فهرست مطالب

تاریخ نگری و تاریخ نگاری - سال سی‌ام شماره 26 (پاییز و زمستان 1399)

مجله تاریخ نگری و تاریخ نگاری
سال سی‌ام شماره 26 (پاییز و زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1400/06/03
  • تعداد عناوین: 12
|
  • محمدتقی ایمان پور*، حسن رمضان پور صفحات 15-38

    یکی از اجزای اصلی و در واقع رکن اساسی پژوهش که از آن طریق پژوهشگربه توضیح مسئله پژوهش می پردازد"بیان مسیله" است. به دلیل عدم تعریف درست از "بیان مسیله" و نیز خلط آن با دیگر اجزای پژوهش، نظیر عنوان، موضوع و سوال اصلی پژوهش، اغلب در پژوهش های تاریخی باعث نادیده گرفتن آن می شود. شاید بتوان گفت این اشکال اغلب ناشی از نارسایی و عدم تعریف درست مفاهیم اساسی پژوهش در متون "روش پژوهش" در علوم انسانی به طور عام، و در تاریخ به طور خاص است که بازتاب آن را می توان در پژوهش های تاریخی، در رساله ها و پایان نامه های دانشجویان تاریخ مشاهده کرد. پژوهش حاضر به دنبال آسیب شناسی عدم وجود شفافیت یا نقصان در مفهوم "بیان مسیله" در پایان نامه ها و پژوهش های تاریخی است. یافته های پژوهش نشان می دهد که به دلیل عدم تعریف صحیح از" بیان مسیله" در متون روش پژوهش در تاریخ، منجر به کاستی های جدی ای در پایان نامه های دانشگاهی رشته ی تاریخ شده است. در این پژوهش تلاش شده است با استفاده از منابع کتابخانه ای و مجموعه ی گنجینه ی پایان نامه ها و نیز با روش توصیفی تحلیلی و آماری به تحلیل داده ها بپردازد و آسیب های روش شناسی "بیان مسئله "در پایان نامه های رشته ی تاریخ را با مطالعه موردی دانشجویان کارشناسی ارشد دانشگاه فردوسی را در طی سال های گذشته نشان دهد.

    کلیدواژگان: مسئله پژوهش، بیان مسئله، روش پژوهش، پایان نامه های تاریخ، دانشگاه فردوسی مشهد
  • مهدیه پاکروان*، علیمحمد ولوی، سعید طاوسی مسرور صفحات 39-68

    اگرچه عموم ردیه نویسی های متقدم ازمیان رفته اند ولی بررسی نام های این نگاشته ها مسیر جدیدی در اختیار محقق قرار می دهد تا به کشف و خوانش تاریخ فکری و جریان شناسی جامعه اسلامی بپردازد. جریان هایی که برخی تا به امروز نیز تعیین کننده بنیان های اعتقادی مذاهب اسلامی اند و لذا شناخت آن ها از زوایای مختلف حایز اهمیت است. این پژوهه متکی بر منابع مکتوب و متمرکز بر ردیه نگاری کلامی فرق شیعی بر اساس فهارس متقدم یعنی رجال نجاشی، طوسی و فهرست ندیم است. کمیت سنجی اطلاعات ردیه ها، سنخ شناسی سه گانه برون دینی، برون مذهبی و درون مذهبی و فراوانی سنجی آن ها از ابزار کارآمد این تحقیق اند که می توان به کمک آن ها نوع منازعات حاکم بر جامعه اسلامی را در بوته سنجش قرارداد. حاصل امر نشان می دهد که اکثر ردیه نگاران امامی اند و ردیه نگاری درحوزه برون دینی چندان موردتوجه متکلمان نبوده است. در ردیه های برون مذهبی بیش از همه معتزلیان محل نقد و رد بوده اند و در ردیه های درون مذهبی، جریان غلات و با درصدی اختلاف واقفی ها و جریان های مختلف امامی. تولید ردیه در قرن سوم در همه سنخ ها بیش از سایر قرون است که نشان دهنده بستر سیاسی-اجتماعی مستعد در مناظرات فکری میان فرقه ها و شکل گیری ادبیات انتقادی بین آن هاست. در قرن چهارم علیرغم کاهش ردیه نگاری، ردیه های برون مذهبی تغییری نکرده است و ردیه بر معتزلیان بیشتر نیز شده است. این نشان می دهد که افول دوران طلایی معتزله، بازتاب افکار و عقاید آن ها را تا مدت ها بعد در جامعه اسلامی کم نکرد و متکلمین عقل گرای امامی همچنان به رد و نقد آراء آن ها مشغول بوده اند. موضوع امامت در محوریت این ردیه ها قرار گرفته است.

