یافته های مطالعه حاضر نشان داد که این برنامه آموزشی به طور معناداری منجر به کاهش پرخاشگری رانندگان و افزایش انعطاف پذیری شناختی آنها گردید (0/000 >P).

    نتیجه گیری

    برای کاهش پرخاشگری و بهبود انعطاف پذیری شناختی رانندگان اتوبوس می توان از بسته آموزشی توانش های روانی - اجتماعی به صورت گسترده استفاده نمود.

    کلیدواژگان: آموزش روانی - اجتماعی، پرخاشگری، انعطاف پذیری شناختی، رانندگان اتوبوس
  • مهدی حامدی خسروشاهی*، مهین عقدائی، علیرضا فارسی صفحات 729-740
    زمینه

    موفقیت های ورزشی تنها با پرداختن به مسایل جسمانی حاصل نمی شود و سایر متغیر های روانی - شناختی نقش مهمی را در موفقیت و بهینه سازی عملکرد ورزشی ایفا می کنند. در تحقیقات قبلی به طور کلی نقش مثبت بازخورد افزوده بر یادگیری و عملکرد مشخص شده است، اما کشف بهینه ترین و موثر ترین روش های ارایه آن حایز اهمیت است.

    هدف

    تحقیق حاضر با هدف بررسی اثر بازخورد واقعی و غیرواقعی به دو صورت بیشتر و کمتر از حد واقعی بر شاخص های اقتصاد دویدن در افراد مبتدی انجام شد.

    روش

    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 24 پسر غیرورزشکار (دامنه سنی 23 تا 27 سال) از دانشگاه شهید بهشتی تهران به صورت نمونه در دسترس انتخاب شدند و تکلیف دویدن روی تردمیل را انجام دادند. حداکثر سرعت شرکت کنندگان با استفاده از آزمون سرعت بیشینه اندازه گیری شد که بر اساس نتایج آن، شرکت کنندگان در دو گروه زمان و مسافت تقسیم بندی شدند (عقدایی و همکاران، 1398) و هر گروه در سه آزمون دویدن با شرایط مختلف بازخورد (بالاتر، واقعی، کمتر) شرکت کردند. در حین دویدن از پرسشنامه درک فشار بورگ (1982)، استفاده شد و شاخص های ضربان قلب و اکسیژن مصرفی از طریق حسگر ضربان سنج و دستگاه آنالیز گاز های تنفسی در شرایط آزمایشگاهی ثبت گردید (عقدایی و همکاران، 1398). برای آزمون های آماری از آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه های تکراری و برای تحلیل آماری داده ها از نرم افزار 22 Spss استفاده گردید.

    یافته ها

    نتایج نشان دادکه بازخورد زمان و مسافت کمتر از حد واقعی، نسبت به بازخورد واقعی و بیشتر از حد واقعی، منجر به اکسیژن مصرفی و ضربان قلب و مقیاس درک فشار پایین تر در افراد گردید (0/05 >P). اما بین اثر شرایط مختلف بازخورد میان دو گروه، تفاوت معنی داری وجود نداشت (0/05 <P).

    نتیجه گیری

    بر اساس نتایج پژوهش حاضر می توان چنین گفت که احتمالا ارایه بازخورد به صورت کمتر از حد واقعی منجر به اقتصادی ترین عملکرد دویدن در افراد مبتدی می شود.

    کلیدواژگان: بازخورد زمان، بازخورد مسافت، ضربان قلب، اکسیژن مصرفی، مقیاس درک فشار
  • فاطمه نیک پور*، جواد خلعتبری، امید رضایی، فرهاد جمهری صفحات 741-751
    زمینه

    تجربه طلاق، بهزیستی روانشناختی زنان را تحت تاثیر قرار دهد. از جمله رویکردهای درمانی که می تواند بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه را ارتقا دهد، طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد است.

    هدف

    هدف از این پژوهش، مقایسه اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی زنان مطلقه بود.

    روش

    روش پژوهش حاضر، شبه آزمایشی با پیش آزمون و پس آزمون سه گروهی است. جامعه آماری شامل تمامی زنان مطلقه ای بود که به سبب پیامدهای روانشناختی پس از طلاق به مراکز مشاوره و خمات روانشناختی شهر تهران در نیمه دوم سال 1396 مراجعه کرده بودند. به منظور انتخاب نمونه آماری با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند، ابتدا 45 نفر انتخاب شده و سپس به صورت تصادفی در گروه های آزمایش اول و دوم و گروه گواه جایابی شدند (هر گروه 15 نفر). ابزار پژوهش مقیاس بهزیستی روانشناختی ریف (1989) بود. داده ها با استفاده از روش تحلیل کواریانس و نرم افزار SPSS22 تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    یافته های آماری نشان داد هر دو رویکرد درمانی مورد استفاده در افزایش بهزیستی روانشناختی شرکت کنندگان موثر بوده (0/05 <p)، اما تفاوت بین طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در سطح 05/0 برای بهزیستی روانشناختی معنا دار نمی باشد.

    نتیجه گیری

    با توجه به اثربخشی طرحواره درمانی و درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر بهزیستی روانشناختی و خرده مقیاس های آن، پیشنهاد می شود مراکز مشاوره و کلینیک های خانواده در مورد زنان مطلقه که در معرض پیامدهای روانشناختی پس از طلاق هستند از این دو رویکرد با اولویت مشاوره و روان درمانی گروهی استفاده کنند.

