فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی مازندران
پیاپی 199 (امرداد 1400)

  • تاریخ انتشار: 1400/05/31
  • تعداد عناوین: 20
|
  • فرزانه وزیری، محسن نبی میبدی، امیرحسین وطن دوست* صفحات 1-11
    سابقه و هدف

    آسکوربیک اسید یکی از مهم ترین مواد آنتی اکسیدان می باشد که کمبود آن ریسک فاکتوری برای بیماری های پریودنتال است. مطالعه حاضر با هدف بررسی اثر استفاده از خمیر دندان آتروستاتین 2 درصد همراه با آسکوربیک اسید برای بهبود پارامترهای کلینیکی پریودنتال، در بیماران پریودنتیت مزمن انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه کارآزمایی بالینی، بر روی 72 بیمار مبتلا به پریودنتیت مزمن متوسط و شدید مراجعه کننده به بخش پریودنتولوژی دانشکده دندانپزشکی یزد صورت گرفت. بیماران به صورت تصادفی به 4 گروه 18 نفری تقسیم شدند. گروه 1) گروه کنترل که بعد از SRP تنها خمیر دندان حاوی فلوراید 2/0 درصد مصرف کردند. گروه 2) پس از SRP، خمیر دندان حاوی فلوراید2/0 درصد+ آتروستاتین 2 درصد مصرف کردند.گروه 3) بعد از SRP، خمیر دندان حاوی فلوراید 2/0 درصد همراه با قرص جویدنی آسکوربیک اسید با دوز 250 میلی گرم مصرف کردند. گروه 4) پس از SRP خمیر دندان حاوی فلوراید2/0 درصد+ آتروستاتین 2 درصد و قرص جویدنی آسکوربیک اسید با دوز 250 میلی گرم مصرف کردند. پارامترهای پریودنتالی PD، CAL، BOP و MGI در ابتدا و پس از یک ماه بعد از درمان اندازه گیری شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS17 و آزمون های آماری Chi-square، ANOVA و Tukey تحلیل شد.

    یافته ها: 

    بعد از یک ماه کاهش پارامترهای CAL (0001/0=P) و MGI (029/0=P) معنی داری بود. در گروه 2 و 4 کاهش CAL نسبت به گروه کنترل به طور معنی داری بیش تر بوده (0001/0=P) و در مقایسه گروه های مورد باهم تفاوت گروه 3 و 4 معنادار بود (0001/0=P). در گروه3 کاهش MGI نسبت به گروه کنترل بیش تر و از لحاظ آماری معنی داری بود (05/0>P).

    استنتاج

    درمان SRP همراه با خمیر دندان آتروستاتین 2 درصد و آسکوربیک اسید در بهبود پارامترهای پریودنتال موثرتر از SRP به تنهایی می باشد.

    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، آتروستاتین، آسکوربیک اسید، خمیر دندان ها
  • رویا ملک زاده، کیوان حیدری، محمود موسی زاده، تورج اسدی* صفحات 12-19
    سابقه و هدف

    محافظت از کارکنان درمان به عنوان خط مقدم مقابله با ویروس کرونا بسیار حایر اهمیت است. این مطالعه با هدف بررسی بروز عفونت کووید19 در کارکنان بیمارستانی و ارتباط آن با دریافت واکسن آنفلوانزای فصلی در سال 1399 انجام شد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه توصیفی-تحلیلی بر روی4446 نفر از کارکنان بیمارستان های دولتی استان مازندران انجام شد. حجم نمونه با فرمول کوکران محاسبه و روش نمونه گیری تصادفی ساده مورد استفاده قرار گرفت. اطلاعات دموگرافیک و درمانی مورد نیاز مطالعه با استفاده از پرسشنامه الکترونیکی جمع آوری شد. داده ها با آمار توصیفی و آزمون کای اسکویر و یا آزمون دقیق فیشر با استفاده از نرم افراز 21 SPSS تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    در مطالعه حاضر از 4446 داوطلب مورد بررسی، 1388 نفر (21/31 درصد) مبتلا به کووید19 و 3058 نفر (79/68 درصد) نیز سابقه ابتلا به کووید 19 نداشتند. در مبتلایان به کووید19 و افراد سالم به ترتیب 384 نفر (66/27 درصد) و 761 نفر (88/24 درصد) مرد بودند. دریافت واکسن در کل داوطلبان مطالعه به تفکیک عفونت کووید19 نشان داد که واکسیناسیون در افراد مبتلا کم تر از افراد غیرمبتلا بوده است و این اختلاف در افرادی که یک سال قبل واکسینه شدند معنی دار نبود (07/0=P).

    استنتاج

    طبق نتایج مطالعه حاضر دریافت واکسن آنفلوانزا نقش محافظتی در برابر ابتلا به کووید19 ندارد. طبق مشاهدات ما مصرف واکسن آنفلوانزا با شدت بیماری رابطه نداشته و نمی توان بر اساس وضعیت واکسیناسیون آنفلوانزای بیماران درباره پیش آگهی کووید19در آن ها اظهار نظر کرد.

    کلیدواژگان: واکسن آنفلوانزا، کووید 19، آنفلوانزا، بیمارستان
  • غلامعلی گدازنده، هادی مجیدی، الهام السادات بنی مصطفوی، فرناز گدازنده* صفحات 20-26
    سابقه و هدف

    با توجه به اهمیت درگیری ریه در بیماران مبتلا به کرونا و نقشی که سی تی اسکن در تشخیص و انتخاب درمان بیماران دارد، این مطالعه با حجم نمونه بزرگ بر روی نتایج سی تی اسکن ریه بیماران مبتلا به کووید-19 انجام شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی مقطعی بر روی نتایج سی تی اسکن تمامی بیماران مشکوک، محتمل و قطعی کووید-19 که در اسفند 98 و فروردین 99 به بیمارستان شفای ساری مراجعه کرده بودند، انجام شد. دستگاه سی تی اسکن، زیمنس 16 اسلایس سری Emotion بود. سی تی اسکن به شیوه HRCT و فقط در مقاطع اگزیال و بدون استفاده از ماده حاجب و با مقاطع به ضخامت 2 میلی متر انجام شد. اطلاعات مورد نیاز ازجمله اطلاعات دموگرافیک نظیر سن، جنسیت، نتایج HRCT توسط رادیولوژیست از روی سیستم PACS جمع آوری و آنالیز شد.

    یافته ها: 

    از 3132 مورد سی تی اسکن انجام شده، 1883 نفر (1/60 درصد) یافته مثبتی نداشتند. از بین افراد با درگیری ریه 1138 نفر (4/36 درصد) علایم Highly suggestive و 111 نفر (5/3 درصد) علایم Inconsistent داشتند. توزیع درگیری در 9/79 درصد دوطرفه، 3/53 درصد پریفرال و 6/87 درصد منتشر و از نظر مورفولوژی در 9/64 درصد تکه ایی (patchy) بود. یافته گرند گلاس (Ground glass) در 7/96 درصد موارد با یافته مثبت وجود داشت و پلورال افیوژن نیز در 4/6 درصد موارد مشاهده شد. بیش ترین درگیری در لوب راست تحتانی (82 درصد) بود. 697 نفر از افراد با یافته مثبت درگیری کم تر از 25 درصد داشتند.

    استنتاج

    نتایج نشان داد گرند گلاس شایع ترین یافته سی تی اسکن در بیماران کووید-19 بوده و درگیری های ریه بیش تر دو طرفه و در مناطق تحتانی ریه است.

    کلیدواژگان: سی تی اسکن، کووید 19، درگیری ریه
  • زهرا ولیدآبادی*، مهرنوش اقدسی، فاطمه تاکی، نادره معماریان صفحات 27-41
    سابقه و هدف

    بیماری همه گیر کووید-19 علاوه بر نگرانی های سلامت همگانی، اختلالات روانشناختی همچون اضطراب، ترس، افسردگی، انگ و... را نیز موجب گردیده است. مطالعه حاضر به بررسی میزان استرس ادراک شده افراد در اپیدمی کووید-19، چگونگی کاهش این استرس و همچنین به راهبردهای مقابله ای و میزانی که هریک در کاهش استرس موفق بوده اند، پرداخته است.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه ترکیبی(کمی-کیفی) به شیوه آنلاین بر روی 246 نفر از مردم ایران در گروه سنی 65-15 سال انجام شد. در بخش کمی، میزان استرس ادراک شده و در بخش کیفی، راهبردهای مقابله ای افراد از طریق سوالات بازپاسخ مورد بررسی قرار گرفت. داده های کمی توسط نرم افزار STATA و داده های کیفی از طریق تحلیل محتوا مورد آنالیز قرار گرفتند.

    یافته ها:

     میزان استرس ادراک شده در کل نمونه مورد بررسی در سطح متوسط می باشد (56/4±56/19). مطابق با نتایج تحلیل کیفی راهبردهای مقابله ای شامل 2 درونمایه مقابله عمومی و مقابله مذهبی- معنوی بودند. 67 درصد از نمونه ها اذعان کردند که از مقابله معنوی در شرایط استرس اپیدمی کرونا استفاده کرده اند. میانگین میزانی که هریک از راهکارهای بکار گرفته شده به کاهش استرس پاسخ دهندگان کمک می کرد، در مقیاسی از 1 تا 10 در مقابله عمومی (61/2± 94/5) و مقابله معنوی (19/3±06/5) برآورد شد، این تفاوت از نظر آماری معنی دار می باشد (05/0< P). (paired t-test;).

    استنتاج

    درک راهبردهای مقابله ای افراد در بازه سنی گوناگون در هر دو جنس و آگاهی از آن ها جهت بکارگیری کارآمد از استراتژی های مفید در برنامه های سلامت روان عمومی نه تنها در همه گیری کووید-19 بلکه برای همه گیری های آینده نیز به سیاست گذاران کمک می کند.