    کلیدواژگان: ردیه نگاری، فرق شیعه، منازعات کلامی، معتزله، غلات
  • حسن حضرتی* صفحات 69-87

    تاکنون منازعات روشی میان ما اهل تاریخ در ایران به طور جدی شکل نگرفته است. زیرا تسلط کافی به روش ها و پارادایم ها و نظریه های مختلف نداشته ایم. آرام آرام پس از اشراف به روش های گوناگون، لازم است وارد گفتگوهای روشی بشویم تا از پس آن گام در آزمون آنها در مطالعات موردی بگذاریم تا به محک تجربه به ضعف ها و قوت های هر کدام از پارادایم های روشی اشراف پیدا کنیم. از این رو و بدین منظور نگارنده در نوشتار حاضر مسئله ای روشی را طرح می کند: مهم ترین وظیفه رشته ای مورخان چیست؟ مدعایی که در پاسخ به پرسش یادشده در نوشتار حاضر به بحث گذاشته می شود عبارت است از این که مهم ترین وظیفه رشته ای مورخان عبارت است از توصیف فربه مهم ترین رویدادهای گذشته انسانی. زیرا قدرت دانش تاریخ در همین امر نهفته است. ضمن این که توصیف فربه به دنبال پاسخ به پرسش های چیستی و چگونگی می آید؛ پرسش هایی که به شدت مورد علاقه مورخان است.

    کلیدواژگان: تاریخ شناسی، مورخان، وظیفه رشته ای، توصیف فربه
  • یعقوب خزائی* صفحات 89-107

    مقاله حاضر به بررسی نوشته های دکتر ناصر تکمیل همایون، تاریخ پژوه و جامعه شناس مبرز معاصر، به ویژه با تاکید بر آثار ایشان درباره دوره قاجاریه می پردازد. اغلب نوشته های ایشان پژوهش هایی در مورد تاریخ و جامعه ایران عصر قاجار است. از این رو پرسش اصلی مقاله حاضر این است که آیا دکتر تکمیل همایون توانسته است در نوشته های خود به اصول تاریخ نگاری و به ویژه جامعه شناسی پایبند باشد؟ به نظر می رسد ایشان با وجود تحصیلات تخصصی در جامعه شناسی برای خود عمدتا شان تاریخ پژوهی قایل بوده اند و از این رو ایشان چندان به اصول و قواعد جامعه شناسی امعان نظر نداشته اند بطوریکه در حوزه استعمال مفاهیم جامعه شناسانه، روش ها و نظریه ها و تبیین های جامعه شناختی آثار ایشان خالی از چنین سنجه هایی است و حتی در برخی از مهمترین نوشته های ایشان تعارض با روش و تبیین های جامعه شناسانه مشهود است. لذا مقاله حاضر در سه سطح تعریف مفاهیم و زمان پریشی مفهومی، ایستار دوکسایی و فقر روش و نظریه های جامعه شناختی آثار دکتر تکمیل همایون را مورد ارزشیابی قرار می دهد.

    کلیدواژگان: ناصر تکمیل همایون، تاریخ نگاری، نقد جامعه شناختی، زمان پریشی، قاجار
  • فخری زنگی آبادی، علی ناظمیان فرد*، هادی وکیلی صفحات 109-130

    محمد ابراهیم باستانی پاریزی (1393-1304) از معدود پژوهشگرانی است که در عرصه مطالعات تاریخی از سبک ویژه و منحصر به فردی برخوردار است. در این سبک،اتکاء به دانش های کمکی تاریخ از وجه بارز و برجسته ای برخوردار است و استفاده از آنها موجب تمایز این سبک از دیگر سبک های تاریخنگاری شده است. با این که شان استقلالی تاریخ را به مثابه یک دیسیپلین و رشته علمی پذیرفته و سال ها در این عرصه به تدریس و پژوهش اهتمام ورزیده است، سر نیازمندی تاریخ به دانش های کمکی را در چه می داند و غفلت از آنها را موجب پدید آمدن کدام نقص می شمارد؟ یافته های این پژوهش که مبتنی بر روش کیفی و رویکرد توصیفی تحلیلی است، نشان می دهد که باستانی پاریزی از آنجا که تاریخ را دانشی مصرف کننده می داند، بر این باور است که این شاخه از معرفت، با استفاده از یافته های دانش های کمکی (جغرافیا و باستان شناسی)، می تواند بر زوایا و خبایای گذشته پرتو افشانی کند و آنها را به عرصه شناخت،توصیف و تبیین بهتر بکشاند و غفلت از این دانش ها، در حکم محرومیت از داده ها و یافته هایی است که می توانند امکان های یاد شده را برای تاریخ پژوه فراهم سازند.