    کلیدواژگان: طرحواره درمانی، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد، بهزیستی روانشناختی، زنان مطلقه
  • زینت امیری، حسن میرزاحسینی*، اسماعیل سعدی پور، مجید ضرغام حاجبی صفحات 753-762
    زمینه

    یکی از مشکلات کودکان مبتلا به ADHD ضعف در مهارت و توانایی های شنیداری به صورت نقص در گوش دادن، صحبت کردن، خواندن، نوشتن، هجی کردن کلمات ظاهر می گردد و این امر موجب رفتارهای سازش نایافته از جمله رفتارهای قانون شکنی و پرخاشگرانه (رفتارهای برون ریزی شده) در منزل و به خصوص در مدرسه می گردد.

    هدف

    هدف از پژوهش حاضر، بررسی اثربخشی تکالیف شنیداری بر مشکلات رفتاری برون ریزی شده در دانش آموزان مبتلا به اختلال کاستی توجه / بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری ویژه بود.

    روش

    طرح پژوهش، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش شامل 163 کودکان مبتلا به اختلال کاستی توجه / بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری ویژه منطقه 4 تهران در سال تحصیلی 98-99 بود که از بین آنان 30 کودک به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چندمرحله ای انتخاب و در گروه های آزمایش و گواه گمارش شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل نرم افزار یکپارچه عملکرد دیداری و شنیداری (راسلد و همکاران،2018)، سیاهه رفتاری آخنباخ (مینایی،1385) و پرسشنامه مشکلات یادگیری (ویلکات و همکاران،2011) و پرسشنامه کانرز فرم معلمان (شهاییان و همکاران، 1386) بود. قبل از اجرای متغیر مستقل از هر دو گروه پیش آزمون گرفته شد. سپس گروه آزمایش، تکالیف شنیداری را در طی 20 جلسه آموزشی 45 دقیقه ای در طول مدت سه ماه دریافت نمود. داده های به دست آمده توسط تحلیل کوواریانس تک متغیره با نرم افزار Spss (نسخه 26) مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد که تقویت شنیداری با تکالیف شنیداری بر کاهش مشکلات رفتاری تاثیر معناداری داشته است که میزان این تاثیرگذاری 45/5 درصد (0/01 >p) بود.

    نتیجه گیری:

     بر اساس یافته های حاصل از این پژوهش، می توان تکالیف شنیداری را به عنوان روشی موثر در حوزه توان بخشی شناختی برای کاهش مشکلات رفتاری برون ریزی شده در دانش آموزان مبتلابه اختلال کاستی توجه / بیش فعالی همراه با اختلال یادگیری ویژه مورد استفاده قرار داد.

    کلیدواژگان: تکالیف شنیداری، اختلال کاستی توجه، بیش فعالی، مشکلات رفتاری برون ریزی شده، اختلال یادگیری ویژه
  • سید بهروز هاشمی تنکابنی، حسن اسدزاده*، ابوالقاسم عیسی مراد، سمیه رباط میلی صفحات 763-773
    زمینه

    باورهای انگیزشی، دسته ای از معیارهای شخصی و اجتماعی است که افراد برای انجام دادن یا پرهیز از کاری به آن مراجعه می کنند. از دید روانشناسان و دست اندرکاران امر تعلیم و تربیت، باورهای انگیزشی یک مفهوم کلیدی است و برای توضیح مفهوم سطوح مختلف عملکرد به کار می رود.

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف مدل یابی باورهای انگیزشی بر اساس سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری با میانجی گری شخصیت تاریک صورت گرفت.

    روش

    این پژوهش به روش توصیفی-همبستگی مبتنی بر معادلات ساختاری انجام شد. جامعه آماری پژوهش شامل تمامی دانشجویان رشته علوم انسانی مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در سال تحصیلی 99-1398 به تعداد 1621 نفر بود که از بین آن ها تعداد 770 نفر به روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب شد. برای جمع آوری داده های مورد نیاز از پرسشنامه های باورهای انگیزشی پنتریچ و همکاران (1991)، سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری کارور و وایت (1994) و شخصیت تاریک جانسون و وبستر (2010) استفاده شد. داده ها با استفاده از روش آماری معادلات ساختاری در سطح معناداری 05/0 و از طریق نرم افزارهای Spss22 و Pls3 تحلیل شد.

    یافته ها

    نتایج نشان داد سیستم بازداری رفتاری با نقش میانجی شخصیت تاریک دارای اثر منفی و معنی داری بر باورهای انگیزشی داشت (754/6 =P ،100/0-=β). همچنین سیستم فعال سازی رفتاری با نقش میانجی شخصیت تاریک دارای اثر مثبت و معنی داری بر باورهای انگیزشی داشت (060/6 =P ،122/0=β).

    نتیجه گیری

    با توجه به یافته های پژوهش می توان نتیجه گرفت برای مدل یابی باورهای انگیزشی می توان سیستم فعال سازی و بازداری رفتاری با میانجی گری شخصیت تاریک در دانشجویان را مورد مطالعه قرار داد.