    کلیدواژگان: استرس، مقابله، معنویت، همه گیری، کووید-19
  • امیرسجاد جعفری، مهدی راسخ*، امیرمسعود جعفری نوزاد، سحر اسدالهی زوج، داریوش سعادتی، فائزه فقیهی، زکیه تلمادره ای، اسدالله حسینی چگنی، منیژه روحنواز صفحات 42-52
    سابقه و هدف

    آلودگی با کوکسیلا بورنتی (عامل بیماری تب کیو) یک مشکل بهداشت عمومی و یک بیماری مشترک بین انسان و دام با شیوع جهانی است. اهمیت بیماری های زیونوز و تاثیر آن ها بر سلامت افراد جامعه، غیرقابل انکار است. هدف مطالعه حاضر بررسی شیوع باکتری کوکسیلا بورنتی در کنه های سخت جدا شده از دام های مناطق مختلف خراسان جنوبی است.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه مقطعی، در 5 شهرستان استان خراسان جنوبی در تابستان 1398 نمونه برداری از دام های گاو، گوسفند، شتر و بز صورت گرفت. جنس و گونه کنه های سخت پس از جداسازی از دام ها، مورد شناسایی قرار گرفت. تکنیک Nested-PCR برای شناسایی ژنوم باکتریایی استفاده شد.

    یافته ها: 

    2 جنس و 6گونه شامل ریپیسفالوس سانگویینوس (3/41 درصد)، هیالوما دتریتیوم (8٫9 درصد)، هیالوما مارژیناتوم (2/2 درصد)، هیالوما آناتولیکوم (3/3 درصد)، هیالوما آسیاتیکوم (9/0 درصد)، هیالوما درومداری (5/33 درصد) و سایر هیالوماها (7/3 درصد) شناسایی شد. 11 عدد (1/4 درصد) نمف هیالوما و 3 عدد (1/1 درصد) نمف ریپیسفالوس نیز در نمونه ها شناسایی شدند. در مطالعه حاضر هیچ نمونه کنه ای آلوده به کوکسیلا بورنتی در استان خراسان جنوبی مشاهده نشد.

    استنتاج

    نتایج مطالعه انجام شده نشان می دهد که درحال حاضر، استان خراسان جنوبی از نظر وجود کانون های اپیدمیک و اندمیک باکتری کوکسیلابورنتی در کنه ها پاک است.

    کلیدواژگان: کوکسیلا بورنتی، زئونوتیک، کنه های سخت، تب کیو، خراسان جنوبی
  • میلاد باقری، عباس خدابخشی، غلامرضا مبینی، میترا باقری، مجید ولیدی، علی احمدی، مرضیه فرهادخانی، سارا همتی، فاضل محمدی مقدم* صفحات 53-65
    سابقه و هدف

    بیوآیروسل ای باکتریایی و قارچی نقش مهمی در جو دارند و تاثیرات قابل توجهی بر سلامت انسان می‏گذارند. در این مطالعه غلظت بیوآیروسل‏ها در هوای آزاد در طول دو فصل گرم و سرد در سال 1398 در سه نقطه متفاوت از شهر شهرکرد اندازه گیری شد. همچنین، تاثیر پارامترهای هواشناسی مانند دما، رطوبت نسبی، شدت تابش اشعه UV، سرعت و جهت باد بر بیوآیروسل ها بررسی شد.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه از نوع توصیفی- تحلیلی می باشد. نمونه برداری از بیوآیروسل ها با استفاده از نمونه بردار تک مرحله ای آندرسون با دبی 3/28 لیتر بر دقیقه و به مدت 5 دقیقه بر روی محیط کشت سابرود دکستروز آگار (SDA) و تریپتیک سوی آگار (TSA) به ترتیب برای بیوآیروسل‏های باکتریایی و قارچی انجام شد.

    یافته ها:

     نتایج این مطالعه نشان داد که غلظت بیوآیروسل های قارچی در فصل گرم و سرد نسبت به بیوآیروسل‏های باکتریایی بیش تر بود. جنس غالب باکتری ها در هر دو فصل‏گرم و سرد به‏ترتیب شامل میکروکوکوس لوتیوس (35/21 درصد)، سودوموناس آیروژینوزا (68/12 درصد)، باسیلوس سوبتیلیس (14/10 درصد) و استافیلوکوکوس اوریوس (93/9 درصد) و جنس غالب قارچ ها کلادوسپوریوم (41 درصد)، آلترناریا (16 درصد) و آسپرژیلوس (11 درصد) بود. بر اساس نتایج آنالیز همبستگی در فصل گرم بین جهت باد و رطوبت نسبی با غلظت بیوآیروسل ها همبستگی مثبت و معنی‏دار و بین دما، سرعت باد و تابش UV همبستگی منفی و معنی دار وجود دارد.

    استنتاج

    گونه های غالب بیوآیروسل های شناسایی شده در این مطالعه جزو عوامل بیماری زای فرصت طلب و آلرژن بودند که قادر به تهدید سلامت عمومی هستند، بنابراین پایش غلظت بیوآیروسل های هوابرد برای ارزیابی اثرات سلامتی آلودگی هوای آزاد در شهرها امری حیاتی است.

    کلیدواژگان: بیوآئروسل، باکتری های هوابرد، قارچ های هوابرد، شهرکرد
  • حمید کاریاب، یعقوب حاجی زاده، سید علیرضا بابایی* صفحات 66-80
    سابقه و هدف

    ذرات معلق هوابرد یکی از مهم ترین مسیرهای مواجهه انسان با انواع آلودگی های محیطی به ویژه فلزات سنگین است. هدف از این مطالعه ارزیابی خطر سرطان زایی و غیرسرطان زایی کادمیوم در گرد و غبار خشک اتمسفری در شهر قزوین بود.

    مواد و روش ها:

     برای نمونه برداری ذرات خشک راسب شونده اتمسفری از تله شیشه ای استفاده شد. جهت تعیین غلظت فلز کادمیوم، نمونه ها پس از آماده سازی به دستگاه ICP-OES تزریق شدند. با توجه به نتایج به دست آمده خطر سرطان زایی و غیرسرطان زایی ناشی از کادمیوم در گروه های سنی کودکان و بزرگسالان محاسبه شد.

    یافته ها: 

    میانگین غلظت کادمیوم در گرد و غبار اتمسفری شهر قزوین 0164/0 میلی گرم در کیلوگرم بود. خطر تجمعی غیرسرطانزایی (HI) در همه مسیرهای مواجهه برای کودکان و بزرگسالان به ترتیب 4- 10×31/2 و 4- 10×94/1 به دست آمد. همچنین مقدار خطر تجمعی سرطان زایی (TCR) در کودکان 9- 10×72/4 و در بزرگسالان 9- 10×21/9 محاسبه شد.

    استنتاج

    میزان خطر سرطان زایی و غیرسرطان زایی ناشی از وجود کادمیوم در گرد و غبار خشک اتمسفری و مواجهه در کودکان و بزرگسالان کم تر از حدود مجاز قابل قبول بود. با این حال به دلیل آلودگی روز افزون هوا در آینده، ممکن است کادمیوم منجر به ایجاد اثرات زیانبار بر سلامت شهروندان شود.

    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ارزیابی ریسک، ذرات اتمسفری، فلزات سنگین
  • مسعود شایسته آذر، شادی شایسته آذر*، حسین آزاده، محمدحسین کریمی نسب، محمد خادملو، سید اسماعیل شفیعی صفحات 81-88
    سابقه و هدف

    استیوپروز یک بیماری اسکلتی عمومی است که با کاهش توده استخوانی در طی سال ها، شکستگی های استخوانی، کاهش مقاومت استخوان و در نتیجه افزایش شکنندگی استخوان و استعداد شکستگی توصیف می شود. متاسفانه تاکنون اثرات هورمون کلسیتونین بر استیوپروز در کشور ما مورد توجه قرار نگرفته است. هدف از این مطالعه، بررسی ارتباط بین سطح سرمی کلسی تونین با استیوپروزیس در خانم های 40 تا 70 سال در بیمارستان امام خمینی ساری می باشد.

    مواد و روش ها:

     این پژوهش مطالعه ای مقطعی بوده است که با هدف بررسی ارتباط بین سطح سرمی کلسی تونین با استیوپروز در خانم های 40 تا 70 ساله، به صورت سرشماری، مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) ساری/ کلینیک ارتوپدی در طی سال 1398 صورت گرفت. تعداد 29 خانم با سن 40 تا 70 ساله مبتلا به استیوپروز که بر مبنای انجام آزمایش تراکم سنجی استخوان (دنسیتومتری) و اخذ رضایت وارد مطالعه شدند. بیماران طبق تعریف به سه گروه طبیعی، استیوپنیک و استیوپروز تقسیم شدند و میانگین سطح سرمی کلسیم، فسفر و کلسی تونین در این بیماران اندازه گیری شد. اطلاعات توسط نرم افزار SPSS ورژن 23 مورد تجزیه تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    تعداد 29 بیمار شامل 8 بیمار طبیعی، 10 بیمار استیوپنیک و 11 بیمار استیوپروتیک وارد مطالعه شدند. میانگین سطح سرمی کلسی تونین در سه گروه طبیعی، استیوپنیک و استیوپروتیک به ترتیب 58/1 ± 43/0، 04/2 ± 64/0 و 59/3 ± 08/1 اندازه گیری شد. ارتباط معنی داری بین سطح سرمی کلسیم، فسفر و کلسی تونین با استوپروزیس یافت نشد (05/0> P).