    کلیدواژگان: تاریخ، جغرافیا، باستان شناسی، دانش های کمکی تاریخ
  • اسماعیل شمس* صفحات 133-154

    پژوهش حاضر با مقایسه نحوه روایت تاریخ روادیان در منابع تاریخی و دیوان قطران تبریزی شاعر دربار فرمانروایان این سلسله به بررسی تفاوتهای این دو روایت می پردازد. مسئله اصلی این پژوهش نشان دادن اهمیت روایت شاعرانه قطران برای تکمیل، توسعه و تصحیح گزارشهای منابع تاریخی از دوره روادیان است. با توجه به دوری آذربایجان از مرکز خلافت عباسی و استقلال نسبی روادیان از آل بویه و سلجوقیان، روایت منابع تاریخی از آنها بسیار کوتاه و مقطعی و فاقد پیوستگی زمانی و مکانی است. افزون بر آن، این روایت از حوزه سیاسی و نظامی فراتر نمی رود و تنها زمانهایی را در بر می گیرد که بخشی از وقایع روادیان به مرکزیت خلافت عباسی و یا آل بویه و سلجوقیان پیوند می یابد. بر خلاف روایت منابع تاریخی، قطران گزارشی از روادیان ارایه می دهد که دارای پیوستگی زمانی نیم قرنه است. در گزارش او شخصیتهای بیشتری از این سلسله گنجانده شده اند که در منابع تاریخی وجود ندارند. قطران هر چند به تبار و طایفه روادیان اشاره نمی کند،اما به بخشی از تاریخ فکری، فرهنگی و اجتماعی آنان می پردازد که در روایت منابع تاریخی وجود ندارد . بخش اعظم روایت قطران از تاریخ روادیان به چالش کشیدن روایت منابع تاریخی و نشان دادن نقایص و کاستی های متعدد آنها است. این روایت معاصر و مستقیم تا حدودی می تواند امکان راستی آزمایی روایت منابع تاریخی را که عمدتا با فاصله زمانی و مکانی زیادی از آن دوره نوشته شده اند، فراهم کند.

    کلیدواژگان: روادیان، دیوان قطران، منابع تاریخی، روایت، آذربایجان
  • سمیه عباسی* صفحات 155-177

    قهرمان میرزا عین السلطنه،از نوادگان محمد شاه را میتوان درزمره مهمترین افراد خاطره نگار عصر قاجاری دانست.او از یازده سالگی خاطره نویسی را شروع کرد و تا یک ماه پیش از فوت ادامه داد.توصیف دقیق بسیاری ازجزییات آن هم دریک دوره طولانی 65 ساله که از سال 1299 ق تا 1364ق (1323ش) را در برمی گیرد،وی را صاحب طولانی ترین خاطرات عصر قاجار،نموده و اثر وی را به عنوان دایره المعارفی ارزشمند از تاریخ ایران،از دوره ی ناصری تا اوایل سلطنت پهلوی دوم معرفی کرده است.این پژوهش با دارا بودن رویکرد توصیفی-تفسیری بر آن است تا ضمن توجه به ویژگی های خاطرات عصر قاجار، با در نظرگرفتن ویژگی روایت محوری خاطرات،ساختار روایی این اثر را مورد توجه قرار دهد و ضمن بهره گیری از نظریات روایت شناسی و با در نظر داشتن این پرسش که ساختار روایی خاطرات عین السلطنه دارای چه خصوصیاتی است؟خاطرات وی را ازمنظر ساختار روایی و عناصرسازنده روایت از طرح روایت،شخصیت وشخصیت پردازی،گفتگو،لحن،زاویه دید،صحنه وصحنه پردازی مورد بررسی قراردهد.دارا بودن دید زاویه اول شخص،روایت تک خطی و مستحکم،جزء نگری و داشتن سبک ساده روایی از ویژگی های ساختار روایی این خاطرات می باشد که به عنوان بخشی از داده های پژوهش می توان به آن اشاره نمود.