    کلیدواژگان: باورهای انگیزشی، سیستم فعال سازی رفتاری، سیستم بازداری رفتاری، شخصیت تاریک، دانشجویان
  • توران خرسندپور، سیمین دخت رضاخانی*، حسن پاشا شریفی صفحات 775-786
    زمینه

    «تفکر انتقادی» فرآیندی است که به منظور تفسیر و ارزیابی اطلاعات و تجربیات مورد استفاده قرار می گیرد. اما مسئله اصلی این است، آیا تفکر انتقادی می تواند بین باورهای غیرمنطقی و ویژگی های شخصیتی و عزت نفس نقش واسطه ای داشته باشد؟

    هدف

    ارایه مدلی برای پیش بینی باورهای غیرمنطقی بر اساس ویژگی های شخصیتی و عزت نفس در دانشجویان با نقش میانجی گری تفکرانتقادی بود.

    روش

    پژوهش حاضر توصیفی از نوع همبستگی و معادلات ساختاری بود و جامعه آماری 20984 هزار دانشجویان دختر و پسر مقطع کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران در نیمسال اول سال تحصیلی 98-1397 بودند. حجم نمونه 375 نفر برآورد شد که به صورت تصادفی طبقه ای چندمرحله ای انتخاب شدند و به پرسشنامه های باورهای غیرمنطقی خرسندپور، رضاخانی و شریفی (1399)، ویژگی های شخصیتی نیو مک کری و کاستا (2004)، عزت نفس روزنبرگ (1965) و تفکرانتفادی ریتکس (2003) پاسخ دادند. نتایج به وسیله ضرایب همبستگی و تحلیل مسیر با استفاده از نرم افزار spss و amos تحلیل شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد از بین ویژگی های شخصیتی، روان رنجورخویی به صورت مثبت و بازبودن نسبت به تجربه و وظیفه شناسی به صورت منفی می توانند باورهای غیرمنطقی را پیش بینی کنند. عزت نفس و تفکرانتقادی نیز به صورت منفی باورهای غیرمنطقی را پیش بینی می کنند. یافته ها حاکی از آن است که تفکرانتقادی می تواند رابطه بین باز بودن نسبت به تجربه و وظیفه شناسی با باورهای غیرمنطقی را به صورت منفی؛ و رابطه بین روان رنجورخویی و باورهای غیرمنطقی را به صورت مثبت میانجی گری کند. همچنین تفکرانتقادی می تواند رابطه بین عزت نفس و باورهای غیرمنطقی را به صورت منفی میانجی گری کند. در مجموع نتایج نشان داد ویژگی های شخصیتی، عزت نفس و تفکرانتقادی می توانند 36 درصد واریانس باورهای غیرمنطقی را تبیین کنند (0/05 >P).

    نتیجه گیری: 

    تفکر انتقادی می تواند نقش واسطه ای بین باورهای غیرمنطقی با ویژگی های شخصیتی و عزت نفس در دانشجویان داشته باشد. از جمله دستاوردهای این پژوهش می تواند ترغیب درمانگران به ایجاد راهکارهایی برای تغییر در شناخت، افکار، عملکردها، عواطف و شناخت ابعاد شخصیتی دانشجویان به عنوان قشر جوان و فرهیخته جامعه باشد.

    کلیدواژگان: باورهای غیرمنطقی، ویژگی های شخصیتی، عزت نفس، تفکرانتقادی
  • نصرالله ویسی، علی اکبر ارجمندنیا*، سمیرا وکیلی، مسعود غلامعلی لواسانی صفحات 787-798
    زمینه

    رفتارهای انطباقی، عملکرد تحصیلی پایین و مشکلات رفتاری باعث بوجود آمدن مشکلاتی در زندگی کودکان و والدین آنها می شود. مسئله این است، اثربخشی راهبردهای خودتنظیمی هیجانی و والدگری بارکلی بر متغیرهای مختلفی تایید شده است، اما تاثیر این دو بر شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و مشکلات رفتاری در دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های یادگیری با همبودی کمبود توجه / فزون کنشی مغفول واقع شده است.

    هدف

    مقایسه اثربخشی آموزش راهبردهای خودتنظیمی هیجانی و والدگری بارکلی بر بهبود شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و کاهش مشکلات رفتاری دانش آموزان مبتلا به ناتوانی های با همبودی کمبود توجه / فزون کنشی بود

    روش

    روش پژوهش حاضر شبه آزمایشی با طرح پیش آزمون، پس آزمون با گروه گواه بود. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه های چهارم، پنجم و ششم مراکز دولتی ناتوانی های یادگیری منطقه 4 آموزش و پرورش شهر تهران در سال تحصیلی 99-98 بود. 30 نفر از دانش آموزان و 15 نفر از والدین آنها با روش نمونه گیری در دسترس به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه (هر گروه 15 نفر) به صورت تصادفی قرار گرفتند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: مقیاس درجه بندی رفتار کودک کانزر - فرم معلم (1990)، مقیاسشایستگی اجتماعی زو و جی (2012)، مقیاس ارزیابی اختلال یادگیری - ویراست دوم مک کارنی و آرثود (2007)، چک لیست رفتاری کودک آخنباخ و رسکولا (2001)، 8 جلسه 60 دقیقه ای برنامه آموزش تنظیم هیجان (آلن، 2009)، و والدگری بارکلی (2013). تحلیل داده ها با استفاده از آزمون تحلیل واریانس تک متغیری و بوسیله نرم افزار spss.24 انجام شد.

    یافته ها

    برنامه آموزش والدگری مثبت بارکلی بر شایستگی اجتماعی (0/0001 <p) و مشکلات رفتاری (0/001 <p) و راهبردهای خود تنظیمی هیجان بر عملکرد تحصیلی (0/001 <p) تاثیر داشت.