    استنتاج

    در بررسی نتایج نشان داده شد که ارتباطی بین سطح سرمی کلسیم و فسفر در بین سه گروه بیماران وجود ندارد که بدان معنی است بدن حتی با وجود استیوپروز شدید هم سطح سرمی این املاح را در حد طبیعی نگه می دارد و با انجام آزمایشات تعیین سطح سرمی کلسیم و فسفر نمی توان در مورد وضعیت دانسیته استخوانی به هیچ وجه اظهار نظر کرد.

    کلیدواژگان: استئوپروز، کلسیتونین، تشخیص، پیشگیری
  • علیرضا خرمی مقدم* صفحات 89-97
    سابقه و هدف

    کیفیت غیرخطی بودن EEG مانند سایر سیگنال های بی نظم را می توان با مقداری کمی نمود. بعضی از این مقادیر مانند نمای لیاپانف (Lyapunov) در بررسی واگرایی مسیر سیگنال و برخی از این کمی کننده ها نیاز به بازسازی مسیر سیگنال دارند و برخی دیگر ندارند. اما همه این کمی کننده ها برای تعیین کمیت پیچیدگی سیگنال به سیگنال های طولانی نیاز دارند.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه ما یک رویکرد جدید برای بررسی پیچیدگی سیگنال آشفته در کوتاه مدت و استفاده از این روش برای بررسی پیچیدگی EEG ارایه خواهیم نمود. این روش، مبتنی بر مدل سازی سیگنال و مقایسه این مدل با سیگنال واقعی است. اهمیت این روش توانایی آن در تخمین پیچیدگی سیگنال کوتاه مدت به ویژه در سیگنال هایی است که پویایی آن ها به سرعت تغییر می کند.

    یافته ها: 

    برای بررسی کمی میزان مناسب بودن روش ارایه شده، این روش بر روی یک سیگنال EEG محاسبه شد و همچنین مقادیر نمای لیاپانف با دو روش Wolf و Rosenstein محاسبه شد و میزان همبستگی مقدار به دست آمده از روش ارایه شده و دو نمای لیاپانف محاسبه گردید که مشابهت این مقدار با مقایسه با روش Wolf برابر با 90 درصد و با مقایسه با روش Rosenstein برابر با 83 درصد بود.

    استنتاج

    روش ارایه شده می تواند پیچیدگی سیگنال ها را در دوره های کوتاه مدت تخمین بزند. این ویژگی کمی کننده که برای سیگنال های کوتاه مدت کاربرد دارد این ویژگی را برای بررسی تغییرات سریع و بررسی زمانی این تغییر قابل استفاده می کند. این کمی ساز همچنین می تواند در بررسی سیگنال های آشوب گون دیگر نیز مورد استفاده قرار گیرد.

    کلیدواژگان: آشوب، کمی ساز، شبکه عصبی، EEG
  • عبدالمجید قلی نتاج، علی روان بد، معصومه باقری نسامی، زهرا مردانشاهی* صفحات 98-106
    سابقه و هدف

    یکی از مباحث مطرح و مهم در اخلاق پزشکی، اخلاق حرفه ای است. مطالعه حاضر با هدف ارزیابی اخلاق حرفه ای کارورزان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در محیط بالینی از دیدگاه اساتید، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بر روی 161 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده پزشکی در سال تحصیلی 99-98 انجام شد. انتخاب نمونه ها با استفاده از روش سرشماری انجام گرفت، و جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه‎ محقق ساخته 25 آیتمی ارزیابی اخلاق حرفه ای کارورزان استفاده گردید. تحلیل اطلاعات با استفاده از آمار توصیفی (فراوانی، درصد، میانگین و انحراف معیار) و تحلیلی (آزمون های تی تست، ضریب همبستگی پیرسون و ANOVA) انجام شد.

    یافته ها: 

    از مجموع 161 نفر از اعضای هییت علمی دانشکده پزشکی شرکت کننده در مطالعه حاضر، 5/66 درصد مرد و 8/93 درصد متاهل بودند. میزان اخلاق حرفه ای اکثر کارورزان پزشکی از دیدگاه اساتید، با میانگین و انحراف معیار 74/9±71/86 ، در سطح خوب بود. اخلاق حرفه ای اکثر کارورزان (06/49 درصد) در سطح خوب بود. بین نمره ارزیابی شده اخلاق حرفه ای کارورزان توسط اساتید با متغیرهایی نظیر سن، جنس، وضعیت تاهل و سابقه کار اساتید ارتباط معناداری وجود نداشت (05/0<P). همچنین، بالاترین نمره اخلاق حرفه ای کارورزان پزشکی داده شده توسط اساتید گروه گوش، حلق و بینی (65/5 ± 114) و کم ترین نمره توسط اساتید گروه طب اورژانس (27/4±57/78) بود (05/0>P).

    استنتاج

    اخلاق حرفه ای اکثر کارورزان پزشکی در سطح خوب بود. همچنین، اساتید مرد و متاهل نظرات مطلوب تری را نسبت به اخلاق حرفه ای کارورزان پزشکی داشتند.

    کلیدواژگان: اخلاق حرفه ای، اخلاق، کارورزان پزشکی
  • محمدعلی ززولی، فتح الله غلامی بروجنی، اسماعیل بابانژاد، سهیلا امیری حسینی* صفحات 107-120
    سابقه و هدف

    مالاشیت گرین یکی از رنگ های پرکاربرد در صنایع مختلف، آبزی پروری و قارچ کش هاست. باقیمانده آن اثرات سویی بر سلامت محیط و انسان دارد. بنابراین حذف آن ها از پساب قبل از تخلیه به محیط زیست ضروری است. با توجه به مطالعات انجام شده در حذف باقیمانده از محیط آبی، هدف این مطالعه بررسی کارایی فرایند فتوکاتالیستی با استفاده از نانوکامپوزیت هالوسیت- دی اکسید تیتانیوم در حذف مالاشیت گرین از محلول های آبی و تاثیر پارامترهای مختلف بر کارایی فرایند می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه تجربی در مقیاس آزمایشگاهی در یک سیستم ناپیوسته انجام شد. در این فرایند از یک عدد لامپ 15 وات (UV-C) با قطر 26 میلی متر، طول 45 سانتی متر و نانوکامپوزیت (هالوسیت- دی اکسید تیتانیوم) استفاده شد. تاثیر متغیرهای زمان، تماس، دوز نانوکامپوزیت، غلظت رنگ و pH واکنش برکارایی حذف بررسی شد. مشخصات نانوکامپوزیت سنتز شده با استفاده از روش سل- ژل توسط تکنیک های XRD و SEM تعیین شد. غلظت مالاشیت گرین با استفاده از دستگاه اسپکتروفتومتر UV-VIS در طول موج 619 نانومتر ارزیابی شد.

    یافته ها: 

    نتایج نشان داد، بهترین راندمان حذف فتوکاتالیستی رنگ با نانوکامپوزیت هالوسیت- دی اکسید تیتانیوم در غلظت 3 میلی گرم در لیتر، 10pH=، زمان تماس90 دقیقه، دوز نانوکامپوزیت 1/0 گرم در لیتر با راندمان 29/91 درصد بود.

    استنتاج

    این مطالعه نشان داد که فرایند فتوکاتالیستی با استفاده از نانوکامپوزیت (هالوسیت- دی اکسید تیتانیوم) در تجزیه و حذف رنگ مالاشیت گرین کارآمد می باشد.

    کلیدواژگان: مالاشیت گرین، تجزیه فتوکاتالیستی، هالوسیت، دی اکسید تیتانیوم، نانوکامپوزیت، تصفیه فاضلاب
  • رویا ناصح، شیوا جعفریان، مریم مرتضوی، فرنوش فلاح زاده* صفحات 121-130
    سابقه و هدف

    دباندینگ براکت در طول درمان ارتودنسی یک مشکل اساسی است. این مطالعه با هدف، بررسی استحکام باند برشی (SBS) و شاخص اثر چسبندگی (ARI) دو نوع باندینگ (اشورپلاس (تقویت کننده باند) و کنترل)، انجام پذیرفت.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه آزمایشگاهی، 90 پرمولر به دو گروه تقسیم شدند. در یک گروه براکت ها توسط ترانس باند XT و در گروه دیگر توسط اشورپلاس باند شدند. بعد از aging و ترموسایکلینگ، SBS با دستگاه تست یونیورسال و میزان ARI با استریومیکروسکوپ ارزیابی شد. داده ها توسط نرم افزار SPSS20 و آنالیز واریانس یک طرفه و دو طرفه، تست Tukey و Kruskal-Wallis آنالیز شد. جهت یافتن ارتباط بین استحکام باند و امتیاز ARI ضریب همبستگی Spearman انجام شد و 05/0P< از نظر آماری معنی دار در نظر گرفته شد.

    یافته ها:

     Aging تاثیر معنی داری بر SBS نمونه های اشورپلاس نداشت (252/0=P) ولی در ترانس باند XT استحکام باند نمونه ها بعد از 6 ماه aging به طور معنی داری کم تر از 3 ماه (000/0=P) و 24 ساعت aging (001/0=P) بود. تفاوت معناداری بین ترانس باند XT و اشورپلاس بعد از 24 ساعت (280/0=P) و 3 ماه aging (114/0=P) وجود نداشت ولی هنگامی که به مدت 6 ماه دچار aging شد استحکام باند اشورپلاس به طور معنی داری بیش تر بود (000/0=P). تست همبستگی Spearman ارتباط مستقیم و معنی داری بین استحکام باند و امتیاز ARI یافت (001/0>P و 834/0=r).

    استنتاج

    استحکام باند برشی اشورپلاس تحت تاثیر aging قرار نگرفت، بنابراین در مواردی که به استحکام باند بالاتری برای دوره طولانی تری نیاز است اشورپلاس می تواند مفید باشد.