    کلیدواژگان: خاطره نگاری، عین السلطنه، عصر قاجار، روایت شناسی، ساختار روایی
  • محمدرضا غیاثیان* صفحات 179-204

    در میان تاریخنامه های متعددی که در دوره ایلخانی تاریخ پیشدادیان را روایت کرده اند، جامع التواریخ رشیدالدین ویژگی های منحصر به فردی دارد که در آثار پیشینیان دیده نمی شود. یک قرن پس از رشیدالدین، حافظ ابرو به تقلید از او مجمع التواریخ را با حجمی بسیار بزرگ تر تدوین کرد. این مقاله بر اساس مطالعه کتابخانه ای و به شیوه تفسیری-تاریخی و نسخه شناختی به تطبیق این دو اثر با تمرکز بر بخش پیشدادیان می پردازد. این نوشتار به دنبال شناسایی منابع رشیدالدین و حافظ ابرو و نیز تحلیل و تطبیق ساختار این بخش از کتاب آنها با یکدیگر و نیز تاریخنامه های متقدم است. برای شناسایی منابع مورد استفاده آنان، علاوه بر شاهنامه، آثار دوازده مورخ از سده چهارم تا هشتم هجری قمری مورد بررسی قرار گرفت. یافته ها نشان می دهد که اگرچه رشیدالدین از الگوی طبری پیروی کرده که تاریخ شاهان را در خلال قصص پیغمبران روایت می کند، اما او نخستین مورخی است که کتابش را بر اساس چهار طبقه شاهان ایران به چهار «طبقه» فصل بندی کرده است. حافظ ابرو الگوی دیگری را برگزیده که تواریخ پادشاهان و پیغمبران به صورت تفکیک شده نقل می کند ولی آن را با ساختار ابداع شده توسط رشیدالدین درآمیخته و کتابش ساختاری نظام مندتر یافته است. در مقایسه با آثار متقدمان، ساختار جامع التواریخ و مجمع التواریخ به گونه ای است که اهمیت پادشاهان را بیشتر از پیامبران جلوه می دهد.

    کلیدواژگان: پیشدادیان، تاریخ نگاری ایلخانی، تاریخ طبری، رشیدالدین، حافظ ابرو
  • مسعود کثیری* صفحات 205-237

    هدف نقد و بررسی روایت اعظام قدسی از ماهیت طغیان و دلایل اعدام آیت الله میرزا محمد مهدی ثقه الاسلام شهیدی در خوانسار در سال 1336 قمری روش در این پژوهش تلاش شد تا با استفاده از منابع و اسناد خاندانی برجای مانده، مراجعه به کتب و مقالاتی که در حوزه تاریخ محلی نوشته شده است، مراجعه به اسناد موجود در سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران، مراجعه به اسناد موجود در کتابخانه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی و همچنین مصاحبه با شخصیت های محلی، به روش کتابخانه ایی و میدانی، تا حد ممکن به پیشینه خاندان آیت الله ثقه الاسلام شهیدی پی برده و از ماهیت و دلایل طغیان او در منطقه که دامنه آن به شهرها و استان های مجاور و حتی تهران هم کشیده شد، و همچنین دلایل اعدام او پی برده و روایت دقیق تر و نزدیکتر به واقعیت از این حادثه تاریخی نقل نمود. یافته ها و نتایج نتایج این پژوهش نشان می دهد که بر خلاف روایات نقل شده در کتب تاریخی، به خصوص روایت غالب در کتاب "شرح خاطرات من یا روشن شدن تاریخ صد ساله ایران" نوشته حسن اعظام الوزاره قدسی، دعوای مربوطه هیچ ارتباطی با موضوعات سیاسی و حوادث انقلابی نداشته و تنها یک دعوای منطقه ای بین ایشان و سایر ذی نفوذان بر سرتولیت املاک وقفی و منافع مادی بوده است.

    کلیدواژگان: منطقه ثلاث، خوانسار، میرزا محمد مهدی، ثقه الاسلام شهیدی، گلپایگان
  • علیرضا ملایی توانی* صفحات 239-263

    عبدالهادی حایری از چهره های نامدار تاریخ پژوهی معاصر ایران است که قدرت قلم و میراث فکری او تاثیری مستقیم و ماندگار بر معرفت تاریخی ایرانی برجای نهاده است. حایری نه تنها در میدان تاریخ پژوهی بلکه در عرصه خاطره نگاری و نظریه پردازی، شخصیتی صاحب سبک است. نوآوری ها و اقدام های پیشگامانه حایری می طلبد که درباره او پژوهش های ژرفی صورت پذیرد. نکته مهم این است که فعالیت علمی او در زمینه و زمانه ای خاص چهره بست که فضای احساسی، هیجانی، سیاست زده و ایدیولوژیک بر عقلانیت و تفکر تاریخی سیطره داشت. این مقاله می کوشد با نگاهی انتقادی به کتاب دکتر «زندگی، آثار و اندیشه های تاریخ نگارانه دکتر عبدالهادی حایری» اثر حجت فلاح توتکار، چشم اندازی تازه به سوی برخی از ابعاد اندیشه ها و عملکرد عبدالهادی حایری بگشاید. مقاله سرانجام با تمرکز به زمینه و بستر سیاسی - فکری که حایری در آن نشو نما یافت و ایده های روش شناسانه و معرفت شناسانه خود را طرح کرد به این نتیجه می رسد که بدون شناخت ویژگی ها و اقتضایات این بستر به ویژه گفتمان های رقیب نمی توان شناختی ژرف از کارنامه حایری به دست آورد.