    نتیجه گیری

    آموزش والدگری بارکلی و راهبردهای خوتنظیمی هیجانی می تواند، به بهبود شایستگی اجتماعی، عملکرد تحصیلی و کاهش مشکلات رفتاری کودکان دارای ناتوانی های یادگیری همبودی کم توجهی / فزون کنشی کمک کند.

    کلیدواژگان: راهبردهای خودتنظیمی هیجانی، والدگری بارکلی، شایستگی اجتماعی، مشکلات رفتاری، ناتوانی های یادگیری، کمبود توجه، فزون کنشی
  • نبی فتاحی، سلطانعلی کاظمی*، حسین بقولی، مریم کورش نیا صفحات 795-803
    زمینه

    مطالعات متعددی به بررسی اثربخشی درمان شناختی رفتاری و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم هیجان پرداخته اند. اما پیرامون مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک (CBT) و کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (MBSR) بر راهبردهای تنظیم هیجان بیماران مبتلا به دیابت نوع 2 شکاف تحقیقاتی وجود دارد.

    هدف

    مقایسه اثربخشی دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی بر راهبردهای تنظیم هیجان بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شهر شیراز بود.

    روش

    پژوهش از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه کنترل بود. جامعه آماری شامل کلیه بیماران دیابتی نوع دو حاضر در مراکز درمانی و بیمارستانی شهر شیراز در سال 1397 بود. 36 نفر از بیماران دیابتی به روش نمونه گیری تصادفی ساده به عنوان نمونه انتخاب و به صورت تصادفی در سه گروه 12 نفره (دو گروه آزمایش و یک گروه کنترل) جایگزین شدند. ابزارهای پژوهش پرسشنامه تنظیم شناختی هیجان توسط گارنفسکی، کرایج و اسپینهاون (2001)، جلسات درمانی کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی (موس و همکاران، 2015) و درمان شناختی رفتاری (مولودی و فتاحی، 1390؛ به نقل از صمدزاده و همکاران، 1397). تحلیل داده ها با استفاده از تحلیل کواریانس چندمتغیره انجام شد.

    یافته ها

    دو درمان شناختی رفتاری کلاسیک و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی تاثیر معنی داری بر راهبردهای تنظیم هیجان بیماران داشت (0/001 >P). بین دو درمان از لحاظ تاثیر بر راهبردهای تنظیم هیجان تفاوت معناداری وجود نداشت (0/001 >P).

    نتیجه گیری

    بیمارانی که در جلسات درمان شناختی رفتاری و درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی شرکت کردند راهبردهای تنظیم هیجان مثبت بیستر و راهبر تنظیم هیجان منفی کمتر را تجربه کردند.

    کلیدواژگان: درمان شناختی رفتاری کلاسیک، کاهش استرس مبتنی بر ذهن آگاهی، راهبردهای تنظیم هیجان، بیماران مبتلا به دیابت نوع 2
  • افشین اهرمیان، منصور سودانی*، مریم غلامزاده جفره صفحات 799-811
    زمینه

    نگرش به خیانت و صمیمیت متغیرهایی هستند که می توانند نقشی پررنگ در گرایش به خیانت زناشویی در زوجین ایفا نمایند؛ اما آیا درمان راه حل مدار در کاهش نگرش به خیانت زناشویی و بهبود صمیمیت زناشویی افراد متاهل کمک می کند؟

    هدف

    پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان راه حل مدار بر نگرش به خیانت زناشویی و صمیمیت زناشویی افراد متاهل شهر بوشهر انجام گرفت.

    روش

    پژوهش حاضر از نوع طرح آزمایشی تک موردی از نوع خط پایه چندگانه بود. جامعه آماری پژوهش شامل زوج های مراجعه کننده به مرکز مشاوره مسیر زندگی در سال 1398 بود. 4 زوج (8 نفر) به روش نمونه گیری داوطلبانه - هدفمند انتخاب شدند. ابزارهای پژوهش عبارتند از: مقیاس نگرش به خیانت زناشویی واتلی (2006)، پرسشنامه صمیمیت زناشویی باگاروزی (2001) و 8 جلسه 90 دقیقه ای درمان راه حل مدار به شیوه استیو دی شازر (عزیزی و قاسمی، 1396). داده ها به روش ترسیم دیداری ، شاخص تغییر پایا و فرمول درصد بهبودی تحلیل شدند .

    یافته ها

    درمان راه حل مدار باعث کاهش متغیر نگرش به خیانت زناشویی با (23/22 درصد بهبودی) و اثر آن تا پایان دوره پیگیری دو ماهه حفظ شد (20/07 درصد بهبودی). درمان راه حل مدار توانست صمیمیت زناشویی زوج ها را نیز افزایش دهد (14/64درصد بهبودی) که اثر آن تا پایان دوره پیگیری ماندگار بود (12/61 درصد بهبودی). شاخص تغییر پایای آنها هم حاکی از معنی دار بودن این تغییرات بود (0/05 <p).

    نتیجه گیری

    نتایج تحلیل یافته های پژوهش نشان داد که درمان راه حل مدار در کاهش نگرش به خیانت زناشویی و افزایش صمیمیت زناشویی افراد متاهل موثر است .

    کلیدواژگان: درمان راه حل مدار، نگرش به خیانت زناشویی، صمیمیت زناشویی، افراد متاهل
|
  • MohammadAli Besharat*, Morteza Naghipour, Niloufar Farsijani Pages 667-676
    Background

    Theory of spiritual/religious perfectionism (Besharat, 2017, 2018, 2019) has introduced this type of perfectionism as one of the determinants of spritual health.