    کلیدواژگان: استحکام برشی، براکت ارتودنسی، باندینگ دندانی
  • غلامعلی گدازنده، قاسم عابدی، مهدی پوراصغر، منصور رنجبر، رویا ملک زاده*، سیاووش مرادی، مریم خرایی پول، ارمین الله وردی صفحات 131-143
    سابقه و هدف

    توجه به تغییر نیازهای جامعه در زمینه سلامت و ضرورت نظام آموزشی پاسخگو و همسو با نیازهای جامعه، ضرورت بازنگری ساختار آموزشی و پژوهشی دانشگاه های علوم پزشکی کشور را نمایان می نماید. هدف از این مطالعه تبیین تجارب آموخته ساختار موسسات آموزشی و پژوهشی می باشد.

    مواد و روش ها:

     در این مطالعه کیفی، به منظور تبیین تجارب خبرگان از ساختار موسسات آموزشی و پژوهشی، بر اساس نمونه گیری مبتنی بر هدف با 26 نفر از اعضای هیات علمی رشته های علوم پزشکی فارغ التحصیل از دانشگاه های خارج از کشور مصاحبه های نیمه ساختار انفرادی در خصوص ساختار سازمانی، کارکرد و سلسه مراتب سازمانی دانشگاه محل تحصیل آن ها بعمل آمد. مصاحبه ها ضبط و دست نویس، کدگذاری و طبقه بندی شد و مطابق رویکرد تحلیل محتوا مرسوم مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

    یافته ها: 

    از آنالیز داد ه ها، 4 درونمایه اصلی و 12 درونمایه فرعی و 75 گویه استخراج شد. نوع ساختار سازمانی، راهبردها، مدیریت منابع و زیرساخت های آموزشی بعنوان مضامین اصلی در ساختار سازمانی موسسات آموزشی پژوهشی و ساختار سنتی، ساختار نوین، کارآفرینی، مدیریت تغییر، بینش بین رشته ای، منابع انسانی، منابع ملی، منابع فیزیکی، مراکز آموزشی، گروه های آموزشی، رشته های آموزشی و مراکز تحقیقاتی از سوی مشارکت کنندگان به عنوان زیر مضامین فرعی بیان شد.

    استنتاج

    نتایج مطالعه حاکی از تاثیر نظام برنامه ریزی هر کشور (تمرکز/ عدم تمرکز) در نوع ساختار سازمانی موسسات آموزشی و پژوهشی می باشد. از این رو طراحی یک ساختار مناسب برای موسسات آموزشی و پژوهشی جهت تطابق آن با نیازهای جامعه و متناسب با ماموریت و اهداف هر دانشگاه ضروری می باشد.

    کلیدواژگان: ساختار، موسسات، دانشگاه، آموزش، پژوهش
  • عبدالله علی اسماعیلی*، ارسطو گوران اوریمی، سید زهرا حسینی درونکلایی صفحات 144-155
    سابقه و هدف

    نبود انگیزه یادگیری، حجم زیاد آموختنی هایی که باید در زمانی کوتاه آموخته شوند و به روز نبودن بخشی از محتوای آموزشی از جمله محدودیت های افراد در حال یادگیری هستند. یادگیری معکوس به عنوان یک راه حل مطرح می گردد. در این روش، آموزش و یادگیری فردی با کمک ابزار و تکنولوژی های آموزشی جایگزین آموزش مستقیم یک گروه بزرگ در محیط یادگیری توسط مدرس می شود. در پژوهش حاضر فرایند یادگیری معکوس در آموزش دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال 1399 تبیین شد.

    مواد و روش ها: 

    طرح تحقیق از نوع کیفی با نظریه داده بنیاد بود. مصاحبه عمیق با 16 نفر از خبرگان دانشگاهی و اعضاء کمیته آموزش و توانمندسازی در دانشگاه های علوم پزشکی مازندران، تهران و بابل با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند انجام شد. داده های گردآوری شده از مصاحبه ها با کمک نرم افزار تحلیل کیفی MAXQDA 2018 تجزیه و تحلیل شدند.

    یافته ها: 

    فرایند یادگیری معکوس در آموزش دانشگاه علوم پزشکی مازندران دارای 12 بعد انگیزه یادگیری، عوامل فردی، عوامل فرهنگ سازمانی، عوامل ساختاری، استقرار یادگیری معکوس، اقدامات تسهیلی، موانع و چالش های سازمانی، موانع و چالش های غیرسازمانی، بسترسازی و برنامه ریزی، آگاهی بخشی، کیفیت آموزش و کیفیت یادگیری بود.

    استنتاج

    پذیرش یادگیری معکوس به عنوان یک رویکرد مستقل توسط مدیران عالی، فراهم سازی و ارتقای کیفیت زیرساخت ها و امکانات آموزش مجازی و ارتقای توانمندی های مدیریتی از طریق پذیرش اساتید شایسته و آشنا به فرایند یادگیری معکوس برای آموزش می توانند راهکارهای مناسبی برای اجرایی کردن یادگیری معکوس باشند.

    کلیدواژگان: یادگیری معکوس، نظریه داده بنیاد، آموزش ضمن خدمت کارکنان، دانشگاه علوم پزشکی مازندران
  • سمانه بهرامی، مریم طهماسبی بیرگانی*، مهدی بیژن زاده، علی حسین صابری صفحات 156-161
    سابقه و هدف

    هایپرلیپیدمی از مهم ترین عوامل خطر بروز بیماری های عروق کرونر محسوب می شود و به معنای افزایش غیرطبیعی لیپیدها یا لیپوپروتیین ها در خون می باشد. PCSK9 نهمین عضو شناسایی شده از خانواده پروپروتیین کانورتاز (PC) می باشد، به LDLR در سطح سلول های کبدی متصل می شود و منجر به تجزیه آن در لیزوزوم ها می شود که بدین صورت منجر به هایپرلیپیدمی می شود. هدف از این مطالعه، بررسی متیلاسیون پروموتر ژن PCSK9 در بیماران مبتلا به هایپرلیپیدمی می باشد.

    مواد و روش ها: 

    در این تحقیق مورد شاهدی، 50 بیمار مبتلا به هایپرلیپیدمی و50 فردکنترل سالم شرکت نمودند و استخراج DNA به روش حذف نمکی (Salting Out) انجام گردید. جهت بررسی متیلاسیون پروموتر ژن PCSK9، واکنش زنجیره ای پلیمراز ویژه متیلاسیون (MSP) انجام گردید. همچنین جهت تایید نتایج به دست آمده، 10 محصول MSP توالی یابی شد.

    یافته ها:

     نتایج حاصل از MSP وضعیت غیرمتیله را در تمامی نمونه های افراد بیمار و کنترل نشان داد، به عبارتی در هیچ یک از نمونه های بیمار و کنترل متیلاسیون مشاهده نشد.

    استنتاج

    یافته ها موید این مطلب می باشد که متیلاسیون پروموتر ژن PCSK9 در گروه بیمار و افراد کنترل با سطح پروفایل چربی خون ارتباط معنی داری وجود ندارد.

    کلیدواژگان: هایپرلیپیدمی، متیلاسیون، PCSK9
  • فرزانه توکلی، الهام روشندل، حسین بنکچی، عباس حاجی فتحعلی، سایه پرخیده* صفحات 162-168
    سابقه و هدف

    در مطالعات مختلفی نقش پروتئین واکنشی c (CRP) طی روزهای مختلفی از پیوند و در فرآیندهای التهابی و پیامدهای بالینی پس از پیوند سلول بنیادی مورد بررسی قرار گرفته است. در این مطالعه ما به بررسی ارتباط میزان CRP روز بستری، با اولین پیامد پس از پیوند، پیوندپذیری و همچنین طول مدت بستری در بیماران تحت پیوند اتولوگ سلول های بنیادی خونساز پرداختیم.

    مواد و روش ها: 

    در این مطالعه گذشته نگر طی سال های 1399-1393 استخراج داده ها شامل اطلاعات دموگرافیک بیماران، سطح CRP بدو ورود، شمارش گلبول های سفید و پلاکت برای محاسبه روز پیوندپذیری و محاسبه مدت زمان بستری صورت گرفت. جهت آنالیز داده ها، مدل مخاطرات متناسب کاکس، بررسی نمودار Score process، آزمون Kolmogorov-type supremum و مدل رگرسیون خطی انجام شد.

    یافته ها: 

    داده های حاصل از این مطالعه، رابطه معنی داری بین سطح CRP روز اول بستری و روز پیوندپذیری و همچنین طول مدت بستری نشان نداد.

    استنتاج

    بررسی های آتی شامل در نظر گرفتن روند تغییرات CRP، سطح CRP در کنار سایر فاکتورهای التهابی در روزهای شیمی درمانی مهیاسازی و یا روز تزریق سلول های بنیادی، ممکن است اطلاعات سودمندتری فراهم آورد.

    کلیدواژگان: پیوند سلول های بنیادی اتولوگ، پروتئین واکنشی c، پیوندپذیری، طول مدت بستری
  • آزاده شیرین زاده، رضا حبیب زاده، فرناز زاهدی اول، مرتضی طالبی دولوئی، مرتضی سعیدی، نگار مروت دار، مهدی فروغیان*، نوید کلانی صفحات 169-173
    سابقه و هدف

    سکته مغزی شایع ترین و در عین حال مرگ آورترین و پر عارضه ترین بیماری مغز و اعصاب محسوب می گردد. هدف از انجام این مطالعه، مقایسه hs-CRP با معیارهای ABCD2 در پیش بینی بروز آتی حوادث حاد عروق مغزی در طی فالوآپ در بیماران TIA می باشد.

    مواد و روش ها:

     این مطالعه از نوع کوهورت بوده که در بیمارانTIA  در طی 24 ساعت اول بروز علایم بررسی شد. از افراد مورد بررسی پس از اخذ نمونه خون و اطلاعات دموگرافیک، hs-CRP آن ها اندازه گیری شد. سابقه هایپرتنشن، وجود اترواسکلروز و نمره امتیازدهی ABCD2 نیز ثبت شد.