    کلیدواژگان: تاریخ نگاری، نظریه پردازی، عبدالهادی حائری، معرفت شناسی تاریخی، دو رویه تمدن بورژوازی غرب
  • فاطمه نصرالهی، محمدامیر شیخ نوری*، ناصر تکمیل همایون، هوشنگ خسروبیگی صفحات 265-296

    انقلاب مشروطه ایران که انقلابی برای برپایی قانون و برابری عموم مردم در برابر آن بود از جمله رویدادهایی است که به ناگفته های آن می توان از دل خاطرات این دوره پی برد به ویژه نوع نگاه به مردم که از آنها به عنوان رعیت،ملت،توده،همج و رعایا،عوام کالانعام یاد شده است. و این بیانگر آن است علی رغم ورود ایران به دوره ی جدیدی از نظام حاکمیت و ارزش دادن به رای و جایگاه مردم،کماکان مردم از جایگاه ارزشی پایینی برخورداربودند از مهمترین شرایط تبیین علی نگاه ارزشی عوامانه به مردم بر اساس روش داده بنیاد فقدان دانش و آگاهی سیاسی مردم، وضعیت اقتصادی مردم و عقاید و باورهای آنان و نظام حاکمیت را می توان نام برد.نگاه عوامانه و ارزشی پایین به مردم پیامدهای متعددی داشته است از جمله می توان به دسته بندی مردم جامعه ی ایران به دو گروه خواص یا عوام ،ملت بیدار در برابر ملت خفته،ملت نادان در برابر ملت آگاه اشاره کرداما از مهمترین این پیامد ها می توان به داوری ارزشی درباره ی مردم اشاره کرد که از مردم به عنوان گوسفند و اغنام ،حشرات الارض ،سفیل و سرگردان و مقایسه با حیواناتی مانند شغال،وغیره یاد شده است و منجر به دسته بندی جامعه به دو طبقه ی عوام و خواص در متون خاطره نگاری شده است که همه ی مفاهیم و مقوله ها به نوعی به آن اشاره دارند و صفاتی برای طبقه ی عوام مطرح می کنند که بیانگر تفکیک و مرز بین عوام و خواص می باشد.

    کلیدواژگان: عوام، خاطره نگاری ها، مشروطیت، مفهوم، نظریه داده بنیاد
  • مرتضی نورائی، زهره رضایی* صفحات 297-320

    اهمیت تاریخ نگاری و تاثیرگزاری آن بر ابعاد مختلف حیات سیاسی، اجتماعی و اقتصادی جامعه، ضرورت همگانی‏سازی ‏ آن را در سطح عمومی آشکار می سازد. محققان برای پاسخگویی به این نیاز، راه کارهایی اندیشیده اند. یکی از سازوکارهای موثر در این زمینه، «تاریخ جایگزین»‏‏است‏ که در نقطه عطف‏ها‏ی تاریخی، مسیرهای احتمالی و موازی رخدادهای تاریخی را به چالش می‏کشد. درحقیقت نتایج مترتب از حادثه ی تغییریافته، با به چالش کشیدن شرایط سیاسی- اقتصادی دنیای کنونی، جهانی جایگزین و غیرواقع را تصویر می کند. این رویه، به خاطر قابلیت های بالقوه ی آن، در عرصه ی تاریخ نگاری نیز کارکردهای مفیدی می یابد. ایجاد جذابیت برای عامه مردم، بالابردن قدرت تخیل و تعقل در درک گذشته، ارایه ی اشکال نوینی از واقعیت های اجتماعی، شکل دهی به تفکرات تاریخی و تقویت حافظه ی تاریخی، بخشی از قابلیت های تاریخ جایگزین بشمار می ‏آید. این مقاله که با رویکرد توصیفی و تحلیلی و براساس مطالعات کتابخانه ای تدوین گشته، به ضرورت اجتماعی‏‏سازی تاریخ، تاریخ جایگزین و چگونگی شکل گیری، توسعه وکارکرد آن در همگانی‏ سازی ‏ تاریخ می‏پردازد.