    Aims

    The present study has two main

    objectives

    examining the relationship between spiritual/religious perfectionism and indices of spiritual health including religious well-being and existential well-being; and investigating the relationship between spiritual/religious perfectionism and ego-strength.

    Method

    Method of the present descriptive study was correlational. Two hundred and forty seven volunteer students (115 males, 132 females) from the universities in Tehran participated in this study. All participants were asked to complete Spiritual/Religious Perfectionism Scale (SRPS), Spiritual Well-Being Scale (SWBS), and Ego-Strength Scale (ESS). Reults: The results revealed a significant positive association of spiritual/religious perfectionism with religious well-being, existantiel well-being, spiritual health, and ego-strength (p< 0.001).

    Conclusions

    It can be concluded that spiritual/religious perfectionism is one of the determinants of spiritual and personality health. The findings also may support a new dimension of perfectionism, i.e. spiritual/religious perfectionism.

    Keywords: Spiritual, religious perfectionism, religious well-being, existential well-being, spirituality, religion
  • Rohollah Rahimi*, Sodabeh Ershadimanesh Pages 677-690
    Background

    In the families of dual career couples, where both spouses have an income, the quantity and severity of marital conflicts are different from those of single-employed families. One of the effective factors in marital conflicts of this type of couples is cognitive components. The main issue in the present study was what are the life experiences of dual career couples of cognitive components affecting marital conflict?

    Aims

    The aim of this study was to discover the life experiences of dual career couples with marital conflicts from cognitive components affecting marital conflicts in the lifestyle of dual career couple.

    Method

    This study was conducted with qualitative approach and interpretive phenomenological method in Nourabad (Lorestan) in 2019. Research samples were selected by using 12 career couples with marital conflict (with couple acknowledgment to conflict and acquisition the score of 187 or higher on the MCQ questionnaire) reached the saturation level by purposeful sampling. The semi-structured interviews were used to collect data. Interviews were analyzed using the Dickelman, Allen, and Turner method, which is team-based and is common in interpretive phenomenology.

    Results

    Analyzing participantschr('39') experiences led to the identification of two main themes of cognitive negligence with sub-themes; Weakness in consciousness and pessimistic metaphors and cognitive vulnerabilities with sub-themes; Faulty beliefs, negative attitudes, and dysfunctional cognitive structures.

    Conclusions

    The results showed that cognitive components play an essential role in initiating and exacerbating marital conflicts between dual career couples. Knowing the characteristics and challenges of this type of lifestyle and managing its cognitive factors can be effective in reducing marital conflicts.

    Keywords: Living experiences, marital conflicts, cognitive components, dual career couples
  • Fatemeh Kamsari, Majid Ghadami*, Hosein Keshavarzafshar, Ghodsi Ahghar Pages 691-700
    Background

    Various studies have shown that Adlerian counseling and reality therapy are effective on psychological well-being, but do Adlerian counseling and reality therapy as a group affect psychological well-being, and which one is more effective?

    Aims

    The present study aimed to compares the effectiveness of group counseling with Adlerian therapy and reality therapy on psychological well-being in the first high school students in Tehran.

    Method

    The present study employed a control group pretest-posttest quasi-experimental design. The statistical population consisted of all female high school students in public schools in Tehran in the academic year 2019-2020. Using the Multi-stage cluster sampling method, 45 participants were selected and then randomly divided into three 15-individual groups. The first experimental group received ten 90-minute sessions of the Adlerian counseling training program retrieved from Salimi Bejestani (2010) and the second experimental group participated in ten 90-minute sessions of reality therapy counseling training program retrieved from Shafiabadi and Naseri (2019). The research instrument was the Psychological Well-Being Scale (Riff & Keynes, 1995). Research data were analyzed using ANCOVA and SPSS-22.

    Results

    The results showed that there is a significant difference between the first experimental (Adlerian group counseling) group, the second experimental (reality therapy) group, and the control group in terms of psychological well-being (P˃ 0.001).

    Conclusions

    Adlerian group counseling had a better and higher effect on psychological well-being than reality therapy. Adlerian  therapy leads people to cultivate social interest by emphasizing accurate lifestyle identification and focusing on identifying and correcting fundamental mistakes that disrupt interpersonal and interpersonal relationships. Therefore, Adlerian group counseling is an effective way to increase studentschr('39') psychological well-being. It is recommended that counselors of schools and psychotherapy centers use the Adlerian group counseling in the treatment of adolescentschr('39') problems.

    Keywords: Well-being, adlerian grouping counseling, reality therapy, students
  • Simin Ghasemi, Maryam Fatehizade*, Sayyed Ahmad Ahmadi, Ozra Etemadi, Azam Naghavi Pages 701-718
    Background

    Careful study of self-concept and function together and in different societies can lead to a deeper understanding of these concepts and how they change, However, so far the study of self-concept and function in the society of married women has been neglected in optimism, confusion, realism and devastation states.

    Aims

    The aim of this study was to investigate the self-concept and function of married women in optimism, confusion, realism and devastation states.

    Method

    This study was conducted with qualitative approach and phenomenological method. The study population of the present study included all married women in 2019 in Isfahan, 60 of whom were selected in four groups by purposive sampling from among those who had the highest score in the four states of the researcher-made illusion and disillusion questionnaire. Data were collected using semi-structured interviews and analyzed by thematic analysis.