    یافته ها:

     135 بیمار مورد مطالعه 69 نفر (11/51 درصد) مرد و 66 نفر (88/48 درصد) زن بودند. در طی سه ماه، 8 نفر دچار سکته گردیدند. در بررسی ارتباط سطح hs-CRP با بروز سکته رابطه معنی داری دیده نشد (303/0=P). اما نمره ABCD2 بالاتر از کات آف 5/1 با حساسیت 5/87 درصد و اختصاصیت 9/81 به صورت معنی داری قادر به پیش بینی وقوع سکته بود (011/0=P). فشار خون سیستولی و نمره ABCD2، به ترتیب با OR برابر 04/1 و 43/2 قادر به پیش بینی وقوع سکته بودند (05/0< P). اما رابطه معنی داری بین سن بالاتر از 60 سال و بروز اختلال در تکلم با سطح hs-CRP وجود داشت (05/0< P).

    استنتاج

    سطح CRP ارتباط معنی داری با بروز یا عدم بروز سکته طی سه ماه آینده پس از TIA نداشت و نمره ABCD2 کارایی بهتری در این زمینه داشت.

    کلیدواژگان: CRP، TIA، سکته حاد مغزی، سکته گذرای مغزی
  • مرتضی اولادنبی، الهام هاشمی نسب گرجی، مهدی محمدی، سهند لطفی، جواد حمله ور، فرزاد دست آویز، ابوذر باقری* صفحات 174-178
    سابقه و هدف

    ناشنوایی یک اختلال رایج حسی می باشد. مطالعات نشان داده اند ناشنوایی در 50 درصد موارد علل ژنتیکی (وراثتی) و در 50 درصد باقیمانده غیر وراثتی، علل محیطی و ناشناخته دارد. هدف از این مطالعه، بررسی نقش ازدواج خویشاوندی و رابطه بین نوع و الگوی توارثی ناشنوایی در خانواده های دارای بیش از یک بیمار ناشنوا در استان گلستان است.

    مواد و روش ها: 

    165 خانواده ناشنوا که پرونده آن ها در اداره کل بهزیستی استان گلستان موجود بود طی سال های 1398-1399 به صورت تصادفی انتخاب شدند. طی مصاحبه چهره به چهره با والدین، پرسشنامه حاوی اطلاعات تکمیلی از قبیل تعداد افراد بیمار و میزان ناشنوایی جمعآوری گردید. داده ها توسط نرم افزار SPSS آنالیز شدند.

    یافته ها:

     میانگین سنی افراد مورد مطالعه، 71/9 ± 67/27 سال بود. 1/42 درصد و 9/57 درصد ناشنوایان به ترتیب زن و مرد بودند. در 85 درصد موارد، عامل ژنتیکی و 15 درصد موارد عامل اکتسابی از علل ناشنوایی شناخته شد که از میان علل ژنتیکی الگوی توارث 9/90 درصد جمعیت از نوع اتوزومی مغلوب و 1/9 درصد موارد از نوع اتوزوم غالب بود. علاوه بر این، 70 درصد ازدواج خویشاوندی داشتند که در 80 درصد موارد، نسبت فامیلی از نوع درجه 1 بود.

    استنتاج

    عامل ژنتیکی با الگوی توارث اتوزوم مغلوب، شایع ترین عامل ناشنوایی است. آگاهی زوجها از پیامدهای ازدواج خویشاوندی و انجام مشاوره های ژنتیکی در این زمینه، ضروری به نظر می رسد.

    کلیدواژگان: ناشنوایی سندرومی، ناشنوایی غیر سندرومی، ازدواج فامیلی، الگوی توارثی
  • صدیقه آقاجانیان، امیرحسین رنگانی، رضا علیزاده، نوائی، فاطمه اسپهبدی، حامد جعفرپور، کیوان حیدری، علیرضا صالحی، محمد زاهدی، امیرحسین حسامی، علیرضا آزاد، سهیل عزیزی* صفحات 179-185
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین عوامل بیماریزا در بیماران مبتلا به نقص ایمنی، افرادی که نیاز به انتقال منظم خون دارند و بیماران نارسایی کلیوی تحت همودیالیز، سیتومگالوویروس (CMV) است. هدف از این مطالعه تعیین اپیدمیولوژی سیتومگالوویروس در بیماران همودیالیزی در شهر ساری بود.

    مواد و روش ها: 

    مطالعه مقطعی حاضر طی سال های 97-1396 و بر روی 180 بیمار همودیالیزی در دو مرکز مرجع شهر ساری انجام شد، روش نمونه گیری ، سرشماری بود. بیماران از نظر مشخصات اجتماعی، تاریخچه و مدت زمان انتقال خون، طول مدت و فراوانی همودیالیز در هفته درنظر گرفته شدند. از تمامی بیماران، نمونه خون جمع آوری شد و پس از سانتریفیوژ، نمونه های سرمی با روش ایمونوسوربنت متصل به آنزیم (ELISA)، از نظر ایمونوگلوبولین  Gاختصاصی CMV (CMV-IgG) آزمایش شدند. از آزمون های Kolmogorov-Smirnov، Mann-Whitney و Kruskal-Wallis و آنالیز توصیفی شامل محاسبه فراوانی داده های کیفی و میانه به همراه چارک 75-25 برای داده های کمی استفاده شد.

    یافته ها:

     از مجموع 180 بیمار، 93 نفر (7/51 درصد) مونث و 87 نفر (3/48 درصد) مذکر بودند و میانگین سنی آن ها 5/61 سال (4/14 ±) بود. تمام بیماران (100 درصد) از نظر CMV-IgG مثبت بودند. طی این مطالعه ارتباطی بین تیتر آنتی بادی و جنس، سن، دوره دیالیز، مدت زمان دیالیز، تعداد دیالیز در هفته، انتقال خون، پیوند کلیه، عفونت HBV و HCV یافت نشد (05/0 ->p).

    استنتاج

    یافته های مطالعه فراوانی بالایی را برای CMV-IgG مثبت در بیماران همودیالیزی نشان داد (100 درصد). با توجه به پتانسیل پیشرفت عفونت CMV در بیماران مبتلا به نقص ایمنی (به ویژه در افراد تحت همودیالیز)، برای جلوگیری از عواقب نامطلوب باید برنامه های غربالگری انجام شود.

    کلیدواژگان: سیتومگالوویروس، همودیالیز، انتقال خون، پیوند کلیه
  • سحر قاسمی مرزبال، منیژه زکی زاد آبکنار، رضاعلی محمدپور، احترام السادات ایلالی* صفحات 186-192
    سابقه و هدف

    یکی از مهم ترین چالش ها در زمینه مراقبت و حمایت از سالمندان پدیده سوء رفتار در سالمندان می باشد. پژوهش حاضر با هدف تعیین ارتباط بین احساس تنهایی و تجربه سوء رفتار در سالمندان مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های شهرستان آمل در سال 1398 صورت گرفت.

    مواد و روش ها: 

    این پژوهش از نوع توصیفی همبستگی است که روی 220 سالمند 60 سال و بالاتر مراجعه کننده به اورژانس بیمارستان های شهرستان آمل در سال 1398 و به صورت نمونه گیری در دسترس انجام شد. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه های بررسی سوء رفتار خانواده نسبت به سالمندان، احساس تنهایی (SELSA) و اطلاعات جمعیت شناختی بود. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزار 22SPSS و با استفاده از آزمون های آمار توصیفی، ضریب همبستگی اسپیرمن، مدل رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس صورت گرفت.

    یافته ها: 

    میانگین سنی سالمندان 45/5 ±5/66 سال بود و 7/62 درصد از شرکت کنندگان زن بودند. 9/50 درصد از سالمندان، حداقل یکی از انواع سوء رفتار را تجربه کرده بودند. بیش ترین میزان شیوع سوء رفتار، غفلت عاطفی (1/29 درصد) و کم ترین آن مربوط به سوء رفتار جسمی (5/0 درصد) بود. در مطالعه حاضر بین تمام ابعاد سوء رفتار به جز سه بعد سلب اختیار (5/0=P)، سوءرفتار جسمی (1/0=P) و غفلت مالی (1/0=P)، با احساس تنهایی ارتباط معنی داری وجود داشت (001/0=P).

    استنتاج

    آموزش و آگاهی سالمندان و مراقبین از پدیده سوء رفتار می تواند به کم تر شدن سوء رفتار کمک کرده و ارتباط بین مراقب و سالمندان را بهبود ببخشد و در نتیجه موجب کاهش احساس تنهایی در سالمندان شود.

    کلیدواژگان: سوء رفتار سالمندان، احساس تنهایی، بخش اورژانس
|
  • Farzane Vaziri, Mohsen Nabi Meybodi, Amirhosein Vatandoust* Pages 1-11
    Background and purpose

    Ascorbic acid is an important antioxidant and its depletion is a risk factor for periodontal diseases. This study aimed to evaluate the effect of 2% atorvastatin dentifrice and ascorbic acid on improving clinical periodontal parameters in patients with chronic periodontitis.

    Materials and methods

    This clinical trial included 72 patients with moderate and severe chronic periodontitis attending periodontology department in Yazd Dental School, Iran. They were randomly divided into four groups (n=18 per group). Group 1 was the control group that used 0.2% fluoride dentifrice after Scaling and Root Planing (SRP). Group 2 used 0.2% flouride dentifrice + adjunctive use of atorvastatin 2% following SRP. Group 3 used 0.2% fluoride dentifrice and 250mg chewable ascorbic acid tablet after SRP. Group 4 used 0.2% fluoride dentifrice + adjunctive use of atorvastatin 2% and 250mg chewable ascorbic acid after SRP. Periodontal parameters including probing depth (PD), clinical attachment level (CAL), bleeding on probing (BOP), and modified gingival index (MGI) were measured at baseline and one month after treatment. Data were analyzed in SPSS V17 applying Chi square, ANOVA, and Tukey test.