    کلیدواژگان: تاریخ جایگزین، اجتماعی سازی، مخاطب عام، همگانی سازی تاریخ
|
  • MohammadTaghi Imanpour *, Hassan Ramzanpour Pages 15-38

    One of the main components and in fact the basic element of research through which the researcher explains the research problem is "problem expression”. Due to the lack of a correct definition of "problem expression" and its confusion with other components of research, such as the title, subject and main question of the research, it is often ignored in historical research. This problem can be mostly attributed to the inadequacy and incorrect definition of the basic concepts of research in the methodological research texts, in particular, historical research that its reflection can be seen in the dissertations of history students. This study seeks to examine the pathology of lack of transparency or deficiency in the concept of "problem expression" in dissertations and historical researches. The findings of this research show that due to the lack of correct definition of “problem” in the methodological research texts in history, has led to serious shortcomings in academic dissertations in the field of history. In this research, , however, it has been tried , based on the library resources , dissertations collection (GANJ) from IRANDOC site and using descriptive-analytical method as well as statistical method to analyze the Pathology of “Problem expression” in historical research by case study of history dissertations of Ferdowsi University graduate master degree students.

    Keywords: Research problem, Problem expression, Research method, dissertations in history, Ferdowsi University of Mashhad
  • Mahdiyeh Pakravan *, Alimohamad Valavi, Saeed Tavoosi Masroor Pages 39-68

    Apostasiography is a literature whose main focus would be to prove the invalidity of a belief or a specific claim. This type of literature can be seen among Islamic works of the second century onward. Although the majority of this literature has been destroyed, the study of mere titles can open new windows for the researchers to read and discover the history, type of conflicts among the Shiite speakers and different ideologies in the Islamic society of that time. To this day, some of these ideologies have been the basis of faiths in different sects in Islam; therefore scrutinizing them from all aspects is of great importance. ‬The present study relies on written references and focuses on theological apostasiography of Shia cults using the early scholar list of works namely Rijal of Najashi, Tousi and Kitāb al-Fihrist of Nadim. Quantification of the information in Apostasies, extrareligious, extrasectious and intersectious typology and their frequencies are used as research methods through which the arrangements of the Islamic society are analyzed. The results show that the majority of apostasiographers are Imami among which Shaikh Mofid is the most prolific. Extrareligious Apostasiography has not been popular among Shiite authors and scholars. In extrareligious apostasies, above all, the Mu'tazilites have been subject to criticism and rebuttal while in interreligious apostasies, The exaggerants. The number of apostasies produced in the third century exceeds that of the other centuries.

    Keywords: Apostasiography, Shia sects, theological conflicts, the Mu'tazilites, The exaggerants
  • Hassan Hazrati * Pages 69-87

    No methodological polemic has taken shape among the advocates of history in Iran until now, for they have not had enough command of different methods, paradigms, and theories. After having command of different methods, it is necessary to engage gradually in methodological dialogues so that we will be able to move forward to test them in case studies to ascertain the weak and strong points of each methodological paradigm through the criteria of experience. Hence, this paper is an attempt to deal with the following methodological problem: What is the most crucial disciplinary task of the historians? The hypothesis of this research is as follows: The most crucial disciplinary task of historians is to provide a proper description of the past human events, for history’s power of knowledge lies in this very issue. Moreover, proper description follows answers to the questions on whatness (quiddity) and howness; questions in which the historians are keenly interested.

    Keywords: historiology, Historians, Disciplinary duty, thick description
  • Yaghoub Khazaei * Pages 89-107

    The present article examines the writings of Dr. Nasser Takmil Homayoun, a prominent contemporary historian and sociologist, with a special emphasis on his works on the Qajar period. Most of his writings are researches on the history and society of Qajar. Thus the main question of the present article is whether Takmil Homayoun been able to adhere to the principles of historiography and especially sociology in his writings؟ Despite his specialized education in sociology, he seems to have considered himself mainly a historian and he did not pay much attention to the principles and rules of sociology so that his works in the field of use of sociological concepts, methods and theories and sociological explanations are devoid of such criteria and even in some of his most important writings, a conflict with sociological methods and explanations is evident.Therefore, the present article evaluates the works of Takmil Homayoun on three levels : definition of concepts and conceptual anachronism, doxa perspective, and poverty of sociological methods and theories.