    Results

    Findings included 8 main themes in self-concept and 8 main themes in function analysis which generally showed positive self-concept and optimal function in the spouse role in optimism state, negative self-concept and adverse function in devastation state, instability self-concept and dysfunction in confusion state, self-concept matched successes and failures, and function which consistent with motivation and goals in realism mode. 

    Conclusions

    The results showed that being in each of the four states has a decisive role in self-concept and function of married women.

    Keywords: Self-concept, optimism, confusion, realism, devastation
  • Mohsen Shokoohi Yekta, Sogand Ghasemzadeh*, Minoo Matbou Riahi Pages 719-727
    Background

    In recent years, the growing amount of public transport drivers’ aggression and anger has increased the road rage rate. Although various studies have been conducted on this issue, the impact of cognitive flexibility has not been investigated yet.

    Aims

    The aim of the present study was to examine the effectiveness of psycho-social skills training on bus drivers’ cognitive flexibility and aggression.

    Method

    This project started in 1390 and in several phases administered on drivers applying for bus driving company in Tehran This research was quasi-experimental with one group pretest posttest design and the sample group consisted of 70 Tehran bus drivers who were selected by using the convenience sampling method in 2019. The Shokoohi-Yekta Psycho-Social Skills Training Program (2015) was performed in 9 sessions each of which was 90 minutes. Buss and Perry Aggression Questionnaire (AQ) (1992) and Cognitive Flexibility Inventory (CFI) (2010) were used for data collection. The data were analyzed utilizing dependent t-tests.

    Results

    The findings of the present study showed that the training program significantly decreased the drivers’ aggression and increased their cognitive flexibility (P< 0/000).

    Conclusions

    The results demonstrated that the psycho-social skills training package can be broadly used to reduce bus drivers’ aggression and improve their cognitive flexibility.

    Keywords: Psycho-social training, aggression, cognitive flexibility, bus drivers
  • Mahdi Hamedi Khosrowshahi*, Mahin Aghdaei, Alireza Farsi Pages 729-740
    Background

    Physical activities are not sufficient to achieve successful performance in sports and other psychological-cognitive variables can improve the level of performance significantly. Recent studies have demonstrated that Augmented feedback has positive effects on learning and performance, but it is important to figure out the most effective and optimal solutions for this matter.

    Aims

    The aim of the study was to examine the effects of accurate and inaccurate (higher/lower) feedback on running economy indicators in untrained individuals.

    Method

    In this quasi-experimental study, twenty-four untrained men between 23-27 years of age were selected through convenience sampling from Shahid Beheshti University. Their maximum speed was measured by a running session test (Vmax Test). Then, they were divided into “duration” and “distance” groups, respectively. Participants in each group completed three running sessions with either accurate or inaccurate (higher/lower) duration or distance feedback. During the sessions, the perceived exertion of each participant was observed by the Borg scale (1982). Furthermore, cardiovascular measurements were recorded through the Gas analyzer system. Spss 22 software was used to analyze the data.

    Results

    The repeated measures ANOVA test has shown that ratings of perceived exertion,vo2 consumption and HR measures were significantly lower during inaccurate-lower feedback trials (P< 0/05). But there were not any significant differences in the dependent variables between duration and distance groups.

    Conclusions

    This study has demonstrated that running economy and perceived exertion in untrained men were affected by the provision of inaccurate duration and distance feedback. The study indicated that the Provision of inaccurate-lower duration or distance feedback could result in more economic running performance in untrained people.

    Keywords: Duration feedback, distance feedback, heart rate, vo2, ratings of perceived exertion
  • Fatemeh Nikpour*, Javad Khalatbari, Omid Rezaei, Farhad Jomehri Pages 741-751
    Background

    he experience of divorce affects the psychological well-being of women. Among the treatment approaches that can improve the psychological well-being of divorced women is schema therapy and treatment based on acceptance and commitment.

    Aims

    The purpose of this study was to explore the lived experiences of career couples from satisfaction and marital conflicts.

    Method

    The method of the present study is quasi-experimental with pre-test and post-test in three groups. The statistical population included all divorced women who referred to counseling and psychological counseling centers in Tehran in the second half of 2019 due to psychological consequences after divorce. In order to select the statistical sample using purposive sampling method, first 45 people were selected and then 15 people were randomly placed in the first experimental group, 15 people in the second experimental group and 15 people in the control group. The research instrument was Reef Psychological Well-Being Scale (1989). Data were analyzed using analysis of covariance and SPSS22 software.

    Results

    Statistical findings showed that both therapeutic approaches used were effective in increasing participantschr('39') psychological well-being (p< 0/05), but the difference between schema therapy and acceptance-commitment therapy at the level of 0.05 was not significant for psychological well-being.

    Conclusions

    Considering the effectiveness of schema therapy and treatment based on acceptance and commitment on psychological well-being and its subscales, it is suggested that counseling centers and family clinics for divorced women who are exposed to psychological consequences after divorce prioritize these two approaches. Use group counseling and psychotherapy

    Keywords: Schema therapy, acceptance, commitment therapy, psychological well-being, divorced women
  • Zinat Amiri, Hasan Mirzahoseini*, Esmaeil Saadipour, Majid Zargham Hajebi Pages 753-762
    Background

    Weakness in listening skill and abilities, with or without the characteristics of Auditory Processing Disorder, is one of the issues of children with ADHD, which could partially appear in listening, speaking, reading, writing and spelling words. This weakness could lead to anxiety, and negatively impact these childrenchr('39')s connections at home, and especially in the classroom. Not to mention, that this weakness could, also, project externally, and appear as rule-breaking and aggressive behaviors (Externalizing Behavior).