    Results

    After one month, significant decreases were seen in CAL (P= 0.0001) and MGI (P= 0.029). In groups 2 and 4, the decrease in CAL was significantly higher than the control group (P= 0.0001) and in comparison between case groups there were significant differences between groups 3 and 4 (P= 0.0001). In group 3, significant decrease was seen in MGI compared to the control group (P<0.05).

    Conclusion

    Combination treatment with SRP, 2% atorvastatin dentifrice and ascorbic acid is more effective in improving periodontal parameters than SRP alone.

    Keywords: chronic periodontitis, atorvastatin, ascorbic acid, dentifrices
  • Roya Malekzadeh, Kivan Heydari, Mahmood Moosazadeh, Touraj Assadi* Pages 12-19
    Background and purpose

    Protecting healthcare workers on the front line of Coronavirus disease 2019 (COVID-19) is very important. The aim of this study was to investigate the incidence of COVID-19 in hospital staff and its relationship with influenza vaccine in 2020.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical study was performed in 4446 staff working in public hospitals in Mazandaran province, Iran. The sample size was calculated using the Cochranchr('39')s formula and the participants were selected by simple random sampling. Demographic and therapeutic information were collected using an electronic checklist. Data were analyzed by descriptive statistics and Chi-square test and analysis of variance using SPSS V21.

    Results

    In this study, 1388 (31.21%) cases were infected with COVID-19 and 3058 (68.79%) had no history of the disease. In people with and without COVID-19, 384 (27.66%) and 761 (24.88%) were men, respectively. According to findings, the rate of COVID-19 infection was lower in individuals who received influenza vaccine compared to non-infected people, but there was no significant difference between these groups in receiving influenza vaccine within a year ago (P = 0.07).

    Conclusion

    In present study, the influenza vaccine did not have a protective role against COVID-19. Moreover, it did not influence the severity of the disease and cannot be helpful in making a prognosis of COVID-19.

    Keywords: Influenza vaccine, COVID-19, Influenza, Hospital
  • GholamAli Godazandeh, Hadi Majidi, Elham Sadat Bani Mostafavi, Farnaz Godazandeh* Pages 20-26
    Background and purpose

    Lung involvement is highly important in patients with Coronavirus disease 2019 (COVID-19) and CT scan plays a major role in diagnosis and treatment of patients. This study investigated a large sample size of COVID-19 patients who performed CT scan.

    Materials and methods

    This descriptive cross-sectional study was done using the CT scan findings of all suspected, probable, and definite patients of COVID-19 attending Sari Shafa Hospital, Iran during March and April 2020. The Siemens Somatom Emotion 16-slice CT scanner was used. CT scan was performed by HRCT method only in axial sections without contrast material and with 2 mm thickness sections. Data, including demographic information and HRCT findings were collected from the picture archiving and communication system (PACS).

    Results

    From 3132 patients, 1883 (60.1%) were found with no positive results. Among those with lung involvement, 1138 (36.4%) had highly suggestive symptoms of COVID-19 and 111 (3.5%) had inconsistent symptoms. Bilateral, peripheral, and diffuse lung involvement were seen in 79.9%, 53.3%, and 87.6%, respectively. Patchy morphology was detected in 64.9%. Ground-glass opacities were seen in 96.7% and pleural effusion was observed in 6.4%. The highest frequency involvement was in the lower right lobe (82%) and 697 patients with positive findings had less than 25% lung involvement.

    Conclusion

    The present study showed ground-glass opacity as the most common finding of the CT scan in patients with COVID-19 and bilateral lung involvement that occurred mainly in lower lobes.

    Keywords: CT scan, COVID-19, lung involvement
  • Zahra Validabady*, Mehrnoosh Aqdasi, Fateme Taaki, Nadere Memaryan Pages 27-41
    Background and purpose

    In addition to public health concerns, coronavirus disease 2019 (COVID-19) pandemic has caused psychological disorders such as anxiety, fear, depression, stigma, etc. The present study aimed at examining the perceived stress levels of people in COVID-19 pandemic, their coping strategies and the efficacy of each strategy in reducing stress.

    Materials and methods

    This mixed-method online survey was performed in 246 Iranians aged 15-65 years old. In quantitative part, the level of stress was assessed and in qualitative part, coping strategies were examined through open-ended questions. Quantitative data were analyzed in STATA software and qualitative data were analyzed by content analysis.

    Results

    Moderate levels of perceived stress were seen in all samples (19.56±4.56). According to qualitative analysis, coping strategies included two themes: general coping and religious-spiritual coping. Generally, 67% of the participants reported using spiritual coping strategies during COVID-19 outbreak. The degree of efficacy of each coping strategy was estimated using a 1-10 scale which showed a significant difference between general coping (5.94±2.61) and spiritual coping (5.06±3.19) (P <0.05).

    Conclusion

    Understanding coping strategies used by different age groups in both sexes and using them in public mental health programs helps policymakers not only in the COVID-19 pandemic but also in future outbreaks.

    Keywords: stress, coping, spirituality, pandemic, COVID-19
  • Amirsajad Jafari, Mehdi Rasekh*, Amirmasood Jafari Nozad, Sahar Asadolahizoj, Dariush Saadati, Faezeh Faghihi, Zakkyeh Telmadarraiy, Asadollah Hosseini Chegeni, Manizhe Roohnavaz Pages 42-52
    Background and purpose

    Coxiella burnetii infection (causative agent of Q fever) is a public health problem and a zoonotic disease with a global prevalence. The importance of zoonotic diseases and their impact on the health of people in a community is undeniable. The aim of this study was to investigate the prevalence of Coxiella burnetii in hard ticks isolated from livestock in different parts of South Khorasan, Iran.

    Materials and methods

    In summer 2019, ticks were collected from cattle, sheep, camels, and goats in five counties of South Khorasan province. The genus and species of hard ticks were identified after isolation from livestock. Nested-PCR was used to identify the bacterial genome.

    Results

    We identified two genera and six species, including Rhipicephalus sanguineus (41. 3%), Hyalomma detritum (8.9%), Hyalomma marginatum (2.2%), Hyalomma anatolicum (3.3%), Hyalomma asiaticum (0.9%), Hyalomma dromedarii (33.5%), and Hyalomma spp. (3.7%). Hyalomma nymphs (n=11, 4.1%) and Rhipicephalus nymphs (n= 3, 1.1%) were also identified. In the present study, none of the samples were infected with Coxiella burnetii.

    Conclusion

    The present study revealed that South Khorasan province is free from epidemic and endemic foci of Coxiella burnetii.

    Keywords: Coxiella burnetii, zoonotic, hard ticks, Q fever, South Khorasan
  • Milad Bagheri, Abbas Khodabakhshi, GholamReza Mobini, Mitra Bagheri, Majid Validi, Ali Ahmadi, Marzieh Farhadkhani, Sara Hemati, Fazel Mohammadi Moghadam* Pages 53-65
    Background and purpose

    Bacterial and fungal bioaerosols play important roles in the atmosphere and have significant effects on human health. This study aimed at investigating the concentration of bioaerosols in ambient air in Shahrekord, Iran during two warm and cold seasons at three different points in 2019. Moreover, the effect of meteorological factors such as temperature, relative humidity, UV intensity, and wind speed and direction on bioaerosols were studied.

    Materials and methods

    In this descriptive-analytical study, sampling of bioaerosols was conducted using Andersen single-stage sampler at a flow rate of 28.3 L/min for 5 min on Sabrod dextrose agar (SDA) and Tryptic Soy agar (TSA) media for bacterial and fungal bioaerosols, respectively.

    Results

    The study showed that the concentration of fungal bioaerosols was higher than bacterial bioaerosols in warm and cold seasons. The predominant genera of bacteria in both seasons included Micrococcus luteus (21.35%), Pseudomonas aeruginosa (12.68%), Bacillus subtilis (10.14%), and Staphylococcus aureus (9.93%). The predominant genus of fungi were Cladosporium (41%), Alternaria (16%), and Aspergillus (11%). Correlation analysis showed a significant positive correlation between the concentration of bioaerosols and wind direction and relative humidity and a significant negative correlation between temperature, wind speed and UV intensity in warm season.

    Conclusion

    The predominant species of bioaerosols identified in this study were opportunistic pathogens and allergens which can threaten public health. So, monitoring of the concentration of airborne bioaerosols in cities is a vital key to assess the health effects of ambient air pollution.

    Keywords: bioaerosol, airborne bacteria, airborne fungi, Shahrekord
  • Hamid Karyab, Yaghoub Hajizadeh, Seyed Alireza Babaee* Pages 66-80
    Background and purpose

    The atmospheric suspended particulate matter is a major route of human exposure to different kinds of environmental pollutants especially toxic heavy metals. The aim of this study was to assess the carcinogenic and non-carcinogenic risk of cadmium in dry deposition of atmospheric dust in Qazvin, Iran.

    Materials and methods

    Glass traps were used for sampling dry atmospheric dust. To determine the concentration of cadmium (Cd), the samples were injected into ICP-OES after preparation. Then, the risk of carcinogenicity and non-carcinogenicity of Cd was calculated in children and adults.

    Results

    The mean concentration of Cd was 0.0164 mg/kg. Cumulative non-carcinogenic risk (HI) in all exposure pathways for children and adults were 2.31E-4 and 1.94 E-4, respectively. The cumulative carcinogenic risk (TCR) in children and adults were 4.72 E-9 and 9.21 E-9, respectively.