    Keywords: Nasser Takmil Homayoun, Historiography, Sociological Criticism, Anachronism
  • Fakhri Zangiabadi, Ali Nazemianfard *, Hadi Vakili Pages 109-130

    Mohammad Ibrahim Bastani Parizi (1304-1393) is one of the few researchers who has a special and unique style in the field of historical studies. In this style, reliance on the auxiliary sciences of history has a prominent aspect. Although he has accepted the independent status of history as a scientific discipline and has been teaching and researching in this field for many years,what is the secret of history's need for auxiliary sciences and neglect of them has caused Which defect counts? The findings of the present research which is based on qualitative method and descriptive-analytic approach show that Bastani Parizi, believing in the consumer nature of history as a field of knowledge, contains that the contribution of these auxiliary fields of knowledge will throw light on the hidden corners of the past and put them on the brightarena of clarification and better understanding.The findings of the present research which is based on qualitative method and descriptive-analytic approach show that Bastani Parizi, believing in the consumer nature of history as a field of knowledge, contains that the contribution of these auxiliary fields of knowledge will throw light on the hidden corners of the past and put them on the brightarena of clarification and better understanding.

    Keywords: History, Geography, Archeology, Auxiliary sciences of history
  • Esmail Shams * Pages 133-154

    The present study compares the Rawadids history in the Islamic historical sources and the Divan of Qatran ,the poet of the court of this dynasty rulers. The main issue of this research is to show the importance of Qatran poetic narration for completing, developing and correcting the reports of historical sources from the period of Rawadids. Due to the distance of Azerbaijan from the center of the Abbasid caliphate and the relative independence of the Rawadids from the Buyids, the narration of historical sources about them is short and cross-sectional and lacks temporal and spatial continuity.this narration does not go beyond the political and military spheres and covers only the times when part of the events of the Rawadids is linked to the Caliphate or the Buyids and the Seljuks. Contrary to historical sources, Qatran provides a narrative report that has a half-century continuum. His report includes characters from this dynasty that do not exist in historical sources. Although Qatran does not refer to the lineage and clan of the Ravadids, his poems deal with a part of their intellectual, cultural and social history that does not exist in the narration of historical sources. Much of Qatran's narrative of the history of the Ravadids challenges the narrative of historical sources and shows their numerous flaws and shortcomings. This contemporary and direct narrative can to some extent provide the possibility of verifying the narration of historical sources that have been written mainly within a temporal and spatial distance from that period

    Keywords: Rawwadids, Qatran Divan, Historical sources, narration, Azerbaijan
  • Somayeh Abbasi * Pages 155-177

    Ghahraman Mirza Ein Al-Saltanah, a descendant of Mohammad Shah, can be considered one of the most important memoirists of the Qajar era. He started writing memoirs at the age of eleven and continued until a month before his death.Accurate description of many details in a long period of 65 years, which covers from 1882 to 1945, makes him the longest memoir of the Qajar era, and his work as a valuable encyclopedia of Iranian history, from It has introduced the Nasserite period until the beginning of the second Pahlavi dynasty. This study has a descriptive-analytical approach to pay attention to the characteristics of the memories of the Qajar era, considering the characteristics of the central narrative of the memories, the narrative structure of this work and while using the theories of narratology and considering the question of what are the characteristics of the narrative structure of Ein Al-Saltanah's memoirs? Scene and staging are examined.Having a first-person perspective, a strong one-line narrative, partiality and having a simple narrative style are the features of the narrative structure of these memoirs that can be mentioned as part of the research data.

    Keywords: Memoirs, Ein Al-Saltanah, Qajar Era, narratology, narrative structure
  • MohamadReza Ghiasian * Pages 179-204

    Among the numerous chronicles that have narrated the history of the Pishdadian during the Ilkhanid period, Rashid al-Din’s Jami‘ al-tawarikh has unique features that are not found in the works of his predecessors. A century after Rashid al-Din, Hafiz-i Abru, imitating him, compiled the Majma‘ al-tawarikh in a much larger volume. This paper seeks to identify the sources of Rashid al-Din and Hafiz-i Abru, as well as to analyze and compare the structure of this part of their book with each other, as well as earlier chronicles. In order to identify the sources used by them, in addition to the Shahnameh, the works of twelve historians from the tenth to the fourteenth century were examined. Although Rashid al-Din follows the model offered by Tabari, who narrates the history of kings during the stories of the prophets, he is the first historian to divide his book into four chapters based on the four classes of Persian kings. Hafiz-i Abru has chosen another model, in which the histories of kings and prophets were narrated separately, but he combined it with the structure invented by Rashid al-Din, and thus his book has a more systematic structure. Compared to the earlier works, the structures of the Jami‘ al-tawarikh and the Majma‘ al-tawarikh are so that they emphasize the importance of kings over prophets.