    Aims

    The aim of this study is to investigate the effectiveness of listening skills training on behavioral problems in children with attention-deficit/hyperactivity disorder together with Specific learning disorder.

    Method

    The research design was a pretest-posttest experiment with a control group. In order to conduct this research, 30 people from the statistical population of the study children with ADHD with together with Specific learning disorder in District 4 of Tehran) in the 98-99 academic year were selected by multi stage cluster method (simple random access). The children were, then, assigned to control and experiment groups. The instruments used in this study included the Achenbach inventory and the Learning Disabilities Questionnaire. The obtained data was analyzed by univariate analysis of covariance.

    Results

    The results showed, that listening skill tasks had a significant effect on reducing behavioral problems. The effect of listening skills training on behavioral problems was 45/5%.

    Conclusions

    Based on the findings of this study, cognitive rehabilitation and especially hearing skills training can be used as an effective method to reduce behavioral problems in children with ADHD and learning disabilities.

    Keywords: Listening skills tasks, hyperactivity disorder, behavioral problems, externalizing behavior problem
  • Seyed Berouz Hashemi Tonekaboni, Hassan Asadzadeh*, Abolghasem Isamorad, Somayeh Robatmili Pages 763-773
    Background

    Numerous studies have been conducted on motivational beliefs, behavioral activation and inhibition systems, and dark personality. But a study that has developed a model of motivational beliefs based on the system of activation and behavioral inhibition mediated by dark personality in students has been neglected.

    Aims

    The aim of this study was to model motivational beliefs based on the system of activation and behavioral inhibition mediated by dark personality in students.

    Method

    The present study was descriptive and of correlation and structural equations. The statistical population of the study included all humanities students of the doctoral program of Islamic Azad University, science and research branch of Tehran in the academic year 1398-99, numbering 1621 people, of whom 770 people were selected by available sampling method as a sample. The motivational beliefs questionnaire of Pintrich & et al. (1991), Carver & White (1994) behavioral activation and inhibition system, and Johnson & Webster (2010) dark personality questionnaire were used to collect the required data. Data were analyzed using structural equation statistical method at a significance level of 0.05 and Spss22 and Pls3 software.

    Results

    The findings showed that the behavioral inhibition system had a negative and significant effect on motivational beliefs with the mediating role of dark personality (P= 6/754, β= -0/100). Also, behavioral activation system also had a positive and significant effect on motivational beliefs with the mediating role of dark personality (P= 0/660, β= 0/122).

    Conclusions

    According to the research findings, it can be concluded that the modeling of motivational beliefs based on the system of activation and behavioral inhibition mediated by dark personality is statistically significant and the model has the necessary validity.

    Keywords: Motivational beliefs, behavioral activation system, behavioral inhibition system, dark personality, students
  • Turan Khorsandpour, Simindokht Rezakhani*, Hassanpasha Sharifi Pages 775-786
    Background

    "Critical thinking" is a process used to interpret and evaluate information and experiences. But the main question is, can critical thinking mediate between irrational beliefs and personality traits and self-esteem?

    Aims

    To provide a model for predicting irrational beliefs based on personality traits and self-esteem in students with the role of mediating critical thinking.

    Method

    The present study was a descriptive study of correlation and structural equations and the Statistical population of 20984 thousand male and female students of Islamic Azad University, Science and Research Branch of Tehran in the first semester of the 1397-98 academic year. The sample size was estimated to be 375 people who were randomly selected from multi-stage classes to the questionnaires of irrational beliefs Khorsandpour, Rezakhani and Sharifi (1399), personality traits of Neo McCurry and Costa (2004), self-esteem Rosenberg (1965) and Ritex (2003). They replied. The results were analyzed by correlation coefficients and path analysis using SPSS and AMOS software.

    Results

    The results showed that among personality traits, neuroticism in a positive way and openness to experience and conscientiousness in a negative way can predict irrational beliefs. Self-esteem and critical thinking also negatively predict irrational beliefs. Findings suggest that critical thinking can negatively correlate the relationship between openness to experience and conscientiousness with irrational beliefs; and positively mediate the relationship between neuroticism and irrational beliefs. Critical thinking can also negatively mediate the relationship between self-esteem and irrational beliefs. Overall, the results showed that personality traits, self-esteem and critical thinking can explain 36% of the variance of irrational beliefs (P< 0/05).

    Conclusions

    Critical thinking can play a mediating role between irrational beliefs with personality traits and self-esteem in students. Among the achievements of this study can be encouraging therapists to create solutions to change the cognition, thoughts, actions, emotions and personality dimensions of students as a young and educated segment of society.

    Keywords: Irrational beliefs, personality traits, self-esteem, critical thinking
  • Nasrollah Veisiy, Aliakbar Arjmandnia*, Samira Vakili, Masoud Gholamali Lavasani Pages 787-798
    Background

    Adaptive behaviors, low academic performance and behavioral problems cause problems in the lives of children and their parents. The problem is that the effectiveness of emotional self-regulation and Barkleychr('39')s parenting strategies on various variables has been confirmed, but the effect of these two on social competence, academic performance and behavioral problems in students with learning disabilities has been comorbidity with attention deficit / hyperactivity disorder.