    Conclusion

    The risk of carcinogenicity and non-carcinogenicity due to the presence of cadmium in atmospheric dust and exposure in children and adults was found to be lower than acceptable limits. However, due to increasing air pollution in the future, it may cause harmful effects to the health of citizens.

    Keywords: air pollution, risk assessment, atmospheric dust, heavy metals
  • Masoud Sahyestehazar, Shadi Sahyestehazar*, Hosein Azade, Mohammadhosein Kariminasab, Mohammad Khademloo, Seyed Esmaeil Shafiei Pages 81-88
    Background and purpose

    Osteoporosis is a general skeletal disease characterized by decreased bone mass over the years, bone fractures, decreased bone strength, and consequently increased bone fragility and fracture susceptibility. There is paucity of information about the effect of calcitonin on osteoporosis in Iran. The current study aimed at investigating the relationship between serum calcitonin levels and osteoporosis in women aged 40-70 years old.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was carried out in women with osteoporosis (n=29) attending Sari Imam Khomeini Hospital who were selected by census sampling in 2019.  Written consent was obtained and the participants entered the study based on bone densitometry. They were divided into three groups of normal (n=8), osteopenic (n=10), and osteoprotic (n=11). Mean serum levels of calcium, phosphorus, and calcitonin were measured in all patients. Data analysis was conducted in SPSS V23.

    Results

    The mean serum levels of calcium, phosphorus, and calcitonin were 0.43±1.58, 0.64±2.04, and 1.08±3.59, respectively indicating no significant relationship between their concentrations and osteoporosis (P> 0.05).  

    Conclusion

    The study showed no relationship between the three groups of patients in serum calcium and phosphorus levels, which means that the body maintains normal serum levels of these salts even with severe osteoporosis. Serum calcium and phosphorus tests can not be used to comment on bone density.

    Keywords: Osteoporosis, Calcitonin, Diagnosis, Prevention
  • Alireza Khorrami Moghaddam* Pages 89-97
    Background and purpose

    The nonlinear quality of electroencephalography (EEG), like other irregular signals, can be quantified. Some of these values, such as Lyapunovchr('39')s representative, study the signal path divergence and some quantifiers need to reconstruct the signal path but some do not. However, all of these quantifiers require a long signal to quantify the signal complexity.

    Materials and methods

    In this study, we present a new approach to investigate the complexity of turbulent signals in short term and use this method to investigate the complexity of EEG. This method is based on signal modeling and we compared this model with the real signal. The importance of this method is its ability to estimate the complexity of short-term signals, especially in signals whose dynamics change rapidly.

    Results

    To quantify the appropriateness of the proposed method, this method was calculated on an EEG signal and also the values ​​of Lyapunov view were calculated by Wolf and Rosenstein and the correlation of the value obtained from the proposed method and two Lyapunov views were calculated. This value was 90% compared to Wolf method and 83% compared to Rosenstein method.

    Conclusion

    The method used in current study, can estimate the complexity of signals in short periods. This quantifier feature is of great help for tracking rapid changes and tracking the time sequence of this change. This quantifier can also be used to detect other disturbed signals.

    Keywords: chaos, quantifier, neural network, electroencephalography
  • Abdolmajid Gholinataj, Ali Ravanbod, Masoumeh Bagheri Nesami, Zahra Mardanshahi* Pages 98-106
    Background and purpose

    Professional ethics is one of the most important issues in medical ethics. The aim of this investigation was to study the levels of professional ethics among medical interns in Mazandaran University of Medical Sciences in a clinical setting from the perspective of professors.

    Materials and methods

    This descriptive-analytical study was performed in 161 faculty members of the Medical School in 2020. The samples were selected using census sampling. A researcher-made questionnaire consisting of 25 items on internship professional ethics was administered. Data analysis was performed using descriptive statistics and applying t-test, ANOVA, and Pearson correlation coefficient.

    Results

    Participants included 66.5% males and 93.8% were married. According to the viewpoints of professors, most internschr('39') professional ethics was at a good level (86.71±9.74). The professional ethics of most interns was found to be at a good level (49.06%). Findings showed no significant relationship between professional ethics evaluation score and age, gender, marital status, and working experience of the faculty members (P>0.05). The highest score was given by professors in otorhinolaryngology department (114±5.65) and the lowest score was given by the department of emergency medicine (78.57±4.27) (P<0.05).

    Conclusion

    A good level of professional ethics was seen in most interns. In this study, male and married professors had more favorable opinions about professional ethics of interns.

    Keywords: professional ethics, ethics, medical interns
  • MohammadAli Zazouli, Fathollah Gholami Borujeni, Esmaeil Babanejad, Soheila Amiri Hosseini* Pages 107-120
    Background and purpose

    Malachite green is one of the most widely used dyes in various industries, aquaculture, and fungicides. The residues have adverse effects on environmental and human health and should be removed from the effluent before discharging to the environment. The purpose of this study was to investigate the efficiency of photocatalytic process using halloysite-titanium dioxide nanocomposite in the removal of malachite green from aqueous solutions and the effect of various parameters on the process efficiency.

    Materials and methods

    This experimental study was performed on a laboratory scale in a discontinuous system. In this process, a 15 W (UV-C) lamp of 26 mm diameter and length of 45 cm and a nanocomposite (halloysite-titanium dioxide) were used. The influence of contact time, nanocomposite dose, dye concentration, and pH of the reaction on the removal efficiency was investigated. The properties of the synthesized nanocomposite were determined by sol-gel method using XRD and SEM techniques. The concentration of malachite green was measured using a UV-VIS spectrophotometer at 619 nm.

    Results

    The best photocatalytic dye removal efficiency (91.29%) was seen at 3 mg/l dye concentration, pH= 10, contact time= 90 min, and nanocomposite dose= 0.1 g/l.

    Conclusion

    This study showed that photocatalytic process using nanocomposite (halloysite-titanium dioxide) is efficient in decomposing and removing malachite green.

    Keywords: malachite green, photocatalytic decomposition, halloysite, titanium dioxide, nanocomposite, wastewater treatment
  • Roya Naseh, Shiva Jafarian, Maryam Mortazavi, Farnoosh Fallahzadeh* Pages 121-130
    Background and purpose

    Bracket debonding is a major problem during orthodontic treatment. This research aimed at studying shear bond strength (SBS) and adhesive remnant index (ARI) in two bonding systems (Assure Plus (adhesion booster) and control).

    Materials and methods

    In this vitro trial, premolars (n=90) were divided into two groups. The brackets were bonded either with Transbond XT or Assure Plus. After aging and thermocycling, SBS was measured by universal testing machine. ARI scores were recorded using stereomicroscope. Data were analyzed in SPSS V20 applying One-way and two-way analysis of variance, Tukey test, and Kruskal-Wallis test. Spearman correlation coefficient was calculated to determine any correlation between bond strength and ARI scores.

    Results

    Aging had no significant effect on SBS in Assure Plus samples (P=0.252) but in Transbond XT, samples with 6 months of aging had significantly lower bond strength compared to 24 hours (P=0.001) and 3 months (P=0.000) of aging. There were no significant differences between Transbond XT and Assure Plus when aged for 24 hours (P=0.280) or 3 months (P=0.114) but when aged for 6 months, Assur Plus had significantly higher bond strength (P=0.000). Spearman correlation test showed significant and direct relation between ARI score and SBS (r=0.834, P<0.001).

    Conclusion

    Shear bond strength of Assure Plus was not affected by aging, so it could be useful when higher bond strength is needed for longer period of time.

    Keywords: Shear strength, orthodontic bracket, dental bonding
  • GholamAli Gadazandeh, Ghasem Abedi, Mehdi Pourasghar, Mansour Ranjbar, Roya Malekzadeh*, Siavash Moradi, Maryam Khazaei Pool, Armin Allahverdi Pages 131-143
    Background and purpose

    Paying attention to the changing needs of society in health and the need for a responsive education system in line with the needs of society, shows the need to review educational and research structure of medical universities in a country. The purpose of this study was to explain the learned experiences of academic members on the structure of educational and research institutions.

    Materials and methods

    This qualitative study was performed in 26 faculty members of medical sciences graduated from foreign universities using purposeful sampling. Individual semi-structured interviews were performed and the participants were asked about organizational structure, the function, and organizational hierarchy of the university where they had studied. Interviews were recorded and handwritten, coded, and analyzed according to the conventional content analysis approach.

    Results

    We extracted four main themes, 12 sub-themes, and 75 items from the data. Main themes included type of organizational structure, strategies, management of resources, and educational infrastructures. The sub-themes were as follows: the organizational structure of educational and research institutions and traditional structure, new structure, entrepreneurship, change management, interdisciplinary insight, human resources, national resources, physical resources, educational centers, educational groups, fields of study, and research centers.

    Conclusion

    Planning system of every country (centralized/decentralized) was found to affect the type of organizational structure of educational and research institutions. Therefore, universities and research institutions are needed to design a suitable structure consistent with the needs of society and their own goals.

    Keywords: structure, institutions, university, education, research
  • Abdullah Ali Ismaili*, Arasto Goran Orimi, Seyed Zahra Hosseini Daroun Kolaei Pages 144-155
    Background and purpose

    Lack of learning motivation, large amount of information that must be learned in a short time, and lack of up-to-date content are among the limitations of effective learning. Flipped learning is suggested as a solution in which direct teaching in classroom environment is replaced by teaching and individual learning using educational tools and technologies. In this study, we investigated flipped learning process in Mazandaran University of Medical Sciences, aiming in-service training of employees, 2020.

    Materials and methods

    A qualitative study using grounded theory approach was performed. The participants (n=16) included elite university experts and members of the education and empowerment committees in Mazandaran, Babol, and Tehran universities of medical sciences. They were selected via purposeful sampling. In-depth interviews were done and data were analyzed by MAXQDA 2018.