    Keywords: Pishdadian, Ilkhanid Historiography, Tarikh-i Tabari, Rashid al-Din, Hafiz-i Abru
  • Masood Kasiri * Pages 205-237

    The complexity of the social and political situation in Iran after the constitutional era led to the emergence of local governments and the weakness of the central government. With the famine of the last years of the last century, riots and insecurities intensified. One of these events that took place in the ruling region of Thalas (Golpayegan, Khansar and Khomein) was the revolt of Agha Mirza Mohammad Mehdi (Seqat-alEslam Shahidi). His disobedience has created insecurity in the region for years. He was eventually defeated by government forces and executed along with a number of his comrades. This research uses surviving documents, references to books and articles written in the field of local history, references to documents in the National Archives and Library of Iran, references to documents in the library and document center of the Islamic Consultative Assembly, as well as interviews with local characters. An attempt has been made to find out the background of the Shahidi family through library and field methods and the reasons for his disobedience to the government of Tehran; Also find out the reasons for his execution. The results of this study show that - contrary to the narrations narrated by Azam al-Wazarah - the local wars had nothing to do with political issues and revolutionary events. These incidents were just a personal dispute between the clergy over the endowed lands and material interests.

    Keywords: Thalas region, Khansar, Mirza Mohammad Mehdi, Seqat al-eslamShahidi, Golpayegan
  • Alireza Mollaiy Tavani * Pages 239-263

    Abdolhadi Haeri is one of the famous figures of contemporary Iranian historian that writing ablity and intellectual heritage has left a direct and permanent impact on Iranian historical knowledge. Haeri is a stylistic figure not only in the field of historiography but also in the field of memoirs and theorizing. Haeri's groundbreaking innovations and initiatives require in-depth research. The important point is that her scientific activity took place in a specific context and time when the emotional, emotional, politicized and ideological atmosphere dominated the rationality and historical thinking. This article tries to open a new perspective on some aspects of Abdolhadi Haeri's thoughts and actions by taking a critical look at Dr. Abdolhadi Haeri's book "Life, Works and Historical Thoughts" by Hojjat Fallah Tutkar. Finally, focusing on the political-intellectual context in which Haeri developed and presented his methodological and epistemological ideas, the article concludes that without knowing the characteristics and requirements of this context, . Gain a deep cognition of Haeri.

    Keywords: Historiography, Theorizing, Abdolhadi Haeri, Historical epistemology, Two face of Western bourgeois civilization
  • Fatemeh Nasrolahi, MohammadAmir Shikh Noori *, Naser Takmil Homayoon, Hooshang Khosro Bigi Pages 265-296

    The Constitutional Revolution of Iran, which was a revolution for law and equality of the public, is one of the events that one can find out the memories of this period from its unspoken facts, especially regarding the people as peasant, nation, masses, … and others, common people. This suggests that, despite the arrival of Iran in a new era of governance and valuing people's voice and position, the people still had a low value place. The most important conditions for causal explaining vulgar looking people based on the grounded theory are lack of political knowledge of people, economic situation of the people, their beliefs and governance system. Sloppy and low-value looking at people has had many consequences including categorizing people of the Iranian society into two groups of properties or commons, the awakening nation against the dormant nation, the ignorant nation against the conscious nation. But the most important of these consequences is the value judgments about the people which considered the people as sheep and lambs, insects, and wandering creatures comparing with animals such as jackals, etc. which has resulted in the fact that in the literature of reminiscence we see the classification of the society into two classes of properties and commons that all the concepts and categories refer to in some way. This suggests characteristics for the common people that expresses the distinction between the commons and properties.

    Keywords: Commons, Reminiscences, Constitutionalism, concept, Grounded Theory
  • Morteza Nouraei, Zohreh Rezaii * Pages 297-320

    Importance of historiography and its effect on different dimensions of the society's political, social and economic life, highlights the necessity of its popularization for different strata of the society. Researchers have studies about solutions for this society need. One of those solutions is "Alternative History", which tries to challenge probable and parallel historical route of events in historical points of divergence. In fact, the upcoming events after this divergence illustrates a new world by challenging the present world political-economic conditions. This technique, due to its potential characteristics, is of useful applications in historiography. Some of those characteristics are attracting the public, improving the fantasy and reason power of the public in thinking about the past, presenting novel shapes of social realities and shaping historical thinking and improving historical memory of the society. This is a library research and was prepared using descriptive analysis and investigates the necessity of socialization of history, Alternative history and its appearance, development and applications in the history popularization.

    Keywords: Alternative History, Public audience, Socialization, history popularization