    Aims

    To compare the effectiveness of training Emotional Self-Regulation Strategies and Barkleychr('39')s Parenting on Improving Social Competence, Academic Performance and Reducing Behavioral Problems of Students with Learning Disabilities with comorbidity Attention Deficit / Hyperactivity Disorder.

    Method

    The present research method is quasi-experimental pretest, posttest design with two groups experiment. The statistical population included all students in the fourth, fifth and sixth grades of state centers for learning disabilities in District 4 Education of Tehran in the academic year of 1398-99. 30 students and 15 parents were selected as the sample by available sampling method and randomly divided into two experimental groups And a group of control (15 people in each group). Research instruments include: Connerss Child behavior Degree Scale- Teacher Form (1990), Zhou & Jei Scale (2012), Learning Disability Assessment Scale - Second Edition McCarney & Arthaud ​​(2007), Experience-Based Child Behavior Checklist Achenbach & Rescola (2001) 8 sessions 60-Minute Emotion Regulation Training Program (Allen, 2009) and Barkleychr('39')s Parenting (2013). Data analysis using univariate analysis of variance and By spss.24 software was performed.

    Results

    Barkleychr('39')s parenting education program had an effect on social competence (p< 0.0001) and behavioral problems (p< 0.001) and emotion self-regulatory strategies on academic performance (p< 0.001).

    Conclusions

    Barkleychr('39')s Parenting Education and Emotional Self-Regulation Strategies can be used as effective methods to improve social competence and academic performance and reduce behavioral problems in children with Learning Disabilities with comorbidity Attention Deficit Hyperactivity Disorder.

    Keywords: Emotional self-regulation strategies, barkley's parenting, social competence, behavioral problems, learning disabilities, attention deficit, hyperactivity disorder
  • Nabi Fatahi, Soltanali Kazemi*, Hossein Bagholi, Maryam Kouroshnia Pages 795-803
    Background

    Numerous studies have examined the effectiveness of cognitive-behavioral therapy and mindfulness-based stress reduction on emotion regulation strategies. But there is a research gap between comparing the effectiveness of the two classic cognitive-behavioral therapies (CBT) and reducing mindfulness-based stress (MBSR) on emotion regulation strategies for patients with type 2 diabetes.

    Aims

    Comparison of the effectiveness of two classical cognitive-behavioral therapies and mindfulness-based stress reduction therapy was based on the strategies for regulating emotion in patients with type 2 diabetes in Shiraz.

    Method

    The research was pre-test-post-test with control group. The statistical population included all type 2 diabetic patients present in Shiraz medical and hospital centers in 2018. Thirty-six diabetic patients were selected by simple random sampling and randomly assigned to three 12-person groups (two experimental groups and one contrast group). Research tools of Garnefskychr('39')s Cognitive Emotion Regulation Questionnaire, Craig and Spinhaon (2001), Mindfulness-Based Stress Reduction Therapy Meetings (Mouse et al., 2015) and Behavioral Cognitive Behavioral Therapy (Moloudi and Fattahi, 2011; quoted by Samadzadeh et al., 1397). ). Data analysis was performed using multivariate analysis of covariance.

    Results

    Two cognitive-behavioral therapies of classical behavior and mindfulness-based stress reduction therapy had a significant effect on patientschr('39') emotion regulation strategies (P< 0/001). There was no significant difference between the two treatments in terms of the effect on emotion regulation strategies (P< 0/001).

    Conclusions

    Patients who participated in cognitive-behavioral therapy sessions and mindfulness-based stress reduction therapy experienced more positive and less negative emotion regulation strategies.

    Keywords: Classical cognitive behavioral therapy, mindfulness-based stress reduction, emotion regulation strategies, patients with type 2 diabetes
  • Afshin Ahramiyan, Mansour Sodani*, Maryam Gholamzadeh Jofreh Pages 799-811
    Background

    Attitudes toward infidelity and intimacy are variables that can play a significant role in the tendency to marital infidelity in couples. But does solution-focused therapy help reducing attitudes toward marital infidelity and improving the marital intimacy of married people?

    Aims

    The aim of this study was to investigate the effectiveness of Solution-Focused Therapy on attitudes toward marital infidelity and marital intimacy of married people in Bushehr.

    Method

    The present study was single case experimental design of multiple baseline. The statistical population of the study included couples referring to the Masire Zendeghi Counseling Center in 2019. 4 couples (8 people) were selected by voluntary – purpose sampling. Research tools include: Whatley (2006) Attitudes Toward Infidelity Scale, Bagarozzi (2001) Marital Intimacy Questionnaire and 8 sessions of 90-minute solution-focused therapy by Steve de Shazer method (Azizi & Ghasemi, 2017). Data were analyzed by visual mapping, reliable change index and improvement rate formula.

    Results

    Solution-Focused Therapy reduced the variable of attitudes toward marital infidelity (%23/22 improvement) and its effect was maintained until the end of the two-month follow-up period (%20/07 improvement). Solution-Focused Therapy could increase the marital intimacy of couples (%14/64 improvement), the effect of which was maintained until the end of the follow-up period (%12/61 improvement). Their change in reliable index also showed that these changes were significant
    (P< 0/05).

    Conclusions

    The results of analysis of research data revealed that solution- Focused Therapy is effective in reducing attitudes toward marital infidelity and increasing marital intimacy of married people

    Keywords: Solution-focused therapy, attitudes toward marital infidelity, marital intimacy, married people