    Results

    Flipped learning process in Mazandaran University of Medical Sciences has 12 dimensions, including learning motivation, individual factors, factors of organizational culture, structural factors, establishment of flipped learning, facilitating measurements, organizational barriers and challenges, non-organizational barriers and challenges, planning, awareness, the quality of education, and learning quality.

    Conclusion

    Acknowledging flipped learning, as an independent approach, by senior managers, providing and improving the quality of e-learning infrastructure and facilities, and improving management capabilities and performances through recruiting professors who are familiar with this phenomenon can be of great benefit in implementing this approach.

    Keywords: flipped learning, grounded theory, in-service training of employees, Mazandaran University of Medical Sciences
  • Samaneh Bahrami, Maryam Tahmasebi Birgani*, Mahdi Bijanzadeh, Ali Hossein Saberi Pages 156-161
    Background and purpose

    Hyperlipidemia is one of the main risk factors for coronary artery disease and is defined as abnormal elevation of lipids or lipoproteins in the blood. Pcsk9 is the ninth member of the proprotein convertase family that binds to the LDLR on the surface of the hepatocyte, leading to degradation of LDLR in lysosomes which could cause hyperlipidemia. The present study aimed to analyze the methylation status of pcsk9 promoter in patients with hyperlipidemia.

    Materials and methods

    This case-control study was conducted in 50 patients with hyperlipidemia and 50 healthy controls. DNA isolation from whole blood was performed using salting out procedure. Promoter methylation of the Pcsk9 gene was analyzed by methylation-specific PCR (MSP). Ten MSP products were sequenced to confirm the data obtained.

    Results

    According to MSP results, methylation pattern of pcsk9 gene promoter displayed an unmethylated status among the patients and control individuals. In other words, no methylation was seen in case and control samples.

    Conclusion

    The current study showed no significant association between PCSK9 methylation pattern and blood lipid profile level in case group and control group.

    Keywords: hyperlipidemia, methylation, pcsk9
  • Farzaneh Tavakoli, Elham Roshandel, Hossein Bonakchi, Abbas Hajifathali, Sayeh Parkhideh* Pages 162-168
    Background and purpose

    Several studies investigated the role of C-reactive protein (CRP) during transplantation and inflammation, and clinical outcomes after stem cell transplantation. In this study, we examined the relationship between the earliest CRP level on admission day, and the first outcome after transplantation, myeloid and platelet engraftment, and the length of hospitalization in patients with Autologous hematopoietic stem cell transplantation (Auto-HSCT).

    Materials and methods

    In this retrospective study, using clinical records from 2014-2020, information including patients’ demographic characteristics, CRP levels on admission day, white blood cell, and platelet counts were investigated. Engraftment day and duration of hospitalization were also recorded. To analyze the data, Cox regression, score process plot, Kolmogorov-type supremum test, and linear regression were performed.

    Results

    Results did not show a significant relationship between CRP level on first day of hospitalization, the day of myeloid and platelet engraftment, and duration of hospitalization (P values= 0.91, 0.68, 0.39 respectively).

    Conclusion

    Future studies, assessing changes in CRP levels, along with the impact of other inflammatory factors during conditioning chemotherapy or the day of stem cell injection, might improve our understanding of lymphoma and multiple myeloma treatment and management.

    Keywords: Autologous stem cell transplantation, C reactive protein, engraftment, hospitalization
  • Azadeh Shirinzadeh, Reza Habibzadeh, Farnaz Zahedi Avval, Morteza Talebi Doluee, Morteza Saeidi, Negar Morovatdar, Mahdi Foroughian*, Navid Kalani Pages 169-173
    Background and purpose

    Stroke is the most common and the most deadly neurological disease that is accompanied with many complications. The aim of this study was to compare the diagnostic value of hs-CRP and ABCD2 criteria in predicting the future incidence of acute cerebrovascular events during follow-up in patients with transient ischemic attack (TIA).

    Materials and methods

    This cohort study was performed in TIA patients during the first 24 hours of onset of symptoms. Blood samples were taken and demographic information was obtained, then hs-CRP was measured in all patients. History of hypertension, atherosclerosis, and ABCD2 scores were also recorded.

    Results

    The patients (n= 135) included 69 (51.11%) male and 66 (48.88%) female cases. Eight subjects had a stroke within three months. There was no significant relationship between hs-CRP level and stroke incidence (P= 0.303), but ABCD2 cut-off scores of >1.5 had the most sensitivity (87.5%) and specificity (81.9) that could significantly predict the occurrence of stroke (P= 0.011). Systolic blood pressure (OR=1.04) and ABCD2 score (OR=2.43) could predict the occurrence of stroke (P <0.05). Findings showed a significant relationship between hs-CRP level and age (over 60 years) and the incidence of slurred speech (P <0.05).

    Conclusion

    CRP level was not significantly associated with the incidence or absence of stroke in three months after TIA, but ABCD2 score was found to be more accurate in this regard.

    Keywords: CRP, TIA, acute stroke, transient stroke
  • Morteza Oladnabi, Elham Hasheminasabgorji, Mahdi Mohammadi, Sahand Lotfi, Javad Hamlevar, Farzad Dastaviz, Abouzar Bagheri* Pages 174-178
    Background and purpose

    Hearing impairment as a heterogeneous disorder is the most common sensory defect. Genetic (hereditary) hearing loss involves 50% of total cases and the remaining 50% are non-hereditary cases caused by unknown causes. This study aimed to investigate the role of consanguineous marriage and the relationship between the type of deafness and the hereditary pattern in families with more than one deaf patient in Golestan province, Iran.

    Materials and methods

    The study population included 165 families with deaf members whose files were available in the General Welfare Department of Golestan Province. They were randomly selected during 2018-2019. Data, including number of family members with hearing loss and severity of the condition were collected by face-to-face interviews with parents. Data analysis was done in SPSS.

    Results

    The mean age of the subjects was 27.67±9.71. Female and male cases included 42.1% and 57.9%, respectively. In 85% of the cases, genetic factor and in 15% acquired factors were responsible for hearing loss. Among the genetic causes, 90.9% of the population were autosomal recessive and 9.1% were autosomal dominant. Moreover, 70% of families had consanguineous marriage and first-degree family relationship was seen in 92 families (80%).

    Conclusion

    Genetic factor with the autosomal recessive inheritance pattern was the most common cause of hearing loss in the population studied. Increasing awareness about the consequences of consanguineous marriage and genetic counseling are indispensable in decreasing the rate of this condition.

    Keywords: Syndromic deafness, nonsyndromic deafness, consanguineous marriage, hereditary pattern
  • Sedigheh Aghajanian, Amirhosein Rangani, Reza Alizadeh Navaei, Fatemeh Espahbodi, Hamed Jafarpour, Keyvan Heydari, Alireza Salehi, Mohammad Zahedi, Amirhossein Hessami, Alireza Azad, Soheil Azizi* Pages 179-185
    Background and purpose

    Cytomegalovirus (CMV) is one of the most important pathogens in immunocompromised patients, those who need regular blood transfusion, and renal failure patients undergoing hemodialysis. The aim of this investigation was to study the epidemiology of cytomegalovirus in hemodialysis patients in Sari, Iran.

    Materials and methods

    This cross-sectional study was performed in 180 hemodialysis patients attending two referral centers in Sari, 2017-2018. To include the patients we considered sociodemographic characteristics, blood transfusion history and period, and duration and frequency/week of hemodialysis. Blood samples were collected from all patients and after centrifuge, serum samples were examined for CMV-specific immunoglobulin G (IgG) using enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA). Statistical tests including Kolmogorov-Smirnov, Mann-Whitney, and Kruskal-Wallis, and descriptive analysis including proportion for qualitative data and median (quartile range 25-75) for quantitative data were used.

    Results

    The participants were 180 patients, including 93 (51.7%) females and 87 (48.3%) males (mean age: 61.5±14.4). All patients (100%) were positive for anti-CMV IgG antibody. There were no significant relationships between antibody titer and sex, age, dialysis period, dialysis duration, dialysis frequency per week, transfusion, transplantation, or HBV and HCV status (P >0.05).

    Conclusion

    Our findings showed high frequency of CMV-IgG positive in hemodialysis patients. Due to the possibility of CMV infection progression in immunocompromised patients, especially those who undergo hemodialysis, screening programs should be performed to prevent adverse consequences.

    Keywords: CMV, cytomegalovirus, hemodialysis, transfusion, renal transplantation
  • Sahar Ghasemi Marzbal, Manizheh Zakizad Abkenar, Rezaali Mohammadpour, Ehteram Sadat Ilali* Pages 186-192
    Background and purpose

    Elder abuse is one of the major challenges in caring and supporting elderly people. Current research aimed to investigate the relationship between loneliness and experiencing abuse in elderly people attending emergency departments in Amol hospitals, Iran 2019.

    Materials and methods

    A descriptive-analytical correlation study was conducted in 220 people aged>60 years selected by convenience sampling. Demographic information of the participants was recorded and Elder abuse questionnaire in the family and the Social and Emotional Loneliness Scale for Adults (SELSA) were used. Data analysis was performed applying descriptive statistics test, Spearman correlation coefficient, multiple regression model and analysis of variance in SPSS V22.

    Results

    The mean age of the elderly was 66.5±5.45 years and 62.7% were female participants. Among the subjects, 50.9% reported at least one type of abuse. Emotional neglect (29.1%) and physical abuse (0.5%) were the most and least frequent types of abuse, respectively. The current study showed significant relationships between all dimensions of abuse and the sense of loneliness (P=0.001) except for authority deprivation (P=0.5) and physical abuse (P=0.1) and financial neglect (P=0.1(.

    Conclusion

    Education and increasing awareness of elderly people and their caregivers can reduce elder abuse and improve their relationship, which will consequently improve the sense of loneliness in elderly people.

    Keywords: elder abuse, loneliness, emergency ward